- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PpenoO
őstag
A Fire stick 4k tudja 4kban a 4k Netflix, HBO és Youtube tartalmakat is streamelni, szerintem ez a legújabb Chromecastnek sem okoz gondot. Továbbá a Fire stick tud Kodival kadenciahelyesen lejátszani -> link
Na de nem akarom szétoffolni a málna topikot, mindenki olyan sticket vesz magának amilyet jónak tart. -
Teasüti
nagyúr
Tök egyszerű weblapom volt, Vond szerint pár WordPress sablonnal megoldható a nagyja. Semmi animáció vagy csilivili. Web scraperrel leszedve amit lehetett kb 30 mega az egész, az is főként csak kép.
Valószínűleg arra a napi 5-10 látogatóra elég lenne egy nyomorult mikrokontroller is. Mondjuk egy ESP32.
(Viccen kívül van rá webszeró könyvtár.)
Nem tudom 8 giga ram mire elég, de az a pár euró nem akadály, akkor már legyen alapon... Felőlem futhat akár ramdisk-en az egész OS weblapostul, akár virtualizálva. -
-
A plex is tartalmaz egy dlna szervert - amit a konfig oldalon be tudsz kapcsolni ha szeretned. Ha plex klienst hasznalsz (a tv-n vagy egy media box-on) akkor nincs ra szukseged. De mint nalad, h a tv-n nincs kliens akkor hasznalnod kell.
https://support.plex.tv/articles/200350536-dlna/
Szoval lehet nalad "osszevesznek" a dlna szerverek.
-
Petikeje
tag
Hi,
Az eredeti kérdésben sajnos nem tudok segíteni, de amikor még sz.rakodtam plexszel dockerben, akkor asszem a dlna nem működött. Valahogy úgy lehetett működésre bírni hogy a dockerben a hálózatot bridgerol át kellett állítani hostra. Az sztem esetleg érdekes lehet, hogyha fennhagytad a minidlnat és fut akkor nem veszik-e össze a dockerben lévő portokkal. -
-
-
-
-
-
mucsgyver70
aktív tag
Mindben BCM2711 cpu van. Így tudod megnézni parancsorból:
B0 pi@raspberrypi:~$ od -An -tx1 /proc/device-tree/emmc2bus/dma-ranges 00 00 00 00 c0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 40 00 00 00 # C0 pi@raspberrypi:~$ od -An -tx1 /proc/device-tree/emmc2bus/dma-ranges 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 fc 00 00 00
-
lanszelot
addikt
"Bírja a pi4 a minecarftot?" - erre válaszoltam
"teljesen új processzorra lenne szükség" - ezt is írtam, hogy kb egy hónapja teljesen új procit kapott a RPi4B. Az enyémek már azzal vannak szerelve, be is raktam a képet róla.
Tessék, bár itt azt írják csak a 8GB, de valójában mindegyik RPi4/400
Pont ezért jött a frissítés, és gondolom csak az új cpu val működik az 1.8 húzás, mert az annyi nem húzva -
lanszelot
addikt
Igen bírja, mind a 2 verziót.
Java, bedrock. Mind a kettő tökéletesen működik, sőt van egy 3ik ami RPi verzió, ahol te magad modolhatod, de ez tanulásra való, a mod csak ott működik, se a java, se a bedrock -ba nem tudod átrakni.
Twister OS alapból tartalmazza mind a 3 változatot /java, bedrock, paper/ , a RPi verzió szinte minden OS -re fel lehet dobni RPi OS-re is.
Twister OS gallery, hogy lásd mi mindent tud. Pár dodlog nem fut RPi-n, mint pl video szerkesztő
Viszont a steam is működik a RPi-n. Kicsit laggos de műxik.PeachMan
Te feldobtad az újat? A cpu húzás nem melegíti jobban? Maga a RPi OS húzva használja, vagy át állítja és mindenhol húzva fog utána menni? -
Murdock1981
tag
Teljesítményben lényegesen több. Kb mint az athlon 5350, ami az asztali gépemben van. Viszont nyilván mérete nagyobb és nincs gpio. Elég kedvező árú integrált processzoros alaplapok vannak (15ezertől már vannak) 6-10watt tdp-vel, plussz az egyéb hardver. A 3b+ egy 60gb ssd-vél + 3,5" 2TB hdd-vél átlag 13wattot fogyaszt. Szerintem egy 6watt tdp-s lappal kb ez a szint tartható lenne és nyilván teljesítményben nagyobb lenne. De ahhoz kell még ram, táp, egy cuki gépház, de aki tartalékol, mint én, annak ilyenek vannak otthon. De míg bírja a pi-m, addig meg árad, mert jó kis cucc egyébként.
-
Keem1
veterán
Dehogyis
A NextCloud egy "szimpla" php oldal, csak túl van tolva benne a kontent. Elég sok erőforrást felemészt a rengeteg párhuzamos thread.
Ahogy én észrevettem, a Pi inkább ebben gyengécske, a párhuzamos feldolgozásban. Ami CPU-nak fejlett(ebb) pipeline-ja van, az szerintem ezen oldalról köröket ver a Pi-re, szóval egy "bármilyen" többmagos Intel proci is. -
Keem1
veterán
Nem-nem, ennél nem. Sejtettem amúgy hogy nálad ez már pipa, mikor írtad a te response time-odat.
Egy ismerősnek egy HP ProLiant szerverre telepítettem pár hónapja egy 1000/1000 otthoni net mögé, azt el se kell mondanom, hogy ég és a föld (mázlista, gombokért hozzá jutott).
És igen, itt már a Pi gyérebb resource-a a korlát. Nekem még így is tűréshatáron belül, csak ezért nem fogok egy 400 W-os szervert itthon üzemeltetni, de jó volt látni, hogy mire képes, ha van alatta dedikált vas
-
Keem1
veterán
Azzal nem lesz gond, de a Dockerről nem tudok nyilatkozni
Csak hogy érezd a különbséget:
Cache nélkül fixen az első 42-45 másodpercben semmi látható nem történt, utána kapta az adatokat a kliens (webes, android), de az már gyors.
Cache-sel ez a 42-45 sec kb. 6-7-re csökkent. Nagyon nem mindegy. -
Keem1
veterán
APCu cacheléssel.
Keress rá arra, hogy "NextCloud APCu", fel kell tenni az APCu addont, majd bekonfigolni (kb. 1 sor) a NextCloudban. Utána szárnyakat kap.Nézd, ez jó is lesz neked. Csak az APCu részt figyeld, a többi lényegtelen. Viszont ezzel nem árt egy picit több memória. Szerintem 1 GB-os Pi kevés, 2 valszeg már elég, nekem 4 GB van és csodás.
#41232 Boti80:
Én a gyári 15W-os USB-C tápot. Tápon nem érdemes spórolni. Erről van szó. -
tehát 50MB/s-nél gyorsabban
De jó is lenne... Mint írtam Pi2-m van, szóval esélytelen. Amikor a fotó készült ~1.5MBs-el (12Mbps) seedelt. Ráadásul a szolgáltatómnál 20Mbps a max upload, és 5.5 a garantált. Szóval kb. ki se tudnám használni. Persze ha neki van olyan előfizetése, hajrá! -
elmo
aktív tag
Ez itt ni:
-
Tarokk79
aktív tag
Köszönöm, akkor ha jól értem, hogy a 2,5"-osnál lehet még USB-ről táplálni, de ajánlott a külső betáplálás, míg a 3,5"-osnál már egyértelműen a külső az ajánlott.
OS-re meg a sima raspberry os, utána meg eldöntöm az OMV-t. Amúgy otthon OMV-t használok, de néha felmerül bennem, hogy mit ad ez nekem.A 2,5"-os esetben az SMR-es lassúlással számolhatok szerintetek?
-
cog777
senior tag
Tovabbra sem mukodik, csak azert mukodott korabban mert az sd kartyat benne felejtettem
Nem vagyok benne biztos hogy nem bugos az USB boot. Eddig mukodott usb quirk-el de most restart utan nem talalja az ssd-t, de ha kihuzom es visszadugom akkor mar felismeri es elindul a rendszer ssd-rol. Most probalgatom a firmware-ket.
-
-
bollokcs80
Korrektor
Köszi, Pi3-nál is így csináltam a telepítést, nem adok érte pénzt (memókártya van itthon amúgy is).
Inkább csak szakmailag érdekelt, mert ismerősi körben többen is a 4 gigással szemeznek, de így nem igazán használható ki.
Nekem jelenleg a Libreelec megy sima médialejátszóként + torrent kliens, erre szerintem bőven elég a 2 GB-os is.
-
szb75
csendes újonc
-
draco31
veterán
Közben rájöttem, hogy az a hiba.
De lehet úgy jár mint egy régi routerem, és beleverem a baltát.
Minden működik jól TV-re kötve. Többször újraindítom, indul az Anydesk is, tudok csatlakozni, minden jó.
Kikapcsolom, ismét elviszem a wifi közelébe, bedugom. Látom a PC-n az Anydesk zöld pipa. Csatlakoznék, erre megint:
display_server_not_supported
Türelmes ember vagyok, de.... -
draco31
veterán
Kábelen ha próbálom, akkor nincs monitorra kötve, így nem látom mit ír.
Frissült a rendszer telepítéskor.
Most pl beraktam oda ahol lenne fixen a helye, csatlakozott is a wifire, mert az Anydesk-nél zölden mutatja. De ha csatlakoznék, hogy vezéreljem, akkor:
kapcsolat befejeződött. display_server_not_supportedNa újratelepítem, aztán meglátom.
-
draco31
veterán
Ez a kaszni, venti nélküli kivágott változat.
Ha rárakom csavarokat meghúzva, akkor nem megy a wifi.
Kicsit engedve a csavarokon, vagy valamelyiket kivéve már csatlakozik, de nincs net.42 fokot ír, csak venti fújja a pucér lapot, az is a tüskesorra kötve. Akkor az úgy elég is szerintem.
-
draco31
veterán
Padokat beraktam a 3 helyre, azt is adtak hozzá.
Most minden csavar helyre raktam szigetelő szalagot, hogy ne érintkezzen a házzal az panel sehol, összeraktam, így is ugyan az a hiba.
De kivettem a két hátsó csavart, így működik rendben minden.
De nagyon meg sem szorítom a csavarokat, épp csak nem lötyög a borda rajta.
Nem tudom mi lehet a gond vele. -
Vesporigo
aktív tag
(#39532) _q: Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segítettél. Megvan az OMV topic is, böngészek picit ott is, de már így első keresésre is nagyon sok hasznos infót találtam.
(#39533) cigam: Neked is köszönöm a válaszod. Miért lenne olyan hihetetlen, hogy tanulni szeretnék?
Mert tényleg így van.
-
rikko
csendes tag
Elvileg igen a mappa beállítása "bárki" tehát azzal nem kéne, hogy gondja legyen. Korábban win7 alatt a raspberrypi mint számítógép mindig látszott, és ha belekattintottam láttam a mappákat. De az elérési út sem vezet eredményre.
De sokat olvasgattam ebben a témában, és "örömmel" látom, hogy másnak is volt ebből problémája. Sajnos volt egy hosszas okfejtéses jónak kinéző cikk, de nekem meg jött egy áramszünet.... Pedig lehet, hogy azt a smb.conf fájlt kéne alkalmaznom, mert jóval hosszabb volt (talán eredményesebb is).
Most amúgy azzal küzdök, hogy legyen távoli asztalom (grafikus). Erre keresek valami programot.
-
Keem1
veterán
Nálam gigabites routeren van a Pi, de nincs ilyen gyors netem. Viszont belső hálón az SSD-re 110 MB/s környékén megy a kontent, ami már súrolja a gigabites sebességet. Tehát a lan tudja ténylegesen.
Nálad mi a cél storage? Ha micro SD, akkor ott még a 400 Mbit is csuda, mert ezek max ilyen 40-50 MB/s sebességgel írhatók, az pedig kb a 400 Mbit.
-
Ugye általában van egy DNS ami pont ezt csinálja egész nap. Megkérdik tőle, hogy a pitypalatty névhez milyen ip cím tartozik, és Ő megmondja. Otthon általában ezek a szolgáltató DNS-ei, amik csak az interneten beregisztrált domain neveket ismerik. Persze van a helyi hálózatra kifejlesztett megoldás is, pl. mdns, wins, .... de nem egyszerű közös nevezőre hozni, hogy melyik gép mit (hogyan)használ, hiszen képtelenség és nem is túl célravezető az összes ismert megoldást alkalmazni, hogy talán valamelyikkel sikerül megtudni a másik eszköz nevét. Így könnyen elbeszélhetnek egymás mellett vagy egy rossz implementáció/beállítás is lehet az oka. Pl. a Samba-nal be is lehet állítani, hogy melyik megoldással milyen sorrendben próbálkozzon:
name resolve order = lmhosts wins hosts bcast
A fenti példa megnézi a helyi fájlban tárolt listában, aztán megpróbálja megkérdezni a wins szervertől, ha onnan sem jön érdemi infó, megnézi a hosts fájlba, végül kiül egy Broadcast üzenetet, hogy "kié pitypalaty név". Ha erre sem jön válasz feladja, és hibára fut. gyakran ezért is tart sokáig, mert különböző módszerekkel is megpróbálja, és pl. meg kell várni míg a különböző megoldások negatív eredményt adnak.
Mindezt tetézi hogy az smb1-et ma már tiltják, pedig csak ebben volt implementálva a hálózat tallózása. Manapság a W10 kicsit más saját utakon jár (Function Discovery Provider Host (fdPHost), Function Discovery Resource Publication (FDResPub), SSDP Discovery, UPnP Device Host). Az Apple-nek is volt egy próbálkozása Bonjour néven. Némelyik DHCP implementáció képes a helyi DNS-be beregisztrálni annak az eszköznek a nevét, aminek címet adott. Szóval egy dolog biztos, rettentő nagy káosz van. Ezért van hogy működik, van hogy nem.Androidon meg az éppen használt program tudásától függ. Van amelyik nem kezeli a hálózatot, van amelyik nem a szabványos unc útvonalat kéri be. El kell olvasni a súgót, vagy az itt ajánlott programok közül feltenni egy szimpit.
-
rikko
csendes tag
Hát igaziból megcsináltam a cikkek alapján a dolgokat, de nem megy. Tehát a windows10 től nem érem el a pi-t csak a pi-ről a windowst. Korábban hasonló cikkek alapján csináltam az egészet és jól ment. Nulláról még nem volt időm megcsinálni (tehát hogy SD kártya ki és formáz), de a januári biztonsági mentésemet (amikor minden tökéletes volt) azt visszatettem, és úgy sem ment. Nyáron annyi változás történt, hogy routert cseréltem illetve, hogy win10-em lett. Szerintem a win 10 a ludas valahol, mert a LAKKA nevű retrojáték (más SD kártyán van) rendszernél, csak egy gombbal be kellett kapcsolni a SAMBA-t és simán látta a windows, de most az sem. Persze lehet akár a routernél is gond (de a benne lévő tűzfalat is kikapcsoltam).
Viszont így hogy bekapcsolom az ssh-t és rátelepítettem a WINSCP programot ezzel látom akár a LAKKA akár, ha a RASBIAN SD kártyát rakom be. Szóval amire nekem jelenleg kell, arra ez most megfelelő, persze ettől még érdekel, hogy mi lehet a hiba, meg jobban örülnék neki, ha normálisan is elérném hálózatban, de jelenleg ezzel célt érek. -
A névfeloldás az amikor egy eszközre nem az IP címével (192.168.1.189) hivatkozol hanem a nevével (Raspberry). Ilyenkor a hálózaton lejátszódik egy "beszélgetés" ami megmondja a gépednek, hogy a Raspbery név a 192.168.1.189 című géphez tartozik. A neki szánt üzenet (pl. mutasd a megosztásaidat) csak akkor ér célba, ha ez működik.
Ezt a névfelloldási procedúrát kerülöd ki, ha eleve a gép IP címére hivatkozol, és nem a nevére.Pedig Windows-on is pont úgy kell csatlakozni, ahogy Androidon. Mindegy is, ahogy olvasom megoldódott a dolog.
-
A 2. pont mindjárt bukta, ha nem működik rendben a névfeloldás.
rikko
Gyors ellenpróba a Windows-on:
ping pineve
vagy
ping ip.cime.a.hálózatban.
Ha mindkettőre válaszol, semmi gond, de könnyen előfordulhat, hogy csak ip címmel megszólítva működik. Ekkor a Windows intézőbe, ill. a hálózat meghajtó csatlakoztatásakor is az ip címmel kell hivatkozni rá (\\192.168.1.23\megosztasneve)
Ebből következik, hogy a routert (vagy a pi-t) érdemes úgy beállítani, hogy az mindég fix IP címet kapjon. -
Keem1
veterán
Így van, ez a jó az egészben
Így minden usernek/appnak külön megosztása lehet, nem kell az egész drive-ot megosztani mindenkivel/mindennel.
Pl. a tévém csak a megosztott média folderekhez fér hozzá mind a Pi-ről, mind az én gépemről. Windowsos "home" folder a PC-n is és a laptopon is, mindkét felhasználónak külön-külön. Rugalmas, biztonságos. -
-
cog777
senior tag
Nem tudom megmagyrazni. Viszont nekem is szepen lefrissult, mar a stabilt hasznalom es boot-ol az SSD-m rola.
sudo rpi-eeprom-update
[sudo] password for zoltan:
BCM2711 detected
Dedicated VL805 EEPROM detected
BOOTLOADER: up-to-date
CURRENT: Thu 03 Sep 2020 12:11:43 PM UTC (1599135103)
LATEST: Thu 03 Sep 2020 12:11:43 PM UTC (1599135103)
FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/stable
VL805: up-to-date
CURRENT: 000138a1
LATEST: 000138a1
-
vtechun
veterán
Home Assistant okosotthon platform fut a raspbianon. Ezzel meg tudom oldani, hogy ha bekapcsolom a TV-t, akkor azt vegye észre a HA és kapcsolja be az okoskonnektort, melybe be van dugva a hangszóróé. Vagy pl. megnyomom a távirányítón a zöld gombot, akkor elindítja Kodit, bekapcsolj a TV-t is, ráadásul a Kodit futtató raspbian hdmi bemenetére állítja a Tv-t. Szóval vannak benne jó kis lehetőségek. Nekem meg a plazma TV-n van a raspi
ja nekem van MCE távirányító külön a raspire kötve - tv-t meg nem nézek sose
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged