- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
Köszönöm, ezt nem tudtam volna megnézni érdemben (ilyen alaplap hiányában nem tudtam, hogy van a BIOS-ban a frissítésre OS nélkül is opció). Ezek szerint feleslegesen bonyolítottam az adott alaplap vonatkozásában a kérdést.
Ezek alapján arcoskönyv itt írt javaslata is alá van támasztva.
-
Köszönöm, erről még nem is hallottam.
Valamikor még Windows 98/ME vagy XP alatt játszottam vele utoljára aztán most újra fel lett fedezve. Egy gyöngyszem még mindig. Anno a faluban kiadást követően elég gyorsan meg lett nekem a Heroes 3, aztán általánosban a felsőbb évesek úgy néztek rám, mint a Messiásra.
"Hallod ennek van Heroes 3-ja!" Aztán volt kb. 100 floppy lemezünk, arra darabonként betömörítettük ARJ-be a játékot és úgy vittük át egymásnak. Kerültünk biciklivel vagy 4-5-ször legalább, mire a teljes játékot át tudtuk vinni egyik gépről a másikra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
sicc_innen
tag
Nem tudom mennyire volt rendes a telepítés. Végigment ahogy kellett - normál módban a tárolóból telepítve.
Az Nvidia logo megjelenik a rendszer felállása előtt egy pillanatra, majd leállításkor is ugyanúgy. Ennek ellenére nincsen Nvidia x Server Settings menüpont és az nvidia-settings parancsra sem reagál különösebben: command not found. -
Ezt írja,
** (thunar:16633): WARNING **: 21:32:17.963: Invalid borders specified for theme pixmap:
/usr/share/themes/Breeze/gtk-2.0/../assets/line-h.png,
borders don't fit within the image
bekéri a jelszavam, elindul a Thunar. Nem írja ki mint a sudos indításnál hogy "Figyelem, a root fiókot használja, így árthat a rendszerének" de nem is lehet semmit csinálni a root könyvtárakba. Vagyis nem működik így, nálam lagalábbis. -
thunar admin://
Működik így is? Nem 3 / kell oda? Régen használtam már, de nálam Minten így működik csak:
xed admin:///etc/fstab
Nano-t oly ritkán használom, hogy mindig vakargatom a fejem, hogy most akkor mi van....de egész jó leírása van pedig:
-
peterattila
aktív tag
Ez érdekes lehet. Viszont itt elakadok: You'll need the gstreamer-plugins-bad library and the nv-codec-headers installed. A hiba: az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libgstreamer-plugins-bad1.0-dev : Függ ettől: libgstreamer-plugins-bad1.0-0 (= 1.18.4-3) de csak 1.20.3-2+b1 telepíthető
Függ ettől: libgstreamer1.0-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libgstreamer-plugins-base1.0-dev de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: gir1.2-gst-plugins-bad-1.0 (= 1.18.4-3) de csak 1.20.3-2+b1 telepíthető
Függ ettől: libopencv-dev (>= 2.3.0) de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
Git repót leszedtem, azt hogyan telepítsem? Semmi támpntot nem ad -
Kenderice
senior tag
Közben máshol is utánanéztem.
Azt írják, hogy azért írja ezt ki, mert már fut és nem tud mégegyszer csatlakozni.
De egyelőre hanyagolom mert kiderült, hogy a PC jack hangkimenete nem jó valamiért, hiába van bedugva a jack füles, ugyanúgy a beépített hangszóró szól a füles helyett amikor speaker tesztet csinálok.
Látszólag lejátssza a zenét az MPD legalábbis az androidos kliens szerint, de hang az nincs. Valami alsa gondja lehet. -
törölt tag
-
törölt tag
Köszönöm. Erről nem tudtam, hogy ilyet is lehet a systemd-től kérni.
Csináltam egy fájlt:
/etc/tmpfiles.d/disable-cpu-turbo-boost.cfg# Path Mode UID GID Age Argument
w /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo - - - - 1
Viszont valamiért nem csinálja meg a turbo kikapcsolást. Hogyan lehet ilyenkor valami log-ot nézni? (systemd óta kicsit megkeveredek a log-okkal)
A systemd-tmpfiles-setup.service rendben fut. -
törölt tag
Köszi, igen, ezt közben megtaláltam:
echo -n 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
Ha jól nézem akkor ez valóban megcsinálja.
Már csak azt kellene elérnem, hogy induláskor lefusson.
Gondolom egy ilyen egyszeri meghívásra felesleges volna service-t csinálni.
Régebben mintha létezett volna valami rc.local vagy ilyesmi fájl, amiben ilyeneket megadhattam. Most ezt nem találom.
Hogyan lehetne ezt a parancsot kiadni su-ként induláskor még a gdm betöltődése előtt?Vagy lemaradtam egy körrel és systemd óta rc.local már nem létezik?
-
törölt tag
Weboldalon generáltam, de amúgy ez jelenleg a kimenete:
$ cvt 3840 2160 60
# 3840x2160 59.98 Hz (CVT 8.29M9) hsync: 134.18 kHz; pclk: 712.75 MHz
Modeline "3840x2160_60.00" 712.75 3840 4160 4576 5312 2160 2163 2168 2237 -hsync +vsync
-
-
És nem!!
Hazaértem és megnéztem, be is szinkronizáltam.
Nekem van Microsoft fiókom de inaktív, évek óta nem használom csak a retail liszenszeim átvitelekor szoktam.
Google fiókkal is működik az Edge szinkron, ez szinte hihetetlen és kellemes meglepetés volt.
Bejelentkeztem a gmailos maillalcímemmel, passworddal, itt vakarózótt kicsit gondolom a nyüves két vagy már 102 faktoros azomosítás miatt és nem engedett be a passworddal hanem küldött a mailcímre egy kódot, azzal simán megcsináltam az Edge szinkront.
Ajánlott a procedúra során bepöttyözni a "Csak Microsoft alkalmazások szinkronizálása" opciót.
Egyébként az Operámat fényévekkel leveri Winen az Edge, egy szutyok 2 magos mobil AMD cucc alól villámgyors böngésző. -
-
Sanyi.mTs
addikt
kicsit elnéztem valamit, de működött, amit írtál.
mennyiben változna a parancs, ha ".abcd.efgh" kiterjesztésből kellene csinálni .abcd -t csinálni?
van egy program, ami ha beolvasott egy fájlt (.abcd), akkor hozzátold egy plusz kiterjesztést (.efgh) és így lesz belőle .abcd.efgh -
olivera88
veterán
Köszi.
Így már működik. Viszont 10 es nél megállt, mert az már nem 0val kezdődött.
Azt be lehet állítani hogy ne nyujtsa így szét képeket a videóba?
A képek nem ilyen arányba vannak eredetileg.
Más kérdés , bonyolultabb fájlnévvel is meg lehet oldani a videó készitést, h ne kelljen mindig img re átnevezgetni?
Ez az alap fájlnév:
ARPEGET850_MSL_Jan22_12UTC.1.png , csak az UTC után változik a szám, és 1 el kezdődik így ahogy megadtam.
-
Valami történt, először mikor végigmentem a parancsokon akkor teljesen elveszett a wireless kártya, repülő mód be majd ki, erre visszajött.
Mégegyszer lefuttatva, a 200B/s helyett 40-70Kb/sec lett, ezzel a sebességgel tudok fórumozni, ezt is erről írom.
De másra kevés. A hálózat 20MBp/s felett tud, az biztos.
Váláámi váán de nem az igazi. -
fatpingvin
addikt
-
Én pl. telefonról néztem az Arch wikit, miközben telepítettem.
Na jó, te nyertél!
Azért a ma elhangzottak alapján besorolhatjuk a telókat is a másikgép kategóriába.
Anno amikor még ki akartam próbálni Arch-ot, mobilnetem sem volt, több üzleti notim se, csak egyetlen asztali gép. Ja és mielőtt azt mondod, hogy rátehettem volna azért telóra....talán akkoriban volt Defy-m, azelőtt még kisebb kijelzők voltak.
(#81253) PeachMan
No akkor meg nem értem ezt a felfokozott izgalmat nálad!
(#81254) MostaPista
Igaz, fél éve én is azt használom googli translator helyett, napi szinten. Jobbnak tűnik.
(#81256) MostaPista
Az van, hogy egyszerű home user kb pont olyan könnyen használ egy desktop Linuxot, mint bármi mást. Aki meg nem egyszerű home user és sír, hogy jaj micsoda szívás....hát erre inkább nem mondanék semmit, ha én laikusként mindent meg tudtam eddig oldani, akkor talán informatikát tanult népeknek is sikerülhet. Persze 1bit kevés ide.
Egyébként ha valaki elakadt, például a PH-s Linuxos topikokban is kapott azért segítséget, persze ezt abban a formában nem mindenki képes elfogadni, ez is a Linux hibája, nyilván.
-
Az hogy támogatja, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Te verziódba is beleforgatták. A kernel-nek kismillió paramétere van, amit vagy a kernel-be, vagy betölthető modulba, vagy éppen sehogy sem forgatnak bele a bináris elkészítésekor. [link]
Na de pontosan hogyan csatoltad volna fel, és mi a hibaüzenet? Ezek nélkül nehéz lesz kitalálni mi a gond.
-
Köszi! Nem a patch kellett, hanem két mondat a fórumból, és azt továbbgondolni. Most már fut.
HWBOT-on mondjuk bármilyen eredménnyel első lennék, ugyanis 3400G-vel még senki se tett fel 3DMark2000 eredményt, tán mert ehhez az APU-hoz nincs régi Windows-okhoz driver, linuxosok meg ezek szerint nem próbálkoztak.Csiszolom a pontokat, aztán majd bedobom ide is a végeredményt.
PCProfessor: Köszi Neked is, tán minden kicsit is kockuló életében eljön egyszer az idő, hogy HWBOT-on első helyeket akarjon gyűjteni.
-
Thanks, királyság ez a Linux, meg a segítők is.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo ntfslabel --new-serial=44FD52AA01B5FE7D /dev/sdc3
New serial number : 44fd52aa01b5fe7d
vtoy_data
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo ntfslabel --new-serial=27BE34407CC7DA8A /dev/sdc6
New serial number : 27be34407cc7da8a
vtoy_mndns
tibi@TibiXubuntu:~$
Mégegy kérdés, az ext-en ez a szintaktika,
tune2fs /dev/sdb1 -U random
Viszont nekem nem random, hanem 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd kellene, akkor így jól csinálnám? Inkább kérdezek,
tune2fs /dev/sdc4 -U 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd -
a scanneléshez kell a sane és xsane
Köszi!
Ahogy leírtad, egyből beugrott ez a két csomagnév, kb ezerszer is olvastam itt a topikban. Sajna így felejt az ember, ha nem aktívkodik a topikokban csak mezei userré alakul.
Most megnéztem, nincs-e fenn az én Mint verziómon és elég fura módon a sane, xsane nincs fenn default, de sane-utils meg telepítve van. Jó sok értelme van ennek is.....
-
De kiírja, csak lecsíptem, mert hosszú blabla...
Már a dnetc is észreveszi, hogy ott van, de mindjárt el is akad:
./dnetc
distributed.net client for OpenCL on Linux Copyright 1997-2016, distributed.net
Please visit http://www.distributed.net/ for up-to-date contest information.
Start the client with '-help' for a list of valid command line options.
dnetc v2.9112-521-CTR-16021318 for OpenCL on Linux (Linux 5.8.0-53-generic).
Please provide the *entire* version descriptor when submitting bug reports.
The distributed.net bug report pages are at http://bugs.distributed.net/
Using email address (distributed.net ID) ''
[May 24 13:31:11 UTC] Automatic processor detection found 1 processor. -
Sanyi.mTs
addikt
-
Köszi, ez lehet jó lesz, mert az én gépemen nincs fenn, eszerint a másikon sem lesz. Bár még mindig fura, hogy nálam nincs is ilyen probléma. No majd ha pár percre megszerzem a kisgépet, felrakom. Aztán meglátjuk.....
Amúgy régebben még vágtam ezeket, amiket teló miatt fel kell rakni, de a Mint leszokat minden pótlólagos csomag felrakásról, topikba se írogatok már, lassan minden alapdolgot jöhetek ide megkérdezni.
-
Apollyon
Korrektor
Hát elég sokmindenben, játékban is igen. Elég sokat chatelek steamen, szóval leginkább steam, de viber is pl., ezeken az egyszerűbb alkalmazásokon is jól látszik a változtatás. Igazából tök mindegy, mert a win10-es nvidia control panelben alkalmazásra lebontva be lehet állítani a sharpeninget. Is.
Nem olyan nagy dolog, de pont ezért zavar, hogy linux alatt miért nem megy. -
Apollyon
Korrektor
Sikerült beállítani, de nem működik. A kívánt alkalmazásban nem látható változás (ugyanabban az alkalmazásban látható windowson), továbbá a firefox megnyitása és az nvidia-settings "graphics information" almenüje kiválasztásakor crashel az X... Bráfó
Ugyanez történik, ha nvidia-settingsben létrehozok egy profile-t a megadott kapcsolókkal. Illetve igazából akkor crashel, ha __GL_SHARPEN_ENABLE=1, azaz engedélyezve van, a film grain meg egyszerűen nem működik sehol és kész. De mondjuk az elég gagyi, mert nem dinamikusan változó, hanem egy fix, nem mozgó layer (dózon legalábbis), de pusztán ettől a beállítástól nem crashel az X – meg úgy semmi más hatása sincs. -
Véreshurka
senior tag
Köszi! Sajnos nem jött össze:
┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $/home/vereshurka/Downloads/tutanota-desktop-linux.AppImage
[50904:0908/151532.944872:FATAL:setuid_sandbox_host.cc(158)] The SUID sandbox helper binary was found, but is not configured correctly. Rather than run without sandboxing I'm aborting now. You need to make sure that /tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox is owned by root and has mode 4755.
Trace/breakpoint trap
┌─[✗]─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $Nem értek hozzá, de ez a hibaüzenet egyébként nem pont azt mondja, hogy a
/tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox
-nak kellene ezt a jogosultságot (4755) beállítanom? Mert egyébként még csak a .mount_tutanolbtFdk mappa sincs ott ahol írja. Egyébként jól próbálom elindítani?Nem tudom mennyit számít, az oprendszer egy ParrotOS Home Mate 4.10.
CPT.Pirk: köszi, megpróbálom ott is ha itt végképp nem jön össze, nem akarom túlszemetelni a topikokat.
-
törölt tag
Szuper, köszönom. Mivel úgy nézem user specifikus a dolog, ezért csak simán bedobtam indítópultba.
Közben felmerült egy más jellegő probléma:
Amikor egy NTFS partíciót csatolok fel és fájlokat másolok az EXT4 partícióra (MC vagy DoubleCommander), az átmásolt fájlok 0777 jogot kapnak automatikusan. Van arra valami lehetőség, hogy automatikusan 0644-et kapjanak és majd magam adok a fájlnak ettől eltérő jogot, ha szükséges?
-
Értem, köszi! Kb én is így tudtam, bár hiába érdekel a dolog, nagyon nem tudom tesztelni, mert nincs VGA-m. Egyébként AMD APU esetén van jelentősége?
Valamikor próbálgattam, de nem emlékszem, most meg az a gép inaktív, a HP 8570p-nél meg úgy van minden, ahogy feltelepült.Chrome VAAPI-t használ
Ez most már default így megy? Fél éve próbálgattam a HBO GO-t említett notebookon és Chrome-on is ugyanúgy bőgött a venti, mint FF-on. Emiatt is maradt végleges a Netflix, az egész simán megy még a gyengébb HP 8470p-n is.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, tényleg. A kábel a doboza szerint 2.0-ás, de ki tudja, magára a kábelre nem írták rá szám szerint a verziót... Viszont az szerepel rajta, hogy "high speed HDMI", meg h. ethernet, emiatt azt hiszem mégsem 2.0-ás kábelt kaptam, mert azon lenne még egy "premium" előtag...
"High Speed HDMI kábel – 1080p 60 Hz, 4K 30 Hz, 3D és "deep color" (mély szín) színskála High Speed HDMI kábel Ethernet csatornával"
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Linux kezdőknek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Google Pixel topik
- Milyen routert?
- Synology NAS
- További aktív témák...
Állásajánlatok