Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Apple notebookok
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz Mercutio_ #18487 üzenetére
ha igy gondolkodok, akkor nem egy g5 aru gepet veszek. es igy is gondolkozok azert van a pl2, meg vettem melleje jopar obit.
csak arra akartam ravilagitani, attol hogy vannak hibai, meg jobb gep, es igen, szerintem megeri a plusz arat a g5 felett, akinek telik ra. de en nem fizetnem ki se a g5 se az em5 megjelenesi arat. majd az em5et, ha valamivel olcsobb lesz, akkor is, ha dragabb, mint a g5.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
t72killer
titán
Igen, kb ez a nikon1 lényege. A CX szenzor miatt a nagylátó és alapzoom tartományra muszáj volt rádolgozniuk, de a combos teléket érdemesebb simán adaptálni. Pl egy AFS micro 105mm is csodákra képes már, ekkora crop faktornál, és egyáltalán nem nehéz. Ha meg vizibivaj kell, ott a 4/300, ami CX-en 810mm ekvivalens illetve megfelel egy DX-en 1.7x-ezett 300-as obinak.
Apropó adapterek - MFT témakörben:
Miért van az, hogy ebayen látni 12$-ért és 200+$-ért is mft-nikon adaptert? Létezik olyan, ami a nikkorokat AF-re tudja bírni??? (sima bajonettkonverterért nem adnék 20$-nál többet, az tuti)
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Tulku
veterán
Azt hiszem kezdem kapisgálni ennek a v rendszernek a koncepcióját...
HA akarom felteszem a bitang fázisos nikony lencséket dslr-ről, HA akarom használom az egyre szélesebb (de csak egy fényerős fix-szel rendelkező, tehát itt erősítés kell) lencséimet...vagy lehet hogy rosszul értelmezem?És akkor ehhez kell egy bitang fókuszrendszer, illetve egy elfogadható szenzor (szerintem ebben biztosan jobb szenzor lesz, mint az 1-es kategóriában)
A kinézete egyébként bizarr....viszont használhatóbbnak, jobb fogásúnak ítélem meg, mint elődjét...azt hiszem az a százas reális ár érte
-
Schanyee
senior tag
válasz eddie1978 #18494 üzenetére
Ne érts félre, ilyen, lényegében álló képet manuális fókusszal - 40 éves objektívvel - is lehet lőni. Azért írtam hogy ne érts félre, mert a fotózási érzék, kompozció beállítása már egy teljesen más kérdés, én a szituációra értettem. Milc-en például bele lehet nagyítani a képbe fotózás előtt és így egy manuális objektívvel is nagyon pontosan lehet fókuszálni, kis gyakorlás után ráadásul ez elég gyorsan megy. Csomószor gyorsan mozgó témánál is elég pontosan eltalálom.
Nálam a probléma ott adódott, hogy mielőtt beruháztam volna egy komolyabb fix objektívbe ki akartam próbálni olcsóbban - ezért vettem régi manuális objektíveket - és most meg oda jutottam, hogy nem akarom használni az alap zoom obimat, viszont nagyon szeretnék mondjuk egy 20mm-es obit, ami jelenleg nem az én pénztárcám.
Viszont ha olcsón szeretnél próbálkozni, a milc-ekhez nagyon jól lehet adapterezni az M42-es objektíveket. -
t72killer
titán
válasz eddie1978 #18494 üzenetére
Persze, lehet az ember hobbija a fényképezőgép-gyűjtés, sztem mindannyiunk beleesik ebbe időnkét (GAS, gear acquisition syndrome ).
A realitások talaján maradva kérdés, mi a cél? Madár röptében vagy madár üldögélve? Technikailag óriási a különbség, üldögélő madarat manuálfókusszal MILC-en is kényelmesen befogsz, ráérsz iso100@1/100sec-en fotózni (ha van jó állvány), repülő madárhoz viszont egy jó követő AF kell (d7k-val is szokott fejtörést okozni) és príma ISO, a rövid expók miatt.
A kisebb szenzor madarászáshoz előny, lévén kisebb/könnyebb/olcsóbb telék kellenek. MFT-nél ez leginkább a pana 100-300-ban testesül meg, nikon1-nél pedig adaptálni érdemes pl egy 4/300-as AFS-t (bár nem tomm, milyen jó adaptálva az AF ). DX-en már kell kb 500mm (4/300mm+1.7x, bigma), FX-en még ennél is több.
[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
Mercutio, Parci
Az a baj ez megint csak fényképezőgépezés/kütyübuzulás, nem fényképezés amit ilyenkor művelek. A mostanit sem használom ki szerintem. Madárból ennyit sikerült kihozni a fenteb említett D60 55-200VR kombóval. Próbálkozás, rossz hozzá a környezet, város közepe.
Mint írtam, néha egy újabb kütyünél eljátszom a gondolattal. Aztán elmúlik. -
HÁZIGAZDA
válasz Mercutio_ #18491 üzenetére
a lényeg, hogy én boldogan tolnám a v2 + 30-110 kombóval, ha max. egy százasért hozzámvágnák! (tulku, figyelsz? ) ja, és a v1-gyel ellentétben ez a váz így már tetszik is, tényleg csak és kizárólag ár/érték gondom van vele (mielőtt sebi szóváteszi, hogy v1-et sem vettem )
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Mercutio_
félisten
Szegény sony-ék nem bírnak megtanulni kicsi és jó rajzú fényerős obit gyártani, bár...talán most majd oly-ék súgnak nekik
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
HÁZIGAZDA
válasz Mercutio_ #18487 üzenetére
tényleg nem elég kicsi a 10-100. bár most jelentettek be egy kisebbet. viszont a nagyon bitang jól rajzoló 30-110-zel már izgalmasabb a leányzó fekvése. és a váz mérete sztem pont jó, ha azt nézem, hogy a nex-5 vázak épp egy kicsit kicsik. az más kérdés, hogy igen, nagyobb szenzor is beleférne. de azért érdemes megnézni a nex 55-210-est is a képen.
-
HÁZIGAZDA
válasz Schanyee #18486 üzenetére
követőn nem "nem olyan jó", hanem nem jó. az egyik stabilan használható rá, a másik nem. mondjuk aki (eddie1978) nincs képben a pontos igényeivel, annak garantáltan egy d7000 af rendszere is több mint elég. tudna róla, ha jobb kéne neki, egyrészt. másrészt, olyan nagyon sokkal jobb nem is létezik, a d7000 már elég pro cucc, inkább bufferben gyengébb kicsit.
-
Mercutio_
félisten
Hol írtam, hogy a váz nem használható?
Bitang a szenzor, a stabi, jók az oly jpg színei, de attól még van hibája és minél drágább valami annál kritikusabb ak vagyunk.Van egy fotó-rezisztív keresztlányunk ott például nagyon jól jön az idétlen szögekbe beállítható tapicska
Egyébként Tulku ezen mondatára reagáltam: "talán az egyetlen tökéletes mft masina most az omd"
arn: #18375 ez egy olyan kérdés, mint, hogy "elcserélnéd-e a skoda oktáviát egy Audi A4-re", megfordítanám a kérdést: Ér-e plusz 120-200 ezret egy G3/G5-höz képest az E-M5? vagy költenéd inkább azt a pénzt 1(-2) jó obira?
t72killer: Azért van ami vonzóvá teszi a PM1-et, nagyon kis pofás a külseje
madgie: Az a FUJI X-E1 és a hozzá beszerezhető obik tényleg jó irány, bár az új sony nex6, ha tényleg kijön rá 1-2 értelmes fényerős obi talán anyagilag jobb választás
eddie1978: Szvsz előbb el kellene döntened mit szeretnél fotózni. Átlagos dolgokra már a MILC-ek is megfelelnek, madarászni pedig kevés a 200-as, de jobbára még a 300-as obi is, oda 50-500-as bigmát és társait vesznek az emberek, no meg vagy etetőt építesz, vagy kicsengeted a lét az épített helyek tulajának, különben csak szajkót és hasonló kert körüli madarakat fogsz fotózni, de arra nem érdemes ennyit költeni. Természetfotózás egyébként is a türelmes emberek sportja... Egyébként a V2 se annyira kicsi 10-100-as obival
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Schanyee
senior tag
válasz eddie1978 #18482 üzenetére
Bocs, kicsit hosszú a hozzászólásod, és eléggé fárasztó volt a napom, szóval csak egy kiragadott részre válaszolnék, próbálj ki egy újabb Pana milc-et vagy nézz videót youtube-on, én a G3-masom után nem különösebben vágyok a tükrösök fókuszálására. Max amit szoktak mondani a kontraszt detektálásosra hogy követőn nem olyan jó mint a fázisos, viszont arról sokat nem tudok mondani, mert nem használtam még.
-
eddie1978
senior tag
Ez azért durva különbség. Át is kellet váltanom a külső monitorra az X200s-ről, hogy lássam a teljes képet.
[ Szerkesztve ]
-
eddie1978
senior tag
Az ergonómiát nézve, nekem egy FF állat kellene a hosszú ujjaimhoz.
Ami tetszik a picikében, az az af. Azt itt elhangzott vélemények szerint is gyors. A dslr-nél már a fél youtube-ot végignéztem, hogy melyik obi milyen gyors af meghajtással bír. Nem tudom, hogy az 1-es rendszernél mondjuk az egész obikapark olyan fürge mint a pixinfo-s tesztvideón is, mert az elég jó az én 55-200VR obimhoz képest. A fentebb is említett f-b fókusz probléma elkerüli ezekat a dögöket? Tegyük fel megvesz az ember egy D7k-t 220eFt-ért, majd hozzá egy most kidobott 70-200 f4-et még 350-400eFt-ért. Ha ez nekem nem pontosan fókuszálna, fine tune ide vagy oda kivágnám az ablakon az egészet.
Van olyan hely, ahol lehet saját SD-re lőni tesztképet? Igazából szívesen öszahasonlítanám azonos körülmények között a D60-D7000-V2 triót a képminőség és ergonómia tekintetében.
Képminőség egyértelműen eldönti a kérdést mindig arra jutok. Ha jó minűséget akarok, akkor nagy szenzor kell. Ahhoz pedig nagy obi kell. onnantól pedig mindegy, hogy a gépváz mekkora. Itt már nem mindegy?Lekopik az ujjam. Sok a blabla.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz eddie1978 #18482 üzenetére
akkor vegyel kisebb gepet, ha zavar a masik merete legalabbis en tuti nem valasztanam az mftt, plane nem colos nikont egy d7000el szemben, ha nem lenne tul nagy.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
eddie1978
senior tag
Agyalok nagyon, hogy jövőre melyik irányban induljak el. Jelenleg egy D60/18-55/35 1.8/55-200VR cuccom van.
Két opció van:
1. D7k 200k körül jövőre. Sokkal fejlettebb fókuszrendszer, jobb iso zajszint, jobb ergonómia (XXL-es kesztyűk ujjhosszban általában rövidek 5mm-el nekem, szóval...), kereső jobb (volt a kezemben Karima gépe, hát nehezen adtam vissza ). Esetleg ehhez kell még nagylátó és egy komolyabb tele, aztán kész is vagyok.
2. MILC kategória, amiben van vegyes af, mint nikon vagy sony gépei. Sony obikról nincs túl jó vélemény. Az majdnem csak kiesik emiatt, viszont apsc. Nikon jó af rendszer, viszont mini érzékelő. Itt megnézve a real world tesztképeket azért van ám különbség az apsc javára. Fogásra nem tudom milyen lesz a V2. Az látszik, hogy kisebb mint a D60-am, ezért nem számítok csodára. Nikon 1 obik felbontásteszteken jók, imaging-resource vagy photozone szerint például.
A V2 feature listája egész jópofa, de most elnézve az 1600-as képeket, mindig visszabillenek a D7k-hoz.
Még nem említettem mire használom a gépet. Először is, nem gondolom úgy, hogy legtöbbször fényképezek, inkább többnyire fényképezőgépezek. Előző télen madarakat kergettem. Nos oda eléggé szenvedős a D60 af-je. ISO-ban sem valami bajnok. Az én obijaimmal simán kellene a téli kevesebb fény mellett a 800-1600-as tartomány. A gép miatt csak 400-ig engedem, mert az még elfogadható. Bár ott már jól ki kell exponálni, mert abból nem nagyon lehet korreciózni a növekvő zaj miatt. Most rákaptam a time lapse témára. Ahhoz meg jobb lenne az elektronikus zár a képek száma miatt, annak mindegy.
Egyelőre még mindig az 1-es opció felé hajlok, mert a 2-eshez ugye újra fel kellene építeni az obiparkot. (Vaku is egy érdekes kérdés.) Azért egy Nikkor 300 f4- hez nem hiszem hogy lesz hasonló obi az 1-es rendszerben. Ez az obi még egy távlati célom.
Ezután jönnek a képbe még a telefonok. Az mindig az embernél van. Tudom nem egy pályán játszanak a fentiekkel, de gyorsan kattintani jó lehet.
Az árak is eléégé durvák, ha új gépet nézünk tükör nélkül.
Végszóként szerintem nekem marad a telefon (Galaxy Nexus) és majd a D7k.
A fentieket írtam a ph cikk alá.
Nos most megnéztem a hands on videót. Hát ezt látni kéne, kézbe fogni mindekttőt. Értem ezalatt a D7k-t és a V2-t. Képminőség, nehezebb, nagyobb vs kisebb rohadt jó feature lista. Jól gondolom, hogy a milc gépeknél nincsen front-back fókusz gond? Ez is egy szempont lehet.
Nehéz döntés, hogy mi legyen. Sok a tényező. Ez ami idegesít, hogy meghúzzák a mézesmadzagot és az ember elgondolkodik. Igaz ez elmúlik nálam mindig. Jobb képet nem lőnék egy D4 400 2.8-al sem a fent említet madarakról (adott helyszín sajnos nem otimális, tehetség olyan amilyen). Általában ezzel szerelem le magam. Fontosabb az előkészítés.
szerk: Ja meg a ráfordítható zseton is behatárol. A két dslr obi amit írtam simán van fél misi. Ez is elgondolkoztat, hogy van-e értelme hobbira beleölni ennyit. Nincs egyébként. Mindig erre jutok. Magam szórakoztatására fényképelgetek. Nem pénzkeresés. Szülinapi tortát, kirándulást meg néha a madárkákat kergetni a géppel nem tudom lenne-e értelme beletolni egy rakat pénzt.
Áááá f.ba az egésszel, jó ez a D60. Bringával is így voltam. A negyedik váz lett jó, egy 11 éves használt. Ezt nem fogom végigcsinálni a fényképelővel, hogy beleölök egy rakat pénzt.
Na jó, kussolok.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
a userek mekkora szazalekanal lesz ez valasztasi kriterium? nem ezzel allnek neki sportfotozni, meg ekkora szenzorral amugy se kene, az ft is hatareset.
a nikont elnezve, ok sem ugy allnak hozza, hogy ez egy utokepes alternativaja lenne az slreknek. pedig van a tukormentessegnek par elonye.
-
HÁZIGAZDA
nem értelek. ezzel nem lehet képeket csinálni, vagy mi? ráteszel egy 85/1,8-at, és sportfotózol. elég sokan használják így. nem értem az "ilyen szintű gép" kitételt. qrva gyors, és qrva ütős af rendszere van, ha másfél kilós fémtégla lenne a váz, akkor profinak hívnák. pont az af+sebesség az, ahol szerintem kritika nem érheti a nikon 1-et, és pont annyival jobb a többi milc rendszernél, hogy valóban profi af rendszere van. a követő af azért a mai napig inkább vicces, mint komoly a cd-af-es vázaknál.
(tájképekhez persze tök fölösleges mindez, de azért látom, hogy miért jó)
-
-
HÁZIGAZDA
-
Tulku
veterán
válasz fattyu #18460 üzenetére
Úgy úgy...
És mivel fele részt videó b.zi vagyok ezért ezt is nézem...ott viszont a nikony rendszerében az 1,2 megváltás a 3,5-5,6 után beltérben...nem tudom leírni, milyen távlatokat nyit...illetve ahogy írtad, ott ennyire nem pregnáns a belenagyítós és még nagyítót elé tartó pixelmustra...egyszerűen nézed a videót és rögtön eldöntöd; nézhetetlen hányadék, vagy élvezhető anyag...ennyi...
-
arn
félisten
-
HÁZIGAZDA
válasz julius75 #18470 üzenetére
hát ezért jó a használt. mégis mennyit bukhatsz egy párezer expós vázon, amit 50e ft-ért vettél? ha veszel két másikat, még úgy is olcsóbb. de amúgy nekem soha nem volt még ilyen gondom. a sok user megveszi a gépet, nem használja semmire kb., aztán eladja, amikor jön új. digicamnél lassan már az új árakat nem nézem. de megértem, ha valaki eldönti, hogy használt = nem, és kész.
-
t72killer
titán
válasz julius75 #18470 üzenetére
Rövid válasz: nem, ha ennek a nagyrésze gyorsan leértékelődő cuccokra költődik (bolti váz+lencse, ÁFÁ-s áron véve). Ennyi pénzért NAGYON komoly készletre érdemes csak beruházni, ha az embernek speciális igényei vannak/ebből él. Én az évek során ennél nagyobb értékű DSLR cuccot szedtem össze, de ennek nagyrésze értékálló (+már használtan vett) lencsékből áll, amikből többet a beszerzési ár felett adtam el.
Kérdés: mi a fő célterületed/mik az igényeid a cuccal szemben? Milyen készletről váltasz - ha DSLR, akarsz-e többletteljesítményt a mostani cuccokhoz képest, vagy hajlandó vagy kompromisszumra a kisebb súly+alacsonyabb árért cserében?
#18472: 1etértek. Az egy db d7000-es vázamat leszámítva a teljes cuccom használt darabokból áll (+jópár használt lencse megfordult már a kezem alatt), és semmivel sem volt még gondom. Annyi megkötésem szokott lenni, hogy vázaknál legyen még vmennyi gari.
[ Szerkesztve ]
-
julius75
aktív tag
válasz t72killer #18469 üzenetére
Igazából nem nagyon érdekel mennyit "bukok" rajta. Nagyon nehezen veszek meg valamit, vigyázok rá, és soha nem adom el. Hozzám nő, megtartom, elteszem, mondjuk úgy emlékbe, tehát gyakorlatilag nincs jelentősége mennyit ér később. Talán az értékvesztés is hozzájárul ahhoz, hogy így gondolkodom.
De úgy számolom, bármelyik obit veszem, 450 felett lesz (lenne) a vége. És kezdek elbizonytalanodni, ha lehet még jobban. Szabad ennyit költeni erre....? -
t72killer
titán
válasz julius75 #18462 üzenetére
"nem vennék több obit, pláne nem fixeket. az már túl "sok" nekem." ... " a dslr szerelem elmúlt, nagy, nehéz
"Üdv a klubban . A g5 valszleg jó választás, bár nem lesz olcsó. És ahogy az mft váz árak mostanság alakulnak, csúnya buktát jósolok fél-1 éven belül... SzVSz 100kFt-nál többet nem adnék egy mft vázért se, legyen az akár a hiperfantasztikus GH3 (jövőre uis kijönnek vmi mégszuperebbel, amitől az idei 1200€-s GH3 max 500€-t fog érni).
Lencsék: fényerős tele mft-re sajnos nincs. A ZD 50-200mm nemigazán tud fókuszálni mft vázakkal
-
julius75
aktív tag
Nos, valóban megosztott volt a legtöbb vélemény, de valahogy erre számítottam. Nem egyszerű ezt eldönteni....
arn: nem vennék több obit, pláne nem fixeket. az már túl "sok" nekem.Marseille199: szintén ugyan az: nem akarnék cserélgetni, ha már mindenképpen akkor az új 35-100 /2,8....
de nagyon gondolni sem merek az árára.Parci: ne ítélj el, már sokat csalódtam: használtan ilyen jellegű dolgot soha. akkor inkább nem kell.
andersen10: valóban, volt itt minden. most úgy tűnik, maradnék a g5-nél, a dslr szerelem elmúlt, nagy, nehéz
meg talán túl "komoly" is (ez utóbbin ne vitatkozzunk)Marki: nem, "csak" 100-zal több.
gorgo: így van, jól látod. egyet szeretnék, nem cipelni, nem cserélgetni. ha van lehetőségem (meglehetősen sokat dolgozom) kimozdulni, nincs kedvem a fotóst játszani, nem is vagyok az. egyszerűen, kényelmesen szeretnék néhány képet csinálni, de a lehető legkevesebb kompromisszum mellett. és igen, valóban félek attól, hogy a 14-140 sötét lesz, a mostani géppel is ez az egyik legnagyobb bajom. átfogásra tetszene, de tudom ennek a képminőségben lesz ára.
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
válasz t72killer #18458 üzenetére
1 stop. azért az nem mindegy....
és ha már olyan kevés a fény hogy ennyire gyors üveg kell ott már úgysem a pixel peeping számít vagyis nem kifejezetten érdekel hogy 100%on is szép legyen... ( ez amugyis egy hülye irány és én is leszoktam )
nagy boldogan használom nyitva az 1.4et. Nem nem éppen a felbontás bajnoka ott de elkészül kép ami 1-2 stoppal lassabban már nem készülhetne el.pici szenzorokon meg ha nem minimum focus környékén vagy azért a dof sem olyan kritikus.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
arn
félisten
erdekes kepek [link] ezekben van kihivas
-
t72killer
titán
"egy 1"-os szenzor 1,2 fényerővel bivaly lesz sötétben...azért valljuk meg, egyetlen kis rendszer sem tud felmutatni ilyen brutál fényerőt..."
SzVSz egy mzd 1.8/45 nem sokkal marad el a cx-es 1.2/32-től sem fényerőben sem DOF-ban. Konkrét fotózáshoz uis le kell rekeszelni f/2.8 körülire mindkettőt, hogy szép éles képet adjanak... (+ne szaladjon ki a téma a dof-ból) Amúgy tényleg értékelendő, hogy gyarapodnak a CX lencsék...
-
Tulku
veterán
"akár 75e ft-ot is adnék érte."
Reggel még 50 vót...gyorsan gazdagszol, vagy ennyire megjött az étvágy?
Azt a kis fujit így bekapcsolásilag, kezelésileg nem igen vállalnám be akármilyen optikával sem (hát még az 5,6 végűvel) pláne hogy ujjpöcögtető zúmos, amitől égnek áll a hajam...
Én is batárnak találtam az x10-et de nem az, illetve nekem sokkal inkább az ovf kidudora b...ta a csőrömet, az x100 evf-e sokkal kevésbé áll ki (illetve az semennyire nem áll ki, és ez roppantul tetszik a panák után, most is itt van az övtáskában, a hétvégén a rövid gatyám zsebében lifegett...)
Új nikony obihoz: az első paraméter, ami erősíti ezt a rendszert...egy 1"-os szenzor 1,2 fényerővel bivaly lesz sötétben...azért valljuk meg, egyetlen kis rendszer sem tud felmutatni ilyen brutál fényerőt...és engem most a dof nem érdekel...végre lehet vele majd este videózni is...eddig csak cctv vagymilyen lencsékkel lehetett, és azokkal biza elég jó filmeket láttam, tehát van benne potenciál...a kérdés, hogy egy 10 dolláros manuált levált-e a júzer egy 500 dolláros AF-esre, ami persze sokkal jobb is lesz, de elég nagy az árkülönbözet...
[ Szerkesztve ]
-
Szulita
tag
válasz Mr.Csizmás #18452 üzenetére
FF-en, és DOF-ban. A fényerő az fényerő, marad f1.2
Ugyanezen okból az ára is feltehetőleg szép lesz, ahogy Parci írja."Kellett nektek erre a kurv@ bolygóra leszállni és a f@sza gyereket játszani...és miért vagy ilyen rohadt büdös??" by Capt. Steven Hiller
-
HÁZIGAZDA
válasz Mr.Csizmás #18452 üzenetére
85/3,5, vagy mft-ben gondolkodva 42/1,7 ~ 45/1,8. ez azért elég ismerős és kedvelt. más kérdés, hogy a kretén nikon majd ügyesen elkér 500 dollárt érte.
-
HÁZIGAZDA
válasz rumos14 #18449 üzenetére
de hát ezt a két számot teljesen értelmetlen direktben összehasonlítani, amikor más felületű szenzorra rajzolnak! no mindegy, leírtam, hogy kb. hol ekvivalensek (igaz, a fókusztávokat 35 mm-re, míg az "ekv. fényerőt" 1"-ra számolva). de a lényeg: ezek alapján egyik rosszabb, mint a másik.
én a nikon p7700-zal szemezek jelenleg, de szigorúan csak elméletben. a gyakorlatban az e-1-et nem használom.
nekem iszonyúan tetszik a v2, igazi antidesign. akár 75e ft-ot is adnék érte.
[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
na ezeket a számokat én így nem bírom követni, de ha megnézzük, ami az obikra van vésve: 24/f2.5 és 30/f5.6, az ~2 FÉ különbség... az XZ1 javára.
de az biztos h kis dofozni ne kis méretű géppel vagy zoom obival akarjon az ember.
én most egy Canon S100-at vettem másodgépnek, na azzal a kis dof tutira felejthető, viszont a képminősége az elvártnál is jobb és úgy fér el a zsebemben h észre sem veszem. és most ez volt a no. 1. szempont, a vállalható képminőség mellett.btw megnéztem a V2-öt. nagyon ronda... de legalább normális tárcsák vannak rajta. kis méretű, F1 körüli fixekkel igazán szimpi lenne...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz rumos14 #18447 üzenetére
xz-1 kb. 2 fé-vel rosszabb az 1"-nél, így a 28-112/f1,8-2,5 ~ 28-112/f3,5-5,0, míg a nikon 28-85/f3,5-5,6, így igen, a tele végén jobb az xz-1. de mindkettő hasonlóan szar, és igazából csak ennyit akartam mondani.
kompaktoknál amúgy úgy vagyok vele, hogy kapjon is valamit az ember a kompromisszumokért. az lx-7 nagylátó oldalon azért nagyon erős (bár fenntartom, hogy abba is 2/3-1" szenzor kellett volna, és legyen a váz annyival nagyobb, ami ehhez kell), míg a p7700 200 mm-ig megy (de a szenzoros megjegyzés arra is igaz).
pont az xz-1 egy kicsit a senkiföldjén van számomra. ja, és az új 1/1,7"-os sony lapka határozottan jobbnak tűnik a réginél (kb. 1 fé!), úgyhogy mindenképp csak az újakban gondolkodnék, de ott meg idő, amíg elérik az 50e ft-ot.
ja, és nem komálom a fehér égboltot, így simán lehet, hogy az egész teoretikus, és kompaktban vagy fuji szenzor, vagy semmi.
-
HÁZIGAZDA
x-f1 összecsukódó optikája jobban tetszik, az x10 igazából nagy. kiáll az obi ezerrel. az sem baj, de akkor kellene a grip, és igazából egy 24-100 helyett lehet, hogy egy 28-200-at jobban csipáznék. az lx-7 azért is tetszik, mert ott a 24 mellé még jön egy f1,4 és egy multiaspi is. az evf-ben nagy igazságod van. vaku helyett jöhetne is.
amúgy bármelyik mostani pro kompakt ütős lenne egy fuji 2/3"-os szenzorral. vagy egy 1"-ossal.
-
t72killer
titán
válasz Mr.Csizmás #18441 üzenetére
Esetleg ZD 14-54 mk2 adaptálva. Állítólag jól viselkedik CDAF-ben. Príma fényerő+képminőség cserébe kicsit nehéz.
#18442: Ha kiadnák a 12-60-as kicsit könnyített (3-400g?), pana CDAF-el jól működő verzióját, elég gyorsan vevő lennék
[ Szerkesztve ]
-
Messer22
senior tag
-
arn
félisten
válasz t72killer #18437 üzenetére
a jelenlegi x obidhoz kepest lehet jobb lenne ezek szuksegobik, viszont ott tenyleg univezalisak. azt gondoltam, hogy egy 14-45tel elobbre leszek, de kb 14-25 tartomanyig jobb valamicsevel, felette mar veri a 14-150, es persze szukseg eseten van egy "telem". sokkal jobb kiegeszito egy fix melle, mint egy 3-4x atfogasu altalanos zoom. a zoom ugyse igen fogja a fix minoseget es fenyerejet hozni.
amugy egyetertek, nekem is nagyon hianyzik egy jo minosegu ekv 120-150mmig meno a rendszerbol. az ft 12-60 pazar (az ara is), nah egy olyan mellett elgondolkodnek a fixek ertelmen. de kicsit szkeptikus vagyok, hogy kisebb meretben meg tudnak e csinalni ugyanezt a minoseget. addig marad a 20 + 14-150.
-
Tulku
veterán
Neked egy x10 kéne 24 mm-es indulóval...
Az optikája egyébként úgy jó ahogy van...egyszerűen nem találtam rajta fogást!
És az a manuális zúm...hát pana 14-45 is megirigyelhetné a puhaságát...Viszont szerintem álmodj tovább és vedd bele az evf-et is mert megbolondulnál az ovf-től (ezért adtam el, nem tudok lcd-n komponálni...ez van) egyébként álommasina!
tehát egy evf-es, 24-gyel induló x10...
-
gorgo
őstag
G3-ra szemkagylót valaki nem tud?
Nézem a zindex adok-veszek fórumot, hát boldog-boldogtalan most adná el a 45-200mm/F4.0-5.6 telezoomot... Ha valaki pont ilyet szeretne, dobjon egy privit én is eladnom. Ok: sok pénzért akarok mász helyette.[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz julius75 #18408 üzenetére
Nem vettétek, amit a leendő kollega mondott. Ha jól értelmezem neki a kényelem is első szempont, és nem akarja cserélgetni azt az obit. Egyet akar, -szerencséjére csak egy alap zoomot- és kész!
A G5 alternatívája lehet vázban az Olympus E-M5, bár a G5 minden bizonnyal sokkal kezesebb, kicsit olcsóbb, viszont az E-M5 szenzora miatt megéri a felárat.
Obi tekintetében pedig ha neked elegendő a 12-35 "szűk" átfogása, és nem kell nagyobb, akkor jelenleg ez a legjobb kapható obi, és persze az egyik legdrágább is.
Alternatívaként szóba jöhet a Lumix 14-45 szépen rajzol, gyors AF, videóra is kiváló, és olcsó.
Ugyan ez elmondható a 14-140-ről annyi kiegészítéssel, hogy ez már kissé nagyobb darab, és eléggé sötét is, de ha ezek nem zavarnak, jó.
És végül az Oly 12-50 kit-je lehet(?) de erről kicsit tájékozatlan vagyok, valaki más majd mond róla hideget/meleget. Ha utóbbi obi is rendben van, akkor adja magát, hogy E-M5-tel kitben egyben egyszerűen megkapod.
Ha mindenképp Lumix kell, akkor vagy 14-45-tel vagy ha nagyon jól el vagy eresztve akkor 12-35 obival vedd."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
t72killer
titán
áhh, inkább csak példa volt, az optikai minőségük miatt én távol maradok ezektől az ultrazoomoktól. Egy igazán jó minőségű 12/14-60-as lenne jó, mert a varioX 42mm-es max teléje nagyon rövidke. A 18-105-ös nikkor mft-s megfelelője hiányzik nagyon...
-
|AP|
veterán
Nemrég jöttem meg egy Padova-Verona-Velence városnéző túráról, ahová a 14-es palacsintát és a 45-ös fixet vittem. Régóta vágyok egy 9-18-ra és a mostani kirándulás még jobban megerősítette bennem, hogy az ilyen városnézős túrázásokra az én fényképezési szokásaimhoz(!) az lenne az ideális társ. Gyakorlatilag le sem venném a vázról. A 14-et néha szűknek éreztem, a 45 meg már néha túl sok volt, még ha tökéletesen éles képek is készültek. Szóval most már biztos hogy a következő egy 9-18 lesz, egyszerűen kell nekem
Csak az ára igazán elindulhatna lefelé... -
HÁZIGAZDA
válasz t72killer #18428 üzenetére
meg is kell fogni azokat a vázakat, szóval nem lehet akármilyen kicsi. de amúgy igazad van, az 1"-os szenzorra inkább a csúcskompaktokat kéne építeni, mint a sony rx100. én sem azt mondtam, hogy a nikon 1 a legjobb kompromisszum, csak azt, hogy szívesen használnám, nekem bőven elég jó az is. most is egy p7700-on agyalok (50e ft-ért... ), bár ott pont az tartana vissza, hogy az 1/1,7"-os érzékelő már feltehetően nem elég jó.
-
HÁZIGAZDA
xz-1 nekem a fuji 2/3"-os lapkával kéne veszettül. illetve, megfordítom: az x10 helyett kéne csinálniuk egy nem retró, 24-120/f2,0-2,8-at.
de akár 24-105/f1,4-2,4 (pana lx-7 fujiban).
vagy akár 28-200/f2,0-4,0 (nikon p7700 fujiban).annyira jó a szenzoruk, hogy vétek nem használni. pont az x-f1 annyira nem vonz az obija miatt.
-
Marki
csendes tag
A 12-35 nem 100 ezerrel, de legalább 200 ezerrel többe kerül, annyival meg szerintem nem jobb, áráért már kapni jobb vázakat is. Nekem a G5 mellé egy fix 20-as van, meg a 14-45 X. Általában a 20-ast használom, főleg kevés fénynél, de a 14-45 X nappal teljesen megfelelő, videónál is előnyösebb a gyorsabb fókusz és a zoom miatt, plusz stabi van benne.
Ha a picivel nagyobb méret nem zavar, kitben olcsóbban kapni a sima 14-45-össel, de van a 45-150-el is megfejelt kit. Persze megoldás lehet csak a váz és lencse más gyártótól is. -
Tulku
veterán
Döbbenet...p1-en voltam kiakadva...az még jól is néz ki...szerintem egy zúmmal átadod automatán a görlfrendnek (nem a tiednek...úgy általában) és kattintgat vele eszméletlen képeket...jobbakat mint kompaktokkal általában...
Hát igen az xz1 az valóban határeset ennyiért, mert ugye ott az a fránya 1,8-2,5-ös obi, ami viszont megér egy-két misét...persze a sebességüket össze sem lehet hasonlítani, én mértem mindét, az x10 a nyerő, szorosan a nyomában a g12...aztán lx5 lemaradva, de ezután hosszú szünet (xz1 is keres rendesen beltérben...)
T72killer: A nálam járt j1 alapján akármilyen az új szenzor csak jobb lehet mint az elődé...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nem tudom, mennyire jó ötlet egy mft-hez képest feleakkora szenzorra 14MP-t zsúfolni, SzVSz annyira még nem vagyunk jók szenzorilag (CMOS alapon lehet sose leszünk). Köszi, én maradok mft-n... Főleg, hogy nikon CX-re nem csinálnak kicsi/könnyű obikat, pl egy adaptált 70-300-as nikkor 745g+150g adapter, míg egy pana 100-300-as natív tele bruttó 520g. (+ a tesztek alapján nem vagyok meggyőződve, hogy a DX-en dícsért nikkor túl jól szerepelne 300mm-en az aprópixeles szenzoron)
Fura, hogy a nikon CX feleakkora, mint az mft - ami szintén feleakkora, mint az APS-C, de ha a rendszerelemek súlyát és méreteit nézzük, nincsenek óriási különbségek, igazából a nehezebb tükrös vázak és a nagyobb fényerejű/fókusztávú obik okozzák a fej és hátfájást APS-c-n.
CX:
váz: nikon j2, 238g
obi: 1 Nikkor 10-100mm f/4.5-5.6 PD: 530g, 77*95mm,mft:
váz: Pana GX1, 318g (sic!)
obi: pana 14-140, 460g, 84*70mmAPS-c:
váz: nex6, 287g
obi: 18-200, 524g, 76x99mm30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
arn
félisten
válasz Marseille199 #18425 üzenetére
hat a 12-35 mellett apropenz... ha szereted a 45ost, akkor a 20ast is fogod
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
igen, a jelenlegi árak mellett nincs kérdés. a szuperfényerős obi azért csalóka, ha záridő miatt örülsz neki, szuper, de háttérmosásra nem jobb egy mft/nikon 1 kitobinál. mellesleg azért xz-1 sincs 50e ft-ért... 200 dollárért van, a vámhatáron túl.
-
HÁZIGAZDA
néztem is, de nekem nem ér ennyit. az a baj, hogy onnantól kezdve, hogy 35e ft-ért lehet venni használt mft vázat, szinte minden más rablásnak tűnik.
jmakk: miért ilyen egyértelmű ez? (adott ár mellett persze tényleg az) a nikon 1 szenzora 2 fé-vel előrébb van, az autofókuszukat össze sem lehet hasonlítani, a v1-en van normális kereső stb. 50e ft-ért én a v1-et választanám.
[ Szerkesztve ]
-
jmakk
őstag
Az Olympus XZ-1-et meg már 199 dodoért hozzád vágják usákiában.
Akkor már százszor inkább az. -
HÁZIGAZDA
érdekes lett ez a nikon 1 v2... szemmel láthatóan nem nagyon tudják, hogy mit csináljanak vele, a v1 tetris designjába most beleoltottak egy nex-5-öst. de amúgy elfogadnám, használnám boldogan, akár 50e ft-ot is megérne nekem (1000 usd a sima kit )
-
arn
félisten
válasz Marseille199 #18410 üzenetére
szamomra ez most kb olyan tartomany, aminel inkabb hasznalok egy 20as fixet erre akkor jottem ra, amikor le akartam cserelni a 14-150et egy 14-45re. ahol ha nem rovid, ott szivesebben hasznaltam a 20ast. az ember a zoomot ugyis tobbnyire lustasagbol tekergeti, mert nem kepes par lepest ide vagy oda allni.
arrol nem is beszelve, hogy azt az erzest, amit egy palacsinta nyujt egy konnyu vazon, nehez potolni barmivel
(#18415) andersen10: oly 14-150 280g, de amugy szerintem is fixek... ha van idom fotozni (pl. nem egy turistacsoport utan kell rohangalni), akkor nem is viszek magammal mast. meg a nagylato zoom + fixek lenne egy erdekes kombo.
[ Szerkesztve ]
-
andersen10
aktív tag
válasz Marseille199 #18414 üzenetére
Dogmafilmes vagy-e?
-
andersen10
aktív tag
"14-140 meg fix obik"
"Szerintem meg 12-35."
"vegyél használtan egy 14-45-öst, aztán kitalálod majd, hogy hogyan tovább. a 12-35-öt nem erőltetném"
Jól ki lettél segítve
Részemről:
A G5 szerintem is jó választás.
(Mondjuk én nem adnék 200-at egy G5-ért ha 130-ért kapok G3-at, ha még árulják...)"Azt gondolom, több üveget nem igazán szeretnék hurcolni": ezt csak most gondolod
Pana 14-140: 460g
Pana 12-35: 305g
Pana 14/2.5 + 20/1.7 + Oly 45/1.8: 55g + 100g + 115g = 270g
Akkor most melyik is a legkönnyebb opció?
Az a helyzet, hogy az mft rendszer legnagyobb komparatív előnye a kicsi, könnyű, fényerős, jó minőségű fixek. Ha erre nincs szükséged, nem biztos, hogy az mft-vel jársz a legjobban. (vö: APS-C váz + Tamron 17-50/2.8 vagy hasonló féláron kijön a G5 + 12-35-höz képest)
-
Marseille199
senior tag
válasz andersen10 #18413 üzenetére
Ááá, nekem alapszabály, hogy próbálok nem vágni
"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto
-
andersen10
aktív tag
válasz Marseille199 #18403 üzenetére
Jók ezek!
A kutyásat, kopaszt szűkebbre vágnám.
-
Marseille199
senior tag
Szerintem meg 12-35. És szerintem nem túlárazott, nézd össze egy CaNikon 24-70-essel. És most ne gyertek a doffal.
12-35, meg ha sok pénzed lesz, akkor 75/1.8
De én mindenképpen 12-35öt vennék
"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto
-
julius75
aktív tag
Sziasztok, szükségem lenne a véleményetekre, minden építő jellegű hsz-t örömmel fogadok.
A helyzet a következő: GH3 + 12-35 volt a kiválasztott áldozat, de amilyen árakat véleményeznek erről a kitről úgy gondolom, annyit egyszerűen nem ér, nem adok érte.Hosszas olvasgatás után arra jutottam, hogy G5 vázat vennék. Ez idáig rendben. Ami nincs rendben, hogy a 14-42 X-es obival árulják, az nekem nem jön be. Sokat olvastam róla, több rosszat mint jót.
A kérdésem: mi lenne jó hozzá? 14-140 vagy 12-35? Ez utóbbi kb. 100 ezerrel több. Ne kérdezzétek mire használnám, mindenre, vegyesen. Portré, tájkép, épület, néha egy - egy rövid videó.... Ér-e ennyivel többet a fix fény, vagy a kezdő mm, illetve rosszabb-e annyival az f5.8, illetve sokkal több-e (költői kérdés) az a plusz 4 mm kezdő látószög? Azt gondolom, több üveget nem igazán szeretnék hurcolni, de amit most használok, az is csak 4×-es, és szinte mindenre elég. Többször kellene hátrébb mennem, mint közelebb....Segítsetek, ki mit venne, és miért? A pénz legyen most a kevésbé fontos érv.....
-
Messer22
senior tag
Bizony! jobb is lesz elvenni tőled az összes képalkotásra alkalmas technikát
Jó képekMesser
-
madgie
titán
"Nekem nincs ilyen szemem és kezem"
Olyan nem is. Jobb.
-
Tulku
veterán
válasz andersen10 #18400 üzenetére
Várta...előre komponált...kell az ilyen az ütköztetésekhez, alcímekhez, felütésekhez...
Ettől függetlenül profi...ez a szakmája...
-
madgie
titán
válasz andersen10 #18399 üzenetére
Vázfüggő is a dolog, a normális, részben fém építésű házaknak általában markánsabb, kicsit csattogósabb a zárhangja, mint a plasztikfantasztikoknak.
A PL2-nél akkor pislogtam, mikor először próbáltam éjszaka használni és elkezdett a stabi hosszabb zaridőknél zümmögni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Windows 11
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple asztali gépek
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen autót vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 6