- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- RAM topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hatalmas és sokat ígér a Blackview új táblagépe
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #81899 üzenetére
Nekem az az érzésem mintha az alábbi két rossz közül mindenki kiválaszthatja a számára jobbat:
1. Mechanikus zár shutter shock hatással, kész képet tekintve tehát függőleges bemozdulással
2. Elektronikus zár rolling shutter hatással, kész képet tekintve mozgás irányú soronkénti eltolódással, alaki torzulással -
mikrofon
veterán
válasz
topikk #81897 üzenetére
A kulcs abban van, hogy egy sort egyszerre olvas ki képfeldolgozó algoritmus a szenzorból.
Tehát az adott sorban valóban a beállított 1/1000s lesz. De az első és utolsó sorban levő információ keletkezésének ideje között 1/10s különbség lesz. Tehát az első és utolsó sor 1/10s idővel később készül, ill a köztes sorok pedig az 1/10s között egyenlő aránnyal elosztva.
Mintha egy panoráma felvételt készítenél 1/1000s-es záridővel, fentről lefelé, ami annyi képből áll mint, ahány sor-ba van leosztva az érzékelőd és a teljes panorámakép 1/10s alatt készül, majd az így felvett egy sornyi képrészletet, egymás alá rakja a feldolgozóalgoritmus és kész is a kép. -
topikk
senior tag
A rolling shutter-t értem, de ha a kezem remeg az is ugyanaz a hatás?
Azaz pl. e-shutter üzemmódban nincs értelme ISO-t növelni bemozdulás megakadályozására (mondjuk telénél) mert 1/20 s alá nem tudom vinni a tényleges hatást.
Mégis úgy tűnik, hogy több az éles képem alacsony záridővel (mind e-shutter). Nem értem.
-
topikk
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem e-shutter-rel kapcsolatosan. Tegyük fel, hogy a szenzor kiolvasási sebessége 1/20 s. Ha a "záridőt" mondjuk 1/1000 s-ra állítom, akkor minden egyes pixel-t ennek megfelelő ideig fog exponálni és 1/20 s alatt végigmegy az öszes pixelen. Jól gondolom? Ha igen, akkor bemozdulás szempontjából az 1/20s az irányadó, hiába 1/1000 a záridő? Pl. az 1/50 s időpillanatban bemozdul a szenzor; akkor még nem olvasta ki az összes pixelt, a hátralevőket már bemozdulétan exponálja?
-
mikrofon
veterán
válasz
Grga_Pitic #81889 üzenetére
Részben jogos és részben igaz. Bocs a pontatlanságért, és hogy más dolgot is idekevertem... Nem akartam hosszasan kifejteni az ok-okozati viszonyokat, és hogy mit szabad, mi a még megengedett, és mi a jogsértő.
Minden esetre a lényeg, ha valaki EU-n belül valamit vásárol mint külföldi állampolgár és azt más országba szállítja, akár maga, akár futárral, vagy kiszállítással kéri, tehát ha más országban használja, akkor nem kell ÁFA különbözetet fizetnie. Ez tény és ezzel semmilyen adóelkerülést nem hajt végre.
-
mikrofon
veterán
-
Grga_Pitic
aktív tag
Jó lett, bejövős.
rob01: bizony, ki kell fizetni, de az Amazonon is érdekesen működik, mert bár általában nő az ár a kosárba rakáshoz képest, mielőtt fizetsz, de nem mindig igaz, ráadásul nekem helyenként nem a két áfa közötti különbség jött ki. De például rendeltem már kávét is tőlük, az meg sokkal jobban drágult a kosárba rakás után, mint az áfa különbözet, szóval lehet jövedéki adó is játszik. Érdemes elmenni a fizetés előttig,
hogy meglásd a "magyar" árat.mikrofon: a vám az nem adó, a vámunió nem adóunió. Az adók nem egységesek az unión belül, esetleg korlátok - áfa legmagasabb kulcsa 25% lehet, de mint a magyar példán látjuk, lehet kérni és kapni felmentést rá. A szlovák példa nem jó, hiszen online rendelés esetén is, ha szlovák címre szállíttatsz, majd utána te magad áthozod Magyarországra, a szlovák áfát fogod fizetni. De ezt legfinomabb kifejezéssel is adóelkerülésnek nevezhető, mint az autós példád, nem pedig jogszabálykövetésnek.
-
mikrofon
veterán
én rendszeresen rendelek EU-n belülről és nincs ilyen, nem találkoztam ilyennel. Vámunió azt jelenti, hogy EU-n belül egyszer kell adót fizetni, mindegy, hogy hol. Ezért van olyan sok SK-ban bejegyzett magyar vállalkozás és olyan sok SK rendszámú autó is... Az Amazont nem ismerem, így lehet neki saját szabályai vannak.... Vagy az is lehet, hogy ez egy teljesen friss módosítás!
A hitelkártyás dologgal szokott olyan lenni azt hiszem az MM-ben, hogy 0%THM és 10% kedvezmény....
-
mikrofon
veterán
válasz
MrChris #81885 üzenetére
Nekem gx8-am van. Nagyon szeretem.Én az Oly EM-1hez tudom hasonlítani, mert az volt előtte. Ezt jobban szeretem....
Először én is Pana G80-at akartam, de szembejött egy "használt" és így GX8-at vettem. Nagyon örülök is neki. Az egy nagy előnye a g80-nal szemben, hogy már van használt piacon és igen jó áron. pl. index mikro 4/3 adok-veszek topikban 180e körül kínáltak több szép és garis gx8-at (GH5-re váltás miatt)- Valóban jobb a vázstabi a G80-ban ill. néhány obival tudja a DUAL IS 2-t. Azonban ha nem ilyen obid van, hanem olyan amivel "csak a sima" dual IS-t tudja, akkor pontosan ugyan olyan a stabi mindkét vázban!!! Gx8-nak is elég jó már a stabija!
- 4K-nál valóban nincs szenzorstabi. Nem tudom G80-ban van-e vagy nincs, és milyen hatékonyságú....
De ugye ebben a gx8-ban tudatosan butított a video a GH5 miatt.... Otthoni felhasználásra, családtagok részére szerintem a 4K amúgy is macera a szerkesztés és megjelenítés miatt. Azért igen jó gép kell ekkora felbontás szerkesztéséhez.
- FHD_50p / FHD_50i tökéletesen elég, és nagyon jól használható videózásra is a váz
- Nagyon jó a fogása. Az, hogy a markolat objektív felőli része nem lekerekített nagyon jó mert "beleakadnak" az ujjaid, így nagyon jó vele kézben fogva sétálni... Egyszerűen nem kell tartani, mert olyan mintha lógna az újaidon. Volt lehetőségem a méretes Oly 40-150Pro obival együtt használni kb. egy hétig. Még azzal is nagyon jó volt a fogása, jobb mint az E-M1-gyel mert nagyobb és jobb formájú a markolat. Jah és ezzel az obival nagyon jól kompenzálta a "csak" négytengelyes váz stabi.
- 20MP igen jól jön, amikor utólag magad vágod meg a fotót
-A keresője az zseniális. Tavaly mikor először fogtam ilyet a kezembe próbálkozásra el sem tudtam képzelni ki tudja a baloldali keresőt használni.... Mióta megszoktam nagyon élvezem, főleg, hogy fel is lehet hajtani. Alacsonyabb magasságú fotózásnál, pl gyerekek makró igen kényelmes. Még állványra helyezve is nagyon jó kis segítség
- "magasabb" ISO-n is jó képeket készít, sokkal jobb mint az EM-1
- az itt általános állításokkal szemben nagyon jó a jpg-je, színét is be lehet jól állítani csak az egyik (neked legjobban tetsző) gyári színmódot kell kicsit átparaméterezni és onnantól minden jpg jó lesz. Persze RAW-ban fotózás és szerkesztgetés alap, de ha valakinek nincs ideje, vagy pl a családban valakinek gyorsan odaakarja adni a képeket nagyon jó. Bár gondolom ez már a G80-ban is így van
- shutter shock: nem vitatom a létezését. Bár vannak olyan tesztek, ahol direkt próbálták és nem nagyon sikerült elöcsalogatni. A legtöbb helyen Panasonic 14-140 mm utazózoomjával együtt jelezték. Pl.: MLaca is ITT. Amúgy biztos létezik, mert a Pana kiadott egy firmware frissítést, amiben van egy autó opció az elektromos-zárhoz. Ez pedig pont a kritikusnak ítélt záridő tartományban kapcsol e-zárra, minden másban marad a mechanikus, mert pl. e-zárral nincs vakuelsütés. Tehát biztos más és jobb zár van a G80-ban. De ezzel így együtt lehet élni...Jah és véletlenül a kollégám is egy gx8-at nyüstöl és ő is elégedett vele.... Mondjuk ő inkább a zoomokkal én meg a fixekkel.....
-
rob01
tag
Még egy kérdésem lenne. Hobbi fotózáshoz, főleg táj, család és utcai fotózáshoz gx8 vagy g80 a jobb vétel? Számomra fontos a por es cseppálló váz és a vázba épített stabilizátor.
-
rob01
tag
Sziasztok! G80 szeretnék venni, és érdeklődnék, hogy a Panasonic nyáron szokott-e pénzvisszafizetési akciót tartani vázra vagy objektívre?
-
bendefeco
tag
Szevasztok
Van egy Pana GX80 és van ez a V-log gammagörbe, ezt hogyan tudom aktiválni az adott készüléken, egyáltalán lehet-e, olvastam, hogy ez valami szoftverfrissítésbe ágyazott program.
Várom az ötleteket
Köszi, -
MrChris
nagyúr
A stabi klf hullámzás jelleget tud csinálni, ahogy a mozgás után megy, majd megáll, majd utána megy...
Másik a vibrálás, annak nincs köze a stabihoz. Ha el akarod kerülni akkor 50p, vagy 50i és kevésbé látszik. A filmeknél erre nagyon ügyelnek, hogy olyan jellegű kameramozgás és mozgási sebesség ne legyen amikor zavaróan vibrál. Ezen kívül még motion effektezik is, akár külön véve a témát a háttértől.
Próbáld ki egy videószerkesztőben egy panoráma fotóval mekkora sebességgel lehet végigpásztázni anélkül hogy vibrálni ne kezdjen.
A panoráma svenkelés a legérzékenyebb erre, hisz még téma sincs ami elvonja a figyelmet. Amúgy nálam is állandó probléma, de egy ideje figyelek rá és statikusabban mozgatom a kamerát, most mondhatnám mint a filmekben -
Migee
tag
Nagyon úgy nézem, hogy a kis képkockaszám okozza a szaggatást. Eddig Full HD-ban mindig 50 fps-el csináltam a videokat. Most meg itt ugye csak a fele van 4K-ban.Persze Tru-Motionnal már más a helyzet, ahol ugye köztes képkockákat számol.
Vagy Full HD 50 FPS, vagy 4k 25P Tru-Motionnal ?! -
Migee
tag
Sziasztok.
G80 4K 25p.Probálta valaki? Nálam panning-nál , mikor oldalra mozgatom a kamerát, eléggé szaggat, judderezik.Tv-re van kirakva.Az fps-hz kérdés jól van beállítva.Ami érdekes, hogy a 24p-s filmek kevésbé csinálják ezt.Pedig ott is kevés a képkocka. -
Balinov
titán
Sracok, EM5MK1-hez letezik USB-s tolto vagy ami megjobb lenne, dummy akksi, amit usb-n pl egy powerbankra tudnek rakotni?
-
Studi
veterán
-
mikrofon
veterán
válasz
un2112 #81853 üzenetére
Hát igen nem annyira fenyérős Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 mint az Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8.
Mondjuk ebből a sorból (12mm: f/2.8; 18mm: f/3.2; 25mm: f/3.5; 40mm: f/3.9; 50mm: f/3.9; 60mm: f/4) én azt hittem, hogy elmegy 18mm-ig a 2.8....
Viszont van még 20mm és Dual IS2 stabi...
Kinek mi a cél. Fényerősnek meg ott a pana 20/25mm-es sora, vagy a 15mm-es fix obija... Mondjuk egyikben sincs stabi....Itt egy összehasonlítás pont a két obiról. Ráadásul pont egy G80, vagyis G85 vázon van.. Ha volt már akkor bocsi...
Mondjuk szerintem a 12-35/2.8 az úgy lehet az igazi, ha megvan mellette a 35-100/2.8, mert a 35mm kevés lehet... Feltéve ha valakinek a zoom vonal áll kézre.... Nekem annak idején 40-mm is kevés volt, ezért gyakran cseréltem a 12-40/2.8 és 40-150/2.8 között. Persze az is lehet, hogy ez azért volt, mert ez a zoom-osdi nem jött be.....
-
-
mikrofon
veterán
válasz
un2112 #81848 üzenetére
Ez alapján a dual is 2 valóban nem megy de a dual is igen.
Nekem mondjuk pont gx8-am van azon amúgy is max. A sima dual IS megy viszont az sokkal jobb mint a váz stabi, pedig már ebben a 4tengelyes vázstabi van az 5.tengely pedig az obi stabijából jön...
Pont emiatt én biztos nem vennék oly 12-40-et hanem a pana 12-35/2.8-at vagy a pana-leica 12-60/2.8-4 -et ha a pro szintben gondolkodnék.... Mindegyik kb ugyanolyan áron megy. -
Studi
veterán
válasz
un2112 #81850 üzenetére
Igen, arra való szerintem.
Anno a G6 markolatát nagyon szerettem, szerintem maga a markolat még az E-M1-nél is jobb volt. Az ergonómia inkább a gombok elhelyezésén, és konfigurálhatóságán bukott el. Nem tudom, hogy G7-G80 vonalon ez milyen irányba változott, azokat nem vizsgáltam ilyen szemmel. A GX80 jó darab lett, csak más, inkább fixekkel frankó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest