Hirdetés
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Hobby elektronika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ASUS notebook topic
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
wildpig
tag
Jól sejtem hogy a CB R15-ben elért 748 pontom nem túl jó a stock 4790k-val? Netem mindenhol 800+ pontokat látok. Mi lehet a gond? BIOS beállítások alapon vannak, Asus Optimal módban.
-
Melorin
addikt
válasz
Bjørgersson #36095 üzenetére
Az a sok death metal...
-
KYZRR
őstag
válasz
Bjørgersson #36081 üzenetére
Nem.
-
Vigneau
félisten
Átálltam Gigabyte-ról ASRock-ra és ízlelgetem a tuningot itt is. PCIE PLL LC vagy SB legyen? Cél a fix 100MHz BCLK. Ha jól olvastam, oda elég akkor az LC is?
-
Vigneau
félisten
válasz
Kicsit bőbeszédűbb is lehetnél szveni.
Uncore freki? Mivel estél neki a tesztelésen? Én eddig 1.15V-on hajtottam 4.0GHz-en a saját példányom. Majd megnézem vagy magasabb frekin, vagy alacsonyabb feszültségen.
-
NFree
addikt
Sziasztok szóval delid után léghűtés Xigma Achilles( nem mai darab) nyitott erkélyajtó Idle 20 fok , cinebenc 55-60 fok , intel burn, látszik 70 fok , a linx a max 81 fok .
Delid előtt belefagyott a linxbe , mondjuk kapott egy kis + feszt a memvezérlő +0.040v ot . és ugy néz ki jó is lett nem volt még 190 feletti gflops értékem. Mindíg tanul valamit az ember
4,7 nem megy majd vízzel megpróbálom , ha lessz rá alkalmam. -
laychi
veterán
válasz
Bjørgersson #36085 üzenetére
Akkor grat
Nekem a 4790k megy így(de adaptív módban sem feszeli túl avx alatt)
-
laychi
veterán
válasz
Szia
Stabil is vagy csak bebootol?
-
Hannibhál
őstag
válasz
hejj, de jó sokat kér O.o
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
Szia
-
Bjørgersson
félisten
Sziasztok!
-
szabog4
aktív tag
válasz
laychi #36076 üzenetére
Max profival csináltatnám meg vagy, ha lesz újra pénzem, akkor nem félve, hogy esetleg elcseszem. Bár, akkor minek kupakolnám...
Még tanulok, nincs fix melóm, elszáll, akkor vége. Nincs másik. (Y)Mondjuk most végzek...az 1 dolog.
Mennyit tudnék hozni 1 fullos minőségű pasztával? Kockázat/ár/érték hármas játszik ebben az esetben. Kockázat, hátha elcseszem, bár ettől nem tartok. Ár, a fullos paszta nem 5ft. Érték, nem biztos, hogy hoz annyit, mint, amennyit ráfordítok. -
szabog4
aktív tag
válasz
laychi #36066 üzenetére
Render alatt most épp 69 fokot ír maxnak. Viszont nyitva volt (picit) az ablak egész éjjel. Meleg és rossz volt bent már a levegő. 82 fokot elérte nappal. 3. Napja megy a gép. 2x 5p szellőztettem csak. Közben néztem filmet meg böngésztem, amit annyira nem csippázott. (akadozott, befagyott a chrome pár másodpercre, render közben mindig ez van) Még 6 napot fog pörögni. Most keltem, kómás vagyok még :v; remélem azért érthető, amit írtam.
-
wildpig
tag
De biztos hogy halk
-
Puma K
nagyúr
válasz
wildpig #36065 üzenetére
Mi ez a szűrő?
Laychi-nak igaza van: ezért a pénzért hűtőt is lehet vennni
-
laychi
veterán
válasz
szabog4 #36064 üzenetére
80-100mV plusz kellene a 4,4Ghz eléréséhez,hacsaknem a mostani 4,2-es beállításod még stabilizálni tudod alacsonyabb fesszel is.
Render alatt is képes ennyire melegedni?
(#36065) wildpig Hát azzal se fogsz meghűteni egy 4790K-t, ezért a pénzért hűtőt is lehet vennni,nem csak drótcsomót.
-
wildpig
tag
Ilyennel van valakinek tapasztalata? Hangos a gyári hűtőm, cserélni kéne.
-
szabog4
aktív tag
válasz
laychi #36063 üzenetére
InterBurnTest V2 alatt teszteltem. 32-35 fokot írt minimumnak.
Akkor nem emelem!
Többen írták, hogy 4,2-4,3 elérhetem, de, ha most stabil, bemerjem kockáztatni a 4,2-ről 4,4-re ugrást? Renderbe ez a 0,1Ghz ~10mp-et jelentett minuszba, ami 1400 képkockánál, már jelentős. Viszont jön a nyár, a nagy meleg. Jobban fog melegedni. -
laychi
veterán
válasz
szabog4 #36061 üzenetére
A magfeszültséget szabályzod vele,ha 1,18V-on nem volt gond a rendszereddel,akkor emelni felesleges, csak melegebb lesz.
Emelni akkor érdemes,ha az órajelet is emeled,mert az ad plusz teljesítményt,ahhoz meg, hogy stabilan tudd hajtani a procit elengedhetetlen.
Mi alatt megy 80 fok körülire a procid?hétköznapi felhasználás? vagy valamilyen tesztprogi? -
wildpig
tag
válasz
#Morcosmedve #36058 üzenetére
Engem személy szerint érdekel a kettő összehasonlítása, hogy tudjam mikor érdemes cserélni. Csak ha a ryzen topikban kiejtem azt a szót hogy Intel, rámszállnak és eltűnik a regisztrációm. Az a topik amit linkeltél meg sajna halott.
-
szabog4
aktív tag
válasz
laychi #35783 üzenetére
Ezer meg 1 éve írtam. 4,2ghz megy a 4770k h100i vízhűtéssel, 1,180V-on. Nem dobott el nincs kékhalál. Mit befolyásol ez a (core voltage)? Felemelem 1,200-ra, akkor azzal nyerek valamit?
Core0 81fokra felmegy. Ekkor sárga lesz a Core Tempbe. Tehát kezd sok lenni. Viszont nem állandó érték. 82 a max core0ba és 1be. Core 2 77, core3 74 a max.
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
trancemusic #36059 üzenetére
Nem megsértődni kell.
Van erre topik onnan linkelni ide offban vagy használni az off gombot simán, esetleg a 2011-V3-ba tenni offba, ahol hasonlóan több magosak a procik.Ezért áttettem offba.
Mindezt azért, mert nem mindenki tudja a helyén kezelni.
Nem vagyok moderátor. -
trancemusic
senior tag
válasz
#Morcosmedve #36058 üzenetére
Érdekesség.
Azonos órajel.
Egy szálon futó cpu limites teszt.
Mindenhol erre kíváncsiak a kockulók.
Azért ide,mert nekem is haswell van,és össze tudtam mérni a teljesítményt.
Ne a nyóóócc magot nézzd,hanem hogy ezt tudja 1,azaz egy ryzen mag.
Lehet törölni,moderátor úr. -
#Morcosmedve
veterán
válasz
trancemusic #36057 üzenetére
Segíts nekem, hogy jön ebbe a topikba a Ryzen (ON-ban)?
A másik, hogy nem egy kategória, sem felhasználásban, sem árban. -
laskr99
addikt
Ilyen kevesen használtak 4770 processzort? Alig van aprón belőle. 4790 meg 70-ért már kapható. Azt hitte még mindig 80+megy mind. Lehet érdemesebb azt venni.
-
wildpig
tag
Megpróbálkoztam a H97-plus+4790k kombó oc-val. Először gondoltam nekiugrok az alaplap beépített oc varázslójával. Meg is ígért egy 8%-os OC-t, meg valamit kavarászott még memory latency téren is, meg a RAM órajeleivel játszott. Feljebb is mentek a jelek, de CPU-Z single thread-ben veszitettem 400pontot, multiban meg 500-at. Ezmiez?
-
-
laychi
veterán
válasz
Puma K #36048 üzenetére
ha 1,25V-nál hibázik a procid és kékhalált kapsz,akkor ha jobban leviszed a feszt,akkor majd esetlegesen be sem töltődik a rendszered, és máris eldob,felfele kell menni a fesszel.
Esetleg próbáld meg a vccin-t emelni,illetve stabilizálni,hogy ne droppoljon.Vigneau: találni teszteket a vring emeléséről,kb felesleges babrálni vele,ha nem megfelelően feszeled alul,akkor megintcsak instabillá teszed a rendszered.
-
Vigneau
félisten
-
Puma K
nagyúr
Helló!
A héten nézegettem, hogy milyen órajelet tudok elérni a Corsair H75-tel fix1,250v mellett az általam használt programokban, játékokban és egy kis AIDA alatt.
A 4700Mhz vállalhatónak tűnt:
+ kapott még 10 perc AIDA stress test-et ahol 70-80 fok között mozgott a proci magjai 100%-os terhelés alatt.
Utána 6 kör Rise of the Tomb Raider benchmark:
Aztán másfél napig így használtam, majd másfél nap után játék közben kaptam egy kékhalált, és vissza állítottam az addig használt és részletesen beállított 4,4Ghz-re 1,115v mellett.
Mikor 4,7 és 4,8Ghz-vel próbálkoztam akkor az alaplapom automatikus beállításokon volt kivéve a feszültséget (1.250v) és az órajel szorzót (47/48) azokat fixáltam.
Videón az alaplapom beállíthatósága: yt videó
Ez alapján a videó után próbáltam a 4700Mhz-cet beállítani, kivéve az XMP-t mert a RAM-ok nem támogatják amik a gépben vannak, és az órajel fixálást maximum értéken.Az általam több mint egy éve használ 4,4GHz 1,115v mellett részletesen vannak beállítva az alábbiak: CPU strap, PLL, BCLK freq., min/max cache clock, BCLK : DRAM freq. ratio, CPU cache voltage, DRAM voltage, PCH VLX, PCH Core ezeket a beállításokat finomhangolva stabil a gép az említett órajelen és feszültségen.
Ha újrapróbálkoznék akkor mit lenne érdemes állítanom 4,7Ghz mellett 1.250v-on a fentebb felsorolt beállítások közül mint amit 4,4Ghz@1.115v mellett állítottam?
Üdv
Puma -
Vigneau
félisten
válasz
GEPESZ66 #36037 üzenetére
Itt nézz körül. Görgetned kell majd némileg.
Az biztos, hogy 8. és 9. generációjú chipsetes lapok már SIV-et használnak. A telepítésükhöz App Center feltelepítése is kell. A 6. és 7. generációjú chipsetes lapokat viszont még annyira nem lestem meg. De ami létezik Gigabyte lapokhoz Windows 10 alá, azt itt mind megtalálod, csak keresgélni kell.
-
GEPESZ66
veterán
Gondolom, hogy a BIOS-ban a Fan-Mode-t Auton kell hagynom, a Fan Control-t pedig Silent-en?
Ha leveszem a fordulatot 80%-ra, akkor nem félő, hogy túlmelegszik a processzor?
Mi a fenének ez a beállítás a BIOS-ban, ha nen szabályoz?
Itt ír valamit, hogy telepítés előtt GWUM ne legyen telepítve.
Mi ez egyáltalán? -
NFree
addikt
válasz
Vigneau #36025 üzenetére
Én nem piszkálom mivel ha emelem , ugy oda leszenek az energiatakarékos funkciók (gigában ) nem veszi vissza akkor az uncore órajalet. Nem vagyok nagy játékos , de hétköznapra nem bántom 4,6 os cpu freki mellett. Viszont egy két benchnél elég jótékony hatással van a pontokra. De vga nál gpu pontban nem lett eddig jobb tőle semmi . Így gondolom érezhető javulást játékokban sem hoz.
-
Vigneau
félisten
Van közöttetek olyan, aki húzza a Core-t, de érintetlenül hagyja az Uncore-t? Gondolkodom rajta, hogy van-e a játékokban értelme az Uncore húzásnak, vagy csak a LinX és társai profitálnak belőle?
-
Adams15
aktív tag
Úgy már volt próbálva, hogy 1.7 vccin, 1.16-1.18 Vcore. IBT nem hozott semmit, de cs alatt többször is kékhalál volt. Emiatt van most így. Mondjuk akkor minimumon volt Digi VRM+nál a load line calibration. Nem tudom, hogy az okozhatta-e.
Lehet, hogy ha IBT alatt nem volt gond, akkor a CS:GO is simán menne 1.7 Vccin, 1.16 Vcore-ral, úgy h a load line calibr. maxon van?? -
NFree
addikt
válasz
Adams15 #36021 üzenetére
Mert avx utasítást tartalmaz haswell procik ennek jelenlétében emelik a feszt 4770K volt hogy rátolt 0.1v ot is amikor avx el terhelte az ember. 4790K nál már nem olyan látványos de változó, előző procim semmit nem emelkedett , jelenlegi meg 0.01v ot megy +ba avx esetén.
A vccint vagy bemenő feszt leveheted nyugodtan 1.7v ig ha nem gyenge a lapon a tápelátás. pár fokot hozhat . -
Adams15
aktív tag
Megpróbáltam most úgy, hogy hagytam a Vccin-t 1.8 V-on, a Vcore-t visszavettem 1.2-ről 1.18-ra. Az miért lehet, hogy IBT alatt így is feltolta 1.2-re? (folyamatosan 1.2-n ment ibt alatt).
-
GEPESZ66
veterán
Az i3-2100 3,1 GHz gyári hűtője hány tűs?
Emiatt kellene!CPU Smart FAN Control: a processzorhűtő „intelligens”, azaz teljesítmény/hőmérsékletfüggő fordulatszám-szabályzásának engedélyezése.
CPU Smart FAN mode: amennyiben az előző opciót bekapcsoltuk, kiválaszthatjuk, hogy PWM- vagy feszültségalapú (Voltage) vezérlést akarunk alkalmazni. Az automata funkció általában jól működik, ha nem, akkor módosítsuk a beállítást. Amennyiben processzorhűtőnk csatlakozója négytűs, a PWM-et válasszuk, ha csak három, akkor a Voltage opciót.
-
Redneck
nagyúr
Tudja valaki hogy milyen magasan van a CPU kupak teteje az alaplap síkjától mérve? Jelenleg nem tudom lemérni. Ha 1 cm vagy kevesebb akkor elfér a Pure Rock. Ha nem marad a Raijintek és benyelem hogy hangosabb 8 decibellel.
-
Zoo123
senior tag
Egyébként mennyibe kerül a delid, és hány fokot hoz?
Ha 20-30 fokot lehet vele nyerni az remek lenne!Nem tuning miatt, de hogy egy 4790k 4.4 GHz-en, IBT alatt 100 fok és throtlingol a proci az bassza a csőröm!
i7 930 10% plusz fesszel, 4GHz-en jóval hűvösebb volt ugyanezzel a hűtővel, pedig az úgy közel 200W-ot fogyasztott, forrasztott kupak az igazi! -
NFree
addikt
válasz
laychi #36010 üzenetére
Hát igen nem tudom, a lényeg -5-0 fok körül 5ghz megy 1,35v al vantage cinebench 3dm11 stabil. bent már vízzel nem megy . léggel be sem bootol.
Voltak itt ilyen procik anno delidelve 4,8ghz en 1,3v alatt ibt stabilak voltak ez lenne a cél csak nem tudom tudná e a proci. Nemsokára megy vissza a víz is unom a léghűtést. meg hangos hiányzik a vízcsobogás.Várok még hátha valaki ír tapasztalatot , de köszönöm a véleményed
ami kb hasonló az enyémmal csak tudod 100% biztosra karok menni mielőtt nekiugrok a pengével..
Ugy néz ki egyhamar nem jön össze a váltás kaby ra , meg csak a tesztek miatt lenne értelme de ennyi pénzem nincs jelenleg .
Üdv Szép estét mindenkinek.
-
laychi
veterán
Személyes tapasztalatom a 4690k-val,hogy hűvösebb lett a proci,de nem kér semmivel sem kevesebb feszt.
Nemrégiben egybevíz került rá,hogy a socket körül jobb legyen a szellőzés így a vrm is talán hűvösebb,de ez sem hozta magával,hogy csökkenteni tudjak a stabilitáshoz szükséges feszültségen.Oprendszer függő is a dolog,pl win7 alatt be tudtam bootolni 1,4V mellett 5ghz-en,cinebenchet is futtattam,win 10 alatt ezt már sajnos nem kivitelezhető.Többet kér.
Az is lehet,hogy az a z87 g43-ban volt, nem a mostaniban... azt a lapot jobbnak éreztem mint a mostanit,de különösebb problémám ezzel sincs.
-
NFree
addikt
válasz
laychi #36008 üzenetére
Benchre kéne jobban a proci, volt már 1,4v körül hidegbe 5,1ghz 4c/4t. 5.3ghz 4c. de kéne még egy kicsi jobban viszont nem tudom már behűteni hidegvízzel (hidegre elég jól meglódul.) hidegbe lemegy a linx is 4,7ghz en 1,275v környékén. de kérdem én esetleg ugyan ezen feszen nem menne egy 4,8ghz delidelve ibt stabilan?
Jó lenne elérni 5,2 4c/4t meg 5,4 4c. .[link]
[link]
Kb ezeket az eredményeket szeretném meglépni , feszt nem akarok 1,45v nál többet adni neki . esetleg tényleg ha jól bejönne a delid s terhelés alatt nem lenne több 20-30 foknál akkor bevállalnám az 1,5v is.
A fenti tesztek kint készültek vízzel kb -12-13 fok lehetett. -
laychi
veterán
Tudod jól,hogy erről megoszlik a vélemény,neked kell eldönteni mi a fontosabb, a gari vagy a jobb hőmérséklet.
Ha benchelni akarsz magasabb fesz/órajel mellett, tudsz még egy darabig delid nélkül is, nyilván nem avx-es tesztprogikkal kell terhelni ez esetben.
Magas freki/fesz mellett sem tudnál avx-es progikkal sokkal feljebb menni,ha kilenne cserélve a paszta clu-ra.kb 200Mhz nyereség lenne.(#36006) Redneck
Jó lesz ez valóban,kiszolgál a mindennapokban, gratulálok így is hozzá,lényeg,hogy te elégedett légy.
-
NFree
addikt
Sziasztok , sokat nyavajogtam asszem már én is itt a topikban a lényeg nem tudom eldönteni delid legyen vagy ne.
Leginkább azokra a dolgokra lennék kivncsi, hogy ha valakinek hasonló procija volt mint nekem akkor deliddel mit nyert?
1,22v 4,6ghz jelenleg léggel megy linxet így nem bírja , de vizzel ezen a feszen elboldogultam még linxel is .
Szóval hasonló kalibberű procik mit hoztak delid után? Ez lenne a nagy kérdés. -
Redneck
nagyúr
válasz
laychi #36005 üzenetére
Semmi gond, jól latod, a két CPU nehezen összehasonlítható.
Csak a maghő a lényeg, AMD-nél is az volt a mérvadó, most is ahhoz igazítok.
Mást léptem, igen, mert a hűtő és a RAM csere meglesz a K árából. Azt is sokszor megkaptam, hogy nem használnám ki, ezért is lett a kisebb, nem cserélek lapot. Ahhoz képest hogy másik PC-t egyáltalán nem akartam, elég combos kis szett lesz.
Nem vagyok cukorból, több szem többet lát, ezért is kérdezek. Egy kis élcelődés volt, de nem lényeges, megesik és megértem. Számít a véleményetek, még ha máshogy döntök is. Nem lesz Z97 + i7 K + nagy hűtés, nagy házzal, de nem is ez a cél.
Mire ez nem lesz nekem elég, addigra sokkal komolyabb CPU-k, RAM és VGA igények lesznek. -
laychi
veterán
válasz
Redneck #36003 üzenetére
Nem felejtette el senki,te ne felejtsd el,hogy ez nem phenom,nem forrasztott a kupak,több mag,több szál.
Meg azt se,hogy az amd kicsit szereti msképp kijelezni a hőt,nem úgy mint az intel.
pl érdekes amd-nél,hogy a mag,ami fűt alacsonyabb hőmérsékletű,mint a kupak,aminek átadja a hőt.
Fizikai képtelenség.Amúgy ezt a kupakhőt is annak tartom,mint korábban írtam kalkulált érték lehet, köze nincs a valósághoz.MI méri ott a hőt? a kupakban nincs szenzor,feltételezem a leszorítóban sincs, nézz túl a ködön. MAghőt tekintsd mérvadónak,felejtsd el a kupakot.
kíváncsi lennék,ha levennéd a kupakot és elhajítanád és jelezne valami maszlagot a rendszer,akkor foglalkoznál e még vele.Nem volt itt élcelődés,az elmúlt 2 hétben idejössz,kérdezel,segítünk, válaszolunk,próbáljuk a lehetőségekhez képest a legjobbat ajánlani neked, te meg rendszerint mást lépsz meg.
Itt volt egy fasza 4790k, helyette egy másik prociba ugrottál bele,most hűtőt ajánlunk, megint más irányba haladsz.
Igazából,kissé értetlenül bámulok magam elé veled kapcsolatban,mert nem értem,hogy miért kérsz segítséget, ha megoldod magad másképp?Lehet fura a megfogalmazás, nincs sem harag,sem lenézés, sem arogancia részemről, minden tiszteletem a tiéd.Amennyiben nyers lenne a megfogalmazás elnézésed kérem, nem megbántani vagyok itt,ahogy más sem,hanem segíteni,esetlegesen felhomályosítani.
-
Redneck
nagyúr
Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy a kisebb ventis hangosabb. Hétvégén lemérek mindent miliméterre pontosan, és megrendelem.
Ez a teszt jól mutatja a hőmérséklet/hangerő viszonyát.Ha befér lehet Pure Rock lesz, ha nem akkor Aidos. A delid sincs kizárva, a maghőmérsékleten a nagyobb hűtő sem változtathat.
Mindenkinek köszönöm a tippeket, ha megvan az új, közlöm az eredményt.
-
Redneck
nagyúr
Jó a Pure Rock, csak tartok a centizéstől. Azért annyira nem szarok ezek a kisebbek sem.
Hétfőig megszületik a döntés, az élcelődést abbahagyhatjátok. Egyébként bármelyiknek jónak kéne lenni, a rommá húzott 125W-os Phenom is frankón elment egy kompaktabb TX3-mal.
A segítséget köszönöm!
A hűtős topik elég lassú egyébként, gondoltam itt is tudtok mATX ügyben jót mondani. Amúgy már akkor elégedett leszek ha 45-50 fok között marad a kupak és 65 fok alatt a magok CPU igényes játék alatt.
Szerk:
Azt ne felejtsétek el, hogy ez nem egy OC konfig, 3,8-on fog menni a CPU, 1,02V-on. Ha több kraft kell majd, veszek egy több magos, több szálas, újabb konfigot. Egyelőre sok is, pár aktívan pörgő multi mellett, van pár évnyi pótolni való Single játékom.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest