-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
syler123
veterán
válasz
Savageboy #36198 üzenetére
Köszi!
Hogy mik vannak, te jó ég
Swappiness...
Az alapértelmezett 60-on van. Nem kavarhat be nagyon, ha átállítom?
Az a baj szerintem, hogy bufferelve (3,6gb) van a ram és a swap szerintem a free értékét figyeli, ami nem sok a bufferelés miatt, pedig a ramhasználat sem sok. -
syler123
veterán
válasz
Fecogame #36192 üzenetére
Igazad van, maradok annál
cigam:
Olvasva a leírásodat, egy érdekes dologra lettem figyelmes. Független az előző kérdéstől.Free parancs:
total used free shared buff/cache available
Mem: 3999784 133124 232036 4772 3634624 3708924
Swap: 102396 41984 60412Miért használ swap-ot a rendszer 4gb rammal? Ezt át fogom tenni akkor külső merevlemezre.
A mérete úgy néz ki nem változik, tehát többször futtatva a free parancsot, semmi sem változik, csak a használt ram, a használt (used) swap változatlan, így gondolom maradhat a kártyán, úgysincs írogatva.
-
syler123
veterán
Raspberry pi 4-nél melyik programot érdemes használni, hogy néha ellenőrizzem az usb-s lemezek állapotát? A hard disk sentinelből is van egy verzió, de az majd 2 éves, esetleg más? Grafikus felületem nincs, tehát valami terminálos megoldás érdekelne, ami naprakész, megbízható. Könnyen futtatható és kiírja hogy a health hány százalék stb...
Raspbian Buster Lite-ot futtatok. -
-
syler123
veterán
Raspberry pi4-nél mennyire legyek bátor ezek a kis passzív bordák leszedésénél?
Eléggé nehezen jön le, ha lejön és nem szedem le a procit foglalatostól
Szeretném a nagy passzív bordát feltenni a pi4-re, de így nehézségekbe ütköztem. Mondjuk azt meg gondolom nem is nagyon kell utána leszedni, mert az ott tuti feltépi a foglalatot. -
syler123
veterán
válasz
PistiSan #36112 üzenetére
Köszi!
Akkor maradok a teljes mentésnél, nálam magán a rendszeren semmi nem változik, max egy upgrade, de a korábbi mentést is tudom frissíteni, az semeddig nem tart. Magát a megosztásokat, transmission, jogosultságok, felhasználók stb nem lenne kedvem újra beállítgatni, ha tönkremenne a kártya. Ehhez nem is kell gyakori mentés.
Annyit megvárok, hogy megjöjjön a passzív ház, addig nem állítom le csak ez miatt a pi-t.
-
syler123
veterán
válasz
duffbeer #36094 üzenetére
Köszi! Hát igen, nem rossz dolog, mert ami a pi-n most van rendszer az kb max 1-2gb és 32gb-os kártyán van
De azért itt nagyobb a hibalehetőség is, nem szokott gond lenni? Van itthon még 2db tartalék 32gb-os kártyám, lehet biztosabb a full image és hagyom is az egyik tartalékkártyán. -
syler123
veterán
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mivel érdemes lemezképet készíteni az sd kártyáról? Nagyon jól belaktam a PI4-et, sokat szenvedtem mire minden a helyére került, szeretném ha ez így is maradna, ha egyszer az sd kártya megadná magát. Valami olyat keresnék, ami windows 10 alatt működik, kártyaolvasóval rákötöm a gépre, lemezképet készít, és az elkészült lemezképek képes is felírni egy másik kártyára.
PC-n erre macrium reflectet használtam, de ez ugye más rendszer. -
syler123
veterán
válasz
Kicsirics77 #36049 üzenetére
Hát... Az Apple tv 4k min 58eFt, ahogy látom, amit linkeltem, pl s905x3 box az meg olyan 15eFt lehet. Persze én nem ismerem az apple tv-t, szóval lehet hogy csodakészülék. A lényeg hogy ne csak beleugorj és vegyél meg valamit, hanem előtte kérdezd meg a fórumon, hogy coreelec kompatibilis-e. A felrakásban is segíteni fognak, nem nehéz.
-
syler123
veterán
válasz
Kicsirics77 #36045 üzenetére
Ha filmezéshez keresel eszközt, akkor kukkants be ebbe a topicba. Ajánlanak neked boxot, ami megy coreelec-el (kodit futtat) és tudja a 4k-t.
Netflixhez mondjuk nem ajánlom. -
syler123
veterán
Basszus, most ha jól olvastam utána, akkor ezt a Pihole-t használhatom úgy a Raspberry pi4-el, hogy minden marad úgy ahogy van, tehát a routerem ossza az ip címeket, minden marad a régiben, a Raspberryn fut egy program és a pi helyi ip címe lesz a dns szerver? Mert akkor ezt kár lenne kihagynom, ha már úgyis megy a pi4 éjjel nappal, így akkor szűrné a reklámokat is.
szerk: rosszul olvastam, mindenképpen kell egy usb-s hálókártya.
-
syler123
veterán
Valószínűleg menni fog, de...
Egy 1000ft-os adapter árát szeretnéd megspórolni? Kb bármelyik fiókot húzom ki tuti van benne egy telefonadapter... -
syler123
veterán
válasz
syler123 #35901 üzenetére
Már nem tudtam szerkeszteni, de ez lehet a sokatok által kedvelt passzív hűtés, csak itt kapható más színekben? Akkor ha veszek szerintem lehet a kéket vagy a pirosat venném, eléggé fekete már e nélkül minden nálam
-
syler123
veterán
válasz
zsolt_64 #35893 üzenetére
Ezen még én is agyalok, most ventivel hűtöm ebben a házban, de szerintem teljesen felesleges a venti egy normális passzív hűtésű bordával.
-
syler123
veterán
Hogy van ez a sima upgrade felteszi az eeprom frissítéseket? Tehát apt-get update, apt-get upgrade, vagy így nem frissíti az eeprom-ot?
-
syler123
veterán
válasz
#74459392 #35267 üzenetére
Szia!
Szerintem erre nem alkalmas. Minden lassabb lenne, mint egy rendes PC-n. Youtube 1080p nem megy még rendesen, talán nem is fog. A netezés is nyögvenyelős lesz. A filmezés része működhet, de arra is van erre jobb eszköz, pl ha ebbe a topicba benézel ajánlanak valamit, olcsóbban, amivel nézheted a youtube-ot és a filmeket. Netezésre jobb egy htpc, ha többet is fogyaszt.
Az Office csak emulálva megy linux alatt, így lassabb is, miközben egyébként sem egy combos szerkezet. Persze vannak linuxos alternatívák, de a legtöbb embernél nem fogja kiváltani a microsoft féle megoldást. -
syler123
veterán
Mitől lehet hogy Raspberry Pi4-nél, hálózati mappából PC-re másolásnál, hogy 48-49 mb/sec-el másol? Nagy file. Majdnem a gigabit fele. Valami a switch-el lehet? Ez a sebesség pont azért gyanús nekem hogy a gigabit fele.
-
syler123
veterán
A smartmounttools-ot feltehetem, nem okozhat semmi problémát? A hdd hőmérsékletét szeretném néha check-olni.
-
-
syler123
veterán
Elkezdtem ventivel használni a PI4-et. Egyelőre csak a 3 cm-es alis venti. Sajnos ez a venti egy hulladék, 3,3V-al is hangos, kb 5 percig volt néma, utána megjött a hangja
Viszont a hőfokban sokat számítana, így 10 fokot, hogy egy gagyi 3cm-es és rátettem a ház tetejét is. Kíváncsi leszek az 5cm-esre. Ami szintén alis, de majd elválik
Venti nélkül a PI4 még a ház alját is befűti, meleg, viszont így ventivel nem.Nálam így néz ki az idle (transmission, samba stb fut, 10-40% terhelés)
Ház, venti nélkül, tető nélkül: 64 fok
Ház, venti nélkül, tetővel: 73 fok
Ház, ventivel, tetővel: 53 fokui: 2 pofon után halkabb lett a venti
-
syler123
veterán
Aki használja a passzív házat (réz színű volt linkelve) mik a tapasztalatok vele? Vettem ventiket, de szerintem inkább veszek másik házat, passzív hűtésút. Most egy 3cm-es ventit próbáltam, de 3,3V-on is hangos. Persze hűvös volt a Pi4 60fok - > 47fok, de nekem ez a hálószobában van, nem elviselhető.
-
syler123
veterán
válasz
AXisBOLD #34562 üzenetére
Én pont egy 2,4A-es töltővel használom. Működik, egy külső 2,5-es hdd van rajta, meg egy 3,5-es külső házban (külső tápos), se billentyűzet, se egér nincs rajta. Ez így elmegy. A helyedben inkább megvenném a gyári tápot, 3eFt-ot tuti megér. Ha legközelebb venném, akkor azt is betenném a kosárba.
-
syler123
veterán
Lemaradt a link normális házról. Nem fontos a ventis verzió.
-
syler123
veterán
Szia!
1db 2,5"-os hdd-t még gagyibb táp is elbír, mint a PI4 gyárija. Nem lesz vele gond.
(#34518) biega: Az egyik fórumtárs linkelte nem olyan régen ezt a házat. Venti nélkül 58 fok környékét írt, nem tudom milyen terhelés alatt.
Én ilyen házat vettem, de ez csak generálta a hőt, le is vettem a tetejét, majd megpróbálom ventivel.
-
syler123
veterán
válasz
Latitude #34463 üzenetére
Vettem végül egy 5db-os packot. Szerintem az lesz amit mondasz, elejétől kezdve 3,3V-on használom, akkor ki tudom tolni az élettartamot akár 4-5 hónapra. Akkor úgyis takarítom a Pi4-et, cserélek ventit is, árban akkor sem sok. Elvileg meg lehet olajozni, akkor megint csendes.
Ha nem lesz jó, akkor házfedél nélkül használom passzívan, nekem úgy nincs vele gond, idle 62fok, terhelve 70 valamennyi. -
syler123
veterán
válasz
g.gergo #34451 üzenetére
Próbálgattam 4,35V-os lipo akkuval, meg sem mozdult, 2 cellással >7,6V is csak alig pörgött. Szóval ez miatt szét sem szedtem a pi4-et, mármint de, levettem a ház tetejét amíg nem kerítek ventit, ez nálam vagy 6-8 fokot jelent.
Alin keresek normális 5V-os ventit, elvileg az 5cm-es be fog férni a házba. Mondjuk eddig nem találtam normálisat. Egy pi fan-t rendeltem régebben, de az csak 3cm-es, tuti hangos lesz, pedig nagyobb / halkabb venti is elférne. -
syler123
veterán
Nekem egy ilyen házban van egy 4tb-os WD Purple. 30 perc után állítja le ha nem használja semmi. Tehát usb-n használom, nincs is más lehetőség (Nincs Sata a Pi-n). Ezen felül van még egy 2,5" -os usb-s 500gb-os külső merevlemez, erre töltök, hogy a másik 4tb-os le tudjon állni, mert annak fontosabb az élettartama, arról nézem a filmeket.
-
syler123
veterán
Nincs vele túl sok gond. Amíg ház nélkül használtam, 63-64 fok között mozgott. Most a házban szinte mindig 70 fok felett van, terhelésnél meg 81-82 fok. Tehát ház nélkül használható minden nélkül, házban már csak ventivel.
Én egy 2,5"-os és egy 3,5 colos hdd-t kötöttem a Pi-re. A 3,5"-esnek külön tápja van, így elbírja a kettőt, nem volt semmi hibajelenség.
"Ti hogyan oldjátok meg a HDD csatlakoztatását?"
Ezt hogy érted?
A többiektől kérdezném:
Teljesen esélytelen 12V-os ventit 5V-on működtetni? Van itthon valami ilyesmi ventim.
-
syler123
veterán
Oled kijelzőt használ valaki Raspberry-hez?
-
syler123
veterán
6w környékén eszik a pi nálam a rádugott külső 2,5 hdd-vel, akkor is amikor áll a lemez. Nem mintha számítana. Amúgy szimplán az érdekesség miatt akarok rá kapcsolót, nem fogom én kapcsolgatni.
Naplózó filerendszerre rátérve... Egy 1tb-os külső hdd-m ntfs-re formázva lógott egy coreelec-es boxon (linux alap) vagy 2 évig, nem volt vele semmi gond. Gondoltam ha már linux, legyen ext4, átformáztam, volt egy leállás és nem csatolta fel sehogy a lemezt a coreelec, nem is látszott. Lemezellenőrzésnél annyit írt hogy volt egy nem szabályos leállítás, javította és azóta megy. Nem tudom, lehet több gondom lesz vele... -
syler123
veterán
Vettem gombot (majd 2 hét múlva talán megjön), jó lenne kikapcsolásra a Pi4-hez. Van is videó róla + script, ami rendesen leállítja a Pi4-et. Namármost, a hozzászólásokban írják páran, hogy megsült a Pi4, mi lehetett a gond? Ilyen könnyen végezni lehet vele?
-
syler123
veterán
Rámentem végül cancel order-re, de ha azt írjátok hogy van rá esély hogy működhet, akkor meghagyom. Végülis nem akkora kiadás hogy akkora kár érjen ha nem megy. Már Dupont Jumper wire-t is vettem.
Ezeknél amelyiknél egybe van építve (vagyis rá van forrasztva) az I2C, ott mindenhol 5V-ot ír. Amúgy mi az akadálya annak hogy 5V-ról legyen hajtva, ezt nem teljesen értem.
-
syler123
veterán
Akkor milyen LCD-t ajánlanátok? Fontos hogy 4pin-el működjön, mint amit linkeltem. Nem akarom hogy sok kábel lógjon ki a gépből.
-
syler123
veterán
Az csodás, kár hogy nem rendelés előtt kérdeztem
Na mindegy több is veszett...
aryes: nálam a forrasztgatás kiesik, na nem azért mert nem tudok forrasztani, de a hibát tuti nem tudom azonosítani.
Szerintem ez ugyanaz és itt is 5V-ot írnak, de 3,3V-ot is.
Elnéztem, külön van 3,3V-os... Akkor tuti nem lesz jó. -
syler123
veterán
Jól gondolom hogy ez a kijelző jó lesz Raspberry pi4 -hez?
Majd ügyeskedek valamit python-ban, igazából, ha csak a hőfokot írom ki az sem rossz, de remélem a Transmission le / fel töltési sebességét is meg tudom oldani.
-
syler123
veterán
válasz
Archttila #34317 üzenetére
Én úgy tudom hogy a firmware update után lassabb is lett az usb-ről másolás. Nem kizárt hogy az én Pi4-em már frissített firmware-el érkezett és azért lassabb a hálózati másolás. A hőfokok sem magasak nálam.
Szerintem nekem a Pi4 nem is volt becsomagolva, csak bele volt helyezve a dobozba. Ami kicsit gyanús.Olvastam olyat is aki téglásította a pi4-et, meg olyat, hogy nem mentek utána az usb-s eszközök.
-
syler123
veterán
válasz
syler123 #34294 üzenetére
Más, azt hogy oldjátok meg, hogy a Transmission által létrehozott fájlok törölhetők legyenek? Mert ugye ha kiadom a mappára amit tölt a sudo chmod -R 777 parancsot, akkor ugye mindegyik file-nál átírja a jogosultságokat, almappákra is, de ha a Transmission új file-t hoz létre, megint nem lesz törölhető, újra ki kell adni a parancsot.
A transmission ilyen jogosultságokat hoz létre: drwxr-xr-x, magyarán csak a tulajdonos törölheti, ez nem oké, szeretném, ha az userek is törölhetnék és ne kelljen minden alkalommal megadnom a jogokat...
-
syler123
veterán
Tesztelgetem az NFS és Samba különbségeit. Hát... NFS megosztással sokkal gyorsabb.
Konkrétan Samba vs NFS az úgy áll hogy 45mb/sec vs 65mb/sec. Win10-re másolás.
Mondjuk én sokkal jobbra számítottam, ez nagyon messze van a gigabit és usb3.0 korlátaitól...Érdemesebb akkor libreelec esetén is az nfs használata?
-
syler123
veterán
Egy ZTE Speedport Entry 2i routermodem-re van kötve egy Xiaomi Router mini openwrt-vel. Utóbbira van kötve a pi, tehát nem közvetlenül a szolgáltató modemjére. Úgy rémlik máskor open-nek jelezte ez az oldal a portot, akkor is ha nem futott ott semmi.
A ZTE Speedport Entry 2i -ben a PPPoE Pass-through engedélyezve van, tehát a PPPoE-t maga a Xiaomi router végzi, az is kap egy publikus címet, nem a modemét használja, ilyenkor nem kell foglalkoznom a modem beállításaival? Elvileg ilyenkor a Xiaomi Routeren nem szabadna hogy működjön a Modem tűzfala. -
syler123
veterán
-
syler123
veterán
Egész jól muzsikál a Pi4, viszont egy dolog sehogy nem akar működni. Transmission-nél a seed. Egyszerűen nem seedel. Port feloldva routerben és a telekomos modemben is. Ugyanígy volt beállítva tv boxon, szintén transmission-el és ott működött. Valami transmission beállítás lehet? 51413-as beállítva, feloldva.
-
-
syler123
veterán
válasz
zsolt_64 #34221 üzenetére
Ez engem is érdekelne, mert szeretnék venni egy 4tb WD Red-et, de akkor szeretném ha 100 / 100 mb / sec menne nagy fájloknál. (Ajánlott külső házba tenném). Én a Sharkoon Swift Case PRO-ra gondoltam.
Más:
Mi a különbség a
sudo apt-get install samba samba-common-binés a
sudo apt-get install samba
között?
Mi alapján dönti el hogy melyik samba verziót teszi fel?
-
syler123
veterán
válasz
azbest #34213 üzenetére
Akkor az enyém valószínűleg usb módban van:
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=dwc_otg/1p, 480M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/1p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480M -
syler123
veterán
Ti milyen sebességeket értek el a PI4-el Sambával? Most olyan 70-75mb/sec -el tudok másolni a mappába. USB 3.0 külső hdd. Cpu használat eléggé magas, max kb. Ennyit tud?
Máshol azt olvastam hogy Openmediavault alatt megvan a 110mb / sec le fel, az meg hogy lehet? Ez is Samba, az is Samba.
Természetesen EXT4-re van formázva a hdd. -
syler123
veterán
Nem vagyok nagy linux guru, eléggé kopottak az ismereteim, de olvasgatok.
Most még tesztelgetem a Pi4-et, nem jött még meg a ház / micro hdmi átalakító, szóval jelenleg a Raspbian Bluster Lite-al próbálkozok. Samba megosztás lenne rajta, működött is, csak érdekes, mármint az usb meghajtó mountolása. Erre kaphatnék egy leírást?
Készítek bárhova, mondjuk a /media -ba egy mappát. Utána chmod 777-es jogok erre a mappára a pi usernek.
Utána ide csatolom?
Próbáltam csatolni, ment is. Látszólag rendben volt, utána kivettem a pendrive-ot és ugyanúgy elértem a hálózaton a mappát, benne a file-okkal, tehát valójában az sd kártyán volt a tartalom, ez így nem okés.
Vagy azért lehetett mert rebootoltam és ugye lecsatolódott, a mappa meg ugye ott van az sd kártyán...Nekem ehhez kellene egy leírás, meg az fstab szerkesztéséhez. EXT4 partíciót fogok használni.
Raspbian Bustel Light-ban üres a Home? Tehát se downloads mappa, se semmi?
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Raspbian Buster Lite -ban az ssh alapból engedélyezve van? Tehát elvileg nincs szükségem monitorra a beüzemeléshez? Holnap jön meg a Pi4, a kábel, ház viszont csak 2 hét múlva
Ráérek akkor is szórakozni vele, de érdekel hogy így működne-e a dolog. Akkor kísérletezgetnék.
Ha ki van kapcsolva, ez működhet friss verzióval?
All you need to do is create an empty file called “SSH” and place it in the root partition of the SD card. The file should have no extensions like “.txt” or “.doc”. The easiest way to do this is to open up a text editor like Notepad and save the blank page as “SSH.txt”. Close the text editor, then rename the file to delete the “.txt” extension. After that, move the file to the top level folder of the SD card (the root partition).
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Használ valaki Openmediavault-ot Raspberry Pi4 alatt? Működik rendesen? Megrendeltem, jövő héten jön meg nekem is, elsősorrban nas feladatokra lenne használva, remélem hibamentesen fog menni az Openmediavault. Elvileg az 5-ös verzió lenne ténylegesen támogatott (még nem jelent meg).
-
syler123
veterán
Hát a hozzászólásokat olvasva sok mindenre nem alkalmas a szerkezet. Sokak szerint még önmagában torrentre sem. Nekem mondjuk arra kellett volna önmagában. Van komolyabb htpc-m, de azt nem járatom egész nap, már csak a hangja miatt sem, meg itt 10-ed része a fogyasztás. Lehet inkább okos routerben kellene gondolkodnom. Ahogy néztem 11k a legolcsóbb, amiért betudom szerezni. Ti mennyiért jutottatok hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Mac mini M1 8GB Ram 256GB SSD
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest