-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Elméletileg linuxon a hdparm csinál ilyesmit. Szóval gondolom Rpi-n is menne.
példa:sudo hdparm -s 0 /dev/sdX
(kikapcs)sudo hdparm --yes-i-know-what-i-am-doing -s 1 /dev/sdX
(bekapcs)De ez valódi standby!!! Azaz a hdd motort kapcsolja.
Hdparm még állít power management-et is. Lehet igazából neked az kell, nem?
[link] -
törölt tag
Én miniITX pc-t (kis fogyasztású APU-val szerelt lap) használok home server feladatokra (fájlszerver, raid1 és normál hdd (~12TB), torrent, dvb-t stream (tvheadend), audio stream record, UPS managing, etc) sok-sok éve már Debian Server alapokon. (Ubuntuval indőnként volt gondom mert megtörték a dependency-ket és barkácsolni kellett)
A Raspi 3 és 4 nálam 1-1 helységben Kodi társaságában kizárólag media player-ként működnek és jelszóval védett Samba megosztáson érik el a fájlszervert.
Beállítani nem bonyesz szerencsére.
Nekem ez vált be. -
törölt tag
válasz
PistiSan #44405 üzenetére
Nem, közben eszembe jutott, hogy a TV-n próbáltam USB-s vinyót és ott nem ment.
Szóval igen, az Rpi elbírja USB-n a HDD-t.
Rég volt, hogy próbáltam, ezért emlékeztem rosszul. Sok éve már Rpi-k mennek hálózati megosztással, usb-n max fülhallgató töltés zajlik. Az is azért, mert 24/7 üzemben vannak a Pi-k és így kényelmes. -
törölt tag
válasz
AiRLAC #44400 üzenetére
A chip-ek 3.3V-ról mennek, amit a tápcsati mellett lévő pwm szabályzó állít elő. Az megcsinálja 4V-ról is, nem igazán érdekli.
Az 5.1v azért van a hivatalos tápon, hogy biztosan meglegyen az USB csatin az 5VDC.
Pendrive, SSD, USB hangártya, etc szintén 3.3V-ról mennek, amit az USB port 5V-ból saját maguk állítanak elő. Egyetlen valós probléma mondjuk egy USB-re kötött 2.5-ös laptop hdd esetében lehet, ha nincs meg az 5V, mert a motor igényelné. Mondjuk az meg jellemzően 700-900mA-t kér induláskor, szóval amúgy sem hiszem, hogy külső táp nélkül beindulna.A lényeg, hogy az 5.1V táp az USB/GPIO portokon megjelenő 5V miatt van. Minden egyéb esetben amúgy 3.3V-ra van redukálva.
-
törölt tag
Értem. Nem lehet csak beállítás probléma, hogy alternatív könyvtárba tölti, ha éppen nem a teljes torrentet töltöd le? Azért kérdem, mert nálam nem csinál ilyet és éppen a múltkor használtam így egy sorozat egyetlen epizódját letöltve.
A prioritást dolgot szintén nem pontosan értem. Nálam egy torrentre alkalmazott "Force resume" hatására azt kezdi el azonnal tölteni. Illetve a torrent content-nél az egészre vagy akár fájlonként lehet priority-t állítani.
Azért kérdeztem, hogy mi a hiányosság szerinted, mert én még nem találkoztam vele, pedig kizárólag web felületen használom.
Persze, ha kényelmesebb desktopként használnod, akkor az is megoldás. -
törölt tag
válasz
Mentolka #44309 üzenetére
Nem használok ilyet rpi-n, de úgy alapvetően linuxot igen.
/etc/fstab alapján UUID-vel rw opcióvalMiért kell neked az fstab-ban rw opció? Gondolom adatpartíció és valami könyvtár alá mountolod. Oda nem kell. Ezt root és a hozzá tartózó partíciókhoz szokták használni (pl. efi, home) illetve ilyen helyen elég az fsck 2 is.
Hogy néz ki pontosan az fstab?Nálam például ilyen a home server:
# /dev/sda2
UUID=7df9de98-e596-4178-9e6f-03dccec9dd39 / ext4 discard,noatime,rw,relatime 0 1
# /dev/sda1
UUID=18CC-5FAA /efi vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,utf8>
#/hdd1 - /dev/md0
UUID=ccd07991-04d9-4216-89fd-f15e1840c847 /hdd1 ext4 defaults 0 2
# /hdd2 - /dev/sdd1
UUID=02317b1e-e8a5-454a-adee-7c3d073f4d12 /hdd2 ext4 defaults 0 2
# /hdd3 - /dev/sde1
UUID=cc2deff3-322d-4d53-a79e-db71a998b88b /hdd3 ext4 defaults 0 2
-
törölt tag
válasz
vicces #44271 üzenetére
"srácok a dietpiban hogy tudom a trimet ellenőrizni, hogy működik?"
lsblk --discard
"And check the values of DISC-GRAN (discard granularity) and DISC-MAX (discard max bytes) columns. Non-zero values indicate TRIM support."
UberMutant:
ha a root könyvárat akarod trimmelni. kiírja, hogy mennyit trimmelt, ha működött. így ellenőrizheted , hogy minden támogatja-e.Ha úgy ellenörzöl egy ssd-t, hogy támogatja-e a trim-et (adapter+ssd), hogy elküldöd a parancsot, lehet gond belőle. Ezt nem javasolnám ellenörzés nélkül.
"Warning: Users need to be certain that their SSD supports TRIM before attempting to use it. Data loss can occur otherwise!" (by ArchWiki) -
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
bviktor93 #44186 üzenetére
En utoljara, kb. 1 honapja a malnapc.hu webshopban vettem 2db 2GB-os verziot kitben (es meg par aprosagot). Csak kitben volt. De mivel amugy is kellett tap, micro sdcard, olcso haz hozza, igy nem zavart tulzottan.
Naluk szemelyesen vettem at, ami fel van tuntetve keszlet az azonnal atveheto volt.
(Illetve meg zerokat vettem, hutest pi-shop webshopbol, ott is azonnal postaztak) -
törölt tag
válasz
azbest #44181 üzenetére
Közben magam is megtaláltam, hogy cpu-ból csinálja és ez "normális". Csak bosszant, hogy miért kell erre cpu-t pazarolni. Maradna erőforrás legalább másra, ami egy ilyen jellegű eszköznél nem utolsó szempont.
Az igazat megvallva nem tetszik az irány, ami felé az elmúlt években a Pi elindult.
És itt a hw (pi3 pl. lan és pi4 firm-codec licensz) és főként sw oldalra is gondolok. RpiOS lassan és bugosan reagál az új eszközök megjelenésére, Arch pedig nem hivatalos bár így is erősen gondolkodom, hogy a pc-k után rpi-re is azt tgyek. -
törölt tag
Csak nálam van az, hogy az Rpi4 RaspberryOS-64bit rendszeren a Kodi nem harveresen dekódolja az mpeg4 (divx, xvid) filmeket?
Eddig nem tűnt fel, csak most néztem rá és vettem észre.
Nálatok Pi4-en megy a HW Accel ilyen kódolású filmekre? -
törölt tag
válasz
#68216320 #44106 üzenetére
Na, újabb info. (legalábbis számomra új)
Amíg nincs bekapcsolva vc4-kms-v3d driver, addig alap helyzetben is 3840x2160@60Hz módban indul a Pi4@4GB. A tvservice szerint is és a monitor szerint is.
Viszont amint bekapcsolom a vc4-kms-v3d drivert, azonnal "nincs kábel csatlakozva" üzenet lesz a monitoron. Kizárólag akkor jelenik meg kép, ha limitálom 30Hz-re.
Ergo a hw képes rendben kitolni magából a 4K@60Hz-et, de a driver használata esetén már nem. Hogy a driver miatt vagy kernel miatt, nem tudom.Más:
A másik Pi4-em a TV-re van kötve. Namost kicsit kapartam abban is és az derült ki, hogy a tvservice szerint nem támogatott a 3840x2160@60Hz, kizárólag a 30Hz.
Azokkal a kábelekkel is próbáltam, amiket a monitornál használok, szóval nem kábel okozza.
A TV portok laptopról mennek 4K@60Hz-el, tehát elméletileg mennie kellene.
Az viszont kiderült, hogy a TV-nél lévő Pi4@2GB rev 1.5, a monitornál lévő Pi4@4GB rev. 1.4b.
Még próbálgatom a dolgot, de érdekes a helyzet. -
törölt tag
válasz
#68216320 #44105 üzenetére
Csak próbálkozom:
Ugyan a tv service nem támogatja vc4-kms-v3d driver-t, de azt letiltva és VGA módban boot-olva már meg tudtam nézni, hogy milyen felbontásokat támogat a monitorom.
$ tvservice -m CEA
Group CEA has 19 modes:
(prefer) mode 1: 640x480 @ 60Hz 4:3, clock:25MHz progressive
mode 2: 720x480 @ 60Hz 4:3, clock:27MHz progressive
mode 3: 720x480 @ 60Hz 16:9, clock:27MHz progressive
mode 4: 1280x720 @ 60Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 5: 1920x1080 @ 60Hz 16:9, clock:74MHz interlaced
mode 16: 1920x1080 @ 60Hz 16:9, clock:148MHz progressive
mode 17: 720x576 @ 50Hz 4:3, clock:27MHz progressive
mode 18: 720x576 @ 50Hz 16:9, clock:27MHz progressive
mode 19: 1280x720 @ 50Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 20: 1920x1080 @ 50Hz 16:9, clock:74MHz interlaced
mode 31: 1920x1080 @ 50Hz 16:9, clock:148MHz progressive
mode 32: 1920x1080 @ 24Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 33: 1920x1080 @ 25Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 34: 1920x1080 @ 30Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 93: 3840x2160 @ 24Hz 16:9, clock:297MHz progressive
mode 94: 3840x2160 @ 25Hz 16:9, clock:297MHz progressive
mode 95: 3840x2160 @ 30Hz 16:9, clock:297MHz progressive
mode 96: 3840x2160 @ 50Hz 16:9, clock:594MHz progressive
(native) mode 97: 3840x2160 @ 60Hz 16:9, clock:594MHz progressive
Namost az jól látszik, hogy támogatja 3840x2160p@60Hz formátumot, ami a config.txt-ben a hdmi_group=1 és hdmi_mode=97 paramétereknek felene meg.
Ehhez viszont 594Mhz pixelclock kell.
Gondolom emiatt lehet, hogy a config.txt-ben ha szerepel a hdmi_group és hdmi_mode a 4K@60Hz beállítással, akkor induláskor azonnal azt írja a monitor, hogy "túl nagy", majd kis idő múlva, hogy "nincs kábel csatlakoztatva".Aztán találtam egy ilyen bejegyzést a raspberry.com doksiban az overclocking részben kicsit lefelé görgetve:
Ez alapján a hdmi_enable_4kp60 paraméter megemeli a gpu clock-ot 550MHz-re. De nekem nem pixelclock 594MHz kellene a monitorhoz???
Vagy ez nem ugyanaz a két MHz érték? -
törölt tag
válasz
wassermann #44104 üzenetére
Mindegy, akkor nézem a monitort.
Elkezdtem elölről a dolgot.
Felraktam a Raspbian OS Lite rendszert, monitor a HDMI-0 portban (usb tápcsati felöli)
Elindítom, minden oké, pár apróságot beállítok raspi-config-al, apt upgrade, stb..
Alap helyzetben 3840x2160@30Hz módban fut a konzol.
Ez tökéletes is eddig.Most jön a meglepetés:
Amint beírom a config.txt-be a hdmi_enable_4kp60=1 paramétert és indítom a rendszert, a boot-login első része megjelenik, majd fekete képernyő, kábel nincs csatlakozva, stb...
Ilyenkor 20-30 másodpercig még ssh-n sem tudok csatlakozni hozzá. Valamiért megakadhat a háttérben a boot folyamat is csak ugye nem látok semmit belőle.
Na most ilyenkor mi van????Persze, ha átrakom a kábelt a hdmi-1 portba és úgy indítom a Pi4-et, ott megjelenik a kép, de gondolom azért, mert ilyenkor inaktív a hdmi_enable_4kp60=1 paraméter, miver az elv az, hogy egyetlen kimeneten lehet/tud csak 4K/60Hz képet adni.
Ezt esetleg valaki ki tudná próbálni egy 4k monitoron?
Mármint hogy egy kártyára feltesz egy RaspiOS Lite-ot és semmit nem csinál csak beírja majd a hdmi_enable_4kp60=1 paramétert a config.txt-be. Jó lenne tudni, hogy csak nálam viselkedik így vagy másnál is? -
törölt tag
válasz
wassermann #44102 üzenetére
Konzolból valahogy le lehet kérni éppen milyen felbontásban van a pi4?
Macera lesz a monitor menüjében előbányászni folyamatosan, minden lépésnél. -
törölt tag
válasz
#60252516 #44100 üzenetére
Egyrészint a raspi-config már nem ilyen és ez a menüpont nincs is benne.
Amúgy annyit csinál hogy beállítja ahdmi_group=1 hdmi_mode=97
paramétereket.
Ezeken túl vagyok és sejthetőleg nem az a gond, hogy nem megfelelő felbontással indul, hanem az, hogy valamiért a második port-ra kapcsol amin nem tud a Pi4 4K@60Hz felbontást csak 30Hz-et.
Az átkapcsolást pedig nem a Kodi csinálja, mivel a boot-login is már azon jelenik meg.
De szerintem elkezdem elölről egy másik kártyán és lépésenként tesztelem, hogy hol kezd elvérezni a dolog. -
törölt tag
válasz
wassermann #44098 üzenetére
A CEC alapvetően tiltva szokott lenni, mert nem használom.
Bár néha a config-ban elfelejtem és csak a Kodi-ban kapcsolom ki.
Kikapcsolva/bekapcsolva sem zavar sok vizet.
Az EDID esetében a megfelelő paraméterrel kikapcsoltam.Most a monitoron próbáltam és kiderült még egy furcsaság, aminek nincs köze az EDID-hez.
Ha csak egy kábel van használatban (hdmi-0) akkor a boot-login megjelenik a képernyőn 4K felbontásban (EDID tiltásnál ~1080p), de a Kodi képe már nem jelenik meg és azt írja nincs kábel csatlakozva.
Ha a kábel a hdmi-1 portban van akkor a boot-login első része helyett csak a szivárvány jelenik meg, majd a boot-login második fele is és később a Kodi képe is. Viszont itt ugye eleve csak 4K@30hz elérhető.Nem lehetséges, hogy a boot folyamán amikor indul a grafikus képernyő, akkor az a hdmi-1 portot teszi valahogy elsődlegessé?
-
törölt tag
válasz
totya79 #44096 üzenetére
Nekem ezzel nem is volna gondom, mivel a monitorom és tv-m natív felbontása 3840x2160.
Szóval felesleges magasabb logikai felbontással küzdenem.
A problémám inkább az, hogy a monitoron használva kizárólag akkor jön elő a 3840x2160@60Hz lehetőség, ha mindkét HDMI portba (hdmi-0 és hdmi-1) egy-egy kábel van csatlakoztatva és a monitor van rákötve. Ekkor a hdmi-0 porton lehet használni a 4K@60Hz felbontást. Ha kihúzom a hdmi-1 portból a kábelt, akkor csak 4K@30hz lesz kiválasztható.
A TV esetében ez a furcsaság sem működik. Ott bármit csinálok kizárólag 4K@30Hz érhető el, holott a HDMI portok biztosan 2.0 verziósak, mert laptopot használva megy a 4K@60Hz.
Az egyetlen pozitívum, hogy végre egy ideje rendesen megy a hevc hw accel.Megjegyzem kipróbáltam egy másik Pi4-el a LibreElec-et a tv-re kötve, de ott sem jött elő a 4K@60Hz.
Csak tipp egyébként, hogy megkeveredik valahogy a HDMI portokkal és amíg nem lát ténylegesen 2 portot amiből az egyik inaktív, addig nem megy a 4K@60Hz.
-
törölt tag
válasz
totya79 #44093 üzenetére
A whitelist-be sem kerul olyan felbontas, ami eleve nincs a listaban. Szoval azzal szurni lehetne, de nincs mit. Nem tudok belevarazsolni 4K/60Hz-et, ha nem mutatja.
Te gondolom LibreElec-et hasznalsz, ami Arch Linux.
En Raspberry OS-t, ami Debian. Lehet par apro elteres rendszer szinten.
Kis barkacsolas utan arra kell gondolnom, hogy megkeveredik kicsit a portokkal.
Azert a monitoron eljutottam mar idaig: -
törölt tag
-
törölt tag
Van esetleg ötlete valakinek, hogy miért nem tudok a Kodi-ban 3840x2160p 60Hz felbontásra váltani? Kizárólag a 30Hz maximum érhető el.
Az Ri4-esemen a legutolsó Raspberry OS Lite van. (Bullseye)
A HDMI kábel a hivatalos Raspberry Pi kábel, ami 4K/60Hz.
A config.txt-ben szerepel a "hdmi_enable_4kp60=1" paraméter.
A kábel a HDMI-0 portban van. (bár kipróbáltam a HDMI-1 portban is)
A TV 4K/HDR természetesen és próbáltam másik HDMI portban és egy másik HDMI kábellal is. (mondjuk arról a kábelról nem tudok sokat, nem 100%, hogy hdmi 2.0)
Viszont a gyári kábelnak már annak kellene lennie.Így, hogy csak 30Hz-ig engedi a képkocaszámot, elég vacakul néznek ki a 4K/60Hz videók és a GUI is elég döcögős.
-
törölt tag
válasz
totya79 #44029 üzenetére
Én ugyan nem értek hozzá, de nem lenne jobb systemd-vel indítani?
Én valami ilyesmire gondoltam... (már, ha működik a dolog Raspberry esetében is)Csinálnék egy service-t neki:
sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent-nox.service[Unit]
Description=qBittorrent Command Line Client
After=network.target
[Service]
Type=forking
User=USER_NAME
Group=USER_GROUP
ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox -d --webui-port=9091
Restart=on-failure
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Értelem szerűen a USER_NAME és USER_GROUP helyére a megfelelőt kell írni. Például "pi", ha az a user neve.
Aztán: sudo systemctl enable qbittorrent-nox
Majd indítanám: sudo systemctl start qbittorrent-nox(De hangsúlyozom, nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Csak egy ötlet, lehet majd kijavítanak mások)
-
törölt tag
Sziasztok.
Egy ideje nem követem már a dolgokat. Van valami változás a Raspberry OS Bullseye 64bit vonalon Kodi ügyben? Úgy értem végre 100%-os lett már a dolog? Minden rendben van már a hw gyorsítás területén? A 4k filmek és a többi lejátszhatóak gond nélkül?Sajnos LE nem pálya, mert képtelen vagyok azon megbízhatóan beüzemelni a lirc-et IR remote-hoz. Raspbian és Raspberry OS-en viszont tökéletes.
-
törölt tag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani valami browser-ből irányítható zenelejátszó programot?
Nem akarok egy teljes Kodi-t felpakolni a Pi-re, de szeretném a meglévő audio gyűjteményemet és online rádiókat (sima stream pls vagy m3u-ból indítva) hallgatni vele. Monitort nem kap, ezért a webes irányítás volna megfelelő. -
törölt tag
válasz
Norbika88 #43463 üzenetére
"A ventillátort szembeni pin oldalon is beköthetem a 3,3V ill. GRND lábon, mert most brutális fordulaton pörög. Két bekarikázott lábra gondoltam."
Elméletileg nincs akadálya. De!
Figyelni kell, hogy a 3v3 mekkora össz terhelést kap. Model B+ esetében ez magasabb már, de az összterhelés nem tudja 1db pin-en. Mindenhol azt ajánlják, hogy ilyen esetekben inkább az 5V legyen terhelve saját 3.3V átalakítóval. Az alaplapon lévő nagyon tud melegedni. -
törölt tag
válasz
Kenderice #43399 üzenetére
Nem próbáltam, de szerintem lehet hozzá az Arch repokat használni, ott pedig van több arm verzióhoz transmission.
Más kérdés, hogy a transmission rosszul használja a több magot, emiatt gyorsabb letöltésre alkalmatlan. A qbittorrent ebből a szempontból talán jobb választás. -
törölt tag
20k-ért még van 2GB-os [link]
-
törölt tag
válasz
wassermann #42927 üzenetére
Én 76MB-ra emlékszem, de lehet tévedek. Mintha ennyi kellene a h264 hw gyorsításhoz. (kodi 18.x és omxplayer-t feltételezve)
#42928 cigam: Igen, mondjuk egy próba sokat lendítene a dolgon és pár hasznos paraméter a környezetről, média adatairól, hdd/ssd paramétereiről.
-
törölt tag
Nem maga a Kodi cpu terhelése lenne a probléma. A Kodi hw accel közben alig terheli a cpu-t, a Transmission viszont 1 thread-et terhel 100%-on. Ergo transmission alatt is mehet a lejátszás, mivel marad a rossz skálázódás miatt cpu a Kodinak. Viszont biztosan limites lesz a letöltés sebessége és kérdéses, hogy 1GB (minusz VRam) elég lesz-e mindkettöre egy rpi3-ason.
Én x86 szerveren dobtam sok év után a Transmissiont, mert egy AMD A4 5050 APU házi szerveren még éppen képes volt egy 100Mbit/s netet kihasználni, de a zéró skálázódás miatt gyorsabb netet már nem. Namost tudtommal az rpi3 1 core teljesítményben gyengébb az említett APU-nál, így sanszos hogy a torrent is lassabban futna rajta. Emiatt én a qBit-et javasolnám. Remekül skálázódik több magon.
-
törölt tag
válasz
csabi272 #42914 üzenetére
Hát, én a helyedben feltennék egy RaspiOS Buster Lite 32bit-et.
Arra feltennék egy Kodi-t (18.7) és egy qBittorrentet. (4.1.5 verzió van a repoban)
Transmission sajnos csak 1 szálon terheli a cpu-t, ami miatt elég lassú. Legalábbis linuxon ilyen.
A fentiek feltelepítése pedig nem különösebben bonyolult. Nálam 2db Rpi3 megy így Kodival. Mondjuk torrent nincs rajta, az a stream szerveren van, samba-val használom hálózatról a lejátszást. De részletkérdés. -
törölt tag
válasz
azbest #42885 üzenetére
Szerintem nem csak a bullseye-ben nincs omx, hanem eleve a Kodi 19.x nem használja. Buster-en fordítottam Kodi 19.3-at és már ott sem lehet kiválasztani. Szóval eleve nem is használja. Próbáltam pi4-buster-kodi19 kombóval h265-öt lejátszani, nem volt gyorsítás. Felraktam a repoból mellé a kodi 18.7-et és ugyanazon a rendszeren volt h265 gyorsítás (mmal/omx).
Nagyon úgy fest, hogy egyelőre sem a Kodi 19.x-et nem érdemes használni, sem bullseye-re váltani, ha a video a cél.
Eléggé "hülye" helyzet alakult ki mostanra.
Vissza is térek a buster-kodi18.x kombóra.
Csak valahogy a 1080p léptetés problémát kellene elhárítanom... -
törölt tag
válasz
stopperos #42884 üzenetére
Aha. Itt olvasom, hogy az MMAL/OMX már nincs a Kodi-ban. Észre sem vettem, hogy tényleg nincs a kiválasztási lehetőség.
Én is Kodi GBM verziót fordítottam, szóval nem csoda, ha nincs deinterlace.
Nem figyeltem meg, de akkor ezek szerint a LibreElec 10-ben sincs deinterlace.
Nos, akkor nincs értelme eröltetni egyelőre a Kodi 19.x verziót.Igazából amiért belekezdtem az egészbe az amiatt volt, hogy RPI3-ra tettem fel egy Buster armhf-et és arra a repoból egy Kodi-t (18.7, ha jól emlékszem), ahogy szoktam.
Lirc mellé és bekonfigolva a gpio ir receiver. Viszont feltűnt, hogy h264/1080p filmnél, ha léptetek a következőre, akkor lefagy a Kodi. De nem csak annyira, hogy nem reagál a távirányítóra, hanem ssh-n belépve egy sima reboot parancs sem képes bezárni. Kill sem lövi ki, táp ki-be volt az egyetlen megoldás. Más felbontással nincs ilyen gond. Illetve a másik RPI3-al, amin ugyanúgy Buster van, de nem frissített, ott hibátlanul megy minden. -
törölt tag
válasz
stopperos #42878 üzenetére
Azt hittem csak a Bullseye distro-t érinti a deinterlace kikapcsolás.
Fordítottam Buster armhf-en pvr.hts TVHeadend addon-t a Kodi 19.3-hoz, de akkor tűnt fel a TV műsort próbálva, hogy inaktív a deinterlace a Kodi-ban. Ezek szerint ez a változás nem rendszer, hanem Kodi függő? -
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #42873 üzenetére
Valamit nem értek. Az OSMC nem Debian alapú? Ott a PI4 verzió az nem Bullseye 64bit alapon van megcsinálva? Gondolom azon Kodi 19 van és megy a HW gyorsítás is.
Vagy rosszak az infóim? Valaki nem próbálta esetleg? Csak azért, mert ha ott van gyorsítás akkor nem értem RaspiOS arm64-en miért problémáznak vele? -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #42870 üzenetére
Az oktober 30.-án kiadott (pontosabban 11.08) bullseye 64bites verzió nem ugyanannyira béta, mint a 32bites? Azzal tehetsz egy próbát. [link]
Vicces, hogy azzal van Kodi is a repo-ból, mondjuk zéró hw gyorsítással.Itt van mellettem egy rpi4, éppen meló mellett hamarosan nekiállítom bullseye armhf-en egy Kodi 19 build-nek. Legalább az legyen. Ha összejön talán egy 64bitnek is nekifutok. Viszont trükközni kell a libekkel, mert nincs minden szerintem. Eléggé katyvasz most a helyzet.
-
törölt tag
válasz
lanszelot #42852 üzenetére
Azért, mert a release okt.30. Aztán tesztelték és nov8.-án adták ki.
Hozzászólások között téma: [link]
"The image date is when it was frozen prior to final pre-release testing, which was the 30th. We then released it today after a week of hammmering at it to see if it broke. Which it mostly didn’t…" -
törölt tag
Arról van esetleg valami infótok, hogy régi okostelefon hátlapi kameráját lehetne usb kameraként használni raspi projecthez? Vagy ez teljesen eszement ötlet?
Ván pár letett mobil és sajnálnám kidobni őket.SunMount3r:
Volt valami régebbi firmware dolog, aminél az eredeti 70°C helyett már 60°C esetében elkezdte a throttling-ot. De hivatalosan 70 a megfelelő érték és 80-ig elviseli, ha mégis felkúszna magasabbra valamiért. Úgy tudom javasolt a 70fok megtartása.
A config.txt-ben amúgy beállítható: temp_soft_limit=70 -
törölt tag
válasz
SunMount3r #42825 üzenetére
Film alatt is, uresjaratban is 53 fok. Se borda, sem egyeb
-
törölt tag
Akkor jobban jársz az usb-s vevővel. A gpio+lirc+ir_key+kodi kombó azon valamiért képes megakadni gyors gombnyomásoknál. Érzékeli őket a lirc, de mire reagál rá a kodi, előfordul, hogy 2 lépést ugrik a listában/menüben.
Én RaspberryOS Lite-ot használok. Azzal nincs ilyen gond a gpio megoldással.
-
törölt tag
Én évek óta egy Thomson Box távirányítóját használom mindkét RPI3 esetében Kodihoz. [kép]
A beltéri soha nem volt a birtokomban, a távirányítókat kaptam. Viszont megvan rajta minden gomb ami kellhet. Iránygombok, ok, vissza, play, stb...
Illetve univerzálisan kezel 1db TV-t. Kényelmes, mert ha beltéri van kiválasztva a távirányíton akkor minden gomb annak a kódját küldi, de hangerő változtatásnál az univerzálisan beállított TV kódját. Vagyis nem kell eszközök között váltanom, hanem csak nyomkodom a gombokat. Olyan az egész, mintha egyetlen eszköz lenne a tv és a rasbperry.
PC/Linux használatkor még USB-s MCE infra vevőt használtam (egy kártyaolvasóval egybeépített verzió), de rpi esetében ez már macera lett volna, ezért átálltam a gpio portra csatlakozott IR diódára (kb 300ft)
Lirc lazán lekezeli, bármilyen távirányítót képes megtanulni és megy vele a kodi a lircmap beállítással.Elméletileg MCE Receiver-el is megy és MCE távirányító azonnal használható. Egyéb távirányítóra tanítani kell tudtommal.
-
törölt tag
válasz
wassermann #42781 üzenetére
Hű, szuper. Igen, ilyesmi adatok lennének. Annyi különbséggel, hogy lenne teljesen kültéri hőmérséklet mérés is, illetve egy féltető alatt lévő hőmérséklet mérés is. Utóbbi esővédett, de hideg és pára azért érheti.
Amit linkeltél ott nem elérhető a szenzor. Beltérre egy ilyet találtam.
-
-
törölt tag
válasz
azbest #42773 üzenetére
Na, akkor kipróbálom. Teljesen új rendszer lesz nálam, friss még a pi4-em, igazából kisérletezgetek csak vele. Eddig pi3 és pi3+ volt csak, illetve raspbian a raspios helyett.
Van egyolyan tervem (még nem tudom hogyan kivitelezhető), hogy bizonyos helyekre ~30m sugarú körben hőmérséklet-szenzorokat helyeznék kültérre és beltérre és logolnám a változásokat. Ott akadtam el, hogy terv szerint valami rádió kapcsolaton (gondolom BT ehhez gyenge lenne, talán wireless lan) gyűjtené be 1db Pi az adatokat és pakolná adatbázisba. Szoftweres rész szerintem nem lenne gond, de nem tudom a szenzor kapcsolatot hogyan lehetne kivitelezni.
#42774 0519:
Én pénteken vettem 4gb verziót a málnás weboldalon (remélem nem minősül reklámnak) és hétfő reggel hozta ki a gls futár a többi cuccal együtt. Csomagban még kapható 4gb ahogy nézem (nekem az nem érte meg), illetve 2gb verzió is van. -
törölt tag
válasz
AiRLAC #42744 üzenetére
Tudom, de nekem feltétlenül egy lite os kell és magam konfigolom össze a rendszert.
Használom a háttérben még pár dologra.
Emiatt nem használok és használtam libreelec-et és nem is szeretnék. Elég sok dolgot át kell írnom azon, egyszerűbb, ha magam rakom össze és pontosan tudom mit és hova írtam.
A változás csak annyi, amiért rpi4-re váltok, mert kellene a gyorsabb usb/lan egyéb dolgokra és a 4k kimenet video-hoz. Persze a kicsit gyorsabb soc is jól jön majd.Viszont jó lenne 64bit-re váltani. Saját cuccokat szerintem tudom build-elni 64bit-en is csak legyen libc és hasonló csomagok minden függőséggel a repo-ban. Illetve Kodi 19.x 64bit.
-
törölt tag
válasz
SunMount3r #42741 üzenetére
Nem.
-
törölt tag
Sziasztok.
Jelenleg 2db rpi3+ használok a tv-hez. Raspbian Lite az alap, rajta Kodi, gpio-ra kötött IR Receiver dióda, Lirc, pár apróság. Filmeket/zenéket smb-n keresztül érem el, tv stream-et (tvheadend) szintén local network-ön.
Rendeltem egy Rpi4-et, hogy a 4k tv-t ki tudjam használni.1. Létezik erre már 64bites OS?
2. Kodi újabb verzió? (jelenleg 18.x érhető el a repoban rpi3 boardon)
3. Az IR vevő fog működni Lirc-el Rpi4 esetén is ugyanúgy?
4. A távirányító kódja is megfelelő lesz és nem kell újra tanítanom? -
törölt tag
Sziasztok.
Egy Rpi3-at meg lehet táplálni 5V-al a GPIO-n keresztül is vagy csak a microUSB-n?
Sajnos letört a gyári táp csatlakozója és amit találtam itthon gyorsan usb kábelt, azt ráforrasztva időnként megjelenik a "villám" ikon. Gondolom az usb kábel nem visz át 2A-t.
A gpio-ra viszont direktbe rá tudnám tenni a tápot, ha a vezetékére szerelek 1-1 csatlakozó hüvelyt. Csak nem tudom, itt lehet-e táplálni 2-2.5A körül.(persze majd veszek tápot, csak addig kéréses a dolog)
-
törölt tag
Sziasztok. Itthoni hálózatról rpi3-ak játszanak le filmet a tv-ken linux szerver szamba megosztásról. Ez rendben is működik, gyakorlatilag kodi+lirc kombóval maximális a kényelem.
Felmerült viszont egy olyan igény, hogy netflix miatt se kelljen átkapcsolni a tv-t a beépített kliens használathoz, hanem lehessen kodi-n belül nézni azt is.
Namost annyi a gond vele, hogy rpi+linux kombóval (raspbian lite) csak szoftveres dekóder van, emiatt vért izzad az rpi és nem is lehet magasabb felbontásokat használni.
Ha jól tudom android használattal viszont van hardveres dekódolás is netflix-el. Valaki esetleg rakott már össze ilyen rendszert?
- rpi 3
- android
- lirc (ir távirányítóhoz)
- kodi
- samba megosztás használata
- netflix plugin kodi-hoz hardveres licensz dekódolással -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Csicsóka #28166 üzenetére
Nem teljesen. A lircd_args ures. Regebben (jessie alatt) sem hasznaltam, most pedig mar ugy nezem az uj lircnek nincs is ilyen parametere. A tobbi ilyen. Kozben tobbszori telepites utan megfigyeltem, hogy az elso IR vetelt kovetoen valami vezerlokarakter-t kezd el kiszorni a konzolra, ezert ugral a kodi. Ssh-n hasznalom, de ezeket a karaktereket a sajat kepernyojere tolja ki. Ha jol emlekszem ezt: ^@
Ebbol csinal vegtelen mintat. Visszarakva a jessie-t jol mukodik az IR.
Olvasgattam picit a neten es par user szerint a stretch gpio kezelese finoman szolva is bugos.Az uj lirc is fura nekem. Kapasbol nincs hardware.conf. A /usr/share/lirc alatt van egy script ami a regi beallitasbol kreal ujat. Annak kell a hardware.conf, de amugy valami mas modon konfigolt mar az uj verzio.
-
törölt tag
válasz
stopperos #28162 üzenetére
Igazából működik a Lirc, csak a Kodi-t villámgyorsan ide-oda lapozza és olyan, mintha folyamatosan inputot kapna. Irw 2-3-4 inputot jelez egy rövid gombnyomásra viszont a kodi folyamatosan kattogtatva adja a léptetésnél megszokott hangot.
A régebbi kártyát a másikból átrakva az újba, mindenrendben van. Azon egy régebbi raspbian és lirc van.
Valahogy ezt a helytelen inputot kellene megszüntetni.[ 7.255142] lirc_rpi: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 7.385028] gpiomem-bcm2835 3f200000.gpiomem: Initialised: Registers at 0x3f200000
[ 7.583818] lirc_rpi: auto-detected active low receiver on GPIO pin 18
[ 7.584182] lirc_rpi lirc_rpi: lirc_dev: driver lirc_rpi registered at minor = 0
[ 7.584189] lirc_rpi: driver registered! -
törölt tag
Kis technikai segítség kellene. Egy új Rpi3-ra telepítettem egy Raspbian Lite rendszert. Egy TSOP38238 IR vevőt szeretnék életre kelteni vele, de a legutóbbi ilyen megoldásom óta nagyon megváltozott a Lirc.
Nem ugyanazt a könyvtárszerkezetet használja és nem tudom bekonfigolni. Az IR receivert a 3.3V, GND és GPIO18-ra kötöttem.Valaki csinált mostanában ilyen megoldást?
-
törölt tag
válasz
kissbp #22043 üzenetére
Csak átfutottam a leírást, de itt nyomógombról van szó. Ha ezt infrával akarom megcsinálni akkor kicsit komplikáltabb lenne. Kellene valami kis elektronika, ami kikapcsolt állapotban dolgozik és infra hatására rövidre zárja a lábakat amit a leírásban szereplő nyomógomb csinál. Bekapcsolt állapotban viszont nem lenne szabad működnie.
-
törölt tag
Az megoldható, hogy amikor a Kodi-n keresztül "alvó" módba kapcsolom a távirányítóval (GPIO) akkor vissza is lehessen kapcsolni vele valahogyan?
-
-
törölt tag
azbest: pár évvel ezelőtt segítettél összehozni egy dvb-t conax kártyaolvasós decoder kombinációt.
Csináltál már GPIO-s IR receiver konfigurálást? Tudnál segíteni ebben? Úgy tűnik kifog rajtam, pedig a vevő működik, de valahogy a távirányító által küldött és rögzített adatok után, nem tudom elérni, h reagáljon 1-1 gomb lenyomásra. -
törölt tag
válasz
kissbp #22006 üzenetére
Nem fogom kikapcsolni így, hogy tudom mi a szerepe. Semmi külső eszköz nincs rákötve. Illetve van egy usb vevő a billentyűzethez. Ennyi. Most a telefonom 2A töltőjével jól megy, nincs is vele gond. Azt hiszem hagyom is és ezzel fogom hasznalni.
Csak ez a fránya IR menne...
OSMC-vel könnyen beállítható, ment is szépen, de én magam akarom összerakni a raspbian lite alatt.
Valami kis eltérés kell, hogy legyen az x86/x64-hez képest, mert ott elég a lirc önmagában. Itt meg a GPIO miatt gondolom van még valami ... -
törölt tag
Szépen működi a Pi 3-al avideo lejátszás. A 2A-es töltő megtette a hatását és nincsen a színes négyzet a jobb felső sarokban.
Most éppen a távirányítás beállításával küzdök Kodi-hoz.
GPIO-ra rákötöttem az IR vevőt ez alapján.
Lirc feltelepítve, elindítva. Irrecord-al csináltam egy egyszerű konfig fájlt egy távirányítóról.
Igazából az a problémám, hogy azokkal a keycode-okkal, amikkel letároltam a távirányítót, nem sikerül működésre bírnom a Kodi-t.
Egy PC-n már hasonló megoldással (ott USB MCE Receiver volt) csináltam párosítást, mai napig is használom, de most valahogy elszúrom.Ha valaki ért hozzá vetne rá egy pillantást?
/etc/lirc/hardware.conf
/etc/lirc/lircd.conf
/usr/share/kodi/system/Lircmap.xml -
törölt tag
Időnként megjelenik a képernyő jobb felső sarkában egy színes négyzet. Ez mit jelez és miként lehet kikapcsolni?
Úgy vettem észre amikor valami erőteljesebb műveletet végez, akkor jelenik meg.
-
törölt tag
Sziasztok. Ma csatlakoztam a RaspPi csapathoz az új szerzeménnyel. Mit is mondjak, tetszik
Kis segítségre volna szükségem. Feltettem a raspbian-t és a kodi-t. Viszont valamiért nem sikerül HD filmeket megnéznem vele. Egyszerűen nincs kép. Xvid simán megy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 5 8400F/9600X + RX 6600/6700XT/6800/9060XT + Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- Lenovo ThinkCentre M710q TINY PC
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest