Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egér probléma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
Ott talán nagyobb biztonságban van, ha lehet ilyet mondani, mert ott válogatott, minőségibb projekteket vesznek be. DEX-en meg magadnak kukázod ki őket, és lehet mellényúlás.
Hard wallet-et nem tudom, én csak MetaMask-on keresztül vagyok, meg régebben Trust Wallet-et használtam, Crypto Trade topikban biztos tudnak ezzel kapcsolatban segíteni.
-
KMT
addikt
válasz
nort_on #55089 üzenetére
A nem DEX váltókon van kockázata ezeknek? Azon kívül, hogy váltón van a coin, nem saját tárcában.
Hardveres tárcán keresztül megoldható valahogy?#55085 Oppenheimer:
Stabilcoin-ról van szó. Azért az nem rossz kiülni az eséseket, vagy úgy "kiszállni", hogy nem akarod fiat pénzre váltani, hogy mondjuk ne legyen leadózandó. Pl aki mostanában realizált profitot, de megvárná a beígért adócsökkentést, logikus addig stabilcoin-nal stake-elni. -
Elemental
addikt
válasz
PredatorZoli #55090 üzenetére
Köszi!
Közben beszélgetés után kaptam nyugdíjbiztosítási ajánlatot a nyugdíjmáskéntes csajtól. Évi 360k befizetés, 3% értékkövetés, nettó 5% átlagos hozam évente.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
VirsLee #55076 üzenetére
Ez az állítás azért nagyon grízes. Számos tanulmány vizsgálta már, hogy a múltbéli tapasztalatok alapján mire lehet számítani olyankor, amikor ATH van. A helyzet az, hogy az időnek a többségében vagy ATH van vagy ahoz közeli. Ha ezt vennénk alapul, akkor nagyjából szinte sose lett volna érdemes beszállni. Az ATH nem jó indikátora korrekciónak, a legjobb hatékonysága pedig a lumpslum investingnek és a folyamatos befektetésnek van, nem a piaci időzítésnek.
10 éves táv egyébként kellően hosszú, pláne ha nem egy összegben azonnal fog megtörténni a kivonás sem. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
VirsLee #55091 üzenetére
Mondjuk azért a felgyűlt pénzt nyeszen a legjobb etf-be tenni, az meg nem olyan sok helyen elérhető. És ha már a havonta befizethetett pénzt évente 1x át akarod tolni abba, akkor már nem mind1.
Nyesznél akár aktív, akár passzív a stratégia, kardinális kérdés az elérhető termékek köre. Ez ugye eleve elég szűk, ha az a szűk réteg pont hiányik akkor elég csúnya a sztori. -
VirsLee
őstag
válasz
PredatorZoli #55090 üzenetére
Na igen, de azt lássuk be, hogy aki egy NYESZ számlán akar állampapírt és néhány ETF-et venni mondjuk, amin az első befektetés ingyenes, akkor nem igazán lesz árban különbség a szolgáltatók között.
Nem fog aktívan kereskedni, full mindegy mennyiért tud a NY-i tőzsdén bármit is venni -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Elemental #55087 üzenetére
Hogy miért ne ott nyiss? Mert az sz.r, ha nyersen, röviden és tömören akarnék fogalmazni
https://szendreiadam.hu/wp-content/uploads/2019/05/ertekpapirszamla-osszehasonlitas-1536x1056.jpg
Itt van egy összehasonlítási táblázat az egyes szolgáltatók értékpapírszámláiról. Látható, hogy lálluk az egyik legdrágább az egyes piacokon a papírvásárlás, és ezen felül a befalapjaik sem valami patinásak, ha engem kérdezel. (Ádám értékelése szerint például a cib értékpapírszámlája egy 10-es skálán 2-es, vagyis az összes közül a legalacsonyabb)
Jelenleg magyarországon 3+1 szolgáltató van, akinél van értelme vagyis szabad értékpapír számlát nyitni. Random capital, Erste, KBC equitas illetve magyar államkincstár, de utóbbinál csak állampapírt lehet tartani.
A pénz átjuttatása megoldható ingyenesen bármelyikhez, például revolutra juttatva a pénzt kártyás fizetéssel, majd onnan utalva.
Ha nem veszed a fáradtságok hogy nyiss a fentiek egyikénél akkor hosszú távon csúnyán rácseszel és akkor finoman fogalmaztam. Ez egy buta magyar mentalitás hogy azért nyitok ott mert már úgyis ott van a számlám, ezt nagyon ki kell nőni. Pont ezt használják ki hogy meglopjanak.
Igen, tudsz dolgokat vásárolni nyeszre havonta, akár automatikusan is. Az állampapírnak van lejárata, 5 év, így lejáratkor újra be kell fektetni a pénzt. Teljesen automatizálható a havi befektetés ha pl Erstés befektetési alapot veszel, ekkor egy állandó utalással és a benne levő megfelelő közleménnyel meg tudod adni mit vegyenek neked minden hónapban a pénzedért.
Nyesz esetében az évi max jóváírás 100 ezer. 130 ezer az a nyigdíjbiztosításkra vonatkozik.
Éppen ezért nyeszre évente max 500 ezret éri meg tenni vagyis havi 41667 forintot. Ha ennél többet szeretnél, akkor az ezen felüli maradékot vagy ÖNYP-be lehet tenni, vagy államkincstárnál pl állampapírba. -
nort_on
senior tag
-
Elemental
addikt
válasz
PredatorZoli #55025 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a választ!
Most ez irányba hajlok, amit írtál, az egyszerűség végett.
A kérdésem, hogy mért ne a CIB-nél nyissak NYESZ-t? Eleve ott van a pénzem, az átvezetés legalább ingyen volna. Gondolom az a tuti, ha a feleségemnek is nyitok egy külön számlát, az adójóváírások végett.
Ha pl nyitok egy NYESZ-t ott működhet ezek szerint, hogy havi x összegért vásárolok, legyen az akár magyar állampapír, vagy bármi, és annak elvileg nincs lejárata, folyamatosan kamatozik?
A CIB honlapján az szerepel, hogy az évi adójóváírás max 100k, úgy tudtam mindenkinek 130k a plafon.
"Akár évente 100 000 forint előtakarékossági támogatásban részesülhet (130 000 forint azok esetében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt töltötték be)." -
Stanlee
őstag
Szerintem a legtobb nagy es regi cegnel a UX nem igazan fontos. A Randomnak se tartana semmibol egy olyan feluletet kialakitania, ami megkonnyiti a felhasznalo eletet. Tudom, penz, de sokan valoszinuleg a rossz felulet miatt nem hasznaljak.
A binance annyira egyszeru, hogy engem is nagyon gyorsan trade-re sarkall.
-
haly
őstag
Apropo kripto:
Van más is, aki stable coinokba pakolja a pénzét és azokat leköti?
Csomó kripto-tőzsde, bróker kínál ilyen szolgáltatásokat és nem kevés a megtérülési ráta. Pl. dollár alapú stable-coinok általában 7% és afölött fizetnek. Érdekelne, hogy más is pakolt-e már ilyenbe?Ezen kívül egyébként rengeteg más terméket is kínálnak, de nagyon nagy kockázattal jár még kripto világon belül is! (Liquidity pools, staking, etc.)
-
Kobe
veterán
válasz
Lex Icon #55082 üzenetére
Ez igaz, de en pl lattam par kulfoldi nagyobb amcsi bank feluletet is, ok nagy piacra / nagy halakkal is dolgoznak es a legtobbnek megis turosbuktat sem er a "gyari" ertkepapir szamla felulete pl
Itt erosen ervenyesul a startup jelleg is, egy binace rogton a toolt rakta elore, egy barmilyen nagybank meg hiaba akarna agilissa valni, oeokolte a 10-20-30 eves rendszereket es inkabb hagyjuk a fenebe hozzaallas van -
Lex Icon
senior tag
-
Kobe
veterán
válasz
Stanlee #55078 üzenetére
Hat igen, szerintem a binace mobilappjanak kene valahol az "industrial basic" nek lennie minden exchangenel, nem egy random vagy tarsai fele cuccnak :)
Jelenleg a 3rd party appok is inkabb erre a szegmensre vannak raallva, pl a 3commas es tarsai, pedig bazi jo/atlathato cuccokat csimalnak ami mindenhol fontos, pl egy megbizasban SL/TP szintek beallitasa + trailimg hozzaadasa
-
Stanlee
őstag
Ma mar olyan szinten vannak a kripto borzek, hogy egyszerubb belepni a kriptok vilagaba es adni-venni, mint reszvennyel kereskedni.
Mo-n olyan arak vannak befszamlara, hogy sokan mar ezert se neznek ra. A kripto app-ek iszonyat egyszeruek, harmat nyomkodsz es vettel-eladtal. Feltoltes kartyaval es mar "kereskedhetsz" is.
Ez kell a fiataloknak, akik nem tudjak, mit kezdjenek a penzukkel. A tozsdere nem akarnak menni, mert az "bonyolult". A kripto meg kiszolgalja az igenyeket. Nagy megtakaritasra nincs penz es ido, de a kriptoba betolnak havonta barmennyit, mert ott latja napi-heti szinten, hogy tortenik a penzevel valami.
A robinhood is azert ennyire nepszeru kint, mert iszonyat egyszeru a hasznalata es olcso is.
A nemet bankom (comdirect) egy NYSE reszvenyvasarlasra kiszamlaz 24-25 eurot. A degiro az mar olcsobb, kb. 1-2 €/tranzakcio, de ott meg mar be van szukitve a valasztek, ezert hasznalom a dragabb comdirectet. Na ez a binance meg coinbase es nem tudom miknek a vilagaban nincs. Olcso a hasznalatuk, es sokaknak ez szamit.
-
SzGee
aktív tag
válasz
VirsLee #55076 üzenetére
na igen, csak kérdés, hogy ez-e a csúcs? vagy még lesz 50% emelkedés korrekció előtt?
mivel a kivétel sem egyösszegű és pont 10 év múlva esedékes, ezért én is egyértelmen indexkövető ETF-et ajánlok, amikor pedig ki kell belőle venni pénzt, akkor ki kell venni, nincs mese, lehet ez jobb vagy rosszabb árfolyamon is, ugyanúgy leátlagolódik hosszú távon, mint a vétel
én úgy számolok, hogy havonta a teljes összeg 300-ad része gond nélkül kivehető hosszú távon úgy, hogy a tőke nem sérül - kivéve persze egy évtizedes bear piacotui: nyilván 10 év alatt havi 30 ezerből nem lehet normális nyugdjat összegyűjteni
-
VirsLee
őstag
válasz
PredatorZoli #55074 üzenetére
10 éves távra nem szabad a csúcson s&p etf-et venni. Alapvetően ilyen távra (sem) már nem játszik a 100% részvény portfólió.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Befalapot tud venni havi 1 forintból is, épp ezért jó, kis összegre is működik.
Ráadásul például az ersténél a nyeszre vett befalapnak nincs vételi és eladási jutaléka. Így még a hosszú távú éves költsége is megspórolható a befalapnak úgy, hogy fél vagy 1 évente eladja az ember a havonta összevásárolt alapot és vesz helyette néhány s&p etf-et. -
válasz
PredatorZoli #55070 üzenetére
Nyeszre mit lehet venni havi 30k-ból?
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Mercutio_ #55067 üzenetére
Árfolyamban elméletileg ennek pillanatnyi (ugrásszerű) hatása nem szabad hogy legyen. Bár érdekes kérdés hogy az egyes egyedi papírokra egy egy nagyobb százalékú holding eladása okozhat-e anomáliákat, de tételezzük fel hogy se eladás se vétel nem okoz esést/emelkedést, mondván hogy ezek nagy és likvid papírok.
Hosszú távon az árfolyam meg nyilván attól függ, hogy fog menni az amire átcserélik a dolgokat.
Költség szempontjából az éves alapkezelési költségben elvileg bele van kalkulálva hogy nagyobb rebalanszok is vannak, tehát eseti plusz költség nem várható tőle.
Kockázatban akkorát hogy mintha value-ba fektetnél (úgy hogy adsz el growth tech-et és abból a pénzből), az meg véleményes hogy mennyire kockázatos, szerintem annyira nem az
Egyébként a srácok akik aktívak a ucits faktoros fórumon, már jóideje előre jelezték hogy ez a rebalansz meg fog történni, mert ez egy viszonylag jól kikalkulálható dolog az elmúlt fél-1 év mozgásai alapján. Sokan külön erre vártak. A momentum value regime időszakokban is jól szokott menni, nem csak growth-ban, elég univerzális, mert kvázi idomul az aktuális helyzethez. -
Mercutio_
félisten
válasz
PredatorZoli #55064 üzenetére
És ez árfolyamban, költségben, kockázatban milyen változást hoz?
-
Menotti
aktív tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
Nagyon jó ismerősnek NN-es unit-linked életbiztosítása van.
Szerintem ennél bármi jobb lehet.
A tények:
Nyugdíj:kb.10 év múlva
Mivel járna a legjobban?: Önyp,esetleg valami lusta portfóliós etf
Egyik szitu:kezdés a nulláról, 30e havi befizetésekkel..
Másik szitu:egyszeri kb.1 milliós egyszeri befizetés + 30e havi befizetésekkel..
Válaszokat előre is köszönöm. -
nort_on
senior tag
válasz
Oppenheimer #55061 üzenetére
Előző héten ment az ekézés, meg a FUD ezerrel, 50%-os zakó, ma meg hirtelen jött egy Goldman Sachs interjú. Érdekes, hogy milyen véletlenek vannak...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #55062 üzenetére
Igen, az összes MSCi indexnek most 27-én lesz a rebalansza ahogy olvasom (magának a fundnak pedig ha jól tudom 31-én van a rebalansza). Mivel ennek ugye több mint háromnegyede USA, ott is hasonló mértékű lesz a turnover, noha lehet hogy egy szösszenettel kevesebb lesz azért ott a rekord 68%-nál, de nem sokkal. Egyébként szerintem nincs ezzel gond.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #55060 üzenetére
Ebben is lesz gigarebalance? Ilyenbol tartok egy kicsit.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Egy érdekes esemény lesz a héten a faktoros etf-ekkel kapcsolatos témában.
A momentum fundban lesz egy eléggé brutál nagy (állítólag mindenidők egyik legnagyobb mértékű) rebalansz, áttérnek value-ra, megszabadjulnak a tech meg a healthcare javától, helyette sokkal több finance és ipar lesz benne.
Ez is igazából a fordulópontot mutatja a value irányába.
Cikk:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-24/a-16-billion-quant-etf-trade-is-set-for-an-astounding-shakeup?sref=lSuy1ocu -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #55056 üzenetére
Tegnap megérte volna ETH-t venni. Megint nem várta meg a dip hogy legyen pénzem. Irány ismét a hold.
-
Peetey91
senior tag
Sziasztok!
Az Elemzésközpont fizetős "Tőzsdetanfolyam" kurzusát valaki elvégezte már, vagy hallott róla, van személyes tapasztala?
Kicsit szeretném tovább bővíteni, elmélyíteni a mostani tudásomat, ez pedig elég jó tematikának tűnik, talán kellően részletes is.
Általában a honlapjukon levő cikkek, írások jók szoktak lenni, vajon ez is hozza a szintet? Ha úgy van, nem is sajnálnám rá a pénzt, lehet jobban járnék mint random könyvekkel, össze-vissza cikkekkel. (Az itt általában ajánlott könyveken már túl vagyok)
-
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #55052 üzenetére
-
Stanlee
őstag
válasz
PredatorZoli #55037 üzenetére
HODL van ezerrel, aki meg most nem mer belevenni, az nyul. Szerintem nem fog ide jonni az, aki felezte a zsetont az ATH-on vett BTC vagy ETH portfoliojaban.
A legnagyobb megdobbenessel kollegaim hallgattam a heten, hogy milliokkal vannak benne, igaz mas "megtakaritasuk" nincs. OMFG...
-
Sub-S
senior tag
válasz
PredatorZoli #55049 üzenetére
Ez csak európai okosság, máshol lesz kereskedés hétfőn ugyanúgy(NYSE, NASDAQ...). Ott majd egy héttel később hétfőn lesz szünnap(Memorial Day).
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Semmi nem változott, tartom tovább.
De adom hogy jön az apóka aki már ötödjére megmondta hogy a crypto lufi! Hisz most felezett a bitcoin 64-ről 32 ezerre. Oh wait... 😂 -
Sub-S
senior tag
válasz
PredatorZoli #55044 üzenetére
Hétfői érdekesebb lehet azért mint a keddi.
-
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #55039 üzenetére
-
aujjobba
addikt
válasz
alex devil #55042 üzenetére
De ha mostanában indítottad, vagy péntek késő délután, akkor valószínűleg kedd reggel lesz abból.
#55037 Vadász:
Nekem kezd tetszeni, nincs még kriptom (kivéve az a 0.0036 XMR amit magamnak bányásztam), de a végén lehet beleugrok ETH-ba buy&HODL alapon, aztán nézem ahogy lenullázódik. -
Sub-S
senior tag
válasz
Ezért kellemetlen olyannal játszani sima tőzsdéről amivel az ember tehetetlen kereskedési időn kívül mert ha akkor jön az összeomlás akkor csak a pislogás marad és az ima.
Az meg azért a templomban picit többet ér.
-
kovisoft
őstag
válasz
alex devil #55036 üzenetére
Nekem múltkor másnap reggelre érkezett meg.
-
nort_on
senior tag
válasz
Khm, csak nem azon gondolkozol, hogy beszállj?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Egyébként a have fun saying poorosok most hogyan vélekednek a kriptóról? Mert végsősoron ha tuti a buli akkor most érné meg jelzálogot dobni a házra.
Erőteljes emelkedést vártok a közeljövőben vagy masszív pofáraesést? Cuppan lefele szépen ahogy nézem. -
alex devil
senior tag
Szevasztok,
Mennyi idő alatt érkezik meg a pénz a folyószámlámra máp+ visszaváltása után? -
PredatorZoli
Topikgazda
Nem irtál pedig butaságot, mindkét állítás igaz. A végösszeg (azonos hozamot és költséget feltételezve egy nyesz és tbsz esetén) 20%-al fog eltérni. Nyulván minél hosszabb az időtáv, ez a 20 százalék évesítve (annualized retourn) egyre kevesebb. De attól végösszegben meg lesz a 20% diferencia.
-
VirsLee
őstag
Nyilván egy erősen leegyszerűsített számítás, de csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy ha nagyon sok van még hátra, akkor igazából semmi jelentősége annak a +20%-nak. Ellenben, ha csak 10 év van mondjuk hátra, vagy 5 év, akkor jelentős lehet, de még itt is csak a befizetéshez képest, hisz ha van bent már 30 milliód, akkor az, hogy kapsz rá 100k-t, nem fog igazából semmit számítani, hisz 6% éves hozam is 1.8m lesz, nem 100k
Ezért is érdemes, néhány esetet leszámítva, a vége felé beugrani a kötött konstrukciókba. -
VirsLee
őstag
válasz
Elemental #55024 üzenetére
A költségek miatt ÖNYP-t csak akkor érdemes nyitni, ha
1. a munkáltatód hozzájárul, így némi ingyen pénzhez jutsz
2. viszonylag közel már a nyugdíj <15 év, mert itt már érdemi hatása van az adójóváírásnakMost van még 22-23 évetek. Szóval érdemes még valamennyi kockázatot bevállalni.
Adójóváírásos konstrukciók esetén az éves befizetésre kapsz 20%-ot. Nyugdíjbiztosítással nem is érdemes számolni, olyan magasak a költségek. ÖNYP esetén még szintén lehet horror költség, szóval nézzük a NYESZ-t. Itt a költség már jó, ellenben korlátozott az elérhető (alacsony költségű) papír. Egy ETF költsége lehet kimondottan alacsony is, olyan 0.07-0.4% nagyon sokat találni. Ezzel szemben az aktívan kezelt befjegyek éves költsége lehet akár 2-3% is.
Amikor megkapod a 20% adójóvírást, az elsőre jól mutat a számlán, hisz 500k-ból lett 600k, de igazából a 20% 23 éves távon már csak évi 0.87% különbség, ami arra sem elég, hogy az esetleg drágább eszközeid költségét fedezze. Elég érdemes inkább az utolsó 10-15 évben erre fókuszálni.
Amennyiben nem szeretnél semmi árfolyamhoz kapcsolódó kockázatot vállalni, akkor nyiss egy NYESZ-t és vedd rá MÁP+ és PMÁP 5 évest vegyesen éves 500k értékben.
Egyéb esetben a helyedben 7-8 éven keresztül TBSZ-en vásárolnék ETF-eket + mellé valamennyi állampapírt. Fontos megjegyezni, hogy 15 éve is nagyon rossz üzlet volt állampapírt venni, és most közel állunk ahhoz, hogy megint rossz üzlet legyen ez. A kamatprémium mértéke 3.5-4%-ról már lecsökkent 1.4%-ra. Szóval maximum annyira jó már most is csak az állampapír, hogy talán lassabban inflálódik a pénzed. Érdemi hozam nem igazán van. Manapság inkább megszokásból veszik az emberek, plusz azért mert kis eséllyel veszítesz tőkét :)
Amit fel kell hoznunk még a kötött konstrukciók mellett ellenérvként, hogy
- van egy felső limit, amennyit érdemes betenni (NYESZ 500k/év, ÖNYP: 750k/év, biztosítás 0 azaz NULLA forint / év)
- ha 60 évesen elveszíted a munkád és nincs egyéb megtakarításod, csak ilyenek, akkor lehet, hogy 5 éven keresztül azt fogod nézni, hogy ott van a számládon 30 millió forint, Te pedig nem, vagy nagyon nehezen, feleslegesen plusz adót fizetve férsz csak hozzá, egyébként pedig tolhatod a csirkefarhátat éveken keresztül
- "az úr adta, az úr elvette": azaz bármikor előnytelen módon változhatnak a feltételei, ahogy az ÖNYP esetén már volt is rá példa (30%->20% jóváírás), szóvalEzek alapján remélem lesz néhány kérdésed és azon a vonalon tudunk már konkrétabban segíteni.
-
aujjobba
addikt
válasz
bandus #55028 üzenetére
A CFD igény alapján nekem nem a buy&hold ugrik be elsőnek
Inkább ezek a figyelmeztetések a CFD-vel foglalkozó szolgáltatók weboldalán:
‘Ennél a szolgáltatónál a lakossági befektetői számlák 72%- án veszteség keletkezik a CFD-kereskedés során.’Nem is teljesen értem, hogy kezdők miért éppen az ilyen szerencsejátékokba akarnak rögtön fejest ugrani.
-
ha csak buy and holdban gondolkozol akkor szerintem a random capitelnél nem kell több.
-
TheProb
veterán
Ha Revolut-ról szeretnék "feljebb lépni", külföldi tőzsdéket elérve (Pl. NASDAQ) részvények/CFD (e.g. Tesla, TSM, MongoDB), esetleg S&P500 vásárlása kapcsán, akkor mit ajánlanátok most?
Lehet külföldi platform is. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
PredatorZoli #55022 üzenetére
Nem arra értem. Tisztában vannak, hogy a nagy jutalékú cuccból tudnak megélni. Arra értem, hogy a pontos költségszerkezetét nem ismerik annak, amit ajánlanak.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Elemental #55024 üzenetére
Én igazából nektek azt javasolnám, hogy nyiss egy Erstés értékpapírszámlát, azon egy NYESz-t, és állítsatok be egy állandó utalást havi 41667 Ft-al úgy, hogy ezáltal Erste futures befalapkat automatikusan vásároltok rajta. (gyakorlatilag az állandó utalás közleményébe kell beírni a csomag kódját, például EP02 egy globál csomagnál)
Szerintem ti nem akartok vele foglalkozni túlontúl sokat, és szerintem ez a nyugdíjpénztárnál jobb lesz.
Célszerű lehet egy globál mix csomagot választani, ezzel lesz benne egy élhető arányú részvény kötvény arány amivel hozam is várható vele (EP02 vagy hasonló). -
Elemental
addikt
válasz
VirsLee #55023 üzenetére
Ismét köszönöm mindenkinek a válaszokat!
43, 42 év.
Elfogadható, ha nem férek hozzá nyugdíjig, így is terveztem.
Gondolom 65 évesen megyünk nyugdíjba, ha addig nem tolják még feljebb.
Fizetünk SZJA-t mindketten, tudunk jóváírást igénybe venni.
Nincs semmi ilyesmi, a CIB-nél van egy sima lakossági számlám. -
VirsLee
őstag
válasz
Elemental #55017 üzenetére
Fussunk neki újra.
- Pontosan hány évesek vagytok?
- Elfogadható olyan megtakarítási forma ahol nyugdíjig nehéz hozzáférni a pénzhez?
- Várhatóan hány évesen tudtok hivatalosan nyugdíjba menni?
- Fizettek SZJA-t? Jogosult vagy adójóváírást igénybe venni?
- Van értékpapír számlád / önkéntes nyugdíjpénztári számlád / államkincstári számlád?
- Melyik banknál vezetitek a számlátokat?Ha ezekre válaszolsz, akkor spórolunk neked néhány millát gyorsan. Csak szólok, hogy azon a fostalicska oldalon azért ingyenes a "tanácsadás", mert pl. Egy havi 50k-s nyugdíjbiztosítás esetén szerződéskötés után rögtön kapja a 700k-t a "tanácsadó". Ezt persze később tőled vonják le
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Elemental #55017 üzenetére
Főoldalukról:
"
Krasznai Linda
Tanácsadó
Közgazdász végzettség, ~10 éve szakértő a lakossági piacon, elsősorban megtakarítási és befektetési területeken.
"
3 éve még a grantisnál volt (grantis/nyugdijbiztositas.com), akkoriban beszéltem pár "ingyenes" tanácsadóval, következetesen mindegyiktől több nyugbizt ajánlatot kaptam, mint számomra ideális lehetőségek. Lindánál rákérdeztem, miután elmondta a szerinte fontos dolgokat, hogy pontosan hol milyen költségeket vonnak le egy konkrét általa ajánlott nyugbiztnél, és mondta, hogy kérdezzem meg a kalkulátorukat író srácot..
Én inkább azt láttam, hogy általában ők maguk sem ismerik azt, amit árulnak és valamiért nagy jutalékú konstrukciókat ajánlanak.
Valójában nincs olyan, hogy ingyenes tanácsadás. -
Elemental
addikt
Nagyon köszönöm srácok az észrevételeket!
Megadtam az elérhetőségeimet a nyugdíjmásképpen oldalán, megnézem miket ajánlanak.
-
válasz
Boost3er #54999 üzenetére
Az önyp nem rossz konstrukció szerintem, nekem is van bár minimális pénz rakok bele, de majd később tervezem növelni. A nyesz valamivel jobb, de kicsit macera, meg rendes etfet nem nagyon tudsz venni, olyanom is van. Persze a TBSZ-re jóval több pénzt rakok (kb. 15-ször).
Ami fontos az önyp-ről:
- A nagy kötvény arányú portfóliók nem szerencsések, hiába ajánlja idősebbeknek
- 10 év után fel lehet venni a hozamot adómentesen. Azt mindenképpen fel kell venni és max. befizeted újra vagy mehet nyeszre. Ezzel növelheted az állami támogatást. Utána meg 3 évente felveszed a hozamot és megint ugyan ezt játszod.bandus: ha az önyp-t állomasítják akkor valószínűleg a tbsz-t is
-
Pá
addikt
-
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
123xyz #54988 üzenetére
Próbálom minél rövidebben:
Bárhova is fektetsz be, hosszútávon a részvények miatt lesz érdemi hozamod.
Akár etf-ről, befektetési alapról vagy biztosítós eszközalapról beszélünk, valamilyen részvénypiacra fognak befektetni, pl. USA és kb annak a részvénypiacnak a hozamát kapják.
Emiatt a bruttó hozama kb mindegyiknek ugyanaz lesz. A valós nettó hozam meg a bruttó hozam - költségek.
Egy etf költsége 0 - 0.5% között mozog / év.
Egy befalap 1.5%-2% között van.
Egy nyugdíjbiztosításos eszközalap meg 2% és 4% között van.
Ha neked 30 év alatt évi 6% nettó hozam összejön egy átlagos 3% TKM-es nyugbizttel, akkor etf-fel 9%-hoz közeli lesz az éves hozamod.
Csinálj egy excelt és hasonlítsd össze a kettőt, egészen brutális különbség fog kijönni. -
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #55009 üzenetére
+1
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
Attól, függ, hogy mihez képest nézzük. Természetesen benne van. Én mégis azt gondolom, hogy az a racionális és jó döntés, ami a mai ismereteink szerint a legjobb eséllyel hoz számunkra megfelelő eredményt.
Mert van ugye jó és rossz döntés, de a csavar a dologban, hogy a jó és a rossz döntésnek egyaránt lehet pozitív és negatív kimenetele. De a jó döntésnek valamivel nagyobb eséllyel lesz pozitív mint amennyi a rossznak. Bárhogy is, a jövőbe nem látunk, de szerintem fontos, hogy a döntéseit az ember utólagosan reálisan értékelje nem csak azt nézve, hogy mi lett a kimenetele, hanem hogy az akkori információk alapján az racionális döntés volt-e. -
KMT
addikt
válasz
PredatorZoli #54993 üzenetére
Ez jó, de tegyük hozzá, hogy évtizedes távon azért benne van, hogy nem lesznek ennyire előnyösek az állampapírok.
-
Mercutio_
félisten
válasz
PredatorZoli #55005 üzenetére
A jelenlegi árfolyamok mellett is az S&P500 a legjobb döntés, vagy NYESZ-re szűkebb a vásárolható etf-ek köre mint tbsz-nél?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Boost3er #54999 üzenetére
Neked 30 évesen TBSZ-re ETF nagyon tömören és röviden.
Szülőknek igazából így nagyobb havi összeggel az önyp nem annyíra rossz, lehetne rosszabb is. Van persze ennél valamivel jobb megoldás, de azzal már foglalkozni kellene egy kicsit minden hónapban, az már nem csak annyi hogy állandó utalás be van nyomva.
Így tehát ha egy kis plusszért cifráznák, akkor NYESZ számlát érheti meg nyitni, és ott vagy hagyományos befektetési alapot vásárolni (ezt még több banknál akár állandó utalással is meg lehet valósítani, így például az ersténél biztos), vagy még jobb, ha 3 havonta vásárolni S&P500-as ETF-et. Ezzel annyi a nehézség, hogy darabja 120 ezer, és nem lehet tört darabot venni, így 3 havonta tudnának venni egyet, meg néha még egyet a maradékokból. -
Dare2Live
félisten
válasz
Elemental #55001 üzenetére
cibnél az állományi díj ami +költség nem az értékpapír számla.
Nem nagy összeg de akkor is áknál ingyenes.
szerk: akkor lehet értelme cibnél ha ez kell a magnificához. Nekem pl ha lejárnak TBSZek ott kell hagynom 10misit mert különben ugrik a magnifica ami meglátszik hitelkamatnál.
-
Boost3er
tag
válasz
nort_on #55000 üzenetére
Igen, van adójóváírás. Egyébként pénztár szinten, szerintem a lehető legjobbat választották, de nekem meg így is magasnak tűnt a költség.
jelenleg “közepesen” kockázatos portfolioban vannak, érdemes lenne atrakni őket kockázatos vagy a legkockazatosabba?Másik kérdésemre a választ megkeresem fentebb, köszönöm!
-
Elemental
addikt
Köszönöm a válaszokat, srácok!
Ez egy új szempont, gondolkodom rajta.
A CIB-nél nem kell számlát nyitnom, most is ott van, vagy ez egy értékpapír alszámla lenne, ami plusz költség?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Bomba ár! Microsoft Surface Pro 5 Wifi - i5-7GEN I 4GB I 128GB SSD I W10 I Cam I Garancia!
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest