- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Oid
aktív tag
válasz
duffbeer #47491 üzenetére
Koszi mindenkinek a válaszokat!
Közben rájöttem, hogy pongyola voltam. Keveset töltök le, de kevés idom is van megnézni, úgyhogy gyűlnek a dolgok, ezért lenne jó egy kvázi automatizált letöltés, amit bárhonnan el is érhetek. NAS esetében ismerem pl a syno lehetőségeit távoli elérésre, egy Pi esetében vagy akar az emlegetett thin clientnel nem tudom, mi a jó megoldás. Plex vagy Emby nem kell, elég, ha egy smb van, arra rá tud menni bármelyik lejatszom.
Pi fele elsősorban a fogyasztás miatt kacsingatok, egy thin client ezek szerint nem drámaian eszik többet? -
válasz
duffbeer #47451 üzenetére
Ha használni akarod az eszközt "out of the box", akkor MÁR nem a Pi a legjobb választás
Legutóbb pi2-re tettem fel OSMC-t, azóta is arról nézzük otthon online a filmeket, kodi + magyar kiegészítők segítségével. A kiegészítők telepítéséig gyakorlatilag next - next - finish nehézségű a telepítés
azt meg firetv sticken még bonyolultabb is talán (az is van) mert hackelni kell hozzá. Persze Disney+, Netflix meg hasonlókra nem alkalmas.
-
Tyson5
tag
válasz
duffbeer #47451 üzenetére
igen, én is így gondolom, én egy xiaomi mi boxot használok, rpi csak médiaszerver (elletve most költözök syno nasra). Igazából a kérdésem arra irányult, hogy mivel lehetne tv-t nézni a mi boxról, vagy rpi-ről, akár megtámogatva valami háttér szerverrel.
ismétlem: sweet tv(aki ismeri) nagyon jó, gyors, csak drága, akkor már mindegy, ha előfizetek a telekomnál.
-
kutga
félisten
válasz
duffbeer #47445 üzenetére
Médiatár, okostelefonról történő vezérlés, feliratok letöltése, média folytatása onnan, ahol abbahagytam (utóbbi sorozatoknál különösen jól jön), ami hirtelen eszembe jutott, de olyan apróságok is, mint hogy pl. a beletekerés is sokkal precízebb, vagy finomabban tudom állítani a hangerőt. A Sony tévé lejátszójánál kapok egy mappalistát, esetleg kisképeket, és ennyi.
-
kutga
félisten
válasz
duffbeer #47355 üzenetére
A beállításokat érdemes átnézni, én a bittorrent topikban az összefoglaló alapján csináltam. Mondjuk nálam messze nem tölt teljes sávszélességgel.
-
Undoroid
őstag
válasz
duffbeer #47329 üzenetére
Nem ismerem egyik említett rendszert sem! Egyedül cigam kollégánál láttam, alapos és kezdőknek szóló (mint Nekem), lépésről - lépesre leírást! Ezért próbálok ezek nyomán haladni! Kissé régen íródtak azok a remek leírások, ezért néhány dolog már másképpen is működne...ezért inkább kérdezek!
-
Undoroid
őstag
válasz
duffbeer #47304 üzenetére
Szia!
Amit erről a masináról tudni kell az annyi, hogy a saját itthoni, belső hálózaton "keletkező" adataim* tárolására szeretném használni. Kívülről nem is akarom elérni, kifelé sem kommunikálna, mert nincs Torrent accountom, vagy más filecserélő oldalra (sohasem volt) sem! Sőt! Az lenne a cél, hogy kívülről nem is legyen látható/elérhető!
* Mobilomon lévő képek-videók tárolása. Az Arduino-s próbálkozásaim/kísérleteim dokumentumaira, eredményeire lenne hivatott egy külön, kicsi tárhelye, ami nem lenne gépfüggő, mert gépfejlesztés várható! Stb...
-
-
mesger82
tag
válasz
duffbeer #37550 üzenetére
Nem. Most bekapcsoltam. Az eszköz az ALSA: snd_rpi_hifiberry_digi, S/PDIF
Dolby Digital-t és DTS-t tud az erősítő, akkor a DD kompatibilis eszközt, az átkódolás engedélyezését és a DTS kompatibilis vevőkészüléket is be kell kapcsolni, gondolom. Kipróbálni most nem tudom, mert megyek dolgozni... -
Keem1
veterán
válasz
duffbeer #37521 üzenetére
Azta, nagyon jó
Ez vajon bérnyomtatásban mennyibe kerülhet? A meglévő Zero-mat okosotthon prototípushoz használnám fel, és a különböző egységek (pl. relék vagy kamerák) burkolataként én is 3D nyomtatásban gondolkodom. Viszont nekem nincs, és nem is akarok venni. Az eddigi dolgaim során több alkalommal is olcsóbbnak bizonyult a profi megoldások igénybe vétele (hagyományos nyomtatás, névjegykártya, NYÁK gyártatás terv alapján), így abban reménykedem, hogy ez is olcsóbb lenne, mint saját gép + nyersanyag. -
válasz
duffbeer #37358 üzenetére
már desktopként is lehetne használni, elvérzik egy nyamvadt youtube-nál. Mindez azért, mert még a saját raspbian rendszerük sem használja megfelelően a GPU gyorsítást böngészésnél.
Egyik Linux alatt futó böngésző sem képes kihasználni a GPU gyorsítást a videók lejátszásakor. A FF is csak mostanában kezdi ennek megvalósítását.
_q
Nézd meg a kernel/samba napló fájlokat, panaszkodik-e valamire.(Esetleg a W10 körmére is nézhetsz az eseménynaplóban. Nem használsz rajta valami tuning optimalizáló külső biztonsági programot?) -
llacee
őstag
válasz
duffbeer #37365 üzenetére
Semmire, csak ekkora van itthon
Van egy 5V 2A (ez valószínűleg kevés) és egy 5V 4A fali adapterem, de 4,5mm din csatlakozóval.
Úgy tudtam eddig, de akkor rosszul olvastam, hogy nincs védelem, ha GPIO-n keresztül táplálom, ill valamivel kultúráltabb asztali használatra az usb-n át. -
-
akos86
aktív tag
válasz
duffbeer #37160 üzenetére
Köszönöm a választ.
Táp gond nincs kizárva, itthon MikroTik eszközeim vannak a wifi szennyezettséget biztosan kizárnám, meg is néztem a biztonság kedvéért, minden más eszközzel notebookon, pc-n, telefonon wifi interfészén is megvan a közel 130mbit/s, rpi-vel viszont iszonyatosan kevés. -
pvt.peter
őstag
válasz
duffbeer #37078 üzenetére
Nem igazán, self check -nél minden OK. Az alábbi infókat adta vissza:
=============================================
:::: Installation settings ::::
PLAT=Raspbian
OSCN=stretch
USING_UFW=0
IPv4dev=enx000ec6d9cec6
dhcpReserv=1
IPv4addr=192.168.0.31/24
IPv4gw=192.168.0.1
install_user=pi
install_home=/home/pi
VPN=wireguard
pivpnPORT=40901
pivpnDNS1=8.8.8.8
pivpnDNS2=8.8.4.4
pivpnHOST=REDACTED
INPUT_CHAIN_EDITED=0
FORWARD_CHAIN_EDITED=0
pivpnPROTO=udp
pivpnDEV=wg0
pivpnNET=10.6.0.0
subnetClass=24
UNATTUPG=1
INSTALLED_PACKAGES=(dnsutils iptables-persistent raspberrypi-kernel-headers wireguard wireguard-tools wireguard-dkms qrencode unattended-upgrades)
:::: Server configuration shown below ::::
[Interface]
PrivateKey = server_priv
Address = 10.6.0.1/24
ListenPort = 40901
# begin pivpn
[Peer]
PublicKey = pivpn_pub
PresharedKey = psk
AllowedIPs = 10.6.0.2/32
# end pivpn
:::: Client configuration shown below ::::
[Interface]
PrivateKey = pivpn_priv
Address = 10.6.0.2/24
DNS = 8.8.8.8, 8.8.4.4
[Peer]
PublicKey = server_pub
PresharedKey = psk
Endpoint = REDACTED:40901
AllowedIPs = 0.0.0.0/0, ::0/0
:::: Recursive list of files in ::::
:::: [4m/etc/wireguard shown below ::::
/etc/wireguard:
configs keys wg0.conf
/etc/wireguard/configs:
clients.txt pivpn.conf
/etc/wireguard/keys:
pivpn_priv pivpn_pub psk server_priv server_pub
:::: Self check ::::
:: [OK] IP forwarding is enabled
:: [OK] Iptables MASQUERADE rule set
:: [OK] WireGuard is running
:: [OK] WireGuard is enabled (it will automatically start on reboot)
:: [OK] WireGuard is listening on port 40901/udp -
válasz
duffbeer #37019 üzenetére
Igaz ami igaz, elég sokat szívtam én is vele az elején, főleg a kontrollerekkel. De azóta még frissíteni sem merem, nemhogy lecserélni.
A kodi ellenben minden gond nélkül felment, a CEC is működik, bár azt csak tesztnek tettem fel, e célra van külön rpi2-m a tv-re kötve. A retropie egy c64 házba épített rpi3-on fut, nem kifejezetten mozizás céljából építettem. -
mgergo76
tag
válasz
duffbeer #36984 üzenetére
Tápegység minimum 3A-t tud? Esetleg van rádugva valami külső USB-s meghajtó? SD kártya min. Class10-es? Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Nekem 4GB-s verzió van. Nálam is előfordul néha lassulás, de általában csak újraindítás után. Gondolom ilyenkor ellenőrzi, hogy van-e valami frissítés és végignyalja az SD kártyát.
Ha garis a kártya, akkor esetleg garanciális csere. Ha külföldi beszerzés, akkor ennyi ötletem volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
duffbeer #36659 üzenetére
DSD az nem izgat per pillanat. Viszont a PI1-es nem tudott hálózaton folyamatos képet továbbítani, a PI3 igen. Lehet időkép kamerát csinálok belőle, arra még így is jó lesz.
Majd tesztelem a hdmi-t, úgy emlékszem megjeleníteni meg tuta a kamera képét teljes képernyőn folyamatosan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
duffbeer #36656 üzenetére
PI-t is kellene újat venni ha PI mellett döntök, mert van 3 is, de mindegyik 1-es PI, így már nem igazán állják a mai internet kihívását... Meg akkor már az I2S-es DAC-ot is cserélni kellene, vagy kézzel átkötni pinenként az újhoz, mert alapból nem lenne kompatibilis vele. Plusz ez így olyan 30k kiadás sacc / kb.
A Youtube nyilván nem a high-end zene forrása lenne, hanem a kényelemé.
De megelpő, hogy az opus kodek mennyire jól csinálja a tömörítést, ABX vakteszten eléggé nehezen különböztettem meg az eredeti flac-től az opus 80k tömörített forrást és korombeli haver is így volt vele, pedig van igen jó fejhallgatónk meg dac + erősítő is hozzá.
Úgy egyébként a TV vígan játszik flac-et és még gyorsan is kezeli a háttértárat, a flac-et meg pcm-ként kiadja optikán.Viszont kamerát még szerintem csinálok az egyik PI-ből. Olyan helyen lakom, ahol pont rálátnék a város egy nagy részére, ha nem lenne ott a fal a TV mögött. Viszont a szomszéd falon van egy klíma, ahová ki tudom tenni a PI-t egy vízálló dobozba és a kamera képét hdmi-n be tudom hozni a lakásba, így a TV-n nézhetem a valóságot, mintha ablak lenne ott.
Azt hiszem a PI1 még éppen tudja a 1080P kamera képet megjeleníteni szaggatás nélkül.
-
Darko
senior tag
válasz
duffbeer #36466 üzenetére
Az 50-60MB szép sebesség, nekem 20-30MB elég lenne, lehet megpróbálozom az qbittorent-el. Nyilván 15MB/s sebességel is lejön hamar egy film, de nagy méretnél előfordulhat hogy az is sok idő nekem, ez akkor fordulha elő amikor hirtelen néznénk valamit, csak épp nincs a gépen.
A másik kérdést nem letöltött YT videóra értettem hanem raspbian alatt PI-re kötött monitoron bőngészőből elindítva. Melyik verzió képes lejátszani folyamatosan?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
duffbeer #36466 üzenetére
Nálam meg pont a qbit aktívabb visszaosztásban
és soha nem hibázott, kizárólag egy tracker 1 torrentjénél, viszont ott állandóan...
Szóval csak annyi, hogy a torrentezés sebessége annyi tényezőtől függ amik ráadásul pillanatról pillanatra változnak hogy lehetetlen megjósolni hogy az áhított film mikorra jön le -
Keem1
veterán
válasz
duffbeer #36363 üzenetére
Na ezeket kipróbálom, köszönöm
Nem fogom nagyon szemetelni, szerverként meg "állandóan futó mindenes"-ként funkcionál, de előbb ugye be kell laknom meg fel kell térképeznem. Megvannak az appok, beállítom a bash scripteket meg a crontabot aztán ezt követően már szinte hozzá se akarok nyúlni. -
Keem1
veterán
válasz
duffbeer #36320 üzenetére
Éééés... abszolút jogos, persze, hisz aztán beállítottam a configban az SSH-t. Valóban, ezt benéztem, elnézést.
Salex1
Ha esetleg még most állsz vásárlás előtt és nincs még Pi-d, én a legfullosabb-legfrissebb verziót a Pi4-es 4GB-os verziót javaslom, szerintem kellően erős a legtöbb dologhoz, ráadásul gigabit LAN és 3.0-ás USB-je van, ami főként egy NAS esetén is áldani való.
Nekem most még csak egy fullos micro SD van, de már erre is úgy tudok másolni, mintha a gépbe lenne dugva (40-60 MB/s -nem megbit!, tehát a kártya full sebességével). És később én is tervezek életet adni a NAS funkciónak egy 2 TB-os SSD segítségével, pár hónapon belül. És az SSD már persze sokkal gyorsabb és nagyobb is lesz a micro SD-nél. -
Márton
nagyúr
válasz
duffbeer #36298 üzenetére
Köszi.
Tehát ha jól értem akkor vagy ez ajánlott [link] , vagy az $1-os Kínából.
Igen, fontos a pontosság, hogy ne másszon el pár hónap alatt perceket, mert műsor menne róla. És ugye csak amiatt kell, ha éppen valamiért offline a cucc.
Btw. ha valamiért elmászna, de van net, akkor a pontos, netes időt használja a Pi? Tehát beállítható valahol, hogy ezt csak akkor használja ha offline vagyunk? -
válasz
duffbeer #36252 üzenetére
Igen, én is arra jutottam, h formátumot váltok (mp4) csak még nem tudtam tesztelni. Egy egyszerű kis usb-s webkamerát használok de csak tesztelgetem, h mit lehet kihozni a dologból. Az egész onnan indult, h van egy kínai csoda ip kamerám és azt szeretném a saját app-ja helyett (android, icsee) valami kulturáltabb felületen nézegetni. Közben kezembe került a kis kamera és gondoltam elszórakozom vele kicsit
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
duffbeer #36222 üzenetére
Köszönöm! Én alapból mielőtt bármit csináltam volna ezt raktam fel :
https://github.com/XavierBerger/RPi-Monitor
eddig elég korrekt. -
válasz
duffbeer #36226 üzenetére
Szerintem akkor a felület sem jönne be, nem csak az RPC kapcsolatra panaszkodna.
Egyébként a settings.json tartalma nálam is hasonló. Esetleg meg lehetne nézni az egész fájlt valami online szintaxis-ellenőrzővel, hogy nincs-e valahol elírás benne, ami miatt nem töltődik be és emiatt nem ezt használja a transmission-daemon.
Vagy még meg lehetne próbálni kézzel indítani a transmission-t (foreground módban), hátha akkor kiír valami hibát (mondjuk mivel egyébként maga a torrentkliens jól fut, csak nem érhető el távolról, nem biztos, hogy fog hibát írni).
-
-
válasz
duffbeer #36162 üzenetére
Egyrészt nem olyan rosszak azok a szabályok, ha arra gondolsz, hogy úgy egyébként a magánszférád általánosságban még mindig Európában sérül a legkevésbé (habár egyre romlik a helyzet itt is...), másrészt ezek a kamerák sosem magánszemélyek tulajdonában vannak, általában bankok, közintézmények szoktak ilyen kameraképek alapján keresni valakit.
-
-
válasz
duffbeer #36153 üzenetére
Én is véletlenül tudtam meg. Először másik gpio-ra kötöttem a gombot, lescripteltem, működött is, aztán vkinek el akartam küldeni, hogy hogy kell, de nem találtam az eredeti leírást, amiről csináltam, viszont szembe jött a wake up buttonos leírás. De annyira titkos/aluldokumentált funkció ez, hogy most direkt rákerestem, hogy linkeljem Neked, de az istennek sem találom.
Azt tudom, hogy a gpio3 (pin5) a "run" pin, ez reseteli "halt" állapotból.
-
válasz
duffbeer #36151 üzenetére
Biztos vagy ebben?
Pl. a motion mindenféle kamerát kezel, többek közt hálózati kamerákat is(ha nem egyedi, és RTSP, RTMP vagy HTTP stream-et ad, akkor azzal valószínű együtt működik). Itt be is mutatják hogyan lehet felkonfigurálni.Mondjuk .Farkas. sem részletezte túlságosan, hogy mi a kamerák pontos típusa, ill. hogy mi a cél velük.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
duffbeer #36127 üzenetére
A cél simán a Steamlink használata lenne, de csak amiatt nem telepítettem volna fel a grafikus környezetet, mert Stretch alatt még nem kellett. Sajnos a Moonlight nem játszik, mert ha jól tudom az Nvidia specifikus és nekem AMD RX480-as videokártyám van. Mindegy, ha senkinek nincs tapasztalata a Buster kontra Steamlink párosítással, akkor majd kipróbálom magam. Ma úgyis érkezik még egy PI4 + pár nap múlva kapok egy Sony DualShock 4 kontrollert...
-
ludarazs
csendes tag
válasz
duffbeer #36106 üzenetére
Köszönöm, eddig a pi-re volt kötve a winyó de mivel abban a szobában van ahol alszunk, és a a winchesternek van némi hangja "az asszony nagyon érzékeny az ilyesmire" muszáj volt külön választanom.
Érdekelne ez a rsync-es dolog, de elég amatör vagyok így nem tudom mennyire bonyolult ez a megoldás. Esetleg valami leírás van róla? Telepítés, beállítás, ilyesmi? -
syler123
veterán
válasz
duffbeer #36094 üzenetére
Köszi! Hát igen, nem rossz dolog, mert ami a pi-n most van rendszer az kb max 1-2gb és 32gb-os kártyán van
De azért itt nagyobb a hibalehetőség is, nem szokott gond lenni? Van itthon még 2db tartalék 32gb-os kártyám, lehet biztosabb a full image és hagyom is az egyik tartalékkártyán. -
válasz
duffbeer #36038 üzenetére
Mert 1GB nem mindig elég. Nálam pl. már swappol 105MB-ot úgy, hogy még GUI sincs. (Az alapból visz +2-300MB-ot, csak azzal, hogy van). 3 szálon fut a distributed.net kliens, mellette Kodi, Plex, Samba, pihole, ... (meg ami most nem jut az eszembe)
A dupla is költői túlzás:
1GB 13 490 Ft
2GB 17 570 Ft (+1GB 4080.-)
4GB 21 390 Ft (+2GB 3820.-)Csak 1,6x drágább, de a következő lépcső +2GB-ját olcsóbban megkapod, mint a +1GB-ot. + Ha nem elég az 1 vagy 2, kis buktával eladod, és veszel egy olyat ami neked jó.
-
PistiSan
addikt
válasz
duffbeer #36038 üzenetére
Mi számít memória igényes feladatnak?
A desktop, vagy a kodi?
Amúgy ha be döglik a htpm, és addigra lesz a pi4 hez hardveres videó lejátszás, el tudom képzelni hogy a kodi is erről fusson majd.
Nálam az időtállóság volt a szempont a 4gb pi választásakor, még egy pi1 et is használok 256mb rammal, a 2 eszköz között hatalmas a külömbség. -
válasz
duffbeer #36018 üzenetére
Komolyan gondoljátok, hogy ha már megveszitek a 4-est, akkor van értelme megspórolni 1 GB RAM árát??? Értem én, és én is úgy gondolom, hogy felesleges dolgokra kár pénzt kidobni, éppen ezért nem is a 4 GB-ost emlegetem, de 1 GB-ost szerintem csak annak van értelme vennie, aki pontosan TUDJA, hogy biztosan nem akar a jövőben olyan programokat futtatni, amelyeknek nem jönne jól a plusz memória.
Az a 4e Ft szerintem könnyebben pótolható az eszköz élettartama alatt, mint a +1 GB RAM.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest