Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eGPU tapasztalatok
- Egérpad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FÜLhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hibavissza
üzenetére
Elég jó.
-
trlala
aktív tag
A 12-45mm F/4 Pro-hoz jár napellenző, vagy külön vásárolandó. Azért kérdem, mert pl. a mintaboltban nem része a csomagnak, de találtam olyan boltot, ahol igen.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Vízesés? Van olyan promó. Meg slaggal is le lehet mosni, vagy mosdóban nem csak tusoltatni. Esetleg a festéket lecsutakolni róla. Fagyot is valszeg jól bírja. Olympus általában a legjobb ebben, vele kapcsolatban kell ettől a legkevésbé parázni már elég régóta, pl a 4/3-os első videóképes E5-el voltak videók ahol felvétel közben termálfürdőben úsztatták.
-
aginor
veterán
Valószínűleg nem saját kútfőből tette, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy előzetesen egyeztetett a gyártóval, különben baj esetén ki kellene fizetnie az oldalnak a készüléket, plusz esetlegesen kártérítést, arról nem beszélve, hogy a jövőben nem kapna tesztkészüléket sem.
Az időjárásállóságról annyit, hogy ha természetfotózik az ember, akkor nem lehetetlen, hogy elkapja egy-egy zivatar, vagy szeretne pl. hóesésben, hidegben fényképezni. Ezek a megoldások ezekre az esetekre vannak kitalálva és szerintem nem kell félni használni (kihasználni) őket. Amúgy a témában volt nemrég egy jobb cikk/videó, abban lehetett látni, hogy az Olympus milyen megoldásokat alkalmaz a gépvázon belül azért, hogy a víz/por ne jusson be az érzékeny részekhez, ha érdekel keress rá.
80hun: nekem az a tapasztalatom (nem feltétlenül saját), hogy még a nem szigetelt cuccok is viszonylag jól bírják a strapát, ha figyelnek rájuk, valamint elég precíz az összeszerelés minősége. Viszont azt nem szabadna elfelejteni, hogy a szigetelések -gumi/szilikon révén- idővel elkezdenek kiszáradni, megvetemednek, és/vagy kopni, így a funkciójukat már nem, vagy nem megfelelően láthatják el. Tehát, egy új korában valóban jól szigetelt alkatrész 5-6 éves korára már egyáltalán nem biztos, hogy még mindig az, és nem fog beázni, bepárásodni. Amúgy szerintem ezekre a cuccokra a pára sokkal veszélyesebb, mint a folyóvíz. mivel utóbbi lefolyik a felületről ill. nagyobb rés kell neki, hogy bejusson, míg a pára légnemű és bármilyen kis légrésén képes lehet bejutni.
-
80hun
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Az ipx1 nem időjárásálló besorolás csak nem mertek magasabbat odairni mert akkor kéne rá garit vállalni
Persze jobban teljesítenek a vázak de ha beázik jó lesz levélnehezéknek
Annó volt fenn a neten e-m1 amire ráfagyott a pára aztán mepusztult. De pro dslr gépek is kukázódtak már egy kis esőtöl isA lényeg nincs rá gyártói gari
Bármelyik kis tömités hibás lehet és kuka a cucc -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Nekem ez a "más fxával verjük a csalánt" esete. Bosszant, hogy mintának kapott eszközt "zúz", ráadásul nem életszerű (ha csak vízesésben nem fotózik).
(ezek a minták nem kézről - kézre járnak? nem hinném, minden YT huszár kapna egyet)Ezek időjárás álló vázak, igaz? Még ha az új EM1 kapott egy magasabb besorolást is, nem jelenti azt, hogy vízálló. Lehet tévedek...
A milcem nem , de a dslr vázam és egyik obi időjárásálló (nem olyan szintű, mint az EM1), mégsem használtam esőben (folyó vízben, medencében pláne nem...).
Kíváncsi lennék a fickóra, hogy a saját cuccával (ha egyáltalán van ilyen) hogyan bánik?
Viccből felragasztgatnék azokra is "sample" matricát..... -
aginor
veterán
válasz
hotkar
üzenetére
Ez nekem is eszembe jutott, illetve az, hogy ez nem valami életszerű "teszt". Igazából egy nagy haszontalan semmi. Először is, a csapvíz nyomása és jellege jelentősen eltér a természetes esőtől (ha már házilag, akkor egy zuhanyrózsa biztos nem volt a közelben), másrészt alig két percig nyúzták csak, harmadszor, nem volt hosszútávú kontroll teszt. Mert az ok, hogy a gép a videó alatt működött, de vajon fél-egy év után szétszedve mit találnánk a készülékházban? Engem ez jobban érdekelne, pl. egy olyan gépen vizsgálva, ami bevallottan rendszeresen volt ilyesmi körülmények között használva.
-
topikk
senior tag
Ebben, meg úgy általában az építési minőségben nagyon meggyőző az Olympus
-
asdf_
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
A gépsecifikus az Each Group Session will be open to six participants, along with the Olympus session leader. és Already filled (2 em1x hely kivételével), a témaspecifikus az emberekkel pedig one on one session és Already filled az összes hely.
-
INTELligent
senior tag
Ingyenes Olympus webinar-ok (gép ismertető, ill. általános témák is vannak benne): link
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem kiveszem a gyári előírás szerint, ha nem használom huzamosabb ideig. Egyszer pár fotó erejéig használtam kb egy hónapja, akkor félig töltöttnek mutatta. Viszont így bepróbálkozom az utángyártott akku/töltő párossal. Anno a Pentaxhoz vettem két pótakkut, abból az egyik még megy 12 év után. Nem tud annyit mint a gyári, de azért ez szép tőle.

-
Dr.NX
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Ez valami Pana feature lehet, volt nálam egy GX800, az is lemerült állásban pár hónap alatt, meg az LX15 is.
Canonnál, Samsungnál nem tapasztaltam ilyen gyors merülést. -
válasz
philoxenia
üzenetére
Viszont ha felvette a töltést akkor legalább baja nem lett.
-
MrChris
nagyúr
válasz
philoxenia
üzenetére
Nem normális, nekem ilyet csak egy vázam csinált, garanciában javította az Olympus, alaplap csere volt, újra indult a shutter számláló is. Ezek a rendes, gyári kit akksik feltöltve évekig tart mire teljesen lemerülnek. Nálam a külsősök által gyártottak viszont határozottan gyorsan lemerülnek állásban, néhány hónap.
Az órához és beállítások tárolásához kapacitort/kondenzátort (internal battery) szokatak használni, ehhez nem közvetlen az akksit szívja. Bekapcsolt állapotban az akksiról egy pillanat alatt feltölti magát.
Vagyis lehet váz, vagy akksi hiba. Ne tárold benne és akkor talán kiderül melyik a hibás, de én visszavinném garanciába. -
asdf_
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Szerintem biztosan le tud, mert egyreszt onkisules, masreszt az hajtja az orat (velhetoen emiatt javasoljak, hogy vedd ki, meg ha esetleg valami miatt shit happens, akkor ne a gepben robbanjon szet). Bar -ha mondjuk 50%-os toltottsegen lett elrakva- ket honap valoszinuleg keves ehhez. Ha egyelore nem hasznalod, akkor toltsd fel 2/3-ra , vedd ki es 3 havonta nezz ra es tolts ra, ha szukseges.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Pana GX9-ben a gyári akku le tud merülni a vázban használat nélkül?
Anno 2008-ban vett Pentax K10D akkuja még most sem merül le a vázban fél év alatt sem, ha nem használom.
A leírásban olvastam, hogy vegyem ki a gépből, ha nem használom a gépet. Na ezt ma olvastam, az akku meg benne van vagy két hónapja...
Visszaolvasgattam és nem tiszta, hogy megéri-e a gyári pótakku 20k-ért a harmad-negyedébe kerülő utángyártottak helyett. Most a kérdés főleg arra irányulna, hogy mindenképp ki kell-e venni a vázból az akkut használat után. Ha mindig kiveszem és külső töltővel töltöm, akkor gondolom minimális a kockázata az utángyártottnak is. Tehát ez a merülés, most bug, vagy feature? A gép szinte új, kipróbáltam csak, de hideg volt és nem fotóztam. -
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
nézd meg újra, 10-11 db-ra tesztelték a varianciát. A Voigtrlandert pnt nem, mert abból csak 5 db volt. A cikk végét nézd, a grafikonok jobb alsó sarkában van a darabszám.
"We don’t consider five copies enough to comment on variance, so we skipped the Voigtlander in this part of the post"
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Én is maradtam a sötétebb decenteresnél. Videónál, nyaraláskor nagyon jó az a 12 mm. Mivel megvételkor nem teszteltem nem tudom alátámasztani, de úgy érzem idővel decenteresedett. Kezdetben is volt egy icipici, de most már tájképeknél, városfotóknál engem zavar. Videónál - ahol leginkább fent van - nem látom. Egyszer ugyan megreptettem, de akkor már ilyen volt és utána sem lett rosszabb. Alapvetően jó kis obi. Amennyiért el tudnám adni és ami helyet foglal....elfér a tatyóban.
-
hibavissza
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Aláírom, hogy van bennük eltérés, amit tesztábrán – az extrém sarkokban – lehet szemléltetni. Ennek ellenére tartom, ha napi használat (értelmes képek) alapján kiszúrom, hogy decenteres akkor az a fix objektív selejt. Ezért veszek fixet és nem gumit. Elvárom, hogy lényegesen jobb legyen mint egy kit obi. Persze megmagyarázni mindent meg lehet. A kereskedő akarja legjobban megmagyarázni ez természetes. Ahogy egy Pro (jelentsen ez bármely márkánál, bármely matricát) obinál, akár zoom, nem lehet decenter. Egy fikarcnyi sem.
(#94569) topikk: ahogy átfutottam csak a Voigtlanderből teszteltek többet. Meg sem mutatva az eredményt. Vagy nem láttam.

-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
"Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória. Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. "
Pedig van ilyen teszt, igazából az összes tesztet így kellene csinálni
https://www.lensrentals.com/blog/2018/01/finally-some-m43-mtf-testing-25mm-prime-lens-comparison/
A végén van a Copy-to-Copy Variation rész
-
Mercutio_
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória.
...
Egy fix obinál pl. 14 2,5 nincs olyan, hogy decenter meg gyári szórás. Olyan van, hogy jó objektív és rossz objektív.Ja, mert annyira piszok precíz a filléres kitobik gyártása és olyan alacsony a tűréshatár a QC pedig darabonként történik
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Btw egyik obim anno márkaszervizes sráctól vettem, szerintem sejthető mekkora mennyiséghez fért hozzá + gyári tesztrendszerrel volt lehetősége összevetni az egyes példányokat, biztos csak marketing duma volt a "válogatott darab"
-
Logapeti
tag
válasz
LiquidStep
üzenetére
Szia! Nekem volt rövid ideig. Én azért vettem alapvetően, hogy street fotózzak vele, amire végül is használható, de a távolság jelölések sajnos nem jók m43-os vázhoz, szóval az alapján nem lehet hiperfokált, vagy zone focus-t állítani.
Mint lencse, a nem túl hosszú időszak alatt, amíg nálam volt, átlagosnak tűnt. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Most nézegetem a régen készült Lumix14-egyessel készült könyvespolc képem 5,6-on elég egyenletesen éles (sajnos 2.5, meg 3.5-ön nincs vele kép). A bal alsó sarok talán gyengébb a többi saroknál. Emlékeim szerint nyitva centeresen középen éles és szélek felé gyengül, mint egy igazi kitobi.
Hasonlót meglőve a 12-32-vel 12-n szintén éles, a jobb oldalt kb 1/7 részen 20MP-ből 1:1 nézetben látható az élesség vesztés, vagyis decenter.
Vagyis nehéz lenne választanom a kettő közül.
Én a GWC1-el használtam inkább, hát az nem használ az élességnek és CA-nak, tűrhető volt, de annál lényegesen jobb a kb azonos látószöget nyújtó 12-32. Aszem ezért is döntöttem a cserén.Aki Silkypix 9-et használna írnám, vagy érdeklik az ilyen exóta programok, hogy a G9 rawot szebben élesíti mint a G6 és GX80-t.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A 14-es EP1-gyel volt tesztelve a 12-32 GM1-gyel. Ami elsőre szemet szúrt az a brutál shutter shock az EP1-nél. Az biztos, hogy ezen a képen remekül muzsikál a 12-32. Az én obim most messze nem ilyen. Lehet, a vásárlás után egy héttel még ilyen volt. Szerintem ez a nyitogatás csukogatás nem tesz neki jót.
-
totálkezdő
tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Köszönöm a választ. Nem értek ugyan hozzá, de ezzel az állításoddal "Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. Pl. Megvesz valaki 3-6 db ugyan olyan obit a boltból és összehasonlítja." tökéletesen egyetértek. Sorolhatnám még az ehhez hasonló tesztoldalas problémákat, de nem teszem, mert már sokakat untatok itt.
-
hibavissza
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ami 12-32 obi képét én láttam az kivétel nélkül durván decenteres és hiába a 12 mm-es látószög, ha a 18 mm-es képkörig taknyol. Nekem is van. Ugyan ilyen. Lehet arról polemizálni, hogy milyen a gyártási szórás vagy ki mennyit élesített a képeken, de nem érdemes. Nem rossz obi, de a jó nem ilyen. Egyetlen előnye, hogy kicsi és jól jön a 12 mm videóhoz.
Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória. Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. Pl. Megvesz valaki 3-6 db ugyan olyan obit a boltból és összehasonlítja. Elképzelhető, sőt biztos, hogy két kitzoom nem lesz pont egyforma rajzolatú, de ez lehet használatból adódó kopás is. Egy fix obinál pl. 14 2,5 nincs olyan, hogy decenter meg gyári szórás. Olyan van, hogy jó objektív és rossz objektív. Ha decenteres, akkor vissza kell küldeni, mert az rossz, sérült, kopott objektív.
-
totálkezdő
tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Én már nem kívántam ezt a témát tovább folytatni, de mivel megszólítottál, hát válaszolok.
1, Nem, nem tudok, nem ismerek másik f2,8 alatti, palacsinta, af-es, széles látószögű objektívet a rendszerben.
2, De az én eredeti kérdésem nem arra irányult, hogy a 14/2.5-öt cikizzem. Az érdekelt, hogy mitől lehet az, hogy miközben az imaging resource shaspness szempontjából a 14/2.5-őt jobbnak tartja, mint a 12-32-őt, addig a másik két tesztoldal e tekintetben az utóbbit tekinti jobbnak.
Végül azt a megnyugtató és egyben elkeserítő választ kaptam, hogy mindkét objektív esetében nagy a gyári szórás. Innentől kezdve az eredeti problémám (mármint, hogy melyik tesztoldal téved stb.) okafogyottá vált. -
hibavissza
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Tudsz másik f2,8 alatti, palacsinta, af-es, széles látószögű objektívet a rendszerben? Tényleg érdekel! Ahol kevés a fény ott elég sokat számít az egy fényérték és a látószög is valamivel nagyobb mint a kitobié, mivel a torzítás korrekció kevesebbet vág. A következő három obi ami képes erre sem árban sem méretben nem ez a kategória (PL 12-60, 12-40, 12-35). Régóta vajúdok a megvételén, de valahogy soha ne jön szembe használtan. Bár most újonnan sem észvesztő az ára. Csak így rendszerváltás előtt már nehezemre esik beruházni.
-
LiquidStep
csendes tag
Sziasztok! Használ valaki 25mm-es 7artisans-t? Tapasztalatokra és véleményekre vagyok kíváncsi.
-
ZephX
senior tag
Van valakinek ötlete arra, hogy a Windows importáló eszköznél miért nincs elérhető dátum és idő adat? Olympus OM-10 II-nél csinálja ezt, és így nem lehet az importálásnál napok vagy hónapok alapján csoportosítani. Sony HX400-nál ezzel nem volt baja.
[kép] -
pitagi
tag
Sziasztok!
Bocs, hogy itt, de hirdetős oldalon nem kaptam ajánlatot:
Keresnék MMF-3 adaptert (eredetit), hátha valakinél lapul egy, amit nem használ már... -
vond
MODERÁTOR
válasz
topikk
üzenetére
Fotóra nekem abszolút megfelel. De nem is vagyok az a nagy sportfotós. Lehet, hogy az igényeim sem túl nagyok.

Videónál sem olyan rossz, főleg egy jó obival, mint pl. a 12-35 II (meglepő, hogy mennyit hozzátesz). De ott azért van még hova fejlődni: hunt-olás nélkül húzni a fókuszt, stabilan tartani lassan mozgó témánál, az arc/szem érzékelés is lehetne még jobb, stb.
-
Mercutio_
félisten
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ahogy aginor is írja, elég nagy volt a gyártási szórás. Voltak belőle jobban sikerült példányok is.
-
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
-
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ne bonyolítsd túl szerintem. Ha kell egy pici, de jó rajzolatú lencse ezen a gyújtótávon, akkor ez a legjobb ár/értékű választás. Alternatívának ott van még a Leica 15mm, de az kétszer ennyibe kerül, hiába fényerősebb és szebb a rajzolata.
vond: jaja, elégvolt a megapixel háborúból, koncentráljunk a fontosabb dolgokra. Ettől még egy új szenzor jöhetne, de inkább a dinamikát/érzékenységet javítsák, és igen, egy PDAF is nagyon időszerű lenne már.
Throme: nem tudom, de szerintem nincs, azért csak egy belépő váz. Amúgy korábban soha nem néztem, nem éreztem szükségét, elég jól szuperált az magától is.

-
MrChris
nagyúr
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nekem volt egy ilyen objektívem a 2. generációs, gwc1 is volt hozzá. Az egyik igazi megtestesítője a milc rendszernek, nagyon kicsi jó felépítésű, egész gyorsan fókuszált, még egy OIS hiányzott volna belőle.
A képe nem volt rossz, olyan mint a 14-42 kitobi, semmi különösebb, nem egy karcolós fajta. 5.6-on elég kiegyenlített volt a közép-sarok élessége, nyitva kicsit lágy. 12-32-re cseréltem le, ami emlékem szerint azonos 3.5-ön kicsivel élesebb. -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Nekem EM10 MKII van, ehhez is létezik valaim AF finomhangolás? Bár addig nem kezdenék bele, amíg pár opciót végig nem próbáltam (AF mezők, záridők, kereső vs hátsó LCD....stb ezek kombinációja, és néhány feles kézremegés ellen
), mert addig simán lehet user error is.Múltkor benéztem, a G80 helyett a GX80-ra gondoltam az EM5-tel való összehasonlításkor
. Az a fránya "X" ...#94544) topikk
41 'megapikszel', anyám ..... fele akkora pixelméret...
Azt memóriakártyával is meg kell támogatni gondolom... -
totálkezdő
tag
válasz
aginor
üzenetére
Mindenekelőtt köszönöm a választ. Nem véletlenül írtam azt, hogy blur. A megfelelő oldalon ugyanis van egy ábra, amely blur elnevezés alatt fut. Azután a teszt szöveges részében nincs ilyen szó, van viszont olyan szöveg, ami összhangban van az említett ábrával: "Sharpness:
The Panasonic 14mm ƒ/2.5G produces very sharp images. Used at its widest aperture of ƒ/2.5, the resulting image is sharp throughout the majority of the center of the image, moving only to slight softness in the very corners. Stopping down reduces the impact of corner softness; even by ƒ/2.8, corner softness becomes very slight. At ƒ/4 and smaller, the lens is practically tack-sharp across the frame ."
Hát így. -
aginor
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Mit értesz "blur" alatt? A háttérelmosást, vagy annak minőségét? Azt alapvetően tudni kell a 14-es Panáról, hogy anno kitobjektív volt, így alapvetően ez meghatározza az építési minőségét, a képminőségét de még a gyártási szórást is (ez utóbbiban itt sem remekelt a Pana). Nekem volt, és azt tudom róla elmondani, hogy az áráért egy elég korrekt objektívet kapsz, ami már fényerőn is használható, ha úgy hozza a szükség -persze ettől még nem árt rekeszelni- és meglepően kicsi, zsebrerakós szetthez ideális.
Throme: én ritkán használom a követőt, így nekem nem hiányzik annyira, ill. nem is foglalkoztam a finomhangolásával, ezért azt sem tudom megmondani, hogy milyen eredményt lehet belőle kihozni. Már a G80-nál is lehet állítani az AF érzékenységét, érdemes lenne ránézned, hátha sikerül kihozni belőle valami használhatót. Volt itt korábban belinkelve hozzá agy útmutató, ami ugyan G9/GH5-hőz készült, de G80-hoz is jó lehet, leszámítva azt, hogy itt ezért nem lehet annyira mélyen testreszabni.
-
topikk
senior tag
Mégis jön a nagyfelbontású m4/3 szenzor?
https://www.dailycameranews.com/2020/04/panasonic-gh6-rumor-updates/Olyan ez mint a Fuji IBIS-e, nem lehet, technikai akadálya van, rontja a képminőséget, aztán egyszer mégis megérkezik
-
totálkezdő
tag
Sziasztok! Két kérdésem van:
1, a következő objektív tesztelő oldalak közül: https://www.imaging-resource.com/lenses/reviews/; https://www.opticallimits.com/m43; https://www.ephotozine.com/ Ti melyiket tekintitek a leginkább "objektívnek"
2, Ha a fenti oldalakon összehasonlítom a Panasonic 14mm f2.5 és a Panasonic 12-32-őt, akkor (ahol valamennyire összehasonlíthatóak), nem ugyanúgy értékelik a fenti objektívek teljesítményét. Hogy még érthetőbb legyen: amíg az imaging resource oldalán blur szempontból a 14mm-es a "jobb" (persze az egyiket egy Olympus, a másikat egy Panasonic gépen tesztelték), addig az optical limits oldalán (12 vs 14 mm-en) MTF alapján a 12-32. Az ephotozine úgyanígy látja.
Ti mit gondoltok erről? -
trlala
aktív tag
+1. Nekem is volt 14-54 is és 12-60 is, e-30-on használtam őket. Balga fejjel eladtam a 14-54-et, 12-60 lett helyette, de az utóbbit soha nem tudtam megszeretni, talán a sebessége tetszett egyedül. Vissza akartam állni 14-54-re, de mire elszántam volna magam jött az m4/3 és az egy másik történet.
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
A fene se tudja.

Jelenlegi ár alapján igen, de tudás és kialakítás szerint inkább az E-M5mk2-höz állna közelebb (forgatható kijelző, szigetelés, kezelőszervek, stb). Az objektívek szerintem alapvetően nem befolyásolják lényegesen az af teljesítményt, ebben kár reménykedni, de eltérések azért természetesen adódhatnak. Nálam pro és prémium üvegek vannak most csak és azokkal sem jobb a helyzet, mint korábban a kitobival.
Ha tényleg fontos videó alatt a követő fókusz, akkor e-m5mk3 vagy valamelyik m1 jöhetnek számításba. Az m1mk1-ek ráadásul már elég elérhető áron vannak, bár nem tudom, hogy a követő fókusza milyen, de az egyszerit anno nagyon dicsérték még régebbi lencsékkel adapterezve is. -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
A G80-nak nem az em10 a vetélytársa? Az EM5-nek alapból jobbnak kéne lenni. Az EM10 II-vel tapasztalom hogy ennek se jó igazán a követőfókusza. Most tudtam itthon (szabadban ) tesztelgetni. Még próbálgatom milyen beállítással lehet a legjobb eredményt kicsikarni belőle... Biztos, hogy számít a lencse is. Abból csak budget van. Egy pro lencsével gyanítom a követő fókusz ís magára találhat...
-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
ZD 12-60-at nem használtam soha 12mpx-nél nagyobb felbontású szenzoron, így nem lenne igazságos összehasonlítanom. Nekem mondjuk a ZD 12-60 nem is volt valamiért kedvemcem, a 14-54-et sokkal jobban szerettem 4/3-on. Ez a Leica viszont nagyon patent kis obi. De a 12-40/12-60 párosból valamelyiknek mennie kellene.
-
-
csaabz
őstag
A jófogáson van egy Leica 12-60mm. Arról tudtok valamit? Csak azért kérdem, mert páran írtatok decenteres példányokról.
-
aginor
veterán
válasz
bence007
üzenetére
Nézd, tény, hogy nem tökéletes a váz (ahogy semelyik másik sem az), de nagy katasztrófa nincs vele, mondom ezt úgy, hogy nekem sem sikerült vele tökéletesen megbarátkoznom. Összességéében elmondható, hogy ár/érték arányban nagyon rendben van, pláne, ha a használt és/vagy angliai beszerzéseket is figyelembe vesszük. Nálam az E-m5mk2 volt a vetélytársa, de az használtan is drágább volt, mint ez újonnan, plusz kellett volna hozzá még a kiegészítő markolat is, hogy legyen valami normális fogása.
Nekem két "nagy" bajom van vele igazán, az egyik a fókuszrendszer, mert az hagyján, hogy a követő fókusza nem túl acélos, de sokszor kevés fényben az egyszeri is gyengélkedik és nem tud élességet állítani olyan szituációkban, ahol a korábbi Olympusaim gond nélkül tették. A másik a manuális élességállításnál a belenagyítás működése, koncepciója (mondjuk ez az emberek 95%-át biztosan nem zavarja).
Ugyanakkor vannak komoly erényei is a váznak (amik az árát figyelembe véve különösen azok): már a kiegészítő markolat nélkül is elég jó a fogása, forgatható a kijelző, jók a kezelőszervek, jópofa a felvételi módválasztó tárcsa, nagyon hasznos a fókuszváltó kar, zseniális az af targeting pad működése, nagyon masszív a szigetelése, lehet hozzá elemtartós portré markolatot csatlakoztatni, csak, hogy párat említsek.
Az E-m1mk2 nyilván jobb váz, de az az árát figyelembe véve nem túl meglepő. Nem tudom, hogy mennyit szánnál az új vázra, de érdemes lehet megnézni vagy a Pana G9-et ami a fotós csúcs a gyártónál, vagy az e-m5mk3-at, ami szofveresen talán fejlettebb kicsit, miközben az új ára egy százassal alacsonyabb, mint az m1-é. Ha az angliai árakat nézzük, akkor az em5-mk2 olyan 175k, a G9 és Em1mk2 nagyjából egy árban vannak 350k körül. -
Gordiann
őstag
válasz
bence007
üzenetére
Szia!
G80-am volt nekem is korábban, G9 lett helyette és egy csoda komolyan G80hoz képest. Kb az az érzés, hogy a G80-tól is ezt vártam volna el, de közelében sem volt. Tényleg jó gép az is, de nem gondoltam, hogy ekkora ugrás lesz a G9 utána.Jó a fókusz videóban is, képminőség ég és föld és minden kézreáll. Tényleg ajánlani tudom, már csak amiatt is (EM1 II-vel szemben), mert 4K60. És IS lock is eszméletlen képesség.
Szóval ezt is nézegetheted esetleg.üdv
G -
MrChris
nagyúr
válasz
trlala
üzenetére
Hát én ehhez nem értek. De bizonyára, lehet egy megfelelő műszerrel. Az a sejtésem, hogy hasonló berendezése nem mindegyik fotós oldalas, lencse tesztelőnek van, jobb híján a fényképezőgéppel fotózgatják az ábrákat. Az meg eléggé korlátozott, vajon alap helyzetben nagyobb felbontást hogyan tudna mérni, mint maga a szenzor képpont mérete? Nekem nagyon meredeknek hangzik, hogy teljes bizonyossággal kijelentik, hogy adott lencse 10-12MP-t rajzol oszt kész. Mindenki láthatja a saját képein, hogy középen a fűszálakat is meg lehet számolni, széleken meg már csak a leveleket, vagyis nem lehet ennyire egyszerű.
A highres-el meg tovább bonyolódik. Amit látunk a végeredményen az tényleg azt jelenti, hogy ott annyit tud az objektív?Esetleg egy nagy pixelsűrűségű készüléket, pl. egy telefon kameráját át lehetne alakítani és betenni az objektív mögé amivel lehetne vizslatni a vonalakat...
-
bence007
tag
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Leginkább az egész AF, főleg videó alatt. De sima használat közben se szeretem a fókusz rendszerét. Előtte egy EM5-öm volt, sokkal jobban kedveltem, minden szempontból.
-
-
bence007
tag
Sziasztok!
Régóta vágyok már egy Olympus EM1 Mk2-re. A mostani vázam egy Pana G80-as de egyáltalán nem szeretem.
A kérdésem az lenne, hogy honnan érdemes beszerezni (külföld), akár használtan? Mennyire megbízhatóak ezek a források?
Láttam több oldalt linkeltetek itt korábban.(mbp.com,e-infin.com)
A hazai használt árakat is túlzásnak tartom jelenleg.
Köszönöm a segítséget!
-
trlala
aktív tag
Miért van az, hogy a Lenstipen a 4/3 objektívek image resolution értékei kb fele (35-50 között) mint a M4/3 lencséké?
-
aginor
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ez jól hangzik, mondjuk nekem valahogy nem jött be a manuálozás annyira, mert vagy drága volt és nem elég nagy látószög, vagy ugyan kellően hosszú volt, de gyenge képminőséggel.

Nincs kedved pár képet lőni ezekkel a hosszabb Olympusokkal?
totálkezdő, INTELligent és MrChris: köszönöm, igyekszek elfogadtató képeket lődözni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Pillangós csakugyan szép lett!
Közben eszembe jutott, hogy van nekem egy OM50/3.5 macro objektívem,
kipróbáltam, alapban 35mm széles képet lát szenzortól kb 25cm-re, a hozzá adott 25mm-es közgyűrűvel 17mm-es a kép, vagyis így 1:1 a nagyítás! A közelpont nem nagyon változott.
A 100 és 180mm-es OM-eket is kipróbáltam, azoknál közgyűrűvel feleződik a közelpont és nagyot nő a nagyítás. 100-as 14 helyett 4.6cm a kép fél méter közelponttal, 180-as 16 helyett 7cm a kép 1m közelponttal.
Most már csak fotózni kéne.
-
trlala
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Most egyik böngészőben sem ok.
-
topikk
senior tag
Ha a Minaboltból olvassák: a felhívással nyit a lap, de nem lehet bezárni és továbblépni az oldalra. Chrome-ból és I.Explorerből is próbáltam.
-
aginor
veterán
válasz
mephisoft
üzenetére
Nekem egyik sem, mert már van egy 60-as, amit alig használok mióta megvan a 40-150.

80hun: "Volt olyan pillangó ami nem is engedett 1.5mnél közelebb" - ezért kell hajnalban vagy alkonyatkor fotózni őket, akkor nem annyira virgoncak már/még.

topikk: én ilyesmire használom a 40-150-et, annak 46cm a munkatávolsága, ami már elég lehet a legtöbb esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Autós topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Router gondok
- One mobilszolgáltatások
- Vicces képek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 16GB RAM 27%-os áfás számla (218)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"AF will be kept at the same level, slightly faster, just with more options"
), mert addig simán lehet user error is.

.