Hirdetés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
stopperos
senior tag
válasz scream #14931 üzenetére
xrdp: magyar billentyűzet: a probléma az, hogy nincs legenerálva a magyar billentyűzet kiosztás:
sudo xrdp-genkeymap km-040e.ini és másold be a többi közé.
Viszont amit legenerál az annyira gáz, hogy nem minden billentyűd fog utána működni rendesen. Próbáltam átírogatni, de utána inkább hagytam a fenébe és angolul használom.
Esetleg valaki másnak sikerült normálisat összerakni?"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Laca0
addikt
válasz scream #16699 üzenetére
Köszi!
Más:
Ezt a Pi Zero-t lehet majd vajon valamikor kapni?!? Már több, mint 1 hete nincs sehol sem...Megint más:
Gigabyte GT-U7000-RH USB-s DVB-T vevőt próbált már valaki Kodival? Kezeli? Mi kell hozzá?[ Szerkesztve ]
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
consono
nagyúr
válasz scream #16846 üzenetére
Nálam már pár hete megy, egy szóval: jó. Nálam OSMC megy rajta, kellet egy 2000 Ft-s USB wifi adapter, meg egy USB HUB (igazából ez is elég lett volna, mert a 3 USB port mellett van rajta RJ45 is, de nem volt kedvem drótot húzni) és kész is voltam. Az a baj, hogy nagyon meg is azokta a család, nem tudom buherálni... Lehet, hogy kellene vennem még egyet
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
iSonic
addikt
válasz scream #17848 üzenetére
link ez alapján simán bekonfigurálod
Lejátssza a 1080p-s minőséget. Annyi a lényeg, hogy ha nagyon durva 1080p-s filmet játszol le, akkor azt max 2-3 készüléken tudod nézni egyszerre, mert utána elkezd szaggatni. Ja és minimum kábeles megoldásba gondolkozz, wifi modullal ez 1080p halott dolog.
Amit linkeltem plexmediaserver az pont erre való, médiaszerver, ahogy a képen is látod webcim:port/web/index.html és ha ezt bármilyen készüléken megnyitod akkor nézheted is, mivel html5 kódolású.
[ Szerkesztve ]
-
iSonic
addikt
-
iSonic
addikt
válasz scream #17858 üzenetére
egyáltalán nem baj, mivel az init daemon hozzárendeli a portot az alkalmazáshoz és azt bejegyzi a raspberrypi DNS címre, ha esetleg ez lenne megadva, mint gépnév. De, mivel nem secure https kapcsolat, ezért nyafog az OpenWrt.
[link] ezt a linket olvasd el és utána már httpS módba fog menni és a router sem fog vesződni vele
-
azbest
félisten
válasz scream #20435 üzenetére
Miért nem használod a forpsi dns adminját, hogy az ő dns szervereik kezeljék a domainedet? [link]
A két dns szerver, amit egy domainnél meg kell adni az olyan szerverek címei, amelyek fel tudják oldani a dns kérésekből az ip címedet.A dinamikus dns szerintem másra való, mint hiszed. Az arra jó, hogy a változó ip címedet az ő domainük alatt elérd.
Azt szeretnéd elérni, hogy magán a pi-n fusson egy dns szerver és a domain regisztráltornál az első és másodlagos domain szerver címeként azokat adnád meg? Ez kicsit meredek és szerintem sérti a domain kezelési szabályokat is. Nem véletlenül kell két különböző szerveren futniuk, plusz a feloldás is akadozhat a trükközés miatt. Egyébként az 54-es tcp és udp portokon várja a dns kiszolgáló a kéréseket. Lehet azt nem állítottad be a routered átirányításában.
Talán jobb lenne máshogy megközelíteni az egészet.
Használd a forpsi dns szervereit.
A valami.eu címedhez mindenképpen ip cím és A rekord kell. De úgy is fogalmazhatnék, hogy az alap domain névhez kötelező A rekordot felvenni. Az A rekordhoz pedig csak ip címet lehet megadni. [link]Esetleg valami ingyenes tárhelyszogláltatónál csinálj tárhelyet a számára, amelyik támogatja saját domain használatát is. Pl blaced.net egész jó.
Viszont az aldomainekhez már lehet cname-t felvenni és az a cname mutathat a dinamikus dns szolgáltatónál regisztrált címedre. Például a www is ilyen.
Így nem kell saját dns kiszolgálót üzemeltetned. Főleg nem azon a gépen amit elérhetővé akarnál tenni.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz scream #20443 üzenetére
Azért mert te itt nem a dns rekordot szerkeszted, hanem azt, hogy ki legyen a dns kiszolgáló. Állítsd vissza az ajánlottra. Ha továbbra sem találod - tippre egy szinttel feljebb van - akkor a supportjukat kérdezd meg.
Esetleg nézz be a domainekkel kapcsolatos topciba [link]
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz scream #16635 üzenetére
Párom szüleinek összeállítottam cigam leírása szerint egy kis szervert ami 24/7 mehet és amit leginkább torrentezésre használnának.
A probléma viszont az, hogy amit a Transmission letölt ahhoz nyúlni mezei pi user nem tud nem enged bele feliratot másolni, nem engedi törölni (csak a webes felületen Transmission-nel) és egyéb hasonló finomságok.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy miként tudnám ezt megszüntetni? Mivel a samba smb.conf 775-ös értéke minden egyéb (írás/olasás) szitban jónak tűnik, így arra gondoltam, hogy a json umask 18-as értékével kellene játszani.
Van ötlet, hogy merre induljak el?[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
-
-
cog777
senior tag
válasz scream #41687 üzenetére
Nekem volt egyszer hasonlo, igaz RPi3-on es WiFi-vel. Az volt a konkluzioja a dolognak hogy driver hiba lehetett.
Irtam egy kicsi (python) scriptet ami pingelte a google dhcp szerveret 8.8.8.8 es amikor nem sikerult neki, akkor kiirta a datumot egy fajlba. Igy konnyu volt visszakeresni az idot amikor lekapcsolodott a netrol es megnezni a logokban mi tortent akkor.
Lattam a logban hogy valami halozati dolog ujraindult csak eppen nem kapcsolodott vissza a wifi halozathoz, amit amugy sima restart utan megcsinalt volna.Majdnem irtam egy masik scriptet ami pingeli a halot es ujrainditja az RPi-t hiba eseten, de aztan megvettem az RPi4-et es vezetekes netet hasznalok rajta es ez a hiba soha nem fordult elo.
Esetleg te is megnezheted a naplofajlokat abban az idoben amikor lekapcsolodik a halorol, ahogy @Fecogame javasolta.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Madoc
veterán
válasz scream #41687 üzenetére
Ugyanez van nálam is egy ugyanilyen pi-vel. Vezetékesen kapcsolódtam, Tplink switch után random elérhetetlen lett. Volt amikor pont 24 óra után de volt amikor napjában 5-6x! És csak a pi restart segített. Nekem "Home assistant os" fut rajta. És csak úgy oldódott meg hogy kikerültem a switch-et.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
azbest
félisten
válasz scream #41694 üzenetére
hát, ha van rákötve monitor és billentyűzet, akkor meg lehet nézni elérhetetlenségkor, hogy miért nem elérhető. Akár lefagyott, akár ip cím változott valamiért, ha dinamikusan osztott.
Utólag bedugott hdmi-n nem lesz kép alapbeállításokkal. Alapból ha nincs hdmi bedugva induláskor, akkor kompozit kimenetre vált. A config.txt-ben lehet megadni kézzel, hogy mindig a hdmi legyen az aktív és hogy pontosan milyen felbontással (mert a monitor nélkül azt sem tudja magától). Nem olyan plug&play mint egy pécén, hogy rádugod és minden automatikusan hozzáigazodna.
Ezek az opciók [link] megfelelő megadásával lehet fixen megadni a hdmi módot.
Ez péládul fullhd 60hz, ha nem néztem el a táblázatban
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
Ha a monitorod más felbontást tud, úgy az utolsó számot a DMT táblázatból kinézheted[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz scream #41703 üzenetére
Na, úgy látszik elkiabáltam a dolgot, most megint előjött - 4.5 nap uptime után, egyszercsak nem érhető el, Pi-re belépve nem tudok semmit sem pingelni, minden unreachable, log-ban nem igazán láttam semmi árulkodót, hogy mi okozhatja.
Továbbra is RaspberryOS 64bit, kábellel gigabites switch-re kötve (a többi eszköz a switch-en gond nélkül üzemel), másik switch portra is kötve próbáltam, ugyan ez.
-
cinemazealot
addikt
válasz scream #41706 üzenetére
Nem tudom, összefügg-e a két dolog, de én egy RPi2B-vel tapasztaltam azt, hogy anyósom DIGI ONT-jére (Fiberhome AN5506-02-FG) dugva egyszerűen elérhetetlen a helyi hálózatról. Egyelőre nem küzdöttem vele, mert nem égetően sürgős, de képtelen voltam megoldást találni rá. Itthoni hálózaton (TP-Link/D-Link switchekkel és routerrel) ugyanaz a Pi ugyanazzal az OS-sel (a 2019 őszén aktuális LibreELEC) tök jól ment.
Neked milyen hálózati eszközeid vannak?
[ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
válasz scream #41804 üzenetére
[Unit]
Description=nfs mount
Requires=network-online.service
After=network-online.service
[Mount]
What=192.168.x.y:/könyvtár/szerkezet/
Where=/storage/könyvtár/szerkezet/
Options=
Type=nfs
[Install]
WantedBy=multi-user.target''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
válasz scream #41812 üzenetére
Csak érdekességképpen a két difi:
After=network.target
Nem várja meg a hálózati kapcsolat beállítását az induláskor. Viszont még a hálózati rendszer leállítása _előtt_ leállítja a szolgáltatást, így biztosan nem fordul elő, hogy még használná, de már nincs hálózat.
Wants=network-online.target
Addig nem indul el, míg fel nem áll a hálózat.Ezért érdemes egyszerre használni a kettőt a service fájlban:
After=network-online.target Wants=network-online.target
Csak kíváncsiságképpen: Miért nem fstab-al csatolod fel?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
cog777
senior tag
válasz scream #44853 üzenetére
Azert szerintem egesz jol mukodik a VSCode ha ssd-vel hasznalja az ember az rpi4-et, nem muszaj vim-ezni persze egyetertek veled, ha kizarolag a felsorolt programok futtatasa a fontos, akkor inkabb x86 minigepet kell venni.
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest