- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
törölt tag
válasz
PistiSan #44405 üzenetére
Nem, közben eszembe jutott, hogy a TV-n próbáltam USB-s vinyót és ott nem ment.
Szóval igen, az Rpi elbírja USB-n a HDD-t.
Rég volt, hogy próbáltam, ezért emlékeztem rosszul. Sok éve már Rpi-k mennek hálózati megosztással, usb-n max fülhallgató töltés zajlik. Az is azért, mert 24/7 üzemben vannak a Pi-k és így kényelmes. -
zichie
senior tag
válasz
PistiSan #44343 üzenetére
Ha van IPv6-od, akkor ki lehet kerülni az IPv4-es NAT-ot. Én mobilról (Tekekom Domino-s net) simán tisztán IPv6-on el tudtam érni az otthoni eszközeimet. Persze kellett hozzá egy IPv6 dinamikus DNS szolgáltató is, amire jó a dynv6.
Az RPi IPv6 címéhez hozzárendeltem a dynv6 API-ján keresztül dinamikus DNS-t, erre írtam egy shell szkriptet, ami bootolásnál fut az RPi-n. Távolról mobillal (Telekom Dominos nettel, ahol alapból van IPv6) gond nélkül el tudtam érni az otthoni RPi-t az IPv6-os dynv6 címen SSH-n. -
válasz
Van egy halom megoldás amik megcsinálják helyetted a kapcsolatot
Pár pl.:
How to Remotely Access Raspberry Pi Behind Firewall or NAT router (RemoteIoT)
How to Access Raspberry Pi Remotely over the Internet (SocketXP)
How to remotely access the Desktop of your Raspberry Pi over the internet (PiTunnel)
-
stopperos
senior tag
válasz
Használj tailscale vpn-t. A háttérben wireguard-on fut, peer-to-peer kommunikációt csinál a regisztrált eszközök között, csak arra használja a külső szervert, hogy az eszközök NAT mögött megtalálják egymást (udp hole punching). 20 eszközig ingyenes.
Egy kis önreklám, holnap jelenik majd meg a wireguard-os logout írásom. Bár abban a wireguard-ról lehet csak olvasni, de a megértésben sokat fog segíteni. Ott is a tailscale-t javaslom, mint egyszerű alternatíva.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Sajnos ha NAT-olva vagy, elég macerás lesz bejutni kívülről. A TeamViewer is a külső szerverét használja arra, hogy összekösse a klienseket, legyenek azok akárhány NAT mögött is. A módszer viszont -- amit ők alkalmaznak -- házilag is kialakítható (nekem már sikerült Android alatt, ahol akárhol, akármilyen mélyen működő klienseket tudtam összekötni), noha nem feltétlenül lesz általános célra felhasználható, hiszen a kapcsolódás után a kommunikációs protokollt Neked kell diktálnod: UDP Hole Punching. Ez az eljárás tehát csak a kapcsolódást biztosítja, hogy milyen protokoll alatt folytatod a kommunikációt, az már Rajtad múlik. Továbbá szükséged lesz egy kinti szerverre (ez lehet bármilyen apró VPS), ami folyamatosan tárolja, hogy az otthoni neted milyen publikus IP cím alól érhető el.
Az eljárás lényege voltaképpen a kapcsolódás útválasztóinak átverésén alapul. Egy router ugyanis csak akkor enged vissza (kintről befelé) egy csomagot, ha tudja róla arról, hogy az egy korábbi kifelé irányú csomagra adott válasz. A cél tehát az, hogy elhitessük vele azt, hogy ami kívülről próbál bejönni (Te próbálsz haza "telefonálni"), az egy bentről induló "kiabálásra" adott válasz. Ezért miután mindkét fél megismeri a másik fél publikus IP címét, elkezdik egymást megsorozni apró UDP csomagokkal (fontos, hogy nagyjából egyszerre kezdjék ezt el). Ha az "elárasztás" kellően sikeres, a kapcsolódásban részt vevő routerek idővel elhiszik, hogy a bentről és kintről érkező csomagok egymáshoz tartoznak, így a kapcsolat idővel fixálódik, a két fél (a NAT mögötti otthoni géped és Te kintről) pedig képes lesz tartósan is kommunikálni. Innentől már csak a hogyan a kérdés.
Az implementálásban engem egyébként ez a cikk segített.
A probléma persze még mindig az, hogy a kapcsolódáshoz valahogy kezdeményezned kell otthonról a csomagküldést, máskülönben nem fogsz tudni kivel összekapcsolódni. Tehát a lyukütéshez fog kelleni egy olyan csatornán indított trigger (pl. mobilon, mobilneten vagy akár vezetékes telefonon keresztül), ami az otthoni netedtől független.
-
lanszelot
addikt
válasz
PistiSan #42555 üzenetére
Először is köszönöm szépen mindenkinek, a Syncthing fogott meg engem is, csak nem nagyon találok videót a hogyanról.
Ha jól értem RPi OS kell, majd arra és telefonra a Syncthing, és itt elvesztem a fonalat, mert én nem elérni akarom a file okat telefonon, vagy a telefon tartalmát RPi-n, hanem egyirányba telefonról RPi tárolóra menteni, pont ahogy írtad. Hogy hiába törlöm, a RPi-n akkor is meg legyen. És én is pont úgy mint te töltőn, és wifi-n töltse csak.
De nen találok a hogyanról videót. Inkább csak dropbox szerű videók vannak, ahol csak elérik az adott könyvtárakat. De nem backup.
Hol találok hogyan videót erről?Ui: ja LAN on keresztül, net nélkül szeretném.
-
-
UberMutant
őstag
-
válasz
PistiSan #42477 üzenetére
azt olvastam, hogy a pi csak úgy fut usb-ről, hogy a teljes HDD-t kihasználja hozzá, tehát külön meghajtóra kell telepíteni.
Nem igaz. Ez csak a "telepítés"kor van így, mert nem az asztali rendszerekhez hasonlóan települ(partícionálás, formázás, másolás), hanem egy lemezképet ír ki az adott eszközre, majd az első induláskor az elérhető legnagyobb méretre átrendezi a /partícióját.
Tehát neked elég lenne egy szűz rendszert másolni egy 32GB-os SD kártyára. Erről indítva átméretezi a kezdeti partíció méretet 32GB körülire (lejön belőle /boot FAT partíció). Majd klónozod az SD kártyát a külső USB lemezedre, vigyázva hogy az eddigi partíciókat ne írd felül. Átírod az induláshoz szükséges azonosítókat és végeztél.Persze lehet külön "kis" SSD-ről is indítani ahogy Te is írtad. Hiába írnak típusszámot, a 2lemezes konfiguráció csak a tápegységed(és a kábelek) jóságától (teherbírásától függ).
-
-
-
_q
addikt
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #38395 üzenetére
Nem igazán, a legjob usb3 átvitel teszteredmények is 80-110 MiB közé esnek, de ez csak sima szekvenciális teszt egymagában futtatva. Ha még a qb összevissza párhuzamos írás olvasást hozzáteszzük, meg a SOC terhelést a 60MiB teljesen reális. Egy SSD tán egy kicsivel jobb eredményt adna.
Ja és jó lenne tudni hogy egy ilyen folyamatatos maxigáztorrentél menny a linux load, és mennyire szaggat be a grafikus felülete a respbiannak. Nálam itt bukott meg a projekt, le kellett vennem a torrentezést és a nast a pi4-ről, mert eccerűen nem bírta... maradt az asszonynak ilyen browsolós(facbuk,jutúb) + filmnézős "tv okosítónak" -
lkristóf
senior tag
válasz
PistiSan #37978 üzenetére
Ja értem, tegnap megnéztem a videósorozatot, már én is áttértem qBittorrent-re Transmission-ről, gyorsabb az igaz, de nekem átlag letöltés kb ~22.0 MiB/s, láttam már, hogy ment 30-al is de kb az volt a teteje. USB 3.0 WD 2TB külső 3.5 vinyóra tölt. Fura olvasni, hogy nektek 60-100-al is megy. Ezzel is elégedett vagyok, teljesen barátságos, és halk a rendszer.
-
UberMutant
őstag
válasz
PistiSan #37890 üzenetére
melyik manuális másolgatásra gondolsz? a .elf . dat fileokat azért kell, mert nincsenek benn a hivatalos imageben.
ehez a disztribúcióknak kell lépni, és frissiteni az képfilejaikat.persze, hogy plug and play menjen, ahhoz a firmware-t akkor is frissíteni kell, anélkül nem fog menni. szóval csak az újabban készült (amire már ilyen firmware kerül gyárilag) lapokkal lehet majd olyan, hogy bedugod és megy.
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #37798 üzenetére
Flexget-et végül sikerült össze hoznom a qBittorrenttel, most már minden rendben lesz
Bár örültem volna, ha alapból a qbittorerent webes felületén is megy az rss, de jól van ez így, már meg szoktam. Fura érzés, kb 1000 éve tansmission-t használtam, de el fogadtam, ha a letöltési sebesség számít, akkor váltani kell. -
g.gergo
senior tag
válasz
PistiSan #37765 üzenetére
Üdv,
Kinek a csomagját használod? Én LinuxServer-ét. Az egyedüli problémám az, h bárhol bármilyen opciót módosítok az alkalmazáson belül, ismételt belépésnél a régi értéket mutatja. Ötlet?
-
Keem1
veterán
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #37659 üzenetére
Kb ugyanazt érzékeltem én is , malmozik közbe meg szaggat
a hdd-t az iotop parancsal lehet monitorozni, illetve a htop
még talán jobb is erre ott van read write stb...update
htop - io_read_rate , io_write_rate oszlopok léteznek. ajánlom a htop beállításában elmerülni kicsitmert ott egybe látod...
-
mgergo76
tag
válasz
PistiSan #37242 üzenetére
Pi4 4GB, 6TB-s HDD, 1000Mbit-es neten a legnagyobb sebesség 40MB/s volt pont a mai napon.
Ehhez kell az is, hogy a hdd USB3-as csatolón keresztül csatlakozik a Pi-hez és a hdd ext4 fájlrendszerre van formázva. Transmission a kliens.
Átlag 30MB/s szokott lenni a max le-fel sebesség, persze ehhez kell az is, hogy a peer is megfelelő sávszélességgel rendelkezzen. -
-
mesger82
tag
válasz
PistiSan #37242 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen RPi-d van, de a 3-nál azonos USB porton osztozik a merevlemez, és a hálózati kártya, vagyis a 2.0-ás port sebességén is osztozniuk kell, emiatt csak ennyi.
Nekem se megy fel 15 MB/s fölé... 500 Mbit-es net mellett ez harmat gyenge, de így is kényelmesen lejön minden.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
PistiSan #37098 üzenetére
Nekem is elsősorban az tetszett, hogy egyszerű, az hogy angolul van valami az nem zavarna, minden mást angol oldalak alapján csináltam. Remélem én is, hogy lassan már nem fog kelleni ez a mókolás.
Úgy emlékszek te is aluminium alis hűtőbordát használsz. Esetleg azt nézted, hogy a wifi jel mennyivel gyengébb, mennyit árnyékol a borda?
-
azbest
félisten
válasz
PistiSan #36768 üzenetére
már régóta, pi 3adik generációja óta... a pi4 kapcsán volt, hogy kiadáskor még nem tudta a firmware. De mivel a pi4 külön frissíthető flash-t kapott a firmware tárolására, ezért jönnek hozzá frisstések.
Ó, bocs. Most nézem, hogy a hálózati boot az, ami már benne van a 4es fw-jében, nem az usb [link] Az usb-re még várni kell a 4esnél, de már elkezték előkészíteni és a következő béta sorozatban várható a changelog szerint.
A "barkács" boot partició sd kártyán és a rendszer meg máshol, az persze működik most is.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #36754 üzenetére
Jaja a 3.5 az tud hangos is lenni. Nekem 3 db van (nem pire) kötve és ezek ugye megállnak kb 10 perc tétlenség után.
Aztán a windows/vírusírtó gondol egyet és sorban felkelti mind a hármat
BÍÍÍÍÍÍÍ.taktaktak.BÍÍÍÍÍÍÍÍ..taktak..BÍÍÍÍÍÍ...taktaktak mindezt éjjel háromkor
A vége az lett, hogy vettem egy olyan elosztót amin konnektoronkénti kapcsoló van -
tatu611088
tag
válasz
PistiSan #36645 üzenetére
Bootolásnál már jelezte, hogy a root le van lockolva, és nem is engedett tovább.. de elengedtem a dolgot, és újra raktam az egészet (mivel közben rájöttem, hogy incrementalis mentésem volt, a régit meg helyhiány miatt töröltem
)..
viszont ha esetleg újra előfordulna, a biztonsági mentés visszahelyezése új sd-kártyára winyóra a következő lenne?
boot partíción átállítani az új partuuid-re, illetve az adattáron az fstabban átírni a boot-ot, és az adattár partuuid-jét? Kell ezen kívül bármi mást állítani? -
Keem1
veterán
válasz
PistiSan #36576 üzenetére
Nyilván ez eszközön belüli sebesség, persze. De a gigabit LAN-on keresztül is megvan a 80 MB/s, míg egy régi SATA 1-es HDD csak 40-50 MB/s-t tudott. De sose baj, ha van potenciál a rendszerben. A NAS-ok esetén a két ethernet sebességét össze lehet vonni. Ha ez a Pi-nél a LAN+5 GHz-es wifi is megoldható, az már tisztességes sebesség.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
PistiSan #36470 üzenetére
A "kivezetést" úgy értettem, hogy a PI portja és egy külső bluetooth dongle közé beiktattam egy kb. 50-60cm-es USB toldókábelt, így már tiszta és árnyékolásmentes a bluetooth kapcsolat. Az elmúlt napokban órákon át nyomultam egy DualShock játékvezérlővel a SteamLink-en keresztül és egyszer sem szakadt meg a kapcsolat. A táv 5-6 méter volt.
-
válasz
PistiSan #36409 üzenetére
Lehet nem tökéletes megoldás, de megpróbálnék egy IPv6 tunnelt beállítani (gondolom a szolgáltató nem ad 6-os címet), például a Hurricane Electric-féle tunnelbroker.net-en, majd egy dyndns szolgáltatónál, pl. duckdns.org, frissítgetném ezt a címet. Így elvileg elérhető lenne a Pi, nyilván ami gond lehet, ha a távoli kliensnek sincs IPv6-os címe, akkor annak is szerezni kell valahogy...
-
Keem1
veterán
válasz
PistiSan #36406 üzenetére
Azt nem tudom sajnos hogy Pi-re (Linuxra) van-e, de anno mikor NAT-olt networköm volt, akkor a TeamViewer VPN-je tök jól működött. Kaptam egy belső 10.x.x.x IP címet, és a belső hálózatot lazán elértem így.
Persze már a UPC netem nem NAT-olt. Plusz szerencsére ingyenes dynsnsre sincs szükségem, ugyanis az IP címem annyira ritkán cserélődik (valahol 1 és 3 hónap között random jelleggel), hogy a saját webszolgáltatásomra behúztam egy aldomaint ("otthonom.domainem.hu") és egy saját service értesít IP csere esetén (e-mailben), így ha net elérésem van, akkor úgy két kattintás módosítani az aldomain-hez tartozó IP-t, mely után továbbra is megy minden. Amúgy én csak az SSH-t és a VPN-t engedtem ki a netre, ráadásul kívülre teljesen random porton keresztül, így próbálom biztonságban tartani a belső hálózatot. Az SSH/SFTP megy teljes sebességgel, bypasselt porton, a VPN-en keresztül pedig minden más - szintén nem szokványos porton (igaz, a legtöbb hazai netszolgáltató által lekorlátozott sebességen). -
AcCEsS
senior tag
válasz
PistiSan #36353 üzenetére
Nekem is Pi4 van, és cirka 4-5 méterről próbáltam egy Dualshock 4 kontrollerrel. Időnként elveszett a kapcsolat. (Igaz, hogy a Pi4-es is elég rossz helyen van.) Egy kölcsön noname usb-s bluetooth adapterrel próbáltam, amit egy 1 méteres kábel segítségével egészen a szekrényem pereméig kivezettem, és 4 órán át stabilan tartotta a kapcsolatot, egyszer sem szakadt meg. A Savageboy által javasolt Orico BT-403 tetszik, köszi a tippet!
-
Nabuka11
csendes tag
válasz
PistiSan #36293 üzenetére
Akkora lendülettel vetettem bele magam ebbe a dologba, hogy sikerült vennem használtan egy 4 GB-os Pi 4-et. Felkonfigoltam, megy minden szépen.
Egyetlen bajom van csak. Hogy elérjem a fájlokat a laptopomról (Win 10) Samba-t használok, viszont nagyon lassú. Max 6 MB/s sebességgel tudok adatot mozgatni. Normális ez vagy valamit állítgatni kell rajta, hogy jó legyen.
Vezetékes, gigabites hálózaton próbálkozom.
-
syler123
veterán
válasz
PistiSan #36112 üzenetére
Köszi!
Akkor maradok a teljes mentésnél, nálam magán a rendszeren semmi nem változik, max egy upgrade, de a korábbi mentést is tudom frissíteni, az semeddig nem tart. Magát a megosztásokat, transmission, jogosultságok, felhasználók stb nem lenne kedvem újra beállítgatni, ha tönkremenne a kártya. Ehhez nem is kell gyakori mentés.
Annyit megvárok, hogy megjöjjön a passzív ház, addig nem állítom le csak ez miatt a pi-t.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
PistiSan #35879 üzenetére
Barmelyik mai "meno" nyelvet tanulhatod, a python-al nem losz melle, nyugi
, nagyon jol meg lehet elni belole, es sajat projektekben is szuper cucc.
En pl. a JS csillio zarojelet, kapcsos zarojelet es hasonloit GYULOLOM, undorito egy szar, de megis elvezet dolgozni vele/rajta vmiert, most ezt tanulom.
-
válasz
PistiSan #35879 üzenetére
Ha egyszerű szkripteket akarsz futtatni az RPi-n akkor arra tökéletes, lévén nagyon más nincs ami olyan egyszerűen futtatható linuxon mint a Python.
A hsz.-emből kicsit érezt ki a "szarkazmust" ami nem feléd, hanem a Python felé irányul. Én személy szerint nem szeretem a nyelvet. PowerShellnél jobb, kb. mindent meg lehet benne csinálni.
PyCharm mellé ajánlom neked még a Visual Studio Code IDE-t, de ha a PyCharmot megszoktad akkor az jó (lévén, hogy a Python IDE-k alfája és omegája
)
Ha ezzel kezded a programozás tanulását / megértését akkor tökéletes választás.
Arys: attól függ mire kell.
Szerk.: kb. két hete figyelem a topikot, azóta mióta jöttem a tápegységes kérdésemmel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen autót vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EAFC 25
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Asustor NAS
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest