Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen alaplapot vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzGee
aktív tag
válasz
Lex Icon #53393 üzenetére
az adóbevallás súgója teljesen egyértelműen fogalmaz, a teljes összegre számítja a 15,5%-ot, szó sincs ilyen 87%-os szabályról (ez egyébként az önkéntes nyp feltörésénél számít)
teljesen egyértelműen a kapott osztalék 15%-a forrásadó (ami egyenlő a mi szja-nkal, azaz azt már nem kell fizetni) + 15,5% a szocho, amit a teljes osztalékból kell fizetni (tehát nem a 87%-ból, pláne nem az SZJA-val csökkentett "jövedelemből"idézem:
Ha Önnek 2020-ban munkabérből származó jövedelme egyáltalán nem volt, de osztalékként
5 millió forintot kapott, akkor a 288. sor „f” oszlopában nem az 5 millió forintot, hanem a
3 864 000 forintot kell feltüntetnie (figyelemmel az adófizetési felső határra), a „g” oszlopban
pedig az adó összegét, 598 920 forintot (3 864 000 x 15,5%). -
Mr.RiK
tag
válasz
Lex Icon #53393 üzenetére
Nem lehet, hogy osztalék+árfolyam nyereségből származó jövedelem az elkülönülten adózó jövedelmek közé tartozik és azt nem úgy kell kiszámolni ahogy te számoltad?
Mert küldök egy linket, ott két részre van ez is bontva. Egyik az "összevont adóalapba tartozó jövedelem" (Fenti linkednél arról van szó meg ott írják ezt a 87%-al számolgatást. Másik pedig "elkülönülten adózó jövedelem" ennél nem láttam ezt a 87%os vagy akár 85%os számolgatást.
Nem lehet, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelmet (pl. munkabért) úgy számolják ki ahogy fent te számoltad, de az elkülönülten adózó jövedelmet meg simán 100%-ként tekintik?https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/A_tozsdei_ertekpapir_20200401.html?query=szoci%C3%A1lis-hozz%C3%A1j%C3%A1rul%C3%A1si-ad%C3%B3
Tényleg jó lenne egy adószakértő vagy könyvelő ebbe a csoportba, mert ahogy elnézem nincsenek nagyon egyenlő vélemények ezzel az adózással kapcsolatban. Adóbevallásos topik pedig kihalt itt a prohardveren belül. -
Lex Icon
senior tag
válasz
lordjancso #53388 üzenetére
TBSZ alatt teljesen adómentes az osztalék.
Csak ha magyar tőzsdéről származik. EGT tagállamból (pl. Xetra,...), vagy nem EGT tagállamból (pl. NYSE, NASDAQ,...) SZJA köteles az osztalék TBSZ-en is. TBSZ-en csak szochót nem kell fizetni az előbbi esetekben. A külföldi partnerrel (tőzsde) kötött kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény miatt a külföldi partner levonja a többnyire magyar SZJA mértékének megfelelő adót, ezért itthon már nem kell adót fizetni utána. De nem adómentes ez az osztalék. Németek jellemzően nem 15%-ot vonnak, hanem a sajátjukat, ami ha jól emlékszem 27-30% körül van. A 15% fölötti részt vissza lehetne igényelni tőlük, de annyi a papírmeló vele, hogy inkább hanyagolják a befektetők.
Ja és a forrásadó, jövedelemadó, kamatadó meg az összes ilyen 15%-os adó, az mind SZJA, csak a köznyelvben sok neve van.Nem akarok beleokoskodni
-
Zoty4
őstag
válasz
Handball94 #53394 üzenetére
-
Handball94
aktív tag
- Ha munkaszüneti napra esik, akkor az előző munkanapi árfolyam kell, itt október 22 (mert október 23-án is az október 22-i árfolyam az érvényes).
- A kifizetés napja számít, mert jövedelemszerzés időpontja az adófizetési kötelezettség keletkezése, tehát október 23.
- Szintén kifizetés napja, ex-dividend napnak nincs adóvonatkozása, az csak annyit jelent hogy legkésőbb az azelőtti napon kell a részvényt tulajdonolni, ahhoz hogy osztalékot kaphass az osztalékfizetési napon. -
Lex Icon
senior tag
sehol sem látom leírva, hogy az osztaléknál az SZJA alapja a szochoval csökkentett jövedelem
Írtam, hogy a jogszabály 29. §-ában van ez leírva, hogy mit kell jövedelemnek tekinteni. Be is idéztem. Ennél többet nem tehetek.
A NAV-os oldal, amit linkeltél jövedelemről beszél, ami a teljes osztalék bevétel 87%-a.De a NAV oldalán is fent van több helyen is: Link1, Link2 (3.2.).
Adózásnál (máshol is) figyelni kell a pontos fogalmakra. Nem ugyanaz a bevétel, jövedelem, adóalap fogalma. -
Stanlee
őstag
USA reszvenyeknel W8BEN nyomtatvany kitoltese es brokernek valo megkuldese utan nem vonnak teljes adot.
Ha M(LP)-d van USA-ban, akkor broker fuggo, hogy mennyit vonnak le, pl. tolem, mint nemet adorezidenstol egyszer USA-ban levonnak a distribution-bol 37% SZJA-t, majd a nemetek a mar megadozott osszegre ratoljak a teljes 28,x%-os osztalekadot.
A 37% USA SZJA-t hogy visszaszerezzem, be kellene adnom egy adobevallast USA-ban, de azzal is 10%-ra tudnam csak redukalni az USA-ban fizetendo adot. Kulon muveszet ITIN-t (adoszam) szerezni az IRS-tol. Pont tegnap kaptam valaszt az egyik Nemetorszagban elfogadott IRS agent-tol, akinel kerhetek ITIN-t, hogy 300 USD es 5-6 honap, mire megkapom az ITIN-t.
Bonusz, hogy sok MLP nem ad ki addig K1-es nyomtatvanyt, amig nincs ITIN, de ITIN-t meg csak akkor kap az ember USA-ban, ha bead egy adobevallast.
Nekem ez a magasabb adoztatas kb. 1000 USD feleslegesen befizetett adot jelent evente
-
Zoty4
őstag
IB elég érdekesen számolt
Ha leszedem a reportból a 2020 adózást: 325,4$ bevételem van és 47,05 adóm
Tax formba (1042-S) 314$ bevételt és 47$t írt beÉs van egy tételem SPG ami 2021.01.22 kifizetéssel van jelen (ugye ennek májusban elcsúszott 1,5 hónappal az ex-div date és a kifizetés napja, ami azóta is így van, ekkora csökkentettek ennek osztalékot is (gondolom ezért?)
-
Nekem minden USA részvény osztalékából a kifizető (az amúgy kicsoda?) 30%-ot vont le. Ha nem 12 dollárról hanem pl. 1000 dollárról lenne szó akkor nekem kellene kuncsorogni a kifizetőnél, hogy adja vissza a 15%-omat, mert csak 15%-ot kellene itthon befizetnem? Még így is elveszett 2 jó sör ára.
Az ERSTE nem teszi meg ha jól olvastam. -
Zoty4
őstag
Sziasztok
Pár kérdés felmerült
-Mi van akkor ha az osztalékfizetés napja Magyarországon szünnap, ergo nincs arra mnb árfolyam, pl: okt23-ra esett?
Melyik árfolyammal kell számolni, az előtte levő munkanap okt22 vagy az azt követő munkanap ami okt26?-Egyáltalán a kifizetés napja árfolyama számít vagy az ex-div date napja?
-Mi számít az ex-dividend date vagy a kifizetés napja, ha például az egyik 2020 a másik 2021?
Ha az ex-div date 2020dec15, és a kifizetés meg 2021jan15, akkor ezt melyik adóbevallásba kell szerepeltetni? -
lordjancso
senior tag
válasz
Lex Icon #53386 üzenetére
Nem akarok beleokoskodni, de ez így nem egészen pontos.
TBSZ alatt teljesen adómentes az osztalék. Az egy dolog, hogy az amcsi részvényeknél levonnak (jellemzően) 15%-ot már Amerikában és így csökkentve kapjuk meg. Ez a forrásadó, aminek a mértéke megegyezik a magyar szja mértékével.
Előfordul, hogy egy-egy részvénynél 15%-nál többet vagy kevesebbet vonnak le. Normál esetben, azaz nem TBSZ esetén ha kevesebbet vonnak le, akkor a 15%-ig tartó részt be kell vallanod és be kell fizetned, mint szja.
Azonban ha TBSZ számlán van és 15%-nál kevesebb forrásadót vonnak le, akkor sem kell bevallani és befizetni semmit, hiszen a TBSZ adómentes, az osztalék a TBSZ-en adómentes.Valamint ha nem bontod fel a TBSZ számlát, akkor az adóbevallásban még szerepeltetni sem kell semmit, ami a TBSZ-en belül történik.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Lex Icon #53379 üzenetére
bocsi, de szerintem ezt nem így kell számolni, sehol sem látom leírva, hogy az osztaléknál az SZJA alapja a szochoval csökkentett jövedelem
itt is ezt írja (még a tavalyi százalékkal számol, de a lényeg nem változott)
A kifizető állapítja meg, vonja le, valamint fizeti és vallja be havi adó- és járulékbevallásában
a magánszemélynek kifizetett osztalék összegét, a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót és a 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót.tehát a random számolása helyes, a kapott osztaléknál, ha az pld 1,64 $, akkor arra 0,246$ SZJA-t és 0,287$ szocho-t kell fizetni (akkor még 17,5% szochoval számolva), ezt utóbbit a minimálbér 24x-ig
jó lenne, ha lenne itt valami adószakértő, aki ezt cáfolja vagy megerősíti
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Mr.RiK #53385 üzenetére
RC azért számolhatott azokkal az értékekkel, mert nem vették figyelembe, hogy esetleg tételes költségelszámolást alkalmazol a bevalláskor. Eleve az adóelőleg levonáskori számításban eltérés is lehet.
Ezért is javasoljuk a TBSZ használatát, mert külföldi osztalékra csak SZJA-t kell fizetni, amit többnyire már levon a külföldi tőzsde.
Kis összegnél meg tényleg nem éri meg ezzel kínlódni.
Az SZJA-t pedig nem a RC vonja le, hanem még USA-ban vonják. Mivel ott a magyar szochó nem ismert, így ott a teljes összegre számolják a 15%-ot.
A táblázatkezelő azért is jó, mert egyszer kell megcsinálni a képleteket, utána minden tételre kiszámolja. -
Mr.RiK
tag
válasz
aujjobba #53384 üzenetére
Itt nem csak az MNB árfolyammal van baj, mert a fenti számítások szimplán dollárnak az adója+dollárnak a szochoja. Random capital május 14-én pl. 1.64 dollárt adott apple részvényre, majd 0.29 dollárt levont szochora (ez 17.5% mert akkoriba ennyi volt) majd 0.25 dollárt levont adóra (15%) és kaptam 1.1 dollárt. Viszont lex icon számítása alapján ez is rossz, mert neki teljesen más számok jöttek ki. Szóval lehet alapból amit random capital levont tőlem már az is helytelen, aztán így igazodjon ki az ember meg adja le az adóbevallását.
Aztán még az mnb árfolyam számítás szóba se jött.
Amúgy nem adtam el semmi részvényt, csak osztalékok adózásáról megy most a téma. Így gondolom az mnb árfolyamot is az alapján kell kiszámolni ami alapján levonták (pl. ha május 14-én vontak osztalékból adót akkor május 14 mnb árfolyamot nézni) -
aujjobba
addikt
válasz
Mr.RiK #53383 üzenetére
Nem lehet hogy az aznapi árfolyam fogalma nem lett jól használva az átváltáskor?
Ha te például ma eladsz valamit, akkor a mai dátum csak a tranzakció dátuma, de a valódi könyvelési dátum általában 2 nappal későbbi, ha az ünnepnapra esik akkor még későbbi.
Kivonaton általában transaction date és settlement date, neked az utóbbival kell számolni amikor az MNB árfolyamot nézed. -
Mr.RiK
tag
válasz
Lex Icon #53382 üzenetére
Te jó isten, ha tudtam volna, hogy ennyire bonyolult az osztalék után adózni... Hihetetlen komolyan mondom.
Nem voltam szar matekból, de már eléggé bonyolult a szja meg szocho kiszámítása. Főleg, hogy még randomcapital is teljesen máshogy számolt ezek szerint, mint te, így teljesen más összeget vontak le tőlem dollárba, és így teljesen más összeget kéne nekem is beírni a tervezetbe.
Azt gondolná az ember, hogy szja-t könnyű kiszámolni mert csak 15%ot kell venni a kapott osztaléknak, szochot szintén könnyű, mert 15.5%-ot kell venni, de most meg kiderül, hogy szja-t nem a teljes összegre kell figyelembe venni, se a szochot, hanem egy másik számmal ami nem száz százalék, hanem 87% és ez a 87% is változik, mert 2019 1. félévben 84% volt, wtf?
Azt se értem, hogy random capital akkor miért teljesen más összeget vont le adóra is szochora is. SZóval most már nem csak a tervezet kitöltéssel van gondom, hanem a kiszámítással is, nagyon jó. -
Lex Icon
senior tag
válasz
Mr.RiK #53380 üzenetére
Itt leírtam, hogy hogyan kell kiszámolni.
De SZJA trv. 29. §.: "Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 87 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni."
2019 I. félévben ez 84%.
Én nem ezzel számoltam, hanem pontosan a 17,5 és 15,5 %-ot vontam le, de átszámolhatod a trv-ben írt értékkel.
Az SZJA-t azért nem kell a teljes összegre figyelembe venni, mert a szochót, mint adó után nem kell másik adót (SZJA-t) fizetni. Az adót nem adóztatják.
Úgy is mondhatom, hogy a szochót- költségként számolhatod el, így ennyivel csökken az adóalapod. Viszont így a szochót sem a teljes összegre fizeted meg, mivel a szochó alapja az SZJA alapja.
Egyébként a többi költséget is (jutalékok, havi díjak,...) is elszámolhatod, ha tételes ktsg. elszámolást használsz. Ez is csökkenti az adóalapot. -
-
Mr.RiK
tag
válasz
Lex Icon #53379 üzenetére
RC írta a dollárokat, én meg forintba átváltottam őket, de nem értem a számításodat.
Szochó május 14-én 17.5% volt szóval nem lehet 0.24$ dollár levonás, mert az csak 15% lenne. Július elsejétől 15.5% a szochó. Az SZJA-t pedig már úgy számoltad ki a 15%ot, hogy levontad belőle a szochot is. Gondolom a teljes osztalék 15%át kell nézni amikor szja-t levonják, meg teljes osztalék szochoját amikor azt vonják le.
RC vont le mindent automatikusan. Július elsejétől pedig nem 17.5% szochot vontak le hanem 15.5%-ot szintén rögtön amikor osztalékot megkaptam.
Nekem teljesen más értékek jöttek ki, mint ami neked, de amit RC levont tőlem az is teljesen más volt, mint a te számításod.
Pl. 10,0800 15.5%-a az 1,5624, számításodba pedig 1,3527. -
Lex Icon
senior tag
-
Mr.RiK
tag
válasz
Lex Icon #53376 üzenetére
Adó levonás előtti értékeket írtam az osztalékhoz. Abból vontak le még sima Adó-t meg SZOCHO-t. Azért írtam a jegyzettömbbe a mínusz értéket oda. Pl. ha megnézzük a 2020.05.14 dátumot, ahol Apple részvény után osztalékot kaptam ott írtam az osztalékhoz, hogy 1.64 dollár (annyit kaptam összesen) majd adó -0.25 dollár (ennyit vontak le még ebből a 1.64 dollárból) valamint szocho -0.29 dollár (ennyi szochot vontak le a 1.64 dollárból) Szóval ha úgy vesszük én amit megkaptam osztalékként nettóba az 1.1 dollár volt. Adó meg Szocho levonás után.
-
Mr.RiK
tag
válasz
Lex Icon #53374 üzenetére
Bocsi, nem teljesen értem, hogy érted, hogy milyen értékek? USD-t átváltottam az aznapi mnb árfolyamon és amit írtam számokat azok Forintot jelölnek, erre gondoltál?
Randomcapital oldalán jelezte, hogy mennyit osztalékot kaptam, valamint mennyi adót és szochot vontak le, dollárba jelezte, de adóbevallásba forintot kell írni, így át váltottam forintba. -
Lex Icon
senior tag
válasz
Mr.RiK #53370 üzenetére
Nem elvárás, hanem erősen javasolt, mivel egy befektetéssel, tőzsdével foglalkozó embernek a táblázatkezelő olyan, mint kőművesnek a kanál. Lehet nélküle élni, de fölösleges kínlódás. Inkább csipkelődő, építő kritikaként fogd fel amit írtam. Ha 1-2 óra tanulással eléred, hogy nem kínlódsz a számolással és be tudsz írni 2 képletet, akkor fogod csak a falba verni a fejed, hogy miért nem használtad hamarabb. De a te döntésed, hogy kihagyod ezt a lehetőséget. Zoty4 leírt egy példát a miértre, neked se kellene szívni a kézi számolással.
Nagyon jó, ingyenes, magyar nyelvű irodai csomag: LibreOffice. -
Mr.RiK
tag
Szóval akkor ha nekem 7327 volt az osztalék amit kaptam tavaly és 1151 Ft volt a SZOCHO amit levettek belőle akkor 289 f oszlopba 7327-et kell írni, g oszlopba pedig 1151et? Többi g oszlopba pedig 0? Amúgy az adóbevallást lehet többször is módosítani vagy csak egyszer? Mert lassan kezd a fejembe helyrerázódni a dolog és 1 2 napon belül kitölteném, előtte pedig biztonság kedvéért feltölteném ide, hátha valamit rosszul írtam be, de ha meg nem tudom többször módosítani akkor nehezebb lesz ezt megoldani.
-
Mr.RiK
tag
válasz
Lex Icon #53369 üzenetére
Mintha elvárás lenne az, hogy akit érdekel a pénz vagy befektetés annak excelbe kelljen megoldani mindent
Írtam, de tavaly óta vannak csak részvényeim ezért se tudom az adózást, hogy hogy van (de biztos ez is gáz, hogy nem vagyok könyvelő meg nem értek könyveléshez) Azt a pár osztalékot fizető részvényt meg nem nagy macera kiszámolni számológéppel se szerintem, így excelbe se bonyolódtam bele.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Mr.RiK #53368 üzenetére
Az Excel is kikeresi, de az már macerásabb, de neked elég, ha az árfolyamot kézzel beírod, a többit, meg a táblázattal számolod. Az Excel(nálam: Libreoffice Calc) azért jó, mert az ismétlődő számításokat tudod vele automatizálni, így tetszőleges mennyiség esetén csak beírod a kiindulási adatokat és már kapod is a végeredményt.
De hogy ezt 2021-ben le kell írjam egy netes befektetős topikban, az nekem gáz.Már bocs.
-
Mr.RiK
tag
Nem vagyok bölcsész
Tudom, hogy excel is képes számolásra, viszont nekem a dátumoknál külön ki kellett keresnem mnb oldalán az aznapi forint árfolyamát. Excelbe nem tudom, hogy bírtam volna ezt megoldani, hogy excel keresse ki az aznapi forint árfolyamot az mnb oldal alapján. Főleg, hogy volt december 24 osztalék fizetés is az napon meg mnb oldalán nem volt semmi ki írva.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Mr.RiK #53365 üzenetére
A számítás úgy jön ki, hogy az adóalapra ha rászámolod a szochót, az kell legyen a bruttó. Ha nem megy a kiszámolása ( a jegyzettömbös dolog miatt
), akkor 15,5%-os szochó esetén: a bruttó 86,6%-a az adóalap és ebből jön le a 15% SZJA, mivel a szochó nem lehet adóalap. Tehát a nettód a bruttó 73,6%-a. ebből lehet visszaszámítani az SZJA-t és a szochót. A bevallásban van a szochónak is sor, keresd meg, fejből nem tudom és mindenhova Ft-ra kerekített értékeket kell beírni.
-
Zoty4
őstag
válasz
Mr.RiK #53365 üzenetére
fogadjunk hogy bölcsész vagy
egyik exem csinált ilyesmit. Word-be beírta a tételeket és számológépbe elkezdte összeadogatni. Aztán miután 4x is más jött ki neki, mondta h nézzem meg. Bemásoltam excelbe, kicsit megszerkesztettem és fél percre rá ott volt a pontos eredmény. Ő meg elcseszett rá kb 2 órát. -
Mr.RiK
tag
Nem vagyok excelben rutinos, szóval nem hinném, hogy ott gyorsabban véghez bírtam volna vinni a kiszámolást az osztaléknak meg az adóknak
Amúgy tudom, hogy csökkent a szocho, osztalékoknál is látni, hogy csökkent. Csak nem tudom, hogy adóbevallásba az adóhoz össze kéne adnom a szochot+15%adót és beírni azt a közel harminc százalékot amit levontak tőlem?
@mgoogyi: A képet amit küldtél a 2019es adóbevallásodhoz ott 182-186-188. sornál az Adó 0 volt beírva. Szóval ha nekem vannak amerikai részvényeim amik osztalékot fizetnek akkor oda nekem is 0-át kell beírni és 189. sorba kell az adót be írnom? Meg ahogy látom neked 15% van kiszámítva adónál, szóval neked nem vontak le szochot vagy pedig elérted a szocho felső határt és ezért nincs ott kiszámolva? -
Lex Icon
senior tag
válasz
A2lite #53360 üzenetére
Amit linkeltél, az nem jó, mert az címlet váltás.
A jó link.@HS 2142: "A régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket! A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre."
@ivana: Mivel sok millió ilyen bankjegy van, a használt csak akkor ér valamit, ha különleges az évjárat (itt ilyen nics), vagy nyomási hiba van rajta.
-
Wohme
tag
Remélem nem annyira off, csak nem találtam jobb topikot rá.
Lejárt címleteket (eggyel régebbi 10 ezresekről van szó) hol tudom a legkényelmesebben ingyen átváltani? Sima postán ez megoldható vagy a Szabadság térre kell zarándokolni vele? -
Mr.RiK
tag
Én számoltam ki, jegyzettömbbe, amúgy randomcapital bróker cégnél vagyok és a felületén meg lehet nézni, hogy milyen részvényeket vettem mennyiért, melyik részvény után kaptam osztalékot meg mennyit, meg a dátum is ott van. A dátumot+részvényeket+dollárt, hogy mennyit kaptam meg vontak le azokat bemásoltam a jegyzettömbbe, majd a mnb oldal alapján oda írtam mellé, hogy az mennyi forint.
Csak nem tudom, hogy hány tizedesjegyig kell leírni a forintot, vagy, hogy elég csak egész számra kerekíteni, ha pedig kerekítek akkor mi alapján? Így pedig az összeget se tudom beírni a tervezetbe, mert nem tudom, hogy most akkor pontosan hány forintot kell beírnom
Valamint még SZOCHO-t is vontak, de a fenti tervezetek alapján az adóhoz csak 15%-ot kell be írni, viszont tőlem többet vontak, mert szocho-t is levontak így gondolom a tervezetbe adóhoz valahova be kéne írnom mindkettőt. Életembe nem csináltam/szerkesztettem még az adót, mert csak tavaly óta vannak részvényeim és tavaly óta kapok osztalékot is. -
Mr.RiK
tag
Nekem sajnos fizetésem nem éri el a plafon SZOCHO-t, szóval fogalmam sincs, hogy hogy írjam akkor be ezt adóbevallásba. Mert te 15%-ot írtál oda adónak, hogy annyit vontak le, de nekem szochot is vontak és így 30% körüli a levonás az osztalékból. Gondolom akkor nekem az összes adót kell beírnom amit levontak, de az meg bőven 15% felett van, szja pedig 15% csak, szóval nem tudom, hogy legyen ez
Így számoltam ki amúgy az osztalékokat+az adókat amiket levontak. Az aktuális mnb árfolyamon. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Mr.RiK #53350 üzenetére
Igen, amerikai.
A szocho asszem a plafonos verzió, ha elég a fizud, akkor nem kell fizetned és visszaigényelheted, de erre ne vegyél mérget, nem emlékszem minden részletre.
@Lex Icon.
A céges RSU-k miatt kaptunk kiselőadást meg egy varázsexcelt, amibe beírtuk a dolgainkat és a konkrét adóbevallásba írandó dolgokat is kiszámolta. -
Mr.RiK
tag
Tényleg, ezt a képet már láttam tőled. Viszont nekem SZOCHO-t is vontak le, azt nem kell sehova beírnom akkor? Mert ahogy elnézem a fenti képedből kiindulva itt csak a 15% adót írtad be. Mert 7366 15%-a 1117.
Valamint az lenne a kérdésem, hogy neked is amerikai részvényeid voltak és azt váltottad át forintba?
Amúgy nekem egyik osztalék se volt kerek szám amit kaptam és átváltottam forintba. Mindegyikbe volt legalább két tizedes jel. Pl. 1156,32 stb. ezeket te mindig kerekítetted? Pl. ilyenkor csak 1156ot írtál? És ha 1156,51 akkor meg 1157 vagy ugyan úgy 1156? -
Zoty4
őstag
válasz
Handball94 #53345 üzenetére
baszki, tényleg
-
Mr.RiK
tag
válasz
mgoogyi #53342 üzenetére
Köszi
Neked vannak külföldről származó osztalékok? Mert kíváncsi lennék, hogy hogy nézne ki a kitöltés ennek. Ha jól tudom akkor 182., 186., 189. oszlopot kell kitölteni, de nem vagyok benne biztos. Azt tudom, hogy MNB alapján a dollárt át kell váltanom forintra, már ki is számoltam, hogy mennyi forint osztalékokat kaptam. Csak nekem szocho-t is levontak nem csak 15% adót, szóval gondolom adónál a kettő együttes összegét kell beírnom nem csak az osztalék 15%-át.
-
Lex Icon
senior tag
A gond csak az, hogy az adót levonták, így az a mostani bevallásba kellene bekerüljön.
Aztán van olyan is, hogy "osztalékfizető" kötvény ETF kamata után is vontak adót.
Most volt ilyen, azt hittem küldenek legalább valami e-fecnit a levont adóról.
Egyébként szerintem félretájékoztattak vagy te értetted félre, mert US osztalék után TBSZ-en is fizetni kell és nem felbontáskor, hanem évente, ahogy vonták az adót. -
Zoty4
őstag
válasz
Lex Icon #53341 üzenetére
Senki se kapott RC-től TBSZ-re semmit
Felhívtam őket.
Annyit mondtak azzal nem kell semmit csinálni. TBSZ-en amíg nem bonzod fel nem kell se szjat se szochot fizetni se osztalékra se árfolyamnyereségreNavos bevallást meg még nem kaptam meg (ügyfélkapun keresztül szokott jönni email értesítés)
-
Lex Icon
senior tag
RC-től kapott valaki TBSZ/osztalék/adóról valamilyen elszámolást vagy bármit? Vagy a NAV-os tervezetben szerepel?
-
Mr.RiK
tag
válasz
mgoogyi #53339 üzenetére
Azt nem értem, hogy a nav honnan tudja, hogy pont annyi osztalékot kaptam amennyit beírok? Mert ezek szerint random capital nem küldött nekik osztalékról semmit, csak a nyereség-veszteségről, ha pedig beírok tegyük fel 15 ezer osztalékot és 2750 forint adót akkor azt nem úgy fogják kezelni, hogy ennyi tartozásom van?
Valamint a teljes tervezetet megnéztem, de ott nem láttam, hogy új részeket hozzá lehetett volna rakni. Ügyfélkapun keresztül néztem ám a teljes tervezetet. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Mr.RiK #53338 üzenetére
Én úgy tudom, hogy be kell írni a kapott osztalékot és azt is, hogy le lett vonva annyi, ami miatt már nem kell még a NAV-nak is utalnod.
A tervezethez hozzá lehet adni új részeket, úgy rémlik, hogy kereső is van, amivel elég könnyen megtalálhatod az osztalékos blokkot. -
Sub-S
senior tag
válasz
Ixion77 #53335 üzenetére
""8:10-KOR" = Megkerestük a lokális mélypontot " - "8:10-kor az euró 366,48 forinton állt, ami jelentős erősödést jelent a szerda kora esti 367,82 forint után."
""JELENTŐS ERŐSÖDÉST JELENT" = 0.36%" - kinek mi a jelentős...
""Ismét erősödik" - Lásd grafikon..." - március 10-én is 367.5-ről kezdett erősödni 364.5-ig
Mindig kérdés az időtáv és ki mit ért jelentős alatt, de az 'ismét erősödik a forint'-ra adott reakciód ettől függetlenül trollkodás...
Ne vedd el az emberek örömét, hogy akár csak órákra is de tudjanak örülni valaminek.
(mondjuk felőlem gyengülhet nyugodtan)
-
Ixion77
addikt
"8:10-KOR" = Megkerestük a lokális mélypontot
"JELENTŐS ERŐSÖDÉS" = 0.36%
"írja az MTI" - Aki korpa közé keveredik...
"Ismét erősödik" - Lásd grafikon.Gondolom, hogy ez komoly, mert viccnek durva. Ami helyénvalóbb lett volna: "Továbbra is történelmi mélypont közelében a forint"
-
sajtos365
tag
Az USA-ban megint kapott mindenki feltétel nélkül 1400 USD-t, egy részét befektetik részvényekbe, hátha az EU is ad nekünk.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
FireKeeper #53329 üzenetére
Pont azért, mert ülnek rajta, nem befolyásolják az árfolyamot, csak azok, akik adják-veszik. Elég nagy forgalma van a Teslának ahhoz, hogy ne legyen eladó hiány. Persze ez a vevőkre is igaz.
Nem tudom, mennyi az intézményi befektetők aránya, de elég sok lehet ahhoz, hogy érdemben tudják befolyásolni az árfolyamot. Őket meg nem érdekli a szekta csak a profit. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
aujjobba #53317 üzenetére
a Teslával kapcsolatban nem árt észben tartani, hogy a holderek egy jó része hardcore szuperfan, és szinte szektaként istenítik muskot. szóval mutogathatod nekik, hogy a konkurencia mennyivel jobb, kihozhatsz veszteséges negyedéveket, ők akkor se szállnak ki.
#53310 részvények, ingatlan?
-
emvy
félisten
válasz
Lex Icon #53324 üzenetére
Azt en is utalom, es nem is vagyok jovobelato, sot, igazabol lenyegeben poenbol hoztam fel az utobbit. Viszont ha visszanezel, akkor szerintem nem jott ki a szambol annyi szemet ebben a topicban. Kb. az egyetlen hatarozott velemenyem az volt idaig, hogy a Tesla vezeto autogyar lesz a jovoben.
-
emvy
félisten
válasz
kovisoft #53322 üzenetére
Ezt tovabbra is tartom, egyebkent amikor azt irtam, akkor
- a Tesla ara pont ugyannyi volt, mint most, de volt 25%-al tobb is
- a Toyota ara pont ugyanannyi volt, mint most
- a VW joval olcsobb volt, mint most, most +40% azt hiszemDe egyebkent ezt az allitasomat a kovetkezo 3-5 evre nezve gondolom.
-
kovisoft
őstag
Ilyet is írtál nemrég: jelenlegi aron venni Teslat nem nagyobb rulett, mint Toyotat vagy VW
-
válasz
FireKeeper #53315 üzenetére
Bocs. Igazad van. Megint átolvastam és a "2020. évben felszámított számlavezetési/kivonat postázási/egyéb díj összege"-ben nincs benne.
Abban a táblázatban sincs ahol felsorolják a lezárt trade-eket? Rá kellene kérdezned!Nekem TBSZ-en volt osztalék, de arra az ERSTE írta, hogy nincs tennivalóm, és nincs is a doksiban. Nem tudom igazat írtak-e, mert az összefoglaló szerint TBSZ-en is adózik az osztalék ha 15%-nál kevesebbet vont le a kifizető.
Osztalékjövedelem NEM EGT tagállam tőzsdéjén vásárolt részvényből TBSZ Osztalékadó adózási egyezmények szerint ügyfél vallja be kifizetőhelyi levonás
És ugyanez nem TBSZ esetén is. De szerintem attól, hogy a kifizető elegendő adót vont le még szerepeltetni kellene a bevallásban.
Jó lenne, ha egy tudós ember ezt meg tudná mondani! -
-
válasz
FireKeeper #53312 üzenetére
Kösz. Megnézem az alapokat.
Attól, hogy a jövedelmed elvitte a költség még szerepeltetni kell az adóbevallásban, de ha jól töltöd ki akkor a költség ki fogja nullázni az adóalapot. Legalábbis ennél a tételnél. Az ERSTE szerepelteti is azt az 5-5 dollárt a megküldött dokumentumban mint költséget. -
Kobe
veterán
válasz
FireKeeper #53312 üzenetére
A koltsegeket - pl a tranzakcionalisat is - szembe lehet allitani a bevetellel, az adoalapot csokkenti
-
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok,
Időszerűen én is egy adós kérdést dobnék be: van az Erste-nél vezetett számlámon néhány osztalékot fizető részvény, amire az adóbevallási tervemben annak megfelelően ki is számlázták a fizetendő adót. Viszont a csavar a dologban, hogy az Erste minden osztalékkifizetésre felszámol egy költséget, amit ha az osztalék nem halad meg, ők lenyelik az egészet. Ergo, az osztalékból amit az a részvény fizetne nekem, én egy forintot nem kapok. Ez alapján ezt a tételt kivetethetem a bevallásból?
#53307: ha nem akarsz devizát váltogatni, van néhány dollárban jegyzett befektetési jegyük. ha rövid távra keresel alacsony kockázatú terméket, ott a dollár Duett Alapok Alapja, vagy néhány kockázatosabb mint a Multiasset Balanced USD alap, Erste Stock Responsible America... #nembefektetésitanács
-
bernel
tag
-
aujjobba
addikt
válasz
geryboro #53308 üzenetére
ÍGY KELL ADÓZZ A BITCOINBÓL SZÁRMAZÓ NYERESÉGED UTÁN
'az ilyen befektetésekből származó jövedelem, ún. egyéb jövedelemnek minősül'
'Az szja-t és a szociális hozzájárulási adót is tartalmazó tényleges adóterhelése eléri 2021-ben a 26,5%-ot. [..] Még nagyobb a hátrány, ha azt is hozzávesszük, hogy az egyéb jövedelemnél a nyereség adóköteles, de a veszteség nem beszámítható a nyereségbe, sem adóéven belül, sem pedig adóévek között! Emiatt előfordulhat, hogy ha valaki először nagyot bukik a bitcoinon, mondjuk 50%-os mínuszban száll ki, majd később újra beszáll és 50%-os pluszt ér el, adózási szempontból nem nullán áll, hanem az 50%-os hozamra a fenti adókulcsokkal kellene adót fizetnie!
Ráadásul az adófizetés nem ér rá az adóbevallási határidőig (a következő év május 20-a), hanem negyedéves szinten kellene adóelőleget fizetni.'Azaz a kriptonal nem vonhatod ki a minuszos tranzakciot a pluszosbol, minden pluszos utan adozni kell.
-
válasz
Mr.RiK #53306 üzenetére
sziasztok.
par topic utan ide iranyitottak, igy itt teszem fel a kerdesem.Revo-n keresztul elkezdtem ertekpapirral es kriptovalutaval kereskedni.
elso ev volt a tavalyi, itt-ott betanulaskeppen minuszosan zartam az evet.
ertekpapir minuszos volt,
volt kb 1€-nyi osztalek fizetesem, amiket ugy tudok hogy nem kell lejelentenem a NAV fele, mivel a minuszos ertekpapir ugyleteket nem fogom tudni kompenzalni a jovo evivel, mivel
Brexit bol Litvanba lepett az a Revo.
az osztalek pedig nem eri el a minimalis 1000Ft-ot.ezen felul a kripto valutazasnal a btc-n kivul az osszes elerheto kripto devizaba belevettem,
de vegyes az eredmeny plusz/minusz.ezzel kapcsolatban szeretnek valami iranymutatast kerni, meg is hogyan tudnam elszamolni a dolgot a NAV fele? SZJA melyik reszen kell feltuntetnem es hogyan?
(szajbaragosan ha lehet)
jarulekos koltsegek is szamitanak, vagy 1 kalap ala van veve az osszes kriptovaluta es csak az adott ev vegi haszon szamit?
SZJA es szocho mindenre es jolvan vagy ki kell matekozni mit merre hogyan?koszonom elore is.
-
Két kérdésem van.
Még mindig keresem, hogy az ERSTE-nél a TBSZ-en szeretném a "megkeresett" hasznot 0,5-1 évre biztonságos valamibe fektetni. Akkor újragondolnám a befektetéseket ahhoz képest, hogy mit fialt a következő időszakban a forgatott alaptőke.
Ha nem állampapírt veszek, mit vegyek? Most dollárban van, de úgy gondolom a váltást nem úszom meg.
Javaslatok?A másik inkább teoretikus. Több írásban olvastam, hogy stop loss nélkül öngyilkosság részvényt tartani. De visszanézve az eddigi tranzakciókat egy korrekt stop beállítás sokszor eladta volna a részvényt a napi volatilitás miatt veszteséggel ami utána nyereséget hozott. Tulajdonképpen "kiültem" ahogy szoktátok írni, amit szintén nem javasolnak egyes tanítók.
Ti mit gondoltok erről? -
Mr.RiK
tag
Sziasztok!
Részvények utáni adózásról lenne egy két kérdésem, pontosabban osztalékok után.
Random Capital Zrt.-nél vannak részvényeim amik után kaptam osztalékot is, osztalékokból levonta a random capital a szochot is meg az adót is és így a nettó pénzt kaptam csak meg dollárban.
Van ügyfélkapum így a tervezetemet ma néztem meg a nav oldalán. Ott szerepel a cég is aminél dolgozom, valamint a random capital is benne van: "AZ ELKÜLÖNÜLTEN ADÓZÓ BELFÖLDRŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMEK ADÓJA
172. Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és adója ("a" oszlop: 2020. évi veszteség)" itt van egy összeg, valamint itt.
Kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltatónál elért eredmény ( - veszteség / + nyereség)
c6. RANDOM CAPITAL BROKER ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG -17877Áprilisban vettem apple részvényeket, augusztusban volt részvény split és ennek hatására a bróker oldal 17877 veszteséget realizált (áprilisba eléggé magas volt a dollár árfolyam, augusztusba meg már annyira nem, valószínű ez miatt volt veszteség), viszont nem adtam el az apple részvényeket, csak a felosztás miatt gondolom kiszámolta a veszteséget.
Szóval az adóbevallásba random capital elküldte az adóhivatalnak ezt a 17877 forintos veszteséget, de részvény osztalékról semmit se találtam az adóbevallásba.
Sokan a 182-189. oszlopot mondogatták ahogy így visszaolvastam a hozzászólásokat, de a teljes adóbevallás tervezetbe én azokat az oszlopokat se látom.
Csak a 172. oszlop van benne nekem, ami a tőkepiaci ügyletből származó jövedelemről van szó és ott a random capital is szerepel, szóval a kérdésem az lenne, hogy így jónak tűnik ez, vagy pedig külön fel kéne tüntetnem az osztalékokat meg kiegészíteni a tervezetet? Azért nem világos ez nekem, mert látni, hogy random capital elküldte a szükséges adatokat a navnak, és a tervezetbe is benne van a random capital, szóval én ezt úgy értelmezem, hogy ezzel már nincs teendőm, hiába kaptam osztalékokat amit szintén le vont a randomcapital és csak a nettó nyereséget kaptam meg.Hosszúra sikeredett, de remélem érthető voltam és, hogy van olyan aki el is olvassa, ha valamit nem írtam világosan akkor nyugodtan kérdezzetek, előre is köszönöm a segítséget!
-
aAron_
őstag
válasz
GyMacs #53304 üzenetére
Xtrackers DWS Group márkája, ami nagyrészt a Deutsche Bank tulajdonában van.
Szerintem még ez lehet érdekes, nem csak európai.
-
GyMacs
csendes tag
Sziasztok,
Xtrackers Developed Europe Real Estate (LU0489337690) ETF-et ismeri valaki?
Eddig csak iShares cuccaim voltak, nem ismerem az Xtrackert, de keresek valami €-s, jó ingatlan alapot a meglévő indexkövető részvényesek mellé, ami esetleg a növekvő inflációból pofitálhat. -
szekra
addikt
Miért 14:30-kor nyitott a NYSE?
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Óra topik
- BMW topik
- Kuponkunyeráló
- Milyen egeret válasszak?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest