Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Fujifilm X
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
domedee
senior tag
válasz zolikaDB #71479 üzenetére
A focus bracketing azt jelenti, hogy a gép sorozatot lő, de különböző fókusztávolságokra. Az főleg makrónál jó, mert a kis mélységélesség miatt nehéz jó képet csinálni. (vagy éles minden F=nagy-->sötét/bemozdult kép, vagy éles, elég világos a kép, de nem érted el a kívánt mélységélességet) Itt több képből tudsz a végül a PC-n összerakni egy jó képet, ahol minden éles, amit akartál, de nincs bemozdulva, nem sötét. Annyi, hogy ide kell az állvány és plusz világítás. A témának is célszerű mozdulatlannak lennie.
A vaku vicces módon, de még erősebb is a PL6-nál. Nem sokkal, elvileg olyan 20%-kal. Bár mivel alapból kicsi értékekről beszélünk, így ennek nagyobb távolságokra már nincs jelentősége. A wifi akkor kell, ha távirányítani akarod. PL berázás ellen. A stabi valamivel hatékonyabb, de teleobjektív esetén tud számítani, statikus témánál. Saját tapasztalat alapján, szobában gyerekekhez nem annyira lényeges, hiszen a stabi a te és nem a gyerekek mozgását segít semlegesíteni. A kis markolat tartozék. Sőt tudsz venni más színűt is.
Kiegészítő elektronikus kereső van rá, de szerintem nem éri meg az árát, akkor abból már inkább vegyél valami más kiegészítőt (vaku/állvány/...) és akkor vaku sincs.
A mostani csúcskompaktok tényleg csúcsak. A MILC abban jobb, hogy ha beszerzel hozzá pár objektívet, akkor sem foglal sok helyet, mint a DSLR, de ugyanakkor ott van, hogy céleseményhez tudsz célobjektívet választani. Ha pedig később valamelyik obi nem válik be, azt külön eladhatod. Vagy ha kell, akkor a jobb objektívek alá bármikor tudsz venni egy jobb vázat. Ez meg marad tartaléknak, az asszonynak, gyereknek... A csúcskompakt ára is csúcs ugyebár. Itt van esélyed alulról építkezni.
Sőt, inkább kezdjél egy jobb objektívval, jobban számít, mint a váz.
Egy nulláról kezdésnek a következő jó kis szett lehet egy alternatíva: használtan PL6 (50eFt) + Oly 14-42mm 1:3.5-5.6 II R kit objektív (25eFt) és újonnan Panasonic 25/1.7 (ez most jött ki a piacra, egész olcsó, 62eFt) + Sigma 60/2.8 (állati élesnek mondják a képét, sajna még nem tudtam kipróbálni, 55eFt). Ezzel le tudnád fedni a 28-120mm-t. Bár papíron hiányozna belőle a 84-120mm közti rész, de a valóságban már nem biztos. Ha meg kevés a 120, akkor a sigma mellett/helyett lehet a dupla kit másik tagja a 40‑150mm 1:4.0‑5.6 R, amivel a 80-300mm lenne lefedve.Bár amióta nekem is megvan az Oly 25/1.8, szinte fel sem raktam a kitobikat.
''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán
-
t72killer
titán
válasz MrChris #71488 üzenetére
Ne is mondd, búvárvideós viszonylatban a fájdalmam, hogy még mindíg 1-2 ujjamon meg tudom számolni azokat a gyártókat, akik hajlandók a célnak megfelelő, CRI95+, CT<5000K-es LED-fényeket gyártani - természetesen aranyárban. A 70-80CRI-s, 8000K-es sz&rokat nyomják, amik ráadásul még kékebbek lesznek a vízben, az egész csak azért, hogy a marketinges nagyobb lumen-értéket írhasson a dobozra. Én meg váltok fekete-fehér felvételre
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Fujis2950
tag
Sziasztok. Én is most gondolkozom valami fényerős fixen, beltérbe, alap családi fotózásra epl6 kitobija helyett. Ha új obi érdekel, mit érdemes néznem? Gyútáv 17, 20, 25 mm, esetleg 45?
Köszi a segítséget előre is. -
Mr. Zöld
csendes tag
Segítséget kérek még pedig a képen láttható hiba miatt (Panasonic g6) fogalmam sincs hogy mi okozza.
Ha valaki tudja és ha azt is hogyan oldható meg annak nagyon örülnék.[ Szerkesztve ]
-
vape1
csendes tag
Azért a félreértések elkerülésére, én a beltérben energiatakarékos izzók fényében fogócskázó gyerekekre írtam, hogy az nehéz ügy vaku nélkül, legalábbis nekem EPL5+duplakittel vaku nélkül nem ment. Amióta megvan a 45 1.8, azóta jobb a helyzet, portréra szuper, csoportképet meg nem ezzel kell. Viszont 2 méterről egy babát fényképezni gyenge fényben számomra tökéletes. A Pana 20 1.7-et is próbáltam, és a hangja, illetve a sötétben nem kifejezetten gyors AF ellenére mégis az lesz talán a következő (esetleg a Pana 25 1.7, ha végre kapható lesz). Szóval nem lebeszélni akartalak, hanem jelezni, hogy azért ez sem tökéletes megoldás, de egy erős jót bőven megérdemel, és ár/érték/méret/használhatóság szempontjából számomra ez a vonal vált be.
EM10II helyett EPL5/EPL6-ot vennék most is duplakitben (110k) + egy használt, de garis oly 45 f1.8 (kb 60-65k). Esetleg ahogy írtam, majd a [Pana 25 1.7].
Tanuláshoz meg szórakozáshoz akár elég a duplakit is, amihez veszel egy olcsó Heliost (50mm f2.0 kb. 3-6eFt), ebay-en rendelsz kb 2400Ft-ért egy adaptert, és lehet hátteret mosni meg művészkedni, meg nem ugráló babát manuálisan fotózni. Az Oly 45mm előtt egy Minolta MD 50 1.7-et használtam adapterrel, és sokszor a játék kedvéért most is inkább azt, vagy a Helios 44M-4-et veszem elő a 45 1.8 helyett.
-
madgie
titán
válasz DonRazzino #71474 üzenetére
Részben nem értek egyet. Zajosnak zajos ugyan, de beltéren is bőven használható az LX7, akár videóban is. Én csillagfotózt is vele, sötét kocsmában koncerteket lőttem vele, baromi jó kis cucc volt. Jó, nem mft-sony zajszint, de családi felhasználásra egyszerűen tökéletes.
-
Mercutio_
félisten
-
jeni
félisten
E-Pl6
WIFI van e segítséggel!
Toshiba Flash Air II Wireless 32GB SDHC Memory Card (PFW032U-1BCW)
Kétszer drágább a sima 32GB kártyához képest de van és lesz WIFI vele,bár nem lét kérdés,hogy benne legyen.
Az elektronikus kereső hátránya,hogy vakut nem tudsz felrakni mellé. Vagy- vagy.
És az sem mellékes,hogy 40000Ft alatt nem kapsz használtan sem.
A stabilizátor még a 3 tengelyessel is nagyon jó benne. -
t72killer
titán
válasz pitagi #71483 üzenetére
Mint fentebb kiderült, vakub&#zi vagyok, ergo vakus megoldást javasolnék, főleg, ha a plafon/falak fehérek. Ha fényerővel sikerül is hozni a megfelelő expóidő-zaj párost, a fénycsövek színvisszaadását nehezen emésztem, hacsak nem spéci stúdiólámpáról van szó.
-
pitagi
tag
Ez a beltéri fotózás számomra is kérdés, kiváncsi volnék, ki mit ajánl szűk terekre (a legnagyobb helységünk 22 nm), télvíz idején Téma: családi ünnepek megörökítése, csoport és portré, gyerekek játéka, torta, gyertya...Jelenlegi lehetőségeim: pana 14 2.5 és minolta 45 f2 (e-pl5-ön). A világítás nem túl erős, kompakt fénycsöves.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
"Érdekes, h "ekkroa dögöktől" eljutottál egy RX100-ig... Ezek szerint egy ilyen gép is bőven elég?" - A nagy dögökről (d90/7000) leszokást a családalapítás és az ezzel járó cipelnivalók motiválták, az e-pl5->rx10IV váltást pedig az, h kellett a videó. Még adalék, hogy víz alatt fotózom-videózok és a kicsi RX pont kezelhető méretűre nő házikóban, ill a házikó ára sem annyira földöntúli, mint egy DSLR-é.
-
zolikaDB
veterán
Nos, megint segítettetek, meg nem is
Nekem kell döntenem, de arra jutok hetente, h csak bővül a kis szűk listám, és valami gép előtérbe kerül, amiről eddig nem is tudtam
Tekintve, h 2 hónapja a nézelődést valami 100k-s Canon kompakttal kezdtem.
(#71462) t72killer : nézegettem ezt a gépet is, de ha kompaktnál maradnék, akkro Sony, viszont ezt a lehetőséget inkább elvetettem, borzasztó aprók a mai kompaktok. (Canon A530-asom volt/van)
Érdekes, h "ekkroa dögöktől" eljutottál egy RX100-ig... Ezek szerint egy ilyen gép is bőven elég?
(#71464) Peetta14: csak legyen meg valami gép, hidd el, nem lesz egy értelmes kép egy fél évig, csak próbálkozás ezerrel
(#71465) Freddy76: már zúg a fejem, vaku-nem vaku, fix fényerős, de nem 50-es Jó képeket szeretnék, és nem pixelhalmazt este 5-kor beltérben, ISO 25600-on
(#71467) domedee: na, ha az E-PL6 is szóba került... mik a kirívó különbségek az E-M10-hez képest?? Oké, kereső nincs, vaku van, de akkor teszem fel, amikor akarom, az ára eléggé baráti, még duplakit-ben is 120k, wifi nincs, képproci az a VI-os, stabilizátor nem 3 tengelyes. (Mi az a focus bracketing?) A kis markolatszerűség is tartozék? Elektronikus keresőt lehet rá tenni? (de minek...?!, plusz akkor vaku nuku, nemde?) Mivel "jobb" e za gép, mint az emlegetett pár csúcskompakt ennek közelében (LX7, RX100 Mk I)
(#71475) b.vr: teljesen igazad van... "Csak" fényképezni akarok Azt sem tudom, ki kivel van, szóval korai ilyen szakmai dolgokba belemenni, h kinek melyik sokadik obija vált be X dologra, nemde?! -
80hun
addikt
válasz Peat;) #71476 üzenetére
Mármint erre gondolsz
-
b.vr
őstag
válasz t72killer #71462 üzenetére
"Beltéri képekhez amúgy kell a vaku és kész, hacsak nem egy félmilliós A7s-ben gondolkozol."
Freddy kérdésére a válasz: a "baromság" a legkevésbé sem erős szó erre...
Hidd el: fotózom épp eleget stúdióban, és ettől függetlenül a legkevésbé sem jutna eszembe a vaku amikor a kis unokahúgomat fotózom játék közben - a jó sorozat és emiatt a nagy buffer annál inkább.A másik rendszeresen előkerülő kérdésre (most épp vape1, de lényegtelen annyira rendszeres): nyilván annyira szűk a 45/1.8 beltérben hogy egyszerűen nem is értem miért szerettem annyira... (irónia, ha nem lenne világos...) Igen, nem meglepő módon szűkebb és más mint a 25/1.4, ennek ellenére mindkettőt ajánlani tudom. Sőt, tovább megyek: a 75/1.8-at is nagyon szeretem (igen, szobában is, és nem, nem kastélyban lakunk és nem, nem gondolom hogy ki kell verni a falakat hozzá) Pl. kimondott előny hogy leszűkíti a témát (és nem a nagy kuplerájt látod mindenfele a lakásból)
Lényeg a lényeg: nyilván egyénfüggő kinek mi tetszik, viszont pont ezért nem kellene általános kinyilatkoztatásokat tenni hogy csak ez és nem más ("kell a vaku és kész", "folyton falhoz kell lapulni, hogy beleférjen valami a képbe") mert ez egész egyszerűen a baromság kategória.Amúgy meg ezt is csak azért írom hátha pont benéz valaki aki most ismerkedik a rendszerrel, ne legyen már teljesen félrevezetve, pedig sajnálok már ennyi energiát is ide...
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
DonRazzino
senior tag
Volt egy évig LX7-em, minden igaz amivel dícsérni szoktátok, csak az nem szokott elhangzani róla, hogy hiába a fényerős üveg, ha az épphogy félcolos szenzor már ISO800-nál is összeszarja magát, így beltérben vaku nélkül elvesztél. Ellenben turistáskodni nagyon szerettem vele, de ez most nem ide tartozik.
-
t72killer
titán
válasz domedee #71467 üzenetére
"Esetleg pár erősebb izzó? És megvan oldva a fény?" - > természetesen, ahol van rá lehetőség (=otthon). Templomi keresztelőnél ez nem biztos, h kivitelezhető (igaz, a bounce se nagyon, ha a Notre Dame-ban keresztelik a picurt ).
-
t72killer
titán
Természetesen. Az LX100-at azért írtam, mert pont annyiba kerül, amekkora keretet a kolléga megadott, de jogos, 100k-t egy babás család bőven el tud tenni hasznosabb dolgokra Az LX100 jobb, mérlegelni (kipróbálni?) kell megéri-e a dupla árat.
[ Szerkesztve ]
-
jmakk
őstag
válasz t72killer #71462 üzenetére
Szerintem kezdőnek egy Pana LX7 is megteszi, mert azért 4k alatt is van élet...
Szintén pazar fényerős az obija, ami nyitva is gyönyörűen rajzol. Minden állítható manuálisan rajta és az fHD videója miatt sem kell szégyenkeznie. De a legnagyobb erénye az újonnan 95e Ft-os ára. -
t72killer
titán
válasz Freddy76 #71465 üzenetére
Szemész mit mondott? Az E-PL5-ömben állítólag csúcs m43 szenzor van, mégis iso3200-on (lopós, oly ISO, ami valójában 1600...) olyan képet ad, aminél az impresszonista festők jobbakat alkottak. ISO200 vakuval vs ISO3200 vaku nélkül ég és föld színvilágban, dinamikában - hogy a zajról ne is beszéljünk. Persze nem a fotóalany képét hipózó szembebarom vakuról beszélek, hanem civilizált bounce-os/szoftboxos megoldásról. Tudom miről beszélek, a metz-50-es érkezése előtt kb fél évig vaku nélkül/a kicsi tartozékvakuval fotóztam villanykörténél. Apropó villanykörte: őhozzá hozzátartozik még, hogy a kibocsátott kék fotonok száma konvergál a zéróhoz, amit megszorozva a Bayer szűrő visszafogott kék érzékenységével igencsak csúnya eredményre vezet a kék csatornán.
[ Szerkesztve ]
-
domedee
senior tag
válasz zolikaDB #71461 üzenetére
Esetleg egy kicsit még olcsóbb verzió? Egy Oly E-Plx váz és mellé a fényerős fixekből 1-2 db (17/25/45), ami mellé még egy korrekt vaku is belefér a 200-ba. Ha nem jön be, akkor majdnem árában el tudod adni újra. Nálunk babák vannak fotózva vele (PL-6+25/1,8+a váz kis vakuja). Még az asszony is tudta kezelgetni és szerette. Annyi volt, hogy én most váltottam, mert összejött a zsé rá, egy E-M10 MarkII-re. Mivel szeretek makrózni, ezért a focus bracketing-et nem akartam kihagyni. De amúgy szuper kis korrekt gép a PL6. Sőt, ha érdekel, eladó is az enyém. Nem ezért ajánlom amúgy. Csak szimplán jó kis váz. Természetesen vannak eltérések a vázak között, de a képfeldolgozó részben nincs lényegi különbség legjobb tudomásom szerint.
Azt vettem észre amúgy, hogy ha elkezd érdeklődni az ember, hogy egy adott célra melyik műszaki eszköz gyártó/modell a jobb/rosszabb, akkor sajna sok olyan dologra felhívják a figyelmét, amit anélkül észre sem venne, sőt boldog "tudatlanságban" használná.
Az itteni emberek sokkal kritikusabbak, mint a nagy átlag. Szóval nem olyan rosszak a MILC-ek, hidd el.
(#71462) t72killer: Esetleg pár erősebb izzó? És megvan oldva a fény?
[ Szerkesztve ]
''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán
-
t72killer
titán
válasz zolikaDB #71449 üzenetére
200k környékén én csak a Pana LX100-at tudnám tiszta szívvel videóra ajánlani. mft szenzor, 4k, fényerős lencse.
#71461: nekem így nézett ki a "fejlődésem": D90 +Sigma 28/24-70 -> D7000+Tamron 28/24-70 -> E-PL5+kitobi(!)+1.8/45 -> RX100IV. Utóbbi videójától összef#som magam, iso 3200-on tökéletes...
Beltéri képekhez amúgy kell a vaku és kész, hacsak nem egy félmilliós A7s-ben gondolkozol.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Elso sorban babára gondoltam, es nem a fáról leesni készülő gyerekre.
Egy jo gepet akarok, ami szep kepeket csinal, lehetoleg eleinte max 2db obival megoldva, anyagi es tudasbeli okok miatt is. Nyilvan gyakorlas utan jobban tudja az ember, h mit s hogy.
Hobbi ez csupan, de el kell dontsem, h egy univerzalis "jo gepnek" mit vegyek? Csucskompakt (Sony RX100), DSLR egy modern belepo obival (Canon EOS 100D), vagy hagyjam a full automatat es a "bonyolultabb" rendszert es egy eleg jo MILC, pl E-M10?
Ex-DSLR-esek zavartak ide, h a tukros nagy is, az obi meg a cucc draga, ne cipeljem, ne azt lessem, h ha leejtem, akkor 200k-s obi szettorik, plusz a fokusz se olyan, a video meg plane nem, kevesebb extra a belepo DSLR-eknel, es mindezeket a dolgokat jobban, kisebb meretben, okosabban tudja egy MILC.
Egyelore a szinvonal nalunk a telefon, amit überelni es kivaltani kell, meg a rokon Nikon D7000-ese, ami nekunk arban, tudasban eleg messze van a lehetosegktol, igenyektol. (ezert sem nezek ebben a kategoriaban, arsavban tukrost). Mivel kezdo vagyok, nem merek szamomra full ismeretlen teruleten hasznalt gepet bevallalni...
Ennyi a tortenet. Hogyha ilyen necces egy kitobval meg egy fenyerossel jo kepeket loni MILC-el, akkor hagyom. -
80hun
addikt
Az e-m10-nek egész jó a mozgáskövetése.
A felém futó kutyát , futkosó gyereket le tudom vele fotózni.
Hacsak a gyerek nem sprinter és 50km/h-val futkosPersze néha egy kicsit hiányzik az A6000 után a hybrid af de ha nem száguldozó autókat, bicikliversenyt v egyéb gyors sportokat akarsz fotózni akkor szerintem megfelel.
-
vape1
csendes tag
válasz zolikaDB #71439 üzenetére
Amivel gond lesz, az a beltérben gyereket mozgásban kategória.
Javítsatok ki, de EPL-5, 6 vagy EM10-el ezt még fényerős obikkal sem igazán fogod egyszerűen megoldani, csak ha nem annyira vannak mozgásban (mint pl. egy baba, aki még nem rohangál). Gondolom egy használtan beszerzett EM-5 sem lenne kivétel.Alap kitobival szenvedés a vaku nélküli beltéri fotózás. Bár egy fényerős használt manuál obi 10k alatt megvan adapterrel, de akkor nincs AF (beltérben futkározó gyerekre, hát ez sem az igazi...) és pl.egy 50mm f1.7 beltérben már elég korlátozottan használható (folyton falhoz kell lapulni, hogy beleférjen valami a képbe). Fix megoldásként a Pana 20 1.7 futkározáshoz szintén elég lassú (talán 65k használtan), és kevés fényben az Oly 45 1.8-at is elég lassúnak érzem néha, és közben csiszolod a falat a hátaddal...
-
Peetta14
tag
Én 2 évet töltöttem a GX1 mellett (14-45, 14-140, 20as fix, Samyang 7.5), szerintem meg lehet vele tanulni fotózni, még EVF nélkül is. Én csak annyit mondok, hogy aki 160-ért vázt vesz, az nagyon hamar rádöbben, hogy belépett egy szobába, ahol még rengeteg ajtó van, amit csak pénzzel tud kinyitni. Kitobival pláne nagyon hamar ott találja magát az ember, hogy feljebblépne, míg váz esetén a vakító feature-ok nélkül még lehet nagyon jó képeket készíteni, nem mellesleg a befektetett pénz sokkal lassabban kopik el.
-
.mf
veterán
Használt Oly EM5: 100k
Használt 0km-es Oly 14-42 II R: 20-25k
Ha az első benyomások jó, akkor utána vagy használt Pana 20 mk I: 60-70k vagy / és Oly 45: 60-65k
A "vagy" esetben 200k alatt maradsz.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Peetta14
tag
Az én tanácsom, hogy inkább obiba fektess, ne a vázba. A váz avul, az obi kevésbbé. Az obi alapvetően megadja milyen helyzetekben tudsz jó képet lőni. A sok csilivilli szolgáltatás nélkül lehet élni, de fényerős obi(k) nélkül nem sokat érnek. Ha később meggondolnád magad az obikat kisebb bukóval tudod eladni, mint a vázat. Kitobi nem mutatja meg, mit tud az a gép.
-
zolikaDB
veterán
válasz Monya78 #71448 üzenetére
Eddig 130-150 volt, de a legtobb ajanlas alapjan ezt tornaztam fel. Es igen, elso korben marad 200 a max keret. Leginkabb meg kellene tanulni fotozni azzal, ami van: eszkoz es tehetseg Utana ha lesz igeny, bovitem az eszkozparkot. A 170 koruli osszegert jo is lenne az E-M10, emelle ugyis kell taska, memoriakartya.
Nem videozni kell a gep, de ha netan megorokitenek nehany par perces mozgokepet, akkor ne kelljen szornyulkodnom, h jajj ez egy pixelhalmaz. Ennyi lenne az igeny. Persze a fotoktol elvarom a jo minoseget, ezert gondoltam az Olympusra.[ Szerkesztve ]
-
Monya78
veterán
Összeg határ még mindig 200eFt?
Ebbe szerintem csak használt cuccok férnek bele:
Oly e-m10 + 14-42 kitobi+használt fényerős fix (eqv 35-50 közötti) oly 25mm F1.8
Oly e-m10 + 12-50+használt fényerős fix (eqv 35-50 közötti) pana 20mm F1.7Ha a videó a fontosabb, az oly helyett pana váz...
Ha bővült a pénzösszeg határa, könnyebben lehetne válogatni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Mercutio_
félisten
Ilyen atfogást csak a Pana 14-140, Olympus 14-150 obi tud.
Aki próbálta mindkettőt videó téren majd leírja van-e és mekkora difi az E-M10 és E-M10 II között. Az biztos, hogy pana már 3 éve is elég jó videót tett a vázakba.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
zolikaDB
veterán
válasz brumi1024 #71443 üzenetére
Köszönöm!
Videó referenciák nálunk: Iphone 4, Xiaomi Mi3 Sony Exmor... Szóval, ha van benne stabilizátor, és dolgozik is, tudja a HD-t, bízom benne, h gond nem lehet.
Csak tudjátok, ez sok helyen így működik: kérdez valamit a delikvens és a tapasztaltak rávágják, h "ez és ez" kell neked, de ugye a laikusok összekakálják magukat a fele olyan hardvertől is, 3-4 év napi használat mellett is 8tehát nem kizárt, hogyha egy alap tükröst megtanulnék 3 év alatt, még tetszene is a végére, amit alkottam)Az elektronikus keresőt mennyire nehéz megszokni? Egy Sony A58-ban próbáltam, elsőre elég fura volt. Ezekben van dioptria korrekció? Nekem -5.75-ös az egyik szemem, tehát távolra gyengén látok.
Tudom, ezeknek köze nincs a dologhoz, de látom, vannak néhányan E-M10 tulajok, hát vesézzük ki a dolgokat, ha lehet, és nem haragszotok érte.De igazából olyan világmegváltó dolgokra már nem hiszem, h fény derülne, sok fotót megnéztem, elolvastam teszteket, és nem sok kétség van afelől, h a MFT rendszer elég szép "teljesítményre" képes, egy belépő DSLR ellenében, és egy kezdő úgysem tudja évekig kihasználni a gépét maximálisan.
[ Szerkesztve ]
-
Peat;)
veterán
"Mellesleg nem bánnám, ha a felvett videó nem egy "paca" lenne, de gondolom, egy elég jó mobil videóját simán übereli egy MILC" igényednek és "E-M10" párosításnak nézz utána, szerintem nem egy telefon lehet hogy elkeni az E-M10-est videoban, de nem vagyok szaki, csak kisebb olympus gépeknél a video nem a legnagyobb erősség, az E-M10-el azonos szenzoros pl5 is elég gyengus ebben a funkcióban bár már az is sok telefont üt. Ugye mit értünk elég jó mobil alatt De nekem az a kép van hogy máig csak kullog az olympus a konkurencia után video szempontból, de lehet ez változott!
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
Nemtudom nézted e de a G7 most elég jó árban van akcióba 5év garival.
A videójára nem lehet panasz -
zolikaDB
veterán
Köszönöm mindenkinek!
asdf_: jártam pár topikban, beszéltem jópár emberkével, néhány helyen (itt is), pár hsz-t már átfutottam, és read only vagyok. Én is ahhoz a táborhoz tartozom, aki kezdő, laikus, nem biztos h fél milliót adna egy felszerelésért, de nem elég a mobil, és a kompakt, ha meg csúcskompakt, akkor megvan az igény, h annak az árából inkább én tekergessem, amit akarok, mert képes és hajlandó lennék megtanulni. Ettől persze a kínálat nagyságának és a tapasztalat hiányának okán simán tudok rossz döntést hozni.
Sok-sok dolgot mérlegeltem, és ex-DSLR-es kollegák is győzködtek. Beltérre, gyereket, mozgásban is akár, babát, illetve kint nyaralást, családot, és "csak úgy" fotóznék. Mellesleg nem bánnám, ha a felvett videó nem egy "paca" lenne, de gondolom, egy elég jó mobil videóját simán übereli egy MILC. Erre szánnék max 200k-t.
Szóval, amire jutottam, az a Canon EOS 100D és az E-M10. Nyilván nem egy ligában játszanak, ahogy sok helyen olvasom.
Az alap cucc nálam ez lenne: 18-135 + egy fix fényerős, MILC-nél ennek megfelelője. -
Mercutio_
félisten
válasz zolikaDB #71434 üzenetére
Az első régebbi váz, drágább obi, második új II-es verziójú váz, és olcsóbb obi.
szerk: asdf_ megelőzött. A palacsinta obi csak elektronyikusan tud zoomolni, ami idegesítően kompaktos sebességet jelent.[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
asdf_
veterán
válasz zolikaDB #71434 üzenetére
Regebbi vaz palacsinta obival (kicsi, villanyzoomos) vs. ujabb vaz, a hagyomanyos obival (manual zoom, es meretesebb). Felhasznalasi terulettol fugg, ha sokat videoznal (bar azt nem biztos, hogy egy oly vazzal kene ) akkor a sima motoros zoom elony, vagy ha pl. mobilrol akarod tavvezerelni a kamerat, akkor ott asszem a motoros zoomos obival lehet a zoom merteket valtoztatni a telefonrol, a hagyomanyosnal nyilvan nem), ha ezek egyike sem jatszik, es csak fenykepeznel, akkor valoszinuleg a nagyobb meret ellenere a hagyomanyos kitobival jarsz jobban. A regebbi vazat mindenesetre en mar tuti nem vennem meg, 30 ropit meger, hogy az ujabb legyen (es pont ez a 30 ropi a palacsinta obi felara a simahoz kepest, ezert vannak egy arban).
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenki!
Ez a két kit hogyhogy ugyanannyi?
E-M10 VÁZ + EZ-M1442EZ
E-M10II VÁZ + EZ-M1442 IIRMármint laikusként, és kezdőként, gondolom a két objektívben van különbség?!
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz tuctuc #71426 üzenetére
Ez esetben nem nyakban kell hordani, mert ha bírja is a bajonet neked mindenképpen kényelmetlen lesz.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MrChris
nagyúr
Tesztképet nézegetve furcsa hogy a tesztábrákon 'pixel szinten' lényegesen jobb a GX8 részletessége, vagy tényleg jobb, vagy elrontották a fókuszt a GX7-nél meg részletmosós zajszűrést felejtettek rajta. Ez biztosan nem a +4 megapixelnek köszönhető, mert pixelek mosódnak... Viszont a GX8 1600-3200-nál jól láthatóan aztán durván csúszik a zöldbe. Kár, a GH2 szenzornál meg ilyesmi van a kékkel, Panáéknál ez úgy látszik kemény dió.
-
asdf_
veterán
válasz diegho #71425 üzenetére
Attol, hogy 4:3 aranyu a szenzorod, meg egyaltalan nem biztos, hogy 4:3-ban is fotoztad a kepet. Csinalhatod 3:2-ben, 1:1-ben vagy 16:9-ben (a jpg-t, raw-ban termeszetesen a teljes szenzormeret mentesre kerul). Ha nyomatot csinaltatsz belole, oket nem erdekli a keparanyod, csak egyetlen dolog, a megadott meretu papirkepre milyen modszerrel kered a kepet FILL (kitolti a teljes papirt, ami lelog az eltero keparany miatt, az lemarad rola), FIT (eredeti keparany, minden latszik a nyomaton, ahol nincs keptartalom, ott feher csik lesz) es van meg a FIT levagva, ahol a gep levagja neked a folosleges feher csikokat az elobbibol. De a rendelos oldalak segitseg/faq reszenel szokott kepes magyarazat lenni errol. Arra kell meg figyelni, hogy a kidolgozasra kuldott kepek ne legyenek tul szuken vagva, mert a kepek szeleirol par mm leesik (tehat ha a digitalis allomanyban valakinek epp nem log ki a haja a kepbol, a kismeretu nyomatban mar vagva lesz a feje).
[ Szerkesztve ]
-
tuctuc
aktív tag
-
diegho
nagyúr
Van egy érdekes kérdésem, ha M4/3-al készült képet akarok kinyomtatni valamelyik nagyobb digit kép "előhívó" cégnél, akkor azt ugyanúgy meg fogják csinálni, mint a 3:2 arányos képeket?
-
FEDman
addikt
Madgie, te most jobb ha nem is nézel ide, kísértés veszély!!
Oly E-M10, lájv kompót, 8mm F1,8 Pro, csillagok..
-
-miura
csendes tag
:)
-
-
diegho
nagyúr
Sziasztok!
Az E-PL6 mennyire számít jó vételnek manapság? Megállja a helyét a 100k körüli MILC kategóriában? Dupla kit-ben (12-42 és 40-150) 110k jelenleg, nekem ez nagyon jó vételnek tűnik. Tudnátok pár képet mutatni ilyen géppel? (privátban is jöhet)
-
hegyimorc
senior tag
válasz tuctuc #71413 üzenetére
Szerintem nem gyengébb mint bármely más váz, és azt sem gondolom, hogy az ergonómiát ki lehet hagyni, mert a palacsinták kivételével gyakorlatilag minden mást már nem a váznál fogva tartok, hanem fogom az obit és az tartja a vázat. A bajonett ilyenkor nem tart többet mint a váz súlya.
Oly 75 szokott rajta lenni és volt már Pana 100-300, bár az inkább csak viccből, mert arra inkább egy markolatos EM5-t teszek
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
tuctuc
aktív tag
Sziasztok!
Ergonómia szempontokat figyelmen kívül hagyva milyen nehéz obit tennétek rá max GM1-re? Arra vagyok kíváncsi, hogy a bajonett milyen erős szerintetek, elég beton minőségű ez a váz, de kínozni nem szeretném azért a mechanikát, ha nyakból lógatnám le túl nehéz obival a végén (14-50 Elmarit, adapterrel bő fél kiló). Van erre esetleg vmi gyártói súlyadat?
Sanya22 éve a PH-n
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest