Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Mini PC
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Abit is7-e-re passzív nb hűtőt de milyet?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adebayor
aktív tag
hali
i5-re egy Cooler Master TX3 EVO jó lenne?
Most AMD fölött pörög. Régi phenom II-t hűt.(X4 955 BE) Esetleg lehet arról valamit tudni, hogy ezek az i5-ök mennyire melegednek ahoz képest?
i5 4440-n gondolkodom. Használtan itt az aprón szerintem vannak jó árak. Nem tudom, hogy milyen eladót találok majd. Lehet hütő nélkül adja, stb. Bár mondjuk ha hűtővel adják, akkor is a cooler mastert tenném rá, ha működőképes
-
Gergő170
aktív tag
válasz
Redneck #37896 üzenetére
Köszi szépen mindenkinek. Haswell-nél maradtam amire használnám ( lol, pubg alacsony grafikai beállításokon és évente 1x singleplayer ) pont elég lesz amit majd később fejlesztek ha valami nagyobbal szeretnék játszani, de telik az idő és így egyre kevesebbet játszok jelenleg a keretem se nagy. Talán ez a legjobb megoldás most számomra
-
Redneck
nagyúr
válasz
laychi #37894 üzenetére
Privátban beszélgettem a sráccal. Mivel nem nagy a keret, a Haswell a legjobb ár/érték arányú lehetőség.
Ha vesz egy olcsó, nem legalja lapot, később még mehet bele 4790K (tuning nélkül), azzal el lehet lenni egy darabig. Amire neki kell, jó lesz egy Haswell i5.Ajánlottam volna neki én is Skylaket vagy akár Ryzent is, de a memória csere sok lóvét elvinne.
-
Dobi 562
addikt
válasz
laychi #37892 üzenetére
Amikor 1 honapja elkezdtem keresgelni Haswell/Haswell Refresh cuccokat, akkor szembesultem vele, hogy ujonnan mar alig lehet kapni egy-ket dolgot. Procikat szinte csak az S-jelu, csokkentett kepessegu peldanyokat talaltam, nehany helyen meg aruljak az i7 4790k-t de ujonnan tobbe kerul mint egy ujabb generacios i7.
Z87/Z97 lapok ritkak mint a feher hollo. Uj Z87-et szinte nem is talalni, Z97-bol van 1-2 modell meg nehany boltban/E-bay-en. Hasznalt alaplapot biztos nem vennek.
Ugyhogy E-bay-rol vettem hasznalt i7 4790k-t es meg vagyok vele elegedve, meg tuning nelkul is. Egy i5 4590-et valtott le.
-
laychi
veterán
válasz
Redneck #37890 üzenetére
lassan a haswell is kikopik és mikor bedöglik a haswell-es lapja ,akkor kukázhat apróról újat.
de lényegében igazad van
legjobb nyilván egy teljesen új rendszer lenne,de sajnos a keret nem engedi neki, és most nagyon elszálltak a ddr4 árak
esetleg ddr3-as z170-es vagy "H"-"B"-s lappal ki tudja húzni a kaby csúcsáig és még ideig óráig fejlesztgetni.
talán ez lenne a legjobb -
Redneck
nagyúr
válasz
Gergő170 #37886 üzenetére
Ne kapkodd el, mindig van fent Haswelles félkonfig. A helyedben azért a Skylakes vasakat is figyelném, ki lehet fogni jókat. Egy kis spórolás nem árthat, jobb mint utólag cserélni valamit és végeredményben többet fizetni.
Egy mostmár belépőnek ható Haswell i5, 8GB RAM, GTX 1050 Ti vagy 1060 3GB társaságában el lehet lenni, de amint 60 Hz fölé mész, kelleni fog a több kraft CPU, majd minden más alkatrész frontján. Persze ez az én átlag játékos véleményem, más K-s i7, 16GB RAM és 1070 alatt gépnek sem tartja az ilyesmit.
-
Gergő170
aktív tag
válasz
Redneck #37885 üzenetére
Én is most 4460-at néztem ki magamnak
már csak egy lapot kéne hozzá találnom
\\ Sajnos a keret engem is megfog nagyjából most 50 ezerből kéne néznem egy valamire használható lapot meg procit.
\\2 Nem nagyon van tervben. Jelenleg arra vágyom hogy fx-6300-at lecseréljem i5-re. Múltkor találtam i5-4xxx+lap(4ramslotos)+8gb ram 55 ezerért. Csak mire észbe kaptam már jegelve volt írtam a srácnak de már utalt neki a vevő.
-
Redneck
nagyúr
válasz
korcsi #37884 üzenetére
Az LGA1155-ös CPU, a 4xxx pedig 1150. Nem lehet húzni csak a K-s procikat, Z-s lapban.
4460-am volt, 4790K-ra akartam cserélni. Végül 4790 lett, nem K-s de annak az árából lett +8GB RAM és egy jó hűtő. Nem bántam meg, a lap cseréjével még többe lett volna.
Szerk:
Persze egy jó 4790K-val jársz a legjobban, ha van alá lap. Ha lenne keretem én is azt választanám inkább.Gergő170:
Ha nincs tervben később K-s tuning proci, elég egy egyszerűbb lap. -
korcsi
veterán
válasz
#Morcosmedve #37882 üzenetére
Órajel a különbség
4570: 3,4; 3,5; 3,6; 3,6GHz 4-3-2-1 magon terhelve
4570S: 3,2; 3,2; 3,5; 3,6GHz 4-3-2-1 magon terhelve3550s-em 3,7Ghz-et ment 1V-al négy magon terhelve (P67-ben volt lehetőség +4 binre). Nem volt az rossz.
-
Gergő170
aktív tag
válasz
#Morcosmedve #37882 üzenetére
Akkor marad 4460
-
Gergő170
aktív tag
Sziasztok lenne egy kérdésem mennyire gyengébb az i5 4570s mint a i5 4570 ? Vagy miben különböznek ? Jobb hűtővel húzható a 4570s 4.4 ghz-re ?
-
-
mcmike
őstag
Nemrégiben váltottam I7-2600K-ról I7-4770K-ra, mert már éreztem hogy GTX 970 mellett 1080p felbontáson a BF1 itt-ott megfogja a 2600-at. Mondjuk a Windows újratelepítés is lehet hogy jót tett a gépnek, de gyakorlatilag sokkal "smooth"-abb a játék és bármi más is. Nem bántam meg.
Most 4.4GHz-en ketyeg, Adaptive Mode és +1.25v Turbo voltage mellett. Mindennapi használat estén (leginkább BF1) nem megy fel 70 fok fölé a CPU (átlag 65-68 körül mozognak az egyes magok), és eddig atomstabilnak tűnik. A prime 95 small FFT-vel több mint fél óra után felmegy 100 fokig, de mivel nem benchmarkokkal játszok, ezért szerintem inkább az a lényeg hogy bírja a BF1-et normális hőfokokkal.
Mindent HWInfo-val monitoroztam.
Maradhat így szerintetek is. Nemde?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Gergő170 #37873 üzenetére
Már a többiek megírták a lényeget, de azt érdemes megjegyezni, hogy a számítógépnek az egyik ha nem a legfontosabb eleme a táp.
Ezen keresztül kapja minden alkatrész az energiát-áramot-kakaót. A tápon nem szabad spórolni. Minőségit kell venni és a lehet minél több garanciaidővel: 3-5-7-10 év.
Nem a legdrágább a legjobb, hanem adott gyártókat kell nézni (pl ami biztosan jó gyártó: FSP, Seasonic, Super-Flower) és az adott vagy a jövőre gondolva a leendő gép fogyasztásának az igényével számolva megállapítani a szükséges watt számot. 550W-nál erősebb tápra úgy igazán nincs szükség egy átlag felhasználónak. Sőt még a 400 is elég lehet, persze függ az adott konfigtól amit hajtani akarunk.
A nálam lévő XFX Pro 450 (Seasoinc belseje van) i7 4790K-t és tuningolt GTX 1070-et, 1db SSD-t és 2db HDD-t 7db ventivel és a CPU-n lévő kompakt vízhűtéssel megbirkózik hangtalanul.
A kinézett tápot itt érdemes leellenőrizni, hogy mit írnak róla: http://www.jonnyguru.com/
-
Gergő170
aktív tag
válasz
MasterMark #37869 üzenetére
Tápoknál működhet a használt opció? Vagy azt mindenféleképpen újonnan rendeljem ?
-
laychi
veterán
válasz
MasterMark #37865 üzenetére
ha a 350W-ból csak 140-160W-ot ad le a táp és elfogy a rendszer alól,akkor nem feltétlenül "rossz" a táp,csak gyenge,kevés.
Nem csak a proci és a vga fogyaszt. ott van még a lap, hdd, ramoknak is kell áram,meg még egyéb komponenseknek is,ha van pl hang vagy hálókártya,stb csatlakoztatott eszközök.
Jóformán semmit sem tudunk a konfigjáról,mivel nem írta le és az adatlapja sincs kitöltve
Én minimum egy 400W-osat aláraknék,legyen benne tartalék,ha lesz fejlesztve vga vonalon,akkor ott megint magasabb tdp keletkezhet.
Az sem mindegy,hogy egy táp 1 vagy több 12V-os ággal rendelkezik.(#37867) bobalazs
Tisztában vagyok vele,de ha valaki válaszol kérlek engedd meg,hogy válaszoljak rá
Ha az off miatt írtad,most pont 2-vel szaporodott -
Gergő170
aktív tag
válasz
MasterMark #37861 üzenetére
Olcso chieftech 350w csere elott all ez is mint az egesz gep. Csak sajnos keret miatt csak aprankent tudom.
-
laychi
veterán
válasz
Gergő170 #37858 üzenetére
talán táp probléma,vagy az alaplap haldoklik.
(#37849) F e Z o nem a 960-ra írtam,hogy 4k-n játsszon
hanem,hogy az amd új platformja alatt is alacsonyabb az fps,mint az intel 4 magos procijain FHD felbontáson,és hogy 4k-nál már azok is használhaókigaz 970,de single player,nézd meg a cpu kihasználtságot:
[link]Ő meg multizni akar, ott mégjobban megkajálják a játékok a procit
-
Puma K
nagyúr
válasz
Gergő170 #37851 üzenetére
Ha netes játékokkal játszol főként akkor valamilyen i7
Most adtam vissza a kölcsön kapott GTX 1050 Ti-t és egészen meglepően használható teljesítményt tudott nyújtani a 4790K@4.7Ghz mellett is.
Bár mint utólag kiderült számomra teszteket nézve a teljesítménye a régi GTX 760-am körül mozgott.
-
-
Gergő170
aktív tag
Sziasztok. 1050ti mellé milyen processzort ajánlanátok főként játékra ?
-
kaszas19
senior tag
Sziasztok.
Nem olyan régen lecseréltem a VGA-at mert az előző beadta a kulcsot sajnos.
Msi GTX 960 Gaming 4G
Jelenleg egy I3 4170-es proci hajtja de sokszor nagyon teker hogy kitudja szolgálni a kártyát.
Milyen I5-ös procit ajánlanátok hozzá, ami akár multiban is megállná a helyét????
Alaplap: asrock_fatal1ty_b85_killer (jelenleg) később szeretnék venni egy Z97-es lapot. -
törölt tag
Sziasztok!!
Kérdezném, hogy mondjuk egy 4690K vagy 4670K processzor milyen fajta alaplapokban tuningolható? Z,H,B hányas lapokban? köszönöm szépen
-
Dobi 562
addikt
válasz
MasterMark #37838 üzenetére
-
Dobi 562
addikt
Eszembe jutott meg egy dolog. A bios-ban betoltottem a memoria xmp profiljat es ott a frekvencianal nem allitottam manualisan 1600 Mhz-re hanem auto-n hagytam es igy magatol allitotta 1600-ra.
Ezutan masfel orat jatszottam pubg-vel es nem volt kek halal, azutan 15 percet streeszeltem a procit Asus RealBench-el es nem volt problema itt sem.
Ugy nez ki megoldodott a dolog. Azert meg holnap raeresztek par hosszabb tesztet is.
Koszonom mindenkinek a segitseget!
Remelem nem kell ujra jelentkeznem. Az is biztos, hogy tuninghoz nem nyulok mostanaban.
-
laychi
veterán
válasz
Dobi 562 #37832 üzenetére
Visszaolvastam közben,hogy tuningprogi okozta a gebaszt.
Esetleg azzal próbálkozz,hogy egy régebbi biost felteszel,megnézed,hogy minden oké e, és ha igen,visszateszed a jelenlegit és ellenőrzöd ismételten.
Ha olyan mélyen belenyúlt a seggszikla programja a biosba,akkor lehet sérült és hiába resetelsz,nem oldja meg a problémát. -
laychi
veterán
válasz
MasterMark #37830 üzenetére
Lehet
-
Dobi 562
addikt
válasz
MasterMark #37823 üzenetére
Megvolt a bios reset. Ha semmihez nem nyulok akkor a 30 perces Asus RealBench stresszteszt vegigfut gond nelkul. Amint a memoriakat atallitom 1333 Mhz-rol 1600-ra, a RealBench alatt nem jut el a 10. percig sem. Pedig 1600-on hasznaltam regebben a memoriakat. Egyebkent Corsair Vengeance LP 1600Mhz cl9 kit van benne, 2*2*4 Gb (par honapja bovitettem).
HWinfo 64-el monitoroztam a homersekleteket stressz kozben, nem-e az a baj. Ha 1600-ra vannak allitva a memoriak akkor kicsit gyorsabban melegszik a cpu, de max 78 korul megall a melegedese. 1333-ra allitott memoriakkal 75 fokig melegedett 30 perc utan.
Probaltam xmp profilbol atallitani meg manualisan is, 1600mhz-nel akkor is jon a kekhalal.
Van valami otletetek vagy probalkozzak a memorias topikokban?
-
Dobi 562
addikt
válasz
MasterMark #37823 üzenetére
Koszonom, ezt megprobalom. Teljesen logikusan hangzik amit leirtal, nekem fogalmam sem volt rola hogy egy szoftver ennyire bele tud piszkalni a bios-ba, bar nyilvan bele kell neki ha a feszultsegekkel meg orajelekkel mokol.
-
MasterMark
titán
válasz
Dobi 562 #37821 üzenetére
Mivel mint írtad az oprendszert újraraktad, ezért szoftveres gond nem lehet.
Ha előtte jó volt, akkor hardveres gond sem kéne hogy legyen. (Ezért feszültségeket állítgatni felesleges is.)
A program amit felraktál belenyúlhatott a BIOS beállításaiba is akár, ezért egy teljes normális BIOS resetet megérne a dolog. (Nem a recovery-set, mert az ki tudja mit csinál, vagy mit hagy úgy.)
-
Dobi 562
addikt
válasz
MasterMark #37820 üzenetére
Ket hetig mukodott problema nelkul amig hozza nem nyultam az Asrock tuning progijahoz. Azt irtak tobb forumon is, hogy nem kell bios-t resetelni ha minden frankon megy. Szoval akkor miert volt olyan fontos ezt leirnod?
Gondolod ez a kekhalalozas most azert jott elo mert ket hetig bios reset nelkul hasznaltam a gepet?
-
Dobi 562
addikt
Sziasztok!
Korulbelul 1 honapja frissitettem az adatlapomon talalhato konfigomat. i5 4590 helyere szereztem egy hasznalt i7 4790k-t. Asrock H97 Fatality Performance alaplapba kerult, kapott uj pasztat (Arctic MX-2). Bios-ban nem allitottam semmit, megvolt a proci csere es kesz. Egyebkent a 2.50-es legujabb Bios van fent, ebben mar nincs benne a Non-z OC funkcio.
Az elso ket hetben rendesen mukodott, utana kivancsisagbol felraktam az Asrock sajat tuningprogramjat, az F-stream Tuning utility-t. Ahelyett, hogy utananeztem volna mi mit csinal, egybol ra is nyomtam a performance boot gombra aminek eredmenyekeppen osszeomlott a rendszer es a gep nem tudott ujra bebootolni. 3 sikertelen boot utan a Bios resetelte magat es ujra mukodni kezdett. Leszedtem az F-stream-et egybol.
Latszolag minden rendben volt de ettol kezdve jatekok alatt kb 15-30 perc utan elkezd a rendszer kekhalalozni.
Altalaban a ketto kozul valamelyik hibauzenetet kapom: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR vagy CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT.Csinaltam egy Windows (Win 10 pro 64) ujratelepitest meghajtoformazassal, osszes drivert frissitettem a hiba megis elojon.
Feltelepitettem a HWinfo-64-et es CPU-Z-t, 10 perc Asus Realbench cpu stressz utan a rendszer osszeomlik az elobb emlitett kekhallal. A homerseklet ugy tunik rendben van a Hwinfo szerint a proci max 74 fokig ment fel. Jelenleg az energiasema Windows-on belul teljesitmenycentrikusra van allitva igy allando 1.194V a cpu core voltage.
Kulfoldi forumokon is tobbeknel elojott a problema i7 4790K-val es sok embernel a proci feszultsegek manualis allitgatasa megoldotta a problemat. Ebben kene egy kis segitseg mert ilyet meg sosem csinaltam. Mit kene allitanom elso korben?
Csak siman alljak neki magamtol az Osszefoglalo leirasa alapjan valtoztatgatni a feszultsegeket vagy van ennek valami tematikaja?
Bocsi a hulye kerdesekert, ilyen melysegben sosem artottam magam bele az alaplap beallitasaiba.
-
Redneck
nagyúr
válasz
F e Z o #37814 üzenetére
2x4GB 1600-as 9-9-9-27 1T időzítésű HyperX-et cseréltem 2x8GB 9-9-9-24 2T G.Skill-re. Egy-két címnél 1-2 fps-sel alacsonyabb a minimum fps-em , cserébe 1,65V helyett 1,5V-on megy az új. Lehet egy tiszta OS telepítés segítene, egyelőre marad ami van.
Nem épp a legjobb példa, de anno az 1333CL9 vs 1600CL9 vagy a 800CL4 vs 1066CL5 is különböző teljesítményt hozott multiban.
-
Puma K
nagyúr
válasz
128bit #37808 üzenetére
"100 bol mind azt mondja ,h nincs jelentösége ."
Talán a CPU intenzívebb játékoknál (multiplayer) lehet valami pluszt szerezni.
Az a gond, hogy ezt nem mérték ki rendes tesztoldalak. Dedikált VGA kártyával és legalább 1080p felbontásban.
Csak ilyen a saját drágább terméküket eladni próbáló cég tette meg, meg YT-os arcok méricskélnek ahogy néztem... akik legalább Fraps-szal mértek volna és úgy tüntethették volna fel a minimum és az átlag FPS-eket játékonként....
Battlefield 4 Loves High Speed Memory
"Getting roughly 10fps out of something as simple as faster memory is staggering."
Witcher 3:
1333Mhz@CL9: 55,9 FPS
1600Mhz@CL10: 56,7 FPS
1866Mhz@CL10: 57,3 FPS
2133Mhz@CL11: 58,2 FPS
2400Mhz@CL11: 58,4 FPSRise of the Tomb Raider:
1333Mhz@CL9: 57,9 FPS
1600Mhz@CL10: 58,6 FPS
1866Mhz@CL10: 59,1 FPS
2133Mhz@CL11: 58,8 FPS
2400Mhz@CL11: 59,0 FPSGTA V:
1333Mhz@CL9: 86,2 FPS
1600Mhz@CL10: 95,1 FPS
1866Mhz@CL10: 94,6 FPS
2133Mhz@CL11: 94,3 FPS
2400Mhz@CL11: 94,3 FPSIgazándiból mindenkinek ki kell tesztelnie magának, hogy megéri-e a RAM-ot tuningolnia és az adott játékban ahol fontos a számára így elér-e plusz képkockákat... lehet pont az a plusz *bármennyi* képkockaszám menti meg attól, hogy darabolódjon a kép játék közben...
-
bobalazs
nagyúr
rx 480 + 4790k alá 1333 mhz-es ramok 4x4 gb lesz rakva.
Visszafog ez engem valamennyire az fps-ekben, pl 1866 mhz-es ramok helyett ilyet használok? -
Puma K
nagyúr
válasz
korcsi #37801 üzenetére
Én 1-2 vagy már 3
évig 1.115v-on használtam 4.4Ghz mellett a 4790K-t.
Most 4.7Ghz és 1.245v mellett megy már 2. hete.
Elsőre tesztnél kapott 10 kör LinX-szet, majd az elmúlt héten 1-1 napon 3-3 kör LinX-szet megint.
Folyamatosan 6-14 órákat megy/ment a gép közben COD WWII, GTA Online, Overwatch és Mad Max játékokkal tesztelve felváltva órákon át.Általában a GTA Online az aminél eldobja magát a gép ha nem stabil belőtt érték, de szerencsére vaj simán fut
A fesz és az órajel fixálva van, azaz állandó 4700Mhz az órajel és 1.245v a fesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest