-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
addikt
válasz AMD Power #129887 üzenetére
A Tőzsde és gazdaság topic összefoglalójában találsz egy csomó youtube csatornát. Ma is frissítettem.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Persze hogy csökkenhet az értéke! Főleg manapság. A kriptó kényelmesebb, modernebb, praktikusabb minden szempontból. Pl. ha kriptó lesz az új fizetőeszköz, simán eshet az arany értéke a mostani töredékére.
Az aranyat nem befektetési eszközként hoztam most fel, hanem annak illusztrálására, hogy a tőzsdei árat dollárban nézni hosszú távon, és ebből levonni azt a tanulságot, hogy mindegy mikor veszel bele igen félrevezető. A dollár értéke ugyanis idővel exponenciálisan csökken. Érdekes lenne pl. ingatlanértékkel, vagy globális energiafelhasználással osztani a részvényárat, csak azokra nincs nekem kéznél egzakt adat. Aranyra meg van, ezért azt használtam."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Többezer éve az arany A Pénz. Az én szememben az egyetlen igazi értékmérő, tekintve hogy az infláció mindenhol el van csalva. Jó nagy kilengések voltak persze az arany árfolyamában, de igazán hosszú távokon én mégis azt tartom a legjobb értékjelölőnek.
Szembeszállva a fórum bölcsességével az én véleményem az, hogy csak az időzítés számít. Aki tud időzíteni, az lesz a nyerő. Ezért is figyelem mostanában aggódva Buffett masszív eladásait, meg a csúcson levő bennfentes eladásokat.
(szerk: Mert ők értenek az időzítéshez, én meg nem.)[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
A hosszú távú eredményeket nagyon erősen torzítja hogy nem számolják bele az inflációt.
Megnézném ugyanezt a táblázatot dollár helyett mondjuk arany alapon.
Kíváncsiságból megnéztem a 69 novemberrel kezdődőt (mert ott volt a 30Y a legnagyobb). Pontosabban 68 novemberrel kezdődőt, mert akkor volt a csúcs, nem 69-ben.
SPX GOLD ARÁNY NYERESÉG
bázis 68/11: 110 40 2.75 0%
5 év 73/11: 96 100 0.90 -37%
10 év 78/11: 100 380 0.26 -90%
20 év 88/11: 280 420 0.66 -76%
30 év 98/11: 1100 290 3.80 +380%
40 év 08/11: 900 750 0.93 -66%Azért így eléggé máshogy néz ki a "mindegy mikor szállsz be" elmélet, nem? Kellemetlen élmény, ha 40 év után harmadannyi a pénzed reálértéke mint mikor befektetted.
(Hirtelen csaptam össze, lehet hogy van benne hiba)[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz maxximeggy #129808 üzenetére
Toljátok csak fiúk! Én hétfőn vásároltam be, ma már eladáson töprengek egyik-másik eszközben
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #129778 üzenetére
Nézd külön a két részt. Tegyük fel az OTP-től vettél fel személyi kölcsönt, és befektetted a tőzsdén. Nyreséged lett, visszafizetted a kölcsönt. A nyereségből levonhatod az OTP által felszámított kamatot? Én úgy gondolom hogy nem.
-
Ixion77
addikt
válasz SzekeresPeti #129411 üzenetére
Válaszd ki először a számlát, amelyikre transzferálni akarsz.
Jah, és ne számíts gyors akcióra. Én negyedik hete várom hogy az Erste legalább elkezdje már végre a transfert!
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz szabi__memo #129293 üzenetére
Annyi előnye van, hogy nem akkor derül ki hogy nincs (elég) a vásárlandó papírból mikor már eladta az ügyfél a másikat.
Legalábbis feltételezem, hogy beleraktak annyit a fejlesztésbe hogy ilyenkor ne akadjon el félúton, hanem el se adja a régit."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Akkor ideje beizzítani a "befektetési tanácsadóikat" hogy a befektetési alapokhoz hasonlóan itt is mutogassák hogy: "Nézze milyen sokat emelkedett az elmúlt évben! És micsoda szerencséje van, most pont van eladó belőle! Nem szokott ám lenni, még két hete sem volt"
-
Ixion77
addikt
válasz Phobion #129154 üzenetére
Ha nincs IB-nél számlád és aranyba akarsz befektetni, akkor van értelme.
Költség 0.6%/év, plusz az esetleges adásvételi, számlavezetési, stb. díjak.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Dare2Live #129141 üzenetére
Nem a hitel a lényeg, hanem, hogy fogyassz
De, a hitel a lényeg. Az hozza létre a pénzt, a GDP növekedést. Ha elköltik, akkor is. Ha nem költik el hanem befektetik, akkor is. Lényeg, hogy kint legyen a hitel, és minél hosszabban legyen viszafizetve.
Tévhit, hogy a pénz úgy jön létre hogy a jegybankok nyomtatják. Valójában a pénz a gazdaságban a banki tökeáttételen keresztül jön létre. A jegybankok ehhez csak a hátteret biztosítják. A banki aktivitás mértéke a lényeg. Ezért (is) küzdenek most Kínában annyira azon, hogy a bankokat hitelezésre kényszerítsék.#129146 Simia
Bár én sem így lettem nevelve ezért képtelen vagyok rá, de egyéni szinten is az a gazdaságilag racionális ha hitelből, azaz más pénzéből élsz, fejlődsz, gazdagodsz. Ezért van általában az ultragazdagoknak rengeteg hitelük.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Nagy gáz esetére van két TBSZ a KH-nál. Eddig volt kettő az Erste-nél is, de az év végi transzferdíj duplázással végképp kihúzták a gyufát, úgyhogy mennek azok is az IB-hez, egyesülnek a már ott lévőkkel. Pedig mocsok jól kerestek velem eddig is, nem volt nekik elég, most a szabadulásért lehúznak még utoljára de brutálisan De legalább soha többé.
-
Ixion77
addikt
A terv az hogy idővel ne legyen. Jelenleg egy rész TBSZ-en ragadt, annak várnia kell év végéig.
A vésztartalék fizikai aranyban van. Abban hiszek, a magyar államban nem. Vész esetén hatványozottan nem.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz ngaba #128815 üzenetére
De azzal, hogy nem kell még pár százalékot kifizetniük azért mégicsak támogatva vannak kicsit, nem?
Mindazonáltal szerintem igazad van, kicsit túlzás amit a cikk sugall. Kellemetlen lenne ha eltűnne a lakossági állomány, de nem végzetes.
Én azt hittem hogy hozzám hasonlóan alig várja mindenki a PMÁP kamatfizetést és váltja a pénzét forintból amíg nem értéktelenedik el ennél is jobban, de úgy tűnik tévedtem."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
De kiutalni már csak hétfői értéknappal tudod Tapasztalatból mondom.
Ahogy olvastam ma itt a fórumban a hsz.eket, nem kell félnie a magyar államnak, a középosztály továbbra is szívesen támogatja őket.
Én azért megtettem a magamét, kiutaltam kamatot, tőkét, még a szemetest is"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz SzekeresPeti #128760 üzenetére
Lehet hogy kerekítési veszteségnek nézték
-
Ixion77
addikt
válasz vnorbi #128691 üzenetére
Ha még munkanapokkal számolok, akkor is az esedékességfizetés napja 20.-a, tehát a T-2 nap volt ma. A mai záró névérték számít, tehát aki ma adta el, az túl korán tette. Holnap lehet eladni. Rosszul gondolom?
-
Ixion77
addikt
Naná. Tessék, még egy teóriát is adok hozzá Vagy itt egy régi aranyköpésem, az AI korszak szellemében.
De azért már lett volna ideje összeomlani már eddig is
-
Ixion77
addikt
Sajnos sokkal kevesebbet, mint kellett volna Főleg ETF.
#128608 Vesa
Az aranynak fontos fedezeti/likviditási szerepe van. Ezért amikor nagy részvénypiaci esés van, akkor eleinte az arany is esni szokott, mert a margin callok miatt adni kénytelenek egyes nagy szereplők.
Miből lesz a cserebogár, mi?[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz bandus #128599 üzenetére
Abszolút nem befektetési tanácsként írom, csupán elgondolkodtatóúl:
Az arany hozama euróban mérve az elmúlt 6 évben:
2021: +19%
2020: +15%
2021: +3%
2022: +6%
2023: +10%
2024: +35% (!)
Tudom hogy én béna vagyok (még a kriptózást is sikerült mínuszosra kihoznom), de azért a portfolióm arany részével az egyetlen problémám az volt, hogy miért volt olyan kicsi...
(Forintban ugyanez a 6 év összesen: +202%)Ennek a sorozatnak persze lehet egy olyan olvasata is, hogy most már baromi drága az arany, ideje lenne óriásit esnie, vagy legalább újabb sok évig nem mennie sehová.
-
Ixion77
addikt
válasz Addel #128584 üzenetére
Nekem is ott lett volna logikus, de ilyen menüpont nekem nincs.
Á, rájöttem: csak a mobil appban van! Ott is csak ha kikapcsolom a dark módot. És akkor is csak válaszható 3-ból, nem állítható szabadon. Hát jó. Biztos ez hiányzott valakinek.
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #128581 üzenetére
Ti megtaláltátok a "a felület különböző színekkel való személyre szabására" szolgáló lehetőséget? Mert én nem.
Verziószám, vagy utolsó frissítés dátuma a Felhasználói kézikönyvbe? Ugyan minek az! Egyébként ebben sem találtam meg a színállítási lehetőséget.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz kr:sz #128569 üzenetére
Szerintetek érdemes még esetleg Trump előtt vásárolni dollárt?
Ezt azok sem tudják, akik nem hülyék hozzá. Rengeteget erősödött a dollár október eleje óta. Most épp úgy tűnik, hogy talán akár fordulhat is.Érdemes itt valamilyen befektetési alapba/nyugdíj előtakarításba rakni havonta kb 20-50e forintot?
Érdemes. A 10+ év miatt jelen fórum általános megoldása: World ETF vásárolgatása rendszeresen. Lényeg, hogy bármi történik, ne adj belőle el (hacsak nem vagy kénytelen felhasználni a pénzt).
Keress itt rá a "lusta portfolió" kifejezésre, aztán a találatok alapján olvasd el a válaszokat, hozzászólásokat."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz bandus #128554 üzenetére
Itt találod a leírását. A terméket maga az IB hozza létre. A kockázat tehát az, hogy az IB fizetésképtelenné válik.
Őszíntén szólva én sem értem még 100%-osan. Belevettem tavaly, és figyelem hogy mire milyen költséget számolnak el, de a leírásaban említett margin hatását nem látom sehol. Eddig úgy tűnik, hogy egy-az egyben az XAUUSD árfolyamán kereskedhetek. Vehető TBSZ-re is, ami tudtommal nem margin számla. Akkor érteném ha vételkor meg lehetne adni a tőkeáttétel mértékét, de nem lehet. De ez már IB fórum téma.
-
Ixion77
addikt
válasz bandus #128538 üzenetére
Nem igazán tudom. Újabban IB-n a commodities részben szoktam az ilyeneket venni. Ott XAUUSD real time árral látszik, a spread extrém kicsi (pillanatnyilag 2685.77 / 2685.53).
A gond a commodity jogosultsággal van, amit nem tudom hogy az IB mitől függően ad meg / von el."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz AMD Power #128528 üzenetére
Szerintem érdemes lehet.
De azt is figyelembe kell venni, hogy Mo. helyzete pocsék, de az EU helyzete sem egy leányálom. Tehát nem biztos hogy EUR kellene legyen a végállomás.
Én továbbra is az aranyban hiszek. Tavaly bejött, idénre is állampapírhozamot meghaladó emelkedést várok, euróban számolva is. Lehet nyilván sokkal-sokkal volatilisebb."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz szkorhetz #128518 üzenetére
Lengessen bármi az NM, a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag lehetetlen kamatot csökkenteni. Még az USA-ban is minimum tartás a várakozás (néhányan akár emelést is el tudnak képzelni), a kamatfelárunk meg már jelenleg is a piaci elvárások alatt van. A forint meg 4%-ot gyengült 4 hónap alatt EUR-hoz képest, PLN-hez képest egyaránt.
-
Ixion77
addikt
válasz maxximeggy #128501 üzenetére
IBKR topic
Nem fog attól látszani, mert te már vettél ott.
Szerintem nem éri meg vele szórakozni.#128479 micsiri: Detto.
Amúgy a válasz: nem kérdezi. Annak a nevére nyisd, akié a pénz.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Steve_Brown #128183 üzenetére
Mert erősödött a dollár.
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz tototos #127607 üzenetére
Azért, mert az emberiség eddigi történelme során ez bizonyult a legértéktartóbb eszköznek.
Másként fogalmazva: Annyi aranyért, amennyiért 100 évvel ezelőtt egy átlagos házat vehettél az USA-ban egy átlagos helyen, ma is vehetsz egy átlagos házat egy átlagos helyen. (Tehát az átlagos életminőség-változást is fedezi.)
Tehát kiváló értékőrző hosszú távon. Ha el akarsz ásni valamit a földbe hogy majd az unokáid kiássák és ugyanannyit érjen egy átlagembernek mint ma, akkor az arany a legjobb választás.
Ugyanakkor az arany egy pénznem (a legősibb), így hat rá minden ami a pénzekre szokott (pl. aktuális kötvénykamatok), főleg rövid és középtávon. Néha alul-, máskor túlértékelt. De legalább nem lehet nyomtatni, sem elinflálni.
Hacsak...
Kérdezte valaki hogy mikor térhet el a fizikai arany ára jelentősen a digitálisétól. Hogy összeesküvés-elméletezzek egy kicsit: akkor, ha kiderül hogy az elvileg létező aranytartalékok valójában mégsem annyira léteznek.
Kisebb mértékben akkor is, ha a fizikai kereslet jelentősen meghaladja a digitálisét, ami rendszeresen előfordul pl. Indiában."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz bigbuda #127508 üzenetére
Ez inkább speka téma mint befektetés, a másik fórumra való. Ezért csak nagyon röviden:
Statisztika szerint a választás és beiktatás közt rally van, beiktatás után visszahúzás, aztán újabb pár hónap rally."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz SpdY24 #127251 üzenetére
Nézd meg ennek a fórumnak az összefoglalóját.
-
Ixion77
addikt
válasz Fehérsólyom #126958 üzenetére
Én arra válaszoltam hogy más szolgáltatónál is levásárolható-e a havidíj.
KH vonja bárhonnan a díjat, ahol talál pénzt. Alapban a főszámláról, ha az üres akkor a TBSZ-ről.
-
Ixion77
addikt
válasz Steve_Brown #126949 üzenetére
"Ez más szolgáltatónál is pontosan így működik?"
Létezik még olyan amelyiknél igen, de a magyar szolgátatóknál jellemzően nem.
-
Ixion77
addikt
válasz Blackmate #126930 üzenetére
Szerintem mivel nincsenek nyitva, ezért hivatalosan nem tudod elindítani.
Raádásul ez nekik több hetes folyamat szokott lenni, aminek a végén számolják fel a díjakat, szóval még az is elképzelhető hogy ha az első lehetséges alkalommal, 16.-án indítottad volna a transzfert, akkor is már a 30.-a utáni díjszabást alkalmaznák.Én sok évi utálatom ellenére a diverzifikáció jegyében hagytam náluk két nagyobb TBSZ-emet, de már bánom. Elképesztő, hogy mindig arra törekszenek hogy saját ügyfeleiket a lehető legjobban megkopasszák. (Persze a többi bank sem különb. Úgy tűnik, mifelénk ez az erkölcsi norma.)
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #126513 üzenetére
Nem jártál még ott?
Elég nyilvánvaló hogy mit szeretnek több száz éve.
-
Ixion77
addikt
válasz tom120514 #126438 üzenetére
Ilyesmi kérdésre már válaszoltunk tegnap.
A fő gond az, hogy nem fogod tudni mikor van a jó beszálló. Mert amikor az van, akkor érződik a legkevésbé annak.
-
Ixion77
addikt
válasz Agyrák666 #126345 üzenetére
Jovore is sima 30 kotojel 50 szazalek hozama lesz
Én, mint aranybug mondom hogy ez messze nem ilyen biztos.
foleg ha trumpli elmebeteg marad.
Na ez a része elég valószínű.
Csakhogy az aranyat elsősorban nem az USA veszi, hanem Kína. Ahol most elég rosszul áll a gazdaság. Ha kellően sokat költ stimulációra A Párt, akkor nem marad aranyvásárlásra. Ami nagyon jelentős keresletcsökkenéshez, ergo árcsökkenéshez vezetet.
Egy jelentősebb részvénypiaci korrekció is vezethet átmenetileg jelentős aranyár csökkenéshez.
Szóval likvid pénztárolónak nem jó. Hosszú távú értékmegőrzőnek igen."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz realist #126338 üzenetére
Rakd be IB-nél idei TBSZ-be. Már csak azért is, mert ha feltöröd, az idei még TB-járulék mentes. Az meg külön jó ha több szolgáltatónál van TBSZ-ed, mert ha szükség van rá lehet csak az egyiket törni. A hátrány persze a több fenntartási díj. Számold ki hogy neked melyik éri meg jobban. Mivel nekem már amúgy is van TBSZ-em az IB-nél, semmi plusz költségbe nem kerül ha újabbat nyitok.
-
Ixion77
addikt
válasz realist #126333 üzenetére
Váltást intézem revoluton keresztül.
Ne Revoluton váltsd hanem IB-n. Manapság már elég jelentős spreadet használ a Revolut.
kockázatmentesen szeretnék operálni és min. némi kamatot kapni
Akkor ne magyar állampapírba tedd, hanem EU-sba. Pl. XEON ETF.
-
Ixion77
addikt
válasz Dare2Live #124661 üzenetére
Akkor elmesélem a maradékot:
Ugyanolyan tartalmatlan félelemkeltés a továbbiakban is mint addig.Lehetett volna erről a témáról valódban tartalmas tényfeltáró anyagot is írni, mert valóban van miről beszélni az ügyben. De itt láthatóan nem az volt a cél, hanem egy bulvárcikk összehozása. NLC-be jó lesz.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124137 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy van-e például még egy olyan ország, ahol feltalálták már a pénzváltás adót.
-
Ixion77
addikt
válasz Peetey91 #124130 üzenetére
Szerinted hogy állapítják meg hogy mennyi a kamatjövedelem? Lásd: #124121PredatorZoli
Ami pedig a még nagyobb gond, hogy nem is ez az érdekük. Fizess csak minden után. Minél többet, annál jobb."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124121 üzenetére
"Nem igazán kivitelezhető"
Egyetértek. Írtam is a #124120-ben, hogy a probléma gyökere épp az, hogy rafkós magyarként ismét sikerült olyan értelmetlenül túlbonyolított rendszert hozni létre, amely se nem igazságos, se nem hatékony. Mindezt a "söralátét méretű SZJA-bevallás" kormánynak.
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #124116 üzenetére
Szerintem az a természetes, ami pl. a szomszédban van:
Mindenféle TBSZ szerződés, igazolás meg egyéb szándékos bonyolítás helyett ha 5 évig megtartsz egy bizonyos megtakarítást, az adómentes. Egyébként meg fizetendő az adó.Nincs "kivéve magyar állampapír", meg "csak a kamatjövedelmekre", meg "ha ígéred hogy 5 évid megtartod de mégsem akkor megszívod", meg hasonlók.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124114 üzenetére
Én nehezen képzelem el, hogy a kamatmentes állampapírok és a TBSZ számlák létezése mellett túl sokan akarták volna banki betétben fialtatni a pénzüket.
Tehát a jelenlegi intézkedés szerintem elsősorban arról szól, hogy minél nagyobb köre adózzon a befektetéseknek 28%-on 15% helyett.
Meglehetősen gyorsan jutottunk el a "csak kamatra vonatkozik" kezdettől a "minden feltört TBSZ-re is vonatkozik" állapotig. És fel se merül hogy csak a TBSZ-en keletkezett kamat részre szóljon. Nem venném biztosra hogy ezzel már vége lenne a fokozatos megszorításoknak. Lásd: #124111 Ringman"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124091 üzenetére
Hogy helyes vagy helytelen, abban nem foglalok állást. Valószínűleg logikusabb amit te csinálsz (100% részvény), de pl. én soha nem éreztem kellően megnyugtatónak saját magam számára. Ezért a vagyonom kb. fele nekem mindig szimpla, nem volatilis eszközökben van. Ösztönösen is az Avl féle hozzáállást követtem mindig, tehát megnyugtatóbbnak éreztem ha sokféle eszközt tartok. De hangsúlyozom, hogy nem azért mert úgy gondolom hogy ez a legprofitábilisabb, hanem mert ez számomra megnyugtatóbb.
Mostanában épp azon töprengek nagyon hogy vajon jó döntés lenne-e minden vagyonomat az IB-nél tartani. Logikusan úgy tűnik hogy igen (nálam sok nagyságrenddel nagyobb vagyonnal rendelkezők is tesznek így), költségek, adózás, egyszerűség szempontjából is. Ugyanakkor érzésre meg nem (mert "sose tarts minden tojást egy kosárban").
-
Ixion77
addikt
az o.k., de ettöl meg nem tul jo, hogy elötte ezt írtad: "Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé." ...csak nem vagy politikus, hogy hülyeségek, a lakoság félrevezetése megengedettek legyenek
Szerintem az, hogy csak abban az esetben tud csökkenni ha jó előre bejelenti a jegybank hogy a jövőben majd csökkenni fog, gyakorlatilag azt jelenti hogy jelenleg kijelenthető, hogy nem mozdulhat lefelé csakis felfelé.
Elméletileg persze elképzelhető hogy ma bejelenti a jegybank hogy 3.25%-ról mínuszba vágja holnaptól az alapkamatot, mint ahogy az is elképzelhető hogy ma megjelennek az ufók az égen és holnapra minden élő embert elpusztítanak. Csak nem valószínű.
Ráadásul még ha megtörténne sem lenne lényeges, mert akkor holnap visszaválthatod az ETF-edet kb. 0.005% veszteséggel.
Az szerintem szintén nyilvánvaló hogy egy euró pénzpiaci ETF eredményét euróban kell vizsgálni. Feltételeztem, hogy jelen fórum színvonala azért magasabban van annál, hogy ismertetni kelljen hogy mi az a devizakockázat. Plusz az eredeti kérés euró parkoltatásra vonatkozott.
#124089 kovaax
Szerintem az EMÁP az 1% visszaváltási díjával egy ~3%/év hozamú eszközben semmiképp sem jobb. Ha hosszabb távra akarsz befektetni akkor nem pénzpiaci alapot kell választani, ha rövidre akkor nem EMÁP-ot.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Jelenlegi árfolyam: 144.16
23.11.07 árfolyam: 139.19
Hozam egy év alatt: 3.57%
ECB deposit rate ebben az időszakban: 4.0% -> 3.25%
Adózni nem kell ha TBSZ-en van.Vagy én nem tudom miről beszélsz, vagy te nem tudod.
-
Ixion77
addikt
válasz axioma #124056 üzenetére
Van. Én a SMARTU-t szoktam használni, az tűnt nekem a legjobbnak.
Lehet euróban is venni az olasz tőzsdén, így még váltani se kell hozzá. De persze USD-ben van elszámolva, így az olasz változatot nézve girbegurba lesz az árfolyam az USDHUF változásai miatt. Dollárban nézve (SMTC@LSE) persze aránylag egyenes. Kicsit "zizgősebb" mint a XEON, mert nagyobb a speradje.Itt találjátok az összes money market ETF-et.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #124055 üzenetére
A XEON nem igazán kötvény, hanem overnight kölcsön a jegybanknak. Ugyanezt használják a bankok is a likvid pénzük parkoltatására. Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé. Mivel ETF-be van csomagolva, van némi spreadje, de mivel gyakorlatilag végtelen likviditás van mögötte, ezért nagyon pici. Általában kisebb, mint az IB-n kiadható minimális lépésköz, ami 0.05 euró. A címlet meg 140 euró körül van mostanában. Tehát ha jól számolom, kb. 0.034% Ez mostanában kb. 3 napi kamat. Lényegesen jobb, mint az EMÁP 1%-a.
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #124048 üzenetére
Inkább XEON ETF IB-n.
Több előnye is van:
1, Nem a magyar államnak adod kölcsön a pénzed, hanem az EU-nak (akik tudnak eurót nyomtatni )
2, Nem vagy kitéve a magyar állam pénzváltási adójának, tranzakciós adójának, és még ki tudja milyen adót találnak ki addigra mire használni akarod az euródat
3, A vétel-eladási spread nullához közelít
4, Bármelyik nap adható-vehető büntetés nélkül
5, Kicsit magasabb a kamat
6, Ha és amikor vissza akarod váltani forintra, akkor vélhetően sokkal kisebb konverziós spreaddel és költséggel teheted meg mintha magyar bankban tennéd. Főleg nagyobb összeg esetén."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz aAron_ #123823 üzenetére
Ez ízlés kérdése. Van barátom aki 2000-ben kezdett aranyérméket vásárolgatni. Mostanra elég szép gyűjteménye van. Az első érmék 900%+ nyereségben állnak dollárban nézve. Ezt figyelembe véve nem igazán izgatja a 3-5% spread. Ismerek olyat is aki aranyláncokat szeret venni, de a legracionálisabb az aranylapkák/tömbök vásárlása.
Hol ügyben legutóbb a Tavex-et választottam. Egy 50g-os aranyrúd esetében a spread 3.7%. Nem kevés, persze, de ha úgy nézed hogy egy KH vagy Erste egy valutaváltásért legombol rólad 1%-ot, majd januártól még adóként 0.9%-ot, majd ETF vételért 0.35%-ot, aztán az ETF-nek is spreadje, akkor ott tartasz, hogy egy vétel-eladás oda-vissza váltással együtt már többe kerül mint az arany spread. Az arany pedig önmagában egy pénznem, külföldön is eladhatod.
De mivel nem befektetés hanem értékőrző, legjobb ha nem adod el hanem majd megöröklik az utódaid. (Akik rohannak eladni és elherdálni )
-
Ixion77
addikt
Az aranytól annyi várható, hogy hosszú távon megőrizze az értékét. Amennyi aranyért 100 éve kaptál egy házat, kb. annyiért kapsz ma is. Az arany tartásának elsődleges célja nem befektetés vagy spekuláció, hanem értékmegőrzés.
Az arany aktuális alul vagy túlértékeltségének elemzésére elég hatékony mutató a részvénypiacok aranyban mért értéke.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Valószínűleg volt már, de berakom hátha másnak is elkerülte a figyelmét:
Szochót még idő előtti feltörés esetén sem kell fizetni a tbsz-számlán elhelyezett pénz után (az így parkoltatott összeg hozama a jogszabály szerint nem kamatjövedelem, hanem „tartós befektetésből származó jövedelem”, az pedig szochomentes).
-
Ixion77
addikt
válasz SzGee #123636 üzenetére
Ez a speka fórumba való, de mindegy. Két rövid idézet elgondolkodtatóul:
The top three companies in the S&P 500, currently Apple, Nvidia, and Microsoft, make up over 20% of the index.
On October 21, 2024 there were 3 companies with over $3 trillion in market cap each for a total of $10.3 trillion in market cap with an average price to sales ratio of 19.3.
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #123436 üzenetére
Igazándiból nem teljesen egyértelmű, mert
dollárt szeretne befektetni
, éspénzipaciba
, de azt nem írta hogy US pénzpiaciba. EU pénzpiacit is lehet dollárban venni.
De mivel IE-n majdnem mindegy hogy miben veszel egy eszközt, ezért csak gondoltam, hogy US pénzpiacit akar.
De majd ha előkerül bizonyára elmondja hogy mit is akar valójában."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz Brandynew #123295 üzenetére
Szerintem meg annak, aki úgy gondolkodik ahogy #123293 mokus1 leírta, pontosan azt kell tennie amit leírt.
Még ha az elmúlt 15 évben ez el is felejtődött, a tőzsde tud hosszan lejtmenetben lenni. Nem valószínű, de lehet. Azt a pszichikai nyomást, amit ez okoz, sokkal kevesebben bírják ki, mint ahányan hiszik magukról. Végül bele lehet futni óriási buktába olyan lépésekkel, amik ott és akkor logikusnak tűntek.
A saját, jól kiválasztott lakással, amelynek várhatóan növekedik az értéke viszont van egy biztos alap, amelyet nem igazán lehet elrontani. A legrosszabb esetben is csak élni kell benne szépen nyugodtan. Ami meg majd azon felül esetleg felgyűlik, azt lehet a pénzpiacra vinni.
Bár tudom, hogy ez klasszikusan magyaros gondolkodás, de egyetértek vele: aki tudja, hogy hol akar élni a következő 15 évben, az vegyen inkább ott egy jó lakást. Főleg ha nem pénzügyi profi.Szerk.:
Még egy gondolat: Ha csillapodik az ukrán-orosz konfliktus, akkor a régió ingatlanpiacaára várhatóan visszatérnek a nemzetközi befektetők is, ami erősen megtolhatja az árakat. Sokan kiárazódhatnak a saját lakás esélyéből pár éven belül.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #123198 üzenetére
Plusz azért rövid-közép távon el tud térni az ingatlanpiac is fel is, le is.
A következő fél évben jónéhány új ösztönző fog érkezni a vételi oldalra: 5%-ra fixált kamatú forinthitelek, aranykötvény program változásai, PMÁP kamatok visszaesése, nyugdíjpénzek ingatlancélú felhasználhatósága... Sok olyan egyszeri hatás, ami alapján simán hozhat a következő egy évben akár 10% feletti emelkedést is. Aztán mivel egyszeriek, a hatásuk elmúlik, és logikus lehet stagnálás évekig ("pullback in time"), vagy akár csökkenés is (egy világszintű recesszió, vagy WW3 esetén)
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz velizare #123181 üzenetére
Az infláció pedig ezen holnap szerint, ami KSH & MNB adatokból dolgozik:
2001-2024: 297% (növekmény: 197%)Hogy ez azt mutatja hogy nekem van igazam, vagy azt hogy az inflációszámítás - hogy is mondjam - tökéletlen, azt jó kérdés.
Az is, hogy az átlagbér változás és a medián bér változás mennyire hasonló.
Logikusan azért az átlagbér és az infláció ennél közelebb kellene legyen egymáshoz.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Brandynew #123177 üzenetére
Warren Buffett:
Soha ne fektess olyan üzletbe, melyet nem értesz.
Inkább higgyj neki.
Credifiel, ID Finance, IuteCredit, Eleving, Esto...
Biztos olyan jól ismered őket, hogy jobban meg tudod állapítani hogy mekkora a kockázata a nekik nyújtott hitelnek, mint a helyi kötvénypiaci szakértők?jóval magasabb az éves kamat, mint az állampapíroknál. Ennek az az oka, hogy ezek vállalati kötvények, intézményi befektetőknek
Frászt. Az ok az, hogy ekkora a kockázati feláruk."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #123169 üzenetére
Az ingatlanoknál az ár hosszútávon átlagosan az inflációval nő,
Ezt már sokadszor olvasom tőled, de jelezném hogy az én ismereteim szerint ez nem így van. A lakóingatlanok ára hosszú távon az átlagos bérrel korrelál a leginkább. Az átlagos bérek és az infláció persze összefüggnek, de azért lehet köztük különbség.
A korelláció ráadásul csak hosszú távú. Van, hogy az ingatlanpiac túlfut, van hogy lemarad.
Az inflációval leginkább az arany megy együtt hosszú távon.Tudtok egyébként olyan pénzügyi terméket, amely kifejezetten a lakóingatlanok értékét követi? Ingatlan bef. alapok vannak ugyan, de azokat a költség miatt kerülni érdemes. Van jobb ötlet mint a REIT szektor ETF?
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz bbsofficial #123119 üzenetére
áttolnátok most egy lakásba még a "jövő évi pénzeső" előtt, kis hitellel vagy szülői rásegítéssel?
Nem.
kicsit megtorpanva, hogy mihez kezdjek magammal ( ), saját részre ezért most nem szeretnék semmit.
Főleg ezért nem.
Az ingatlan egy kifejezetten nehézkes reáleszköz. Minden vételen és eladáson buksz kb. 10%-ot (ingatlanközvetítői díj, adók, jutalékok, hitel, stb.). A kiadás macerás. A saját tulajdon beszűkíti a lehetőségeidet (pl. külföldre távozás, vagy munkahely máshol).
Sokkal egyszerűbb a pénzpiacon fektetni be, akár ingatlan-fókuszú eszközbe is.
-
Ixion77
addikt
válasz adalbert1 #123105 üzenetére
vagy tényleg bontatlan csomagot kell eltenni vagy egy amúgy is értékes lapot
A maiakból szerintem már teljesen mindegy mit teszel el, sosem lesz értékes. Annyira felhígította a gyártó az évi 4+ új szériával, két évnél régebbiek folyamatos kivezetésével, soknyelvűséggel, új szabályokkal (amelyek az offline játékot élvezhetetlenné teszik) hogy csodálom hogy bárki foglalkozik még vele egyáltalán.
22 éve ... valami ritkább aranyérmét
Az elmúlt 22 évben az arany ára dollárban 8-szorosára, forintban kb. 15-szörösére nőtt. Szóval ott valami nagyon nem stimmel, ha máig ugyanannyit ér. Vagy eredetileg csak 10K volt, vagy nem arany csak azzal bevont.
-
Ixion77
addikt
Az AI buborék hajtja.
AI-hoz sok adat kell, a META-nak meg sok van. Azon kevés cég egyike, ahol legalább sejteni lehet, hogy hogy lesz az AI-ból pénz.
Persze én is túlzásnak találom már rég. Szerintem MSFT vagy AAPL sokkal jobb helyzetben van "AI-ból pénz" téren. De én csak egy emberke vagyok, a piac nálam sokkal okosabb.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest