Aktív témák
-
sssent
senior tag
ha szabad belekotyognom: +10K-ért erősebb PM +2 év garancia ajándék (ezek 50K körüli értéket képviselnek). Az XP prof lehet, hogy neked nem érték, de nem tudom számít-e, hogy ha pl. eszedbe jutna vmikor mondjuk céges domainbe kapcsolni a géped - mondjuk melóhelyen - akkor az a home-mal nem fog menni.
Ami hiányzik a PM-esből:
512MB RAM - 12-16K
esetleg egy külső dvd-író (a méregdrága belső helyett): ~20K-tól.
Ha ezek a nyűgök Neked nem megoldhatók, akkor valóban, a CM nem olyan rossz. Akkuidőben vesztesz kicsit, meg kicsit jobban fűt. Mondjuk gyengébb is vmivel. -
sssent
senior tag
Nekem mr7500 van, de igazából fogalmam sincs mire jó, mert csak AOE2-vel játszom néha. Azt viszi, ahogy a P2 is vitte anno
Ha most választhatnék, biztos ezt választanám az X200-al szemben, mert:
-játszani x200-al? ugyanmár.
-X200 osztott memóriája az amúgy mindenki által használt (nemjátszós általam is) rendszermemória sávszélességét eszi, ami nem jó.
-X200 mellé ati chipset jár, az intel azért talán mégis szerencsésebb.
Ergo minek x200?
Ez már más téma, de kikívánkozik: szóval GMA900-al szemben meg szerintem pláne nincsen értelme. Egyesek direkt arra utaznak, hogy csak ne integrált szarfos intel legyen, legalább valami ati. Az eszükbe se jut, hogy az x200 is szarfos integrált, és még a jó kis intel chipset is ugrott. De legalább ati
Re #1095: igazad van, szerintem én is pont ezt mondtam. Érdemes alkuképes árral indulni, mert sose lehet tudni. De a jövendőbelid árának ismeretében 160K körül reális. (A winxp + proci -50K, a memória meg a 2 hó miatt). 160K-ért jó üzlet lehet annak, aki nem akar win-t venni (mert van neki dobozos)
-
-
Beax
csendes tag
Szia Zola,
köszi a részletes és gyors választ!
Akkor én inkább a dual memóriát választom ha lesz rá keret!
A garancia kiterjesztését később egy éven belül meglehet hosszabbítani vagy már a laptop vásárlásánál meg kell venni?
Még egy kérdés hogy a rejtett partíció az végül is egy rejtett meghajtó? Olyan mint egy rejtett fájl? Egy sima fájl-kezelővel megtalálható, vagy a BIOSon keresztül érhető csak el?
Jól gondolom hogy amikor először indítja el az ember a gépet akkor egy varázsló végig vezeti a telepítésen?
Előre is köszi!
Üdv, -
Zola_
tag
Egyetértek...DE, a 160-nál már nem hiszem, hogy messze kéne mennem a fórumtól. 165-ért ment 2 hónapja comboval (szintén XP nélkül), és azt el is kapkodták. A gar.bővítés 40 körül van, a memória 12. Így azokat ajándékba kapná a vevő, cserébe, hogy kemény 2 hónapos múlt a gép...
Otthagyhatom usanotinál bizományba, mert jutalékmentes ha náluk veszek újat, és a honlapra is felteszik. Az kérdés persze, hogy meddig tudom finanszírozni, hogy 2 gépem van, de megoldom. -
sssent
senior tag
válasz
Shadowfax #1092 üzenetére
(...)Nem vagyok valami jó értékbecslő(...)
No igen. 200K-val esetleg lehet hirdetni, de ha 180-ért elmegy, akkor az már igen jó. Inkább 160 a reális.
Ja és persze jó messze ettől a fórumtól, meg az ilyen ajánlatoktól, amik itt épp felvetődtek. Mondjuk aproneten.
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
S akkor kicserélnéd az optikai meghajtókat, s úgy adnád el, cd író/dvd olvasóval?
Nem vagyok valami jó értékbecslő, de ha számításba veszem az oprendszer hiányát, a ''csak'' cd írót, viszont a plusz memóriát és a plusz garit, akkor szerintem 200 körül eladható.
Egyébként biztos, hogy kicserélhetők az optikai meghajtók (kompatibilitás, ilyesmik)? Utánanéztél? -
Zola_
tag
válasz
Shadowfax #1089 üzenetére
Igen, bocsánat, figyelmetlen voltam.
Egyébként ez az a jó vétel amit említettem, hogy elindította a cserét, épp most linkeltem a másik totyikban. (még Dr.Akula mester is jónak találja)
Nekem pedig az épp ott emlegetett R51e van. [link] Még mindig Intel chipszettel írják, pedig ATI.+512 Kingmax, és 2009.03-ig IBM gari.
-
Zola_
tag
válasz
Shadowfax #1087 üzenetére
Poén, hogy épp egyszerre írtunk. Micsoda segítőkészség....
Egyébként Shadowfax-nak teljesen igaza van proci ügyben! Én is elsőre azt gondoltam, hogy elég a Celeron, ami teljesítményre teljesen igaz is, de hiányzik a Pentium M +1 óra akkuideje. Persze ez nem mindenkinek fontos, így nem mindenkinek ér plusz pénzt.
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
Ha e két gép közül kéne választani, akkor az R51e-t választanám - a kicsivel jobb proci és videókari miatt. R51e: [link]
R50e: [link]
Ha viszont számít az aksiidő is, akkor Celeron M proci helyett érdemes lenne egy olyan konfigot keresni, amiben Pentium M proci van.
Igaz, ehhez mélyebben kell a zsebedbe nyúlni vagy pedig le kell mondani a DVD íróról.
Az XP-hez nem adnak telepítő cd-t, mert előre van telepítve a vinyóra, s az első bekapcsoláskor magától települ. Ha újra kell húzni a gépet, akkor van egy ún. rejtett partíció a gépen, ezzel helyreállítható a win.
De érdemes ún. recovery cd-ket is legyártani erről a rejtett partícióról minél előbb.
Szerk: Jó tetűn gépelek...Zola simán leelőzött...
[Szerkesztve] -
Zola_
tag
Szia. Minden bizonnyal mindekettő ugyanolyan megbízható.
A különbség annyi, hogy az R51e újabb, így már DDR2 memória, a PCMCIA mellett már egy Express Card bővítőhelye is, valamint ATI chipszet, és ATI X200 video van benne. Illetve még +100mhz, de az elhanyagolható.
Ettől persze még az R50e is nagyon jó, nem tudom, hogy a 11+áfa különbség mennyire éri meg, de talán az ATI video egy fokkal jobb. Viszont azt mondják, hogy az R50e-ben lévő Intel chipszet és video kevesebbet fogyaszt, bár azt hiszem, hogy abban 4000mah akku van, míg az újabban már 4400-as. Nekem R51e van, pontosan 2óra 20 percet bír.
Én inkább a gar. kiterjesztésre költenék még, ha van keret.
Az XP és az egyéb hozzáadott progik előtelepítve vannak, ami azt jelenti, hogy neked kell befejezned otthon. Nincs hozzá CD, az IBM specialitása, hogy egy rejtett partíción van minden a merevlemezen, és onnan bármikor újratelepíthetőek. (többek között erre is van az ''Acces IBM'' gomb) Azonban bármikor iratható a géppel recovery CD, ajánlott is a vásárlás után megcsinálni.
Biztos, hogy kipróbálják a gépet, de a telepítést nem valószínű, hogy ott befejezik. (hacsak nem dumálod le velük)
Egyébként vállalnak kiszállítást is, az esetben biztos, hogy csak a dobozt kapod próba nélkül, de gond esetén azt is vissza lehet küldeni. Mivel akkor nincs alkalmad próbára, még akkor is ha nem tetszik a gép.
[Szerkesztve] -
Beax
csendes tag
válasz
Shadowfax #1084 üzenetére
Sziasztok,
Tudnátok segíteni hogy melyik a jobb?
Thinkpad R50e (UR0SWHL) vagy a Thinkpad R51e (UR16NHL)?
Megbízhatóság, net, videó a főbb szempontok!
Azt tudjátok hogy az usanotebooknál ki lehet-e próbálni a gépet mielőtt megveszem vagy bontatlanul adják oda? És még egy kérdés hogy az XP feltelepítéshez adnak rendes telepítő cd-t?
Előre is köszönök minden segítséget!
Üdv -
Zola_
tag
Én is ezt a kérdést tettem fel magamnak...
Találtam egy igen jó vételt, és az indította be a dolgot.
Csinálnék egy DVDmutlti cserét (IBM szervízzel), és comboval eladnám az enyémet.
(Tényleg, nem kell vkinek egy 2 hónapos R51e 3év garival és 768RAM-mal, de XP nélkül?)
[Szerkesztve] -
ALI_G
veterán
-
Zola_
tag
Nekem gond nélkül kezeli XP az USB-s Bluetooth dongle-t. Nincs külön hálózatom, csak a mobilon kapcsolódom a netre. Párszor már frissítette magát SP2, de nem tudom, hogy mivel kapcsolatban. System Update magától lejött a software installerrel, de azóta még nem talált újabb csomagot.
Trackpoint és tapipad mellé tényleg felesleges lenne egér is a buszon/vonaton.
Úgy néz ki, hogy mégiscsak cserélek, és R51e ből R51-lesz.
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
Letöltötted már?
Ha olvasnád a T totyikot, tudnád, hogy igen.
Én tuti lefogom, csak most töltöm a laptopot, meg nem akarom kihúzni a netet se a gépből.
Töltöd a laptopot? Mint a pekingi kacsát?
Gondolom az aksit töltöd, de attól még lehet progikat leszedni a netről közben...
S miért kéne a netet ''kihúzni'' a gépből?
[Szerkesztve] -
ALI_G
veterán
válasz
Shadowfax #1068 üzenetére
Letöltötted már?
Én tuti lefogom, csak most töltöm a laptopot, meg nem akarom kihúzni a netet se a gépből.
sokadjára is megkérdem hátha: valaki csinált már bluetooth hálózatot net megosztással? (ismerek már egy jó linket, amit már többször is megkaptam, de azzal nem sikerült megoldani, hiába szántam rá délutánokat).
Letöltöttétek azt az XP SP2 frissítést, ami a laptopok USB kezelését update-eli? Én felraktam. Persze semmi változás, mert nem használom az USB-t, csak pendrive-nakna meg az egér, de azt buszon/vonaton nem dugom be.
-
Herby
csendes tag
http://www.lenovotapes.com/
-
törölt tag
Nah tegnap megvettem +2 év garanciát usanotinál. Rendesek voltak, a vizsgaidőszak miatt sikerült 5 nappal kifutnom a 4 hetes határidőből, szerencsére elintézték.
-
Shadowfax
addikt
Nos akkor ide is bedobom az infót. A Software Installer-t hamarosan leváltja a System Update 2.0 nevű progi.
Már letölthető.
[link] -
Zola_
tag
válasz
--=Gefi=-- #1066 üzenetére
Az enyémet sajnos nem lehet halknak mondani...
-
--=Gefi=--
tag
Persze, meg is rendelhettem volna, csak nem akartam zsákbamacskát venni. Mindenképpen meg akartam tapizni meg nézni ott a helyszínen. És annyira kellett ez a noti, hogy erősebb volt a sérelmeknél
Most már tényleg ennyit az off-ról.
Mindegy, lényeg hogy megvan, működik, és mindenkinek csak ajánlani tudomKényelmes, halk, masszív, nem melegszik nagyon
-
Zola_
tag
válasz
--=Gefi=-- #1063 üzenetére
Kezdünk itt noetbook.hu forummá válni...
, de hát ez van, a ''nagyoknál'' többen vásárlonak, és több lesz a tapasztalat is. Volt korábban topikjuk, csak már bezárták.
Én a helyedben akkor már továbbmentem volna a néhány sarokkal feljebb lévő usanotihoz, és ott kerestem volna vmit. Vagy ott a boltban az egyik gépen rákerestem volna a neten a kívánt típusra, hogy hol lehet még kapni. (Bár azt a 216e dothanos gépet csak náluk és a Miklandnál láttam, sztem ugyanúgy CTO-s mint az enyém.)
Egyébként pedig vállalnak -ha jól tudom ingyen- házhozszállítást, és akkor nem kell utazni sem, csak megrendeled a neten, és ha nem tetszik (vagy nem jót kapsz) vissza is küldheted mint a Quellénél.
[Szerkesztve] -
halalka
csendes tag
válasz
--=Gefi=-- #1063 üzenetére
Hali!
Nos, érdekes történet! Azt hiszem én egy fokkal jobban csináltam a noti vásárlást! Mivel gondoltam, hogy a weblapot nem frissítik naponta, így megkerestem egy számtech céget helyben ahol lakom és megkértem őket, hogy hozzák már le nekem a kinézett notit. így a noti eredeti árára ami a notebook.hu -n volt 5 ezer forintot kellett ráfizetnem és egy héten belül már nálam volt. és az mit kinéztem. szerintem csak magán emberrel játszák a hülyét céggel szemben nem olyan nagyfiúk. -
--=Gefi=--
tag
Ha már notebook.hu-ról esett szó. Csak gondoltam megosztom veletek, mert nekem elég fura az, amit műveltek, amikor vettem a notimat. Az köztudott (?), hogy a honlapjukat nem nagyon frissítik, ezért mielőtt felmentem Budapestre felhívtam őket, hogy van-e náluk az a noti amit kinéztem (IBM R50e 215 000HUF volt), ha már Veszprémből megyek fel. Srác mondta, hogy pillanat, megnézi, aztán közölte, hogy van, menjek nyugodtan. Felmentem, bemegyek, mondom mit szeretnék. Erre elkezdi nézegetni a plexi táblákat, amin az árak vannak, és közli, hogy nincs. Mondom tegnap hívtam őket, és azt mondták hogy van, nézzen már utána. Elmegy, visszajön, mondja, hogy a Pólusban van elvileg. Mondom elvileg vagy gyakorlatilag, mert nem lenne kedvem kimenni a város másik végére potyára. Telefonáljon már egyet a kedvemért. Megint elmegy, visszajön, hát sajnos ott sincs. Kérdem akkor tegnap miért mondták, hogy van még készleten (gyanú feléled, hogy nem is volt, csak azt akarták, hogy menjek fel, és ha már ott vagyok úgyis veszek valamit). Hidegvérrel közli, hogy a honlapot szokták nézni, amit elég ritkán frissítenek. Nyeltem egy nagyot, mondom jó, akkor milyen van? Erre megpróbál rámtukmálni egy Acer-t Celeron M procival, hogy az milyen jó. Mikor látta, hogy ez nem tetszik nekem, bepróbálkozott egy FuSi-val is. Azért álljon meg a menet, valószínűleg nem azért mentem IBM-ért, mert annyi lóvém van, hogy nem tudom hova rakni. Ezt meg is osztottam vele, hogy nekem IBM-et mutasson. Mutatott egyet kb 40 000Ft-ért drágábban. Kalkuláltam magamban egyet, belefér, legyen elviszem. Kihozza a raktárból, felbontja, mutogatja, hogy mi micsoda. Keresi a CD-t, hogy hol az oprendszer telepítő. Megszántam 2 perc után és beavattam, hogy preinstalled OPrendszer van rajta egy rejtett partíción... Jaaaa... Második fekete pont. Már ekkor ledobta az agyam az ékszíjat, mert ha már tőlük veszem, akkor ugyanmár legyenek tisztában a termékekkel, amit árulnak, szerintem ez a minimum. De kell ez a gép, most már mindegy hogyan. Miközben csomagolt elkezdett baromságokat kérdezgetni, nem emlékszem már pontosan, hogy milyen kérdések hangzottak el, de a lényege az volt, hogy nem néz infosnak, megint bebizonyítva, hogy burzsuj srácnak néz, mert ilyet veszek, nem pedig ''szakmabelinek''. (No 3.) Egy utolsó esélyt adva, kérdezem milyen táskájuk van, mert azt is szeretnék venni hozzá. Közli, hogy (mutogat a falon) ez a legolcsóbb mittomén 4000-ért, a következő az legyen mondjuk 6000Ft, azok ott meg már nagyon drágák. Esélyt nem adva arra, hogy esetleg olyat vegyek. Vacilláltam, hogy ugye a drágább noti miatt megvegyem-e az előre tervezett Samsonite Backpack-et, de ez volt az a pont amikor azt mondtam, hogy csakazért sem fizetek nekik többet ennél. (No 4.) És a végén megkoronázandó a gyönyört, amikor a kasszához mentem, hogy fizetnék, a 3 srác aki ottvolt, elkezdett vitatkozni, hogy ki jöjjön oda, hogy fizethessek... (No 5.)
Lehet rossz napjuk volt, lehet nem voltam szimpatikus nekik, de tény, hogy nagyon rossz emlékekkel jöttem el onnét, csak az vigasztalt, hogy megszereztem életem egyik álmátMennyivel jobb lett volna, ha a kiszolgálás is korrekt, vevői elégedettség, ilyesmik...
Nah mindegy. A noti egyébként nagyon király, nem bántam meg, hogy ezt választottam, és nem sikerült rámsózniuk egy Acer-t, vagy FuSi-t
Bocs hogy ilyen hosszúra sikerült ez a post, meg ha nem teljesen ide való, de már érett bennem, és itt merült fel a téma -
Zola_
tag
Teljesen egyetértek! Fel kell készülniük rá, hogy ha már ilyen jól meglovagolták a notebook ( .hu
) piacot, akkor egyre több ilyen ''háklis'' vásárlóval fognak találkozni, mint amilyen én is vagyok. Remélem az ISO minősítésüket a vásárlói reklamációk kezelésével és intézésvel kapcsolatosan is megérdemelten birtokolják... (A válasz nélkül hagyott email pedig mindenképpen negatívum!)
-
sssent
senior tag
Nekem az a benyomásom, hogy az nb.hu elég nagyra nőtt az utóbbi időben. A helyszínen, személyesen valóban korrektnek tűnnek. Bár már többször sikerült kicsit hibásan tájékoztatniuk, de ezek rendre valóban elég fogós kis nyűgjeim voltak, így nem feltételezem, hogy rosszindulatból vagy akár felróható alultájékozottság miatt tették volna. Viszont az eladók mögött már elég komoly bürokrácia van, a vásárlói ügyintézés és a beszerzés körül is. Ezzel időnként az embernek bizony küzdenie kell. Azt hiszem, hogy nem feltétlenül rosszindulat, meg vásárlók szándékos megtévesztése áll a dolog mögött, csak láthatóan nem mindig tudnak ezzel a tömeges kiszolgálással járó káosszal megbírkózni. Remélem azért törekszenek rá.
-
Zola_
tag
Azt én sem gondolom, hogy visszavennék a gépet...
Egyébként tudom bizonyítani, hogy nem én cseréltem a HDD-t, mert annak is megvan a bar kódja a szervízben. (fetéve, hogy nem tér el...) A combo/dvdrw eltérés pedig most nem okoz gondot, csak okozhat később, egy esetleges meghibásodás esetén. Itt a probléma orvosolható a csere megfelelő lepapírozásával, ezt kéne nekik a nagykeren leverni. (és nyílván nem nekem)
A HDD esetében jó üzletember minimum kompenzációt ajánl fel, hacsak ki nem cserélteti a nagykerrel, ám az eltérést jelző emailemre még csak válaszra sem méltattak, ez pedig mindenképpen a notebook.hu hozzáállását minősíti... (Hangsúlyoznám itt, hogy két boltjukban voltam eddig, az ott lévő srácok mindig nagyon rendesek voltak, nem ők tehetnek az eltérésekről.) Jövő héten ismét megkeresem őket, és megírom a fejleményeket. Remélem másnak is érdekes, és nem csak magamat ''szórakoztatom'' vele.
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
Ha a géppel garanciaproblémák vannak, mert a szervíz nyilvántartásában egyértelműen nem az a gép szerepel, amit te kaptál, az egyértelműen hibás teljesítés. Ha a számlán nem az a merevlemez szerepel, amivel a gépet kaptad, az is hibás teljesítés. Ez utóbbival az a gond, hogy nincs matricázva a gép, tehát nem tudod bizonyítani, hogy a merevlemezt nem utólag cserélted. A combo vs dvd-rw probléma viszont ordít a papírokból.
Az, hogy a honlapon/prospektusban/akárhol hirdetett dolgok nem felelnek meg a valóságnak, abba jogilag nehéz belekötni, ha egyáltalán lehetséges. Szinte mindenhol ki van írva, hogy az esetleges hibákért nem vállalnak felelősséget.
Ha a gépet vissza próbálod vetetni, és sikerül, akkor a garkiterjesztés ugrott. Azt legfeljebb akkor lehetne megmenteni, ha a géppel azonos számlán lett volna, de így nincs alapod arra, hogy bárkitől visszaköveteld. Egyébként a visszavétel sikeressége sem valószínű, hiszen ha képesek orvosolni a problémát, akkor megszűnik a követelésed alapja. Elég drága mulatság lenne nekik a visszavásárlás, így sztem kizárt, hogy adott esetben ne bújnának ki alóla. -
Zola_
tag
Köszönöm a jótanácsokat!
Annyiban javítlalak, hogy mivel egy dvdrw-vel hírdetett és szerelt gépet vettem, így a számlán nem is lehetne combo. Ha az IBM/Lenovo honlapon nem találtam volna rá, hogy lehetőségem van a gép összetevőit ellenőrizni, úgy nem is kezdtem volna foglalkozni a dologgal, hiszen eddig működik az ODD... Mivel azonban a látottak után rékérdeztem a szervízben, még azt is megtudtam, hogy nemhogy az összetevők, de még a bar kódok is tudottak és ellenőrizendők esetleges gar. probléma esetén. Ekkor kérdeztem meg az importőr munkatársát, aki elmondta hogyan kell az ilyesmit ''könyvelni''. Tehát a gond ezzel van, hogy nincs dokumentálva az ODD csere a gyári állapothoz képest. Szted én ilyenkor is hivatkozhatnék hibás teljesítésre?
Vagy akkor itt van a kezdeti nyalánkság, hogy vásárláskor a honlapon 5400rpm 8MB cache HDD-vel volt hírdetve, és a számlán is rajta van, hogy 40/5400, ehhez képest 4200-as van benne. Ezt meg is írtam pár nap múlva emailben, és nem is válaszoltak rá.Csak átírták majd később törölték az rpm és cache adatot a honlapon... Ez lehetne hibás teljesítés? (ahogy a memória, chipszet, és vga típusa is rosszul volt hírdetve/ajánlva a honlapon, csak az nincs rajta a számlán)
Azon kívül kérdés, hogy ha visszavételre kerülne a sor, akkor mi a helyzet az azóta -máshol- megvett garanciakiterjesztéssel?
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
Eszedbe se jusson boltban eladni, az horror lenne. Sajnos ha magad próbálkozol vele, lehet, hogy akkor is elég áron alul tudod elpasszolni, ahhoz képest, hogy gyakorlatilag új. De azon is múlik, hogy most épp milyen áron kapni ilyen gépet. Nem tudom mennyire mozgott az ára föl-le. Egy ismerősöm a minap drágábban adta el a 3 hónapos FUSI-ját, mint ahogy vette, mert ő még pont akcióban vette, ami egyébként jóval drágábban volt kapható, és kapható most is.
-
sssent
senior tag
Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, most nincs kedvem visszakeresni, majd úgyis kijavítasz, ha tévednék.
Tehát ahogy nekem rémlik, a számládon nem a megfelelő combo, hanem a dvd-rw megnevezés szerepel, persze a pontos gyári szám nélkül. Namármost, ha az ibm szervíznek azzal lenne baja, hogy a gépedben nem lehetne dvd-rw, csak combo, akkor ez azt jelenti, hogy téged nyilvánvalóan - függetlenül a gyári számtól - vásárláskor kvázi átvertek (hivatalosan hibás teljesítés), ezáltal jogod van akár elállni is a fogyasztói szerződéstől. Neked az ég világon semmi közöd ahhoz, hogy ez a valószínűleg sima adminisztrációs baki a nagykernél, a disztribútornál, vagy a lenovo atyaúristenének háromméteres mahagóni íróasztalán történt-e. Csak és kizárólag a kereskedő felelőssége, hogy a neked átadott áru már teljesen rendben legyen. Ő aztán lerendezheti a többiekkel, ahogy tudja. Ha nem tudja, akkor kénytelen téged saját zsebből kártalanítani, vagy akár még a gépet is visszavenni.
Igazából még soha nem kellett az ibm szervízben garanciálisan ügyintéznem, így nem is tudom, hogy hogy működik az pontosan. Ott van a kunkor az ügyletben, hogy van ugye a teljes gépre és minden tartozékára (akkut kivéve persze) adott esetben akár 3 év jótállás is. Az ODD-t garvesztés nélkül magad is cserélheted. Na kérdés, hogy mi van akkor, ha egy 3 év garanciával rendelkező gépbe 1 évesen raksz egy másik ODD-t. Vajon arra milyen jótállás vonatkozik majd? 1 év nyilván törvényileg kötelező magára a meghajtóra, de a gép, amibe beledobtad végülis még 2 évig garanciális lenne. Tehát így belegondolva, ha nem ismerteted el valakivel, hogy te ezzel a dvd-íróval kaptad a gépet, akkor akár meg is szívhatod ezt az 1 év után, holott 3 évig garanciális kéne legyen.
Ahogy mondtam, az ügyben nyilvánvalóan a kereskedő tartozik feléd elszámolással, hiszen te vele állsz szerződésben, így amondó vagyok, hogy velük intéztesd el a dolgot, ne magad rohangálj utána. A boltban közlöd a problémád, ha nem foglalkoznak vele, akkor kérsz egy panaszkönyvet, leírod bele a megpróbáltatásaidat, és az FVF majd szép csenben ellesz az üggyel. Aztán majd rádcsörögnek, hogy mire jutottak. De szerintem panaszkönyvre már nem fog sor kerülni, nb.hu annál jobban vigyáz magára.
Mindezt azonban a teljes szavatossági idő (nem a garanciaidő) alatt megteheted, ami, ha jól rémlik nagy értékű műszaki cikkeknél már 3 év. Tehát lehet, hogy nem érdemes már most problémázni a dolgon, ráérsz akkor, ha később megdöglik a kütyü. Más kérdés, hogy akkor a használhatatlan cuccal a nyakadon kell végigverned a procedúrát, míg most legalább addig működik. -
Zola_
tag
A használton én is elgondolkodtam, nem zárom ki, de még ódzkodom tőle.
Pont ma volt időm beugrani az usanotiba meghallgatni a mintadarabot, és nem volt nagyon halkabb az enyémnél, ez van. Van náluk egy R51 PM1,7-es 246ért (csak comboval, de 3 év garival), azon nagyon gondolkodom, csak kérdés, hogy mennyit buknék a 2 hónapos gépem lecserélésén... -
Zola_
tag
Akkor lehetne para, ha megnevezésre stimmelne a meghajtód, csak számra nem (ami nincs a számlán), hiszen ekkor nem tudnád mivel bizonyítani, hogy nem te cserélted. >>> De hát pont ez a szitu, hogy a megnevezés rajta van a számlán, a bar kód viszont nincs, így nem tudom bizonyítani, hogy ezt az írót nem én tettem bele, hiszen akár cserélhettem is közben.
Azon kívül a garancia kiterjesztést már egy másik forgalmazónál vettem, nem hiszem, hogy mondjuk 2 év múlva a notebook.hu foglalkozni akarna velem, és nem is kérnék belőle mikor ott a szervíz. Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen aki így kapott gépet, csak én vagyok az a hülye, aki foglalkozik is a dologgal.
Megmondta a brand manager, hogy mi ennek a módja, úgy is kellene eljárni. Azonban itt már a nagyker/distributor felelőssége jön a képbe, hiszen a kisker csak továbbadja a dobozt...
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
Ha az ibm szerint combonak kéne lennie a gépedben, de valójában dvd-rw van, de ez utóbbi szerepel a számlán is, akkor, ha véletlen elhajtana a szervíz emiatt, akkor az nb.hu-nál lehet reklamálni. Ugyanis a jótállás érvényesítéséért feléd igazából nem a szervíz felelős, hanem a forgalmazó, akitől vetted. Az már az ő bajuk, hogy a szervíznek nem tetszik az általuk eladott cucc, majd egymás közt lerendezik, ahogy tudják.
Akkor lehetne para, ha megnevezésre stimmelne a meghajtód, csak számra nem (ami nincs a számlán), hiszen ekkor nem tudnád mivel bizonyítani, hogy nem te cserélted. De esetedben elvileg nem lehet gond. -
Csedit
aktív tag
Olvastam a problémádat a ventillátorról. Ha van bátorságod, akkor használtan is ki lehet fogni nagyon jó gépet, még akár T szériát is.És a tiédet még mindig el lehet adni tisztességes áron. Én asztali pc-kkel foglalkozom, a notebook kérdésbe csak azóta folytam bele mikor megvettem az előző gépemet (persze azt is használtan és szintén magánembertől).
-
Zola_
tag
Sztem sem volt rossz ár érte a 120ezer.
Ha megunod az aksit, akkor veszel majd egy újat, és még pár évig elleszel. Asztali procis gépem még nem volt. Ellenben ennek az R51e-nek elég hangos a ventije. Pedig még cseréltettem is mert furán ketyegett időnként, de a süvítése nem változott, ez nagy csalódás sajnos. A rövidebb aksi időre a fórum olvasása alapján már számítottam. (bár így netezve közel két és fél órát bír) Nagyon gondolkodom, hogy kicserélem inkább egy Pentium M-re, pl. egy olyasmire mint a Tiéd.
-
Csedit
aktív tag
Használtan vettem , másfél éves gép, 1.6-os pentium m proci, 512 ram 60gb hdd,dvd író, sxga+ kijelző. 120 ezer forint volt. Szerintem nem volt rossz ár érte. Két hete nyúzom, előtte egy asztali processzoros 2.6 -os pentium notebookom volt. Egy Clevo. Hát a különbséget elég nehéz elmesélni. Hihetetlen, aki nem próbálta az asztali procis gépeket el sem tudja képzelni , hogy egy ilyen újabb gép mennyivel csendesebb és egyáltalán nem is meleg.Hangja szinte nincs.A régi gépem mellett szinte még tv-t sem lehetett nézni ,olyan hangos volt.Pár nap alatt nagyon megszerettem ezt a gépet. Ti ajánlottátok itt a topikban, hogy ilyen márkát vegyek, de mielőtt kérdeztem, bizony rászántam egy halom ídőt mire végigolvastam itt a fórumon egy pár topikot.
-
Zola_
tag
Nem butaság, nekem is a sárga led van benne.
Tény, hogy nem túl erős, de tök sötétben pont megteszi. A cserélhetőségről sztem kérdezd meg a szervízt, ha más nem, ők biztosan tudják.
Hogy vagy megelégedve a gépeddel? Venti hangja, melegedés, aksi idő? Ja, és melyik video van benne? -
Csedit
aktív tag
Sziasztok! Lehet , hogy buta lesz a kérdésem. IBM R51-es gépem van. A billentyűzet megvilágító led sárga szinű és ezért vajmi kevest ér. Most láttam egy régebbi IBM gépet abban fehér kicsi lámpa volt, az teljesen használható. Esetleg másnak is van sárga lámpája és mitől függ a szine? Talán cserélhető is? Köszi: Edit
-
Zola_
tag
Nincs nagy forgalom erre mostanában. Tehát mindenkinek jól működik a gépe.
Újabb tapasztalatom van a notebook.hu csodás CTO-s IBM R51e gépével kapcsolatban...
A vásárlás utáni hetedik héten megjött postán a gar. papír, külön öröm volt tértivevényesként elmenni érte a postára. Pedig kértem, hogy telefonáljanak ha megjön, és bemegyek érte.
Én vagyok az a hülye vevő, akit érdekel, hogy miért van az, hogy dvd íróval vettem a gépet, de a lenovo honlapja szerint a szériaszám alapján gyárilag combo drive van benne. Megtudtam a szervíztől, hogy bizony az ő rendszerünk nyílvántartja a gépek gyárilag szerelt alkotóelemeinek egyedi bar kódját, és ezt ellenőrizni is szokták garanciális reklamáció esetén.
Tehát ha elromlik a dvd íróm mondjuk 2 év múlva (már 3 év garis a gép), akkor nem tudom bizonyítani, hogy nem én tettem bele a sufni-tuning műhelyemben. Csak a számlán lévő dvdrw felirat véd, de ott nincs bar code feltüntetve, ráadásul azt egy külföldi szervíz nem igazán fogadja el. Felhívtam a lenovo brand managerét, és megkérdeztem, hogy szabad-e így gépet eladni. Azt mondta, hogy igen, de a gar.papíron fel kell tüntetni a cserét, és a beépített opció adatait. Nekem azonban nincs rajta. Felhívtam a boltot, és még én meséltem nekik újat... Annyit mondtak, hogy a nagyker csinálta a cserét. Jövő héten megkérdezem a notebook.hu központját is.
Egyébként két hónap alatt négyből már a harmadik hibát is sikerült korrigálniuk a honlapjukon, így mostmár csak a chipszet Intel855 szerintük, pedig az is ATI, valamint még mindig az R50e adatlap van belinkelve.
Időközben észrevettem, hogy a többségi tulajdonos ügyvezető itt fórumozik a ''Milyen notebookot vegyek?'' topikban, és megírtam neki az észrevételeimet privátban, hátha megköszöni. Nos, még csak válaszra sem méltatott...
[Szerkesztve] -
halalka
csendes tag
-
Sipi
addikt
válasz
halalka #1039 üzenetére
Szerintem ha megkéred, kiderül, van-e esélyed. Vagy úgy gondolod, mi, látatlanban, ismeretlenül meg tudjuk mondani azt, amit csak te tudsz (és neked kellene) elintézni?
De legyen: igen, van esélyed. A telefonálásod időpontjától számított 13 perc 26 másodpercen belül a CD-olvasódban lesz a recover lemez.
Sipi -
halalka
csendes tag
Hali!
Nos, köszönöm a választ (erre én is gondolhattam volna)
ugyanis gondoltam megrendelem mivel az én gépem már csak ma és holnap garis utána sajna nem (már egy éves a kicsike)
szerintetek ha megkérem van esélyem? -
halalka
csendes tag
Hali Herby!
Felhívtam a 0613825885 telefonszámot ahol egy IBM szervizes azt mondta, hogy Recovery CD nem lehet rendelni, csak az a megoldás van, hogy beviszem a gépet és ők állítják vissza a rendszert eredeti állapotra. viszont te tudsz rendelni Recovery CD -t. akkor ez most hogy van? -
Herby
csendes tag
LENOVO BUSINESS PARTNER MARKETING GUIDE: [link]
-
Herby
csendes tag
Mindenkinek aki Recovery CD ügyben írt nekem jelzem, hogy a CD-k nagyon lassan kocognak be, kb. 4-6 hét alatt. Most érkezett meg egy olyan csomag amit hat hete rendeltem meg. Amint megérkezett jelentkezem. Javaslom, hogy a garis gépek esetében a szerviz@hu.ibm.com címre írjatok, nekik könnyen lehet, hogy van azonnal Recovery CD rakin.
-
Herby
csendes tag
Lenovo vs. IBM vs. ThinkPad
Különböző eljárásokat kell figyelembe venni a Lenovo illetve az IBM valamint a ThinkPad, ThinkCenter, ThinkVision márkanevek használatakor. A Lenovo üzleti partnerek a ''Lenovo Business Partner'' logot használhatják:
A ThinkPad márkanév mellett az IBM logo is látható, a szerződés szerint a ThinkPad márkanevet viseli a jövőben minden olyan hordozható gép, mely az eredeti IBM ThinkPad család tagja. A Lenovo saját notbeook gépein ez a logo nem használható:
Kivétel volt az olimpiai ThinkPad logo, mivel az IBM nem ''Olympic Partner'', míg a Lenovo igen:
A Lenovo neve mellett hivatalosan az IBM logo nem szerepelhet. A ''rebranding'' kampány részeként a Lenovo nevének bevezetése van folyamatban. Ez kb. a Westel vs. T-Mobile esetéhez hasonlatos. Hivatalosan semmilyen formában nem használható az IBM logo a Lenovo logo mellett.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Zola_
tag
válasz
Dr. Akula #1026 üzenetére
5 évig használhatják az IBM-et, de a ThinkPad úgy tudom maradni fog. (ha van eszük
)
Vége az átmeneti időszaknak, mostmár minden Lenovo, csak a gépen maradnak a feliratok. Ez látszik azon is, hogy pl. a gépemen bekapcsolásakor már csak egy nagy ThinPad+product of lenovo felirat, valamint a proci logoja látszik. Még a boltban is rácsodálkoztak mikor bekapcsoltuk.Pedig jobban örülnék a nagy IBM feliratnak.
Le is cserélem mindjárt egy régebbi R51-re, abban legalább pentium-m is van. -
Zola_
tag
válasz
halalka #1025 üzenetére
Szia, íme a megoldás: [link]
Ezért jó a második lehetőség, amikor magadnak csinálsz recovery cd-t, és azt bármikor használhatod rejtett partíció nélkül is.
Esetedben azonban a harmadik lehetőség jön szóba, amikor is a support centertől kell megszerezned, és ''may only be available'', ha még garanciás a géped... (Ha pedig az, akkor pláne kár, hogy nem IBM szakszervízbe vitted.)
Hívd fel az IBM-et a 382-5720-as számon, és ott segíteni fognak. -
Dr. Akula
félisten
válasz
halalka #1025 üzenetére
Meg lehet rendelni némi lóvéért a gyári recovery lemezt az IBM-től, ha tudod igazolni hogy jogosult vagy rá. Kérdezd meg Blyant vagy Herbyt, már nem emléxem melyikük linkelt anno címet hozzá, de ők amúgy is IBM-esek.
Blyan #1012: Valóban megtévesztő, de valszeg nem a sorozathoz kapcsolódik, hanem a gyártó nevéhez, vmi olyasmi mint a notebook.hu-n amikor egy adott szériához minden tagra ugyanaz a leírás van hozzárakva.
[Szerkesztve] -
halalka
csendes tag
Hali!
Lenne egy kérdésem amit bár már biztosan feltett valaki de én mégis felteszem!
Egy meg nem nevezett cég sajna lepusztította a gépemről azt a rejtett patríciót amiről ugye fel lehet tenni mindent egy gombnyomásra. azért vittem be mert vírusos lett és nem indult el a windows, én biztonsági mentést kértem (ez meg lett) DE erre ők felraktak egy windowsxp professionalt és mindent ami kell de az eredeti windows meg minden hát nekem valahogy jobban tetszett (már ha úgy is kifizettem a géppel)
meg lehet valahogy szerezni cd -n dvd -n vagy valahogy?
nekem egy r50e típusú gépem van 1834-BYG típusszámmal!
segítséget előre is köszönöm -
sssent
senior tag
Na jah, akkus üzemidő kikapcsolt kijelzővel. Pont az az eset, amikor az ember külső monitort használna.
Nekem egyébként az a módszerem akkuidő kalkulálásra, hogy működő bemutatógépbe betolok egy pendrive-ot rajta egy installálást nem igénylő mobmeterrel. Az kiírja a pillanatnyi fogyasztást. Csak azt kell szépen kihízelegni, hogy hadd menjen már a gép 3 percet akkuról. -
Zola_
tag
Ezt nem tudtam. Azt gondoltam, hogy alapjárat és minimum fényerő mellett, de hogy kikapcsolt LCD-vel, az elég durva. Akkor ezek az értékek gyakorlatilag dísznek vannak.
Megint csak a marketing, a fenébe is. Inkább egy pár napos kipróbálást kéne valahogy megoldani, és akkor sokkal jobban lehetne dönteni! Bár van ahol jól is írják, mert R51e-nél 2,2 órát írnak, és az bőven megvan pl. netezéssel. -
Zola_
tag
Mikor megjelent náluk ez a gép, még külön volt ''Lenovo'' (1db géppel) és ''IBM/Lenovo'' lista. Pár napja azonban már csak egy Lenovo(IBM) van.
A notebook.hu is levette az IBM logokat a gépek mellől a fotókon, és mondenhol lenovo van. Lehet, hogy ez valami központi Lenovos utasítás volt.
Ez már az ''új világ'', az IBM-nek már csak a közgyűlésen van szava, a 13%-a erejéig.
Illetve az általunk nem ismert együttműködési szerződésnek megfelelően... -
Blyan
félisten
Elhiheted nekem, ehhez az IBM-nek semmi köze. Csak kizárólag a Thinkxxxx családot illethetik ezzel a névvel. De ez nem a Lenovo hibája, hanem nyilván a forgalmazóé; így könnyebb felkelteni az érdeklődést (amúgy ezek a gépek itt eléggé kimerítik az off topic fogalmát).
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
Minden ibm/lenovo gépet így neveznek meg. Elképzelhető, hogy ennél az egynél, ami tényleg csak lenovo, véletlen csúszott be. Ennél a cégnél véletlenül épp nem jellemző a tévésopos jellegű parasztvakító maszlag a weboldalon, így én nem feltételezek szándékosságot a félrevezető név alatt.
-
törölt tag
sziasztok,
eddig egy r30-ast használtam, sajnos alaplapos lett, ezért most gépet keresek
ilyet látott már valaki közlebbről ? [link] (lenovo 3000 C100 )
vélemény?
[Szerkesztve] -
Herby
csendes tag
Mi-mi - hasznos:
HT HyperThreading
Az Intel processzor technológiája, mely lehetővé teszi, hogy a processzor egy időben több feladatot hajtson végre.
DCM
Dual channel memory Kétcsatornás memória elérés, a memória modulok párban vannak!!! (Pl. Az 512MB-os modell 2x256MB-os modult tartalmaz.)
ESS
Embedded Security Subsystem Security Chip + szoftver
FSB
Front Side Bus A processzor buszsebessége
WM
Wheel mouse PS/2-es csatlakozóval ellátott, mechanikus (golyós), görgető kerekes egér.
USB OWM
Optical Wheel mouse USB csatlakozóval ellátott, optikai (lLED-es), görgető kerekes egér.
P/N
Partnumber Az egyedi termékazonosítója
G
Global modell A világ 68 országában kapható modell
W
Workhorse modell Az ilyen modelleket a bejelentéstől számított min. 12 hónapig változatlan preloaddal szállítjuk.
ICMT
Intel® Centrino® Mobile Technology Három elemből áll: (a) Intel® Pentium® M processor, (b) Intel® PRO/Wireless Network Connection(IEEE 802.11b vagy b/g alapú), (c) Intel®
855 Chipset család
HS,
UHS HighSpeed, UltraHighSpeed merevlemez sebesség (fordulatszám) jellemző: HS 5400rpm, UHS 7200rpm
APS
Advanced Protection System A ThinkPad-ekbe épített gyorsulásérzékelő gyors mozgás esetén parkolópályára állítja a merevlemez fejét, így biztosítva az adatok védelmét
IFPS
Integrated Fingerprint Reader beépített ujjlenyomat olvasó combo CD író, újraíró és DVD olvasó meghajtó multiburner CD és DVD író
[Szerkesztve] -
Herby
csendes tag
Hasznos: A P/N utolsó két karaktere, amely meghatározza a gép nyelvi verzióját
PC-k esetében
HN magyar oprendszer+magyar klaviatúra
EU angol oprendszer+angol klaviatúra
ThinkPad-ek esetében
HL magyar oprendszer+magyar klaviatúra
HM angol oprendszer+magyar klaviatúra
CE vagy CX angol oprendszer+angol klaviatúra -
Herby
csendes tag
Lenovo 2006. áprilisi árlista itt: [link]
-
sssent
senior tag
T42 600MHz@0,732V-on 35-40° között ingadozik egésznapos wlan+alap pötyögés+zene mellett, 24°-os szobában. Eközben a hűtő minimumon szinte folyamatosan megy (35 fokon kikapcsol, aztán 40nél megint be). Szvsz egy speedstep nélkül maxon üzemeltetett celeron-m-től +10-15° nem nagyon rossz. De ha valakinek jobb értékei vannak, majd úgyis kijavít.
Mellesleg NHC-vel szerintem CeleronM-nél a szorzókat ugyan nem, de a max. szorzón a feszültséget kicsit lejjebb tudnád venni. Ezzel lehet kicsit csökkenteni a melegedést. -
törölt tag
Huh, az elöbb eléggé megilyedtem, ugyanis elkezdett a notebookom ''csilingelni''. Dvd-t néztem hálózatról, első reakcióm volt h ''kiszabtam'' a fejhallgató és tápcsatlakozót, ekkor abbamaradt. Még nem mertem visszadugni a hálózatra, volt már valakinek hasonló tapasztalata? Esetleg lehet, hogy hirtelen megugrott a fesz, amit kap?
-
Zola_
tag
Olvastam a másik topicban a hőmérsékletről szóló értekezést. Azt tapasztalom, hogy sima irogatásnál, és -buletooth dongle-os- netezés közben a proci mobmeter szerint végig 50-52 fokon van, a venti folyamatosan megy, időnként jobban felpörögve. HDD 30 fokos. Így bír a gép jó 2,5 órát aksiról, és felül ugyan nem melegszik, de az alja igen, főleg ugye a bal oldalon. (Az előző ventivel is ugyanezek az értékek voltak.)
Kérdésem, hogy Celeron M-nél ez így teljesen OK?
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 9th ,14" ,i7-1185G7 ,16GB RAM ,512GB SSD, magyar bill, 1 év garancia
- Dell Latitude 5350 2-in-1 ,13.3" ,Intel Ultra 5 135U ,16GB RAM ,512GB SSD ,magyar ,gar 2029.08.02
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 10th 27% ÁFA ,14" ,i5-1240P ,16GB RAM ,512GB SSD,magyar bill 1 év garancia
- Lenovo ThinkPad T14 Gen5 ,14" ,Intel Ultra 5 135U ,16GB DDR5 ,512GB SSD ,garancia 2027.09.01
- Dell Latitude 7450 ,14" érintőkijelző,Intel Ultra 5 135U,16GB RAM ,256GB SSD ,magyar ,gar 2027.08.02
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Edge Prémium dizájn, AI-élmény a zsebedben 12/512 GB
- ÚJ notebook kitámasztó fából
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3376, 100% Akkumulátor
- Honor X6 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest