- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz fpatrik17 #53599 üzenetére
nemnemnemnemnemenm,
nagyon nem jó az irány, de még megúsztad hogy kifosszanak mert előbb kérdeztél mint aláírtatok volna.
a nyugdíjbiztosítás a legrosszabb termék ami csak a földkerekségen létezik. Lényegében egy lopás ahol aszisztálsz ahoz hogy elvegyék a pénzedet.
Ebben ne is gondokodjatok, így a többi kérdést is megspóroltad, helyette mi itt megmondjuk hogy helyette mit csináljatok ha kedves a pénzetek.
A dolog nagyon egyszerű, mivel ő katas, így olyan megtakarítást fog indítani amire nem jár adóvisszatérítés, cserébe apud szempontjából kedvező termék lesz.
Ha konkrétan arra is kíváncsi vagy, mennyit kéne havonta félretennie ahoz az alábbi infókra van szükség. Hány évet tervez még dolgozni, tizet? Mennyit keres most? Mennyiből tud megélni illetve mennyiből szeretne havonta megélni nyuggerként? Elsőre azt sejtem hogy a havi 25 az nudli lesz, gondolj bele hogy ez 10 év alatt 3M Ft befektetés+hozamok, sokáig nem fog kitartani.
Apukádnak egy egyszerű 60/40-es vagy 50/50 es passzív lustaportfóliót kellene összepakolni. Fele vagy 60%-a a portfóliónak részvény ETF-be kellene mennie, a maradnéknak pedig állampapírba, így kap egy kiegyensúlyozott portfóliót ami nem igazán hagyja cserben semmilyen helyzetben. A részvény ETF kiválasztásához lást topic összefoglaló. Valszeg mire ez a post kimegy már más is lebeszélt a nyuggerbiztiről.[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz fpatrik17 #53599 üzenetére
Ezzel most lehet kisebbségben vagyok itt a topikban, de én apukádnak egy egyszerű állampapír értékpapírszámla ötletét is bedobnám (Államkincstárnál teljesen ingyenes) és azon MÁP+ vásárlást. Ennek három oka van: egyrészt már csak ~10 év van hátra nyugdíjig, így kisebb az előnye/nagyobb a kockázata más eszközöknek. Másrészt nagyon egyszerű használni, átlátni, a megtakarítást "menedzselni", bármilyen időközönként ingyenesen lehet befektetni. Harmadrészt pedig ez talán a leginkább befogadható, megbízhatónak gondolt megtakarítása forma egy konzervatív hozzállású embernél (lényegében kockázatmentes állampapírt veszel 5% fix kamattal).
Legalább is nekem a leveled alapján nem úgy tűnik, hogy édesapád könnyen meggyőzhető lenne arról, hogy nyisson értékpapírszámlát egy brókercégnél, ott alakítson ki magának egy portfóliót, és kezdjen el részvényalapú ETF-et vásárolni. Szerintem az átlag 54 évesek 95%-án ez nem menne át.
-
Dare2Live
félisten
válasz fpatrik17 #122320 üzenetére
Ez nagyon kinek mi lehet leendő feleségeed ragaszkodik az 5milliós esküvőhöz... de az biztos azon tudnátok a legtöbbet fogni.
Szerintem teljesen rendben van a szűk, jobb étteremben egy vacsi.
Elég változatos ki mennyire tudja elfogadni, hogy nem lesz 100+fős nagy lagzi. Szülők jellemzően megértik, hogy ti inkább házra/gyerekre... költenétek... leendő feleség az attól függ. Ha ez vmi álma akkor ez van.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az írásodból az jön le, hogy irtózol a hiteltől és/vagy nem tudod, hogy hogyan kell a hitelt jól használni, hogy az az előnyödre váljon.
Ingatlant azt például pont nem készpénzre, hanem hitelre éri meg venni, ugyanis az alternatív befektetések hozama jellemzően meghaladja a hitel kamatát és likvidebb tudsz maradni.
Nem tudom mennyit ér a lakásotok amit beleforgatnátok, és hogy mennyi menne a családiházra, de hacsak nem valami olcsóbb vidéki település, nem hiszem hogy ki fog jönni a matek hitel nélkül.
Azt is gondold meg, hogy mennyire bölcs dolog az, ha (szinte)minden pénzeteket ellocsoljátok egy lagzira és egy családi házra. Nekem személy szerint soknak tűnik ez a költekezés így nagy hirtelenjében.[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
Lagzi a világ hülyesége. Gyakorlatilag rendezel egy bulit olyan rokonoknak, akiket tán életedben nem láttál. Kaja, pia, szállás, akármi...Mi ezt úgy oldottuk meg anno még a 90-es években a feleségemmel, hogy 3 forintból összeházasodtunk 2db tanúval, és az így megmaradt pár millióból elmentünk nászútra a Maldiv-Szigetekre 1 hónapra, ketten! A lagzi csak tömény kocsmázás és piálás a sárga földig, egy ilyen út viszont életre szóló élményt jelent. Ti. ez a házasodók nagy napja és nem a rokonságé! A rokonság etesse saját magát.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Dare2Live
félisten
válasz fpatrik17 #122325 üzenetére
Azt hogy mi lesz 2év múlva azt 2 év múlva lehet megmondani.
Jelenleg én 2 vonalat látok: Fixmap vagy ha arra kalkulálsz elszáll infla Pmap.
Fixmap vonal esetén ilyen összegeknél túl sokat nem érdemes gondolkodni nagyon nem éri meg.Én jelenleg vszeg Fixmapot választanám.
off: Nekünk is volt lagzink feleségem szeretett volna. A fehér esküvői ruha... is fontos volt.
@pictigjis 50-60 közt férfiak erősen elkezdenek hullani. Ilyen elment túrázni rosszul lett meghalt. Még statisztikailag is látszik. 10év alatt elválik a férfi-női görbe.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz fpatrik17 #122349 üzenetére
Kérdés egy 10ed annyiba kerülő vacsinál is odaadnák e. Általában a legnagyobb adakozók a szülők, nagyszülők, legjobb barát... fixen. A távolabbi családtagok meg általába ugyis csak kb a költségüket fedezik.
@ Vesa Ha ennyire élesen fogalmazol, hogy "Lagzi a világ hülyesége." akkor írj elé legalább egy szerintedet. Ez nem csak a mostani esetre érvényes...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz fpatrik17 #122435 üzenetére
Az állampapír nem banki lekötött betét.
Minden állampapír típusnak van névértéke pl.:
Névérték: 1,-Ft, azaz Egy forintHa fel kell törnöd akkor nem csak egyben törheted fel hanem a névértékben megadott felbontásban. pl. van 10millióFt névértékű PMÁP XXX sorozatod, annak el tudod adni pl. felét 5 millióFt-ot míg a többi változatlan módon kamatozik tovább. Tehát nincs értelme külön tranzakciókban vásárolnod állampapírt a feltörés miatt.
Ha mégis több tranzakcióban veszed az államkincstár akkor is összesíteni fogja az azonos típusú állampapírból vett különböző névértékeket és amikor feltöröd akkor az összesített mennyiségből kérdezi majd meg, hogy mennyit szeretnél feltörni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EXTRÉM Teljes merevcsöves EKWB szett MINDEN RÉSZE ELADÓ! Ház Distro Blokkok VGA Fittingek stb.
- Lenovo LOQ 15APH8 Gamer Laptop - Ryzen 5 7640HS, 15.6", FULL HD, 144 Hz, 2 TB, 16 GB, RTX 4060 8GB
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X - GTX 1060 - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest