Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
laychi
veterán
válasz
- = Zk = - #37399 üzenetére
Mehet nyugodtan, én ~1,3V/4,7Ghz hajtom évek óta
-
- = Zk = -
félisten
szevasztok...
akiknek 4690K volt a kezükben, sima, mezei körülmények között mi volt a "lélektani" vége?..
perpill 4,7/1,230... sima 4 ventis H105 van felette...
na nem tervezem, hogy kidurrantom, vagy benchmark rekordot döntök... csak fél évente tuningolok rajta, oszt' mehet a játék... ha vmi gebasz van, csak kifagy/lehall/leállFX8150-ről jöttem át idestova 2-2,5 éve
-
-
r4z
nagyúr
válasz
VoidXs #37391 üzenetére
Koszonom!
Hattersztori: HEVC 2160p 10bit lejatszasara raktam volna ossze HTPC-t, es lett volna egy joarasitott 4770T ismerosi korben. Viszont mar a 4770HQ-t is szinte teljesen leterheli a lejatszas, VGA-t meg nem akarok venni, ugyhogy felejtos a Haswell. Majd epitek G4560-ra, az rohogve viszi elvileg.
-
VoidXs
nagyúr
Ez valamennyire elfogadható összehasonlítás. Hol ez, hol az a jobb, én a T-t venném a magasabb órajel és nagyobb L3 miatt, ezeken kívül lényegében ugyanaz a proci.
-
r4z
nagyúr
Sziasztok!
Nagyon fura kerdes kovetkezik: nyers CPU teljesitmenyben mekkora a kulonbseg egy 4770HQ es egy 4770T kozott? Elhanyagolhato? IGP most nem erdekel.
-
Weareus
addikt
válasz
laychi #37386 üzenetére
Ez nagyon érdekes dolog ezzel a ht-vel.
Akkor elviekben növelhető a pontszám a ram órajel-emeléssel, a ht kikapcsolásával és ha (adott órajel mellett) magasabb fesszel megy a proci, mert akkor nem akad meg néha számolás közben (mint ahogy nálam tette), persze itt éles határ volt már, ahol három fesszel egyszerre játszani kicsit sok volt elsőre nekem (összes bemenő, mag és offset), de majd próbálok javítani ezen is. -
laychi
veterán
válasz
Weareus #37385 üzenetére
Egyiket se néztem, se a blogod,se az adatlapodon lévő leírást,csak megemlítettem,mert esélyesnek tartottam, mint az alacsonyabb pontszám okozóját.
Egyébként win7 alatt az i7-ek kb annyit kaptak linx alatt,mint IBT-ben kb, az i5-ök pedig sokkal többet... csak említem,mert ez is érdekesség, esetleg azonos beállításon HT off nézd meg mi sül ki belőle
Magasabb tdp és hőmérséklet előfordulhat, mert nem osztja el HT-re a terhelést,hanem direktben a magot nyűvi, erre figyelj. -
Weareus
addikt
válasz
laychi #37384 üzenetére
1600 Mhz ram?
Ezt a blogban valamelyik tesztfotómon láttad vagy az adatlapomról?
Ha az utóbbi, akkor én kérek elnézést.
De tényleg, nem írtam még át a konfigomat és a régi, 1155-ös rendszereben valóban 1600 Mhz-es ramok voltak.
A mostani Corsair 1866 Mhz-es alapból és eskü, ha tudtam volna, hogy ennyit számít a sebességtesztben, tuti felhúztam volna. Szvsz nem is lett volna gond, mert 2133-on simán mentek pár napig, csak úgy próbaképp felrakva. Fesz: 1.5 V, ez az alap, amit kérnek, 2133-on nem kellett emelni hozzá, nem is melegedtek. Szerintem mennének még 2133 felett is, időzítéseik viszonylag barátiak (9-10-9-27), ezeket sem bántottam.
Mindegy is.
Különben hasznos, hogy említetted, mert ha fogok még "extrémkedni" (oké, ne legyek nagyarcú: sufnituningolni), legalább addig is összeszedek még néhány hasznos információmorzsát.
Végül is kezdő oc-snek lenni nem feltétlenül szégyen. -
laychi
veterán
válasz
Weareus #37383 üzenetére
Egyrészt a memória órajel is sokat befolyásol
azaz 1600mhz rammal nem kapsz annyi gflops-t, mint mondjuk 2133-2400Mbz-en ketyegővel.
cserébe viszontt kisebb a tdp, ezáltal a hőtermelés is.
Az hogy differencia van egyrészt lehet amiatt is, ha böngésztél teszt közben vagy más valamit csináltál vagy más terhelte a procit/ramot, ilyenkor kevesebb a pont. illetve okozhatja instabilitás is, megy a hibajavítás(egy darabig, aztán jöhet a fagyás és bsod) -
Weareus
addikt
válasz
tom_tol #37381 üzenetére
Érdekes ötletnek hangzik. A gflops értékek minden kör után nőttek egy kicsit, ezzel a futtatás idő (time, s) fordítottan volt arányos, ami gondolom nem véletlen.
Igen valószínű, hogy tényleg egy kicsit több fesz kellett volna neki.
(Néha meg-meg akadt a működés teszt közben és mivel 50 fok körül volt a mag a megakadást elfőződés nem okozhatta, ergo feszhiányos volt). -
-
Weareus
addikt
válasz
laychi #37379 üzenetére
Szép eredmények, gratula!
Az a Linx-eredmény tényleg jó!Kérdésedre: a hűtőfolyadék -15-16 fok körül volt, kissé már kásásodott is az elején, de a cpu hamar felolvasztotta (pár órám volt csak, de a hőfokok szépen kúsztak felfelé). A Szobahőmérséklet 19-20 fok körül volt, légkondit 18-ra állítottam. A proci alaphőmérséklete 6-8 fok volt (terheletlenül) a teszt megkezdésekor, de mivel a frigó ajtaját a csövek miatt nem tudtam becsukni (meg a mora sem fért a tartály mellé a frigóba, pedig jó kis visszahűtést produkált volna), a hőfokok szép lassan kúsztak felfelé.
A coretemp nálam ilyen, nem tudom miért. Majd rálesek.
Most ennyire tellett, én ennek is örülök
-
laychi
veterán
válasz
Weareus #37375 üzenetére
csak az alacsony fesz miatt
utánam? én nem rendelkezem golden chippel,1,3V-ig 4,7Ghz-ig bezárólag hűtőszekrény nélkül,játékvizzel megpörgetem önnek(ha már ilyen hivatalosak vagyunk
de van is egy nem régi kép grizzly-s kenéssel
Egyébként az aktuális hőmérsékletvolt,miközben szünetelt a teszt, vagy az a flaska jegesvíz volt ténylegesen ilyen hatással?
Jó lenne olyan képet látni,ahol min-max hőmérséklet látszik. Érdekes a coretemp-ed,vagy annak beállítása.
Nálam ez a progi nem így néz ki. -
Weareus
addikt
Alkalmasint nem volt egyszerű számomra ez az egész.
Nyilvánvalóan onnan indult ki az dolog, hogy szerettem volna egy olyan lapkát, amiben benne van az a bizonyos bűvös ötös.
Most sufnituning vízzel ennyire futotta, nyilván télen könnyebb lesz.
Aki többre kíváncsi: (csak erős idegzetűeknek!!!)
[link] -
F e Z o
veterán
Stabilra be kell lőni azt a procit. Nálam volt olyan is, hogy adott beállításon linX stabil volt, Battlefield alatt meg elhasalt a proci..
-
-
laychi
veterán
válasz
#Morcosmedve #37331 üzenetére
Esélytelen
[link] -
Weareus
addikt
válasz
#Morcosmedve #37334 üzenetére
A 24/7-re finomhangolás kell, egyenlőre még nyomozzuk, hogy pontosan mi. Alakulni fog ez.
-
Weareus
addikt
válasz
#Morcosmedve #37331 üzenetére
Köszönöm.
A legközelebbre + billentyű képet nem értem, magyarázd el, kérlek.
Szerk.: Jah, a bekeretezett billentyű. Köszike
(#37332) Grózi
Hogy a 17 colos Flatron crt-re gondolsz?
Kidobni nem akarom, de van egy 22 colos CRT-m a sarokban, csak azt nem merem feltenni az üvegasztalra. Van vagy hány kiló. -
dragonfx
veterán
válasz
#Morcosmedve #37321 üzenetére
írtam oda.
-
Lidl
senior tag
válasz
#Morcosmedve #37327 üzenetére
Igen, ez eddig tiszta, de most ezt mutatja a Core Temp program:
Ez egy Cooler Master Seidon 240v hűtővel.
És itt megy 3.8-on, míg a korábbi képen csak 3.6-on.Vagy a hűtés minősége számít? Kb. 10 C fokkal hűvösebb most. És a teljesítmény is 91 W vs 78 W.
Emiatt tolja jobban fel a Turbo Boost az órajelet, mert még nem érte el a bevasalt TDP-t?Ha igen, akkor még jobb döntés volt erre a hűtésre cserélni
Köszi
Lidl -
#Morcosmedve
veterán
Mert az intel turbo boost igy mukodik alapvetoen. Leveszi a turbot, ha tobb magot terhelsz egeszen 3,6-ig, a te esetedben, ha minden szal terhelve van. Ha van egy lapod, amiben ki tudod fixalni a max turbora az szerencse, egyebirant Z-s lapban a k-s procikat ugye minden esetben ki lehet akasztani max turbora vagy OC-val többre.
-
Lidl
senior tag
válasz
core i7 #37324 üzenetére
Megnéztem az Intel Turbo Boost Monitorral.
És működik, valóban 3,8-ig ment fel.
Nem értem, hogy eddig miért nem láttam magasabb órajelet. Pedig terheltem Prime-al, és ott is kiírja az aktuális órajelet, és most 3799 MHz volt.
De eddig biztosan nem...
Van is egy képem elmentve a régebbi hűtővel:Lehet, hogy fel kellet telepíteni valami drivert hozzá, és ez az Intel Turbo Boost monitor ezt megtette?
Na mindegy, a lényeg, hogy most működik rendesen.
Köszi a segítséget!
Lidl -
Lidl
senior tag
válasz
core i7 #37324 üzenetére
Szerintem is valami ilyesmi lenne a limit.
Nem is érdekelne a dolog, ha akár 1 Hz-el is magasabbra menne, mint 3600 Mhz.
De nem, sőt, leginkább 3599-en áll meg.Megnézem azt, amit írtál, hátha mutat valamit.
Már gondolkodtam, hogy lecserélem egy 4790K-ra, de 15-20k plusz nem biztos, hogy megérné azt kg. 10% sebesség növekedést.
Köszi
Lidl -
Lidl
senior tag
Sziasztok,
Egy kérdéssel fordulok hozzátok, remélem jó helyen, és tudtok segíteni!
A konfigom: Asrock Fatal1ty H97 Killer alaplap, i7-4790 CPU (non-K)
Specifikáció szerint a procinak 3.6 GHz a max órajele, de a Turbo Boost-tal 4.0 GHz is lehet.
A problémám az, hogy én még soha semmilyen teszt programnál nem láttam, hogy 3600 MHz-nél magasabbra ment volna az órajel. Ha egyes magokat nézek csak, akkor sem megy fel egyik sem 3600 főlé.
A BIOS-ban elméletileg van egy beállítás: Intel Turbo Boost Technology
Ez be van kapcsolva, mégsem megy feljebb.
Eddig egy AC Freezer 13 CO hűtötte, de egy-két hete lecseréltem egy 240-es AIO vízhűtésre (más okból kifolyólag) A max hőmérséklet 60-62 C fok. Tehát gondolom nem az a baj, hogy túl meleg lenne.Van bármi más, amit be kéne kapcsolni? Vagy ki? Pl bármilyen energiatakarékos beállítást? Ezek elméletileg mind be vannak kapcsolva, mert gyakran megy idle a gép, és akkor azért ne tekerjen a proci.
Előre is köszi a válaszokat.
Lidl -
#Morcosmedve
veterán
-
laychi
veterán
válasz
Weareus #37317 üzenetére
Hogy jön a skylake a haswellhez? teljesen más rendszer
(#37316) laskr99
Oc Tweaker fülön kell lennie,mint a képen(ez egy asrock z97 extreme 6 bios)
spread spectum -ot le kell tiltani,
A felette lévő bclk frequency-nél adod meg a kívánt bclk-t,ez normál esetben 100 és bclk/pcie ratio-nál elvileg azt tudnád szabályozni,hogy qa pcie eszközökre és talán a ramokra ne legyen hatással a beállítás,csak magára a core és cache/ring órajelekre. -
laychi
veterán
válasz
kamerad #37310 üzenetére
Ha a lap általánosságban tetszik és nincs vele bajod, akkor hagyd meg.
kb -0,1v ofsettel el tudsz lenni, de előfordulhat olyan is, hogy magas órajelen ugyan stabil, de energiatakarékos módban kevesli a feszt és ott jönnek a problémák.Ahogy írták feljebb overrid módban is használhatod. ugyan fix a VID, de ez idle pár watt és fok differenciát jelent, terhelés alatt pedig értelemszerűen kevesebb lesz, mint most íg, mert mondjuk 1,12V-1,15V elegendő az 1,25 helyett.
Msi-nél nekem volt z87 g43 és z97 mpower lap is a mostanin kívül, azok jók voltak.
giga részről járt nálam z87x ud5h, abban nem volt adaptív mód, illetve egy fél nap volt, mire a bclk beállítást megtaláltam, hogy ne 99,76Mhz legyen hanem menjen kerek 100-on ahol kell mennie.Ha váltassz nézd meg a lapokat mindenképp miket támogat, kimenetek, stb. Nehogy az legyen, hogy lemarad valami számodra fontos, pl sli támogatás vagy m.2 sata...bármi
-
-
core i7
addikt
Sziasztok a Haswell-től megtalálható AVX2.0 utasításkészlet ami ugye sandy ba például nincs csak AVX az játékokban mennyire fontos tényező?
-
Melorin
addikt
válasz
kamerad #37310 üzenetére
'Milyen alaplapot' topik összefoglaló: [link]
mATX kisebb tuningra:
ASRock Z97M Pro4
Gigabyte GA-Z97M-D3H (rev. 1.1)
Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5
mATX komolyabb tuningra:
Asus MAXIMUS VII GENE
Asus GRYPHON Z97
ASRock Z97M OC Formula
MSI Z97M GAMING
ATX kisebb tuningra:
Asus Z97-C
ASRock Pro 4
MSI Z97-G43
Gigabyte GA-Z97-D3H (rev. 1.1)
ATX komolyabb tuningra, alacsonyabb ársávban:
ASRock Z97 Extreme4
Asus Z97-PRO GAMER
Asus Sabertooth Z97 Mark 2
Gigabyte GA-Z97X-UD3H (rev. 1.1)
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5
MSI Z97 GAMING 5
ATX komolyabb tuningra, magasabb ársávban:
Asus Z97-PRO
Asus MAXIMUS VII HERO
ASRock Z97 Extreme6
Gigabyte GA-Z97X-UD5H (rev. 1.1)
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7
MSI Z97 GAMING 7
ATX csúcskategória tuningra:
Asus Sabertooth Z97 Mark 1
Asus Z97-DELUXE
Asus Z97-DELUXE (NFC & WLC)
Gigabyte GA-Z97X-SOC Force (rev. 1.0)
Gigabyte GA-Z97X-Gaming G1
MSI Z97 MPOWER MAX AC -
kamerad
csendes tag
válasz
laychi #37308 üzenetére
Szóval akkor ez nem csak nálam ilyen?
Azért ezt nem gondoltam volna az Asrock-ról!Offset-el meddig mehetek vajon mínuszba,és ez hosszú távon is megoldás lenne??
Én szerettem volna hoszabb ideig ezt a konfigot tartani,de most elbizonytalanodtam. Lapot kéne cserélnem?
Melyik lapok "ajánlottak" Z97-ben?? -
laychi
veterán
válasz
laskr99 #37306 üzenetére
Az offset,nem adaptív. -1V?
akkor neked nagyon szuper procid van
(#37296) korcsi
Úgy,hogy amit beállítottál biosban feszültség,az a max, üresjáratban pedig a vcore-on felül a VID-et is visszaveszi(illetve speedstep beállítása esetén az órajelet is 800Mhz-re)
AVX esetén eltérhet felfelé,főleg 4670k,4770k esetén, ott +0,1V-0,15V is rámehet a beállított feszre.
Devils canyon prociknál ez eltűnt,vagy nagy mértékben csökkent. -
Puma K
nagyúr
válasz
baritz1995 #37304 üzenetére
Ez a Corsair H75 a 2db gyári ventijével ami nekem van nem az igazi 4790K-n...
Sajnos van az a teljesítményszint, amikor a ház és ventilátor cserét nem lehet elkerülni ha halk vagy viszonylag halk és erős gépet szeretnél ami meg magával hozza az alu erdőket vagy radiátorokat a gépház belsejében.
-
Grózi
veterán
válasz
baritz1995 #37301 üzenetére
Ez ugyan nem a kompakt topic,de semmilyen szimpla radis megoldás nem jobb alternatíva mint egy jó borda.Még az Arctic LF120 szóba jöhetne,de arra is kell pluszba ventit venned ha csendet akarsz.
Ha elégedett vagy a jelenlegi hőfokokkal(teljesen jó),akkor vegyél rá egy jó ventit és lényegesen csendesebben hozza ezeket az értékeket. -
baritz1995
tag
válasz
Puma K #37299 üzenetére
Sziasztok
Egy i5 4690k procira milyen kompakt vizet erdemes hasznalni(lehetoleg szimpla 14-12es radis cucc erdekel,dupla radihoz nincs helyem)
A jelenlegi hutom egy phanteks tc12dx,ennel lehetoleg jobb ertekeket szeretnek
Most 100% terhelesen 53-56c korul megy a proci 4,2ghz-n 1,2v fesszel.
Ez sztem nem rossz,viszont halkabb megoldast szeretnek.
Elore is koszi a segitseget
Új hozzászólás Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Google Pixel topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nyaralás topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bezámítás! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest