Hirdetés
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Fujifilm X
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
válasz somasz #71593 üzenetére
Bocsánat, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, szóval a repro kontextusban értettem, hogy a 12-40 kiválthatja a fixeket. Globálisan ez tényleg nagyon preferenciafüggő. Nálam tuti nem váltaná ki, talán a 12 f/2 kivételével, azt is legfőképpen, ha cserélni tudnám elfogadható árú/méretű 9 f/2.8-ra (úgy, hogy a nagylátó annyira nem a világom).
Bár tény, hogy alapból a 12-40 van az E-M1-en, de nem érzem nyűgnek, ha cserélni kell a 20 1.7 vagy a 45 1.8-ra.
Sőt valójában a 20-as AF sebessége sem zavart igazán (igaz nem volt lassabb AF-es vázam).
Egyébként egész jó obi szetted van, szóval ha zavar a sok csere (és tényleg szükség van rá) lehet, hogy valami kisebb olcsóbb másodváz valójában a megoldás.
De tényleg csak te tudhatod mi felel meg legjobban az igényeidnek. A 12-40 tényleg jó, de már messze nem pici.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
zolikaDB
veterán
Ez mar igazan becsuletes ar: E-PL6 90k MM Duplakitben 120. Meg is tapogattam, tetszett, ezek utan az olcsobb Canon tukrosok gyengebb minosegunek tuntek. Sajnos, egyedul E-PL6 volt, nem volt E-M10 kiallitva...
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
Volt 9-18-am, nulla bukóval sikerült megválnom tőle meglepetésemre pont akkor, amikor nagy akció volt rá újonnan a mintaboltban. Lehet, hogy veszek egyet ismét a halszem helyett, csak halálba kergetett a retesz rajta.
Lehet, hogy akkor leteszek a 14-140 projektről, de azért szívesen kipróbálnám.12-40-nél meg elindult a vezérhangya, egyre többet lesem ebayen. Meg akkor már e-m1 is lóghat a végén, ahhoz nem kell grip, e-shutter is került bele, stb. Meg kéne várni, míg kijön belőle a mk2 és lenyomja az árát.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
.mf
veterán
válasz somasz #71593 üzenetére
"Ti mit tartanátok meg, mit vennétek? "
Mivel mind mások vagyunk, ezért ez nem biztos, hogy támpont
Ha nem jön ki a közeljövőben semmi nagyon csábító, akkor egy EM5m2 vagy EM1 és 12-40 még a terv. 20, 45, 9-18 a leggyakrabban használtak nálam, ilyen sorrendben; van még 25 f1.4 koncertekre, 14-150 kirándulni, 12-32, 7.5, 17 f1.8, 12-50 (meg pár manuál Minolta MD). A 14-150-est sietős turistáskodni vettem a 14-140 mk2 helyett, mert olcsóbb, széles oldalon kicsit élesebb volt és nem kottyogott benne a stabi (amitől frászt kaptam néha). A fixek cserélgetése pár éve még engem is zavart, de egy ideje már fel se tűnik, a képminőségért cserébe megéri. A 14-150-est ma már csak akkor viszem, ha 45-nél lényegesen hosszabb kell, de ott sajnos gyenge (90 fölött eléggé kenődik). Volt 40-150-em, az végig élesebb, kicsit sajnálom, hogy a 14-140-ért eladtam, de lehet, hogy újra veszek egyet, amilyen olcsón mennek. A 17 nálam a leggyengébb láncszem, hiába az ekv. 35 a preferált látószögem, az obi nem elég éles, és az enyém néha csúnya optikai hibákat produkál. A 12-50 a másik, optikailag gyengébb a többi zoomomnál (talán a 14-150-nél nem), csak az időjárás-állósága miatt van még meg. A halszemet a 9-18 óta nagyon ritkán használom, csillagfotózásnál is csak időnként.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
somasz
addikt
Mostanában én is egyre többet gondolkozom a 12-40-en, de még nem született meg az elhatározás. E-M10-re kéne hozzá még egy grip (csak külön nem olcsó). Meg akkor már lehet, hogy mk2-re kéne váltani és ahhoz gripet szerezni.
Van 12-32, 20/1.7, 45/1.8, 40-150, érkezik az új olcsó 25/1.7 valamikor próba-cseresznye alapon.
A 12-32 jó, apró, hurcolós, de sokszor rövid, ekkor rátekerem a 45-öt, de annak is vannak korlátai, ha távolabbi a téma. Félalakos vagy annál kisebbre szeretem nagyon.
A 20/1.7-et szeretem, éles, sötétben lassú az AF, de túlélem.
40-150 szerintem kétszer volt a vázon, városnézésnél, kirándulásnál néha jól jönne, de lusta vagyok feltekerni, meg le. Pedig jó cucc.
Ez a 12-32, 20/1.7, 45/1.8 kombó jó kis helyen elfér, bár összességében a 12-40 ezeket leválthatná talán.Nem szeretem sokat cserélgetni az obikat menet közben, kényelmetlen. Ezért elgondolkoztam még egy 14-140 mk2-n vagy 14-150 mk2-n. Valószínűleg tök jó lenne, de hiányolnám a 12mm-t. Valószínűleg a gripet is megúsznám.
Nem tudom, melyik obiktól lenne értelme megválni, melyiket megtartani egyik, ill. másik esetben. Még egy 7,5mm-es samyanggal kiegészíteném a kívánságlistámat a későbbiekben.
Ti mit tartanátok meg, mit vennétek?
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
k1csi
senior tag
Az Oly 12-40-nek nagylátó részen nincs alternatívája (ha fényerő, méret megfelel akkor még fixekben sem érdemes gondolkodni). Ott a Pana 12-35 sem az. Tele végén már lehet más lenne a helyzet.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
tacto
aktív tag
-
tacto
aktív tag
Sziasztok, kerdeznek:
az EM5mii (high-res fotohoz (is) keresnek egy decens nagy(obb) latot, a 25mm ala. Nezem, olvasom a sok tesztet, de nem sikerül igazan döntenem: szoval, lenne a 12mm Olympus, ami tenyleg nagylato es fenyerös, ezzel egy altalanosabb megoldashoz is juthatnek. Am reprohoz nem feltetlenül kell nekem ilyen szeles, masreszt nem tudom, a (szoftveres) torzitas-mentesites milyen szintü (Olympuson, de akar Panan, utobbin van-e egyaltaln ilyesmi?). (A Samyang epitesi minösege mar egyszer nem jött be Fujin). A 14mm palacsintat jol ismertem, klassz volt, manapsag azonban joval dragabb mar, hasznaltan is, annyit nem adnek erte talan.
A 15mm “Leica” szimpatikus, sznob-faktorilag is, am pl. a rekeszgyürü tudtommal nem müködik az Olympus vazakon. A 17mm 1.8 jo mindenesnek tünik, perpill. a studioban a 35mm ekvivalens untig eleg, raadasul most kedvezmenyesen tudnek hozzajutni. Am nem tudom, mit is tud… -
wms
senior tag
Köszönöm a segítséget!
-
wms
senior tag
Sziasztok! Egy barátom nem tud dönteni a gx7 és az om-d e-m10 között. Nekem az utóbbi van - a ti ajánlásotoknak köszönhetően - és maximálisan meg vagyok elégedve vele, ezért ezt ajánlottam. Mivel nem akar utómunkázni ezért felmerült a kérdés, hogy a pana gx7 jpeg van-e olyan minőségű, mint az oly-é? Véleményetek pro-kontra?
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz silmatauki #71571 üzenetére
dobtam privit.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
silmatauki
őstag
Ha valaki esetleg most akar venni 140-ért GM1 kitet a digitcam.hu-tól (egyedül róluk tudom, hogy adnak mellé bőrtokot), és nem kell / a pénz jobban jönne neki, akkor a tokot korrekt áron megvenném pl. 21-én este. Korrekt ár: mondjuk 27e körül. Itt Finnországban kifogytak a készletből a 79 eurós cuccok (csak 2-3 hetes szállítással vállalják), és kéne karácsony előtt a tok, én meg 21-én utazom Mo.-ra (ott meg 22-én reggel Hévízre, ezért lenne jó a 21-én este).
Persze mindez csak akkor, ha az eredeti Panasonic DMW-CGK28E-K-ről van szó, és nem valami kínai 10 dolláros vacakról.
(Használtan is érdekel a cucc, persze akkor vmivel olcsóbban, ha lehet )
[ Szerkesztve ]
-
őstag
@csacsi77; @Mercutio_:
Köszönöm! -
Lassú Víz
addikt
A leg- leg- leg-...
Lehető legtöbb RAM, gyors, több fizikai magos CPU, nVidia GPU, SSD. Majd úgyis lesz holnap egy új PS szolgáltatás, vagy csak jönnek a Hi-Res >= 64 Mpixel rawok és így tovább, ami miatt épp hogy jó lesz a most még mindenre elég vas.*Ropi* eléggé otthon van az Adobe és hw igényei témában.
Egyébként érdekes, hogy az E-M1 ISO 12800-as raw-jával mennyire jobban boldogul a Lightroom mint akár maga a kamera vagy az OV3.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
őstag
Van (valahol) olyan topik, ahol a képfeldolgozáshoz használható/szükséges számítógép hardver feltételeit lehet kitárgyalni?
-
törölt tag
válasz Grga_Pitic #71561 üzenetére
Ezek a Wesley obik hihetetlen olcsók itt amúgy (ilyen 50 dollár körül), ha lenne olyan gyútáv, amit használnék, akkor lehet, hogy vennék is belőle egyet.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz MrChris #71559 üzenetére
Van egzotikusabb gyútávú kici kínai is.
És egész korrekten rajzol, már ha lehet hinni ennek a sorozatnak. -
t72killer
titán
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
jmakk
őstag
Lassan már a sarki fűszeres is gyárt mft-re obit. Biztos nagyon penge ez is...
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz fi:zi'k #71550 üzenetére
Ne is törődj vele. A frissen megcsípett "rezidens 4k-
bufanatikus" cím mellé a "rezidens vaku-bufanatikus" címre is hajt, ezért irkál olyanokat, mint "Beltéri képekhez amúgy kell a vaku és kész, hacsak nem egy félmilliós A7s-ben gondolkozol." vagy "Szemész mit mondott? Az E-PL5-ömben állítólag csúcs m43 szenzor van, mégis iso3200-on (lopós, oly ISO, ami valójában 1600...) olyan képet ad, aminél az impresszonista festők jobbakat alkottak."Ű. Tegnap gyorsan átfutottam, hogy mik voltak itt összehordva, és egyből FEDman múltkori képe ugrott be:
- én pedig gyorsan ugrottam más topikra. Mindenhol bolondgomba volt a menü? Kérem mondjátok, hogy a tanfolyamos-sokojjektumos csak valaki poénkodós másodregje...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
válasz Muerte68 #71552 üzenetére
Vááá, most azt hiszem, nagyon csúnyán kikapnék az elsőosztályos tanítónénimtől .
Akksi: ebayről van pár ócsó noname, nem púpos, jól bírják.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz fi:zi'k #71547 üzenetére
Nekem 8 darab ilyen noname van g6-hoz meg gh2-höz is, semmi gondom nincs velük
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
brumi1024
veterán
válasz fi:zi'k #71547 üzenetére
Ugyanezt a kérdést feltenném Olympushoz, főleg hosszabb távú tapasztalatok tekintetében. Wasabira lett volna lehetőségem amazonról (GoProkhoz bevált nekem), de többen írták, hogy 1 év után felpúposodik, a dealextremesek milyenek kapacitásra hosszabb használat után?
[ Szerkesztve ]
-
fi:zi'k
nagyúr
Kinek milyen ugy akkuk váltak be Panasonichoz?
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
MrChris
nagyúr
1.2 rekesz a ff rendszerben kb 2.4-rekeszű dofnak felel meg, ez már elég jól hangzik, pláne hogy 1.2-n a fény is több amivel meg az érzékenységet/zajt lehet lentebb tartani. Ez elég jól konkurálhat a nagyobb szenzoros rendszerekkel, valszeg az ár is így lesz belőve, na majd meglátjuk...
-
ati3x
senior tag
válasz Grga_Pitic #71539 üzenetére
Viszont ha AF lesz, meg nyitva is éles.. Meg viszonylag olcsó.. Meg kicsi.. Na ebböl az utolsó 2-re fogadnék kevésbé.. Az AF-be bizonytalan vagyok, de csak kéne ez az extra a voigthlander/mitakonhoz képest. Ugyanez vonatkozik a nyitva is éles feltételre.. Persze semmikép nem rossz ha jön még pár obi.. Ami nem 14-42..
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
jmakk
őstag
-
pandur99
aktív tag
válasz phedi77 #71528 üzenetére
Ha a CEWE könyv a maximum, amit minőségben el akarsz érni, valamint kell a kis méret, evf, dönthető lcd és nagy zoom, akkor nézd meg az Olympus Stylus 1-et. 28-300 mm, fix 2,8-as fényerő és kezelése mint az E-M10-é. A fotókönyv még a körömnyi 2/3-os lapkákkal is jó, a Stylus 1-é annál nagyobb, 1/7-es.
[ Szerkesztve ]
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
t72killer
titán
válasz sideburns #71533 üzenetére
Vagy ha anno a HTC Kaiserembe vártam volna szifon 6s minőségű 4k videót Végülis a fícsör elérkezett, csak közben eltelt 6év.
ON: azért kíváncsi leszek, hogy sikerült megerőszakolniuk a fizikát. A lencsék fénygyűjtőfelülete adott, tudtommal sony-t lepörkölő szenzortechnológiával se álltak elő, inkább egy masszívabb okostelós szintre tippelnék.
-
t72killer
titán
válasz Grga_Pitic #71529 üzenetére
Hajaj, nálunk a picur szokott rá, hogy "apuu, videózzál le" aztán ahelyett, hogy rendesen lefárasztaná magát a szaladgálással, 3x-4x visszanézi, hogy ő 2 percet szaladgált Kb 3 perc alatt megtanulta, melyik gombbal lehet megkeresni és melyikkel elindítani a fképezőgépen a videót .
[ Szerkesztve ]
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz Lassú Víz #71509 üzenetére
+sideburns: jó, talán túloztam egy kicsit, a szülinapot meg egyéb családi eseményeket persze fotózom.
Meg ezek általában nem este vannak, hanem nap közben, akkor meg általában télen is elég természetes fény szűrődik be egy kicsit megemelt ISO mellett.De a feleségem "nézd milyen szépen mosolyog a gyerek / milyen aranyosan játszik", fotózzuk/videózzuk le témáit a 30nm-es szobában 3x45 Watt fénycső (lámpabúra alatt) világítás mellett már általában ignorálom.
Lusta vagyok, na. -
phedi77
tag
válasz Mercutio_ #71527 üzenetére
Nem bántasz meg - alaptanfolyam volt, hobbi fotós vagyok, csak a családi képekre megyek rá. Nem érdekel sem a makró sem a mikró - gyerek és mi legyünk szépek a szép háttereken a többi nem számít. Éles legyen és kész Svenkelés stb. nem izgat, csak gyorsan éleset tudjak lőni éjjel is nappal is fényekben is és amennyire lehet valósághű legyen
Mert minden eseményünket cewe fotókönyvben hívok elő
Amúgy a ligtroomot tanulom most könyvből - épp az elrontott fotók feljavítása miatt.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz phedi77 #71511 üzenetére
Nem akarlak megbántani, de kérdéseid alapján vagy gyenge volt a fotós tanfolyam, vagy nem figyeltél....
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
t72killer
titán
válasz Lassú Víz #71522 üzenetére
Bizony, és nekünk "fotósoknak" kell odafigyelni, hogy az elmúló pillanatokról maradjon emlék, ami kevésbbé fakul, mint ami az ember fejében van. A család többi része nálam (nejem...) szeret ennek keresztbetenni, mert épp akkor kell elkapni a gyereket az első szülinapi gyertyája mellől (ami mellett 3 percet ült), amikor a gépért nyúlok. Aki még nem veszített el közvetlen hozzátartozót, nem nőtt "hirtelen" 10évet a gyereke, nem fogja fel, mekkora érték ez. Persze ott a másik véglet, a gyerkőc mikulásbulija, ahol családonként 2 szülő nyomult okostelóval szegény mikulás képébe . Jövőre sztem vállalom a szerepét és egy nagyobb virgáccsal szétkergetem a bandát
#71523: Nekem egy könnyen elérhető asztalon pihen az e-pl5 levett sapkájú alapzoomal + felfelé irányított metz 50-essel. Otthon vagyok olyan gyors vele, mint telóval.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz Lassú Víz #71522 üzenetére
A minden sz*rt kell kitörölni, vagy el sem készíteni Nekem asszonyról, kutyáról, családról sok kép van, talán még több is, mint kéne. De - visszatérve az első lépésnél gyerek témához - kiszámíthatatlan esetekben tuti jobban kéznél lesz az okostelefon, mint a MILC, a pont jó fix-szel, beállított külső vakukkal.
-
Lassú Víz
addikt
válasz phedi77 #71517 üzenetére
Panasonic LX7, LX100, Sony RX100 MkIV, Fujifilm X30. De neked nem lesznek jók, mert egyik sem ad teleobjektívet. Ezért nézd meg az Olympus Stylus 1-est, Panasonic FZ300-ast, Sony RX10 MkII-őt. Nem sorrendi a felsorolás.
Nem létezik olyan gép amilyennek a specifikációját leírtad. Döntsd el miről mondasz le.(#71512) madgie
Tudom, de át lehet esni a ló túloldalára. Azt hisszük, hogy amit minden nap látunk nem fontos megörökíteni. Pedig az. Ha az elmúlt öt év képeit visszanézem, minden szarról van képem, csak épp a gyerekeim nőttek fel úgy, hogy róluk alig. Közös kép az asszonnyal? Mintha nem is léteznénk. Apám 78 éves, egy kezemen meg tudom számolni a róla készült képeket.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
sideburns
aktív tag
válasz phedi77 #71515 üzenetére
Szerintem a Light L16-ra gondolsz.
Az jövőre jön, kb. félmillió forintba fog kerülni, már ha szállítanak egyáltalán Mo.-ra.Kompaktok közül a Panasonic FZ200-at, esetleg az újabb FZ300-at szoktuk ajánlani, kb. az felel meg a követelményeidnek legjobban (EVF, dönthető LCD, nagy átfogás, nem kell obit cserélgetni, és elég tág a P és A üzemmód is ). Csak ez már ugye nem annyira kicsi.
-
t72killer
titán
Mindenki a sajátját fényezi: az RX100 IV király gép, melegszik, lelövi magát videózás közben, eszi az akksikat, rövid a zoomja, nincs rajt' vakukapocs/csati - viszont cserébe olyan képeket+vidiket hoz ki zsebberakható méretből, amitől bepisil az ember.
Szerk: bocs, most látom kompakt méretet írtál, nem kompakt gépet.
Cserélhető obis műfajban én elvagyok az e-pl5-tel, igaz, hamarosan új gazdit kell neki keresnem.
#71519: fentebb írta a kolléga, hogy nem szeret obit cserélgetni.
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
Ott az e-m10 v. e-m10mark2
Ezeken van kereső is , gondolom erre értetted a betekintőablakot.
Vakunak vegyél rá külső vakut meike mk320 v. nissin i40
Gondolom még fényerős fixre lenne szükséged elégnagy a választék az oly és a pana obik közt, kérdés mekkora gyújtótávolságú kell (hány mm-es). -
k1csi
senior tag
Én hoki edzésen próbáltam ki a szívecske-sokkocka módot (bár nagytelém sajnos nem volt) és tényleg nagyon jó, igazából a silent módra nagyon találó az a szívecske, nekem is ez a véleményem róla.
Eseményfotózás témához (családi fotózás is ide esik): bár vannak fényerős obijaim (sőt igazából csak azok vannak) a kevés és legfőképp gyenge minőségű fényt azt vakuval szoktam kezelni. Bár az alapokat meg kell érteni (a nélkül szinte kidobott pénz a külső vaku is), viszont hatékony és kiszámítható. Persze ahol a hangulathoz a meglévő fények is hozzátartoznak ott ez nem fog menni, marad a fényerős obi.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
phedi77
tag
Amúgy most szerintetek kompakt méretben melyik a legjobb gép a piacon?
-
t72killer
titán
válasz phedi77 #71511 üzenetére
Zavart érzek az erőben:
Kicsi méret vs nagy obi: esetleg pana/oly 14-150?
"beépített erős vaku" nem létezik, olyat, ami az utólag rátevős oly miniakkunál erősebb, nem nagyon épít senki se a vázba.Dönthető LCD: szintén a PM-nél egyel nagyobb méretkategóriára jellemző (e-pl5-6-7)
#71512, "nem kell minden sz*rt lefotózni. Nem azért mert nem lehet, hanem mert nem kell. És ennek a felismerésére nem jutnak el sokan, sok évnyi fotózás és teleszemetelt vincseszter után sem." +1! Nálam valahol a D90 és a D7000 között jött el a felismerés, h olyan képet, amit az életben nem nézek újra nem érdemes lőni. Ja és persze filmes korszakban 3x meggondoltam, hogy ellőjek-e egy kockát!
#71515: "lesz olyan kompakt gép a piacon amibe sok obi lesz beépítve" ->??? Ha jó zoom obival ellátott kompaktot/bridge-et keresel nagy szenzorral és ktg-vetéssel, akkor érdekelhet pl a Sony RX100 II.
[ Szerkesztve ]
-
-
madgie
titán
válasz Lassú Víz #71509 üzenetére
Nincs abban semmi finnyáskodás, hogy nem akar erőltetni mindenáron az ember egy képet (amihez hasonlót család esetében tuti, hogy hatvanötezerszer meglőtt már, csak normálisabb fényviszonyok között).
És nem, nem arra gondolok, ha elindul a gyerkőc, vagy meglepetéspartival várod haza a szülinapján az asszonyt és ott olyankor természetesen nincsenek jó fények. Azt meglövöd így is, úgy is. De nem kell minden sz*rt lefotózni. Nem azért mert nem lehet, hanem mert nem kell. És ennek a felismerésére nem jutnak el sokan, sok évnyi fotózás és teleszemetelt vincseszter után sem.
-
phedi77
tag
Sziasztok!
Fényképezőgép váltás előtt állok. Az ár nem lényeges, fontosabb a funkcionalitás és ennél gyengébb gépet nem szeretnék.
Olympus E-PM2-m van, amit már mondhatjuk,hogy nagyon jól kiismertem. Elvégeztem egy fotós tanfolyamot is, folyamatosan fotózok, úgyhogy rájöttem mi az ami hiányzik nekem ebből a gépből és mi az ami felesleges:
- mivel a kompakt gépeket szeretem ez a méret a max ami szóba jöhet
- nem vettem hozzá plusz objektíveket, mert nem szeretem cserélgetni az obit
- viszont ez a 14-42-es obi nagyon picit "lát", szeretnék távolabbra is látni
- lehetne tágabb a P és az A üzemmód, hogy sötétebb, világosabb helyeken nagyon spektrumban tudjak választani az adatokból (f stb.) - biztos nem jó a nyelvezetem, de nézzétek el nekem
- hiányzik a dönthető LCD, hogy lássam mit fotózok amikor emelem vagy elfordítom a gépet
- jó lenne a beépített erős vaku, mert ennek a vakuja utólag rátevős
- hiányzik a betekintő ablak is - csak az lcd-n tudok nézegetniNagyjából ennyi. Ti mit javasolnátok nekem? Szerintetek betegyem ezt a a "Milyen kompakt fényképezőt" vegyek fórumba is?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz MrChris #71507 üzenetére
Igen, a halogénizzó tökéletes spektrumú fényforrás. Vonalas spektrumnál még ha be is lövi a WB-t az egyes vonalak erőssége alapján, egyszerűen hiányozni fognak azok a színek, ahol nincs vonal/gyenge az intenzitás. Modern LED-eknél azért lefedik a spektrumot, csak elég bénán.
Sajna a "fejlődés" sokszor káros mellékhatásokkal is jár, a nagy energiamegtakarítás mellett az ember szeme bánja.
-
Lassú Víz
addikt
válasz Grga_Pitic #71506 üzenetére
A családról nem azért szoktunk képet csinálni, hogy kiállításra vigyük vagy pixelkukkoljuk, hanem, hogy legyen. A mostani finnyáskodást marhára fogod bánni 5-10 év múlva, amikor esetleg lesz olyan családtag, aki már nincs köztetek... A vakura egy Lambency diffúzor, Demb flash vagy mini soft box nem drága. A fényéhez képest meg a 2-3 11W-os kompakt fénycső nem rúg labdába.
De ha nem akarsz villantani, meg aggódsz a színek miatt csinálj fekete-fehér képet. Az emlékeid majd úgyis kiszínezik.[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
sideburns
aktív tag
válasz Grga_Pitic #71506 üzenetére
"Ha kevés / vacak a fény, és nincs idő szobát átrendezni, fényterelőkkel babrálni, akkor inkább elő se veszem a gépet. Úgyis kvázi kukáznám az elkészült képeket."
Úgyis lesz jövőre is születésnapja a gyereknek, majd akkor! -
MrChris
nagyúr
válasz t72killer #71505 üzenetére
Ahol rendes izzóval van a világítás ott semmi probléma nem jelentkezik. Beáll a WB és minden ok, csak elég fény legyen. Ha meg ezek a vonal spektrumú LEDek, kompaktszarok vannak folyton ingázik, még statikus felvételnél is látszik ahogy a 'fehér' falon az AWB a zöld és lila között mászkál. Meg vibráció is nagyon erőteljes, amit még szem sarkából is észrevenni, pedig nagyfrekvenciás... A videónál interferenciát okoz, fotónál meg az elektronikus zárat hasznavehetetlenné teszi. A fényminőséről nem is beszélve, ha egy tárgy színe közel van a sugárzott színcsúcs egyikéhez az marhára kiugrik, agyunk valamelyest korrigálja, de a fényképelő nem. Ha meg távol kerül a néhány színcsúcs egyikétől akkor döglött lesz.
Persze lehet venni 15.000-ért is ilyen vackot ami alulról közelíti a sima 300ft-os izzót, csak akkor mi értelme az egésznek. -
Grga_Pitic
aktív tag
Végre egy kis pörgés!
ZolikaDB: +1 ellenszavazat az új OM-D váz vételére. Ha 200k a keret, akkor csak vázra ne adj ki 60k-nál többet, vagy a dupla kitre bő 100k-nál. Így marad pénz fényerős fix(ek)re, egyéb kiegészítőkre ha szükséges (vaku, állvány, szűrők, napellenző, táska stb.) Aztán később válthatsz vázat nagyobb bukó nélkül.
Freddy76: hát igen, én se nagyon toltam rá a vakupapucsra a rendszervakut mostanában, annyira laposak tudnak lenni a képek. Ha kevés / vacak a fény, és nincs idő szobát átrendezni, fényterelőkkel babrálni, akkor inkább elő se veszem a gépet. Úgyis kvázi kukáznám az elkészült képeket.
-
t72killer
titán
válasz Freddy76 #71501 üzenetére
Saját otthon mellett vendégségre gondoltam még, ott se az az első kérdése az embernek, hogy hová pakolhatja a stúdiólámpákat - ill az ablak előtt elhelyezett kanapét, amin zajlik a <2éves ifjúság akciója - sem valószínű, h szívesen odébbtolják, h ne zavarjon be a rossz irányból érkező fény.
Apropó otthoni világítás - igaz videós téma: nálunk LED van (jó sok, lehet vaku nélkül is nyomulni), és a múltkor vettem észre, hogy a frekije gyengusz, 24fps-en vibrál a kép. Mérgelődés a köbön, mert egyrészt ez nem egészséges a szemnek, másrészt lecserélni 10db led égőt nem 2 fillér.
-
-
bazsade
tag
sziasztok! egy hibás Olympus 14-42mm 1:3.5-5.6 IIR javítására tudtok valakit ajánlani? a hivatalos javítás szerintem drágább lenne, mint maga az objektív. a váz errort ír vele, az af szenved pár mp-et bekapcsolás után.
-
Freddy76
addikt
válasz t72killer #71472 üzenetére
Bocsi, "beltér" alatt "véletlenül" az otthoni körülmények jutottak eszembe, templomban keresztelőt relatíve ritkán fotózok
71479 zolikaDB: A vaku önmagában nem lesz megváltás. Okés, lemehetsz iso kevésre, magasabb záridőre, stb., de pusztán azzal, hogy felteszel egy vakut, felfordítod a plafon felé, még nem leszel boldog. Lesz egy sor lapos, természetellenesen kivillantott képed. Valakinek fontosabb a zajmentesség, én inkább emeltem iso 3200-ig akár, de nyugodt fények legyenek. Persze ha megtanulsz rendesen vakuzni, és megteremted a rendes világítás feltételeit, akkor más tészta.
[ Szerkesztve ]
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest