- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Androidos tablet topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Autós kamerák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Elemental
addikt
-
AMD Power
titán
Igen, tudom hogy bukhatok.
Leirom az én gondolatmenetem.
Van állampapír már, nemrég nyitottam.
Lightyearen gondoltam TBSZ-re venni 1 millió értékben VWCE, tehát nem akarok nagy rizikóa dolgokba fogni.
Hogy ez jó ötlet-e, ezért jövök segítséget kérni.
Kb ekkora összeget tudok most 5 évig kockázatosabb befektetésbe tenni. A többi megy állampapírba ( MÁK+, Fixmap)
Ha persze többen is azt mondják jelenleg ezt inkább engedjem el, akkor nem foglalkozok vele.

VWCE a kedvenc ETF-m.
-
Graphics
Jómunkásember
Nem teljesen világos, hogy az appot nem tudod-e még kezelni vagy a TBSZ szabályokkal nem vagy tisztában és ezért kell a segítség, de nálam ez felvillant egy vörös lámpát, hogy megkérdezzem:
Tisztában vagy vele, hogy elbukhatod a pénzed? Tisztában vagy a TBSZ-hez kapcsolódó szabályokkal? Biztosan az a legjobb befektetési stratégia, hogy semmit sem tudva az egészről beleugrasz?Abszolút csak jó szándékú kijózanításnak szánom, nem kötekedésnek. Amíg ennyire zéró ismerettel rendelkezel, hogy teljesen másokra kell hagyatkoznod, én inkább állampapírt vennék és addig is blogbejegyzések, Reddit r/Kiszámoló posztok tömegeit olvasnám át. Az már egy sokkal jobb kezdés, ha nem úgy kérdezel, hogy a nulláról kell kitanítania a fórumozóknak.
Igen, tudom hogy bukhatok.
Leirom az én gondolatmenetem.
Van állampapír már, nemrég nyitottam.
Lightyearen gondoltam TBSZ-re venni 1 millió értékben VWCE, tehát nem akarok nagy rizikóa dolgokba fogni.
Hogy ez jó ötlet-e, ezért jövök segítséget kérni.
Kb ekkora összeget tudok most 5 évig kockázatosabb befektetésbe tenni. A többi megy állampapírba ( MÁK+, Fixmap)
Ha persze többen is azt mondják jelenleg ezt inkább engedjem el, akkor nem foglalkozok vele.

-
Stauffenberg
nagyúr
Email, telefonszám.
Név , cím.
Nem volt nálam a szeemelyi és az adokartya, most azokat átugrottam.
De szólj, ha gond, hogy segítséget kérek. Msot kezdem, ne a kioktató vonallal indítsunk. Köszi.

Lehet rossz helyen kérdeztem, biztos másnak ez teljesen vajsima, de én most kezdtem bele.
Olyan szuper lenne, ha valaki segítene. Legalábbis azt gondoltam jó ötlet segítséget kérni.
Rendben, akkor lapozok.

Nem teljesen világos, hogy az appot nem tudod-e még kezelni vagy a TBSZ szabályokkal nem vagy tisztában és ezért kell a segítség, de nálam ez felvillant egy vörös lámpát, hogy megkérdezzem:
Tisztában vagy vele, hogy elbukhatod a pénzed? Tisztában vagy a TBSZ-hez kapcsolódó szabályokkal? Biztosan az a legjobb befektetési stratégia, hogy semmit sem tudva az egészről beleugrasz?Abszolút csak jó szándékú kijózanításnak szánom, nem kötekedésnek. Amíg ennyire zéró ismerettel rendelkezel, hogy teljesen másokra kell hagyatkoznod, én inkább állampapírt vennék és addig is blogbejegyzések, Reddit r/Kiszámoló posztok tömegeit olvasnám át. Az már egy sokkal jobb kezdés, ha nem úgy kérdezel, hogy a nulláról kell kitanítania a fórumozóknak.
-
lemusz
addikt
Útmutatóhoz - ami tényleg nagyon egyszerű - annyit fűznék hozzá, hogy epapíron ne kapj agybajt, hogy nem jelzi hitelesítettnek a csatolandó signed nevű pdf certifikátot, mert az LY által hitelesítve van, elfogja fogadni a NAV is. Illetve a nekik küldött levélben írd bele, hogy legyenek szívesek visszajelezni, mert csak így lesz 100% hogy 30 napon belül visszaírnak a TBSZ nyitásod tudomásul vételéről. Akik nem írják bele van hogy nem kapnak válaszlevelet, ami ugyancsak felesleges idegeskedést szül.
-
Graphics
Jómunkásember
Nem kioktatásnak szántam, csak szerettem volna jelezni, hogy a regisztráció során kizárólag alapvető személyes adatokat kérnek be — például a nevedet és az e‑mail címedet.
Mindent részletesen leírtam, még egy mintaszöveget is adtam, amit a supportnak csak továbbítani kell. Ennél többet más sem tudna hozzátenni.
A TBSZ megnyitása után kapsz egy formanyomtatványt részletes útmutatóval, amit e‑mailben is elküldenek. A nyomtatványt kitöltöd, majd elküldöd a NAV‑nak. A Lightyear annyi segítséget ad hozzá, hogy gyakorlatilag lehetetlen elrontani.Köszi.
-
Dluinet
nagyúr
Email, telefonszám.
Név , cím.
De szólj, ha gond, hogy segítséget kérek. Msot kezdem, ne a kioktató vonallal indítsunk. Köszi.

Lehet rossz helyen kérdeztem, biztos másnak ez teljesen vajsima, de én most kezdtem bele.
Olyan szuper lenne, ha valaki segítene. Legalábbis azt gondoltam jó ötlet segítséget kérni.
Rendben, akkor lapozok.

Nem kioktatásnak szántam, csak szerettem volna jelezni, hogy a regisztráció során kizárólag alapvető személyes adatokat kérnek be — például a nevedet és az e‑mail címedet.
Mindent részletesen leírtam, még egy mintaszöveget is adtam, amit a supportnak csak továbbítani kell. Ennél többet más sem tudna hozzátenni.
A TBSZ megnyitása után kapsz egy formanyomtatványt részletes útmutatóval, amit e‑mailben is elküldenek. A nyomtatványt kitöltöd, majd elküldöd a NAV‑nak. A Lightyear annyi segítséget ad hozzá, hogy gyakorlatilag lehetetlen elrontani. -
Graphics
Jómunkásember
Email, telefonszám.
Név , cím.

Rendben, akkor lapozok.

-
Dluinet
nagyúr
-
Graphics
Jómunkásember
Csak egy promóciós kódot lehet felhasználni, és „nem használtál fel másikat korábban”. Ha már regisztráltál az egyikel, a másik nem aktiválható.
Újraregisztrálni? A fiók személyes adatokhoz (személyi igazolvány, stb) kötődik. Duplikált fiókot a rendszer könnyen kiszúrja, és support letilthatja mindkettőt. KYC miatt.
írj a Lightyear supportnak az appban (Help/Chat). Írd le pontosan: „Már regisztráltam X kóddal a 100 USD-s bónuszra, de helyette az ingyenes átváltás...”
Sokan kapnak segítséget vagy kivételt.
TBSZ megnyitás annyira egyszerű, mint buszra jegyet venni.
Minden le van írva, nem tudok többet hozzátenni.Hát regisztráció során nem adtam meg semmi személyes adatot pedig. :/
-
Dluinet
nagyúr
Sziasztok, új vagyok a témában, szeretnék majd elkezdeni ezzel a megtakarítási formával foglalkozni.
Regisztráltam egy promo kóddal, de ezzel lehet nem járnak jól kicsit vissza olvasva ez a 100dollar értékű tört részvény.
Lehet az átváltós jobb lenne. Lehet ezt módosítani vagy tudok ujraregisztrálni?
Adóazonosítót még nem adtam meg.
Vagy utólag is tudok ilyen kódot aktiválni?
Illetve mi a menete mondjuk egy TBSZ létrehozásának.
Teljesen kezdő lépések érdekelnek.
Csak egy promóciós kódot lehet felhasználni, és „nem használtál fel másikat korábban”. Ha már regisztráltál az egyikel, a másik nem aktiválható.
Újraregisztrálni? A fiók személyes adatokhoz (személyi igazolvány, stb) kötődik. Duplikált fiókot a rendszer könnyen kiszúrja, és support letilthatja mindkettőt. KYC miatt.
írj a Lightyear supportnak az appban (Help/Chat). Írd le pontosan: „Már regisztráltam X kóddal a 100 USD-s bónuszra, de helyette az ingyenes átváltás...”
Sokan kapnak segítséget vagy kivételt.
TBSZ megnyitás annyira egyszerű, mint buszra jegyet venni.
Minden le van írva, nem tudok többet hozzátenni. -
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok, új vagyok a témában, szeretnék majd elkezdeni ezzel a megtakarítási formával foglalkozni.
Regisztráltam egy promo kóddal, de ezzel lehet nem járnak jól kicsit vissza olvasva ez a 100dollar értékű tört részvény.
Lehet az átváltós jobb lenne. Lehet ezt módosítani vagy tudok ujraregisztrálni?
Adóazonosítót még nem adtam meg.
Vagy utólag is tudok ilyen kódot aktiválni?
Illetve mi a menete mondjuk egy TBSZ létrehozásának.
Teljesen kezdő lépések érdekelnek.
-
Bzzz
senior tag
-
azbest
félisten
Sziasztok!
Most akarok TBSZ-t nyitni a Lightyer-en, ez lenne az első befektetésem és három kérdésem lenne:
1. Tudtok esetleg jelenleg futó promóciós kódról,amit felhasználhatnák ?
2. Érdemes egyszerre egy nagyobb öszegben, mondjuk év végén egész ETF-et vásárolni vagy több kisebb részletben ugyanazt az ETF csomagot csak tört ETF-ben? Valaki ilyeneket szokott mérlegelni?
3. Deviza kockázatot hogy kezelitek? Forintot fizettek be és abból veszitek meg az ETF-et, amit LY átvált az ETF vásárlásakor, vagy lehet egyből eur-ot a számlára beutalni deviza folyószámláról és akkor nincs egy plusz árfolyamváltási költség?
Köszönöm.ne feledd kikapcsolni a főszámlán a kamatozást, ha nem akarsz extra adóbevallás töltögetést, ha véletlenül rászámolnak pár forintot, miközben ott parkol pénz
-
lemusz
addikt
Sziasztok!
Most akarok TBSZ-t nyitni a Lightyer-en, ez lenne az első befektetésem és három kérdésem lenne:
2. Érdemes egyszerre egy nagyobb öszegben, mondjuk év végén egész ETF-et vásárolni vagy több kisebb részletben ugyanazt az ETF csomagot csak tört ETF-ben? Valaki ilyeneket szokott mérlegelni?
3. Deviza kockázatot hogy kezelitek? Forintot fizettek be és abból veszitek meg az ETF-et, amit LY átvált az ETF vásárlásakor, vagy lehet egyből eur-ot a számlára beutalni deviza folyószámláról és akkor nincs egy plusz árfolyamváltási költség?
Köszönöm.1: Tele van vele a net, én az ingyenes devizaváltásost választanám a helyedben, mert az ajándékrészvény főszámlán csak idegelni fog adózásilag, meg megtéveszthet majd melyik számlán vagy éppen.
2. Év végi egyösszegűnél arra fogadsz, hogy lentebb lesz a tőzsde és/vagy sokkal erősebb lesz a forint. Általában megveszem amit akarok darabszámra limitáras megbízással, aztán a maradékot törtként piacin valami olyanba, amibe amúgy nem nagy összeggel vagyok.
3. Forintot utalok be. Időszakosan van hogy sokat swingelem az etf-eket, amiből nem hiszem hogy sok haszna származna az LY-nek, szóval legalább a devizaváltással keressen rajtam egy kicsit. Elvileg már nagyon jól vált, nem hoz érdemi hasznot a revós okoskodás ésatöbbi.
Ajánlom figyelmedbe a mibe fektessek topikot is. -
Bzzz
senior tag
Sziasztok!
Köszönöm. -
AMD Power
titán
jogos, azt hittem még a megtakarítás topikot olvasom

mondjuk szerintem itt is lesz, hiszen az amcsi részvényekre kér jutalékot a LY, ez nekik bevétel.Jó lenne. Kéne venni....
-
UberMutant
őstag
-
lkristóf
senior tag
mi az a nálunk? IBn biztosan
Topicból kiindulva a lightyear app-ra gondolt a költő szerintem.
-
UberMutant
őstag
-
AMD Power
titán
SpaceX elérhető lesz szerintetek "nálunk" is?
-
bardi
senior tag
Áh, eddig hiába láttam a dolláros grafikonon hogy fölfelé ment, negatívat írt. Közben a vásárolt részvényeknél meg ugye ott volt a dolláros teljesítmény.
Most külön külön látszik a kettő, forintos és dolláros teljesítmény. Ez így viszont pont azt tudja, amit még korábban hiányoltam belőle.
-
azbest
félisten
Nekem fura, van egy TBSZ-em, amire pontosan 100k-t töltöttem, ez mind át lett váltva dollárra.
Most ezt +15,5%-on áll szerinte, pedig az árfolyam miatt -96k az értéke.
Dollárosítva most nem számolom ki, de az érték nagyságrendileg jónak tűnik, viszont mivel forintot fizettem be, forintot veszek majd ki, ezért a korábbi számolási mód pontosabb volt, kb annyi negatívat jelzett, mint amit az átváltott érték mutatott.
Jó lenne, ha lehetne a kettő mód között váltogatni.teljesen más %-ot mutat, ha forint alapú kijelzést nézem, mintha dollárt.
Nézd meg forinttal, a profil - settings - account currency -
bardi
senior tag
Nekem fura, van egy TBSZ-em, amire pontosan 100k-t töltöttem, ez mind át lett váltva dollárra.
Most ezt +15,5%-on áll szerinte, pedig az árfolyam miatt -96k az értéke.
Dollárosítva most nem számolom ki, de az érték nagyságrendileg jónak tűnik, viszont mivel forintot fizettem be, forintot veszek majd ki, ezért a korábbi számolási mód pontosabb volt, kb annyi negatívat jelzett, mint amit az átváltott érték mutatott.
Jó lenne, ha lehetne a kettő mód között váltogatni. -
cSuwwi
senior tag
Ez magyar sajátosság lehet, mert nekem van Rheinmetall papírom, most volt az osztalékfizetés és 3 nap volt.
Ennyit látok a tranzakcióknál.
Rögzítés dátuma: 2026. május 14.
Elszámolás dátuma: 2026. május 15.
Állapot: teljesült
Időpont: 2026. május 18.
És jóváírták ekkor. -
Dluinet
nagyúr

Nem eladás miatt, hanem az osztalékot költeném el. Júl 31? Annyi idő alatt még DKJ-ban is látható hozamot hozna. Tényleg ennyi időbe telik kibogarászni a közös számláról kié mennyi? Remélem csak a greediség miatt csinálják, hoz nekik egy kis plusz bevételt, kamatoztatják vagy tudomisén, mert ha technikai okai vannak, az marha ciki szerintem.Úgy látom, hogy ez a probléma elsősorban a magyar értékpapírok sajátosságaiból adódik, nem a Lightyear platform hibájából. Mindazonáltal nyugodtan terhelhetjük a felelősséget a Lightyearre– ha ez segít neked.
-
lemusz
addikt

Nem eladás miatt, hanem az osztalékot költeném el. Júl 31? Annyi idő alatt még DKJ-ban is látható hozamot hozna. Tényleg ennyi időbe telik kibogarászni a közös számláról kié mennyi? Remélem csak a greediség miatt csinálják, hoz nekik egy kis plusz bevételt, kamatoztatják vagy tudomisén, mert ha technikai okai vannak, az marha ciki szerintem. -
Dluinet
nagyúr
Következő hónap utolsó napján.
Az osztalékot az a befektető kapja meg, aki az osztalékfizetés napján tulajdonában tartotta az adott értékpapírt. Ezért a részvények nyugodtan eladhatók – az osztalék összege így is meg fog érkezni a jogosult számlájára. -
lemusz
addikt
-
Reverting
őstag
Ly, vasarolt telekom reszeveny utan jaro osztalek, mikor szolott megerkezi a ly.szamlara?
-
Dluinet
nagyúr
-
student
őstag
-
Dluinet
nagyúr
-
student
őstag
erre nyomjatok please stock/fund requestnél
€avws
ez az Avantis Global Small Cap Value UCITS ETF -
kissandris
csendes tag
Ez esetleg? https://lightyearadozas.hu/
Köszi, ezt megtaláltam, de nem regisztráltam, nem próbáltam, mit kezd a csv-vel. De azt biztosan nem tudja megoldani, hogy a kimutatás csak a file-névben FIFO, a valóságban nem.. (ennek lehet oka persze, hogy nem jól kérdeztem le, nem az adóévet kellett volna)
-
Ittnemaz
aktív tag
Nyitottam még áprilisban Lightyear-en egy TBSZ-t.
Ráutaltam egy minimális összeget. 100k-t.
Nem csináltam vele semmit. Tehát nem keletkezett sehol semmilyen nyereség. Állt a pénz kamatozás nélkül (nem volt széf, stb..., mint írtam, rögtön TBSZ-re ment).De közben inkább az IBKR-re esett a választás a mostani éves TBSZ számlaként.
Megszüntetném a Lightyear-es TBSZ-t, visszautalnám a pénzt.
Kérdésem ,hogy a megszüntetést is le kéne jelenteni a nav-nak?
Ugye adózási kötelezettségem így nincs, nem keletkezett semmilyen nyereség.
Elég ha elteszem a lightyear törlési doksiját, aztán jövő májusban max ellenőrzöm ,hogy a nav rendesen magától nullásként jegyezte a történetet?ui : természetesen áprilisban rögtön lejelentettem a navnál a nyitást, az tiszta volt ,hogy szükséges.
nézz utá, de ha jol tudom, semmi értelme,
én úgy tudom, annyi korlátozás van hogy "szolgálatónként" és évente egy tbsz lehet. -
Balázs Z.
aktív tag
-
mentor_4
tag
-
omfgk
veterán
Nyitottam még áprilisban Lightyear-en egy TBSZ-t.
Ráutaltam egy minimális összeget. 100k-t.
Nem csináltam vele semmit. Tehát nem keletkezett sehol semmilyen nyereség. Állt a pénz kamatozás nélkül (nem volt széf, stb..., mint írtam, rögtön TBSZ-re ment).De közben inkább az IBKR-re esett a választás a mostani éves TBSZ számlaként.
Megszüntetném a Lightyear-es TBSZ-t, visszautalnám a pénzt.
Kérdésem ,hogy a megszüntetést is le kéne jelenteni a nav-nak?
Ugye adózási kötelezettségem így nincs, nem keletkezett semmilyen nyereség.
Elég ha elteszem a lightyear törlési doksiját, aztán jövő májusban max ellenőrzöm ,hogy a nav rendesen magától nullásként jegyezte a történetet?ui : természetesen áprilisban rögtön lejelentettem a navnál a nyitást, az tiszta volt ,hogy szükséges.
-
Balázs Z.
aktív tag
-
Stauffenberg
nagyúr
Revolut premiumom van, azzal jobban váltok.
Én átnézném a váltási költségeket újra, mert sokan nem figyelik, hiszen "ez a Revolut, ők ebben jók", közben nekem például a legdrágább az összes általam használt pénzügyi szolgáltató közül a velük való váltás (nem viccelek). Nekem is Revolut Premiumom van, de nem ezért (gyakorlatilag a hozzá kapott extrákkal ki tudom hozni nagyjából nullára a havidíjat, például ha már kétszer rendelek a hónapban kaját Wolton a Wolt+ előfizuval, már pénzemnél vagyok).
Konkrét példával: [link]
-
kalapacsolok
senior tag
-
lemusz
addikt
A szokásos Lightyear ETF portfólióról szóló cikksorozat új része, szerintem hasznos annak, aki most ismerkedik ezzel a befektetéssel: https://www.facebook.com/share/p/1HBGP9bwGV/
De miért nem közvetlenül az oldaladat hirdeted, miért kell fb link alá tenni, ennyire kell a lájk?
-
Brandynew
őstag
A szokásos Lightyear ETF portfólióról szóló cikksorozat új része, szerintem hasznos annak, aki most ismerkedik ezzel a befektetéssel: https://www.facebook.com/share/p/1HBGP9bwGV/
-
Elemental
addikt
-
user112
senior tag
-
Balázs Z.
aktív tag
Sziasztok!
SZJA bevallás, pontosabban ehhez letölthető LY kimutatások: én vagyok iszonyat balfék, vagy tényleg ennyire használhatatlanok a kimutatások?
Tőkenyereség (ETF, részvény): FIFO-t kértem le, de a pdf/csv nem tartalmazza a vételi időpontot, csak az eladást, és mindent HUF-ban, árfolyam nélkül (csak bekerülési érték és eladási bevétel). Ráadásul volt ETF-em, amit több részletben vettem, de egyszerre adtam el, ezeket is egy soron szerepeltette. Ezek miatt át kellett számolnom az egészet, kibogarászva a tranzakciókat a LY-ben egyesével, hozzá nézve az árfolyamot (vétel, eladás külön), a díjakat, pénznemek szerint.
Kamat, széf MMF: az ETF-eknél is fennállt, itt is, a dátum formátum valami nyomorult angolnak megfelelő dd/mm/yyyy hh:mm adattal együtt, jó nagy szopi ezt is átalakítgatni úgy, hogy az MNB árfolyam táblázatával meg tudjam fkeresezni. (Én legalábbis láma vagyok hozzá.)
Ha még egyszer nem TBSZ-re veszek valamit, azonnali hatállyal fogom fejbelőni magam az eladás gomb megnyomása előtt, az tuti. Pedig most csak <10 tételt kellett megcsinálnom...
Én vagyok ekkora broki, az excelem valami régi elavult verzió, nem jó kimutatásokat töltöttem le, vagy ez tényleg ilyen macera?
Lehet ezt jobban, okosabban-ügyesebben?
Ez esetleg? https://lightyearadozas.hu/
-
lemusz
addikt
Sziasztok!
Mi van ha a személyes számlán parkoltatok eurot januárig és csak jövőre teszem át tbszre? Van ekkor bevallási, adófizetési kötelezettség? Gondolom komatot se adnak, ha nem széfben van. Az a 3% apy a forintnál, az a széf kamata? A tbsz-en nincs ilyen 3%. Revolutrol utalnék, addig még nincs tranzakciós dij.Automatán kamatozik, le kell tiltani a beállításoknál.
-
kissandris
csendes tag
Sziasztok!
Mi van ha a személyes számlán parkoltatok eurot januárig és csak jövőre teszem át tbszre? Van ekkor bevallási, adófizetési kötelezettség? Gondolom komatot se adnak, ha nem széfben van. Az a 3% apy a forintnál, az a széf kamata? A tbsz-en nincs ilyen 3%. Revolutrol utalnék, addig még nincs tranzakciós dij.Valami minimál (<1%) kamat van a személyes számlán is, szerintem magát a bevallást nem úszod meg így sem. A 3,x% az a széfben van, igen.
De érdemes több, mint fél évet állni hagyni a pénzt? Tedd akkor inkább állampapírba addig, kitermeli neked a tranzakciós díjat, és az ÁK-ba is ingyen beutalod.
Vagy beteszed a főszámlán széfbe, és kapsz rá valamennyi kamatot, majd jövőre bevallod, de így is a 72%-a "talált pénz" lesz.*Ha az a félelmed, hogy lehet, hogy kell a lóvé, akkor csinálj 2 TBSZ-t (egy másikat a LY mellé), és felezd el az összeget, legyen opció, hogy csak az egyiket töröd föl. De TBSZ esetén is a legrosszabb, ami történhet, hogy adóznod kell, simán feltörhető, ha olyan élethelyzetbe kerülsz, hogy kell a pénz. Ráadásul nyersz egy évet is; ha jövőre teszed át, akkor csak 2028-ban indul az 5 éves TBSZ időszak.
*ahogy az előtted lévő #1898 poszban írtam, ez a nem-TBSZ-es kereskedés bevallás nekem nagy kínszenvedés volt most a LY által adott kivonatok miatt. De ez nem a kamatra, széfre vonatkozott elsősorban, ott havi jóváírású MMF jövedelem van szimplán, hanem az ETF/részvény vétel-eladásokra.
-
user112
senior tag
Sziasztok!
Mi van ha a személyes számlán parkoltatok eurot januárig és csak jövőre teszem át tbszre? Van ekkor bevallási, adófizetési kötelezettség? Gondolom komatot se adnak, ha nem széfben van. Az a 3% apy a forintnál, az a széf kamata? A tbsz-en nincs ilyen 3%. Revolutrol utalnék, addig még nincs tranzakciós dij. -
kissandris
csendes tag
Sziasztok!
SZJA bevallás, pontosabban ehhez letölthető LY kimutatások: én vagyok iszonyat balfék, vagy tényleg ennyire használhatatlanok a kimutatások?
Tőkenyereség (ETF, részvény): FIFO-t kértem le, de a pdf/csv nem tartalmazza a vételi időpontot, csak az eladást, és mindent HUF-ban, árfolyam nélkül (csak bekerülési érték és eladási bevétel). Ráadásul volt ETF-em, amit több részletben vettem, de egyszerre adtam el, ezeket is egy soron szerepeltette. Ezek miatt át kellett számolnom az egészet, kibogarászva a tranzakciókat a LY-ben egyesével, hozzá nézve az árfolyamot (vétel, eladás külön), a díjakat, pénznemek szerint.
Kamat, széf MMF: az ETF-eknél is fennállt, itt is, a dátum formátum valami nyomorult angolnak megfelelő dd/mm/yyyy hh:mm adattal együtt, jó nagy szopi ezt is átalakítgatni úgy, hogy az MNB árfolyam táblázatával meg tudjam fkeresezni. (Én legalábbis láma vagyok hozzá.)
Ha még egyszer nem TBSZ-re veszek valamit, azonnali hatállyal fogom fejbelőni magam az eladás gomb megnyomása előtt, az tuti. Pedig most csak <10 tételt kellett megcsinálnom...
Én vagyok ekkora broki, az excelem valami régi elavult verzió, nem jó kimutatásokat töltöttem le, vagy ez tényleg ilyen macera?
Lehet ezt jobban, okosabban-ügyesebben?
-
Dluinet
nagyúr
Sziasztok! Eddig revolutról utaltam be lightyearre pénzt, de most a revolutot is magyarországi bankhoz helyezik, és lesz 0,45%-os utalási díj
Mi most a legköltséghatékonyabb módszer euró vagy USD befizetésére Lightyearre?Mivel az LY már hét tizedesjegyig számolja az átváltást az eddigi öt helyett, a forintbefizetés a kedvezőbb választás. Érdemes 50 000 forintonként utalni, így utalási díj sem merül fel.
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Eddig revolutról utaltam be lightyearre pénzt, de most a revolutot is magyarországi bankhoz helyezik, és lesz 0,45%-os utalási díj
Mi most a legköltséghatékonyabb módszer euró vagy USD befizetésére Lightyearre? -
lemusz
addikt
Érdemes a fenéket, clickbait a cím eleve ami nem tetszik, ráadásul csak annyiról maszatol negyed órán keresztül, hogy nézzük meg DISTRIBUTING (osztalék kifizetős) etf-nél, hogy hova van bejegyezve az alapkezelő, mert valamelyiknek van kettős adóztatást elkerülő egyezménye az amcsikkal, valamelyiknek meg nincs...
-
Tyler Durden
addikt
Régebben fixált volt, de valamelyik youtube-os maki videójából azt hallottam hogy már így megy, 10 és 100 dollár között ad random. Gondolom befolyásolja, hogy éppen mennyien regelnek, az adott illető kódja alá regelők mekkora összegekkel tőzsdéznek és akármilyen ehhez hasonló indikátor. Szabad tudni kinek a kódjával regeltél, kit értékelhet ilyen alacsonyan LY?
Huhh vmelyik YT-s arcnak a kódját toltam be, szóval gondolom ha ez alapján nézné, akkor fű2gézájéra még ennyi se jött volna

-
lemusz
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy ha regisztrálásnál adtam meg kódot, amivel lehet + x dollárt kapni, amit el lehet tapsolni, annak a mértéke teljesen random? 15 dollárt kaptam, mint friss reg.
Régebben fixált volt, de valamelyik youtube-os maki videójából azt hallottam hogy már így megy, 10 és 100 dollár között ad random. Gondolom befolyásolja, hogy éppen mennyien regelnek, az adott illető kódja alá regelők mekkora összegekkel tőzsdéznek és akármilyen ehhez hasonló indikátor. Szabad tudni kinek a kódjával regeltél, kit értékelhet ilyen alacsonyan LY?
-
hunym
tag
Olyan kérdésem lenne, hogy ha regisztrálásnál adtam meg kódot, amivel lehet + x dollárt kapni, amit el lehet tapsolni, annak a mértéke teljesen random? 15 dollárt kaptam, mint friss reg.
szerintem teljesen random ismerősöm 50 dolcsit kapott én 18at
szerk: én többet raktam fel elsőnek mint ő, és ígyis ő kapta a többet, ebből gondolom
-
Tyler Durden
addikt
-
AMD Power
titán
Tegnap kocsiba kerestem hűtőfolyadékot és a Google már egy sima keresésnél is az arcodba dobja az AI választ, kicsit elcsevegtünk és ötször dobtam vissza neki, hogy amit javasol, az nem felel meg a gyári ajánlásnak, amiknél mindig megköszönte, hogy ilyen sasszemű vagyok és a vállamat veregette, majd újra bedobott pár olyan tippet, ami hibás volt.
Feljöttem a fórumra és azonnal jött egy normális válasz.
Elmondhatatlan, hogy mennyire gyűlölöm ezt az AI marhaságot amivel a társadalmat fertőzik. Néha egzotikusabb szoftveres problémák miatt kérdezem, de 10-ből 10 alkalommal teljes baromságokat mond, olyan menüpontokba navigálna, amik nem léteznek.
Ezt sajnos el is hiszem. Nekem múltkor játékban Resident Evil kértem tőle segítséget. Irgalmatlan sok hülyeséget írt.
-
Stauffenberg
nagyúr
Tegnap kocsiba kerestem hűtőfolyadékot és a Google már egy sima keresésnél is az arcodba dobja az AI választ, kicsit elcsevegtünk és ötször dobtam vissza neki, hogy amit javasol, az nem felel meg a gyári ajánlásnak, amiknél mindig megköszönte, hogy ilyen sasszemű vagyok és a vállamat veregette, majd újra bedobott pár olyan tippet, ami hibás volt.
Feljöttem a fórumra és azonnal jött egy normális válasz.
Elmondhatatlan, hogy mennyire gyűlölöm ezt az AI marhaságot amivel a társadalmat fertőzik. Néha egzotikusabb szoftveres problémák miatt kérdezem, de 10-ből 10 alkalommal teljes baromságokat mond, olyan menüpontokba navigálna, amik nem léteznek.
-
Tyler Durden
addikt
Nahh ma megkreáltam az accot, fotó, adatok feltöltve, most akkor ha jól értem 1 nap pihi amíg validálják?
-
Tyler Durden
addikt
Ez attól is függ, hogy benne van-e a "tudástárában", pl. géza, miért kék az ég? vagy webes keresés alapján kell kitalálnia mit válaszoljon. Ez utóbbira főleg dátumok esetén nem igazán megbízható, ilyesmire ne keress hogy pl. mikor van adóbevallás határideje, mert simán behaluzik valamit, nem csak a gemini.
Persze, ha vmiben nem vagyok biztos, akkor vagy kérdezek vagy magam keresek rá.
-
cSuwwi
senior tag
Van amiben egész értelmesen fel tud homályosítani, de melóm kapcsán már tapasztaltam, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni..
Ez attól is függ, hogy benne van-e a "tudástárában", pl. géza, miért kék az ég? vagy webes keresés alapján kell kitalálnia mit válaszoljon. Ez utóbbira főleg dátumok esetén nem igazán megbízható, ilyesmire ne keress hogy pl. mikor van adóbevallás határideje, mert simán behaluzik valamit, nem csak a gemini.
-
Tyler Durden
addikt
-
AMD Power
titán
Sziasztok,
Most szeretnék LY-n TBSZ számlát nyitni, ahová havonta utalnék. Olyan kérdésem lenne, hogy ha csak TBSZ-t nyitok, akkor van bárminemű bejelentési kötelezettségem a NAV felé? Visszaolvastam itt a fórumban és anno írták páran, hogy van, ez továbbra is fennáll? /Gemini-t kérdeztem róla, szerinte nincs, de nyílván ez fenntartásokkal kezelem/
Jó hülye ez a Gemini is....
-
Tyler Durden
addikt
-
Dluinet
nagyúr
Sziasztok,
Most szeretnék LY-n TBSZ számlát nyitni, ahová havonta utalnék. Olyan kérdésem lenne, hogy ha csak TBSZ-t nyitok, akkor van bárminemű bejelentési kötelezettségem a NAV felé? Visszaolvastam itt a fórumban és anno írták páran, hogy van, ez továbbra is fennáll? /Gemini-t kérdeztem róla, szerinte nincs, de nyílván ez fenntartásokkal kezelem/
Ly segít a TBSZ bejelentésében is. Nyitás után küld lépésről- lépésre útmutatót és sablont is.
-
Tyler Durden
addikt
Sziasztok,
-
kraftxld
félisten
Valakinek van céges Lightyear fiókra? Ha újat akarok csinálni, ide is működik a referral?
-
AMD Power
titán
Ebben az évben először + van a 2026TBSZ számlám.
-
lemusz
addikt
-
pictigjis
őstag
-
Brandynew
őstag
Na elindult a kriptó, kíváncsi vagyok, nálunk mi lesz.
-
UberMutant
őstag
Üdv!
2024-ben TBSZ számlát nyitottam ezen az appon, viszont az ott elhelyezett összeget 2025. 1. negyedévében feltörtem. Ez esetben elvileg a fizetendő adót a 2025.-ös adóbevallásban kell szerepeltetni idén májusban.
Mivel még 2k24-es volt a TBSZ megkötése, elvileg csak a 15%-os adó fizetendő rá, a szociális hozzájárulási illeték nem. Ld. [link]
Jól értelmezem, hogy a LY (hasonlóan pl. a Trading 212-höz) az adót magától nem vonta le, hanem azt majd utólag nekem kell megfizetni?nem von le magyar adót a LY a TBSZedről.
-
pdr755
aktív tag
Üdv!
2024-ben TBSZ számlát nyitottam ezen az appon, viszont az ott elhelyezett összeget 2025. 1. negyedévében feltörtem. Ez esetben elvileg a fizetendő adót a 2025.-ös adóbevallásban kell szerepeltetni idén májusban.
Mivel még 2k24-es volt a TBSZ megkötése, elvileg csak a 15%-os adó fizetendő rá, a szociális hozzájárulási illeték nem. Ld. [link]
Jól értelmezem, hogy a LY (hasonlóan pl. a Trading 212-höz) az adót magától nem vonta le, hanem azt majd utólag nekem kell megfizetni? -
hunym
tag
írd azt , amit beutaltál, kedvességből átválthatod és odaírhatod pluszban, hogy ez kb ennyi aznapi árfolyamon.
köszönöm. végül rájöttem hogy figyelmetlen voltam és írta a lightyear az oldalon.
-
UberMutant
őstag
írd azt , amit beutaltál, kedvességből átválthatod és odaírhatod pluszban, hogy ez kb ennyi aznapi árfolyamon.
-
hunym
tag
sziasztok tbsz bejelentésével kapcsolatos kérdés:
ugye alapból ezzel a szöveggel kell lejelenteni: Az első befizetett összeg: [0000 FT]
viszont én euróval fizettem, akkor mi a pontos szöveg amit bele kell írni? xxxx EUR vagy átváltani forintba? -
mentor_4
tag
-
AMD Power
titán
-
lemusz
addikt
Sziasztok,
ti mennyire mertek sok pénzt tartani a LY-ben?
Én eddig mindent állampapírban tartottam, abban nagyjából megbíztam eddig. Most a divertifikáció miatt gondoltam, hogy az újabb megtakarításaim egy részét ide rakom, de én. pl. a Revolutban sem merek túl sok pénzt tartani.Most beraktam a LY-re 1MFt-ot, de az ugye nem olyan sok pénz.
Ti a teljes megtakarításoktok %-ában mennyit mertek a LY-ben tartani?
Szerintem a diverzifikáció havi megtakarításos stratégiánál évek alatt alakul ki. Kivéve persze ha valaki nagy összeget nyer/örököl, mert akkor a nulladik perctől kezdve szét lehet porlasztani az ilyen jellegű kockázatot. Ha MÁK-nál vezetett számla után első tőzsdés TBSZ-es szolgáltatód lesz a lightyear szerintem tök jó úton jársz. Én is így csináltam, ez a 3. évem LY-nél és mostanában kezdtem el azt érezni, hogy esetleg jövőre már máshol kellene nyitni, ugyanakkor meg lehet jobb volna 5 évnyi TBSZ itt, egy helyen, főleg ha addig se drágul érdemben semmi ezen a platformon. A fene tudja mi a jobb választás.
-
Peczek
aktív tag
A Revolutban mérsékelten bízom meg, mert nincs (nem volt) MO-i képviselete, egy vitás ügyben elég nehéz érdeket érvényesíteni, külföldre kell menni.
A diverzifikálás nem arról szól, hogy nem bízom az államkötvényben, hanem arról, hogy több láb mindig biztosabb, mint egy.
Hogy eddig nem használtam a LY-t, az nem a bizalom hiányáról / meglétéről szól, hanem hogy alapvetően ETF-t venni ill. TBSZ-t csinálni minimum 5 évre kell.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy a portfóliótok mekkora részét bízzátok a LY-re.
-
z0d1AK
nagyúr
Sziasztok,
Én eddig mindent állampapírban tartottam, abban nagyjából megbíztam eddig. Most a divertifikáció miatt gondoltam, hogy az újabb megtakarításaim egy részét ide rakom, de én. pl. a Revolutban sem merek túl sok pénzt tartani.Most beraktam a LY-re 1MFt-ot, de az ugye nem olyan sok pénz.
"Eddig" megbíztál a magyar államban annyira, hogy még csak ne is diverzifikálj. Nem bízol meg a Revolutban. A kérdésed alapján igazából a Lightyearben sem. Pontosan mi az, amiért nem bízol ebben a három "szereplőben" és melyek azok, amelyekben viszont megbízol?
-
Peczek
aktív tag
Sziasztok,
-
AMD Power
titán
-
z0d1AK
nagyúr
Szó nem volt arról, hogy 2030-ra belengettek volna potenciális átállást. Amit mondott: ,,A hangsúly, hogy a feltételeket megteremtsük 2030-ra, és ott megszülethessen a pozitív döntés a bevezetésről"
Azaz 2030-ra szeretnének megfelelni annak az EU-s kritérium sorozatnak, amely az alapja annak, hogy egyáltalán be lehessen jelentkeznie az országnak az euróra, utána még évek a folyamat, mire valóban átállás lehet. Tehát nem, nem lesz 2030-ra euró, ellenben 10 év múlva lehet bizony még forint. -
lemusz
addikt
-
Brandynew
őstag
Elég nagyot erősödött a forint a választás óta (és sokan arra számítanak fog is még), befektetéseid meg jó eséllyel más pénznemben vannak (EUR, USD).
Az én portfólióm is pluszban van az eredeti pénznemben, forintban már mínusz.
Nem 1-2 évre fektetsz be, szóval nem számít, hogy forintban mit mutat. 10 év múlva nyilván nem a forint kerül ki ebből győztesen.
-
bardi
senior tag
Elég nagyot erősödött a forint a választás óta (és sokan arra számítanak fog is még), befektetéseid meg jó eséllyel más pénznemben vannak (EUR, USD).
Amúgy erre nincs mód, hogy az euros vagy dolláros értéket változását írja ki? Részvény/etf-nél azt írja, de az egész tbsz-re érdekelne mit mutat.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
bardi
senior tag
Árfolyam, nekem is minden ilyen, egy két kivétellel az összes termék pluszban van szám szerint, de a LY forintositva írja az eredményt, ezért minden minuszban van.
-
tom0919
csendes tag
Sziasztok!
Lighyear-n indítottam januárban egy TBSZ számlát, ezen belül februárban elkezdtem vásárolni egy mixet ami +2,51%-on van, de a TBSZ számla -0,16% ot mutat, mi a kettő közötti eltérés oka? A mixet havi rendszerességgel vásárlom. -
Dluinet
nagyúr
tipp: 50000 49999 49998 49997 ...
így észreveszed, ha valamelyikkel gond vanOlyan gyorsan szokott menni, hogy mire belekezdek a következőbe, az előzőre már vissza is jelez LY, hogy megérkezett. De tényleg jó ötlet.
-
AMD Power
titán
-
UberMutant
őstag
-
Peczek
aktív tag
-
AMD Power
titán
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok, pénzt hogy érdemes berakni LY-re? Ki hogyan szokta?
Kártyás fizetés 0,6%, az utalás ingyenes, de ott a saját bank számít fel díjat (Erste).Revoluttal mi van? Oda ugye ingyenes a kártyás befizetés, a Revolut - LY utalás az javasolt?
A váltást egyelőre elintézem LY-en belül.
Nincs valahol valami összefoglaló a LY-ról?
Az állampapír használatról pl. találtam ilyet.Ha a banki utalás drága, akkor Revolut-on keresztül, de hamarosan az is kap magyar számlaszámot tranzakciós illetékkel együtt, és 50ezrenkét kell utána utalni az ingyenességhez.
-
amargo
addikt
-
AMD Power
titán
-
Peczek
aktív tag
Köszi mindenkinek, akkor Erste - Revolut - LY lesz a befizetés módja
-
Ittnemaz
aktív tag
Kártyás fizetés 0,6%, az utalás ingyenes, de ott a saját bank számít fel díjat (Erste).Revoluttal mi van? Oda ugye ingyenes a kártyás befizetés, a Revolut - LY utalás az javasolt?
Az állampapír használatról pl. találtam ilyet.Revulotrol jelenleg ingyen utalsz.
-
amargo
addikt
kisebb az EUR kamaton a szám, mint a dolláron.
csak azt nem értem, milért nem a forint kamathoz hasonlítja, ami még nagyobb szám.4 éve teljesen tudatosan menekülök a forinttól. Minden héten váltok devizát.
-
bardi
senior tag
Az állampapír használatról pl. találtam ilyet.Revolturól lehet eurot rakni gyors banki utalással, ingyen, de arra kíváncsi vagyok, hogy mi lesz, ha magyar számlaszámra vált a revolut.
-
Peczek
aktív tag
Lightyear súgó kellően részletes:
https://lightyear.com/hu-hu/help- bankkártya > revolut > LY (ezt hétköznap érdemes végezni)
- vagy 50000 forintonként Erste > LYLY váltok, mert ha már semmiért nem kér pénzt, akkor legalább ez a 3 ezrelék jutalékot kapják meg.
Köszi szépen
-
Dluinet
nagyúr
Az állampapír használatról pl. találtam ilyet.Lightyear súgó kellően részletes:
https://lightyear.com/hu-hu/help- bankkártya > revolut > LY (ezt hétköznap érdemes végezni)
- vagy 50000 forintonként Erste > LYLY váltok, mert ha már semmiért nem kér pénzt, akkor legalább ez a 3 ezrelék jutalékot kapják meg.
-
Peczek
aktív tag
Az állampapír használatról pl. találtam ilyet. -
Dluinet
nagyúr
kisebb az EUR kamaton a szám, mint a dolláron.
csak azt nem értem, milért nem a forint kamathoz hasonlítja, ami még nagyobb szám.Ja, a több az jobb.
Értem. -
UberMutant
őstag
-
Dluinet
nagyúr
-
net91
senior tag
-
amargo
addikt
Az átváltásokat spórolom meg.
Ha eladom eur-ot kapok, ha veszek akkor eur-ert veszek. Ezek a pénzek örökre euróban maradnak.
Ráadásul a forint az euróhoz van rögzítve, nem az USD-hez.
Ha külföldön vagyok vagy vásárlok akkor azt eur-ban teszem (szállás, étterem, repülő).
Forintra ott az állampapír (vésztartalék) és a havi fizetés.Ezzel szemben az USD alkalmazása teljesen életidegennek érzem egy magyar állampolgár számára.
Én a kamat miatt használom az USD-t, átváltás esetén alapvetően kérdés mennyire éri meg, ezt még nem számoltam ki.
Én alis, plusz pár külföldi szolgáltató esetén USD-ben fizetek, de külföldön valóban a jellemzőbb az EUR. -
AMD Power
titán
-
Dluinet
nagyúr
Az átváltásokat spórolom meg.
Ha eladom eur-ot kapok, ha veszek akkor eur-ert veszek. Ezek a pénzek örökre euróban maradnak.
Ráadásul a forint az euróhoz van rögzítve, nem az USD-hez.
Ha külföldön vagyok vagy vásárlok akkor azt eur-ban teszem (szállás, étterem, repülő).
Forintra ott az állampapír (vésztartalék) és a havi fizetés.Ezzel szemben az USD alkalmazása teljesen életidegennek érzem egy magyar állampolgár számára.
-
Csigusz23
csendes újonc
Ha a nap végén HUF-ban költöd a pénzed, akkor teljesen mindegy, hogy EUR-ban vagy USD-ben denominált VWCE-t veszel.
-
Dluinet
nagyúr
-
AMD Power
titán
részeltes információk itt:
https://allampapirkalkulator.hu/hirek/kesz-mixek-a-lightyearen-a-befektetes-amihez-nem-kell-erteni-a-befekteteshez-404Mérsékelt (Mérsékelt Mix) €MODR (EUR) iShares Moderate Portfolio UCITS ETF EUR (Acc)
Lendületes (Lendületes Liga) €MAGR (EUR) iShares Growth Portfolio UCITS ETF EUR (Acc)
Globális (Globális Távlatok) €VWCE (EUR) Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) (Acc)Az első kettőnél az alap mérete egy vicc. Szóval már attól is off nálam.
Ilyen méretű alapokat messziről el kell kerülni. Nem reklámozni.
-
Dluinet
nagyúr
-
AMD Power
titán
https://allampapirkalkulator.hu/hirek/kesz-mixek-a-lightyearen-a-befektetes-amihez-nem-kell-erteni-a-befekteteshez-404Mérsékelt (Mérsékelt Mix) €MODR (EUR) iShares Moderate Portfolio UCITS ETF EUR (Acc)
Lendületes (Lendületes Liga) €MAGR (EUR) iShares Growth Portfolio UCITS ETF EUR (Acc)
Globális (Globális Távlatok) €VWCE (EUR) Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) (Acc)VWCE az egyik legjobb World ETF.
-
Dluinet
nagyúr
Mit gondoltok a Kész mixekről? Szerintem még nem annyira jó mint a Robotanácsadó a Revoluton - viszont ez TBSz-en is használható legalább.
Globális (Globális Távlatok) €VWCE (EUR) Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) (Acc) -
lemusz
addikt
Mit gondoltok a Kész mixekről? Szerintem még nem annyira jó mint a Robotanácsadó a Revoluton - viszont ez TBSz-en is használható legalább.
Eddig se izgattak ezek a mixelgetések, számomra ez egy teljesen értelmetlen funkció, de ahogy látom ezek szerint akkor már kell legyen bond ETF is a kínálatban?
-
Dluinet
nagyúr
-
z0d1AK
nagyúr
-
UberMutant
őstag
ez:
"a lightyear tbsz akkor erre az évre kuka"
elvi vagy technikai okokbol? hisz nem volt tbsz-e elvileg, pont ez a problema
(nyilvan ilyen edge case nem lesz szandekosan a user interface-re belekodolva, kerdes hogy implementaltak a csak 1 nyithato-t: nyitas flag vagy letezo tbsz vizsgalattechnikai ok. a szolgáltatók nem engednek még egyet nyitni, hiába nem volt tbsz az előző törvny szerint. nyitás flag.
-
szpeti40
addikt
teljesen mindegy, mancika, vagy jóska pista.
a törvény számít , nem egy akármilyen figura, aki lehet jövőre már nem is ott dolgozik. a törvény pedig egyértelmű, a bíróságon / hatósági eljárásban is a törvény áll szemben a te akármilyen leveleddel.törvény szerint az nem tbsz volt, így meg sem tudod szüntetni (törvény szerint). a számítástechnikai megoldás , és annak megszüntetése miatt viszont lehet el kell adnod értékpapírokat, és akkor az esetleges nyereséget adózod (csak szja, mert nem tbszt törsz fel) . ha csak pénz volt rajta, akkor nem kell adózni.
ETF volt véve, de most minuszban volt az eladáskor, így nyereség nem keletkezett.
-
axioma
veterán
engedd el, az szja törvény egyértelműen fogalmaz. 30 napon belül kell bejelenteni, ha nem történt ez meg, akkor az nem felel meg a törvény betűjének.
mancika levelei semmit nem jelentenek.a lightyear tbsz akkor erre az évre kuka, keress erre az évre másik szolgáltatót.
vagy mész normál számlával és az ez évi nyereséget leadózod és 2027 jan 1-én berakod a tbsz 2027re a 2026 ban összegyűlt lét.
ha szerencséd van, akkor trump nullázza decemberben a 2026os nyereséged és még adóznod sem kell
ez:
"a lightyear tbsz akkor erre az évre kuka"
elvi vagy technikai okokbol? hisz nem volt tbsz-e elvileg, pont ez a problema
(nyilvan ilyen edge case nem lesz szandekosan a user interface-re belekodolva, kerdes hogy implementaltak a csak 1 nyithato-t: nyitas flag vagy letezo tbsz vizsgalat -
UberMutant
őstag
Nem Mancika levelei voltak, hanem a megyei NAV-os (sajnos beosztásra nem emlékszem), inkább ezt a variálgatást nem értettem, hogy egy hónapra rá miért lett ellentétes a döntése.
De akkor köszi, jövőre nekiugrunk megint.
TBSZ megszüntetés miatt van bármi kötelezettségünk vagy hagyjuk a francba? (50k-val lett megnyitva).teljesen mindegy, mancika, vagy jóska pista.
a törvény számít , nem egy akármilyen figura, aki lehet jövőre már nem is ott dolgozik. a törvény pedig egyértelmű, a bíróságon / hatósági eljárásban is a törvény áll szemben a te akármilyen leveleddel.törvény szerint az nem tbsz volt, így meg sem tudod szüntetni (törvény szerint). a számítástechnikai megoldás , és annak megszüntetése miatt viszont lehet el kell adnod értékpapírokat, és akkor az esetleges nyereséget adózod (csak szja, mert nem tbszt törsz fel) . ha csak pénz volt rajta, akkor nem kell adózni.
-
szpeti40
addikt
engedd el, az szja törvény egyértelműen fogalmaz. 30 napon belül kell bejelenteni, ha nem történt ez meg, akkor az nem felel meg a törvény betűjének.
mancika levelei semmit nem jelentenek.a lightyear tbsz akkor erre az évre kuka, keress erre az évre másik szolgáltatót.
vagy mész normál számlával és az ez évi nyereséget leadózod és 2027 jan 1-én berakod a tbsz 2027re a 2026 ban összegyűlt lét.
ha szerencséd van, akkor trump nullázza decemberben a 2026os nyereséged és még adóznod sem kell
Nem Mancika levelei voltak, hanem a megyei NAV-os (sajnos beosztásra nem emlékszem), inkább ezt a variálgatást nem értettem, hogy egy hónapra rá miért lett ellentétes a döntése.
De akkor köszi, jövőre nekiugrunk megint.
TBSZ megszüntetés miatt van bármi kötelezettségünk vagy hagyjuk a francba? (50k-val lett megnyitva). -
UberMutant
őstag
Közben alakult a dolog, csak elfelejtettem megírni.
Beküldtük megint még aznap amikor írtam a kommentet.
Rá 1-2 napra jött a válasz, hogy mivel kicsúsztunk a határidőből, ezért nem fogadják el a fellebbezésünket, nem jegyzik be a TBSZ-t.
Jó oké, rá pár napra megszüntettük a TBSZ-t, mivel ugye nem fogadta el a NAV. (Ebben az esetben mi lett volna a jó megoldás?)
Aztán rá egy hónapra (!!), egyszer csak jött megint egy levél, hogy akkor a TBSZ bejegyezve, eleget tettünk a bejelentésnek
Végig ugyan az az ember küldte a leveleket. Másnap felhívtuk a NAV-ot, nem nagyon értette ezt az egészet, hogy miért nem lett elfogadva a bejelentésünk és miért lett mégis elfogadva egy hónap múlva.Ti mit tennétek, hogy ne szopjuk be az adózást?
Meg persze szeretnénk befektetni is, de most kicsit megakadt ugye a dolog.engedd el, az szja törvény egyértelműen fogalmaz. 30 napon belül kell bejelenteni, ha nem történt ez meg, akkor az nem felel meg a törvény betűjének.
-
szpeti40
addikt
Közben alakult a dolog, csak elfelejtettem megírni.
Beküldtük megint még aznap amikor írtam a kommentet.
Rá 1-2 napra jött a válasz, hogy mivel kicsúsztunk a határidőből, ezért nem fogadják el a fellebbezésünket, nem jegyzik be a TBSZ-t.
Jó oké, rá pár napra megszüntettük a TBSZ-t, mivel ugye nem fogadta el a NAV. (Ebben az esetben mi lett volna a jó megoldás?)
Aztán rá egy hónapra (!!), egyszer csak jött megint egy levél, hogy akkor a TBSZ bejegyezve, eleget tettünk a bejelentésnek
Végig ugyan az az ember küldte a leveleket. Másnap felhívtuk a NAV-ot, nem nagyon értette ezt az egészet, hogy miért nem lett elfogadva a bejelentésünk és miért lett mégis elfogadva egy hónap múlva.Ti mit tennétek, hogy ne szopjuk be az adózást?
Meg persze szeretnénk befektetni is, de most kicsit megakadt ugye a dolog. -
Brandynew
őstag
Új lehetőség Lightyearen: előre összeállított "befektetési portfóliók" (Mérsékelt, Lendületes, Globális), automatikus befektetési opcióval is: Kész Mixek
-
Dluinet
nagyúr
-
bardi
senior tag
-
Dluinet
nagyúr
Minden tranzakcióról kérhető kimutatást, azonnal.
-
bardi
senior tag
TBSZ számlán az első befizetést kell ugye a NAV felé igazolni, a további befizetéseket nem.
Ha 5 év előtt feltöri az ember, akkor jár igazolás az összes befizetésről, hogy azt nem profitként vegye számon a nav? Gondolom igen, de inkább megkérdezem. -
Brandynew
őstag
Hátha segítség valakinek: új Lightyear felhasználóknak március 31-ig él még a MAGYALLTBSZ26 promóciós kód, ami a TBSZ számlákon 2 millió Ft-ig díjmentes devizaváltást ad (min. 50 ezer Ft elhelyezése után aktiválható a beállítások menüpontban a promócióknál). Szóval ez jobb, mint a sima MAGYALL vagy MAGYALLFX, de csak március 31-ig jó.
-
donbig
tag
Teljesíted a speciális feltételeket (eurós papír kifizetéséből akarsz forintos papírt venni), így kérheted a Kincstárat devizaváltásra (MNB árfolyamon), de be kell menned miatta egy ügyfélszolgálatra.
"A Kincstár elfogad ügyfélszámlán lévő euró összeg forintra váltására szóló megbízást abban az esetben, ha a megbízás célja forintban kibocsátott állampapír megszerzése és a szabad pénzegyenleg korábbi euróban kibocsátott állampapír vásárlásából, illetve
esedékességfizetéséből származik. Beutalt euró összegre adott forintra szóló átváltási
megbízást a Kincstár nem hajt végre. Az átváltás árfolyamkockázata az ügyfelet terheli. Az ügyfélszámlán nyilvántartott euró átváltása az MNB általi feldolgozás napján érvényes
hivatalos MNB devizavételi árfolyamon történik."Ez hasznos lehet, köszönöm!
-
vnorbi
aktív tag
A tbsz navos bejelentésről mindenképp jön visszajelzés a navtól? 2 hete csináltam az LY-on egy idei tbszt, be is jelentettem a lakóhely szerinti navos kirendeltségnél (gondoltam én). A nav-os térkép alapján az északi pestihez tartozok, de kaptam pár nappal később a tárhelyre egy levelet, hogy továbbították a kelet pestire, azóta síri csend és hullaszag

Most írjak még egyszer (ezúttal a kelet pestinek? vagy elég az hogy bejelentettem, bár ha elkavarják akkor még lehet belőle gondom). Legalább lesz valami ügyiratszám amire hivatkozhatok.Illetve bónusz kérdés: ha a máknál van euróm (korábbi emápból, de keveslem a 2%-ot inkább kiváltottam) és egy részét visszatolnám bmáp/fixmápba akkor ki kellene utalnom revóra hogy forintként visszatöltsem? Nem látok konverzióra lehetőséget.
Köszi
Teljesíted a speciális feltételeket (eurós papír kifizetéséből akarsz forintos papírt venni), így kérheted a Kincstárat devizaváltásra (MNB árfolyamon), de be kell menned miatta egy ügyfélszolgálatra.
"A Kincstár elfogad ügyfélszámlán lévő euró összeg forintra váltására szóló megbízást abban az esetben, ha a megbízás célja forintban kibocsátott állampapír megszerzése és a szabad pénzegyenleg korábbi euróban kibocsátott állampapír vásárlásából, illetve
esedékességfizetéséből származik. Beutalt euró összegre adott forintra szóló átváltási
megbízást a Kincstár nem hajt végre. Az átváltás árfolyamkockázata az ügyfelet terheli. Az ügyfélszámlán nyilvántartott euró átváltása az MNB általi feldolgozás napján érvényes
hivatalos MNB devizavételi árfolyamon történik." -
cSuwwi
senior tag
a bejelentést elmentetted? az a lényeges bizonyíték, ha ez megvan, akkor jó vagy. mancika visszaigazolása nem sokat ér (semmit).
30 napon belül vagy?
ha igen , és nem mentetted a bejelentést, akkor add be kelet pestihez ÉS mentsd le a bejelentést. vigyázz, csak addig tudod menteni a konkrét e-papír irományod, amíg be nem zárod a böngészőablakot.kincstár nem vált, utaztatni kell és máshol váltani
Értem, köszi. Nem lett mentve, akkor beküldöm újra.
-
UberMutant
őstag
A tbsz navos bejelentésről mindenképp jön visszajelzés a navtól? 2 hete csináltam az LY-on egy idei tbszt, be is jelentettem a lakóhely szerinti navos kirendeltségnél (gondoltam én). A nav-os térkép alapján az északi pestihez tartozok, de kaptam pár nappal később a tárhelyre egy levelet, hogy továbbították a kelet pestire, azóta síri csend és hullaszag

Most írjak még egyszer (ezúttal a kelet pestinek? vagy elég az hogy bejelentettem, bár ha elkavarják akkor még lehet belőle gondom). Legalább lesz valami ügyiratszám amire hivatkozhatok.Illetve bónusz kérdés: ha a máknál van euróm (korábbi emápból, de keveslem a 2%-ot inkább kiváltottam) és egy részét visszatolnám bmáp/fixmápba akkor ki kellene utalnom revóra hogy forintként visszatöltsem? Nem látok konverzióra lehetőséget.
Köszi
a bejelentést elmentetted? az a lényeges bizonyíték, ha ez megvan, akkor jó vagy. mancika visszaigazolása nem sokat ér (semmit).
30 napon belül vagy?
ha igen , és nem mentetted a bejelentést, akkor add be kelet pestihez ÉS mentsd le a bejelentést. vigyázz, csak addig tudod menteni a konkrét e-papír irományod, amíg be nem zárod a böngészőablakot.kincstár nem vált, utaztatni kell és máshol váltani
-
cSuwwi
senior tag

Köszi
-
tonyrulez
őstag
Más bankoknál is előfordul, hogy egy bizonyos havi keretig nagyon kedvezményesen (akár a Revolutnál is jobban) váltsanak devizát, de a hátulütő, hogy a devizás alszámláról kiutalni horror összeg. Alapvetően arra lett kitalálva, hogy bankon belül maradjon a pénzed és onnan költs mondjuk kártyával (pl: nyaralás alatt kedvezőbb lehet akár a Revolutnál is).
Nézd meg jól, de akár az sem kizárt, hogy normál kártyás online vásárlásként fel tudod tölteni az EUR alszámládról a Revolut egyenlegedre a pénzt és onnan utalhatod tovább LY-ra.
Amúgy én is azt mondom, hogy a LY váltás sem dráma, alacsony és átlátható a költsége.
Igen, Gránit jobb árfolyamon vált Revolutnál, ráadásul a keret is magasabb (650k vs 350k). Nem is váltok már így Revoluttal, csak ha túllépem a Gránit keretet (de keret fölött is kb 1-2 Ft eltérés van a kettő között).
Kártyás vásárlásként már töltöttem deviza számláról Revolutra, az működik. -
Stauffenberg
nagyúr
Más bankoknál is előfordul, hogy egy bizonyos havi keretig nagyon kedvezményesen (akár a Revolutnál is jobban) váltsanak devizát, de a hátulütő, hogy a devizás alszámláról kiutalni horror összeg. Alapvetően arra lett kitalálva, hogy bankon belül maradjon a pénzed és onnan költs mondjuk kártyával (pl: nyaralás alatt kedvezőbb lehet akár a Revolutnál is).
Nézd meg jól, de akár az sem kizárt, hogy normál kártyás online vásárlásként fel tudod tölteni az EUR alszámládról a Revolut egyenlegedre a pénzt és onnan utalhatod tovább LY-ra.
Amúgy én is azt mondom, hogy a LY váltás sem dráma, alacsony és átlátható a költsége.
-
Dluinet
nagyúr
Továbbra is a LY váltást ajánlom.
-
vnorbi
aktív tag
Ha a forint számláról utalsz ki eurót, akkor nem kapod meg a kedvezményes átváltást a Gránittól? Csak mert ugyanez az OTP-nél működik, az ottani középárfolyamos váltási lehetőségbe beletartozik a forint számláról deviza utalás.
-
tonyrulez
őstag
Megvan, mégsem olyan jó biznisz a kiutalás... Forint számláról ingyenes az EUR kiutalása, deviza számláról viszont 0,34% (min. 8,8 EUR; max 74,4 EUR). Hát ez így remek
Ez esetben jön a B-terv, Gránit EUR kártyával feltölteni a Revo EUR számlát, és onnan ingyen átutalni LY-re. -
tonyrulez
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Androidos tablet topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Filmvilág
- HDD probléma (nem adatmentés)
- További aktív témák...
- HP EliteBook x360 1040 G11 - 14" WUXGA Érintő - Ultra 7 155H - 16GB - 512GB - Win11
- Apple iPhone 17e 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- CSAK MA 69.990FT KERESKEDŐK FIGYELEM! AZONNAL- egybe eladó 19 db 2,5 SATA SSD (128GB) FIX ÁR!!!
- Bomba ár! Dell Latitude 3190 - Intel N3350 I 4GB I 64SSD I 11,6" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Kingston Predator 3200Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

Mi most a legköltséghatékonyabb módszer euró vagy USD befizetésére Lightyearre?