Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rodzser Mór
üzenetére
Jogosultság az Oktatási csomagra
Diákigazolványról szoktak fotót kérni, illetve iskolai címmel kell regisztrálni.
Folyamatosan ellenőrzik, az új verziók már állandó kapcsolatban vannak a központi szerverekkel. Net nélkül is működik, de csak korlátozott ideig. -
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Autodesk programoknál adott szoftvernél mi a feltétele az Edukációs licencfajta igénylésének?
Hogyan ellenőrzik, ha egyáltalán? És milyen adatokat kell megadni? Minden infó érdekel.ez ügyben.
-
válasz
petymeg
üzenetére
Valós tapasztalatom nincs vele, de különböző helyeken (fórumok, facebook) olvastam, hogy bármikor letiltásra kerülhetnek ezek a fajta kulcsok.
Amúgy a hivatalos Autocad LT 581€ egy évre. A 2024-es verzió óta az LT verzió is tudja kezelni a LISP-eket, így majdnem teljes értékű Autocadnek felel meg.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Ezek szinte minden esetben oktatási verziók (educational version). Jobb esetben annyi kiegészitéssel, hogy nem tesz feliratot a rajzlap széleire, hogy "Oktatási verzióval készült". Programot kitanulni ideális, de hivatalosan pénzszerző tevékenységre nem használhatod.
szerk.: fenti átverést persze a hirdetések nem tartalmazzák, majd csak akkor derül ki szamodra, amikor regisztrálod a licenszet.... Tehát vásárló megtévesztése amúgy.
-
lumpy92
aktív tag
-
petymeg
addikt
Sziasztok!
Ez valós, teljesen jogtiszta és használható program?
Nem milliókért megy 1 licenc?
Archicad-et használok, de ezt is szeretném kitanulni.
-
GoTReX
őstag
Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést, de szükségem lenne egy kis eszköz 3D képére. Nem bonyolult, de én nem vagyok otthon a 3D tervező programokban és az A.I. rosszul értelmezi, ha leírás vagy kép alapján szeretném megcsináltatni. Skiccel le tudom rajzolni, viszont szükségem lenne valakire aki esetleg el tudná ezt nekünk készíteni. Van aki itt foglalkozik ilyen kisebb dolgokkal?
Válaszotok előre is köszönöm! -
rgqjx
aktív tag
válasz
lumpy92
üzenetére
Bocsi a guglis képért, nincs előttem cad. Ennek az opciónak előnye is az, hogy nem cseréli a magasságot rajzoláskor. A változó neve nem ugrik be, de lényegében ezt kapcsolgatja az is.
Nem tartom kizártnak, hogy valamilyen véletlen billentyű kombóval állítottad el.
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Vezérlővonal hossza mentén gyakran néztem le, hogy adott helyen mennyi a vezérlővonal magassága ezzel a módszerrel:
Kör parancs - Shift+j.klikk - Szomszédos. A "szomszédos" tárgyrasztert húzva a vezérlővonal mentén, láttam alul a koordinátáknál a Z értéket.
Na, a nemrégiben telepített CADnél ez valamiért nem megy, a Z érték 0.00 marad.
Van ötlet, hogyan tudom beállítani? Valami rendszerváltozó lehet, amire nem gondolok. Köszi! -
Ruszki
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék úgy méretezni, hogy adott egy fix egyenes - mBf balti alapszint - és az ettől lévő pontokat, vonalakat szeretném megmérni, hogy ki is írja pl.: ocs 126.50 (oszlop csúcs). Erre kell írni egy külön szkriptet vagy van valami egyszerűbb lehetőség! Úgy szeretném használni mint a "Méretezést".
Remélem érthetően fogalmaztam!
Köszönöm!
Üdv! -
válasz
Janusz001
üzenetére
Autocadnél úgy van, hogy minden, amit oktatási verzióval készült, azt nem lehet felhasználni haszonszerzési célokra. Az ilyen rajzokba elmenti, hogy oktatási verzióval készült és szinte kiirthatatlanul benne is marad.
Talán még nyomtatásnál is rátesz egy vízjelet.
Valószínűleg Inventor is hasonlóan működik. -
Janusz001
őstag
Inventor educational verzió milyen korlátozásokat tartalmaz? Gondoltam veszek egy 1 éves kulcsot "szürke" oldalról pici pénzért edu verzióhoz, kizárólag tanulás céllal szeretném a program alapjait megismerni.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
FILEDIA 1 -
genndy
addikt
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Pedig ez tényleg "FILEDIA 0" problémának tűnik.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Szia!
Én egy ilyen lehetséges megoldást találtam:
[link] -
rgqjx
aktív tag
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Mondanál konkrét példát?
-
g4b3n
tag
Tudnátok segíteni abban, hogyan tudok a DWG-hez a papírra úgy, a DWG fájlba integrálódjon?
Ne pedig csatolva legyen.Köszönöm
-
rgqjx
aktív tag
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Cmddia 1
-
g4b3n
tag
Ez a Fancy Zones nagyon komoly, ha lesz nagy felbontású monitor, akkor alkalmazni fogom.
Először próbálok költség optimalizált megoldást.
Olcsóbb 24” FHD 35e, amit Te is ajánlottál vagy 27” QHD 70-100e Ft. Ezek rövididőn belül visszahozzák az árukat, ha megfelel a munkám.
Aztán ha szükségem lesz rá, tudok venni komolyabb monitort. -
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Filedia-1 ?
-
agyrágóbogár
csendes tag
Civil 3D 2025-ben a MAP parancsok nagy része csak parancssor alatt fut, nem jelennek meg a párbeszédablakok.
Találkozott valaki ilyesmivel? Megoldás?
Köszi előre is! -
Pont nemrég beszélgettünk itt a monitorokról.
Nekem ezekkel van tapasztalatom:
Ívelt 49"-es ultrawide Asus, 32:9, 1080p, 144Hz - Néhány nap megszokást igényelt az íves képernyő, azóta már egyáltalán nem zavaró. Méretben ez 2db 27-es monitornak felel meg. A széles mivolta miatt jobban kihasználható a tér, mint két különálló monitor esetén (Powertoys - Fancy Zones).Sík 32"-os Acer, 16:9, 1440p, 165Hz - DPI alapján 24" 1080p-nek felel meg, de itt több területet kap az ember. Ezt kiegészítem egy 21.5"-os álló monitorral, így a CAD mindig tud nagy méretben futni és mellette lehet excelt vagy pdfet nézni. Ezt a kombót szeretem a legjobban, mert itt 32"-on még nem kell állítani Windowsban a méretezést. 32"-on a 4k felbontás nagyon apró ikonokat eredményez, a 125-150%-os skálázást pedig sok program még mindig nem kezeli megfelelően.
Sík 34"-os Acer, 21:9, 1440p - Egyik kollégámnak ajánlottam, nagyon szereti. Ezen már viszonylag kényelmesen lehet két ablakban egymás mellett dolgozni.
43"-as 4k monitor -
Viszont ha a költséghatékonyság a fontos, akkor elég jól el lehet lenni két monitorral is, van például az MSI-nek 25"-os 1080p, 100Hz-es monitora, ami csak 32900Ft újonnan.
Ha sikerül eldönteni a méretet és a képarányt, akkor a monitoros topikban valószínűleg tudnak majd ajánlani egy jó típust.
-
g4b3n
tag
Sziasztok!
Úgyhozta, az élet, hogy elő kell vennem az AutoCAD-et magán munkára.
Szeretnék beruházni egy monitorra, van tapasztalat, hogy mi az a méret felbontás, ami nagyon jó hozzá?
Esetleg kimekkora monitoron dolgozik?
Csak 2D-ben kell terveznem közműves rajzokat.
Személyszerint legalább 27" vagy nagyobb akár 34"-ban gondolkodom.
Íves nem íves, mik a tapasztalatok, hajlok az ulra széles 21:9 felé is, mert sok rajz lapos és hosszú lesz.
Szóval milyen tapasztalatotok van?
Köszi! -
lumpy92
aktív tag
válasz
Roland861010
üzenetére
Szia!
Magyar nyelvű videói vannak fent yt-on Primusz Péternek. Emellett a Pétery Kristóf féle AutoCAD biblia ajánlott részemről, de lehet, hogy ez is csak digitálisan kétezik, kb. 1000 oldal. Ez is inkább egy tudásbázis, semmint oktató anyag. Ha neten keresgélsz egy két felsőoktatási intézmény jegyzetszerűségét lehet még megtalálni. Talán Péter videóival indulnék el a helyedben. -
válasz
Roland861010
üzenetére
Nem használja ki, csak renderképek készítésénél. Egy integrálttal is ugyanúgy működik, de majd a későbbiekben kitapasztalod.
CPU egyszálas teljesítményt kell nézni. Minél magasabb a CPU órajele, annál jobb, illetve legyen elég memória. Nem lesz gondod azon a gépen az Autocaddel. -
rgqjx
aktív tag
Olyan 25 éve volt az első találkozásom az autocadel, talán R12 volt, nem sokkal később jelent meg a 2000-es verzió. Biztosíthatlak, hogy az alapok, még mindig ugyanazok, szóval a tananyag miatt szerintem ne aggódj. Persze a külső cserélődött, a gombok sarka lekerekített
és néhány hasznos parancs is belekerült (egyik kedvencem az oops). Szintén az angol verziót javaslom.Amikor már kezded magabiztosan használni egyszerűbb rajzok készítésére, ráérsz akkor belemélyedni a magasabb szintű ismeret elsajátítására.
Ekkor hasznos lehet feliratkozni a Jeff és Jeremy Bartel youtube csatornájára. -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
Roland861010
üzenetére
Ez a gép bőven jó, nem kéne mikrolag legyen, első körben frissíts minden drivert (akár bios-t) és a windowst is.
(Ha fenn áll továbbra is, akkor próbáld ki egyszer, hogy windowsban a Szolgáltatások - FlexNet Licensing Service 64-et leállítod.)
-
Roland861010
veterán
Köszönöm mindkettőtöknek!
A hozzáférés 2027.ig él szóval van még vissza bőven.
Gondolkodtam hogy lehet jobban járok ha angolra vissza rakom. Nem értem olyan jól de gyorsabban találok megoldást rá úgy mint magyarul.
Amúgy milyen vas kell most neki ?
Sokszor van ilyen mikró lag.
A laptopon tolom de nem valami régi gépen.
Ryzen 7 7735HS 8/16
RTX 4060
32GB DDR5 4800Mhz
1TB SSD 3000/3000 Mb/s írás - olvasás -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
Roland861010
üzenetére
Ndruu altal
javasolt sugot ajanlom en is, rengeteget tud segiteni.
Ha van egy kis szabad idod, akkor rajzolj benne barmit, hasznald az iconokat es latod, hogy mire jo. En anno azt csinaltam, hogy egy mikrometerrel meregettem minden fele targyat ami a kezembe kerult es megrajzoltam a nezeteit, majd kesobb 3d-ben is. Ha erdekel is a dolog, akkor jo kis idotoltes tud lenni.
-
válasz
Roland861010
üzenetére
Teljes értékűnek számít az oktatási verzió is, az egyetlen korlátozás az, hogy nem lehet haszonszerzés céljából haszálni és csak az oktatás időtartamára szól.
Én a 2014-es verziót használtam először, azóta nem igazán változott a program. Nyilván, vannak újdonságok és szebb kezelőfelület, de az alap parancsok továbbra is ugyanúgy működnek. Ezeket az alap parancsokat érdemes először megtanulni és konfigurálni a gyorsbillentyűket úgy, hogy egy-két gomb lenyomásával indíthatóak legyenek.
Parancs beírásakor a parancssorban megjelenik egy kérdőjel (ha a DYNMODE ki van kapcsolva), amire kattintva extra segítséget kaphatsz a parancs használatáról. Online súgó van, abban szinte mindent megtalálsz, illetve telepítésnél lehet választani Offiline súgót is.
Ha megy az angol, akkor én mindenképpen javaslom az angol nyelvű CAD használatát, így segítséget is könnyebben fogsz találni, nem kell majd mindig fordítani. -
Roland861010
veterán
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy van olyan fizikai magyar nyelvű könyv amit ma még érdemes lehet megvásárolni ha alapból AutoCad 2025-el kezdek?
A munkahelyen beiskoláztak egy gépész technikusi 2 éves suliba.
Viszont eddig erre (AutoCad) a tudásra nem volt szükségem. Jó lenne pár alapvető dolgot elsajátítani .
Hiába nézem a videókat a fele 2000 évekbeli vagy 201x-es programot használ vagy angolul beszélő indiai magyaráz ami elég fura.
Nem megy hogy erre is meg arra is figyeljek.Az AutoCad 2025 eredeti oktatási verzió. Van benne valami hiányosság esetleg a normál verzióhoz képest?
Bocs ha butaságot kérdeztem.
Köszi a válaszokat. -
válasz
agyrágóbogár
üzenetére
Civilt nem ismerem, de Autocad, szóval:
Options - Files - Trusted Location (talán megbízható helyek a fordításban)
Ide hozzá kell adni azt az útvonalat, ahonnan az mnl fájlt betölti.
-
agyrágóbogár
csendes tag
A fenti hibaüzenetet kapon, ha a Civil 3D Hungary felületet nyitom meg. Valaki találkozott már ilyennel? Újra kell telepíteni a magyar tartalmat? -
Ödike
tag
Köszönöm a segítséget, meg fogom nézni.
(a pc3 fájlok régi programból történő átvétele sajna nem segített)
Most már működik az acad beépített nyomtatása, és ott simán megy az egyedi papír beállítás.
A szövegek köré a keretet az PDFSHX változó "0"-ra állításával sikerült eltüntetni. -
Van esetleg hibaüzenet, amikor nyomtatót választasz vagy csak nem enged új papírméretet hozzáadni?

Először a PLOTTERMANAGER paranccsal nézd meg, melyik mappából olvassa ki a nyomtatókat. Ha nem központi nyomtatókat használtok, akkor valószínűleg mindenkinek a gyári ACAD mappában vannak a nyomtatók (C:\Users\username\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2025\R25.0\enu\Plotters\).
Ha még fent van a korábbi telepítés (pl. 2022), akkor annak a mappájából átmásolva a pc3 és pmp fájlokat működni fog a nyomtatás és a korábban elmentett egyedi papírméretek is meglesznek.
Próbáld ki, hogy a DWG To PDF.pc3-ról csinálsz egy másolatot, és abban felveszed az egyéni papírméreteket. Ezt a kész pc3 és pmp fájlt másold fel a szerververre egy mappába, amit mindenki elér.
Autocadben a Files fülön, a Printer Support File Pathnél add meg a mappa útvonalát. Az Add gombbal új útvonalat is hozzá tudsz adni, nem kell felülírni a gyári útvonalat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

és néhány hasznos parancs is belekerült (egyik kedvencem az oops). Szintén az angol verziót javaslom.
A fenti hibaüzenetet kapon, ha a Civil 3D Hungary felületet nyitom meg. Valaki találkozott már ilyennel? Újra kell telepíteni a magyar tartalmat?