Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Onlány
tag
Sziasztok!
Vannak most érvényes promóciós kódok? Ezeket hol lehet elérni?
Köszönöm a választ! -
net91
senior tag
Igen a kereskedést és az osztalékot is be kell vallani.
-
Sziasztok,
Tavaly az ilyen/olyan Lightyear-es cikkek hatasara megnyomkodtam az appot a minimal befizetendo osszeggel es abbol vettem reszvenyt, nem TBSZ szamlan.
Igazabol akkortajt ismerkedtem a temaval, soha nem csinaltam ilyet elotte es csak most esett le, hogy ebbol nekem lehet adoznom kellene iden...Ezt szedtem ki a statement-ekbol:
Ha jol ertem, akkor eladas es vetel napjan vett MNB-s arfolyam alapjan nekem ~725Ft deviza nyeresegem lett.
Osztalek nem szamit gondolom, "Tax Amt." oszlop is 0-at ir.Ezt a brutal mennyisegu penzt akkor most nekem be kellene vallanom?
Ha igen, azt hogy?
En evek ota a NAV altal keszitett adobevallast hasznalom, megvarom amig megcsinaljak, csekkolom az adataim meg osszenezem a munkaltatoi M30-as adataival, mindig stimmelni szokott ezert siman jovahagyom.
Most ebbe a NAV-os bevallasba kellene valahogy, valahova beleszerkesztenem? -
MrSealRD
veterán
Lehet volt róla szó...de friss aktuális infó érdekelne. Revolutról lehet beutalni Lightyearre?
-
AMD Power
titán
Akkor én fogalmaztam rosszul. Láttam,hogy gyengül a dollár, és amúgy is jövő hónap elején vettem volna a következő pakk ETF-t. Így ezért előre beutaltam a következő befektetési összeget, azt most átváltottam dollárra, beraktam a széfbe és majd március elsején abból fogom megvenni a jövő havi ETF adagomat.
Napi 1-2 órát hallgatok ilyen és ehhez hasonló témában videókat. Sok hasznos dolgot mondanak.
[ Szerkesztve ]
-
lemusz
addikt
válasz
AMD Power #1213 üzenetére
Sokat írsz, de keveset hallgatsz. Pedig a másikban küldtem a kérésedre ezer meg egy gazdasági/befektetési podcastot, azokat ha hallgatnád lehet ragadna is rád valami. "A jól vált most" kijelentésben a 'most' arra utal, mintha szerinted változó feltételek mellett váltana a lightyear. De ez nincs így természetesen. Precízebben kellene fogalmaznod, ha már napjában tízszer beírogatsz minden egyes ilyen témájú topikba. Pénzügyekben a precizitás nagyon fontos! Továbbá nem tudom átjött-e, de figyelmeztetni is szerettelek volna, hogy lehet nem fentartható módon közelíted meg a befektetéseket (kezdőként egyedi részvények, impulzusváltás, hitelkártya stb.). Tudva lévő, hogy a negatív tapasztalataikat 10x többet mondják el az emberek mint a pozitívakat, tartok tőle hogy ha ne adj Isten megégeted magad mindenhol kiírod majd magadból, aztán olyanok kedvét/önbizalmát is elveszed a "tőzsdézéstől", akiknek amúgy ajánlott lenne. Reméljük persze, hogy ez nem így lesz.
-
lemusz
addikt
válasz
AMD Power #1210 üzenetére
Még véletlenül se arról van szó, hogy gyengül a dollár - ááá nem - LY váltja nagyon jól! De csak most, csak neked! Siess, hitelkártyákat elő, malacperselyt törni, mindent be kell tolni ami pénzre hasonlít, aztán ha jövőhéten még gyengébb lesz, akkor - most figyelj! - az LY mégjobban fogja váltani! Brutális! - úgyhogy akkor jön majd még egy kör betankolás, a végén meg már a szomszéd kisfiú nevén is 3 hitelkártya lesz. Halál az átgondolt befektetési stratégiára, éljen az impulzusvásárlás! Meg ha már ott jársz hozhatnál egy kiló mirelit hasábborgonyát is, köszi!
[ Szerkesztve ]
-
AMD Power
titán
Nagyon jól váltja a Lightyear a dollárt most. Küldtem is ma be pénzt, átváltottam dollárba és ment be a széfbe. Március elején meg majd abból veszem meg a következő adag ETF pakkot. Nem hülyeség ez nem?
-
-
AMD Power
titán
Az létezik,hogy hitelkártyával nem tudok a fő számlára pénzt befizetni?
-
MrSealRD
veterán
Újragondolom. Bocsi.
[ Szerkesztve ]
-
lemusz
addikt
válasz
user112 #1203 üzenetére
Ne úgy írd hogy beutaltad mert az mást jelent, félrevezető. Átvezetted. Főszámláról átvezetted TBSZ számlára az eurót. Ha ezt sikerült megcsinálni, akkor tök ugyan úgy kell csinálni dollárral is. Asztali gépen böngészőből csinálom nem ipod-on vagy mobilon, de nekem ez az átvezetgetés nem jelentett semmilyen problémát, csodálkozom is hogy nektek igen, értelmesen látszik TBSZ számlán, hogy lehet forint, euró, dollár és angol font is, de devizát akármit lehet rá berakni, gondolom akár kuvaiti dínárt is, csak kezdeni nem lehet majd vele semmit sem míg át nem váltja az ember...
-
user112
senior tag
Ez van a promocionál:
this free conversion allowance is not applicable to a tbsz account
A fő számlán váltottam eurot, nem volt költség. Tbszem még nincs, de remélem át tudom majd vinni -
lemusz
addikt
válasz
user112 #1196 üzenetére
1.Ha olyan a promócióskód akkor lehet, hogy csak a főszámlán érvényesül az ingyenes váltás. Amit én használtam is ilyen volt.
2.Igen, lehet. Viszont emiatt idő előtti feltörés esetén kicsit matekosabb lehet a fizetendő adó mértéke. Nem tudom ezt az LY számolná-e ki vagy az ügyfélnek kellene-e.
4.Hedge-elt ETF-ekre céloz a kérdésed. Szerintem a legtöbb magyar ETF-only hosszútávú befektető eurós etf-eket vesz, kicsit abban a reményben is, hogy idővel esetleg visszaváltási költség se terhelje, mert akkorra esetleg már bevezetődik nálunk is az euró. De ez csak hipotézis. Érdekes kérdés ez, hogy ha már meg van pl hogy SP500-at akarsz venni, akkor azt euróban vagy dollárban tegyed-e, mert ha eurósat veszel, akkor azzal lényegében arra is fogadsz, hogy az euró gyengülni fog a dollárral szemben, ha viszont dollárosat veszel, akkor 1 az 1-ben az index mozgása lesz a mérvadó.
-
user112
senior tag
Sziasztok!
1. A sima számlán és a tbsz-en is van kedvezményes valutaváltás?
2. Tbsz-re Ft és valuta is tehető?
3. iPad-on hogyan lehet beállitani, hogy az app jelszót kérjen belépéskor?
4. Mindegy hogy Eur-ért veszek usd részvényeket vagy Huf-usd váltás után usd-ért? -
user112
senior tag
A hitelesitéshez kapott sms a magic.falcon-3-eu.veriff.me oldalra akar vinni. Ez normális? Qr kód beolvasás volt a másik lehetőség.
-
amargo
addikt
válasz
emcee825 #1186 üzenetére
alapvetően nekem sincs gondom, ha többet kell kattintani, csak ugye még ez is limit-es kb bármelyik banknál.
Mondjuk az egy jó, hogy wise saját számla (bár a kedvezményezett neve miért a TransferWise
), mert ott a nevemen van és onnan LY-re, ebbe még nem is lehet belekötni
[ Szerkesztve ]
-
AMD Power
titán
Ha a személyes számlán, főszámlán kereskedve vásárlok a tárgyévben egy ETF-et, vagy egyedi részvényt és évközben profittal eladom, gondolom mivel nem a TBSZ2025 számlán történt igy az "adóköteles"? Gondolom itt az ajándék 3500Ft részvény vásárlási lehetőségre amit amúgy a TBSZ számlára nem tudok átvezetni.
Én próbáltam azt a 3500Ft átrakni a TBSZ számlára, de nem engedte.[ Szerkesztve ]
-
emcee825
csendes tag
Megértem.
Technikailag nem saját számla van mögötte, végül viszont az ember saját számlájára kerül.
Nem tudom, hogy egy bírósági ügyben mi lenne a kimenetel, de úgy sejtem, hogy a kisbefektető húzná a rövidebbet. Amúgy érdekes lenne egy hivatalos álláspont erről, mert többször tapasztaltam, hogy szigorú értelemben nem okés a dolog, úgy mint ebben az esetben, de aztán pedig mégse gördítenek elé akadályt. Engem nem érint, megoldom máshogyan. (pl. WISE-ra utaltatom ki, majd onnan 50 ezrenként utalom LightYear-re). Tudom, itt majdnem mindenki egy kattintással szeretne mindent megcsinálni. Nekem nem probléma, ha az ingyenességért cserébe nem egyet, hanem 21-et kell kattintanom. Persze nem vagyunk egyformák. -
amargo
addikt
-
-
amargo
addikt
Csinált már itt valaki olyat, hogy valamivel nagyobb összeget (pár millió HUF) MÁK-tól átutalt LY-re, majd onnan kb 1-2 hónapon belül vissza a rendes számlára? A látra szóló kamatot használnám ki.
[ Szerkesztve ]
-
user112
senior tag
Jól értelmezem, hogy max 200k-t érdemes egyszerre befizetni saját néven lévő kártyáról, így ingyenes. Ezt aztán áttenni TBSZ-re és ott váltani €-ra, és így az is ingyenes; majd etf-et venni, azt is költségmentesen?
-
AMD Power
titán
Jó reggelt!
Tegnap láttam egy videót. Tóth Dávid és Somogyi Dóra tartotta. A végén szó volt róla,hogy tervezik a tört ETF vásárlási lehetőségét. Mikorra várható ez körülbelül? Tudni e erről már valamit? Ez egy nagyon pozitív fejlesztés lenne!!! 🙏
-
user112
senior tag
Lehet, paranoiás vagyok, de még soha nem adtam meg személyes adataim külföldinek. Inkább ennek visszaélésétől tartok, mint a befektetés bukástól. Igaz, voltam quaestor-os, 200k-val; szerencsére nem buktam. De emlékszem mekkora arca volt az ügyintézőnek, mikor rá mertem kérdezni, hogy miért nincs a jegyet kinálo cég nevén semmi.
-
z0d1AK
nagyúr
válasz
user112 #1166 üzenetére
A szükséges engedélyekkel rendelkezik. Balogh Péter is adja már a nevét, arcát hozzá (lehet ez is a trust score egy eleme)
-
lemusz
addikt
válasz
user112 #1166 üzenetére
Olvass vissza jó sokat és akkor lesz egy benyomásod róla, fixet senki nem fog tudni mondani. Szerintem kb az lehet az össznépi konszenzus számokra levetítve, hogy kb 10M-ig jó lehetsz LY-n, de ha ennél több pénzről van szó, vagy a havi berakott összeg ~300K vagy afeletti, akkor már inkább az IBKR javasolt.
[ Szerkesztve ]
-
user112
senior tag
Sziasztok!
A Lightyear megbízható? Senki nem tart visszaéléstől a személyes adatokkal, vagy a befektetéssel kapcsolatban? -
Gondoltam megosztom nekem is jó lesz évek múlva látni hol tartottam.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
emcee825 #1138 üzenetére
Bogarat ültettél a fülembe, rákérdeztem, hogy nincs-e köze a lassú utaláshoz ennek a decemberi dokumentumbekérésnek. Azt elismerték, hogy a felfolgozással még nem végeztek (nem volt elég bő egy hónap), de egyértelmű válasz nem érkezett, hogy szándékos volt-e a januári összes utalásom ilyen-olyan mértékű késleltetése, csak ígéret, hogy a jövőben próbálnak a 2 munkanapon gyorsítani.
Mindenesetre ma 150 ezer forint egyben utalva azonnali utalással kijött tőlük.
[ Szerkesztve ]
-
z0d1AK
nagyúr
-
Brandynew
őstag
Lehet már volt róla szó, de érdekes lehetőség: Új Bitcoin befektetési lehetőség Magyarországon: már elérhető a Bitcoin ETP a Lightyearen!
Van a cikkben egy új promókód is, 10 ingyen kereskedést ad (nem csak a Bitcoin ETP-re használható fel): MAGYALL10. Nyilván csak azoknak, akik még más promóciós kódot nem aktiváltak.
[ Szerkesztve ]
-
Én is 10 M alatt látom a kis pénzt.
Én 4 k dollárt és 1 M forintot raktam be főleg az itt tanácsolt All worldbe raktam be és az eddig a legstabilabb .
Nekem eddig szimpatikus a LY emailben is gyorsan válaszolnak.
Nekem is van ilyen meghívom ha valakinek kellene írjon rám bár mostanában ritkán lépek be. Igazából azt nem tudom mi legyen májusban felszabaduló állampapírral. Valószínüleg indítok egy újab tbszt. -
amargo
addikt
Viszonylag eltér az olvasottak alapján, kinek mennyi, ez valóban az anyagi helyzettől függően alakul.
Nem mondom, hogy nem vagyok szkeptikus, de szerintem 10M alatti összeget megéri még itt tartani, felette inkább ibkr, van ott is számlám kb 3 éve, de nem használom. Itt egyszerűbb a likvid pénz tartása is. Én, mivel 3 éve masszívan a deviza felé megyek (heti rendszerességgel váltok, usd, gbp, eur-t, akkor is, amikor fáj), ezért volt egyszerűbb ide pakolni, előtte a revolut, wise számlákon néztem, hogy semmit nem kapok érte, tudom ez kb 1 éve változott. -
MrSealRD
veterán
Én csak most regisztráltam pár napja... de beküldtem 200K-t. Viszont nem azért regisztráltam, hogy szöszöljek szóval egyelőre ez a próbakör ha lemegy akkor én havi 100K-t tolok bele...legalább
De az én hülyeségem, hogy már szolgáltatókat is kezdem diverzifikálni, mert sose lehet tudni, és inkább jobb félni mint letolt gatyával várni a kárpótlást ami ki tudja mikor jön meg... Készülj a legrosszabbra de számíts a legjobbra...vagy hogy is van a mondás.[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz
MrSealRD #1147 üzenetére
Ennyi (a kiemelést én tettem rá):
"Bár a kifizetések általában gyorsak, fontos tudni, hogy akár 2 munkanap is szükséges lehet hozzájuk. Az alkalmazásban mind a kifizetés elindítása előtt, mind utána láthatod a becsült feldolgozási időt. A feldolgozás jellemzően hamarabb megtörténik, mint a becsült időpont, de számos tényezőtől függhet, például az összeg nagyságától, a pénznemtől, az átutalás időpontjától vagy a függőben lévő összegektől. Így ha valaki például péntek délután indítja a kifizetést, lehetséges, hogy csak kedden érkezik meg a számlájára."
Egyébként december 31-én volt utoljára olyan forint utalásom, ami azonnal teljesült. Azóta nyolc kiutalás volt, amiből egy sem volt azonnali (az ezer forint alatti sem), hat darab 4-8 órán belül teljesült, kettő 24 órán túl.
[ Szerkesztve ]
-
KIA Ceed
tag
-
Ebiker
újonc
https://kiszamolo.hu/az-keves-hogy-valami-olcso/
Kérdezem: ez a Lightyear-ről szólhat?
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
A személyes számla és a TBSZ2025 között lehet pénzt mozgatni?
-
l&b
újonc
Üdv! MÁK-tól huf beutalás működik? elnézést, ha volt már, még nem találtam rá. Gondolom fel kell venni a kincstárnál új számlaként a LY számlát. Ez milyen bankszámla típusnak felel meg? Köszi aki tudja az utat!
-
emcee825
csendes tag
Köszi a részletes választ.
Úgy én is jártam, hogy megfogtak nagyobb összeget, amit beküldtem. Ez talán háromszor fordult elő velem. Kettő ebből több százezer volt, ezeket kb. fél órára. Aztán még nagyon az elején, amikor még bődületes látraszóló kamat volt (10%+), akkor bement az egész likvid megtakarításom a Cetelem Takarékszámláról, millió feletti összeg. Akkor jött az ellenőrző kérdés email-ben és kérdeztek minden félét. Nekem annó még nem kellett bérpapírt meg bankszámla kivonatot feltölteni, elhitték bemondásra, bár kétszer is kérdeztek, különböző dolgokat, de mindegyik a KYC kérdéseit taglalta, amikre teljesen őszintén válaszoltam, nem mondtam nekik, hogy semmi közük hozzá (mint teszik jó páran
). A második válasz emailben kifejtettem nekik, hogy ha gyorsan, egymásután utalok ki 20K összegeket a számlámról, az azért van, hogy AFR szerint teljesüljön és, hogy ne keletkezzen tranzakciós díj fizetési kötelezettség. Én úgy tudom, hogy ha nekem nem számlázzák ki (régen 20K alatt, most 50K alatt), akkor azt a banknak/pénzügyi szolgáltatónak sem fogják. Hogy így van-e, nem tudom, de utána se volt sose gondom a kiutalásokkal, max nem 5sec volt, hanem 2 perc. Ezeket midig is bele számoltam, tehát nem a pénztárnál sorban állva utaltam ki a fizetendő összeget, hanem, amikor elindultam a boltba, akkor számoltam ki, hogy kb mennyi kell. Persze nekem a beutalás is teljesen költségmentes, összegtől függetlenül, így kényelmesen tudtam oda-vissza utalgatni bármikor, akár naponta többször. Volt olyan is, hogy a fizumat betoltam egyben, aztán délután jutott eszembe, hogy el kell utalni még valamit és akkor azt vettem is.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
emcee825 #1136 üzenetére
December 20-án kértek be dokumentumokat (bérpapírt és 3 havi bankszámlakivonatot, amin látszanak a fizu érkezések és a Lightyeares beutalásaim). Ezeket feltöltöttem aznap, nem jött semmi visszajelzés, de nem is kértek semmit utána.
Decemberben később még működött az azonnali kiutalás, azóta ragadnak be, mióta volt néhány többszázezres be-ki utalásom. A mostani levelezésünk során sem tért ki a support olyasmire, hogy valami változott a besorolásommal kapcsolatban, várnak valamire tőlem, vagy valamilyen vizsgálat még folyamatban lenne. Meg ugye meg is érkezett eddig minden, csak mostanában lassabban.
Egyébként hogy árnyaljam a képet, pár hónapja egyszer a befelé iránnyal is történt ilyen. Nem nagy összeg volt, tízezres nagyságrend, de egy napnál tovább tartott, mire jóváírták a Lightyear egyenlegen.
-
emcee825
csendes tag
LY mindig is 3 napos kiutalást írt, amikor erről rendelkeztem. Ettől függetlenül mindig AFR szerint teljesült, amikor a tranzakciós díj nélküli összegeket (először 20K, majd 50K) utaltam ki.
Nem lehet, hogy vizsgálták (kérdőív vagy emailes kérdés útján), hogy honnan származik a bevételed, majd a válaszok alapján besoroltak és ezzel jár?
Csak ötletelek
-
vnorbi
aktív tag
Új hónap, de nincs könyörület. 30 ezer forint az egyenlegem, amiből 700 forint utalását indítottam el most hétfőn reggel. Várható megérkezés csütörtök estig, de gondolom, azért ettől gyorsabb lesz, mint a korábbiak is.
A supporttal leveleztünk egy sort, szerintük a 2 munkanapon belüli teljesülés normális, meg mire válaszoltak addigra ugye meg is történtek a kiutalások. Annyit tudnak tenni, hogy sajnálják, hogy ez engem zavar.
Arra a felvetésemre nem reagáltak, hogy szándékosan tartják vissza az utalásokat. Viszont az szerintük nem helyes, hogy ilyen kései érkezést kalkulál a felület, ennek utánanéznek.
-
AMD Power
titán
válasz
UberMutant #1131 üzenetére
Sajnos az oldal nem.....
-
UberMutant
őstag
válasz
UberMutant #1130 üzenetére
közben az app megjavult.
-
student
őstag
nektek működik az oldaluk?
-
Fandango
veterán
válasz
AMD Power #1124 üzenetére
Ezeket a célárakat felejtsd el, ahogy fúj a szél úgy változnak. Erre semmit ne alapozz!
A biotech cégeket meg ne piszkáld ha ennyire kezdő vagy, mert nagyon megégeted magad.
Vegyél world ETF-et vagy SP500-at, ha egyedi részvény kell akkor a nagyok közül válassz. Majd ha jobban kiismered magad a tőzsde világában, akkor esetleg kezdj növeli a kockázati hajlandóságon, de inkább akkor se javaslom. -
Kasya
nagyúr
válasz
AMD Power #1124 üzenetére
En a helyedbe nem gondolnam tul, ha a LY mellett dontottel. Ha a VWCE draga, akkor ott az FWRA.
Kerdesedre valaszolva:
FAT nekem ismeretlen, de az IRWD-rol vannak elerheto infok.
NASDAQ-on jegyzett gyógyszergyártó vállalat, amely gastrointestinalis (GI) betegségek kezelésére specializálódott
Fő terméke a LINZESS® (linaclotide), amely az IBS-C (irritábilisbél-szindróma constipatioval) és krónikus idiopathiás constipation kezelésében vezetőFejlesztés alatt áll az apraglutide, egy szintetikus GLP-2 analóg, amelyet ritka GI betegségek (pl. rövidbél-szindróma) kezelésére terveznek olyan pácienseknél, akik felugyeletre szorulnak. A felnotteket is beleszámolva USA tekintetében nem több, mint 20.000 ember lehet a betegségben érintett.
Ennek regisztrálási kezdeményezése 2025 végére várható. Tehét nem ma lesz belőle gyógyszer és kérdéses hogy milyen korosztály fogja megkapni. Összességében niche market.Székhely: Boston, Massachusetts, kiegészítő telephelyekkel Svájcban
Az S&P SmallCap 600® index része, piaci értéke közepes méretű vállalatok közé tartozikAz elemzok folyamatosan csokkeno célszamokat varnak. Az ev elejen még 24 USD, majd 12, most pedig már csak 7 USD/share-t várnak. A LY elemzoi célára e tekintetben nem tunik tul frissnek, vagy átlagolja a kulonbozo elemzoket.
A cég vezetoi 50% munkaero csokkentest terveznek "ujrastrukturalas és stratégia ujragondolas" cimszavakkal. Ennek bejelentésére ujra estek a részvények.
Amig az elmult évben a gyogyszeripari piac 5,5%-ot esett, az IRWD 73,8%-ot.Én bottel se piszkálnám őket...
Ha viszont tényleg érdekelnek az ilyen elemzések, ajánlom az IBKR-t, ahol ezek mind elérhetőek (angolul).
[ Szerkesztve ]
-
Ebiker
újonc
Van arra tapasztalat, hogy egyetlen mobilszámmal 2 Lightyear account kezelhető-e? Pl. egy házaspár esetén. Vagy egy mobilszám csak egy account kezelését végezheti?
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy mi a tapasztalat ezekkel az "ajánlásokkal",ennyire racionálisak?
Köszönöm szépen!
-
-
pdr755
aktív tag
Jelenleg a széfben van egy kisebb összeg (2.5 K €)
Ezt közvetlenül át lehet utalni az államkincstár felé? Vagy először Wise/Rev/magyar devizaszámlára kell és onnan tovább utalni/bankkártyával befizetni a MÁK-ba? -
AMD Power
titán
válasz
Brandynew #1120 üzenetére
Működik köszönöm szépen az 1 millás kedvezmény kód.
Lightyearnél már vettem 2db tech ETF és Microsoft részvényt. Még kb 2-3 ETF-ben gondolkodtam a diverzikálàs miatt. Arany, Ázsia piac és ingatlan esetleg. Illetve a részvény portfóliót is bővíteném. Még egy tech részvény (Meta, Tesla, Nvidia) illetve gondolkoztam még ott is más szektorban. Egészségügy, bankok....
Valami tipp esetleg tanács?🙏 Köszönöm szépen!
-
vnorbi
aktív tag
válasz
pictigjis #1107 üzenetére
Igen, az megvan, hogy te már régen lemondtál erről, de az meglepett, hogy a kapott válaszok (rajtad kívül senki
) alapján mindenki csak befelé tolja a pénzt, kifelé senki nem veszi.
A tegnapi kis utalások 3 ezer plusz 35 ezer elindítása 5 órába telt, most nem csúszott át a következő napra.
-
AMD Power
titán
válasz
UberMutant #1112 üzenetére
Mi alapján "dönti" el az applikáció,hogy kapod e vagy sem? Valami feltételhez köti?
-
MrSealRD
veterán
Arra van lehetőség hogy én hívjak meg valakit... saját kóddal?
-
AMD Power
titán
Közben meglett a probléma forrása!
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
en mar nem hasznalom likvid penz tartasara tobb honapja. korabban is volt olyan erzesem, hogy a lightyearnek gondja van a forintlikviditassal, mintha nagyobb osszegnel arra "varna" a rendszer, hogy valaki beutaljon. az elso tobb napig tarto kiutalas nekem veszcsengo volt. nem lehet kizarni persze, hogy az algoritmus kulon teged is buntet (lasd beragado 3e), de ez semmikepp sem megnyugtato
-
vnorbi
aktív tag
Másnál normálisan működik a forint kiutalás? Általában 100 ezer forintnál nem nagyon szoktam többet tartani itt, de most úgy alakult, hogy kb 2 millió forint megfordult rajta az elmúlt hónapban, és egyre nő a kiutalások ideje. Eleinte fél nap (ami belefér), aztán több, mint egy nap, és nem tudok olyan alacsony összeget utalni, ami ne ragadna be (3 ezer forint is sok már az azonnali teljesüléshez). Az app pedig csak a jóváhagyásig ír 2 munkanapot, miután jóváhagyom, és beragad, akkor már rögtön 4 munkanappal "nyugtat", amit még nem használtak ugyan ki, de ha így haladunk, akkor ki tudja, mi lesz a vége.
Rákérdeztem supportnál, még nem jött válasz. A ti jelenlegi tapasztalataitok azért érdekelne, hogy ez általános működés most, vagy csak én tapasztalom, és esetleg a nagyobb pénzkivonásom miatt büntetnek így.
-
Brave_86
aktív tag
válasz
AMD Power #1101 üzenetére
ChatGPT válasza:
1. Replication Physical (Optimized Sampling)
Mit jelent?
Az ETF nem vásárolja meg az index összes részvényét, hanem csak a legfontosabb és legreprezentatívabb részvényeket. Ezek a részvények általában az index teljesítményének nagy részét befolyásolják.
Például egy 500 elemből álló indexnél csak 200-300 részvényt tartanak a portfólióban, amelyek az index 95-99%-os követését biztosítják.
Előnyök:
Alacsonyabb költségek, mert nem kell minden részvényt megvásárolni (különösen a kisebb, illikvid részvényeket).Hatékonyabb működés nagy indexek esetében.
Hátrányok:
Az ETF teljesítménye minimálisan eltérhet az indexétől (tracking error).Kevésbé pontos replikáció lehet, ha az index kis részvényekből is jelentős mértékben profitál.
Mikor jó?
Olyan nagy, komplex indexeknél (pl. MSCI World, S&P 500), ahol a költséghatékonyság és a magas pontosság közötti kompromisszum a cél.
2. Replication Physical (Full Replication)
Mit jelent?
Az ETF pontosan megvásárolja az index összes részvényét, azok súlyozásának megfelelően. Ez a stratégia biztosítja, hogy az ETF teljesítménye szinte teljesen megegyezzen az indexével.
Előnyök:
A legpontosabb indexkövetés (tracking error gyakorlatilag nulla).Az indexben lévő változások azonnal leképezhetők.
Hátrányok:
Magasabb költségek, különösen nagy indexeknél (pl. MSCI World), mivel minden részvényt meg kell vásárolni, beleértve a kisebb, illikvid részvényeket is.Kevésbé hatékony a kezelése nagy vagy gyorsan változó indexek esetében.
Mikor jó?
Kis vagy közepes méretű indexek esetében (pl. DAX, FTSE 100), ahol az összes részvény vásárlása nem okoz jelentős költségnövekedést.
3. Replication Physical (Sampling)
Mit jelent?
Ez az egyszerűbb mintavételes stratégia a legfontosabb részvények vásárlására koncentrál, de az Optimized Sampling-hez képest kevésbé fejlett vagy optimalizált. Gyakran csak egy részét veszik meg az indexnek, és a teljesítményt modellek segítségével közelítik.
Előnyök:
Még alacsonyabb költségek, mivel az index kisebb részét veszik meg.Költséghatékony megoldás nagyon széles körű indexeknél.
Hátrányok:
Magasabb tracking error, mert nem olyan pontos, mint az Optimized Sampling vagy a Full Replication.Kisebb indexeknél kevésbé praktikus, mert az optimális mintavétel hiányozhat.
Mikor jó?
Olyan esetekben, ahol rendkívül fontosak az alacsony költségek, és a befektető el tudja fogadni a nagyobb eltéréseket az indexhez képest.
Melyiket érdemes választani?
Optimized Sampling:
Nagy, globális indexek esetében, mint az MSCI World vagy az MSCI Emerging Markets.Olyan befektetőknek, akik alacsony költségeket szeretnének, de fontos számukra a viszonylag pontos indexkövetés.
Full Replication:
Kis vagy közepes méretű indexeknél, mint a DAX vagy az S&P 500.Olyan befektetőknek, akik teljes pontosságot szeretnének, és hajlandók magasabb költségeket vállalni ezért.
Sampling:
Nagyon költségérzékeny befektetőknek, akik elfogadják a nagyobb tracking error-t.Széles, nehezen kezelhető indexeknél, ahol a költségek minimalizálása fontosabb, mint a teljes pontosság.
Összegzés:
Az Optimized Sampling általában a legjobb választás, mivel egyensúlyt teremt a költséghatékonyság és az indexhez való szoros illeszkedés között. A Full Replication akkor ajánlott, ha az index pontos másolata a cél, míg a Sampling költségérzékeny, egyszerűbb megközelítés.
Melyik index ETF-éről gondolkodsz? Segítek a konkrét döntésben is!
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Látom az ETF részvényeknél ,hogy 3 különböző replikációs formát.
-Replication Physical (Optimized sampling)
- Replication Physical (Full replication)
-Replication Physical (Sampling)
Mi a különbség köztük , és melyiket érdemes inkább választani?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt vízhűtés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Lexus, Toyota topik
- Politika
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kerékpársportok
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...