Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Éértem, nálam általában az a cél, h ne mozduljanak be a dolgok

-
nozs23
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
"általában amikor ekkorát ugrunk, a szenzorteljesítmény is ugrik 1FÉ-t, amiről ezesetben szó nincs."
Akkor tedd kerlek egymas melle a dpreview-es studio hasonlitasban az emlitett ket gepet. Batran. Van ott kulonbseg nem is keves.
"Azt az 1 másodperces stabis mondatot nem értem. Miért nem ér semmit utána?"Valoszinuleg itt korul tudja a Z6. Tehat, ha van ennel jobb az felesleges.
-
t72killer
titán
Nem azt mondtam, hogy semmit nem ér utána, de a nincs használható stabi (e-pl5) szintről a kitartom az 1mp-et alapobival óriási lépés. Viszont kérdés, ki profitál ténylegesen egy kitartható 4sec-ből
?"Amúgy a videós feldolgozás szerintem annyira jó lett, hogy ott kb. megvan az 1 FÉ előny a GX80-hoz képest." - értem, ez tényleg komoly fegyvertény
. -
vond
MODERÁTOR
válasz
MrChris
üzenetére
Igen, inkább 2-2.5 szeres, nem háromszoros az az ár.
t72killer: Azt az 1 másodperces stabis mondatot nem értem. Miért nem ér semmit utána? Az előbb teszteltem, 10-ből 10 tökéletesen éles képet lőttem 2 másodperces záridővel ekv. 24 mm-en, és elég sok sikerült 4-5 másodperccel is.
A videós IS Lock meg egy akkora királyság, hogy az nem igaz.
Amúgy a videós feldolgozás szerintem annyira jó lett, hogy ott kb. megvan az 1 FÉ előny a GX80-hoz képest. Fotóban nem annyira. De ezt még részletesebben le kell tesztelnem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nálam is most van folyamatban a csere G9-re. A GX80 folyamatosan nagyon jó ár/érték arányú, kiegyensúlyozottan mindenből tud egy kicsit, kb egy XQD kártya áráért. Viszont a G9 egyfajta erődemonstrátor, az új szoftverrel videó téren átugrotta a konkurenciát. Mint mindenben (optika, hifi, mobil, autó...) a picivel jobb egy kétszeres szorzóval párosul.
-
t72killer
titán
válasz
nozs23
üzenetére
Értemén a csilliónyi többletfunkciót, csak kérdés fejlesztéskor kinek mi a prioritáslistája. A stabi is egy ideig komoly tényező, de ha elértük az 1sec körüli értéket, akkor már nem jelent akkora hozzáadott értéket. A g9 árcéduláját amúgy a videós skillek írják - valószínűleg jogosan, csak kérdés a mezei felhasználó ezeket mennyire aknázza ki.
APSC-n a fuji x-h1 sztem méltó ellenfél uennyiért, bár nem tud belső 10bites rögzítést - viszont pdaf-et igen.
#93091: nekem csak a 3as árszorzó bökte a csőrömet, általában amikor ekkorát ugrunk, a szenzorteljesítmény is ugrik 1FÉ-t, amiről ezesetben szó nincs. Persze igaz, a g9 egy GH-s gép videós képességeit hozza, ami elég komoly vasat+szoftvermunkát feltételez a pucér szenzoron túl.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
Köszi! Ez kellett.
Ha valami jó mostanában ár/tudás arányban, akkor az a G9.t72killer: Megnézted a linkelt gyorstesztemet? Az elképesztő videós képminőségen, és brutális stabilizátoron kívül is napestig tudnám sorolni, hogy miben jobb, mint a GX80, és az MFT vázak 90%-a.
300-350 ezerért szerintem nagyon jó vétel. Mi keresünk keveset, az a helyzet.
-
nozs23
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
"max egy g9-et elfogadnék kb féláron - uis nemigazán tudom értelmezni a 3x-os árat a gx80hoz képest."
Mit nem tudsz rajta ertelmezni? Gyakorlatilag az egyik, ha nem a legjobb negyharmados vaz es mar mar 300 korul meg lehet csipni. Gyakorlatilag nincs ellenfele felepitesben, kezelesben, stabiban.
Eleg sok vazat nem tudok ertelmezni az aran. Pl. Sonyk, Fujik 80%-a, de a G9 pont nem tartozik ezek koze.
Szerinted melyik croppos vaz hoz hasonlot ezen az aron? A 0.5, 0.7 fenyerteknyi elonytol eltekintve, ami jar mondjuk egy aps-c-vel.Vagy azért nem latod ertelmet, mert kozel 2x annyiert ott van mar a Z6 is?
-
t72killer
titán
Minek kell olyan rengeteg megapixel, amikor 4k-nál (8MP) kb a populáció 0.0001%-a nézi nagyobb felbontásban a termést? Nagylátó-nagyfelbontásnál meg elég sokszor a panoráma az igazi megoldás: 1. pénztárcabarát, nem kell hozzá nagylátó obi, 2. már 2db kép összeragasztásából is jó sok részleted lesz (+ide még kedvezőbb is a 4/3 képarány szvsz!) 3. természetesebbek a perspektívahatások
A gx80-at tuti nem cserélném semmiféle APSc canonra és őszintén a mostani m4/3 felhozatalból max egy g9-et elfogadnék kb féláron - uis nemigazán tudom értelmezni a 3x-os árat a gx80hoz képest.
-
t.imi
addikt
Ha lenne rá keret.... Egy Samyang 85-t tudtam megcsípni féláron, annak is nagyon tudtam örülni :)
Leültem higgadtan. Sony váz legalább 300, egy Sony canon AF adapter 40-50, natív lencse sehol. Nyomhatnám 80 dekás makróval, plusz adapter. Újra teszt hegyek olvasása.... Lassan beérjük a nyugatot, majd akkor :) -
t.imi
addikt
Van esetleg valami, amit kifejezetten meg szeretne valaki tudni?
jövőheti lottószámok?
Tiszta transzban vagyok. GX9 helyére keresek/tem valakit ~24mp vagy fölött. Canon milc kiesett, nincs evf, illetve valahol 70-80 környékén. Sony-ra átállni porté, makró vonalon lenne fájdalmas. Így vissza a kályhához. Naprakész lévén eddig fel sem tűnt a G9, az 5M III, Pen-F-el sem foglalkoztam.
G80 teljesen kiesett, GX80, GX9 tudok viszonyítani. Utóbbihoz mérten mennyivel jobb/szebb/gyorsabb a képminőség, AF sebessége, szenzor?Nagy felbontású képek jól jönnének Canon 10-18-al, makróban, sorozat gyerekre, vadakra.
Vitrinben láttam eddig, deverbális a GX9-hez mérve
Szerinted van értelme cserélni, hoz annyival többet?
Elsősorban a ~70k árkülönbség miatt esne rá a választás + meg is szoktam a Pana menüjét.
Köszi!
-
vond
MODERÁTOR
válasz
peppe79
üzenetére
Elsőre jól hangzik. Tájképezésre (is) pazar lenne. A Leica 10-25mm f/1.7 kisebb, könnyebb és olcsóbb változata, mondjuk harmad, negyed áron.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
____________________Ha minden jól megy, holnap G80 vs. G9 teszt. Főként a videós részt akarom összelőni, meg mondjuk a stabilizálást, de csinálok azért pár fotót is. Van esetleg valami, amit kifejezetten meg szeretne valaki tudni? Írjátok meg, és igyekszem azt is megcsinálni.

Tegnap, tegnapelőtt sikerült végre majdnem mindenen átrágni magam. Beállítottam mind a 15 (!) fizikai FN gombot. Nagyon durva, hogy mennyire testre lehet szabni ezt a G9-et. Már csak meg kéne szoknom a használatát.

Szerk.: Gyors, előzetes teszt (mert nem bírok elnyugodni a seggemen).
Elég durva a különbség mind minőségben, mind stabilizálásban (az IS Lock-kal, de anélkül is hatékonyabb a G9). -
peppe79
senior tag
válasz
trlala
üzenetére
Ez a szabadalom alá vont 8-25mm F4 PRO lenne még érdekes...kérdés persze, hogy ha lesz is belőle valami, milyen árcédát tesznek rá.
-
trlala
aktív tag
-
t72killer
titán
válasz
kovsol
üzenetére

Egyébként egy nagy egyvelegy lett a "véleménycikk" a lajka mellé néhány jó darab is belekeveredett azért, bár aki e-m1ii-t, a6600-at vagy x-t3 at vesz, nem hiszem, hogy ilyen irományok alapján tenné...
Az, hogy mi kerül egy ilyenbe gondolom kenőpénz/felszerelés kérdése is.
#93069: naná, vki linkelt róla, hogy körbehugyozza a tizenkétezerdodoós déeselert
. El se kell utaznod, az AI olyan képeket rajzol neked, hogy hozzád járnak az utazási irodák bikinimodelles strandfotókért. -
Balinov
titán
válasz
kovsol
üzenetére
jah, plane, mikor pl. egy 5d Mark IV nyakpanton egy 700D log, fenyes nappal felnyitott beepitett mokusvillantoval es persze a 18-55 kitobival.A sajat szememmel lattam oktoberben egy amerikai turista nyakaban a Kylemore Abby-nal. Eloszor nem akartam elhinni, de aztan odaultek tolunk 2m-re kvzni a teraszra, szoval tevedes kizarva
-
kovsol
titán
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Van ott egy Canon EOS M6 MKII, amin csodálkozom az a Pana.
-
t72killer
titán
Nassonaldzseografik - mit vigyünk a Colosseum környékén gyűjtögető román-roma civil szervezeteknek? Hát persze, hogy lajkát, azzal gyorsabban kereket tud oldani az ifjú értelmiségi

Akkor aztán lesz életérzés...
-
t.imi
addikt
Köszönöm a segítséget, akkor cumi. M III egy ideig álom marad.
-
t72killer
titán
Noigen, a "40MP" átrajzolja elvileg a teleobi-ekvivalencia térképet, de azzal max szexelő teknősöket tudsz lőni (ez náluk naaagyon lassú folyamat
), vagy egyéb olyan jószágot, ami akár nagylátós közelségbe is enged.A mkIII elég jelentős fejlesztése a pdaf, halra-vadra- madárra mindenképp azt ajánlanám. Ja, pixelből is több van.
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Rámennék madárra, vadra, 150-600-at venne mama ff-re, emiatt elkezdtem árulni a gx9-et, apsc-n nagyobb mp, igaz csak 1.5 szorzó 2x helyett.
Közben jött az m5 m ii akció, ami akár 40mp, igaz ahhoz alfában ülő egyed szükséges.Sokkal öregebb váz, de létezik rá Wong(?) féle beállítás, ami nem tudom mennyit dob rajta. Érzékelő fogalmam sincs mennyivel gyengébb a felbontástól eltekintve, a trapéz korrekció jól jönne város, épület fotóknál..
Lényeg. Érdemes foglalkozni a mark ii-vel még, ha ezirányú terveim vannak? -
aginor
veterán
Az igaz, bár mondjuk a dedikált Milc objektívek ott sem ilyen olcsóak. De amúgy én már gondolkodtam rajta, hogy ha amúgy lenne egy adapterem elfekvőben hozzá, akkor megérné kipróbálni tájképelni.
peppe79: volt mostanában egy eladó 120k-ért. Megmondom őszintén, ilyenkor örülök, hogy nem volt pénzem rá, mert már nem lenne. Mert bár nagy és nehéz, de ha kellően jó lenne az ára, akkor simán kipróbálnám (nem, a 120k nem elég jó hozzá sajnos).
Amúgy néha csodálkozom, hogy egyik-másik 4/3-os objektív milyen árakon megy, ahhoz képest, hogy a rendszer halott. -
peppe79
senior tag
+1
Anno sokat töprengtem rajta, hogy vegyek-e egy használt 4/3-os, Oly 7-14-est, de a 800 grammos súly, és a cca. 100-120 ezres ár aztán eltántorított tőle. Annyira azért nem létszükséglet nekem a nagylátószögű, de néha jól jönne. Kár, hogy nincs a szortiban egy olcsóbb, "igénytelenebb" változat.
-
aginor
veterán
Igazából ennyiért nincs értelme. Oly 7-14 kb. 4kiló, Leica 8-18 340k, ez meg 320. Nem is értem. Valószínűleg úgy felejtették az árát és még nem esett le senkinek, hogy nem ér többet 250k-nál. Ha döntenem kellene hogy ez vagy 20k-val többért a Leica, még gondolkodnom sem kellene rajta..
-
aginor
veterán
-
aginor
veterán
Egy szint fölött már irreálisan sokba került a fejlődés, és ez mindenre igaz az autóipartól a fényképezésen át a vendéglátásig és a sportolásig bezárólag. A 12-60 Leica is vagy két és félszer drágább a sima kiadásnál, de a képminősége nem jobb annyival.
trlala: ebben mondjuk egyetértek, és már többször is hangoztattam, hogy a 4/3-ból hiányzik az F4-es tele sor, ahogy az F4-es zoomok is (a 12-100-től és a 300mm/f4-ektől most nagyvonalúan tekintsünk el). Szerintem van egy olyan réteg, aki nem igényli a nagy vagy extra nagy fényerőt, de a szép rajzolatot és jó építési minőséget igen, viszont nem szeretne/tud fél misit csengetni objektívenként, ha a kittről továbblépne.
t72killer: ez jó volt: "lassan leejted a gépet és az ibis korrigál"
-
vond
MODERÁTOR
Tegnap este volt pár percem pöckölgetni a G9-et. Idáig is odáig voltam a jó MFT stabiktól, de ez megint egy másik szint. 14 (28) mm-en kajakra kitartottam 4-5 másodperces expókat. WUT?

Videóban az IS Lock szintén áll leejtős kategória. De ezt kikapcsolva, maga a sima Dual IS (2) is büntet.

-
trlala
aktív tag
Mondjuk nem értem a gyártókat: hogy ha egy lencse nem nagy fényerejű, az szükségképpen gyengébb minőségű is. Ellenpélda a Leica: az M-es lencséiből egy csomó van nagy fényerővel is meg kis fényerővel is. Az utóbbi minőségben semmivel sem rosszabb az előzőnél. Talán az új 12-45 Oly rácáfol majd erre: kicsi lesz és kitűnő minőségű.
-
aginor
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Hááát, ha tippelnem kellene akkor legalább 1,5-2 kiló, árban 1misi, de én nem értek a lovakhoz.

Mondjuk az útitervben van két érdekes (és talán ésszerű) objektív is, a 100-400 és a 12-45 személyében. Speciel az előbbi nem érdekel, mivel a 40-150+2x és majdnem ott vagyok, viszont az utóbbi izgalmasnak hangzik, és az F4 miatt remélem jó ára is lesz, bár az még kérdéses, hogy mit ért az Olympus az "ultra kompakt" alatt és hogy ez majd mennyire fogja elvinni az árát.
vond: azért a fényerő nem minden. A rajzolat is számít, plusz az építési minőség. Lehet a 100-400 5.6-on jobban karcol mint a 100-300 F8-on.
Ettől még valóban erősen túlárazott a 100-400, de nem biztos, hogy csak a Leica plecsni miatt. -
vond
MODERÁTOR
válasz
t72killer
üzenetére
Mindkettő túlárazott és dögnehéz. A 100-300 II fél kg, és kijön 3 darab a 100-400 árából. Oké, az Leica, de az a +100 (200) mm nekem nem érne meg ennyit. Főleg úgy, hogy valószínűleg a 100-400 is f/5.6 körül jár 300 millin, vagy akár még fölötte is.
Az az Olympus ágyú meg egy vicc.
-
t72killer
titán
válasz
trlala
üzenetére
Ha csak 2-vel kell majd szorozni és nem 2.5-tel, akkor versenyképes lesz pl a sony 200-600-assal.
#93032:
A madaras szakma sajnos ilyen, sose elég a fókusztáv, 800mmekv-el egy reális 20m tárgytávolsággal nem pinty hanem egy nagyobb vadliba tölti meg a képet. A fókusztáv mellé meg nem árt valami értelmezhető blendenyílás is, ami meg ugye masszív üveg... -
t72killer
titán
-
-
aginor
veterán
Kíváncsi leszek az útitervbe bekerült új objektívekre..
-
trlala
aktív tag
Jól értelmezem:
Az oly rc vakuvezérlése csak akkor működik, ha egy kompatibilis vaku rá van dugva a vázra. A második stb vakut akkor vezérli? -
aginor
veterán
válasz
theporcupine
üzenetére
Ez mondjuk igaz, de mivel én fotózásra használom a fotógépet, így nem zavar.

Akkor már jobban zavarnak a hibrid hülyeségek, mint folyamatos rekeszvezérlés, ilyen af gyűrűvel és/vagy fókuszlégzéssel (pl: 10-25). -
theporcupine
tag
válasz
aginor
üzenetére
Kell ekézni, mert a Pana bevallottan erős videós funkcionalitással készíti a vázait kezdetektől fogva. Fotózásra jó ez a fókusz, de videózásra alkalmatlan. Úgy, hogy az AF-je szintén alkalmatlan videóra (film készítésnél talán azért a MF és follow focus jellemzőbb). Elég gyakori, hogy más gyártók objektívjeit használják filmezésre, de ez meg más funkciók vesztésével jár (Dual IS). Mi ebben a jó a Panának, hogy nem tőle vesznek objektívet. Én nem értem a szándékot.
-
aginor
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Mondjuk szerintem nem kell ekézni. A funkcióját jól ellátja, a változtatható sebesség extrájával, illetve én szeretem azt, hogy minimális erővel, és folyamatosan lehet tekergetni.
Az extra funkciókkal kapcsolatban van igazságod, és mivel elektronikus, így lényegében bármit rá lehetne programozni, ha akarnák. Szerintem azért nem foglalkoznak vele, mivel ha átállítod manuál módba a rendszert, akkor hirtelen elveszíted a rá programozott funkciót, aminek lehet, hogy nincs dedikált gombja, vagy nincs ráprogramozva másik gombra sem. -
MrChris
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Sajnos még most is ekézni kell, továbbra se eléggé kiforrott, pedig olyan egyszerűnek látszik. Ha meg már van egy ilyen elektronikus gyűrű ami az AF mellett szerintem elég kihasználatlan, akkor lehetne pár más dolog vezérlésére is használni. Pl. adná magát hogy fókusz helyett rekeszvezérlésre.
-
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Az ember valahogy nem kezeli önálló egységként az objektívet (mivel csak vázzal együtt van értelme), így az is fura, hogy van saját vezérlőszoftvere.
Amúgy ma már kb. mindennek van, vakunak, távvezérlőnek is, stb.
Nekem még a D80-on volt kuplung, és olyan objektíven is volt, amivel AF csak ilyen vázon volt, de mivel makró volt, így máshol sem zavart annak hiánya. Amúgy egy időben elég sokat ekézték a 4/3-ot, az elektronikus fókuszgyűrű miatt, most meg már lényegében minden natív MILC objektív ilyen megoldással rendelkezik. Változik a világ. -
-
asdf_
veterán
ha direktbe írna a vázra a gép, és mondjuk bármi okból megszakadna a folyamat (megbotlasz a kábelben, áramszünet), akkor kuka a váz, csak a márkaszervíz tudná újraéleszteni.
Lehet, hogy mar megemlekeztem errol, de szerintem a vilag cikije es fillerszexualizalas a felsofokon, ha felbeszakadt fw frissites utan valami keptelen felallni. Faek egyszerusegu megoldani, hogy ne igy tortenjek, csupan ketszeres meretu flash tarolo kell hozza (lasd: fillerszexualizalas), amiben a FW van, frissiteskor felulirod az also felet, ha elflashelted es nem tud bebootolni, akkor resteli magat es bebootol a tarolo felso felen levo mukodo FW-vel, ha meg sikeres frissites utan mondjuk 3* felallt a keszulek, akkor az mar biztosan tutijo,, also tarolobol felmasolja a felsobe a FW-t, igy mindkettoben ugyanaz van es keszen vagyunk.
-
Studi
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Az Olympusok esetében a rendszer, használt porgram a mai napig ugyanaz. Gépről a program felmásolja a vázra, és ott elindítja a frissítő programot. Amúgy ez a biztonságosabb: ha direktbe írna a vázra a gép, és mondjuk bármi okból megszakadna a folyamat (megbotlasz a kábelben, áramszünet), akkor kuka a váz, csak a márkaszervíz tudná újraéleszteni. Ha a váz csinálja az egész folyamatot, és van elég energia az akkuban, akkor nem lehet gond. (feltével, hogy nem kapcsolod ki közben a vázat persze)
-
válasz
MrChris
üzenetére
Én sima 4/3-on csináltam objektív firmware frissítést, de ott úgy ment, hogy számítógépre kellett kötni, és a számítógépen kellett futtatni egy update progit. Örülök, hogy ha m4/3 rendszeren a váz csinálja ezt, valahogy úgy érzem hogy az biztosabb, mint egy usb kapcsolaton keresztül.
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Off kérdés. Most, hogy nagyon akciós a 60mm makró, milyen árban érdemes meghirdetni 2 év oly garanciával?
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Jó, nem fogok állandóan 4-5 másodperccel lövöldözni, de a 2-t teljes nyugalommal fogom használni pl. esti városi fotózáskor.
Itt már frankón bemozdulnak a lassabb dolgok is.
?
.
Ha valami jó mostanában ár/tudás arányban, akkor az a G9.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. El se kell utaznod, az AI olyan képeket rajzol neked, hogy hozzád járnak az utazási irodák bikinimodelles strandfotókért.

Pedig néha nagyon jól jönne. De ennyiért akkor se venném meg, ha bőven lenne ennyi pénzem.