- OLED monitor topik
- Milyen videókártyát?
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Fujifilm X
- BIOS frissítés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csupa csaki
tag
Sziasztok,
Erdekelne, hogy Ti ajanlanatok e Canon 70D-re Canon 70-200 f/2.8 IS obit (Mark I) vagy teljesen megfelel a Tamron 70-200 f/2.8-as alternativa is. (esetleg egy Canon 70-200 f/4) Most talaltam egyet nagyon kedvezo aron, marmint Canont.
Amit levaltanek vele az a Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD. Gondolom azert jol muzsikalna croppon is. Nem olcso a draga, de en ugy vagyok vele, hogy 1x kell megvenni, kesobbiekbe ugy is beruhazok egy FF-re. (itt akar 1-2 evrol is beszelhetek)
Igen, jon a kerdes, hogy mire hasznalnam, mi a fobb profilom. Egyelore lelkes amatornek tartom magam, aki nemreg kanyarodott el a portre, modellfotozashoz, de nagyon keresem a lehetoseget, hogy el tudjak valakivel menni masodfotosnak eskuvore.
Ami meg egy picit ehez a temahoz kapcsolodik, de megis off-ba rakom az a Canon 70D fokuszproblemaja. Jelenleg 4 obim van (Tamron 17-50 f2.8, Canon 50 f1.8, Canon 85 f1.8 es a Tamron 70-200) amiken a tele kivetelevel mindegyiken kellett allitani manualisan a menuben, nem is keveset. Ugye mind back- mind pedig front fokuszra is +/-20 lepeskozt lehet allitani, nekem +15-on mondhatoak elesnek a kepek. Kerdes, hogy varhato azert, hogy az L-es obinal nem kell majd ennyit nyuglodnom, hogy eles kepeket produkaljak? Nyilvan kiprobalom, mielott megveszem, de azert szeretnem tudni mire szamitsak. Volt mar valakinek tapasztalata ezzel az obival Croppon?
Koszonom a segitseget! -
Throme
veterán
válasz
Tav-Csoves #24496 üzenetére
Ahogy említették, a nikon fórumba nézz be, de ott keress rá t_a_m_a_s fórumtárs hozzászólásaira. Ő linkelt saját kirándulós képeket tami 18-200 VC-vel.
-
fireman123
őstag
válasz
Tav-Csoves #24496 üzenetére
a tamron 18-200 elég új, nem is láttam róla még tesztet
A Nikon topicban írták páran, hogy vettek mostanában tamront, nagyjából egyformára mondják a két obit. -
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy melyik obi jobb, rajzól jobban, melyik érné meg jobban?
Tamron 18-200mm + D3300 nikon váz
vagy
EzKöszönöm a válaszokat!
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #24494 üzenetére
Akkor viszont szinte csak az ötvenesek jöhetnek szóba. Én egy Chinon 55mm F/1.4-et használok, nyitva nagyon kómás, még videón is fátyolos a képe, F/2-től viszont király és kb. 300 fokot fordul a kókuszgyűrűje, nagyon jó vele normál helyzetben élesíteni. De ez kb. az összes régi obira igaz, hisz így volt kényelmes manuálisan használni. Amit sokan kedvelnek belépőként, az a Helios 44M van vagy 6 változata, évtizedekig gyártották, kicsit olyan mint a Lada.
Régen néztem asszem a 44M-2-t és a 44M-4-et szokták szeretni.
-
.DLL
veterán
válasz
Radeon_5 #24492 üzenetére
EOS rendszerben nincs csavarhúzó AF, és pl. egy kitobi elég játékautós hangut tud adni, kivéve ha STM, ami tényleg halk, de ha a gép tetején van a mikrofon, akkor ezeket a belső motorhangokat is be tudja gyűjteni sajnos.
- - - -
A döglött macska meg nem arra való, hogy kibocsátott hangot csökkentsen (bár némileg megteszi), hanem a nem közvetlenül hang jellegű légmozgásokat (magyarul szelet). -
Radeon_5
aktív tag
válasz
hszilard666 #24490 üzenetére
Obik fokuszmotorjai? Nem csavarosakra gondoltal es a vaz motorjara?
A belso fokuszmotoros obik azert eleg halkak, pont azok jobbak videozasra (es persze a manual fokusz ha ugyes vagy -
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #24490 üzenetére
Hádde (nem haddé
) mégis milyen gyutávot szeretnél? Ami "sláger" 28mm f/2,8-asok, 50/1.8 körüli üvegek, 135mm f/4-2.8-ig, fényerő felé egyre nő az ár és a hangulat.
Nincs sok ilyen obival tapasztalatom, amit nehéz kifogni illetve nagy ismeret kell hozzá, hogy kifogni az ezeken belüli gyöngyszemeket a sok kommersz "sz@r" közül. Pl. elég soknak igen kómás a képe (kóma: egyenletes életlen fátyol, fényforrások elmosódása, gyengébb kontraszt). Ami viszont tényleg jó, annak azért itt is megkéri az árát, persze még így is általában bőven az AF-es modern obik alatt vannak bőven. -
-
berobi78
tag
válasz
hszilard666 #24487 üzenetére
Ha videózni akarsz, akkor a fókuszt is jó, ha manuálisan használod, és ha az olcsóság fő szempont, innen az egyenlet vége az M42-es objektívek. Igaz, hogy kell hozzá adapter, de ez 2-3k-ból megvan, az objektívek meg "fillérek".
-
hszilard666
veterán
Kellemes Estét az Uraknak!
Átnyálaztam az összefoglalót, de nekem nagyon kínai még, mert csak pár hónapja vetettem magam bele a fotózásba komolyabban, ezelőtt mindig auto-n használtam a 600D met (nagyon noob vagyok?)
Olyan objektívet keresek amin manuálisan állítható az aperture, és konverter nélkül felmászik a ratyi kis gépemre.
Történetesen filmezéshez kellene, szóval fotózni nem biztos hogy használnám. A lehető legolcsóbb cumót keresem, de nem kell bele semmi csili vili STM, meg IS.
Tudtok nekem valamilyen obit javasolni? -
Gertev
csendes tag
válasz
Victoryus94 #24482 üzenetére
Pl. Samyang 8mm vagy 12mm-es? Mindkettő igen szélesen lát. A 8mm-es ráadásul nem annyira drága!
-
Byk01
őstag
válasz
total90 #24480 üzenetére
Ja, félreértettelek.
Ha megnézel egy tesztet ezekről FX-en, annál jobbat hoznak DX-en, hiszen a gyengébb minőséget adó lencseszélek nem vesznek részt a képalkotásban.
Egyébként a legolcsóbb AF-S 50/1.8-at is dicsérik akár FX-en, akár DX-en (az 1.4-est már kevésbé, legalábbis az árához viszonyítva).
Mivel ezek a kisfilmes alapobjektívek, elég nagy tapasztalat összegyűlt az idők során a tervezésükhöz, és elég egyszerű konstrukciók. Mellélőni egyikkel sem lehet, szerintem, ha maga a látószög megfelel. -
.DLL
veterán
válasz
Victoryus94 #24482 üzenetére
Azért ez az "egy szemmel 160 fok" nagyon a véglet, ott már csak akkor "látunk" valamit, ha folyamatosan mozog/változik, de ettől beljebb is csak formákat, színeket látunk amíg el nem érjük a belső, kb. 60 fokos tartományt, ahonnantól már úgymond "látjuk is" amit nézünk, de igazán részletesen ennél is kevesebb, egyszerre kb. 10 fok.... Ezt persze az "automata" szemmozgás és a képmemória folyamatosan kiegészíti, kiterjeszti.
Mindenesetre ahogy előttem mondták inkább a perspektíva az ami számít a természetes hatású képnél, márpedig ha ilyen nagy látószögű lencsét használnánk az nagyon megváltoztatná a képelemek arányát!
-
Victoryus94
őstag
válasz
Ipadipad #24481 üzenetére
"Az ember esetében a horizontális látómező két szem használatával maximálisan 200 fok, míg egy szemmel csak 160 fok. A két szem látóterének átfedése 120 fokos, 40 fok mindkét szemnél egyszemes látású marad".
120 fok feletti látószögű obit APS-C rendszerre nem hogy 100 alatt, de lehet hogy egyáltalán nem találsz. FF rendszerre létezik néhány halszem obi, ami képes 160-180 fokra (pl ez). De ezek APS-C vázon is legjobb esetben a 120 fokot érik el.
Árba pedig többszöröse az általad megadottnak. -
Ipadipad
tag
válasz
Fotonhámozó #24478 üzenetére
"Ha az elkészült képen ugyanazt szeretné valaki látni, mint amit "saját fejéből kinézve lát" (tehát a látómező perifériális részét is), akkor kisebb gyújtótávolságú objektívre van szüksége."
ehez milyen objektivet ajánlanál ? ami lehetöleg nem több mint 100.000ft
sony a6000-re -
Byk01
őstag
válasz
Fotonhámozó #24478 üzenetére
Nem azt írtam, hogy az emberi látásnak, vagy az ember szemeinek megfelelőt, csak egy szemnek (azaz, ha fél szemmel nézed a világot)
De ez nem csak a képszögre vonatkozik, hanem a perspektívára is. A normál objektívek olyan relatív távolságot mutatnak két tárgy között, mint ahogy azt látod. Biztos hallottad már sportközvetítésekben (neadjisten olvastad a fotóelmélet ide vonatkozó részeit), hogy a teleobjektív "csal", azaz közelebbinek mutatja egymáshoz az elöl és a hátul lévőt. A nagylátó ennek pont az ellenkezője, megnöveli a távolságot a kép előterében és hátterében lévő dolgok között. Mindkettőt persze úgy kell érteni, hogy ahhoz képest, amit a szemünk megszokott. -
Fotonhámozó
senior tag
Azért ez a sokat hangoztatott "full framen az 50-es obi nagyjából az emberi szemnek megfelelő képet ad" eléggé félrevezető tud lenni. Csak úgy-ahogy fedi le az emberi szem látómezejének éles tartományát (persze ez egyénfüggő is, nekem pl nem fedi le teljesen... magas labda, de nem, nem ég senki sem szemeim kereszttüzében
). Ha az elkészült képen ugyanazt szeretné valaki látni, mint amit "saját fejéből kinézve lát" (tehát a látómező perifériális részét is), akkor kisebb gyújtótávolságú objektívre van szüksége.
-
A Zéé
addikt
válasz
rascalyjo #24476 üzenetére
ugyan tapasztalatom nincs fele, de túl sokat nem foglalkoznék vele.
Ha van otthon a szekrényben, vagy haver odaadja 2 sörért, és olyan vázad van, amiben van fókuszmotor, akkor egy próbát lehet, hogy megér, de amúgy nem látom miben tudna többet egy modernebb obinál. Pénzt biztos nem adnék érte. Se nem fényerős, se nem valami különleges átfogás. Egy n+1-edik 30 éves kitobi az én szememben. -
rascalyjo
tag
Sziasztok!!
Nikon régebbi obijairól kérdeznék. Kinek volt e már tapasztalata velük, esetleg vélemény velük kapcsolatban.
Érdemes e velük foglalkozni?Nikkor AF 35-105/3.5-4.5
Nikkor AF 35-135/3.5-4.5Előre is köszi!!
-
zed juron
aktív tag
Köszi a válaszokat!
-
total90
veterán
Ezek közül melyik lenne a jobb? Érdemes a Sigmara többet költeni? Nikonból láttam f 1.4-et is, de 3x annyi mint az f1.8. Jobb is annyival?
A Nikon oldalon aztán lekértem a fixek listáját FX-re és meghökkenve láttam pár obit, amit azt hittem, hogy DX obik. 50 mm f1.8 SE, 50 mm f.8, 50 mm f1.4.
Ezek mit hoznak FX-en? Én teljesen úgy voltam vele, hogy ezek DX-re obik.Néztem még párat, ezekről valami infó: Tamron 45mm f1.8, Tamron 35 mm f1.8, Sigma 50mm f1.4 és a másik Sigma 50mm f1,4
-
-
total90
veterán
FX-re (Nikon D800) keresek egy fixet. 30-70 mm között lenne ideális. Milyen objektívek jöhetnek számításba?
-
zed juron
aktív tag
Van a Samyangnak ez a fix 500mm-es T2-es adapterrel szerelhető objektívja. Valakinek van ezzel tapasztalata? Mennyire jó a képe vagy ez paraszt vakítás?
-
bubi92
őstag
höjj
lecsúszott a táska a vállamról, ahogy a cipőm vettem fel. kb.50 centi. és szerintem pont a fix50-esemre érkezett, mert most épp semmi fókusz. hiába tekerem manuálisan a kis ablak ugyanott áll. ki-hol foglalkozik ilyennel?
-
törölt tag
sziasztok...múltkor volt szó a Tamron 17-50 f/2.8 ( nem VC ) objektívról, olvastam külföldi oldalakon, hogy sokan használják Canon fix 50mm f/1.8 helyett is mert jobb a képe, vagy legalább is nem rosszabb......mit gondoltok?..van tapasztalat ?
-
Hello,
Hülye kérdés
Cmena 4 (vagy bármilyen T-22 szabvány) objektívet adapterezett már bárki bármire?
Elkezdtem adaptert gyártani m4/3-ra, de jó lenne valami nagyobb szenzorosra is, és furcsa, hogy sehol semmi arról, hogy bárki megpróbálta volna. (Nem hogy Canonra, de semmire.) -
Audison
senior tag
válasz
Bazs1981 #24463 üzenetére
Ha APSC-re kell, jobban jársz szerintem a 15-85-el, a kezdő (15mm) gyútáv miatt. Én is elgondolkodtam rajta ezért is írtam, de lehet, hogy maradok a 24-105-nél, mert felépítési minőségben jobb a 15-85-nél, másrészt szigetelt is..aztán szerintem később veszek mellé egy 10-18-at vagy egy 10-22-t. -> [link]
-
Audison
senior tag
Sziasztok!
Canon 24-105 F4 L obit szeretnék lecserélni EF-S 15-85 IS USM obira a 15-ös kezdő miatt (50D), de visszakeresve a topikban, a kicsúszó tubus az nagy betegsége. Képminőség szempontjából nem lenne visszalépés, ahogy nézegettem a teszteket, de a csúszkáló tubus lehet, hogy zavaró lenne hosszú távon.
[link] Ezen a videón jól látszik, hogy 50-18-ig nagyon "laza"..arra lennék kíváncsi, hogy pár év után 15mm-től lefele lógatva sem csúszik ki vagy "bekopik" és ugyanígy fog csúszkálni minden állásban?
-
Bazs1981
aktív tag
Sziasztok!
Abban kérném segítségeteket, hogy milyen fókusztáv elemző szoftverek vannak és melyiket érdemes használni? Arra gondolok, hogy ha jól emlékszem vannak olyan programok, amikbe ha betöltöm a képeimet, mutatja hogy melyik fókusztávot használom a legtöbbször, csak már nem emlékszem hogy melyek ezek.
-
faki_
senior tag
válasz
#65675776 #24454 üzenetére
Pontosabban feltételezik, hogy a legtöbb típust a Sigma gyártotta, de lehetnek más gyártók is. Egy biztos, hogy egyik sem vállalta fel a nevet (gyengébb minőségű, konzumer cuccnak tekintik?) és a forgalmazó Ritz Camera sem pontosított. Állítólag az autófókuszos Quantaray objektívek szinte biztos, hogy kivétel nélkül Sigmák, megvan a kinézetre is hasonló testvérmodelljük (néhánynál csak régebbi, saját néven már nem forgalmazott). A kérdéses obi viszont nem az, ill. hasonló Sigmát sem láttam, így szerintem nem sok köze van hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest