- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Canon EOS DSLR topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
warn!ng
tag
válasz Mauzes #51037 üzenetére
Szia, ezt találtam:
"Ahogy azt már fentebb is írtuk, minden befizetésünket automatikusan a gyermekünk születési évében kibocsátott Babakötvénybe fektetik, ami egy változó kamatozású, speciális állampapír. Kamatozása az inflációhoz van kötve, ami felett egy 3%-os kamatprémiumot nyújt. Ez 2021-ben azt jelenti, hogy 3% garantált kamatprémium + 2,7% infláció, vagyis az éves kamat összesen 5,7%.
A kamat mértéke egyébként a mindenkori infláció mértékétől függ, ezért egy deflációs (negatív inflációs) évben a kamat mértéke mindössze 3% lesz. Ez a kamatprémium ugyanis fix, amit évente egyszer mindenképpen jóváírnak a teljes megtakarított pénzünk után."
Én beállítottam egy állandó átutalást havi ismétlődéssel a fiam 18 éves koráig a bankomnál és direkt a számlaszámára utalok amiből automatikusan babakötvény képződik a start-számlán.
[ Szerkesztve ]
-
warn!ng
tag
Sziasztok, egy ideje olvasgatom már ezt a fórumot és természetesen több cikket is elolvastam ETF témában, de egy dolgot egyelőre nem sikerült teljesen megértenem. Szóval vannak a long célokra vásárolható ETF között olyanok amik az osztalékok kifizetik (distributing) és visszaforgatók (accumulating).
Lévén ez egy tőzsdén kereskedett termék, tegyük fel azt a vegytiszta szituációt, hogy vettem 1000 darab ETF-et 5 EUR darabáron 2015-jan-01-jén, ami accumulating és tartom 5 évig, és minden évben 3%-ot megy fel az ára. Nincsen veszteséges időszak, mondom vegytiszta képlet.
eljön 2021-jan-04, kitalálom, hogy eladom. Ez esetben az ETF értékpapír eladási árában fogom realizálni a nyereséget? tehát az évi fix 3% növekedés miatt az ETF ára valahol 7,21 körül kell hogy legyen, mivel követi az indexet? Ezt a kereslet/kínálat tudja befolyásolni?
Míg a distributing ára gondolom ennél lassabban halad mert az osztalékfizető papírok eredményét elutalják nekem, a nem osztalék fizető részvények eredményét meg gondolom beleépítik az árba?
Bocsi ha triviális amit kérdezek de erre egyértelmű leírást még nem láttam, vagy nem jól értelmeztem.
szerk.: természetesen a nyereségből lejön még az expense ratio, ami legyen itt 0,1%
[ Szerkesztve ]
-
warn!ng
tag
válasz mgoogyi #52541 üzenetére
Nagyon köszönöm a gyors választ.
Az etf árfolyama a mögöttes termékek árát követi, azaz a benne lévő részvényekét.
Ezek árát a kereslet-kínálat mozgatja.Tehát itt beállítani egy vételi limitet lényegében a teljes ETF portfolióban történő piaci folyamatokra történő várásnak felel meg. Tehát ha az 5 euros papírt 4.5 euron akarom megvenni akkor lényegében arra számítok, hogy a teljes etf-ben reprezentált részvény pakk esni fog? Magyarul blőd hülyeség
Plusz tanulság, hogy aki nem tudja zsebből a kamatos-kamat számítás képletét mert már elfelejtette az tanuljon tovább... köszi.
[ Szerkesztve ]
-
warn!ng
tag
válasz mgoogyi #52545 üzenetére
Köszönöm! Azt hiszem világos, akkor kinézek valamilyen árat és/vagy darabszámot ami reális és belefér a büdzsébe, mert itt olyan nagy kilengés nem igazán jellemző.
Valami elképesztő ez a közösség itt a ph-n
Akárhányszor hoz össze a sors új arcokkal itt, mindig megdöbbenek, hogy micsoda segítőkészség van az itt lévőkben.[ Szerkesztve ]
-
warn!ng
tag
Sziasztok,
Technikai kérdés az SXR8 (BÉTa piacos) ETF kapcsán.
Pont tegnap vásároltam be ebből a papírból (121.700 Ft-ért) és ma reggel kiváncsiságból ránéztem az árfolyamára, azt írta, hogy 133.000 Ft-ért volt kötés.
És valóban: [link]
Itt látszik is, hogy valaki vagy valami az előző piaci árnál közel 10%-kal többért vette meg.Ilyen kiugró eltérés minek lehet az eredménye? Valaki esetleg benézte? Mert aki most megvette ennyiért az instant elszenvedett 10% veszteséget. Próbálom megérteni a logikát...
[ Szerkesztve ]
-
warn!ng
tag
válasz vnorbi #53156 üzenetére
Köszönöm a választ/válaszokat, elolvasva a kommenteket úgy látom, hogy azért ez az árjegyzős téma sokak számára segített talán kicsit jobban megérteni a működést.
btw, ma reggel is volt egy ilyen kiugró kötés, most már esküszöm beteszek egy limites pozit hátha valaki megveszi plusz 10-20k-ért egy reggel.Másik kérdés adózás és TBSZ kapcsán:
Adózás:
Tegyük fel, hogy sima értékpapít számlán van 1.000.000 Ft-om valami ETF-ben, de nem nyúlok hozzá 2021-ben, csak 2023-ban eladom teszem azt 1.800.000 Ft-ért.
Keletkezett nettó 800.000 Ft nyereségem mínusz jutalékok.
Jól gondolom, hogy ebben az esetben csak a 2024-ben kell az adóbevallásban szerepeltetnem ezt az összeget? Vagy van-e valami teendőm, 2022 és 2023-ban a NAV felé?TBSZ:
Tegyük fel, hogy van 100 ETF papírom szintén 1.000.000 Ft-értékben, 2021-ben vettem őket, tehát 2027-ben jutok hozzá adómentesen. Nem kérem a számla folytatását és ha jól értem amit eddig a TBSZ-ről tanultam, ebben az esetben a számla megszűnik és a papírok átvezetésre kerülnek a normál ÉP számlára, ahol szintén van további 50 papírom ugyanabból az ETF-ből ami után adóznom kell. Ilyenkor mikor eladom a papírokat amik a TBSZ-ről jöttek, nem lehet abból keveredés ha mondjuk a teljes 150 papírt eladom? A bróker az elszámoláskor nyilvántartja, hogy melyik papír érkezett TBSZ-ről? Vagy amikor TBSZ számla a megszűnik, akkor a lezárt pozíciók értékét transzferálják át a normál értékpapír számlára? -
warn!ng
tag
Sziasztok, na holnap eljohet az uj 4ig rally?
-
warn!ng
tag
Sziasztok,
Randomnál lévő számlámra szeretnék USD-t beutalni Revoluton, felvettem a számlaszámot ahogy az RC leírta, viszont minden esetben azt írja, hogy kb. 3,3USD a díja. Elvileg ehhez a standard számlához havi 1 nemzetközi tranyó engedélyezett és nem akarok nagy összeget küldeni, most csak próba lenne és 15 USD-t löknék át.
Ha HUF-ot utalnék a saját lakossági számlára akkor arra azt írja, hogy ingyenes.
Mit rontok el szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Energiaital topic
- Android másképp: Lineage OS és társai
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- EXTRÉM Teljes merevcsöves EKWB szett MINDEN RÉSZE ELADÓ! Ház Distro Blokkok VGA Fittingek stb.
- Lenovo LOQ 15APH8 Gamer Laptop - Ryzen 5 7640HS, 15.6", FULL HD, 144 Hz, 2 TB, 16 GB, RTX 4060 8GB
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X - GTX 1060 - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Patriot Viper Xtreme5 RGB DDR5-7600 MHz Cl36 2x16 gb kit
- ESR Apple iPad Pro 11" védőtok Rebound Apple Pencil tartóval (2023 / 2022 / 2021 / 2020)
- Jura ENA Micro 9 újszerű.
- Xiaomi Mi 11T Pro 5G 256gb fekete Dobozos Foxpost az árban!
- ITX félkonfig: i3 12100 - Gigabyte H610I - 32 GB DDR4 RAM - Be Quiet! CPU hűtő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest