Hirdetés

A 4 GHz-es Intel Core i7-4790K tesztje

A Core i7-4790K

Az Intel Haswell kódnevű processzora már bő egy éve van a piacon, amivel párhuzamosan debütált az LGA1150-es foglalat és a Z87-es chipkészlet is.


[+]

A gyártó tick-tock elve szerint amikor új gyártástechnológiát vezetnek be, azt először a már meglévő, aktuális mikroarchitektúrára alkalmazzák, ami elsősorban gazdaságosabb gyártást eredményez. A következő, "tock" lépcső ezzel szemben már komolyabb architektúrális változásokat hoz a korábban bevetett csíkszélességen. A folyamat idáig nagyjából évente "kattant" egyet, de jelen állás szerint nagyon úgy fest, hogy idén már nem így lesz, ugyanis a 14 nm-es, Broadwell kódnevű (asztali) processzorok megjelenése még jóval odébb van.

A vállalat az így keletkezett kisebb űrt a Haswell processzorok frissítésével tölti ki, melynek okán jó néhány újabb modell bukkant fel a piacon, illetve ne feledkezzünk meg a korábban már bemutatott Z97-es lapkakészletről és az erre épülő új alaplapokról sem. Fontos megjegyezni, hogy az új PCH generációra épülő megoldások az ígéret szerint támogatni fogják a később érkező, 5. generációs Core i (Broadwell) processzorokat is.


[+]

Na de ne szaladjunk ennyire előre, hisz még egy jó darabig a most megjelent, új Haswell-alapú megoldásokból lehet válogatnunk. Ezek között jelenleg összesen három szorzózármentes modell található, melyekből most a népszerű i7-4770K utódját, az i7-4790K-t vizsgáltuk meg kicsit közelebbről.


[+]

Az talán szinte már senkinek nem újdonság, hogy a "K" jelzésű processzorokat a tuningra vágyó vásárlóknak szánja a gyártó. Ennek ellenére a tavaly megjelent, kereskedelmi forgalomba került modellek esetében nem fordítottak kellő figyelmet a szilíciumlapka és a fémkupak közötti hővezetésre, melynek leginkább épp az otthoni, tartós, stabil tuningra vágyók itták meg a levét, hisz ők csak ritkán végeznek el olyan radikális módosítást, mely egyrészt meglehetősen kockázatos, másrészt gyakorlatilag azonnali garanciavesztést eredményez. Szerencsére az Intel hallgatott a panaszokra, így a Devil's Canyon tagjai jobb minőségű, hatékonyabb hővezetéssel gazdagodtak, ami mellett még néhány extra kondenzátor is felkerül a NYÁK-ra, melyek szintén a kedvezőbb tuningeredmények elérését szolgálják.


[+]

Végül mindezen módosításokból megszületett az Intel eddigi legmagasabb órajelű asztali processzora, az i7-4790K. Az alapórajel kereken 4 GHz, ami turbóval terheléstől függően legfeljebb 4,4 GHz-ig ugorhat fel. Ezen, illetve az előző bekezdésben taglalt különbségeken felül nem változott más a bő egy éve bemutatott i7-4770K-hoz képest.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés