- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
_q
addikt
válasz
lanszelot #42862 üzenetére
Értem már, köszi
Megnéztem a linket és a parancsot, köszi a többieknek is. C0 volt az eredményben, pedig tavaly tavasszal vettem. Talán köze lehet a rev1.2-höz hogy már ez is az új cpu-t kapta a parancs szerint. Sajnos a tokozásra nem tudok ránézni, mert hűtőborda van rajta.
-
-
törölt tag
válasz
lanszelot #42852 üzenetére
Azért, mert a release okt.30. Aztán tesztelték és nov8.-án adták ki.
Hozzászólások között téma: [link]
"The image date is when it was frozen prior to final pre-release testing, which was the 30th. We then released it today after a week of hammmering at it to see if it broke. Which it mostly didn’t…" -
cog777
senior tag
-
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #42732 üzenetére
Itt van 2 példa
RPi4 2 vezetékkel ez is 2 vezetek
RPi4 4 vezetékkel -
válasz
lanszelot #42545 üzenetére
Nincs más, csak ez. Mi ebben a cécó, nem bonyolultabb mint samba esetén.
wmic diskdrive list brief
Kilistázza az elérhető lemezeket, ebből már kitalálható melyik akarod felcsatolni.wsl --mount \\.\PHYSICALDRIVE2 --partition 1
Aztán fel is csatolod. Azért ez nem egy bonyolult valami. Ha rendszeresen kell felcsatolni ugyanazt a meghajtót, beteszed egy batch-ba azt meg a tálcára, vagy az asztalra. De létezik program ami figyeli az USB meghajtó csatlakozásokat, és ha észreveszi a linux-os lemezedet, lefuttatja a felcsatoló parancsot. -
0519
senior tag
válasz
lanszelot #42519 üzenetére
Nincs vám, ne írj ilyeneket mielőtt utána néznél.
A PI nem használt póló, teljesen más a felhasználási területük.2021. január 1-jén ideiglenesen hatályba lépett, és teljes vám- és kvótamentességet biztosít az Európai Unióból, valamint az Egyesült Királyságból származó valamennyi olyan áru kereskedelmére, amely megfelel a vonatkozó származási szabályoknak.
[link]
A használt póló Kínában készül, a PI UK-ban, így megfelel a származási szabályoknak.
Példa vámolásra: [link]
Vámügyintézésnél a minimum értékhatár 150 EUR, tehát ezért sem kell vámot fizetni.
Amúgy a vám feladata a hazai (EU) piac védelme. Amit nem gyártanak EU-ban, arra nem szabnak ki vámot. Vagyis nincs mindenre vám. -
-
atiska007
senior tag
válasz
lanszelot #42496 üzenetére
Hagyjuk.... Látom nem ment át.
1. SunMount3r írta, hogy itthon nem kapható
2. Erre írtam, hogy én is így jártam, és inkább gyorsan redneltem UK-ből.
3. polauf81linkelt egy cseh boltot
4. Erre SunMount3r írta, hogy "tehát van".. (Ja, csak nem itthon, mint az eredetileg lett kifogásolva)
5. Erre te megkérdezed, hogy egy UK bolt mióta cseh...Elengedtem... Ha valakinek nehéz követni a thread-et, azzal nem tudok mit tenni
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
lanszelot #42493 üzenetére
Ha erre gondolsz, ez sincs ott se raktáron.
-
cog777
senior tag
válasz
lanszelot #42440 üzenetére
A ventilatoros reszhez:
Ha zenet akarsz hallgatni, akkor feleslegesen zummog a hatterben. Nekem 50-60 fok kozotti az uresjarati cpu amikor 25 fok a szoba homerseklet.
Amikor maxra terheltem sem ment 80 fole szoval siman eleg a passziv borda.Ha mindenkeppen ventit szeretnel, akkor lehet hogy egy alacsony fordulatu szep rgb-s nagyobb ventit ajanlanek ra.
-
:AMF:
senior tag
válasz
lanszelot #42437 üzenetére
Pontosan leírtam, hogyan tudod lejátszani a mappa tartalmát, anélkül, hogy belelépnél. Olvasd el újra, kérlek. Vagy próbáld ki.
Nálam előadók szerint vannak a mappák, benne az albumok. A leírt módon akár az összes albumot el tudom indítani két kattintással, ami ahhoz az előadóhoz tartozik, míg Te végig lépkeded a mappákat.Lejátszásnál nem a lejátszás gombbal volt gond, hanem, hogy a következő számot alapból, állítgatás nélkül nem játsza le.
Ez természetesen megint nem igaz. A fent leírt módon lejátsza az album teljes tartalmát.Ha valamit be kell állítani, az már kevésbé jó, mint ha alapból tudná.
Attól lesz rosszabb a Moode, mert kattintanod kell párat egy beállításhoz, amit aztán soha többé nem piszkálsz? Ugyan már...Szerk: Egy kis segítség az első bekezdésben írtakhoz. [kép] (Az előadó neve előtt lévő mappa ikonra kell kattintani, majd "play" és szól az összes album sorban.)
-
wassermann
Topikgazda
-
senior tag
válasz
lanszelot #42435 üzenetére
Írok egy kis kiegészítést, nehogy valakinek a Te leírásod alapján menjen el a kedve a Moode használatától. Mert bizony mindkét észrevételed téves.
Moode esetén nem kell belépni a könyvtárba ahhoz, hogy le tudd játszani a tartalmát. A könyvtár neve előtt lévő ikonra/albumborítóra kattintva felhoz egy buborékot, ott pedig "Add", vagy "Play", attól függően, hogy a lejátszási listához akarod hozzáadni, vagy egyből lejátszanád annak tartalmát.
A Moode is tud automatikusan frissíteni, amint rádugod a hdd-t. Ott van a beállítások között, csak be kell kapcsolni. (Configure/Library/Music database résznél keresd.)
Nem a rendszer hibája, ha nem tudjuk megfelelően használni.
Elég a borda, szerintem ventit ne akarj az Rpi4-re. Olyan kis méretben alapból hangos, vagy az lesz idővel.
-
senior tag
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #42416 üzenetére
Már nem tudtam hozzá írni:
Itt írják, hogy működik a DX3 Pro a volumio -val, csak azt nem hogyan.Maga az eszközre ha jack-el csatlakozom rettenet hangja van, torzít nagyon.
A telefonom 100x többet tud. Remélem ha sikerül a DX3 Pro val rácsatlakozni, akkor az megoldja a gondot, és nem csak a torz hangot nyomja fel. -
senior tag
-
senior tag
válasz
lanszelot #42408 üzenetére
Látom itt is sikerült pár embert kiborítani.
Először is, ne nézegesd, mi van a kijelzőn. Húzd le róla, mert működő Moode alól tudod majd bekapcsolni. Csinálj egy Moode telepítőt (Rufus/Etcher mindegy). Kártya, lan kábel bedug. Elindít, Moode-hoz csatlakozol telefonról/pc-ről. (Ha útközben elakadtál, akkor átnézed a telepítési útmutatót! [link] )
Ha beröffent a Moode, akkor Menu/Configure/System, itt pedig be kell kapcsolni a Local UI display-t. Restart után működni fog. (Ha a gyári kijelzőt használod, mert ahhoz nem kell drivert telepíteni.)Egyébként a Moode fórumán több topik is foglalkozik külső kijelzőkkel, érdemes átnézni azokat is.
-
shtirley
tag
válasz
lanszelot #42402 üzenetére
Milyen képernyőn? A RPi HDMI-jére dugtál egy monitort és azon nézed?
Mit nem értesz azon, hogy ezek (MoOde, Volumio) headless szerverek és weben keresztül kell rájuk csatlakozni.
Nézd meg hogy a RPi milyen IP címet kap, és azt írd be egy webböngészőbe. Ha nem érted a működésüket, legalább nézz meg róluk néhány Youtube videót. -
lanszelot
addikt
-
válasz
lanszelot #42398 üzenetére
Nem hát... Mert ha a cikk írója azt állítja, akkor az úgy is van. pl. mióta használhatja bárki térítésmentesen a PS2 ROM? Azért mer nem kapható kereskedelmi forgalomban, attól még nem szabad préda. Amúgy meg a hiba az ön készülékében van, simán elindul a cikkben linkelt torrent letöltése.
Volt C64-ed, de nem ismered az akkori játékokat? Loco, Impossible Mission, Last Ninja? Rengeteg portál foglalkozik ilyesmivel. Amúgy meg elég szubjektív. Van akinek az autós játékok jönnek be, van aki a kalandjátékokat kedveli. Sőt, vannak magyar játékok is.
-
válasz
lanszelot #42395 üzenetére
Erről a 112GB-os gyűjteményről, egy gyerekkori vers jutott eszembe:
Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.Csak óvatosan a linkelgetéssel, a fórumon tilos a warez. Ahogy a régi, a boltokban már nem kapható autók lopása is bűn, úgy ez is. Plusz nem hiszem hogy a HW gyártók mosolya is öszínte lenne, mikor egy Sony, Nintendo, stb... konzol, vagy mikroszámítógép ROM-ját csak úgy felhasználod. Nem véletlenül nincsenek ezek beépítve az emulátorokba!
Amúgy meg keress rá youtube-on, 8 bit games kifejezésre, és rengeteg találatot kapsz. A gép nevét hozzáírva finomíthatod a találatokat.
-
shtirley
tag
válasz
lanszelot #42319 üzenetére
Kicsit "tudod mit nyuszika? b@szd meg a létrádat!" érzésem van.
A RPi egy oktató eszköz. Mindenképpen mókolni kell vele, nem sok out-of-the-box megoldás létezik rá. Mint mondtam, a kijelző csak félmegoldás, azzal még nem fogod tudni kezelni a zenéket.
Szerintem ha továbbra is RPi-ben gondolkozol, fogadd meg az itteni tanácsokat és ahogy Polemius is említette, ő maga is tud hotspot lenni, használd első körben wifin. A MoOde kezelőfelületén be lehet állítani a wifi hotspotot, nem is kell parancssorból toszogatni. -
jézusom
addikt
válasz
lanszelot #42305 üzenetére
Szia!
Sokat segÍtene, ha tudnánk mi az a dx3 pro. Ne fáradj, megnéztem, ez egy DAC.Ha rákötöd a telefont USB-n akkor le tudod játszani a zenéidet. HA a raspberryt kötöd rá, akkor az is szól vélhetőleg, de ahhoz telepÍteni kell valami oprendszert, ezt nem úszod meg.
Ajánlatos mégiscsak wifizni, mert ha mondjuk egy telefon van rákötve a dacra, akkor nem a telefont akarod nyomkodni a fél méteres usb kábelen, hanem mondjuk dlna-n küldöd rá a zenét tabletró kényelmesen fotelból. Persze valahol a hálózaton kell lennie a zenéknek, a tableten, a telódon, vagy éppen egy nason. -
shtirley
tag
válasz
lanszelot #42309 üzenetére
RPi-re vannak dedikált zenelejátszó all-in-one "oprendszerek" amik lecsupaszított linux rendszerek, csak a működéshez szükséges minimál rendszerrel. Ilyen a Volumio, vagy az általam használt MoOde. Ezek, lévén alapból a RPi nem rendelkezik kijelzővel - és csak jelentősen emeli az árát egy érintőkijelző illesztése -, inkább egy webszervert futtatnak és egy erre optimalizált webfelületen keresztül kezelhetőek. Ettől kényelmesebb megoldás nem létezik, mert akárhol vagyok a lakásban a telefonomról tudom léptetni, váltani a csatornákat (rádió, én főleg webrádióra használom). Persze lehet hozzá faragni kijelzőt, hardveres gombokat, hangerő potmétert meg minden szir-szart hogy villogjon, csilingeljen, de ezek egyike sem kezdő projekt.
Ha nincs más megoldás mint a RPi, szerintem barátkozz meg eleinte a webes felülettel hogy kipróbáld, hogy egyáltalán a lejátszó képességei megszokhatóak -e számodra. Aztán hekkelhetsz rá később kijelzőt, ha egyébként működésében, minőségében megfelel. Ha nem, egy RPi sok mindenre jó lehet, nekem négy is van itthon, de a használtpiac is eléggé pörög, könnyen el lehet adni. Egyébként a MoOde elég kis erőforrást igényel, nekem egy RPi2 van rá használatban évek óta. DAC helyett HDMI-n direktben megy az erősítőmre és a NAS-omról olvassa a zenéimet. -
0519
senior tag
válasz
lanszelot #42305 üzenetére
1. Raspberry Pi 4 2gb kezdő készlet - Raspberry, táp, sd kártya, ház
2. Volumio vagy Moode audio ingyenes zene lejátszó szoftver kiírva a kártyára
3. A zenéd nem írtad hol van, ha külső vinyó, akkor USB-n csatlakoztatod a Pi-hez
4. USB-n csatlakoztatod a lejátszód
5. Webes felületen kezeled a lejátszó programot mobilról, tabletről vagy PC-ről. -
-
válasz
lanszelot #40018 üzenetére
Mert raspbian is ablakos, de terminalban kell szöszölni folyamatosan.
Ez miből jött le? Letöltöd a raspberryOS teljes kiadását, kiírod SD kártyára, bebotolsz az SD kártyáról, és GUI-n kattintgatva telepíted a kedvenc torrent kliensedet. Egyetlen alkalommal nem kell megnyitnod a terminált. Még lemezkezelőt (partíció készítése, fájlrendszer létrehozása) is simán megoldani GUI-ból.
Leírás azért nincs hozzá, mert a GUI-ban csak annyi hogy next, next, finish. -
UberMutant
őstag
válasz
egy tipp. ha felraksz egy qbittorrent -et akkor annak (is) van webes felülete és akkor azon tusz pötyörészni egy másik gépről/telefonról böngészőben a Pi-hoz hozzá sem kell nyúlnod.
ráadásul most már RSS-t is támogat , automatizálhatod is a letöltést.és tényleg maradj a raspberry saját rendszerénél az a legmebízhatóbb6 legkompatibilisebb
-
rosejbli
senior tag
válasz
Terminálban mindenképp kell majd szöszölnöd, de a legtöbb leírásban kb kész parancsok vannak + itt is tud mindig valaki segíteni, ha elakadsz.
Raspberry OS azért jobb, mert azt egyrészt maga a hardver készítője csinálja, meg ehhez talán több leírás is van a neten. Nagyvonalakban kb ugyanaz egyébként a kettő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tőzsde és gazdaság
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BMW topik
- Építő/felújító topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged