-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #47287 üzenetére
nem hinném, ők hívtak, hogy akarjuk-e továbbra is a tv-t, mert akkor az zsebbenyúlós
-
Márton
nagyúr
üdv,
egy kis helyi tv képújság és heti adása is rpi2-ről megy jelenleg a szolgáltató analóg csatornakiosztásán. Ez sajnos heteken belül meg fog szűnni és csak digitális csatornák lesznek elérhetők. Szolgáltató szerint egy kb. 1.5 milliós beruházás szükséges egy eszközbe, ami a pi2 hdmi jelét stream-mé alakítja és ők ezt a jelet már rá tudják tenni az egyik csatornára a nézők felé.
Vajon az rpi2 nem tudná ezt megoldani saját maga? Tehát a videókimenetét stream-elni egy szerverre. Optikai neten lóg, utp kábellel. Ha tudná, mit kéne feltenni hozzá? Ha kevés a vas, van egy pihenő pi4-em is itthonJó lenne már fhd-ben közvetíteni az adásokat.
köszi ha van tipp! -
Márton
nagyúr
urak
Pi5-ről semmi hírmorzsa, ami nem csak spekuláció? -
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #43411 üzenetére
Nagyon macerás, távol tőlem a gép, berángatni a rendszergazdát, stb.
Mikor tuti csak a pi-n kéne konfigolni valamit, hisz az itthoni winemen is huzigálhatom az utp-t, mindig visszakapja a netet. -
Márton
nagyúr
válasz
Márton #43298 üzenetére
Sajna úgy tűnik nem megoldás az 1perc delay sem.
Amit viszont kipróbáltam hétvégén, hogy ha kihúzom az utp kábelt, majd visszadugom, akkor várhatok perceket is, nem jön vissza a net, nem online a gép, nem érem el távolról. Egy restart után minden ok. Milyen beállítás nem jó, hol kéne kutassak, hogy lan bedugás esetén ismét online legyen a Pi2? (routerhez nincs hozzáférésem, de sztem ott minden jó, dhcp-n vagyunk, nem fix ip)
-
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #43300 üzenetére
vpn-en érem el a pi-t itthonról, fix ip-vel
-
Márton
nagyúr
válasz
Fecogame #43291 üzenetére
A routeren nem tudom mi van beállítva, nem férek hozzá, de ott biztos jó, mert minden egyes Pi újraindítás után van net. A pi-n mivel kéne frissíteni? Win-nél ez ugye alapból megoldott valahogy, mert ha itthon áramtalanítom a routert, majd vissza, akkor 1-2 perc és van netem a gépen.
cinemazealot: köszi, utánanézek. ha van tipped parancsra, jöhet
-
Márton
nagyúr
Van egy távoli helyen Pi2-m, ahol sajnos aránylag gyakori az áramszünet.
Routerhez csatlakozik utp-n, netről menedzselem (sftp, putty. stb)
Ám ha van egy rövid áramszünet, utána valamiért nem online a cucc.
Restart után viszont igen. Már beszúrtam napi 2 újraindítást, hogy ha pl. reggel áramszünet van és emiatt délelőtt nem elérherő, legalább a 14 órás restart után rá tudjak csatlakozni.
Ma is épp ez történt..
Mit lehet tenni, hogy ha visszajön az áram, van net a routeren, akkor ő is újból online legyen? Valami beállítás rossz? -
Márton
nagyúr
válasz
Márton #42243 üzenetére
Kérdésem az lenne, van-e veszélye az ntfs-3g használatának?
Olvastam valami data corruption-ról, de lehet ez már régi történet és javítva lett.
Nyugtassatok meg.Tehát ha így mountolom, akkor 30-cal ír rá:
sudo mount /dev/sda1 /mnt/2tbha így, akkor 60:
sudo ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/2tbMi a különbség a kettő között? Teljesen más drivert használ?
-
Márton
nagyúr
Pi4, ntfs vinyó usb3-on, gigabites háló, samba másolás.
Írás a vinyóra 30MB/s, olvasás róla 70.
Valakinek tapasztalat mennyi lenne ext4-gyel? -
Márton
nagyúr
Köszönöm, jó lesz nekem a fapados samba
Még annyi, hogy a vinyó smart értékeit esetleg tudja olvasni a pi és figyelmeztet ha 100% alá esik a kondíció? Valamint csökken-e a sebesség ha nem ext4 hanem ntfs a fájlrendszer? Néha-néha megeshet, hogy kivenném és win alá tenném ezt a vinyót.szerk: és egy bónuszkérdés. arra van lehetőség, hogy beállítható idő után parkoljon a vinyó?
nekem pl. 10 perc lenne ideális. Annyi tétlenség után, valószínű senki nem használja, pihenjen. Most egy 2.5 wd-m 10-20 mp-enként leáll, rém idegesítő. De azt sem akarnám, hogy 0-24-ben pörögjön. A pi4 mehet, de a vinyó, ha épp nem dolgozunk róla órákat, ne zúgjon, fogyasszon, stb. (tudom, tudom, az élettartam a folyamatos ki-bekapcstól is függ, mégis én 10 percre lőném be az időt..) -
Márton
nagyúr
Samba vs OMV for NAS:
ha csak egy szimpla, gigabites hálózati meghajtóra van szükségem a Pi4-en, hogy itthoni 2 gépről is elérjük a fájlokat (videóvágás), akkor elég a Samba is? Sebessége, biztonsága, stabilitása ugyanaz, mint az OMV-nek? usb3 rackről menne
köszi -
Márton
nagyúr
üdv,
Rpi4-re tudnám Galaxy S6-om kijelzőjét tükrözni wifin keresztül? (a teló usb aljzata foglalt) Min. 720/30p minőség kéne.
A lényeg, hogy a pi-t pedig egy 23" monitorra kötném, hogy nagyban lássa több ember a teló képét.
Fizetős app is érdekel, ha rendesen működik. -
Márton
nagyúr
válasz
jézusom #41608 üzenetére
Nézd, én ismerem a dolgokat, van S905x boxom, pi2-m, pi4-em.
Köszönöm, hogy segíteni próbálsz, de a 10-20e Ft-os androidos boxot NEM TUDJÁK a frame packed 3D-t, hiába "csak" fullhd, ahogy írod. Itt nem az a lényeg, hogy ez meg az 4k/60-at is tud már, hanem hogy megírták-e rá a 3d mvc dekódolót. -
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #41587 üzenetére
Tudom, használom a 2 hdmi-jét
De ahogy olvasom nem is fogja tudni, kár rá várni.
Pi2-m is, van egyedül a Pi3-ról kevés az infóm.Pi-ből sosem elég
-
Márton
nagyúr
válasz
jézusom #41583 üzenetére
Köszi, de azok jellemzően nem tudnak framepacked 3D mvc-t, fullhd/szem minőséggel.
Ha mégis, az már a 40-50ezres kategória..Wasserman: ezzel most mit akartál pontosan mondani? Egy Pi2-n is használom ezt a 3D módot és ahogy olvasom a 3 is tudja, csak a 4 már nem.
Kérdésem inkább arra irányult, hogy rendesen tudja-e?
(kadenciahelyesen, kontraszt is rendben, nem fagy, akad)Nehogy érjenek vásárlás után meglepetések.
-
Márton
nagyúr
Üdv,
A Pi3 tökéletesen viszi a 3D bluray iso-kat? Tehát megvan a fhd/szem minőség, kadenciahelyesen, kontraszt is rendben, nem fagy, akad, stb?
köszi! -
Márton
nagyúr
válasz
Murdock1981 #41303 üzenetére
"az ssd is ugyan abba a külső házba került."
access time, iops mond valamit? -
Márton
nagyúr
a youtube-dl-t milyen paranncsal tudom frissíteni?
A -U paraméterre azt mondja:
"It looks like you installed youtube-dl with a package manager, pip, setup.py or a tarball. Please use that to update."Ha pedig ezt írom be, az egész rendszer frissíti:
apt-get upgrade youtube-dlDe nekem csak a youtube-dl kéne.
-
Márton
nagyúr
Pi4+Libreelec alatt van korrekt bluetooth hanglejátszás filmek alatt?
Tehát egy BT hangszórón hallgatnánk, kábelmentesen.
Ha esetleg van delay, az állítható a menüben, vagy újra kell kódolnom a videóimat?
köszi! -
Márton
nagyúr
Pi2 és Pi3 között van különbség 3D iso lejátszásban? Gondolok itt a megbízhatóságra, képminőségre, a rendszer reagálási sebességére, stb.
-
Márton
nagyúr
A Pi4 tud 3d bluray iso-t lejátszani hdmi 1.4-en? Tehát hogy meglegyen a fhd/szem minőség, nem csak a felezett. Ha igen, mivel?
köszi -
Márton
nagyúr
CLI-ből szeretnék lejátszani egy youtube videót.
Omxplayer-rel próbálkozom, de a problémám, hogy a live és a timeout 120 paraméter ellenére is azonnal kilép, amint pár mp-re megszakad a stream vagy bufferelni kéne.
Hogy mondjam meg neki, hogy addig ne lépjen ki, amíg én nem mondom?
Esetleg más progi?
köszi -
Márton
nagyúr
TC358743XBG chipes HDMI boardot használ valaki?
1080/25p kamera hdmi kimenetét szeretném rögzíteni, mert a kam. túlmelegszik 20perc után, és állítólag ez megoldás lehet. -
Márton
nagyúr
Az még mondjuk érdekelne, hogy lehetett dirty bitem, ha már jóideje rendesen állítom le a gépet és elvileg minden boot során lefut az fsck (cmdline.txt), még mikor unmountolva van a root. Tud valaki bővebbet?
-
Márton
nagyúr
válasz
sztanozs #37886 üzenetére
Természetesen mindig sudo-val futtattam.
Home/Pi alatt van a kérdéses fájl.
De mint írtam, már minden ok, úgy tűnik Dirty bites volt a meghajtóm.
Meg tudja ezt valaki erősíteni, hogy az okozhat ilyen image készítési gondot? Ha igen, bele kellene írni az összefoglalóba, vagy eleve a script ellenőrizze a művelet előtt a meghajtót.
Egyébként ha dirty a meghajtó akkor nem illene a boot során ezt javítania, vagy legalább jeleznie/rákérdeznie a rendszernek? Kb. mint win esetén a scandisk? -
Márton
nagyúr
Na, gyerekek úgy tűnik megvan a megoldás!
Már mindennel próbálkoztam, másik kártyaolvasó, raspi alól formázni ntfs-re a kártyát, stb, amikor mondom, leellenőrzöm a fájlrendszerem, nincs-e valami gond. És volt:
DIRTY BIT!
Szerintem ez okozta, mert amint fixáltam fsck-val, már sokkal tovább tartott az image készítés, és nincs is tele annyira 0-kal, mint előtte
A boot is megy, nincs már pánik!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, remélem másnak is hasznos lesz a kálváriám.
(a mai napom ráment, pfff)Egy kérdés maradt a végére: most az új kártyát bootolva 4gigás a 2. partícióm a 32 helyett. Tudom ezt on the fly visszanövelni? Csak nem kell ehhez egy másik működő rendszer, hiszen épp az lenne a lényege az egész varázslásnak, hogyha tönkre megy egy rendszerkártyám, akkor van backup, ezt új kártyára másolva visszaáll a rendszer..
-
Márton
nagyúr
Sajnos a hibaüzenet inplace-szel is előjön:
[kép]
[kép]
[kép]
Kemény 13MB a fájl.. méghogy nincs hely.Az image fájlt kiírva kártyára ugyanúgy pánikol.
Már Rufus-t is próbáltam, azzal is.Biztos jó ez a script? Nem hiszem, hogy annyira különleges a rendszerem, sima Pi4.
Több oldalon kártyahibát emlegetnek, ezért más márkával, kisebb-nagyobb (32-64GB) mérettel is próbáltam. Semmi.. -
Márton
nagyúr
válasz
vpleft #37874 üzenetére
Nem, természetesen NTFS. Ezért nem értem.
Alapból nem is olvas raspbian exfatot.
Töröltem azt a fájlt, és betettem egy 64-es üres ntfs kártyát. Arra meg egy másik még kisebb videóra írta ki, hogy nem fér rá. wtfGondoltam ezen nem múlik, az elkészült image-et kiírtam egy üres kártyára imageusb-vel, hogy sikerült-e egyáltalán, de kernel pánikkal megáll a boot
Hát, most már lassan én is pánikolok, hogy mennyire bonyolult ez. Tudtommal az UUID-t másolja a script, nem? Akkor mi lehet még a baj? -
Márton
nagyúr
válasz
vpleft #37871 üzenetére
Bingó! A lovak beállítása segített
Na haladunk...
Hiba nélkül elkezdi másolni végre először a boot-ot, majd a rootfs-t.
(Akkor nem a modify-window kiegészítés kellett)Kb. 10 perc alatt végez is, de csak jön egy ilyen üzenet.
Vajon hol nincs hely? A rendszeren 24GB szabad, a betett üres kártya pedig 16gigás és 6GB lett az image. A hivatkozott mp4 fájl csupán 260MB-os..A 6gigás image már egész jól hangzik a 32-es kártyához képest, de ennek is a nagy része hexa 0, megnéztem összezippelhető az egész 300MB-ra
Mindegy, a tömörítést már megoldom, mert gondolom ennek valami technikai oka van, nem hinném, hogy a Raspbian rendszeren 5.7GB fájl csak nullákból áll. -
Márton
nagyúr
válasz
UberMutant #37852 üzenetére
A spéci usb-c kábeles mizérián kívül van bármi hátránya az 1.1-nek?
(nekem azvan) -
Márton
nagyúr
válasz
vpleft #37848 üzenetére
Köszönöm.
A /media alatt alapból szerepel az SDCARD, akkor is, ha nincs is bedugva a kártyaolvasó. Tehát az mkdir parancs nem is kell. Ez normális?SDA/SDA1 néven van az olvasó, benne egy 32-es fat32 kártyával.
A mount működik, látom a tartalmát a /media/sdcard alatt.
Viszont Chmod után ha kiadom a parancsot ahogy írod, majd i-t nyomok, sok hibát jelez min. 200 sorban (rsync: chown operation not permitted...), majd létrejön egy 0 byte-os image fájl. Írja is, hogy ha nem adom meg paraméterként az SD kártya eszköznevét, akkor alapértelmezésként a /dev/mmcblk0 lesz használva. Ez ugye nem stimmel.Ok, akkor megadom a nevét:
sudo ./pi_shrink2.sh /dev/sda1Erre meg ezt dobja. Hát, nem egyszerű...
-
Márton
nagyúr
Az összefoglalóban lévő rendszert mentő script-et szeretném használni.
Fut a rendszer, egy másik kártya egy mappájába rámásoltam az .sh fájlt, ezt be egy kártyaolvasóba és a Pi-be.
Innentől elvesztem. Hogyan lépek rá a kártyára és indítom el a fájlt cli-ben? -
Márton
nagyúr
válasz
Márton #37394 üzenetére
de úgy tűnik a beépített sd card copier is tudja, nem?
you can copy to a larger card if you are running out of space on your existing one, or even to a smaller card (as long as it has enough space to store all your filesPersze így már nem image készítésről beszélünk, hanem backup-ról.
Akkor egy kis kártyára kell backup, majd arról image -
Márton
nagyúr
értem köszi
egy ilyen hozzászólást találtam, ez jó lehet?dd is a direct byte for byte copy - so resulting .img would be huge, and also can't copy to smaller sd cards
piclone first sets up partitons, then does a file based copy - so can move a 32GB SD card install to 8 GB etc.. -
Márton
nagyúr
válasz
pvt.peter #37109 üzenetére
Én a noip-t használom, egyetleg hátránya az ingyenesnek, hogy havonta meg kell újítani 2 klikkel. A gond az, hogy sokszor valamiért a spam-ba kerül ez az email értesítő.
Duckdns és freedns-sel nem kell bajlódni, megy az idők végeztéig?Ha NAT/router mögött vagy: VPN, SSH alagút...
-
Márton
nagyúr
Sajna ezexerintis vannak gondok rtmp+omxplayer kombóval.
A fifo-s trükkel már tovább ment, de iszonyú delay keletkezett.
Az A/V syncet nem néztem, lehet az sem jó már addigra. -
Márton
nagyúr
válasz
Savageboy #36998 üzenetére
Nah, működik végre, ráadásul a CamON-nal, megtaláltam az rtmp protokollt itt is.
A cím: rtmp://<PI_IP>/hls/<STREAM_NEVE>
Nem kell az m3u8, mert azzal együtt nem megy az omxplayer!
Nélküle viszont igen, ám csak pár percig, aztán megáll.
Kell egy ilyen csel, de vajon miért?
mkfifo /tmp/livevideo
rtmpdump -r rtmp://url_of_stream/ --live -o /tmp/livevideo | omxplayer /tmp/livevideo -
Márton
nagyúr
Közben találtam egy másikat is androidra, mert úgy tűnik a Camon nem lesz jó mobilnet esetén. Ezt Larix Broadcaster-nek hívják és tudja az RTMP protokollt. Nosza keressünk rá "RTMP server for raspberry pi", ezt találtam:
NGINX BASED STREAMING SERVER ON RASPBERRY PIVégig is csináltam a lépéseket, de azt még mindig nem látom, hol tudnám beállítani a név/jelszó párost, amit a teló appjába kéne beírni, hogy csatlakozni tudjak vele a Pi-re.
Valakinek ötlet? -
Márton
nagyúr
válasz
golya87 #36995 üzenetére
Egy Galaxy S6 kamerája lenne a forrás. 4G-n küldené a videót egy beállított ip-re. Az omxplayer ezt már kezeli, nem szeretnék vlc-t ha egy mód van rá.
Találtam is egy progit a telóra, ami már helyi hálón müxik is, a Pi-n omx viszi, de mobilneten még nem, hiszen a telóm dinamikus ip-jére kéne csatlakoznia és sajna nem férek a szolgáltatói routerhez sem -
Márton
nagyúr
Adott egy Pi2, vezetékes netre kötve, amiről megy egy helyi tv SD adása.
A gép elérhető bárhonnan, szükséges portok megnyitva, ddns beállítva, stb.
Ebben a válságos helyzetben (és mivel van Telenor 100giga netem), jött az ötlet, hogy lehetne élő adást csinálni 4G-n. Kell ehhez más eszköz a telefonon és a Pi-n kívül?
Az omxplayer tud streamet lejátszani a --live kapcsolóval, de a telóra milyen app kéne, ami egy megadott url-re (célszerűen a pi-re) tölti a videót realtime?
Csinált vki már ilyet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 5700x3D, RTX 3080 KONFIG eladó!!
- DELL T7920 2x Intel Xeon Gold 6226 24Mag/48Szál/ 256GB ddr4 ram/ 2-Év garanciával, számlával/
- Dell Vostro budget gamer eladó(I7-2600 16Gb 250 Gb GTX1060 6Gb)
- Amd 9950x Asrock x870 taichi 96gb ddr5 Radeon rx 7900xtx 1000w titanium tap corsair 5000 hazban
- i3 8100/ 8GB DDR4/ 128GB SSD/ HP 600G4 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest