Új hozzászólás Aktív témák
-
CSiMi_
tag
válasz
spájne #11750 üzenetére
Ja-ja! Bios, ha nem megy valami, rögtön frissíteni, hogy ezt a lehetőséget is kizárd. Meg talán az lehetett a baj, hogy nagyon régi volt, és nem tudott mit kezdeni vele. És minden alkalommal új hardvernek érezte, ezért beállította alapra!
Senior Yolan! Mit javasolsz, meddig lehet majd az új hűtővel a vcoret (1.35)? És a RAMot hogy oldjam meg? Most belőttem stabilra 1147 5-5-5-15 És nagyon bejön, megfelezte a betöltési időt. mag még azt sem tudom, hogy mérem le ezt?
-
lizakattila
senior tag
Hát a proci hőfokra az így passz. Asszem már írtam, hogy próbáld meg megtapogatni a bordát menet közben. Azért szerintem kézzel is meg lehet állapítani hogy valami 30 vagy 50 fokos.
Hát a vinyó az kicsit forrófejű. Nálam két vinyó van egymásra pakolva és így is olyan 30pár fokosak. -
lizakattila
senior tag
Így van, mint előttem mondták a Dynamic Energy Sawer-t akár nyugodtan le is szedheted, mert tuning mellett nem működik.
Linkelés legegyszerűbben: beírod mondjuk, hogy LINK, aztán ezt kijelelöd. Utána alul a link ikonra kattintasz és oda beírod/illeszted a hivatkozást. Csak ügyelj, mert már alapból szerepel benne a http:// és az ne legyen kétszer.A hőfokokra visszatérve: lehet a szenzor is sz.r a prociban és azért ír idle-ben is ilyen hőfokokat. Mostanában több ember is írta ezt az E5200-ekről.
Legegyszerűbben, megfogod a hűtő bordáit, és ha nem sütnek, akkor minden rendben.A hűtő meg tényleg jó, amivel szemezel, csöndes és még PWM-es ventije isvan és jól hűt.
(#9363) Bocaa: 24/7-re általában olyan VID+10% javasolt. De amúgy az is igaz, hogy ezek a procik 0.85V – 1.3625V közötti vid-del jönnek ki. Tehát elvileg bios 1,3 az még belefér.
Én azt mondom, hogy ha itt stabil és terhelés alatt sem melegszik fel nagyon (70 fok fölé), akkor maradhat neki ez is.
Esetleg az MCH-nak adhatsz +0,1v-ot és úgy próbáld meg esetleg egy kicsit kisebb fesszel. -
kriszbon
őstag
Azt a progit tedd Off-ba, mert ha tuningolsz akkor nem jó ha fut, és ne is induljon a winnel együtt, mert a feszt is visszaveszi ha aktív, és ez nem jó tuningnál. A proci fogyasztást akkor is mutatja. A C1E és EIST funkciót viszont biosban nyugodtan bekapcsolhatod, mert az nem zavar be a tuningba, az órajelet viszont csökkenti ha nem kell neki annyi, így azzal is spórolsz, meg nem melegszik a proci annyira!
Mod: Link gomb és (Így) -
Dark KillerX
addikt
Nyugodtam hagyhatod az órajelet(3Ghz-en)mert bírni fogja a gyári hűtés,én már vagy 8-9 hónapja használom azzal 3,4Ghz-en és semmi gondom vele
,de persze már csak szerdáig,mert jön a V60-os [link].
Mod Amúgy nálam azért ilyen alacsonyak a hőmésékletek,mert a gyári hűtésnek hátulról,és a ház oldallapjába épített 8cm-es ventikkel segítek.
-
lizakattila
senior tag
Igen, CoreTemp-ben a két mag hőmérsékletét jelzi.
Esetleg megnézheted a hőmérsékleteket még 1-2 progival, hogy azok mit írnak (everest, RealTemp).
A memók sebessége szvsz játékban nem igazán határoz (ott inkább a mennyisége számít, tehát szemmel látható változást úgysem érnél el, ha mondjuk 800-ról 900ra húzod), inkább a progik profitálnak a gyorsabb memóriakezelésből.
-
lizakattila
senior tag
Nah, megy ez mint az ágyba....
Esetleg megnézheted, hogy így alapfeszen mennyit megy a proci. Az átlag elmegy 3,2-3,3-ig is alapfeszen (az enyémnek 3350 a vége vid feszen). Ettől még baja nem lesz, és melegedni sem igazán kellene neki jobban.
Szép lassan, mondjuk 5-10MHz-enként emeled az fsb-t, és ha elindul a gép, akkor utána teszteled Prime-mal. Ha hibázik, akkor kicsit visszább veszed és kész.
A memória szorzóját hagyhatod így, azért a 800-as Kingmax memók többsége elszaladgál még 900MHz körül is (Kövezzetek meg ezért a kijelentésért nyugodtan. Az enyémek, amik eddig voltak, azok mind vitték, de lehet csak szerencsés vagyok.)Illetve ha nagyon belejössz, kipróbálhatod, hogy a cpu szorzóját 10X-esre állítod és az fsb-t 300-ra (ugye ez is 3GHz) és ehhez állítod be a ramot 800 körülre. A magasabb fsb-től gyorsul az egész rendszer valamelyest.
-
kovacsroli
senior tag
Az nem olyan fontos, legalábbis nekem is úgy mondták, hogy kikapcsolHATOM
Nekem most perpill 45-46 fokos, bár lehet hogy hűvösebb van a szobában, mint nálad. Látom feszt is emeltél, szerintem még emelheted így 3,2-re ha gondolod, bár én még nem próbáltam, de láttam már 4ghz-en ketyegő e5200-at is
Gratulálok ügyes voltál
-
lizakattila
senior tag
-
lizakattila
senior tag
Kicsit hosszabb távra érdemes lenne egy komolyabb hűtőre beruházni.
Nekem egy HyperTX hűti, 26-27 fokos szobában idle 37-38 fok, terhelve (prime alatt) 60 fok körül van a maximuma. Ezekkel a beállításokkal.
Jelenleg a legjobb vételek: HyperTX3, Freezer 7Pro. Teljesítményben és árban is közel azonosak (4-5eFt között mozognak). -
kovacsroli
senior tag
Én a hangján nem vettem észre változást, ugyanolyan halk, ez még nem túl nagy tuning elég a gyári hűtő. Most pedig perpill a core temp 47-48 fokot ír magonként, 100%-os terhelés alatt maximum 67fokra melegszik, ez még teljesen biztonságos. Ja és még az is lényeges, hogy nekem ilyen retro gépházam van, tehát teljesen hagyományos, semmi +venti meg szellőzők, és így is csak ennyire melegszik.
-
kovacsroli
senior tag
Szia!
Nemtudod elrontani, én is kezdő vagyok, először el is b@sztam és nem indult el a gép. Ha ez előfordulna akkor sem kell megijedni, leszeded a ház oldalát és az alaplapon látni fogsz egy gombelemet, na azt kiveszed és újra beteszed. Újra elindítod a gépet és mintha misem történt volna el fog neked indulni. Tehát ne aggódj, bár én is aggódtam még 3 nappal ezelőtt, de ahogy nekemis mondták, nemkell. Én 3ghz-re húztam, a ramokat úgy tudtam visszaosztani, hogy 799mhz-en vannak /FSB/Memory ratio->1:2.00/. A cpu fsb-t 240re állítottam, a szorzó hagytam ahogy volt /12.5-ön van alapból/. Spread spectrumot pedig kikapcsoltam, bár nemtudom miaz, csak ezt a tanácsot kaptam
Ja igen, és a feszt nem állítottam egy picit sem. Így Prime95-nek is tetszik, egy darab hibát sem talált.
Ennyi infoval neki lehet ugrani, én is így tettem kb, és stabil 3ghz-en megy. Kb fele ennyit tudtam mint te, amikor elkezdtem, tehát kísérletezz bátran, sok sikert!
szerk.: ja és arra figyelj, hogy ahogy emeled az fsb-t, magától emeli a ramokat is, nekem az volt a bibi, hogy gondoltam ha amgától csinálja, biztos jó és 960mhz-en voltak a 800mhz-es ramok, ezért nem indult. Egyébként 880-on még mennek
Az alaplapod pedig szerintem nem korlátozza a lehetőségeidet, nekem egy jóval gyengébb lapom van, és vidáman együttműködött
Azért várj egy fél órát, hátha kiegészítenek, kijavítanak engem a szakértők
-
lizakattila
senior tag
Szia!
3-3,2 GHz-et ezek a procik szinte mindegyike alapfeszen viszi!Elsőként a CoreTemp nevű progival nézd meg mennyi a proci vid-je.
Ha tuningolsz - "aranyszabály" - ne hagyd Auto beállításon a dolgokat.
Tehát bios-ban MB Intelligent Tweaker M.I.T. menüben állítsd be a következő dolgokat (ha belépsz a bios-be és nyomsz Ctlr+F1-et az tobábbi beállítási lehetőségeket hoz elő ebben a menüben):
CPU szorzót 12,5 szeresre (CPU clock ratio 12, +0,5) állítod
PCI-E frekit állítsd be fix 100-ra.
A cpu feszültséget (CPU voltage controll) beállítod az előbb említett vid értékére (esetleg + 0,05v) valamint a memória feszültségét is állítsd a gyárilag megadott értékre.
Az FSB-t (CPU Host Frequency) emeld meg mondjuk 240-re első körben, így 3GHz-en fog menni a proci.
A memoria szorzóját (System Memory Multiplier) úgy állítsd be, hogy a memoria frekvencia egyenlőre minél közelebb essen 800-hoz.
Ha indul a gép, akkor tesztelj prime95-tel (esetleg orthos, linx, ibt). Figyelj a hőmérsékletre, 100%-os terhelés alatt, ha lehet ne menjen 70 fok fölé.
Ha nem indulna - akkor visszaáll alapbeállításokra - akkor állíts be alacsonyabb FSB-t, esetleg emelj egy kicsit a cpu feszen.
(Remélem jól emlékszek az elnevezésekre a biosban)
Ha további kérdésed van nyugodtan átjöhetsz IDE is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- iPad topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- DELL T40 EMC Szerver
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged