Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
fpatrik17 #53599 üzenetére
nemnemnemnemnemenm,
nagyon nem jó az irány, de még megúsztad hogy kifosszanak mert előbb kérdeztél mint aláírtatok volna.
a nyugdíjbiztosítás a legrosszabb termék ami csak a földkerekségen létezik. Lényegében egy lopás ahol aszisztálsz ahoz hogy elvegyék a pénzedet.
Ebben ne is gondokodjatok, így a többi kérdést is megspóroltad, helyette mi itt megmondjuk hogy helyette mit csináljatok ha kedves a pénzetek.
A dolog nagyon egyszerű, mivel ő katas, így olyan megtakarítást fog indítani amire nem jár adóvisszatérítés, cserébe apud szempontjából kedvező termék lesz.
Ha konkrétan arra is kíváncsi vagy, mennyit kéne havonta félretennie ahoz az alábbi infókra van szükség. Hány évet tervez még dolgozni, tizet? Mennyit keres most? Mennyiből tud megélni illetve mennyiből szeretne havonta megélni nyuggerként? Elsőre azt sejtem hogy a havi 25 az nudli lesz, gondolj bele hogy ez 10 év alatt 3M Ft befektetés+hozamok, sokáig nem fog kitartani.
Apukádnak egy egyszerű 60/40-es vagy 50/50 es passzív lustaportfóliót kellene összepakolni. Fele vagy 60%-a a portfóliónak részvény ETF-be kellene mennie, a maradnéknak pedig állampapírba, így kap egy kiegyensúlyozott portfóliót ami nem igazán hagyja cserben semmilyen helyzetben. A részvény ETF kiválasztásához lást topic összefoglaló. Valszeg mire ez a post kimegy már más is lebeszélt a nyuggerbiztiről. -
fpatrik17
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e, de másik releváns topikot nem találtam erre a témára vonatkozóan...
Édesapám KATA-s csontkovács, 54 éves. Évek óta ütöm vágom, hogy indítson valami nyugdíj megtakarítást, mert éhen fog pusztulni a leendő nyugdíjából, és értelemszerűen kilátástalan meddig fogja tudni végezni ezt a nem kevés fizikai erőt igénylő munkát.
Nagy nehezen beadta a derekát, hogy indítson valami programot magának, de elég tanácstalan vagyok. Ő véleménye szerint havi 20-25 ezret szánna előtakarékosságra, ami szerintem igen vérszegény a korát és a nyugdíjig hátralévő időt tekintve, de örülök, hogy legalább erre sikerült rávenni. (Amíg fizikálisan bírná, természetesen nyugdíj mellett is dolgozna)
Eddig arra jutottam, hogy nála, mivel KATA-s, csak nyugdíjbiztosítást lenne érdemes indítani, mivel ha én lennék a szerződő és ő a biztosított, akkor a 20% adójóváírást legalább az én adómból vissza tudnánk igényelni, jelentősen gyarapítva a végösszeget. Továbbá ha olyan terméket indítana, amit nem kötelező fizetni, fixen nem foglalkozna vele, ezért gondolom hogy ez lenne a neki való.
Itt viszont nem igazán igazodom el a termékek között, mert temérdek lehetőség van.
- Szerintetek jó-e az irányvonal? Ha nem, mit javasolnátok?
- Jár/járt-e már valaki hasonló cipőben és sikerült-e terméket választani a palettáról?
- Lehet-e a következő 10 évben hátrányom abból, ha az én adómból megy a visszaigénylés?
- Lehet-e hátrányom jövőbeni esetleges lakáshitel esetén elbírálásnál, hogy én vagyok a szerződő?Hirtelen ennyi.
Segítségeteket előre is köszönöm! -
nort_on
senior tag
válasz
mgoogyi #53592 üzenetére
Így van, valóba fapadosan néz ki, bár a honlapon nagyon szépen össze vannak szedve az infók, gyorstalpaló, hogyan kezdjem, mik az első lépések, GYIK, meg vannak videók is, pl 1 órás bemutató a netboon-ról. Nulla gyakorlattal és korábbi tapasztalat nélkül is 2 hét alatt simán el lehet sajátítani. A technikai részét...
A MobilBrokerX sem olyan szar, kár, hogy devizát nem lehet rajta venni, nekem folyton bezáródik... Netboon mobilon kicsit kényelmetlen, de végülis működik.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
racskobalazs #53594 üzenetére
Mit szeretnél pontosan kipróbálni?
Mi a menete egy limitáras megbízásnak? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Szerintem ha játszani akarsz nyiss egy ingyenes demószámlát valahol. Pár forintnál úgy sem fogod érezni a súlyát egy-egy döntésnek, és így legalább nincs utólagos adnimisztrációra szükség, költségek nem gondok stb...
-
aujjobba
addikt
válasz
Revolut, Degiro, Trading212, bar ez utobbi mostanaban ugy hallottam negativan valtozott, de nem kovettem.
Ami biztos, hogy a wallstreetbets vezette GME sztori nagy napjain a fentiek mindegyike megbenult. -
racskobalazs
senior tag
@kobe akkor inkább revolut? Ránézek
@predatorzoli @mgoogyi ja értem, igazából nem lenne rossz hosszútávon se, csak egyelőre kipróbálási szinten szeretném megnézni.
@aujjobba olvasgattam itt a topicot, hogy érdemes excelt vezetni a vétel/eladásokról, a lezárási dátum alapján számolni, valutát átváltani azon az árfolyamon ilyesmik ha jól vettem le
Milyen lehetőségek vannak akkor kisebb összegekre?
-
aujjobba
addikt
válasz
racskobalazs #53589 üzenetére
Ha nem TBSZ-ezel erdemes meg az elejen tisztaba jonnod a nyilvantartas vezetesevel, keszletertekelessel (FIFO, LIFO, stb.), lezart poziciok forintra atszamolasaval, es az adozasi kerdesekkel.
Ez jotanacs, nem riogatas, nekem is sok fejfajasba kerult a tavalyi jatek helyes elszamolasa a rengeteg kis jatszos tranzakcio miatt.Mas: a lenti talan egy kicsit felrevezeto, nem? Revolut, reszveny veteli megbizas.
'leheto legjobb aron' -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Hát ha tudod, hogy hosszú távra szeretnél befektetni és nem csak tradelgetni meg próbálgatni, akkor jó választás. Bár elég kőkorszaki, így valszeg bármelyik másik platform jobban kézre fog állni.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Aprópénzhez nem jó ez RC mert a megbízási díj fix része számottevő. Ellenben ha küldöldi szolgáltatónál nyitsz akkor majd bajlódhatsz az adóbevallással.
A fillérekkel való belevágást nem teljesen értettem sose, ha nem biztos az ember magában akkor inkább előbb figyeljen és tanuljon, aztán amikor úgy érzi itt az idő akkor legalább 1-2M-val vagy havi 1-2-3száz ezerrel (mint rendszeres befektetés) kell neki menni. -
Kobe
veterán
válasz
Kinek mi a jelentektelen osszeg, jatek, es mennyire valoszinu hogy kesobb komolyabban belemerulsz
Ha 0ro indulsz jatekosszeggel (max 1M), en nem az RC nel kezdenek, hanem valamelyik fintech brokernel, revolut, t212 stbhogy belekostoljon az ember
RC nel eleg hamar megeszi ekkora osszeg profitjat a megbizasi dij -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Először is elnézést, nem akartam elvinni a topicot a környezetvédelmi irányba...
Teljesen kezdőnek a RandomCapitalt mennyire ajánlanátok? Teljes mértékben kipróblásra, játékra jelentéktelen összeggel gondoltam ránézek, hogy erről is legyen esetleg elképzelésem, minimális tapasztalatom. Ha jól olvastam a számlanyitás/zárás/vezetés mind ingyenes úgyhogy extra költségem elvileg nem lenne vele. Mennyire rossz ötlet? -
warn!ng
tag
Sziasztok, na holnap eljohet az uj 4ig rally?
-
Olvasgatom a szakirodalmat. Az "András György - Okos pénz, buta pénz"-ben van a "sharpe momentum" stratégia.
Van itt valaki aki alkalmazza?
A könyv ugye 2014-es. Azóta érdekes dolgok zajlottak a tőzsdéken.
Megosztaná a tapasztalatát? -
kovisoft
őstag
válasz
redwhite78 #53583 üzenetére
Számol összesített portfólió hozamot (nyitott pozíciókra, ill. napra), csinál papíronkénti összesítést a Summary fülön és mindezt tranzakciókra lebontva, tételesen is mutatja a Transactions fülön (itt külön a nyitott és a zárt pozíciókra is). De nem számoltam még utána, hogy minden esetben megfelelően számol-e ki mindent.
-
kovisoft
őstag
Kattints a portfólió fejléc melletti "+" gombra ("Create a new portfolio"), és akkor feljön egy ablak, hogy milyen típusú portfóliót szeretnél hozzáadni. Válaszd itt a "Holdings" típust, és hozz létre egy ilyen új portfóliót. Ezt kiválasztva látni fogod, hogy miről van szó. Valószínűleg "Watchlist" típusú portfóliót hoztál korábban létre, ahhoz nem tudsz hozzáadni tranzakciókat.
-
kovisoft
őstag
-
nort_on
senior tag
válasz
sajtos365 #53572 üzenetére
Ez csak az ETF-ekre vonatozik, részvényt és pink sheet-et/OTC vehetsz USA piacon.
Gazdaságossági szempontból érdekes ez, a min 2$ (0.2%-on) azt jelenti, hogy 1000$ a minimum amiért "megéri" venni, a min 6.5€ 0.25% 2600€-ot jelent.
Eurót váltani 5€ 0.3%-nál 1667€ a minimum.Ezek alatt az összegek alatt százalékosan rosszabbra jön ki a kereskedés.
Esetleg nem tudja valaki, hogy Trading212-re mikor lehet újra regisztrálni?
-
-
sajtos365
tag
RC-nél miért írja CSAK ELADÁS az USA ETF-nél?
-
kadaradam
csendes tag
válasz
UberMutant #53566 üzenetére
Szuper! Köszi szépen a gyors választ!
-
-
kadaradam
csendes tag
Sorry az újonc kérdésért, de csak megerősítésre vágyok, hogy biztos jól értelmezem-e az olvasottakat :D
Szóval a kérdésem az az, hogy állampapír vássárlásnál a 100% feletti árfolyam az államkincstárban az azt jelenti, hogy bizonyos ideje forgalomban lévő papírnak a kamatját meg kell venni, majd ha lejárt a papír akkor a maradék megszerzett kamattal együtt azt visszakapod kamatként?
Gondolok én itt pl. a PEMÁK magas 104.13% áfolyamára.
-
Nestor16
senior tag
Sziasztok!
Ti hol, hogyan kezelitek a portfóliótokat? Nem találtam a keresőben erre vonatkozó infókat.
A Random Capital-ban nem igazán tűnik átláthatónak és könnyen nyomon következőnek így beregisztráltam a justETF oldalra. Elvileg itt be lehet neki adni az adatokat és kényelmesen figyelemmel tudom kísérni mivel hogy állok. Plusz watchlistbe bele tudom tenni, amik érdekelnek.
Valóban használható ez az oldal erre is? Van tapasztalata valakinek? Esetleg jobb, ingyenes alternatíva?Ugye ősszel elkezdtem foglalkozni a gyakorlatban is a befektetésekkel és vettem Vanguard FTSE AllW-A-t. 2020.11.09. -> árfolyam: 79.6 EUR.
1. Ha átállítom erre a dátumra a justetf-en a vételt akkor a következő árfolyamot írja be automatikusan: 77.95
Azért ez elég nagy eltérés az RC-hez képest. Mi okozhatja ezt?
2. Van ez a figyelmeztetés, amikor Save-re nyomok:
You are about to break the cash consistency rule. This rule helps to make sure that the cash balance throughout the lifetime of a portfolio is never negative.
Ezt hogy lehet áthidalni? Ez nem egy fix portfólió, hanem folyamatosan veszek bele...Köszönöm a segítségeteket!
-
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #53559 üzenetére
Köszi az infót!
Szóval a lényeg, hogy folyamatosan kell fizetni, igényelni a jóváírást, aztán amikor megszüntetik a TBSZ átalakítást, akkor átalakítani és kész.
-
nort_on
senior tag
A +20% adójóváírás a következő évre van, igen.
Befizetni szeretnék, csak a jóváírás nem kellene a 20%-kal növelt büntetés visszafizetése miatt.
Úgy lesz az elején negatív, hogy a 100 ezer adójóváírásra 120-at fizetsz vissza, 2 évnél 240-et a 200-ra, 3 évnél szintén 240-et a 300-ra.
Ettől függetlenül PredatorZolinak van igaza.
-
net91
senior tag
Mit gondoltok arról, hogy egy 80 % állampapír 20 % részvény portfólióból érdemes-e átlépni, egy 60 %-os állampapírt és 40 %-os részvényt tartalmazó - közép kelet-európai Blue chip részvények, valamint MSCI World index - portfólióba.
Ez van, ezt lehet választani vagy pénzpiaci portfóliót.
Én az elkövetkező időszakban a járvány visszaszorítása után a gazdaságban növekedésre számítok ezért gondoltam, hogy növelni kellenne a részvénykitettséget.
Érdekes viszont, hogy az utóbbi portfólió nem igazán tudta megverni az előbbi portfóliót hosszabb távon. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
nort_on #53553 üzenetére
Természetesen lehet nem kérni adott évben az adójóváírást ha valaki tudja hogy ekkor és akkor már át szeretné alakítani.
Ezen felül ennek a számításnak nincsen értelme akkor, ha a két számlán levő befektetés hozama megegyezik, mert akkor ingyen plusz pénzről van szó hosszú távon, teljesen mindegy hogy évesített értéke csökken. Ennek a mikor szálljak ki nótának csak akkor lenne értelme ha olyan lenne mint egy lakástakarék, hogy az éves jóváírásokért hozamról mondasz le. Jelen esetben erről közel s távol szó sincsen. -
nort_on
senior tag
válasz
nort_on #53072 üzenetére
Így van, térjünk vissza.
A múltkori NYESZ>TBSZ témához (tényleg utolsó
), még a múltkor gyorsan kiszámoltam a NYESZ-es adójóváírás plusz hozamokat az utolsó két év +20% büntetéssel korrigálva.
Ezek az összesített hozamok / éves hozamok jöttek ki:
1 -4.36% -4.36%
2 -2.10% -1.05%
3 -2.11% -0.70%
4 3.34% 0.83%
5 6.60% 1.32%
6 8.76% 1.46%
7 10.30% 1.47%
8 11.45% 1.43%
9 12.34% 1.37%
10 13.04% 1.30%Ebből látszik, hogy a 7. évnél van a plusz hozam maximuma, utána már folyamatosan csökken (pl 25 évnél már csak 0,67%, de ezt tudtuk is, hogy a fix 20% vagy 100e az tőkearányosan csökken), így aki ebben van benne, vagy ebben gondolkozik (hogy NYESZ-t TBSZ-é alakít, és ha a jövőben lesz ez még ez az opció), annak max a 7. évig érdemes tartani, de inkább egy évvel korábban, a 6. évben kiszállni, mert a 0,01% plusz már kb nem jelent semmit.
Azzal lehetne még optimalizálni, ha valahogy lehetne nem kérni, hogy az utolsó 2 éve járó adójóváírást, hogy ne kelljen +20% büntetést fizetni rá, akkor a 6. évben 1.64%, a 7. évben 1.60% lenne az éves 20%-os adójóváírás plusz hozama.
Bocsánat, hogy ilyen a lista, feladom a szerkesztést, nem lesz jobb sehogy se.
-
net91
senior tag
Térjünk vissza a fórum témájához: "Mibe tegyem a megtakarításaimat?"
-
baidgti
csendes tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne adózással kapcsolatban, hogy tavaly kezdtem el kereskedni az etoro-n és szerencsére sikerült pluszban zárnom a tavalyi évet és korábban valahol olvastam, hogy az első év után lehet kérni halasztást NAV-tól, hogy a későbbi esetleges veszteségeket szembe lehessen állítani a nyereséggel. Ezzel kapcsolatban van valakinek infója? Köszönöm!
-
Mercutio_
félisten
Kínaiak valóban sokat de ugye azért mert gyártanak Európára és Amerikába de az nem az ő fogyasztásuk hanem a mienk
Kínai népesség elég intenzíven jön felfelé, de mivel csak gyatrábbra tellik/azt kapja (gagyibb alkatrészek, elavultabb technológia) nagyobb a kibocsájtása.
Jó lenne arról konkrét adat (esélytelen), hogy valójában mennyi is az ide és az egyéb/belső piacra készült termékekhez kapcsolódó kibocsájtás. -
Lex Icon
senior tag
Csakhogy a "nyugati környezetvédelem" nem arról szól, hogy csökkentsük a fogyasztást, hanem a saját kibocsátásukat akarják csökkenteni, mert arra lehet verni a mellüket. Ami persze nem oldja meg a problémát (távol-keleti kibocsátás) Erre a félrevezetésre próbálok rávilágítani.
-
válasz
Sempronius89 #53543 üzenetére
Persze az ilyen nagyzolások is probléma - bár ott pont szinte mindent is meg tudnak termelni napelemmel
.... sokkal nagyobb probléma az a kb 3-5 milliárd ember aki szeretne úgy élni mint mi. Technológia jelenleg még ehhez kevés. Amit fejlődött az elmúlt 20-30 évben az arra volt elég, hogy a nyugati világ nem bocsát ki többet (kb az utóbbi 10 évben volt előrelépés, hogy már csökkengetnek a káros anyag kibocsátások), de közben ott van az a 3-5 milliárd ember aki ilyen életszínvonalra vágyik mint ami nekünk van.
Ha ők ezt elérik máris nem elég a technológiai fejlődés... S nem egy két kisebb luxus város a probléma... -
válasz
Lex Icon #53536 üzenetére
Egy amerikai 3x annyit fogyaszt mint amennyi jutna rá a földön...
Egy Európai átlag 2-2.3 körül (mi magyarok 2 körül)
Egy Afrikai bőven 1 alatt (0,5 talán ha jól rémlik) Kínaiak valóban sokat de ugye azért mert gyártanak Európára és Amerikába de az nem az ő fogyasztásuk hanem a mienk .... Ráadásul ott is erősen zöldülnek szóval nem igazán Kínai a problémaProbléma ott lesz / van, hogy azok az országok:
- afrika
- ázsia nagy része (Kína csak részben, Oroszország kis részben , Japán és Dél-Korea nem tartozik ide
lakói szerenének olyan életszínvonalat mint nekünk európaiaknak van (vagy amerikaiaknak)
szóvalDE először Amerikában és Európában kell rendet rakni és olyan technológiákat fejleszteni amivela fejlődő régiók is eljuthatnak erre a szintre úgy, hogy közben mi a technológiai fejlődéssel és igény racionalizálással csökkentjük a lábnyomunkat
-
Sempronius89
tag
válasz
Oppenheimer #53540 üzenetére
Igazából a bolygónak akkor lenne jó ha nyugat xarná le az emberi jogokat és újra kezdené a gyarmatosítást Abdulék még dolgozhatnának éhbérért a az olajfúrókban.
A kőolajat így ugyanúgy kitermelnék, de nem épülne sípálya és légkondícionált nyitott sétálóutca a sivatagban maximum még két villa Aspenban. Így a föld pedig máris jobb helyzetben volna.
Ezt valahol sajnos tényleg komolyan gondolom. Nem bánom ha törölve lesz.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Oppenheimer #53540 üzenetére
Nem nézem izolálva, tisztában vagyok az egész bolygó felelősségével. Mindössze arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy sokan hibásan gondolják, hogy a fejlett országokban oldják meg a környezetszennyezést, meg CO2 kvótákat alkotnak, ha a CO2 és egyéb szemét termelés java nem itt történik. Függetlenül attól, hogy miért is termel távol-kelet annyi szennyezést.
Kicsit olyan, mint a kapucsengő. Nem a csengőt kell halkítani, a gombot kellene elengedni.#53539 -Skylake-: MO-t, Aspen-t meg gazdag részvényeseket emlegettél, erről nekem nem ugrott be a távol-kelet. Elnézést.
Biztos sokan látták már: Link.
-
válasz
nort_on #53537 üzenetére
A repjegy nem lett filléres, főleg nem a távol-keletre. Egyszerűen annyit nőtt nálunk az életszínvonal, hogy sokkal több ember teheti meg, mint régen. Ez nem az 5 ezer forintos Budapest-Róma repjegy kategóriája.
#53539-Skylake-
Az igazság az, hogy a fejlett országok fejlődésük során szarrá emissziózták a Földet, ennek köszönhetően elértek a fejlettség azon fokára, hogy a szennyezést kiszervezhették a harmadik világban. Szerintem minimum visszás ezek után a fejlődő országokon most számon kérni, hogy milyen alapon emissziózzák ők is szarrá a Földet. Hiszen jogosan válaszolják: hello, ti is ezt csináltátok. És igazuk is van. Csak ebben beledöglünk. -
attiati
veterán
Kell, hogy legyen más megoldás.
Kb ilyen sorrendben bíznék benne:
tudomány > piac > politikusok, döntéshozók > emberek racionalitása
Utóbbi kettő jó esetben nem helycserélősSzerintem nem nagyon van más út, mint a tudomány hirtelen jött megoldása, mert mindegyik másik szereplő lassú, vagy már elkésett.
-
nort_on
senior tag
válasz
Sempronius89 #53535 üzenetére
A távol-keleti utazások kb ugyanez a kategória, 20 éve a kiváltságosok számára volt csak elérhető, az utóbbi években meg kb boldog-boldogtalan oda ment az olcsó árak miatt. A filléres repülőjegyek sem a környezetvédelem szimbólumai.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
-Skylake- #53526 üzenetére
Ezzel az eszmefuttatással egy gond van: ha a nyugati világ 0-ra csökkentené a környezetszennyezést, akkor is csak egy kis időt spórolnánk, mivel nem ők (mi) szennyezzük a legjobban a bolygót. A probléma forrása a bolygó túl felén van. A legnagyobb környezetszennyezők a nagy távol-keleti országok: Kína, India, Indonézia, Pakisztán,... Az olcsó munkaerő és a 0 környezetvédelmi előírások miatt itt lehet olcsón termelni. Itt a legszennyezettebbek a folyók, amik az óceánokba ömlenek és viszik magukkal a szeméthegyeket és mérgező anyagokat, a levegőbe itt kerül a legtöbb mérgező anyag a gyárak és erőművek miatt.
-
Sempronius89
tag
Pont most néztem egy gasztró műsort ahol arról volt szó, hogy 20 éve még egy amcsi középosztálybeli családban is ünnepi kaja volt a jó marha steak. Ezzel szemben ma már a mucsaröcsögei Lidliben is tud a magyar proli Angust venni néha megfizethető áron.
Az ilyen sztorikat látva mindig mosolygok azokon akik szerint most mi de rossz körülmények között élünk.
-
emvy
félisten
válasz
Oppenheimer #53530 üzenetére
Mi mas lenne? A masik verzio az az, hogy nem epitik bele az externaliakat, es mind meghalunk.
-
-
-Skylake-
addikt
Én a lisztkukac farmokban hiszek nagyon, hogy megoldást jelenthetnek a növekvő táplálékigényre és nagyon örültem neki, hogy néhány hete erre az EU is áldását adta már , szóval kezdődhet az ilyen proteinfarmok kiépítése. Nem mintha a beyond meat pl nem lenne jó megoldás , csak az átlagos tömeg számára nyilván nem megfizethető még.
-
-Skylake-
addikt
Igen így van , amit felírtál sokkal nagyobb probléma. De ugye tudod , hogy lehet ellene tenni ? Én pl lényegében vegetáriánus vagyok - nem az állatok védelme érekében - (nyilván sokat segít, hogy alapvetően sem kimondottan szerettem soha a húst és alig van olyan , amit egyáltalán valaha is megettem) , szóval ennyivel is kevesebb marha termel metánt. Szeretem a hamburgert is , nagyon is , ezt is könnyű megoldani -> olyan helyen eszek hamburgert ahol van Beyond Meat. Csak ezzel megint ott tartunk, hogy megint mi kell ehhez ? Több áldozat. Mert pl ahonnan rendelni szoktam , ott a sajtburger 1.690 forint , ha Beyond Meat pogácsával kérem akkor pedig + (plusz) 2.090 , tehát az 1700 forintos hamburger közel instant 4.000 forint , csak azért mert nem marha van benne hanem lényegében cékla. Itt úszik el minden ilyen törekvés , hogy az mindenkinek tetszene ha kevesebb lenne a marhák miatt a metán , csak senkinek nem tetszik ha 4.000 forint a sajtburger.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Ixion77 #53525 üzenetére
Azt azért jó lenne látni, hogy
1 : akik ezt mondták 30 éve, azoknak igazuk volt csak a tőkének nem szimpatikus a dolog ,
2 : azért utolsó utáni a környezetvédelem, mert jelenleg még el lehet lébecolni úgy ahogy vagyunk. A környezetvédelem sok pénz , mert amit megkíván az lényegesen nagyobb költség (minden szempontból , pénzben , időben , munkában) mint a minden konstans leszarása.Tudod mi a gond ? Hogy akkor sem lesz fontos amikor majd oda eszkalálódik a dolog, hogy emberek tömegesen halnak meg. Ha majd elkezd lakhatatlan lenni mondjuk teszem azt az időjárás miatt az olyan területek többsége mint amin pl MO is fekszik, akkor a gazdagok feljebb mennek (ahol most ~ hideg van , akkor meg ~ kellemes meleg lesz) , akinek meg erre nincs lehetősége majd itt meghal. Mert környezetet védeni drága és szarul néz ki a részvényeseknél az Aspeni síházban üldögélve az iPad kijelzőjén, hogy mondjuk a cég elköltött ~50 milliárd USD-t és egy centet nem kerestek és egy centtel nem lett nagyobb a forgalom , csak mondjuk mostantól karbon semlegesen működnek , de ugyan azokkal a kilátásokkal és eszközökkel mint tegnap , csak - 50 milliárd USD. És igaza is van , miért érdekelné ? Ha Aspenbe nem lesz hó , majd még feljebb megy aztán ott vesz egy téli házat, maximum 1 órával hosszabb lesz az utazás , de azt majd valahogy csak-csak kibírja egy G700 fedélzetén.
-
Ixion77
addikt
válasz
racskobalazs #53517 üzenetére
"környezetvédelmi / technológiai részvényeket vesz, 70%-os részvényaránnyal. Elég jövőállónak hangzik elsőre."
Erről az jut eszembe hogy 30 éve az iskolában mondta a tanárom hogy a környezetvédelem a jövő, a 90-es évek már arról fognak szólni. Van is ismerősöm aki úgy döntött hogy környezetvédelmi mérnöknek megy. Tizenöt év éhezés után feladta a reménytelen küzdelmet, manapság angolt tanít gyerekeknek... (A kv. mérnök minden cégnél az utolsó utáni ember aki csak azért van mert kötelező hogy legyen.) -
kadaradam
csendes tag
PMÁK és PEMÁK állampapír vásárlása esetén érdemes TBSZ számlát nyitni az államkincstárnál, vagy ezek már kamatadómentesek?
-
racskobalazs
senior tag
Köszönöm, megnézem az OTP-set
Úgy is náluk vagyok mióta bankolok.
-
sajtos365
tag
válasz
racskobalazs #53519 üzenetére
aujjobba írta, eléggé szektor specifikus a portfóliója, ha nem jól teljesít az adott esetedben technológia szektor akkor elolvad a profitod míg egy diverzifikáltabb jobban hoz, pl. OTP Dinamikus vagy Allianz kockázatvállaló, másrészt 20 év feletti tartáshoz 100% részvény portfóliót vennék és MÁP+ tartanék a MÁK-nál a rendkívüli kiadásokhoz az adójóváírást kimaxolhatod az önkéntes pénztárra is, majd 10 év után 3 évenként felvenném adómentesen a hozamot és áttolnám MÁP+-ba.
-
aujjobba
addikt
válasz
racskobalazs #53517 üzenetére
Nem feltetlen kedvelem a szektorspecifikus alapokat.
Egyreszt a szektorok rotalni szoktak, nem vegig ugyanaz van toppon, es amig lejton van nem profitalsz az epp jobban teljesito szektorokbol.
Masreszt, ehhez kapcsolodoan, nem is tul szeles a portfolio, nem tud sok reszvenyt tartani, alacsony a diverzifikacio.
En a szemelyes meggyozodesem szerinti alapokbol max egy reszet epitenem a portfoliomnak. -
aujjobba
addikt
válasz
buherton #53514 üzenetére
Kezdoknek nem feltetlen rossz, de az 1.2% eves dij plusz az 1000 EUR alatti befizetesekre alkalmazott 1.2%-os dij szerintem magas.
Olcsobban kijossz, ha nyitsz egy hazai brokernel TBSZ-t es arra veszel rendszeresen 1-2 fajta ETF-et.Felhivtam oket, az 1.2% eves dij NEM tartalmazza a mogottes ETF-ek TER szerinti koltsegeit, attol teljesen fuggetlen, a Finax fele fizetendo portfoliokezelesi dij.
A mogottes ETF-ek belso dijait tovabbra is fizeted (illetve levonasra kerul) ezen felul. -
sajtos365
tag
válasz
racskobalazs #53510 üzenetére
Az nem árt ha átnézed a pénztárad mibe fekteti a pénzed, a jövőben milyen hozamok várhatók az adott portfólióban, mert ahogy írták is előttem a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de legalább tudni fogod mik a fő referenciák.
-
buherton
őstag
Hallott már valaki erről? [Finax]
-
sajtos365
tag
válasz
racskobalazs #53506 üzenetére
-
nort_on
senior tag
válasz
1-2 hónapja elég résztesen fejtegettük ezt a témát, keress vissza.
Itt vannak a hozamok.
[link]https://www.mnb.hu/felugyelet/felugyeleti-keretrendszer/tanulmanyok-elemzesek/penztari-tanulmanyok-elemzesek
-
Sisco2
tag
válasz
Itt összetudod hasonlítani az összeset költség oldaláról:
MNB TKM-kereső -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Legutóbbi tanácsaitok szerint elkezdtem a havi maradék pénzem MÁP+-ba fektetni (havi 100-150k).
Egy olyan extra kérdésem merült fel, hogy kaptam levelet a Pannónia NYP-tól. El is felejtettem, hogy az előző munkáltatóm fizetett be oda, van nagyjából 100k benne.
A kérdésem az lenne, hogy mennyire érné meg oda folytatni esetleg a befizetéseket, vagy egyéb nyugdíjpénztárba? A nyugdíj maga még eléggé messze van (23 vagyok).
Olvastam nemrég portfolio.hu-n friss nyugdíjpénztáros cikket, és abból az jött ki, hogy lényegében a Pannonia volt a leggyengébb az elmúlt időszakban. Ami felkeltette az érdeklődésem, hogy a cikkben szerepelt egy Aegonos portfólió is, mely zöld/megújuló/hi-tec dolgokba fektet.
Ha raknék ilyesmibe, az mondjuk havi 20-30k lenne maximum. Tehát a nagyrésze maradna továbbra is Állampapírban, mert bármikor hozzá kellhet nyúlni, még nem vagyok olyan stabil anyagilag.
Mi a véleményetek erről? Esetleg tapasztalatok, hogy melyik lenne a legjobb? A Pannónia tényleg "gyenge"?
Előre is köszönöm! -
Sisco2
tag
Valahogy nagyon gyorsan eltünt a Portfoliorol a süllyesztőbe ez a cikk, csípte a szemét valakiknek
Sumákba próbálják ezt csinálni a forintal, nem szeretik ha nagyobb média figyelmet kap.
Azért ide rakom mégegyszer, biztos ami biztos
Zsiday Viktor: abba kell hagyni a forint gyengítését, különben jön az euró
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- Mikrotik routerek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Paidashu 10600MAH / 20700MAH Powerbank olcsón!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G6 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest