- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Használt VGA / videókártya ajánló
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mans20
addikt
Most ez van
8x450
PCI 100
(G)MCH Frequency Latch 333
CPU Vcore 1,25V
CPU Termination 1,2V
CPU PLL 1,5V
CPU Reference 0,76V
MCH Core 1,2V
MCH Reference 0,76V
MCH/DRAM Reference normal
ICH I/O normal
DRAM Voltage 1,9-2,1V
DRAM Termination normalmeg mióta a memory multiplier 2.00 ra raktam,azóta nincs kékhalál,ezelött 8x450 en széthalt minden.Most az úgy jó hogy emelgetem az FSB t evvel a beállítással?
Elöbb néztem a primet és a worked 2 leállt egy hibával,a a másik ablak fut.
-
Örni1400
csendes tag
Szépjónapot Mindenkinek !
Extensa 5635G-m lett 1Xcsak...
T6600 cpu, cantiga PM45 chip,GeForceG105M, stb...(4GB,800MHz ramot tettem bele)
Win7(86), Vista(64) "alatt", sztem jól drájverelve, frissítve, és nem tud csak 1,2GHz-t ????
Everest, cpuz amivel mértem, Everest 11X109MHz-t, a cpuz 6X200MHz-t írt!!!Most mit tegyek?
Kérem szíves segítségetek!Köszi!
-
aleister
veterán
Srácok a CPU northbridge frequency-nél mit érdemes beállítani? Nem konkrét értékek érdekelnének, hanem hogy mire kell figyelni.
Nálam szorzók szerepelnek itt (5-10x). Ezt gondolom az fsb-vel fog összeszorzódni. Ennek mi alatt, között, mellett, stb kell lennie? -
aleister
veterán
válasz
SpongyaBob #10590 üzenetére
Persze. A ramokat tudod a procitól függetlenül is húzni. A set memory clock-ot állítsd át auto-ról valami másra. Ez bizonyos alaplapoknál több is lehet, mint 1:1.
Továbbá az időzítéseken is lehet karcsúsítani. Szerintem egyesével szed le őket. Ha valahol fagy, adj egy kis feszültséget a ramokra. -
norbee2244
senior tag
Sziasztok!
adott egy e1200 giga 945ös chipsetes lapban akármit csinálok 2,0ghz után nem akarja felismerni a merevlemezeket és betölteni windowsba..konkrétan ez mitől lehet?
alulfeszelve megy így is piciket emelgetek feszen biosba belép stb hűtés is tuti jó mivel 40 fok alatt marad 1-2 óra gta4 után is
-
-
Nic!{
tag
nah valakinek van még esetleg vmi ötlete erre?
-
breiner
aktív tag
válasz
Mans20 #10587 üzenetére
nem értem az e8400-esek miért 8-as 8,5 szorzóval kilódnak mikor a 9-es tudom még mielőtt le osztanátok hogy mert 8 8,5 stabilabb de mégis a 9-esz szorzó az alap és ha egy e8400-es megy 9szorzón 4GHz-t akkor megy 8,5 is erre a nyakamat teszem ha csak nem valami anti tuningos a proci. Szóval nyugodtan nyomjad 9-es szorzóval 9x450 legalább
-
Mans20
addikt
Elöbb ugyan ezt alkottam csak 1.23125 vcoreval,a zöld csikok eltüntek de primenél megint kihalt,most 8x420 ra raktam,inditom a primet.
-
Mans20
addikt
válasz
winfier #10551 üzenetére
megcsináltam ezt
8x438:
PCI 100
CPU Vcore 1,25V legyen
CPU Termination 1,2V
CPU PLL 1,5V
CPU Reference 0,76V
MCH Core 1,2V
MCH Reference 0,76V
ICH I/O normal
DRAM Voltage 1,9-2,1V
DRAM Termination normalde prime inditáskor kékhalál,most CPU reference nak adtam 1.815 öt és rebootnál kért hdd ellenörzést a gép,most meg a tálcán zöld csíkok vannak
firefox meg írta hogy össszeomlott.
-
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10552 üzenetére
Nekem is volt DS3-om
Akkor ezt figyeld!!!!:
- 7x618 Ez ha minden igaz még mindig világrekord!
- 5040MHz DS3Ramok terén:
- 1275MHz stabil
- 4*1GB TeamXtreem 1066: 1360MHzúgyhogy nem kell lebecsülni ezt a lapot, sőt még mindig vissza sírom a kicsikémet.
-
Nic!{
tag
sziasztok van egy gigabyte ga 965gm s2 alaplapom meg egy e2180-as procim és szerettem volna húzni a procit de mikor már pl 2.4-re állítom akkor azt írja ki bekapcsoláskor h lemezhiba és nem megy tovább
már elemet cseréltem a lapban meg biost is frissítettem de ugyanaz
vki esetleg tudna segíteni h mi ilyenkor a teendő?
-
Mans20
addikt
válasz
winfier #10551 üzenetére
Ok,ezt kiírom füzetbe most,amúgy a beteg től vettem itt a ph n,sajnos nincs meg a cpu z s kép,ő 4400Mhz ig húzta,igaz vizzel,meg volt 4000-4100Mhz ről is kép,asszem rampage formula lapja volt,most az én lapomba meddig mehet nem tudom,de nem hiszem hogy sokáig mert ez csak DS3.
-
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10549 üzenetére
8x438:
PCI 100
CPU Vcore 1,25V legyen
CPU Termination 1,2V
CPU PLL 1,5V
CPU Reference 0,76V vagy 0,815
MCH Core 1,2V
MCH Reference 0,76V vagy 0,70-0,72V
ICH I/O normal
DRAM Voltage 1,9-2,1V
DRAM Termination normalpróbáld ki így hátha, ha nem indul akkor a cpu feszen emelj még 1 kicsit. Az a baj, hogy a C0 procik nem mennek olyan jól, ebbe is vannak kivételek. Mint az enyém és még 1 pár embernek itt PH-n. Nem fárasztasz ezért vagyunk, hogy egymásnak segítsünk.
-
aleister
veterán
válasz
SpongyaBob #10543 üzenetére
Ó, húzhatsz ám rajta bátran. Amíg nem adsz rá plusz feszültséget, alig fog jobban melegedni.
Az AMD közül pedig ha tudatosan választasz, akkor nagyon kis tuningos példányokat lehet kifogni. Én pl minimális (0.05-0.075v) fesz emeléssel 2,7 GHz-ről 3,7 GHz-ra emeltem a kis Sempron 140-emet. És ez még közel sem a vég. Mindezt gyári kúlerrel.
Szívesen egyébként. -
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10547 üzenetére
Indításnál is ki tudod választani a tesztet meg itt is: az Options / Torture test menüpont alatt találod.
Small FTTs: CPU-t tesztel, számoltatja a procit.
In-place large FTTs: a procit számoltatja, és a memóriákkal is használja, tehát a buszokat is teszteli. Ez melegíti a legjobban a proci, és ekkor zabálja a legtöbb áramot.
Ezzel a tesztel 2-3 fokkal melegebb lesz a proci, mintha normál állapotban kapna 100% terhelést.
Blend: főleg ramot tesztel, a proci gyakorlatilag szinte nem is számol, csak a memóriába írja be és olvassa ki az adatokat. Nem kell megijedni, hogy 100%ban elfoglalja a ramot.Sajna 1 kicsit hosszadalmas. Kb. 3-5 órát futtatod akkor már stabilnak mondható a rendszer, futtatás után hibát talál az még nem jelenti azt, hogy normál használat eseten is instabil a rendszer.
-
Agrox
tag
válasz
SpongyaBob #10543 üzenetére
hát próbáld meg szerintem a 3,3at nyugodtan, figyeld a melegedést, ha nem gáz, nem fagy a gép, bootol, akkor nincs gond, de gyári hűtővel tényleg ne menj sokkal tovább
az hogy nem lehet tuningolni őket, hát a régebbieket tényleg kevésbé, az enyém 4800+, alap 2,5 Ghz, most 3 Ghz, igaz már nem gyári hűtővel.
-
Mans20
addikt
válasz
winfier #10542 üzenetére
Most beállítottam így
8x400:
PCI 100
CPU Vcore 1,2V Kb. Ez neked kell tudni. nálam most 1.23125V
CPU Termination 1,2V
CPU PLL 1,5V
CPU Reference 0,76V
MCH Core 1,2V De ennek 1,1V mch mellett is mennie kell. kb
MCH Reference 0,76V
ICH I/O 1,5V
ICH Core auto
DRAM Voltage 1,9-2,1V
DRAM Termination normalICH core nálam nincs,úgyhogy az kimaradt,megcsináltam ugyan ezt a beállítást 8x440 el de kimúlt a gép.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
aleister #10540 üzenetére
Köszönöm szépen az egyértelmű választ!
Most egy picit húztam a procin. Az FSB-t 210-re emeltem és minden ok. Jelenleg 3255 MHz-en ketyeg a 3100 alaphoz képest. A RAM most 814 MHz. Igazából nem merek többet ráadni
Meddig bírná szerinted? Nem akarok túlzásba esni csak gyári hűtőm van(ez a rézszínű csöves)..Igazából olyan 3.3 GHz az már teljesen jó
Viszont azt is tudom, hogy nem lehet olyan nagyon tuningolni az AMD-ket. Köszönöm!:-)
-
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10541 üzenetére
A load az amikor a proci terhelés alatt van pl. prime95 FFT vagy blend tesztnél.
1. Nem melegszik annyira a procid.
2. Kevesebbet eszik.
3. Minek feszelni, ha azon a feszen mondjuk vinné a 4GHz-et
Előre is elnézést kérek attól a láma embertől aki ekkora szamárságot ír, hogy nem jó alulfeszelni a cpu-t. Az alulfesznél csak kevesebb feszt kap a proci, ha kevés neki a fesz akkor fagy az os vagy kék halál, ennyi. Fogod bemész a biosba 1-2 századdal feljebb tolod a feszt és prime 95-tel van linX-el leteszteled a procit, hogy stabil-e. -
aleister
veterán
válasz
SpongyaBob #10536 üzenetére
Az, hogy hány MHz-n tudod futtatni a ramokat elsősorban az alaplapodon múlik, nem a procin. Megnéztem, és neked 1066-ig is mehetnek. Az más kérdés, hogy a ramok aktuális sebességét a cpu fsb-jének a leosztásával származtatják.
Nekem pl a 800MHz-s ramok szépen mennek 1080-nal.Ha belépsz a BIOSba, akkor a MIT-en belül keresd meg a CPU host clock controlt. Ezt állítsd auto-ról manual-ra. Ezután alatta állíts be egy minimum 6 MHz-vel nagyobb értéket. Ezzel egy miiimálisat a procit is húzod, és a ramok is 800 fölött fognak menni. Nyugodtam emelheted ezt az értéket addig, amíg már nem bootol a géped. Utána cmos reset, vagy ins-sel indítás, és beállítasz valamit ez érték alatt. Tesztelgeted, játszadozol, ha nincs spontán újraindulás, akkor maradhat is, ha van akkor megint visszaveszel egy kicsit.
Ha érdekel a további tuning, akkor jerr vissza újabb kérdésekkel. -
Agrox
tag
válasz
SpongyaBob #10536 üzenetére
hát próbálkozhatsz, de egy idő után szerintem már nem fog bootolni a géped, nekem 4800+ van és olyan 950 körül már nem tetszett neki a dolog. msot 240-es FSB-n van és vissza kellett vennem a ramokat 667-re, így ketyegnek 750 körül.
-
-
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10534 üzenetére
csak adtam 1 táp pontot. "Kezdő tuningos" létedre milyen beállításokat adjak.
Amúgy meg rendes segítséget nem tud adni az ember mert minden gép más és más így pl. a proci feszt azt majd neked kell egyedül kitesztelned, hogy milyen feszen mekkora MHz-t megy.
Neked kell rájönni dolgokra és azokat megtanulni. Sajna nem esik minden az ember ölébe.
Ki is próbáltad, hogy megy-eVagy 1-ből toljak egy 4GHz-es beállítást. Akkor az fsb ne 400 legyen hanem 450, így már 3600MHz-nél vagy.
-
aleister
veterán
válasz
SpongyaBob #10532 üzenetére
389 és 400 között nem csak 11MHz a különbség?
Roppant egyszerű egyébként. Húzzál a procin 6 MHz-t, és rögtön 400 fölé kerülnek a ramok. -
SpongyaBob
veterán
Sziasztok! A következő lenne a problémám. Van agy Gigabyte GA-MA770-DS3 alaplapom egy Athlon X2 6000+ os procim(3.11 GHz) és 2x2 GB CSX 800 MHz-es RAM-om. A gép kb. fél éve lett összerakva azóta úgy van, egyáltalán nem tunigoltam soha, egyébként minden szupi a géppel, kivéve annyit, hogy a ramok "csak" 777 Mhz-en járnak, vagyis ugye 389-en. Csupán annyit szeretnék, hogy hogyan tudnám legalább kihasználni azt a 800-at? Igaz hogy csak 21 Mhz a különbség dehát mégis szeretném ha menne ahogy kell..Ismétlem, hogy semmihez sem nyúltam minden alap beállításon van..
Mi állítsak be hogy jó legyen? Köszönöm szépen!
-
Agrox
tag
[AMD Athlon x2 4800+ @ 3 Ghz
] Régi ( ASUS M2A-VM) lapommal az istenért se akart 2850 fölé menni, de Giga MA770UD3-mal viszi szépen a 3 Ghz-et ^^ 1-2 hónap és egy phenom II 720BE kerül bele, remélem az simán megy majd 3,5-ön
-
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10529 üzenetére
az nem az fsb
ezzel a ramot állítód a proci gyári fsb-hez ami 333
És ki is emeltem, hogy 8x400-hoz van ez a beállítás[I]szerk:[/I]MCH Latch miért lett 333?! Mert általában ezt a legtöbb ram szereti, de volt már példa olyanra is, hogy csak 400as MCH Latch mellett volt hajlandó stabil lenni a gép. Ami a lényeg, hogy a Memory Multiplier 2-esen legyen, így a ram talán nem fog beleszólni a CPU tuningjába.
Jobb alsó sarok tanulmányozása (meg úgy az egész)
link
-
winfier
senior tag
válasz
Mans20 #10526 üzenetére
Próbáld meg így:
8x400:
PCI 100
CPU Vcore 1,2V Kb. Ez neked kell tudni.
CPU Termination 1,2V
CPU PLL 1,5V
CPU Reference 0,76V
MCH Core 1,2V De ennek 1,1V mch mellett is mennie kell. kb
MCH Reference 0,76V
ICH I/O 1,5V
ICH Core auto
DRAM Voltage 1,9-2,1V
DRAM Termination normalITT találsz még 1-2 beállítást.
-
Mans20
addikt
Helosztok
Épp a E8400 emet tuningolom a P45 DS3 lapba és 3258Mhz nél járok,FSB 362MHz
cpu vcore 1.23650,próbáltam 375 ös FSB t meg egy lépéssel feljebbi feszt adni de már rebootolt a gép,wolf topikba írták hogy a PCI t álítsam 100 ra,csak melyiket?vagy ezen kívül mit tegyek hogy tovább tudjak menni? -
Agrox
tag
Sziasztok! tudom nem mai darab, de mégis érdekelne: valakinek van tapasztalata amd x2 4800+ (Brisbane) tuninggal kapcsolatban? nálam a helyzet az, hogy Giga 770Ud3 lapommal, 236 FSB-t simán vitte, majd megpróbáltam 240re, hogy szép kerek 3 Ghz legyen, de vagy kifagyott, vagy kékhalál, vagy éppen az orthos aalatt halt meg pár perc alatt...adtam neki 1,35 V feszültséget, de ugyanezekkel az eredményekkel, HT-t is 800 v 1000 Mhz-re állítottam, de semmiképp se hagytam auton, pci freki 100 mhz. mi lehet a gond? még több fesz kell neki? (hőmérsékletekkel nincs gond, orthos alatt max 47 fok(coolermaster hyper tx3))
-
aleister
veterán
Sziasztok!
A minap beszereztem egy Sempron 140-es procit. Nos, tuning téren az egyik szemem sír, a másik nevet. Történt ugyanis, hogy a letiltott magot nem sikerült aktiválnom. Ellenben könnyedén bő 1Ghz-t tudtam rápakolni a procira (2.7@3.7). A vicces, hogy a gyári, dobozos coolerrel max 43 fokos volt, mindez hang nélkül.
Sajna a kölcsöntápot vissza kellett adnom, így nem tudok képet csatolni, de pár adat amire emlékszem:
front clock: 200@275 MHz
cpu clock: 13.5
pci-e: 100 MHz
HT clock: 7x (1925 MHz)
ram: 4:4 (800@1100 MHz)
v-core: 1.35@1.4 v
19118 3dmark05 pontot kapott, amivel csúnyán maga mögé utasította még az Athlon X2 6400+-okat is. Persze ez csak 1 szintetikus teszt a sokból, de ha lesz időm (és megjön a tápom) csinálok még pár benchmarkot.
Alapfeszen is simán elment 3,4 GHz-en, amivel 200 MHz-t ver az eddigi 5000+ BE-mre, pedig az kapott extra delejt is.
Szóval 100%-osan elégedett vagyok ezzel a 8000 forintos procival, amihez még csak coolert sem kell venni.A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes e belemenni egy komolyabb tuningba? Mennyi feszültség adható még ennek a cpu-nak? Egy tesztben szintén felhúzták 3,7-re, de ott 1.53 v-ra volt ehhez szükség. Szerintetek beruházzak egy CM 212 plus-ba, és megnézzem mi a teteje a dolognak, vagy elégedjek meg ennyivel?
-
KaraDani
addikt
Lehet még az is, hogy a "proci" degradálódott kicsit, és nem bírja ugyanazt a tuningot, csak nagyobb fesszel. Sajnos ez a lehetőség is fenn áll. Alaplapi elemnek az újraindításnál nullázáshoz nincs köze elméletileg. Ha minden beállításod tök ugyanaz mint régen, akkor valószínű proci nem bírja már ugyanúgy.
-
pk2
tag
Van e valakinek ötlete, hogy mitől lehet az ,hogy kb 2 éven keresztül hiba mentesen futott az E4400-om 3Ghz-en, ma egy újraindítás után visszaállt alap órajelre és akárhogy ügyeskedtem, nem volt hajlandó 3000-en elindulni, pedig korábban 3300-on is elindult, csak ott már fagyogatott. Na monom jó, akkor nézzük 2900-on, na azon elindult, de mivel telepíteni akarnék egy új rendszert, ezért ismét szükség volt újraindításra, na ezután már a 2900 is nullázódott és 2900-on, hol el indul, hol nem, most éppen 2850-en fut. Mi a frász lehet ez? Behal a proci, az alaplap, lemerülőben az alaplapi elem?
-
balázs13
csendes tag
ÜDV! Tudna segíteni valaki Phenom II X3 720 BE -t szeretnék tuningolni 3.2-3.4 GHz-re KÖSZI hűtő "gyári lehet kevés lessz" de neki van dőltve egy 12 cm-s 800 rpm-es venti Load-ba 46-fok
-
laci7878
csendes tag
válasz
lizakattila #10510 üzenetére
viszont
-
laci7878
csendes tag
válasz
lizakattila #10507 üzenetére
Néha gondol egyet és ujra indul.
Ne kérdezd mennyi a fesz mert nagyon kezdő vagyok ebben
Mint mondtam,jó lenne előröl kezdeni a tuningot,hogy minden flottul legyen beállítva. -
lizakattila
senior tag
-
laci7878
csendes tag
válasz
lizakattila #10500 üzenetére
-
yolan
őstag
válasz
krypton #10503 üzenetére
Hát, wall-ból lehet többféle. fsb wall, cpu wall, vége lehet a ram frekinek is, persze nem ilyen 3.2v-os ln2-ős hűtésnél nézve, adott feszen. Ha tegyük fel 400-as fsb-re állítod a procid, és 2.0-ás ram szorzót (osztót) használsz, akkor ugyebár 400*2=800 így fok 800-on menni a ram, és 1:1 arányban. ha 500-ra rakod, 1:1-ben 1000mhz, 533-1066, 600-1200, tiszta sor. Ja és általánosságban 800mhz@cl4=1066mhz@cl5, tehát ha nem kell az 1066, akkor elég a 800 (ha nem 533-as fsb-n akarod hajtani a procit).
-
laci7878
csendes tag
válasz
lizakattila #10500 üzenetére
ok.Estére meglesz,most sajna megyek dolgozni.
Köszönöm. -
krypton
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy processzoros kérdésem: Ha az órajel kb állandó marad a szorzót és az FSB-t bátran állítgathatom fel le, nem fog tönkremenni?
Üdv
krypton
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Formula-1
- Flip (IPTV, otthoni internet, vezetékes telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Politika
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest