- Milyen videókártyát?
- Mini-ITX
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple MacBook
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Steam Deck
- RAM topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
Manapság honnnan lehet raspberry-t rendelni? Se pi4, se zero 2 w nincs sehol, illetve 1 éves várólistát láttam külföldi oldalakon.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #43176 üzenetére
Én azt vettem észre, hogy ha belső hálón kívül akarom elérni a nextcloudot akkor még lassabb, wordpress az egy kicsit gyorsabb volt, de kellett általában 5-8 másodperc, hogy betöltsön. Pedig már cloudflare-t is használtam/használok, hogy kicsit levegye a terhelés a pi-ről. Persze én is ilyenbe gondolkoznék, amire nekem kellene egy wordpress oldal szintén csak pár promó erejére nem érdemes fizetni webszerver szolgáltatásért.
ESP32-vel sima html webszervert csináltam, azt csak belső hálóról próbáltam elérni, ott jó volt, de csak egy hőmérséklet kirajzoló google chart volt. Ha fényképeket szeretnél vele megoldani, ahhoz lehet szűkösebb lenne. Mondjuk egy próbát megér, ha van kedved tesztelni.
8GB ram-ot akkor szokták ajánlani, amikor desktop raspberry OS-t teszel fel és desktop pc-ként szeretnéd használni, több weboldalt megnyitsz egyszerre, youtube-ot használsz és még mellé pár szoftver is fut. Ha csak raspberry lite-ot teszel fel és nincs gui csak ssh-n csatlakozol rá, akkor az alapból 300-400MB max amit igényel. Nekem megy a nextcloud felhő, torrent, smb hálózati megosztás, minidlna. Ez mind dockerből, SSD-ről megy és így használ 1-1.1 GB ramot. Én jobban örülnék, ha a következő Pi 5 majd erősebb CPU-val jönne és elég lenne 4GB ram is, mert szerintem többször van CPU limit, mint ram.
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #43173 üzenetére
Csak a jó topikokban
Egyébként én a helyedben azt nézném meg, hogy milyen erőforrás igénye van a weblap kiszolgálásnak. Nekem a nextcloud felhő szolgáltatás az ami lassú egy google drive-hoz képest, weblapot egyszer próbáltam tesztelésből, ott is kicsit lassabban jött be és a cpu-ra gyanakszok. RPI esetén nekem 4GB ram-ból 1 GB van foglalva és mikor megnézem a feladatkezelőt, mindig a cpu ugrik 100%-ra terhelés alatt. Viszont ezek a thin PC-k se mindig vannak erős CPU-val ellátva sőt egy olcsóbb NAS gyenge pontja is a CPU és általában a kevés 512MB/1024MB ram (lásd Tuninger out of box synology NAS-a). Egyelőre én nem mélyedtem ebben jobban el, a pi arra jó amire most jelenleg kell.
-
_q
addikt
Host-on van a hálózati rész, ami elvileg nincs konténerre korlátozva. qbittorrent, nextcloud is onnan megy és látom bármely eszközről. Viszont windows 10 media player alól se látom a videókat, csak a plex dnla megosztást üresen, hasonlóan mint a TV-nél. Köszi a tippet, ezek szerint valami jogosultsági probléma lesz csak nem jöttem rá mit és hogyan állítsak be.
-
_q
addikt
TV-n semmit se állítottam. Bekapcsolom és ha lát DLNA kiszolgálót akkor a bemeneti eszközök között ott van, ha nem látja akkor nincs semmi. A Plex-hez vagy kell valami plusz beállítás amit kihagytam, nem mélyedtem kellően el vagy a közel 10 éves LG TV nem tudja kezelni, minidlna meg talán annyira fapados, hogy pont jó a TV-hez. Lehet ez ennyi sajnos.
-
_q
addikt
Film alatt saját családi videókat értettem. Youtube miatt 4k-ban konvertáltam ki, de TV-n meg nem tudom lejátszani
. Minidlna egyszerűsége miatt eddig bevált, plex-t nem tudok TV-re tenni, mert csak félig 'okos TV'. Egyesével sok idő lenne mindegyik videót átkonvertálni 1080p-re.
-
_q
addikt
minidlna-t használok film lejátszására TV-n. A TV nem tud 4k-t csak 1080p-t. Van rá mód, hogy valahogy 1080p-ben menjen a TV-re a 4k-s film?
-
_q
addikt
válasz
funkmester #43086 üzenetére
Én farnell-ről vettem.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
Raspberry OS alatt van valami hasonló, mint windows alatt a programok eltávolítására vezérlőpultban? Dockert is használok, de van amit nem onnan telepítettem, de nem tudom mik azok, mit lehetne törölni. Vagy csak simán töröljem a mappát?
-
_q
addikt
válasz
UberMutant #42868 üzenetére
á
köszi
-
_q
addikt
válasz
lanszelot #42862 üzenetére
Értem már, köszi
Megnéztem a linket és a parancsot, köszi a többieknek is. C0 volt az eredményben, pedig tavaly tavasszal vettem. Talán köze lehet a rev1.2-höz hogy már ez is az új cpu-t kapta a parancs szerint. Sajnos a tokozásra nem tudok ránézni, mert hűtőborda van rajta.
-
-
-
_q
addikt
válasz
Murdock1981 #41302 üzenetére
Vannak gyári mini pc-k, amik all in one, persze meg van a hátránya, de olcsóbb is.
-
_q
addikt
válasz
Murdock1981 #41292 üzenetére
Teljesítményben mit tud a pi-hez képest? Nehéz sajnos x86-ot ARM-al hasonlítani, mert nem találtam még olyan oldalt, ahol hasonló programmal tudták tesztelni.
-
_q
addikt
Azért nem panaszkodok én se, ahhoz képest milyen áron mit kapok teljesen jó.
Sokan használnak NAS-hoz J4105-ös lapot. Ez 10W körül fogyaszt, persze még kell periféria így drágább mint egy pi4, tehát ez se lesz annyira olcsó a végén és "csak egy 4 magos celeron", de akkor ez se gondolod hogy sokat gyorsítana? Tényleg kellene alá egy komolyabb 6-8-10 magos AMD/Intel PC konfig legalább?
-
_q
addikt
válasz
sztanozs #41216 üzenetére
Nekem is max 70MB/s. A 8MB/s-ot arra írtam csak, hogy sajnos hardveresen a Pi4 se annyira erős, mert már egy 8MB/s-os letöltés is 20%-on pörgeti a processzorokat átlagban.
Te melyik Rasberry OS-t használod 32 vagy 64 bit? qbittorrent webui belépésnél nem volt gondod (feltéve hogy minden a legfrissebb és dockeren belül használod).
-
_q
addikt
Ha letöltesz vagy éppen fel aktívan, tehát 50MB/s-nél gyorsabban, akkor már sajnos kevés én úgy vettem észre Pi4-nél. Ha esetleg egy felhő pl.: nextcloud van használatban akkor az se valami gyors, hiába engedné az internet, hardverben van szerintem korlát.
Sata port és az 'out of box' viszont mindneképpen a NAS-ok előnye.
-
_q
addikt
válasz
madrac #41203 üzenetére
Nekem is 32 bites Rasberry OS van fent, csak fura ez a hiba, 2-en jelezték, hogy 64 biten nem jött elő. OMV5-öt használok, nem tudom honnan tölti a dockert.
#41205fntastic
Szerintem dedikált NAS-nak RPi árszinten nincs értelme. Lassú, sokat fogyaszt, korlátos használatú. NAS-nak magasabb árszinten kezd értelme lenni, rendes hardverrel, minimum 2 HDD tárral. Pi4 amire akarod használni bőven jó. -
_q
addikt
-
_q
addikt
Sziasztok!
Valaki használ docker alatt qbittorrentet? Az a problémám, hogy a belépési felület bejön, de nem tudok belépni a default felhasználóval se. Hibát csak akkor dob, ha rossz a felhasználó. Most telepítettem mindent újra, tehát friss telepítés után is előjön, nem csak előtte.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
Tarokk79 #40495 üzenetére
Rasbian OS-re mehet fel az OMV5. Én is NAS-ra használom, szekrényben szellőzés nem annyira megoldott, ezért én armor case hűtéssel üzemeltetem. 1 GB-ot használ a teljes rendszer. Én 4 GB-osat vettem az időtállóság miatt, de szerintem elég a 2 GB-os verzió is és használható arra, amire szeretnéd.
USB3.0-ról megy a 2.5"-es laptop HDD. 3.5" esetén már kell külső tápos verzió. Én ugreen-t használok USB3.0 és 3.1-est.Szerk.
Persze lehet OMV nélkül is, ahogy #40496solti írja, az OMV csak egyszerűbb beállítást tesz lehetővé, van akinek megéri van akinek felesleges. Szerintem is ahol olcsóbb ott vedd. -
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #40482 üzenetére
Így van, pont emiatt írtam az előző hozzászólásom én is. Ha csak torrentre akarod használni, ott nem jön ki az előnye, én ezt tapasztaltam. Esetleg ha rendszert futtatsz róla, desktopnak használod ott lehet előnye. Mondom ezt úgy, hogy én SSD-t raktam rendszer alá, mert így ha újra kell húzni a rendszert, akkor a HDD tartalma megmarad, emiatt lehet előnye 2 független tárhelynek.
Amúgy egy HDD USB3.0-án is tud 100MB/s-ot, a LAN 1Gbit-es nettel is közel hasonlót tud, tehát efőlé menni technikailag nincs értelme tárhely sebességben.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #40479 üzenetére
Szerintem nincs.
-
_q
addikt
válasz
cog777 #40367 üzenetére
Én tavasz óta használom SD kártya nélkül HDD majd SSD USB boot-al. Tavasszal még 'critical' update beállítás kellett úgy emlékszek, hogy menjen. Azóta újratelepítettem mindent és a szeptemberi frissítéssel már a stabil USB bootloadert használja a rendszer. A béta lehetett talán tényleg az oka, de hamarosan kiderül, ha még se menne. Szerencsére lehetőség van a hiba feltárásra
-
-
_q
addikt
válasz
cog777 #40361 üzenetére
Folyamatosan maxon terhelve 260mA-t tud fogyasztni az ESP (főleg a wifi sokat dob rajta), tehát ezt se lehet kizárni teljesen. Nem tudom a Pi mennyi áramot tud leadni USB3.0-ról, de eltudom képzelni hogy hiába van 2db USB3.0, a fogyasztás nem külön-külön értendő, hanem vagy egy adott áram ami 2 portra oszlik. Ha egyik porton van 2.5" HDD vagy SSD, akkor már a másik portra kevés jut (akár <260mA, de konkrét értéket nem tudok csak brainstormingolok). Viszont USB2.0 a kommunikáció jellege miatt másik buszon lehet, külön áramértékkel. Csak tippelek, de ha esetleg nem sikerül a kábellel megoldani, akkor ez is lehet esetleg még egy tipp.
Az biztos, hogy az USB boot nem bugos, 2.5" HDD-t kitud szolgálni a Pi4 és bootol is róla hibamentesen. Remélem sikerül -
_q
addikt
válasz
UberMutant #40348 üzenetére
Úgy emlékszek az ADATA-val már voltak egyéb gondok is másoknál itt a topikban. Nekem USB3-ra kötött SSD Ugreen dual slotos dokkolóban gond nélkül megy már 1 hónapja és előtte se azért indítottam újra a raspberry-t mert gond lett volna. Korábban egy USB3.1-es szintén ugreen házban HDD-vel se volt gond.
-
_q
addikt
Én meg direkt kikapcsolom az automatikus HDD lekapcsolást, azzal ártasz a legtöbbet, ha felpörög-leáll ismétlődik. Persze ha pár napig nem használod, csak heti 1x mentés miatt kapcsolod be akkor lehet van értelme, de egyébként szerintem és a google szerint is többet ártasz ezzel a lekapcsolással.
-
_q
addikt
válasz
sztanozs #40320 üzenetére
speedtest-cli-vel nekem is hasonló tapasztalatom van. Viszont amikor egyszer sikerült <50km-es szerverre csatlakozni manuálisan megadva, akkor hozta a 800-900Mbit/s-ot, egyébként meg kevesebbet LAN-on. Laptop wifin keresztül a speedtest honlapon meg mindig hozza a 600+Mbit/s-ot.
-
_q
addikt
válasz
sztanozs #40318 üzenetére
Transmission-ről van szó. Az sajnos nekem se tudott 12MB/s-nál többet, míg a qb 50MB/s-ot is elért. Habár az 1 Gbit-et nem tudja sajnos kihajtani a Pi4 úgy vettem észre, pedig USB3.0-ra kötött HDD-nek tudnia kellene.
#40316Keem1
Én OMV-t használok a Rasberry OS-en, ott Rsync-el tudom megadni egyesével a mappákat amit backupolni akarok. Nem tudom hasonló létezik-e az alap OS-re. Mondjuk ha X mappába mappa1, mappa3 menjen backupba, de mappa2 ne, azt lehet csak valami script tudna megoldani. -
_q
addikt
válasz
body007 #40271 üzenetére
Én is pedig a containrrr/watchtower verziót tettem fel cigam leírása szerint:
docker run -d --name watchtower -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock containrrr/watchtower#40269Vigyorka
Próbáld a fenti kóddal, nekem azzal ment.Vagy ha van portainered akkor stack-ként is fel tudod tenni, így minden nap éjfélkor keres frissítést:
version: "2"
services:
watchtower:
image: containrrr/watchtower
container_name: watchtower
volumes:
- /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock
environment:
- WATCHTOWER_CLEANUP=true
- WATCHTOWER_SCHEDULE=0 0 12 * * *
- TZ=Europe/Budapest
restart: unless-stopped
-
_q
addikt
válasz
atesss #40244 üzenetére
Én partícionálást úgy csináltam, hogy SD-ről futtot a rendszer, rákötöttem egy HDD-t és a HDD-n csináltam meg a partícionálást. Nem vagyok biztos benne, hogy futó rendszeren fogsz tudni partícionálni. Amúgy a cfdisk paranccsal lehet partícionálni.
#40243jézusom
Nekem a gui-s rapsbian OS-re telepített OMV összeomlott/hiba lépett fel és mikor rákerestem google ki is dobott pár hozzászólást, ahol a lite verziót javasolják, hogy ne akadjon össze. Ha esetleg ilyet tapasztalsz ne lepődj meg. -
_q
addikt
Persze itt nem is erre gondoltam, hogy valaki nem ért hozzá és többszöri nekifutásra kell magyarázni. Én is teljesen kezdő vagyok, szoktam hozzátok segítségért furdulni és igyekszek viszonzni is a segítséget. Amire céloztam az az, hogy több tanácsod is kapott amit vagy elolvasott vagy nem, de többnyire nem fogadott meg ahogy észrevettem (pl.: anydesk-es komment nálam kicsit a
kategória).
-
_q
addikt
válasz
jézusom #40083 üzenetére
OMV ugyan úgy telepíthető Rasberry OS-re mint bármilyen más program. Persze internet nélkül nem fog menni.
-
_q
addikt
válasz
jézusom #40023 üzenetére
Én a lite verziót használom, illetve az is az ajánlott OMV-hez. A gui-s össze tud omlani, nálam a legelső telepítésnél nem is lett jó, azóta nem is próbálkoztam vele. Én most annyit látok, mint ha a windowsra egy témát szednél le, kicsit átalakítja a Rasberry OS-t. Nem tudom a domoticz mit csinál, elképzelhető, hogy össze akad a kettő, de ezt csak teszteléssel vagy google keresgéléssel lehet kideríteni.
Amúgy én is terminálból telepítettem, a terminál meg ugyan úgy ssh-n keresztül elérhető, tudok ugyan úgy telepíteni "hagyományos Rasberry OS" terminál parancsokkal ssh-n. Tehát én annyit látok ssh-n, hogy van egy Rasberry OS lite, meg van egy webes OMV felület.
-
_q
addikt
válasz
schferenc77 #40008 üzenetére
Nálam 50MB/s körül van a sebesség. Rasberry OS + OMV5-el használom.
-
_q
addikt
válasz
pube111 #40001 üzenetére
Nem avult el, felhasználástól függ mire kell. Én NAS-ra Rasbian-ra telepítettem az OMV-t. Egyszerűbb bekonfigurálni, de ha csak hálózati megosztás kell, akkor a sima Rasbian is elegendő. Az OMV csak egy átláthatóbb, parancsok nélküli könnyebb konfigurálást ad, de ezek amit szertnél nélküle is megoldhatóak.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
Rozadj #39969 üzenetére
Szia!
Dockerrel ddclient tud ilyet, de én kicsit összetettebben használom, amire neked nincs szükség ezért linket nem tudok adni részletesebben.
Szerk.
De ha esetleg érdekel nézd meg stigma leírását az OMV+Portainer link alatt. Ha kiszeded belőle ami neked kell akkor lehet össze tudod ollózni a működő megoldást. Itt cloudflare + domain megoldással van szemléltetve. -
_q
addikt
válasz
Xenophobermn #39846 üzenetére
Bírja, nekem 90%-ban hasonlóra 1 GB rammal elvan. Rasberry OS-re tettem fel az OMV5-öt.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #39811 üzenetére
Igen arra a felhasználásra amit írsz arra bőven. Nekem NAS-ként használva is 1 GB körül használja a ramot, tehát a 2 GB-al is nagyon jól el lehet lenni sokáig.
Amúgy a Rasbian OS-ről tudok, hogy 64 bites kezdetleges verzió van belőle, a Libreelec-ből szerintem nincs. Esetleg egy armor case még jól tud jönni, nem melegszik túl, de így stabilan 65 fok alatt lehet tartani terhelés mellett is a hőmérsékletét.
Rasberry Pi Imager-rel is rá tudod egyből írni a szükséges rendszert az SD kártyára. Amúgy most ránéztem és abban van 64 bites Ubuntu, de csak a 4 GB verziótól javasolt használni. Nem tudom későbbiekben mi lesz a Rasbian OS-el, lehet ott is javasolt lesz majd.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #39804 üzenetére
Szívesen
Egyébként a raspberry oldaláról könnyen letölthető a telepítő, ami egyben arra is jó hogy SD kártyára/sőt már akár HDD/SSD-re is tedd a rendszert, ez szerintem egyszerűbb és mindig a legfrissebb elérhető rendszert kapod, lehet választani ugyan úgy Rasberry OS, ubuntu stb közül. Ezért kár a NOOBS-ot megvenni hozzá, de persze csak az én véleményem. Amúgy 4 GB verzió és gyári tápot javaslom. 2 GB verzió is elég, de a 4 GB időtállóbb, a 8 GB viszont hétköznapi felhasználónak nem fog kelleni.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #39802 üzenetére
Ha jól tudom a 64 bites még csak béta, vagy talán még béta sincs ezért szerintem 32 bites lesz a NOOBS-on.
-
_q
addikt
Abban nem vagyok biztos, hogy befolyásolja-e ha maga az SMB az SD kártyára van telepítve és utána az SSD-ről akarsz másolni. Maga az SD kártya tud lassabb lenni, de gondolom nem onnan másolsz. Ha nincs semmi fontos az SSD-nt akkor megpróbálhatod arra telepíteni a rendszert és kipróbálni akkor gyorsabb lesz-e. Raspberry-n az USB3.0-ba dugtad a külső meghajtót nem a 2.0-ba véletlen?
Amit wassermann is ír még a fájlrendszer tényleg lehet egy hiba forrás. Ext4-et igényli a linux attól függetlenül, hogy NTFS-el is működik.
-
_q
addikt
Nekem wifin is megy 50 MB/s-al HDD-t használva. Vezetéken vagy wifin méred a 25MB/s-ot?
Ha van SSD akkor miért használsz SD kártyát? Amúgy szerintem ár/értékben az 1 TB SSD nem költséghatékony, főleg ha tárhelyként használod, de persze úgy csinálod ahogy szeretnéd ez csak egy meglátás.
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39737 üzenetére
Ha fent az anydesk, akkor onnantól már nem kell kijelzőre kötni anélkül is megy távoli elérésen keresztül.
config.txt-be esetleg tedd ezeket be:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_ignore_cec=1
Valamire emlékszek, hogy ha gui felület van, de nincs kijelzőn a pi, akkor valami anomália szokott lenni. Valaki ha jobban emlékszik megerősíthet, de a fenti 2 parancsot kipróbálhatod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 5 8400F/9600X + RX 6600/6700XT/6800/9060XT + Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Asztali PC , R5 5500 , 1080 Ti 11GB , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- Mac mini (2023 with M2)
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest