- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
mefistofeles #85788 üzenetére
& (#85789) csixy
Röviden, mert bő 15 percet töltöttem vele, kifejezetten jónak tűnik a Garuda! A normál KDE verziót raktam fel és mivel csixy komámmal már érintettük a témát, így megint utánaolvastam a BTRFS-nek, ha érdekel itt pontokba szedik a lényeget: Btrfs vs Ext4 – Functionalities, Strengths, and Weaknesses.
Nem lenne gond a BTRFS-sel sem, de home usernek nem kifejezetten előnyös, így marad az EXT4. Különben nem lenne vészes az a plusz írásterhelés sem az SSD-nek, épp néztem pár napja a Samsung 860 EVO 1TB SSD írásterhelését, 11.6097 Terabytes van benne és most 21 hónapja használom, mindenes, szóval torrent is megy rá, ha egyre kevesebb is...
(ma már inkább streaming-en jönnek a Linux iso-k)
A garanciális limit 600TBW, ilyen ütemben még 59 év, mire elérem, kíméljem akkor az írástól?
Szóval meg kell csinálni EXT4-re az adott particiót, ezt már Garuda live-ban is megcsinálja a Kparted, a telepítősegéd particionáló része viszont már csak BTRFS-t ajánlja fel plusz még két fura valami volt ott. Mivel EXT4-re ment a telepítés, kimarad minden furmányos dolog, amit a Garuda weboldala ír és kifejezetten a fs miatt történik.
Ami kezdőknek igen kényelmes lesz, az a Garuda Setup Assistant, ez install utáni első boot után felugrik, tájékoztat, hogy most érdemes lenne frissíteni a rendszert, ez megvan és utána bejön egy hasznos ablak, amiben 15 altémában végig lehet böngészni a programokat és amit bejelölsz, azt felrakja, kb mindent el lehet innen intézni és utána már minden szükséges program fenn van.
Lenn a dock első ikonja a Garuda Welcome, azt megnyitva van egy Garuda Gamer ikon, ami itt megnyílik, abban gyakorlatilag minden gamereknek szükséges program kijelölve telepíthető, még Xbox kontolleres dolgokat is láttam ott.
Installnál lehet választani külön, ha nVidia VGA drivert akar a user. Swap automatikusan készül, ahogy nézem a fizikai RAM méretét követi, ja és zram-mal csinálja, meg nem mondom, hogy L4Z vagy ZSTD tömörítéssel csinál ramdisk-et, de ha szükség van a swap-ra, akkor az gyors lesz!
Ez a ZSTD tömörítés más szinteken is megvalósul, de ebben sem mélyedtem el, így lehet ez is BTRFS függő....
5.19.10-zen1-1-zen kernellel fut, a grafikai részt berakom:
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel arch: Gen-7 ports: active: LVDS-1 empty: DP-1, DP-2,
DP-3, HDMI-A-1, HDMI-A-2, HDMI-A-3, VGA-1 bus-ID: 00:02.0
chip-ID: 8086:0166 class-ID: 0300
Device-2: Chicony Integrated HP HD Webcam type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 1-1.3:4 chip-ID: 04f2:b230 class-ID: 0e02 serial: SN0001
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1600x900 s-dpi: 96 s-size: 423x238mm (16.65x9.37")
s-diag: 485mm (19.11")
Monitor-1: LVDS-1 model: AU Optronics 0x11ee res: 1600x900 hz: 60
dpi: 118 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5") modes: 1600x900
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2) v: 4.2 Mesa
22.1.7 direct render: YesAkinek lényeges a friss kernel, Xorg, Mesa, annak nem lesz panasza, Xwayland is van...
Erre volt elég bő negyedóra, amúgyis kifolyt már a szemem ettől a sweetfied plasma témától, de a Rendszerbeállításokkal nem bíbelődtem, amúgy is az ismert KDE stílus, el lehet vele bíbelődni órákat, mire mindent belősz saját igényre.
Nem bloatabb az átlag KDE disztróknál default állapotában, egyébként van KDE lite verzió is, azzal pár napja bíbelődtem.
CPU governor, memory management, Timeshift és társaival sem foglalkoztam most. Ja és van még egy tweak opciókkal telepakolt menü, azt most nem is néztem, pár napja nyitottam meg, ott is rengeteg hasznos opció van!
Konklúzió, szerintem KDE Archklónok közül esélyes kezdőknek az első helyre, pár éve simán írtam volna róla egy ismertető blog-ot is!
-
Kenderice
senior tag
Közben máshol is utánanéztem.
Azt írják, hogy azért írja ezt ki, mert már fut és nem tud mégegyszer csatlakozni.
De egyelőre hanyagolom mert kiderült, hogy a PC jack hangkimenete nem jó valamiért, hiába van bedugva a jack füles, ugyanúgy a beépített hangszóró szól a füles helyett amikor speaker tesztet csinálok.
Látszólag lejátssza a zenét az MPD legalábbis az androidos kliens szerint, de hang az nincs. Valami alsa gondja lehet. -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
MPD terminálban indításakor ezt a hibaüzenetet kapom:
exception: Failed to bind to '192.168.0.60:3000'
exception: nested: Failed to bind socket: Address already in use
Az IP cím helyére bármi mást beírva is ezt kapom.
Ez miért van?
Hogy lehet elindítani normálisan? -
-
Warton
őstag
válasz
A gaming verzió vajon mitől gaming?
-
zoltanz
nagyúr
"Abból sem kéne következnie... vagy 20 éve nem használják a BIOS rutinokat az oprendszerek."
Még azt találtam, hogy nincs natív sata támogatás (IDE-Sata konverter).
Állítólag ilyenkor egyes lemezenként nem árt az NCQ-t kikapcsolni,Más. Én is próbáltam a Btrfs fájlrendszeret, működik minden. Ha valami van viszont érteni kell a helyreállításhoz, munkás. Ext4 nekem praktikusabb egyenlőre, feature -je is kielégítik igényeimet.
-
csixy
addikt
válasz
Bloated , kitömve mindenféle jóval, azzal is amire a usernek nincs szüksége. Btrfs, állandó mentésekkel , .... egyszóval SSD-gyilkos egy disztró.
-
Garuda linuxról, van valakinek személyes tapasztalata? Ami technikailag tudható róla az kb. megvan, de a puding próbája ugye.........
-
GrotESC
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan lehet a Transmission-t úgy elindítani, hogy minimalizálja (tegye le tálcára) magát? Az indítópultba felvettem, illetve adtam neki késleltetést is, de ezt nem tudom hogyan lehet. Van rá valami kapcsoló?
Mint 21 Cinnamon -
-
törölt tag
Kis segítséget szeretnék kérni.
Debian-on szeretnék NFS fájlmegosztást csinálni.
Jelenleg a mountok alatt (/hdd1, /hdd2, /hdd3) minden a protmonster nevű user jogosultsággal érhető el és szeretném így is hagyni.
A samba megosztás is ebből dolgozik és az adott linux user nevében zajlik minen fájlművelet, gyakorlatilag az ő nevével lehet csatlakozni hozzá.
Azt szeretném NFS esetén is beállítani, hogy amikor csatlakozik hozzá egy kliens valamien OS-ről (pl. Kodi - raspbian, arch, windows) akkor szintén ennek a szerver gépen lévő linux usernek a nevében történjen a fájlművelet.
Jelenleg ennyi van a /etc/exports fájlomban:/hdd1 200.0.0.0/24(rw,all_squash,insecure)
/hdd2 200.0.0.0/24(rw,all_squash,insecure)
/hdd3 200.0.0.0/24(rw,all_squash,insecure)Hogyan kellene beállítani, hogy a kliensek a linux user nevében dolgozzanak?
-
-
válasz
#63718632 #85777 üzenetére
Valóban kész látóasszony vagy!
2 napja rágcsálok magamban egy erősebb hsz-t, de egyre inkább olyan jelleget öltene, hogy mind a blogtopik témáját, mind sok hsz-t kéne véleményeznem és mostanában tényleg egész jól visszafogom magam.
Az itteni apróságokra is tudtam volna reagálni, de ezeken is elmélázok inkább, ja és mikor lenn cigilek, akkor látom mobilon a hsz-eket, meg is van, mit fogok reagálni és mire felérek a notihoz, simán elfelejtem....
Nálam is szétcseszte a rendszert a pamac-aur install.
Mondjuk ez az AUR téma pár napja komolyan előjött, hogy mi is annak az oka, ha van normál tárolóban is stable verzió valamiből, miért is teszitek fel mégis az AUR verziót, mikor az igen gyakran esetleges stabil működéssel kecsegtet mindössze!
A többi témán meg csak ámulok, de azért kíváncsian követem az eseményeket!
Istentuggya honnan előbányászott ismeretlen török disztró meg agyonwinezett, szénné konfigolt ősUbuntu 18.04...
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85776 üzenetére
Ez a TeArch meg egy speciális Arch koholmány, nem mainsteram, ennyi.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #85776 üzenetére
Uby miatt ne aggódj. Szerintem tünde szemei valamit láttak és azon lamentál, hogy le írja vagy ne.
-
-
Warton
őstag
Ez a Pisi Linux?
-
válasz
growler #85761 üzenetére
Hopp, ezt elírtam
Tényleg csak 20-as van.
@tordaitibi : Amúgy mindegy, a 20-as is még vagy egy év.
A DKMS az a dinamikusan kezelhető kernelmodul, ezzel mennek az egzotikusabb driver modulok (pl. a zártak, amiket a gyártó ad ki). Fel kell tenni hozzá gondolom a DKMS csomagot.Hogy az eszköz nem működik, az jó kérdés, szerintem nem tudta lekérdezni.
-
törölt tag
Nagy valószínűséggel a pamac azért nem megy jól a tea disztrón. Mert nincs felkészítve a sudo használatra. Csak su-val tudsz rootra váltani, nincs is telepítve a sudo. Ha felrakod a sudo-t lesz sudoers fájlod, de nem lesz sudo csoportod. Csinálni kell, hozzáadni a usert. Alapból wheel csoportban van csak a user. Továbbá szerintem kellenek más csoportok is a rendszergazda jogú sudos usernek. Más Arch rendszerrel most nem néztem össze. Meg a default Fisch shell is bekavarhat, nem Bash a default.
Ettől függetlenül én elboldogultam vele, van Yay aurhelpernek. -
csixy
addikt
válasz
growler #85743 üzenetére
A török arch törölve lett mert a Dell precision 5520-on sehogy sem tudtam elindítani. Helyette egy reborn os cinnamon lett feltolva éjjel az USB-s SSD-mre , ebben jól működik a pamac aur. GPT-re toltam UEFI-ben de nem tudom elindítani UEFI-ben csak az [Oneironauta] módszerével, a saját grubbal kilök a BIOS setupba. Emiatt készítettem egy bios_grub partíciót és ebbe telepítődött az MBR helyett a grub2 core.img, plusz a /boot/grub mappába bele kellett barkácsolni az i386-pc mappát, így már tudom bootolni legacyban. A felmountolódott efi partíció most ne tévesszen meg senkit, mert az most nem játszik. Sebaj , másik vason biztos jól fog menni UEFI-ben is.
-
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Debian alatt hogyan lehet beállítani, hogy egy usernek csak olvasási joga legyen?
SFTP-n csatlakozva csak olvashassa a könyvtárakat, de ne tudja írni.
Köszönöm. -
válasz
growler #85760 üzenetére
Kb.másfél éve ráeresztettem a 20.04-es rendszer upgradet, simán lefutott, sajnos jópár negatívumot is hozott amik nekem nem jöttek be, a legnyomósabb hogy tetűlassú lett.
Igaz az az előző mégszutykabb Inteles pc-m volt, ezen a mostanin lehet már jobban futna.
De amúgy se jött be valahogy a huszas. -
-
Találtam valamit, amúgy egy másik fórumon is megkérdeztem a nyűgömet és BIOS hibát mondtak de nem zárták ki a wireless modult sem.
Csak úgy nyomkodtam a frissítéskezekőt és ezt adta ki, valóban valami wifi driver nyűgje van.
De itt nem tudok továbbnyomkodni semmit, meg az mit jelent hogy az Eszköz nem működik, meg Ne használja az eszközt, ez nem értem.
Dehogynem, most is erről a wifi kapcsolatról nyomom a fórumot.
És mi az a DKMS nyílt forrású? Erre nem tudok rányomni, nem engedi.
Mi az hogy Kézi telepítésű illesztőprogram használatának folytatása? Erre tudok nyomni, beteszi a pöttyöt de ennyi, semmi nem történik. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #85758 üzenetére
Szerintem, a Te jócskán kibővített / bugyvált rendszerednek esélye sincs
a főverzió frissítésre úgy. hogy abból valami épkézláb dolog kisüljön. -
válasz
tordaitibi #85758 üzenetére
Miért ne lehetne?
Ubuntut ezer éve lehet. Nekem is 18->22 ment.
-
-
válasz
tordaitibi #85756 üzenetére
Az jó, csak outdated OS-t használni az álmoskönyv szerint nem jelent sok jót
Illetve a beállítgatás nagy része, főleg ami konfigfile-os, az copy-paste.
Meg hát csinálsz backupot, és ha nem jó valami, visszateszed. -
Hát ezt én sem tudom, azt tudom hogy lehet a KDE miatt de képes 2-3 naponta feldobni hogy vannak frissítések. Aztán ezt szépen le is kezeli az unattended upgrade, mit csinál nem tudom de egyszer csak eltűnik a frissítési ikon a panelről. Én nem babráltam ezer éve, teszi a dolgát.
-
válasz
CPT.Pirk #85753 üzenetére
Hű hallod, azt nem merném.
Egyrészt egyszer frissítettem 20-ra, néhány dolog nagyon nem úgy működött.
Másodsorban ez az Ubi kb. fél év de inkább több idő volt.
TLDR,
Csak amik eszembe jutnak, be van szambázva 4 munkahelyemre+otthon, fiam távoli NAS, melóhelyem mentési szerverét elérem, meg a fene tudja még hova van hálózatra bedrótozva, a szekennerem valami Wines telepítőből kivett bin fájlok 1 napos macerájával működik, a Samsung nyomimat meg a melóhelyi wifist 2 napig keltettem életre több fórum segítségével,
a sudoers is erősen babrált, kb. 1 tucat szoftver meg van mahinálva, benne van az agyába 20+ wifipassword,
összeházasítva xfce sudos fájl és egyéb kezelők KDE-el összekeverve de nagyon jól!
Ja, tucat szkriptem, autostartba, gyorsgombozva, fény, hangerő egyebek, saját gyorsbill hegyek, a szoftverek, pl Smplayer, Opera, Edge, irodai appok, gyorsgombok, szinkronok, Megasync,a szerencsétlan Onedriv-ra csak terminálos kliens van, azt mire beállítottam...
KDE kisalkalmazások tucatja, panelre kiszögezve, pár játékszoft, az ikonkészletek összevissza használata mert így tetszik, mentési utak, háttérpartíciók beszögelése appokba, fstab-ba, indítóképernyő mahinálás, a QUEMU/KVM beállítgatása napokba tellett, meg ezeken kívül még 100 ami nem jut most eszembe.
És akkor a felület, a csicsák, apró kis beállítgatások tömkelege.
Hónapok múlva is lenne még hiányérzetem és megint kezdhetném a szögelést előlről.
Szerintem inkább bootnál bámulom a hibaüzenetet még pár évig. -
válasz
tordaitibi #85752 üzenetére
Meddig támogatott a 18.04? Asszem már lejárt a supportja, csak sosem tudom, hogy a community meddig megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #85752 üzenetére
Miért nem próbálsz újat rajta?
-
válasz
CPT.Pirk #85751 üzenetére
Amugy is oreg verzio, 18.04 es ha visszateszek egy regebbi kernelt, azzal meg nem megy a hibernalas. Vagyis akkor ugyanitt lennek, nem lenne a hiba mert nincs mitol jelentkezzen.
mert nem.is hibernal.
Egyutt lehet elni vele, csak nem tudom mi bajt okozhat hosszabb tavon.
Ha semmit akkor marad igy. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #85750 üzenetére
Debianon láttam ugyanezt az AE hibát, mikor azt hiszem Debian 9-re frissítettem egy laptopot 8-ról. Nem tudtam megoldani, korábbi verzió ment vissza.
-
Nemrég írtam itt is hogy a legfrissebb kernellel kellemes meglepetésemre megy az alvás és a hibernálás is, sőt a hibrid alvás is jól működik. Ez nagyon jó ha elaltatom, és valamiért gyorsan indulni kell, csak kihúzom a konnektorból/akkuból és go.
Használom is rendszeresen.
Viszont ha több alvás és hibernálás után lesz egy leállítás, az ezt követő bootnál nagyon sokáig mazsolázik a Kubuntu 18.04, majd bedobja ezt a hibaablakot, ezután a megszokott módon bebootol.
A képen a legalsó sor az mindig is megvolt mióta ezen a PC-n a Kubuntut használom, az
iwlwifi.....WGDS but no WRDS Ez nem lassít, a felső ACPI hibák viszont igen, a kb. 20 másodperces boot egy percig is eltart.
Ez mi lehet, és van rá valami gyógymód?
-
válasz
tordaitibi #85739 üzenetére
Nekem ennyi már bazári, és CPU-t is fogyaszt
Banyek valami i3wm vagy Blackbox-ot kéne tolni 27-32"on, lehetőleg 4K
Szigorúan terminállal...
-
-
válasz
tordaitibi #85737 üzenetére
De ezeket tudja a KDE is... akartam mondani. Én csak ezt a billenős váltót, meg a rugalmas ablakokat szoktam. Azt is csak olyan gépen, ahol van hozzá erő.
-
válasz
CPT.Pirk #85735 üzenetére
[egyik kedvencem] Win sajnos kinézetre nekem a KDE után hajjadefapados...
Testreszabhatóságban is fényévekre van lemaradva.
Amúgy nekem sose jöttek be ezek a csicsák de mióta Kubuntu kartársat addig nyasztattam míg pont úgy működik ahogyan elvárom és unatkozok, jöhetnek a grafikai csiricsárék. Nagyon klassz.
Szerk, most látom a kis Intel szutyok reccenésmentesen rögzíti a FHD képernyővideót. Eddig ez se volt, kicsit kihagyogatott.
Kellemes meglepetés! -
Bő 10+ éve tesóm laptopján képedtem el, mikor mutatta, hogy csomó ablak nyitva van és a lejátszóablakban ment a film és megfogta az ablak szélét és lengette, mint a zászlót! Woobly windows talán a neve...szóval az én akkori Winemhez képest nagy magic volt ez a sok compiz opció!
-
-
Annak a csoda török disztrókának repüljpáva akkor!
Distrowatch-on még a jelentkezők között sincs...egyébként a múltkor felrakott Manjaro KDE-n most megnéztem, milyen packagemanager van és képzeld, pamac! Úgy lenyomott 1giga frissítést és utána AUR-t teszteltem a kedvedért, egy vivaldi-snapshot ment fel, semmi gondja nem volt. Konklúzió tehát, a pamac jó*, a TerekArch nem annyira.
*tény, hogy ez Manjaro devs által simogatott csomag...
Gond egy szál se, épp egy Garuda Wayfire-t néztem meg, ami egy 3D Wayland compositor-ral megáldott égedelem (tényleg az, minden ablak lángolt bezáráskor), no szóval itt amikor a wifi password-ot akartam beírni, a fájlkezelő ugrott fel a networkmanager helyett!
Viszont van egy Garuda KDE Lite edition, no ebben még böngirnyó sem volt alapból, de itt is a pamac intézte a Firefoxot! Mikor végzett, felugró ablak mondta, hogy reboot kéne, rányomtam.....hát ugye abban a pillanatban ugrott be, hogy ez live futáson van!
Szóval a pamac mindkét helyen jól szuperál!
vagy...
5 Great AUR Helpers for Arch Linux
Egyébként Manjaro KDE egész gyors még öreg HP 8570p-n is!
systemd-analyze
Startup finished in 3.561s (kernel) + 1.625s (userspace) = 5.187s
graphical.target reached after 881ms inCsak az az idióta konsole ne lenne, tök idiótán húzza szét a szavakat....
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #85726 üzenetére
Köszi. Nekem is tetszik. Igen már korábban ismerkedtem az elementarys pantheonnal. Azért is tettem fel a képet, mert gondoltam, hogy meg fogod látni. Ha megengeded, majd lesz pár kérdésem. A telepítőről csak annyit, hogy nem kevés fejtörést okozott, mire az UEFI-s bootját rendbe hoztam egy arch telepítővel chrootolással, de mire az egyenlőségjelet az angol billentyűzet kiosztáson megtaláltam lyuk kopott a homlokomra. Már sikerült a mappa ablakok jobb felső sarkának felhasználóbaráttá alakítása is. Apropos ... hogyan lehet a tálcát átrakni a bal oldalra? Dübörög rajta a clipgrab is. A TeArch előtt Crystal linux-szal próbálkoztam, de abban sehogy sem tudtam futtatni a clipgrab-ot. Egyébként azért cserélek arch-ot, mert úgy látom, hogy a pamac végleg bedöglött. Tudtok mondani egy AUR helpert , amelyik grafikus pofázmánnyal működik manapság is. .... Köszike!
-
-
zoltanz
nagyúr
"De akkor a 64 bites linux fel kellene, hogy vegye a grub menüje harmadik sorába a windowst."
Kellett volna igen, jó esetben szokta is. De a Windows rendszerpartícióját nem ismer fel a
gpart unknown
-ként definiálja fájlrendszer típusát.
Érdekes mert a rendszerindítótntfs
-ként renben hozza. (nincs semmi extra amúgy raid, titkosítás stb) -
csixy
addikt
válasz
zoltanz #85720 üzenetére
Az a gond, hogy a 32 bites linux grubja beírja magát az MBR-be és ezzel törli a windows MBR bejegyzését, de a 32 bites linux grubja sosem fogja felvenni a bootmenüjébe a 64 bites windowst mert az osprober nem ismeri fel. A megoldás az, hogy tegyél be egy pendrájvot és irányítsd arra az utólagosan telepített 32 bites linux grubját. Ha a pendrájvról bootolsz, akkor a linux indul, ha az eredeti SDA-ról, akkor meg a windows. Másik megoldást is tudok, ha van UEFI lehetőséged is és ráadásul tudsz legacyban is bootolni .
-
-
-
válasz
#70211840 #85715 üzenetére
A gnome-settings csak egy felület, alatta gsettings meg dconf (a nemtommi nevű adatbázis ez) van, amit parancssorból is tudsz zaklatni. A dconf-editorból ugyanazt tudod kapcsolgatni, mint a gnome-settings-ből, csak fapadosan
Na most nekem ez annyival volt meredekebb, hogy a dconf se érdekelte -
törölt tag
A neve "gnome-settings" és igen, sajnos bugos.
Az a gond, hogy a "gnome-settings" nem írja ki ezt a két paramétert, amit fentebb említettem.
Végül megtaláltam a manuális beállítási lehetőséget és így már jól is jelenik meg a GUI-ban is, bár állítani nem tudja ugye.
Kicsit trükköznöm kellett és felraktam a "dconf-editor"-t és azzal lestem beállítási lehetőségeket. Végül aztán letöröltem, mert a gsettings paraméterezve megcsinálja ugyanezt, ha tudja az ember mit akar állítani. Szóval a megoldások a problémára:Screen idle mód - 15perc:
gsettings set org.gnome.desktop.session idle-delay 900Power gomb - shutdown:
gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.power power-button-action 'interactive'A megoldás bekerült a doksimba. Hátha elfelejtik megjavítani
-
-
törölt tag
Újra pakoltam a gépet. Friss Arch + Gnome.
És a két hiba:1. Reboot-ot követően a hangerő beállítás visszaáll alaphelyzetbe [megoldva]
A Gnome telepítéskor nem a pipewire lett kiválasztva, hanem a jack2. Ezzel nem áll vissza.2. Gnome Settings - Power
Bármit állítok be képernyő időnek, illetve a power button tulajdonságának, amint ellépek onnét, majd vissza, elfelejti, az alapállapotot kapom (5perc képernyő, power button = sleep)
Fura módon az automatikus altatás almenüben a bekapcsolás és a beállított 1 óra megmarad.Sejtésem szerint a 2. pont valami Gnome hibára utal. Nem lehet ezt manuálisan beállítani valahogy? Hátha csak a GUI nem menti.
-
Ablakos
őstag
Miért kapok tiltást a hozzáfűzésre?
% ll /etc/profile
-rw-r--r-- 1 root root 582 Oct 15 2021 /etc/profile
user@ubuntu-server /var/snap/openjdk/1057
% sudo cat openjdk.env >> /etc/profile
zsh: permission denied: /etc/profile
-
-
törölt tag
Eddig nem volt ilyen csak most újra kellett telepítenem. Illetve más gépen is ugyanezt használom és ott sem volt vele gond.
Szóval nem jelent problémát, hogy nem vele jön. És nem is kéne, hogy jelentsen. Itt valahol, valami hiba csúszott a dologba. De nem tudom mi.
Másrészt Arch-hoz nem jön semmi. Még az alap rendszert is manuálisan kell boot után netről rápakolni az SSD-re. Szóval nem tud jönni felülettel. -
válasz
#70211840 #85706 üzenetére
Én nemrég Phosh-t próbálgattam x86-on, ugyanúgy konzolból felrakva (annak is van köze a Gnome-hoz), csak Debianon. Ugyanezt művelte, főleg, hogy a Gnome-os tweak-eket is kellett használni. Nem mentette el a gsettings cuccokat, virtuális billentyűzet beállításokat, csomó mindent.
Az a helyzet, hogy ha adott DE-t akarsz, akkor az jobb, ha előre konfigolva jön, mert utólag szinte mindig ilyen macera van :S -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest