- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Hővezető paszták
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gascan
tag
Sziasztok... szeretném a CPU-mat egy picit feltuningolni.. ilyen 2,66-2,8 Ghz-re gondoltam.. nem tudom, hogy az AI NOS amit az alaplaphoz kaptam jó módja-e ennek.. ezzel kapcsolatban szeretnék segitséget kérni
-
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9398 üzenetére
Na majd vmikor megtapizom
De nem hinném h olyan nagy gond ha 40 pár fok helyet egy tízessel tényleg melegebb, a terhelés alatti 60 fok meg megint jó
A vinyót majd lecserélem évvégén egy 500gigásra, szűkös már a hely, mit tudtok ajánlani? Bocsi az offért -
lizakattila
senior tag
Hát a proci hőfokra az így passz. Asszem már írtam, hogy próbáld meg megtapogatni a bordát menet közben. Azért szerintem kézzel is meg lehet állapítani hogy valami 30 vagy 50 fokos.
Hát a vinyó az kicsit forrófejű. Nálam két vinyó van egymásra pakolva és így is olyan 30pár fokosak. -
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9396 üzenetére
Kösz szépen, majd ha haza mentem megnézem, lehet h csak én voltam a vak
És akkor ez tényleg nem befolyásolja a tuningot? Lehet vele spórolni?
Amúgy a proci hőmérsékletre visszatérve, ami nekem 52-53 idle-ben.. Valószínű h tényleg az én procimba lévő szenzorokkal lesz a baj, mert a gép bekapcsolása után pár perccel már annyin áll a mutató, sztem ez elég valószerűtlen
A vinyó 62 foka nem sok egy kicsit?
-
lizakattila
senior tag
válasz
INMOTEP #9390 üzenetére
Hali!
9320-as hozzászólástól olvasgass, ott ezekről van szó!
Néha azért vissza kellene nézni 50-100 hszt és akkor lehet meg is oldhatnád, nem kellene a válaszra várni.
Ill. töltsd ki az adatlapodon a cuccaidat, mert így nem könnyű, hogy csak a procit tudjuk milyen! -
spájne
csendes tag
Szevasztok!
Kérdezném h tudja-e vki hol lehet bekapcsolni az alaplapom biosában az EIST és C1E funkciót mert én nem találom
A Power management-ben gondoltam h lesz de ott nincs mint ahogy másol se. Ctrl+F1-el se!Azt mondták h ez nem befolyásolja a tuningot viszont ha nem kell a plusz kraft akkor spórolni lehet vele az áramon.
Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
-
intuicio
aktív tag
Ennyire sz@rok a kérdések, hogy senki nem válaszol senkinek?
-
INMOTEP
őstag
Üdv megköszönném ha segítene valaki nekem E 5200 as széria van hogy és medig lehet ezeket biztonságosan húzni ? és hogy ?
-
2ning
tag
Hali!
Húzott itt már valaki AsRock A780GXH/128-as lapban 5200 AM2-es procit? Az Am2 BOOST tuning opció érdekelne vagy ha ez nem elég akkor egyéb alternatívák. VGA alaplapi egyenlőre( gyűlik a zsé) meg van mellette 2x 1Gb 1066os kingmax
-
intuicio
aktív tag
Még valami.. Egy dolgot nem értek igazán... Látjátok milyen procim van... 720. everest,Sajátgép(tulajdonságo)CPU-z...stb mindegyik azt írja.. Viszont sokan mondtátok, hogy ez nem sima 720 hanem 720BE... Igaz ez? Csak akkor nem értem, hogy miért nem írják ezt ki a programok? Köszi....
-
vnonoo
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 2.számú konfigom,igazából csak netre,de soxor kell konvertáljak,stb...
MSI MS-6532
Cel 1,70/128/400
2x128MB SD-RAM (100+133MHz sajna...)
MX 440 64MB 8xAGP TV-OUT
Atheros PC-6860 WLAN Card
20GB IDE Quantum
Pioneer IDE DVD-RW
FSP 145-50NIMinél jobb teljesítményt szeretnék vele elérni,de nem nagyon szoktam "tuningolni",
nm is értek nagyon ehhez...
Mit piszkáljak és hogyan/mennyire,hogy komolyodjon a gép??? -
Rexcor
őstag
Hogyan kell Phenom II X4 920-at tunningolni?
-
n_gy_k
aktív tag
Hello
Tudna nekem valaki segíteni?
Alaplapom: Giga EP45T-DS3 (1600-as FSB, 1900-ig DDR3)
Proci: Intel Q6600 G0 AC Freezer 7 Pro
Memó: OCZ Plat. 2x2Gb 1600
A lap támogatja az 1600-as FSB-t, ez a procinak 6x400-at jelentene, ami szintén nem egy nagy kaland. A memória meg ugyebár 1600-as így annak is mennie kellene szinkronban. De bármit állítok be nem indul el a gép, vagy már a bios-ban lefagy. A feszültségeket nem bántottam. Semmit, csak gyári értékeken akarom használni a dolgokat, minnél jobb beállítással. Időzítéseket is próbáltam a gyárira rakni semmi.. előtte 2x1gb 1333-as Kingmax-al ment ugyanígy csak visszaosztva a memória 1333-ra! -
Egy kérdés.
Mennyi az esélye túlhajtásnál, hogy elfüstöljön illetve károsodjon a proci?
Most még nem lényeg mert 3.2 járatom a Q9550-t egy Mugen2 mellett, de extremebb túlhajtásnál ez a veszély már fennállhat.
Kösz -
spyke79
tag
Na ez tényleg szájba rágós volt
-
duduati
aktív tag
Hali mindenki!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy Q6600-as szeretnék meghúzni egy Abit Aw9d max lapban. Előző gazdinál ez a proci egy maximus-ban ment 3,6GHz-t de én csak 2,8 ig tudom saját erőmből húzni. Ha feljebb próbázom akkor vagy el se indul a gép, vagy a win töltésnék újraindul, esetéeg kifagy. Egy 800Mhz-s Corsair ramom van mellette, vagyis 2x1GB.
Itt egy kép a beállítási lehetőségekből a BIOS-ban: [link]
VAlaki tudna segíteni hogy mit menyire állítsak? Én próbálkoztam itt már mindennel, de én kevés vagyok ehez.Előre is köszönöm!
Üdv -
d@minator
addikt
Az E4500 úgy működik, hogy alaplaptól kap 200MHz-et. (órajelnek vagy FSB-nek hívják) A prociban van egy szorzó áramkör ami ezt felszorozza 11-cel.
Így jön ki: 11*200=2200MHz vagy más néven 2,2GHzA szorzót az alaplap vezérli. A proci szorzója az fix 11 sajnos ezt feljebb nem lehet állítani csak lejjebb.
Tehát akkor csak az FSB növelésével tudsz tuningolni.
Például1.: Ha 3000MHz-re akarod tuningolni a procit akkor ki kell számolnod az FSB-t.
Egyszerű: 3000:11=272
Tehát az alaplapon 272-es FSB-t kell beállítani.1. Lépj be a BIOS-ba. (a gépet indítsd újra és nyomd a Delete billentyűt amikor valami megjelenik a képernyőn, akár nyomogathatod is)
2. Válaszd az Advanced menü pontot.
3. Válaszd a JumperFree Configuration-t.
4. Válaszd a CPU Configuration-t.
5. Válaszd az AI Overlocking-t. Ezt állítsd Manual-ra. (a + és - gombokkal lehet)
6. Az FSB Frequency-t állítsd xxx-ra. (a + és - gombokkal lehet) (az xxx az FSB amit kiszámolsz a példa alapján)
7. A PCI Frequency-t állítsd 100-ra. (a videókártya buszát ne tuningoljuk mert fagyhat ezért kell fix 100)
8. A DRAM Frequencyt úgy állítsd be, hogy ne legyen több, mint a RAM-od frekije, mert ha kifagy a géped akkor nem fogod tudni, hogy a RAM miatt vagy a proci miatt van. Ezért javaslom, hogy RAM-ot 800 alá állítsd az FSB növelése után.Ez nagyon egyszerű csak itt tűnik soknak. A végén nyoni kell egy F10-et és a mentést választani. A gép újraindul és már látod is, hogy xxxx-es procit csináltál.
Persze hogy lásd ki kell kapcsolni az ASUS logót.
Az a BOOT menüben van a Boot Settings Configuration-ban. A Full Screen Logo-t rakd Disabled-re.
Ha csinálsz egy tuningot akkor minden esetben meg kell győződni, hogy stabil e. Ezért a magokat meg kell terhelni. Legjobb az Orthos progi. Esetleg használható az Everest is ezek 100%-ban terhelik a 4 magot.
Everest-et tölts le valahonnan abban a Számítógép/Túlhajtás és Érzékelő menüben mindent látni fogsz.
Az Eszközökben meg van Rendszer stabilitásteszt ezzel "izzaszthatod" a procit.Ha a proci kifagy vagy újraindul a gép akkor kell a proci feszültségét megnövelni. Ha viszont növeled a feszt akkor jobban fog melegedni a procid és ha nincs jó hűtés rajta akkor csak kisebb tuningot fogsz tudni csinálni.
Persze a tuning mértéke elsősorban a procitól függ. Ez procinként változó. Majd te kideríted mit tud a tiéd.
Ja és a CPU configuration-ban ki kell kapcsolni a CPU ratio Controlt meg a legutolsót mert azok ilyen takarékos funkciók és leveszik a szorzót ha nincs terhelés.
-
FoRTReSS
csendes tag
Hi all!
A héten fogok gépet venni, és az lenne a kérdésem, hogy milyen memót vegyek bele. Tudom, hogy ez nem a milyen gépet vegyek topic, de mivel tuningolni is szeretnék (nem sokat, pár 100 Mhz-et) úgy gondoltam, hogy itt tenném fel a kérdésem. Én 4GB 1600MHz DDR3 RAM OCZ Gold kit (OCZ3G16004GK) ( 2x2GB) memóriára gondoltam. Esetleg elég lenne az 1333mhz-es memória is? MSI 770-C45 lap, és Phenom II X3 720-as proci lesz a gépben. Jah, és Arctic Cooling Alpine 64 procihűtő is lesz hozzá
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Fortress -
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9366 üzenetére
Oksa akkor leszedem a biosba meg beállítom azt a 2 vmit amit kiírt és írta itt egy hozzászóló h nyugodtan kapcsoljam be mert az csökkenti a fogyasztást de ha kell a plusz kraft akkor nem fogja vissza
Nem piszkálom egyenlőre a procit, ennyi most épp elég a HD4670-hez!
Majd évvégén megejtünk megint egy kis fejlesztést aztán visszatérünk a tuningra isAmúgy a Vinyó 60 fok is vmi érzékelő hibából adódhat??
Köszi a linkelés infót, ezt nézzétek meg, tegyétek ki teljes képernyőre, megéri
LINK -
Bocaa
senior tag
válasz
lizakattila #9369 üzenetére
ok kipróbálom
-
lizakattila
senior tag
Próbálj meg egy teljes bios resetet (gép kikapcs, reset jumper fel, elem kivesz, elem érintkezőit összezár, elem vissza, jumper le és indít) hátha magához tér.
Esetleg ha nagyon nem akar menni még kipróbálhatod, hogy teljesen áramtalanítod a gépet, procit kiveszed pár percre és vissza. Hátha...
Így hirtelen jobb ötletem nincs. -
Bocaa
senior tag
válasz
lizakattila #9366 üzenetére
Most hirtelen nem akara wint még betölteni sem 1.3v al 3500mhz-en ez ne mhangzik bíztatóan
-
Wyll
őstag
címszavakban:
1. első körben egyáltalán nem muszáj, csak vigyázz ne szálljon el a procc hőmérséklete
2. sztem általában minimum 3Ghz környékén tudnak menni a Core2-k
3. az FSB-t. Arra figyelj, hogy a memória maradjon az eredeti (vagy ahhoz közeli) órajelén.
3. Prime95Léptem tanulni.
-
lizakattila
senior tag
Így van, mint előttem mondták a Dynamic Energy Sawer-t akár nyugodtan le is szedheted, mert tuning mellett nem működik.
Linkelés legegyszerűbben: beírod mondjuk, hogy LINK, aztán ezt kijelelöd. Utána alul a link ikonra kattintasz és oda beírod/illeszted a hivatkozást. Csak ügyelj, mert már alapból szerepel benne a http:// és az ne legyen kétszer.A hőfokokra visszatérve: lehet a szenzor is sz.r a prociban és azért ír idle-ben is ilyen hőfokokat. Mostanában több ember is írta ezt az E5200-ekről.
Legegyszerűbben, megfogod a hűtő bordáit, és ha nem sütnek, akkor minden rendben.A hűtő meg tényleg jó, amivel szemezel, csöndes és még PWM-es ventije isvan és jól hűt.
(#9363) Bocaa: 24/7-re általában olyan VID+10% javasolt. De amúgy az is igaz, hogy ezek a procik 0.85V – 1.3625V közötti vid-del jönnek ki. Tehát elvileg bios 1,3 az még belefér.
Én azt mondom, hogy ha itt stabil és terhelés alatt sem melegszik fel nagyon (70 fok fölé), akkor maradhat neki ez is.
Esetleg az MCH-nak adhatsz +0,1v-ot és úgy próbáld meg esetleg egy kicsit kisebb fesszel. -
Wyll
őstag
#9354 lizakattila
#9355 d@minator
Köszi a tanácsokat! -
etnies
senior tag
Sziasztok!
Egy e4500-at szeretnék meghúzni, ehhez kérnék segítséget, teljesen béna vagyok!
Adott egy Asus P5k és 2G Geil DDR2 800 Mhz ram.
Több kérdésem is lenne:1, gyári hűtőt muszáj lecserélnem?
2, milyen órajelre lehet felhúzni ezt a procit általában?
3, ha belépek a Biosba, mit kell állítanom?
4, hogy kell tesztelni, hogy stabil maradt-e a gép? -
Bocaa
senior tag
Ha a procim VID-je drop után 1.16 akkor mennyi feszt adjak neki maximum amivel mehet 24/7 be
Mert az Intel Burn testben 3.5 re letszteltem a gépet és a biosban 1.3 kelet neki
-
kriszbon
őstag
Azt a progit tedd Off-ba, mert ha tuningolsz akkor nem jó ha fut, és ne is induljon a winnel együtt, mert a feszt is visszaveszi ha aktív, és ez nem jó tuningnál. A proci fogyasztást akkor is mutatja. A C1E és EIST funkciót viszont biosban nyugodtan bekapcsolhatod, mert az nem zavar be a tuningba, az órajelet viszont csökkenti ha nem kell neki annyi, így azzal is spórolsz, meg nem melegszik a proci annyira!
Mod: Link gomb és (Így) -
spájne
csendes tag
Na még 1 kérdésem lenne bocs
Biztos van vmelyikőtöknek Gigabyte alaplapja. Jár hozzá egy Dynamic Energy Sawer progi amivel visszább lehet venni a proci fogyasztását így spórolni pár wattot.
Gondolom ez az órajel emelés kicsit bekavart neki és azóta minden indulásnál ezt írja ki:
To make the maxmimum efficiency of Dynamic Energy Sawer, Please go to CMOS Setup and enable the EIST and C1E items
Gondolom a a biosban kellene ezt beállítani neki h elinduljon. Csak azt nem tudom h ez bekavarna e? Vagy egyáltalán-e van e értelme azért a pár spórolt wattért xarakodni veleNem megy még most sem ez a linkelés
E közé kell tenni ? [url][/url]
-
spájne
csendes tag
válasz
Dark KillerX #9357 üzenetére
Akkor oks, gondoltam h nem olyan nagy gáz ez a cpu hőmérséklet.
Én meg ezzel szemezek
http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=1_42&mID=72&page=galleryHogy kell úgy belinkelni ide h csak kattintani kelljen? Mert hiába másol ide a linket úgy ahogy a képfeltöltő is kidobja mint fórumba való nem úgy mutatja!
-
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9351 üzenetére
Megnéztem Everesttel ugyanazt mutatja
http://kepfeltoltes.hu/090621/h_fok_www.kepfeltoltes.hu_.jpgSzerintetek gond ez a 53 fok?
Oksa, akkor a memóriát nem piszkálom, nem igen konvertálok én, csak kitömörítem a filmeket meg összeillesztem de az csak 1 perc
Amúgy a vinyóm hőmérséklete is sztem pöppet magas, de már régebben is néztem, folyamatosan 60 fok. 3éves 160gigás WD. De majd év végén ezt is cserélni fogom egy minimum 500ra mert unom már h folyton betelik
-
Dark KillerX
addikt
Nyugodtam hagyhatod az órajelet(3Ghz-en)mert bírni fogja a gyári hűtés,én már vagy 8-9 hónapja használom azzal 3,4Ghz-en és semmi gondom vele
,de persze már csak szerdáig,mert jön a V60-os [link].
Mod Amúgy nálam azért ilyen alacsonyak a hőmésékletek,mert a gyári hűtésnek hátulról,és a ház oldallapjába épített 8cm-es ventikkel segítek.
-
spájne
csendes tag
válasz
Dark KillerX #9350 üzenetére
Látom, neked 10 fokkal hűvösebbek
Nekem egy venti van hátul, a ház oldalán van egy lyukacsos rész, az elülső része meg teljesen lyukacsos.
A venti hangja nem nagyobb mint eddig, szted hagyhatom így évvégig? aztán majd veszek rá egy jó kis proci ventit és lehet kicsit feljebb is tuningolom -
lizakattila
senior tag
Hali!
Hát annak a lapnak bírnia kellene a magas FSB-t. Láttam már tesztekben (itt a PH-n is) nem egy olyat, amiben 500 körüli fsb-vel hajtották a procit.
Úgyhogy a Te esetedben véleményem szerint a proci lesz hamarabb wall-os.
Szerintem ha a proci bírja, akkor nyugodtan emelheted neki.
(Nekem egy ennél jóval régebbi lapom volt 965P-DS3, és abban egy E6400-as 430-at tudott.)A ramjaidat sajna nem ismerem, esetleg kérdezz rá a RAM-os topikban.
Bár én első körben adnék nekik +0,2 voltot és megnézném mit mennek. (A ramok nálam általában kék képernyővel jutalmazták, ha túlhúztam őket.) -
intuicio
aktív tag
-
lizakattila
senior tag
Igen, CoreTemp-ben a két mag hőmérsékletét jelzi.
Esetleg megnézheted a hőmérsékleteket még 1-2 progival, hogy azok mit írnak (everest, RealTemp).
A memók sebessége szvsz játékban nem igazán határoz (ott inkább a mennyisége számít, tehát szemmel látható változást úgysem érnél el, ha mondjuk 800-ról 900ra húzod), inkább a progik profitálnak a gyorsabb memóriakezelésből.
-
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9344 üzenetére
Kösz, kösz, így már nem volt nagy szám h leírtátok mit h kell
Most nekem ez így pont elég, nem hiszem h a HIS HD4670-am sokat gyorsulna tőle. Majd ha évvégén beruházok egy jobb videókártyára akkor majd kipróbálom amit írtál, de akkor lehet beruházok egy faja kis ventire is
Most alapon 56-52-t mutat a Core Temp. Érdekes mert terhelés alatt nem sokkal megy feljebb, 60-61-en megáll. Amúgy a Core Tempben az első érték az egyik mag a másik érték meg a 2.mag? Biztos így van de biztos ami biztos megkérdemOlvastam régebben egy tesztet asszem az ipon.hu-n pont ezt a memóriát is tesztelték, ott vígan vitte a 900MHz-t szóval jól tudtad
Mennyit számít amúgy a memó sebessége?
-
Dark KillerX
addikt
válasz
lizakattila #9346 üzenetére
Hű ez nagyon kimerítő volt.
-
lizakattila
senior tag
válasz
Dark KillerX #9345 üzenetére
Hát én ennyit találtam. Az értelmezését Rád bízom.
Spread SpectrumAmikor az alaplap órajel generátora impulzust generál, rendkívüli esetekben ez EMI-t (Electromagnetic Interference-Elektromagnetikus Interferencia) idéz elő. a Spead Sprectum funkció lecsökkenti a generált EMI-ket az impulzusok szabályozásával. Ez variálja a frekvenciát, tehát nem használ több frekvenciát egy időpontban. Ez segít lecsökkenteni az interferencia problémákat amik a környéken lévő más elektronikus eszközökkel alakulhatnának ki.
Habár a Spread Spectrum engedélyezése lecsökkenti az EMI kialakulásának lehetőségét, a rendszersabilítás és a teljesítmény lehet, hogy háttérbe szorul. Ez különösen igaz idő-kritikus eszközökre, mint például órajel-szenzitív SCSI eszközök.
Néhány BIOS kínálatában szerepel egy Smart Clock opció. Ez ahelyett, hogy szabályozná az impulzusok frekvenciáit időben, a Smart Clock kikapcsolja az AGP, a PCI és SDRAM órajel szignálokat, ha azok nincsenek használva. Ezáltal az EMI-k száma csökkenhet a rendszer stabilításának megőrzése mellett. Mindemellett a Smart Clock használatával energiát takaríthatunk meg.
Ha a géppel nincsen EMI problémánk, akkor hagyjuk a beállítást tiltva (disabled) a normális rendszerstabilítás és a teljesítmény megtartása érdekében. Ha viszont gyötör az EMI, használjuk a Smart Clock beállítást ha lehet, és állítsuk enabled-re. Ha a Smart Clock nem elérhető, akkor az eredeti opciót állítsuk a másik kettő lehetséges opció közül az egyikre. A százalék értékek jelentik azt a különbséget, amit a BIOS előidéz az órajel frekvenciában. Az alacsonyabb érték (0,25 %) aránylag jobb a rendszerstabilításnak, viszont a magasabb értékű (0,50 %) jobb az EMI-k lecsökkentésének.
Fontos, hogy a Spread Spectrum-ot tiltsuk a tuningolás esetén, mert a 0,25 % vibrálás akár 25 MHz-es átmeneti növelést is jelenthet (1 GHz-es proci esetén), ami a tuningolt processzort lezárja. Vagy legalább használjuk a Smart Clock beállítást, mert az nem piszkál bele a frekvenciába.
-
Dark KillerX
addikt
Az alaplap Bios-ban a Spread Spectrum funkció mire való.
,mert rákerestem de érdemleges választ sajna nem találtam.Köszike.
-
lizakattila
senior tag
Nah, megy ez mint az ágyba....
Esetleg megnézheted, hogy így alapfeszen mennyit megy a proci. Az átlag elmegy 3,2-3,3-ig is alapfeszen (az enyémnek 3350 a vége vid feszen). Ettől még baja nem lesz, és melegedni sem igazán kellene neki jobban.
Szép lassan, mondjuk 5-10MHz-enként emeled az fsb-t, és ha elindul a gép, akkor utána teszteled Prime-mal. Ha hibázik, akkor kicsit visszább veszed és kész.
A memória szorzóját hagyhatod így, azért a 800-as Kingmax memók többsége elszaladgál még 900MHz körül is (Kövezzetek meg ezért a kijelentésért nyugodtan. Az enyémek, amik eddig voltak, azok mind vitték, de lehet csak szerencsés vagyok.)Illetve ha nagyon belejössz, kipróbálhatod, hogy a cpu szorzóját 10X-esre állítod és az fsb-t 300-ra (ugye ez is 3GHz) és ehhez állítod be a ramot 800 körülre. A magasabb fsb-től gyorsul az egész rendszer valamelyest.
-
spájne
csendes tag
válasz
kovacsroli #9340 üzenetére
Köszi
Nem emeltem feszt, Te ezt hol látod? Core voltage 1.120V ? -
kovacsroli
senior tag
Az nem olyan fontos, legalábbis nekem is úgy mondták, hogy kikapcsolHATOM
Nekem most perpill 45-46 fokos, bár lehet hogy hűvösebb van a szobában, mint nálad. Látom feszt is emeltél, szerintem még emelheted így 3,2-re ha gondolod, bár én még nem próbáltam, de láttam már 4ghz-en ketyegő e5200-at is
Gratulálok ügyes voltál
-
spájne
csendes tag
Üdv!
Na ma délelőtt megejtettem életem első proci tuningját
Igyekeztem úgy csinálni mindent ahogy írtátok!
A PCI-E frekit fixáltam 100-ra, a Cpu FSB-t felemeltem 240-ra, a CPU szorzót hagytam 12,5-en.
A RAM-ot pedig úgy állítottam h 800MHz legyen. Igaz nem épp olyan menüpont alatt volt mint ahogy Ti írtátok de csak az lehetett sztem! Fixen volt egy 800-as szám mellette meg egy másik ami fokozatosan emelkedett ahogy az FSB-t növeltem. Különböző arányokat lehetett beállítani hozzá. Én asszem vmi 3.3-t állítottam, így lett pontosan 800 az értéke. A cpu voltage szabályozást manuálra állítottam. Azt a Spread Spectrum menüt nem találtam amit Roli írt nekem, szerintetek hol találom az én alaplapom(GIGABYTE GA-EP31-DS3L ) biosában, vagy nem fontos?A venti hangja vmennyivel erősebb lett 100%-os Prime95 és Orthos alatt, de nagyon nem vészes. Főleg játék közben nem lesz az
Hőmérséklete idle-ben 52 körül van Prime )5 és a többi alatt 60 fok. Sztem ez tűrhető ahhoz képest h 26 fok van a szobában! 40 percet ment a Prime95, nem írt ki semmi hibát.
Mellékelek egy képet is hogy mit sikerült összehozni
http://kepfeltoltes.hu/view/090620/tuning_eredm_ny_3.0_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
Wyll
őstag
sziasztok,
két kérdésem volna:Az egyik, hogy az FSB egyre magasabbra állítását (a procin és a memórián kívül) gondolom az alaplapnak is bírnia kell, ugye? Előfordulhat olyan, hogy a procc meg a memó bírná, de az alaplap adja fel? Magyarul arra is ügyelni kell? Vagy ez nem jellemző?
Az enyém pl (GA-EP35-DS3+E2200) alapból 200MHz (QPB 800), de rá van írva az alaplap dobozára szép nagy díszesen hogy FSB1200 meg FSB1600 (és picivel hogy by O.C. => ez gondolom azért, mert a chipkészlet ezeket hivatalosan nem támogatja), ez azt jelenti, hogy elvileg nyugodtan feltolhatom 400MHz-re (QPB 1600) is az FSB-met, bírni fogja a lap?
(Esetleg még tovább is emelhetném?) Mi ezzel kapcsolatban az általános tapasztalat?A másik, hogy 2x1GB DDR2 800MHz-es Elpida chipes GoodRAM-om van.
Meddig merészkedjek ennek a húzásával, nagyjából mire lehet számítanom?Most elmegyek aludni, majd visszajövök megnézni mit írtok
-
zserrbo
aktív tag
És a ram időzításekkel, mert 2.0-s szorzoval sok lenne. Bocs a felesleges új hsz-ért.
-
zserrbo
aktív tag
A fesz emeléssel hogy bánjak? Valami tipp.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
d@minator #9333 üzenetére
Igen 41-42 fok a max. Üresjáratban 25-26, ha nem lenne benne ez a vga, hanem egy nagyon belépő szintű akkor 14-15 fokra is lemenne!. Aki nem hiszi kérhet képet, szerintem tuti mentettem el. Boinc-ot használok szóval kicsit maxon jár a proci folyamatosan.
Amúgy Everesttel is annyi lenne.Akkor kicsi az esély rá, hogy kinyírom igaz?
-
d@minator
addikt
válasz
zserrbo #9332 üzenetére
40 fok? A win nem igazán terheli meg.
Orthos-sal terheld. (esetleg Everest)
Az fsb-t nyugodtan emelheted semmi baja nem lesz. Legfeljebb kifagy. Na olyankor kell neki egy kis tápot adni. Ha stabil akkor mehetsz feljebb órajelben és ha újból fagy feszben. (Azért utóbbiban ne lépd túl a léghűtéssel adható körülbelüli max. értéket. -
zserrbo
aktív tag
Az E6400-as procim 400fsb-vel 3,2GHZ-n üzemel fesz nélkül. Hűtés jó, a max az 40 fok körül van (hyper tx2 + jó szellőzés.).
Nem tudom merjem-e emelni az fsb-takár fesszel akár anélkül. Hüyle kérdés: szeritnetek tönkre mehet? Kis léptekben nézném meddig stabil, de előfordulhat, hogy hopp ez már nem jó és krakk meg is halt a proci mondjuk?geil Ultra dual 800mhz 4-4-4-12-n van. Ha mondjuk 435fsb-t állítok be akkor 8x-as szorzóval 3480MHZ-en fog járni a procim, de a ramok 2.0-ás szorzóval már 970 amit szerintem nem bírnának Cl4-ben.
Mit javasoltok? Milyen beállítással próbálkozzam.
lap:EP35-DS3
-
spájne
csendes tag
Oksa, amint meglesz majd írok
-
lizakattila
senior tag
-
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9328 üzenetére
Na majd ha meglesz a tuning jól meghallgatom h mennyire hangos, ha nem vészes akkor marad a gyári, ha igen akkor meg egy olyasmi hűtő mint amiket Te írtál
-
lizakattila
senior tag
válasz
kovacsroli #9326 üzenetére
#kovacsroli: Semmi gond.
Isten mentsem engem is, hogy bármiféle vitát kiváltsak ezzel. Csak egy javaslatot tettem, és én sem mondtam, hogy rögtön rohanjon hűtőt venni.
Nálam eddig bevált és nem bántam meg így hosszabb távon, mert elég hűvösen tartott mindent (pedig volt már alatta X2 4600+, 5400BE, C2D E6400, E5200, természetesen mindegyik tuningolva).
#spájne: Azért lényegesen csöndesebb egy ilyen, mint a gyári hűtők általában. Az azért pörög rendesen. Az enyém terheléstől függően 1200-1700 között forog, és még így is hangosabb a videokarim.
Természetesen elég a gyári hűtő, sőt egyes hűvösebb példányokat még komolyabb tuning esetén is lehűt (nézz szét az E5000 topikban), mint mondottam csak egy javaslat volt.
Az élettartamát tekintve, ha nem igazán megy 70 fok fölé, illetve nem fogsz extrém felszeket adni neki, akkor arra nem lesz kihatással. -
spájne
csendes tag
válasz
lizakattila #9325 üzenetére
Ezt a kettőt néztem én is, de ha hangra nincs nagy változás és az élettartamát se igen érinti hátrányosan akkor erősen gondolkodom h másra költöm azt az ötöst:
Vagy megéri?
-
kovacsroli
senior tag
válasz
lizakattila #9325 üzenetére
Nemakarok vitatkozni, távol áll tőlem, de Ő csak 3Ghz-ig menne, biztos vagy benne, hogy nem elég a gyári hűtő?
az átlag ~55fok szerintem piti.
-
lizakattila
senior tag
Kicsit hosszabb távra érdemes lenne egy komolyabb hűtőre beruházni.
Nekem egy HyperTX hűti, 26-27 fokos szobában idle 37-38 fok, terhelve (prime alatt) 60 fok körül van a maximuma. Ezekkel a beállításokkal.
Jelenleg a legjobb vételek: HyperTX3, Freezer 7Pro. Teljesítményben és árban is közel azonosak (4-5eFt között mozognak). -
kovacsroli
senior tag
Én a hangján nem vettem észre változást, ugyanolyan halk, ez még nem túl nagy tuning elég a gyári hűtő. Most pedig perpill a core temp 47-48 fokot ír magonként, 100%-os terhelés alatt maximum 67fokra melegszik, ez még teljesen biztonságos. Ja és még az is lényeges, hogy nekem ilyen retro gépházam van, tehát teljesen hagyományos, semmi +venti meg szellőzők, és így is csak ennyire melegszik.
-
spájne
csendes tag
válasz
kovacsroli #9322 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, nem gondoltam volna h ilyen gyorsan írtok és ilyen jó tanácsokat adtok
Majd hétvégén fogom sztem megpróbálni, írok h mit sikerült összehoznom
És amúgy gyárihűtő van fent neked Roli? Ha igen, hangja mennyivel lett nagyobb, hőmérséklet?
Érdemes komolyabb hűtőt rá venni? -
kovacsroli
senior tag
Szia!
Nemtudod elrontani, én is kezdő vagyok, először el is b@sztam és nem indult el a gép. Ha ez előfordulna akkor sem kell megijedni, leszeded a ház oldalát és az alaplapon látni fogsz egy gombelemet, na azt kiveszed és újra beteszed. Újra elindítod a gépet és mintha misem történt volna el fog neked indulni. Tehát ne aggódj, bár én is aggódtam még 3 nappal ezelőtt, de ahogy nekemis mondták, nemkell. Én 3ghz-re húztam, a ramokat úgy tudtam visszaosztani, hogy 799mhz-en vannak /FSB/Memory ratio->1:2.00/. A cpu fsb-t 240re állítottam, a szorzó hagytam ahogy volt /12.5-ön van alapból/. Spread spectrumot pedig kikapcsoltam, bár nemtudom miaz, csak ezt a tanácsot kaptam
Ja igen, és a feszt nem állítottam egy picit sem. Így Prime95-nek is tetszik, egy darab hibát sem talált.
Ennyi infoval neki lehet ugrani, én is így tettem kb, és stabil 3ghz-en megy. Kb fele ennyit tudtam mint te, amikor elkezdtem, tehát kísérletezz bátran, sok sikert!
szerk.: ja és arra figyelj, hogy ahogy emeled az fsb-t, magától emeli a ramokat is, nekem az volt a bibi, hogy gondoltam ha amgától csinálja, biztos jó és 960mhz-en voltak a 800mhz-es ramok, ezért nem indult. Egyébként 880-on még mennek
Az alaplapod pedig szerintem nem korlátozza a lehetőségeidet, nekem egy jóval gyengébb lapom van, és vidáman együttműködött
Azért várj egy fél órát, hátha kiegészítenek, kijavítanak engem a szakértők
-
lizakattila
senior tag
Szia!
3-3,2 GHz-et ezek a procik szinte mindegyike alapfeszen viszi!Elsőként a CoreTemp nevű progival nézd meg mennyi a proci vid-je.
Ha tuningolsz - "aranyszabály" - ne hagyd Auto beállításon a dolgokat.
Tehát bios-ban MB Intelligent Tweaker M.I.T. menüben állítsd be a következő dolgokat (ha belépsz a bios-be és nyomsz Ctlr+F1-et az tobábbi beállítási lehetőségeket hoz elő ebben a menüben):
CPU szorzót 12,5 szeresre (CPU clock ratio 12, +0,5) állítod
PCI-E frekit állítsd be fix 100-ra.
A cpu feszültséget (CPU voltage controll) beállítod az előbb említett vid értékére (esetleg + 0,05v) valamint a memória feszültségét is állítsd a gyárilag megadott értékre.
Az FSB-t (CPU Host Frequency) emeld meg mondjuk 240-re első körben, így 3GHz-en fog menni a proci.
A memoria szorzóját (System Memory Multiplier) úgy állítsd be, hogy a memoria frekvencia egyenlőre minél közelebb essen 800-hoz.
Ha indul a gép, akkor tesztelj prime95-tel (esetleg orthos, linx, ibt). Figyelj a hőmérsékletre, 100%-os terhelés alatt, ha lehet ne menjen 70 fok fölé.
Ha nem indulna - akkor visszaáll alapbeállításokra - akkor állíts be alacsonyabb FSB-t, esetleg emelj egy kicsit a cpu feszen.
(Remélem jól emlékszek az elnevezésekre a biosban)
Ha további kérdésed van nyugodtan átjöhetsz IDE is. -
spájne
csendes tag
Sziasztok!
GIGABYTE GA-EP31-DS3L alaplapom van egy KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR2 800Mhz rammal. Táp FSP ATX-400PNF
Egy E5200-es procit szeretnék majd benne tuningolni de kezdő vagyok még benneSzeretnék segítséget kérni tőletek mert úgy látom sokaknak van ilyen procija. Annyit tudok, hogy a tuningot nagyban befolyásolja az alaplap és a tuningot is a biosba kell elvégezni
Kérdésem: Miket kell beállítani a biosban a tuning megkezdése előtt? Mit, mennyivel és milyen sorrendben kell emelnem? Kezdő vagyok, ezért úgy írjátok le létszíves
3-3.2GHz lenne a cél! Ez gyári hűtővel gondolom menne, de kérdés hogy a hangja illetve hőmérséklete mennyivel nőne? Érdemes lecserélnem vmi jobb 4-5ezer forintos hűtőre?
Egy tanácsot már kaptam egy itteni embertől. Ő azt mondta, hogy csak az FSB-t kell állítanom a RAM-t 800ra állítja alapból az alaplapom. Ez igaz? RAM feszt, időzítést nem szükséges piszkálnom? Esetleg csak akkor kell ha nagyobb GHz elérése a cél?
Ha feszt nem emelem akkor nem tudom elrontani a procim, ez igaz?
Alapfeszen elérhető a 3-3.2GHz?Olyat olvastam itt h több mindent be kell állítani tuning előtt a biosban. Pl h manuálon legyen a fesz szabályozás h ne adjon véletlenül se több feszt az alaplap a procinak.
Bocs ha kicsit sokat írtam így egyszerre meg ha kusza amit írtam
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
kovacsroli #9318 üzenetére
Az már okés.
Menj tovább 3.2Ghz-re, és tesztelj Prime95-el, vagy 1-2 óra izzasztó játékkal.
-
kovacsroli
senior tag
3 Ghz
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
kovacsroli #9316 üzenetére
most viszont vár az asszony!
Akkor hagyd a fenébe a hülye PC-ét, és uccu.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
kovacsroli #9314 üzenetére
Hagyd a szorzót 12.5-en, és állítsd az fsb frekvenciát úgy, hogy az pont 3000 Mhz legyen.
Azután az advenced ram configuration állítsd manual-ra, és állítsd az fsb/memory ratio-t úgy be, hogy az ne sokkal legyen több mint 800Mhz, így az nem szól most bele a tuningba.
Esetleg a spread spectrum-ot kikapcsolhatod. A többit hagyd úgy ahogy van.
Egyelőre ennyi.
-
kovacsroli
senior tag
tehát:
Cell Menu:
felül írja hogy most hogy áll a cpu, utána
intel eist-disabled
adjust cpu fsb frequency-220
adjust cpu ratio-12,5
adjusted cpu frequency-2750
-----
advenced ram configuration-press enter-->auto
fsb/memory ratio-1:2.00
adjusted DDR memory frequency-880
adjust pci-e frequency-100
auto disable dimm/pci frequency-enabled
spread spectrum-enabled -
tzsolesz
nagyúr
válasz
kovacsroli #9310 üzenetére
Írd le sorban milyen funkciókat lehet állítani, ki/be kapcsolni.
-
Pero
senior tag
válasz
intuicio #9305 üzenetére
AODban válts advanced nézetre és akkor jönnek elő a "turpisságok".
ami az alapfeszes tuningot illeti, kérdés nálad mennyi az alapfesz, mert nálam pl 1,25V és 1,275el megy 3,5GHz-n, de sokaknak 1,35 az alap, szal lehet h megy többet is 1,35Von.
Tesztelni Prime 95 ahogy te is írtad.
arra figyelj, h attól még h lefut a 3dmark, még messze nem stabil, ezt nevezik bechmark stabilnak. az jó jel h 2óra izzasztó játék után is ment.
de nekem volt olyan h még 1,5 órán át prime stabil volt, de néha egy böngésző nyitásnál eldobta magát, de kb 2óra aza mi már jó, de vannak akik éjszakákon át futtatják. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
kovacsroli #9308 üzenetére
Tudsz fotót készíteni a BIOS-nak azon részéről ahol a túlhajtással kapcsolatos beállításokat végzed?
Hátha többet tudunk segíteni. nem ismerem ezt a lapot.
-
jagada
addikt
válasz
kovacsroli #9306 üzenetére
Ennyi tuningtól ne is várj olyan eszeveszett nagy változást, ahhoz azért több kellene..
-
kovacsroli
senior tag
válasz
Undoroid #9289 üzenetére
Igazából én nem is szeretnék feszt emelni, ezen a feszültségen szeretném addig húzni, ameddig lehet. Tegnap egy kicsit próbálkoztam, a ramokat 800-on hagytam és az fsb-t állítottam 220-ra 12,5 szorzóval, így megy rendesen 2,750Ghz-n de nincs jelentős változás
Az első próbálkozásomnál pedig nem indult a gép, mert voltam olyan hülye hogy a ramokat 960ra emeltem, az már nem tetszett neki túlságosan. Majd ha lesz egy szabad órám megpróbálom 3ghz-re 800as ramok mellett alap feszen, ha megy megy, ha nem hát nem
és igen a core tempet régebbóta használom, az elég egyszerüen mutatja a dolgokat, átlátom
-
intuicio
aktív tag
szia! Amit küldtél AMDoverclock progit,leszedtem,használtam,de nem minden opciot kaptam meg mint amit a képek mutattak az oldalon...Pl azok a csuszkák nem voltak rajta..Elinditottam az Autostart overclockot,dolgozott vele vagy 2órát,de semmit nem emelt rajta... Nosza kimentem BIOSba,és felhúztam 3.4Ghz-ig.majd lefutattam egy 3dMark Vantage,és nem fagyott le,nem akadt ki..a procim felment 45fokra
Eddig j2órás játék után sem fagyott le a gép..
Szerinted húzható még a proca fesz emelés nélkül? ahoz már nem merek hozzányulni.. Amugy mivel lehetne még letesztelni? Prime95? KÖSZI -
Dozbik
tag
Kérdezek majd, ha már fogok tudni valamit!
Egyenlőre nem tudok kb. semmit, és sajnos nagyon nem is ismerek embert, aki foglalkozna ezzel, de azt olvastam, hogy jól húzható proci ez az E8400, szóval gondoltam megpróbálkozom vele. De félek!
-
Dozbik
tag
Sziasztok!
A processzor tuningolása várhatóan csökkenti az élettartamot?
Egyébként tudtok linket küldeni, ahol részletesen írnak a Core 2 Duo-k tuningjáról?
-
Pero
senior tag
válasz
Calibos #9299 üzenetére
az én lapom nem "engedi" aktiválni a 4magot, csak moddolt Biossal, de az nem az igazi, így én arról letettem, szal 3 magosként.
egyenlőre 3,8GHz-n stabil, most 3,9re gyúrok stabilan, ill 4,1re h megy e.
eddig léggel hűtöttem, nemsokára nakifutok vízzel
egyenlőre szorzóbol húztam, ezért még az abszolút vége nincs meg.
ami a feszt illeti 1, aszem 1,475, vagy 1, 485V kellett neki 3, 8on h stabil legyen (2óra prime95)
de a 4ghz-t is ezen hoztam ki.
de egyenlőre próbálgatom még a Biosokat is, melyikkel jobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Nintendo Switch 2
- Milyen TV-t vegyek?
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest