Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Google Chromecast topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mini-ITX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zs198
aktív tag
Kérdés:
A CPU magok közötti eltérésnél mennyi a normális?
i5 4690k
És 1. mag: 31 fok
2. mag: 32 fok
3. mag: 28 fok
4. mag: 34 fokKöszi
-
-
dragonfx
veterán
Sziasztok.
I3 4130-4170 teljesitmenyerol erdeklodnek jatekokba. Akinek van volt.
B85 os chipsethez menne.8 gb ram es egy 7770 tarsasagaban kesob gtx1050 a cel.
Ez igy okes lenne? -
Devastate
csendes tag
Rendben akkor 4790k lesz köszi a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
NFree
addikt
válasz
Redneck #36481 üzenetére
Azonos órajelen kb 10% az előnye a 7700k nak viszont trémárkra brutálisat ráver , én már cseréltem volna csak ugye rengeteg a bukó a 4790K meg hétköznapi használtra is sok, nekem ezért marad szerintem még jó ideig . Lehet ki fog szolgálni még egy 1080 at is . az meg nem most lessz addigra lessz már 9xxx is
-
Redneck
nagyúr
válasz
Devastate #36476 üzenetére
Szerintem számold ki mekkora kiadás és el tudod dönteni mi éri meg. Én a 4790K-t választanám, ha az i5-öd mellé van normális lap és hűtő. 7700K-hoz DDR4-re kéne váltanod. A jelenlegi memóriáid biztos nem érnének használtan annyit hogy a váltás jó döntés legyen, de neked kell kiszámolnod.
Minden a matekon múlik.
[ Szerkesztve ]
-
Devastate
csendes tag
sziasztok !
Érdemes az i5 4690k 4.4Ghz-ről 4790k-ra váltani vagy full platform csere 7700k-ra?
-
zs198
aktív tag
válasz
jacint78 #36472 üzenetére
Én is erre gondoltam.
És a Brocken ennél még jobb lenne gondolom!? Csak sajna ez fér be nekem a házba. (max. 154mm magas lehet). Még az Alpenföhn Brocken ECO-t mondták még. És az is beférne. Nem tudom azzal esetleg nagyobb különbség lenne-e?! De később úgyis vízre váltanék ha 4,4-re felrántom. -
jacint78
addikt
Jaa, hogy ez Ben nevis?
Azt hittem valamelyik Brocken, ha ezt produkálja a ben nevis, akkor tényleg jogosan fikáztam a kúler másztert.
Addig ajánlatos használni, amíg jó értékeket produkál, a gyártók által definiált max TDP legfeljebb a csövek kapacitását jelzi, de azzal nem nagyon kell foglalkozni, szerintem inkább marketing szöveg, mint valós adat..
Nem, IBT-vel 120 környéke 140-et a prime produkált. Ez egy 4690K 4.5GHz-en 1.255-ön, gyári kupakkal.
[ Szerkesztve ]
-
-
jacint78
addikt
-
Puma K
nagyúr
Helló!
Van valakinek tapasztalat és esetleg mérése(i) (főként játékok minimum-átlag FPS értékei érdekelnének) azzal kapcsolatban, hogy az i7-es procik teljesítménye hogyan változik a RAM sebességének a növelésével?
Kinek mennyi volt a maximum órajel RAM-ok esetén amit el tudott érni és 24/7-ben tudta/tudja használni?
Tudom-tudom játékok helyett inkább bench, 7Zip-WinZip-WinRar és munkára való programoknál ütközik ki igazán a RAM sebességének az előnye, de esetleg méricskélt-e valaki játékok közben.
Nézegetem ezeket a 8/16 Ryzen procikat de eléggé kísérleti nyúlnak érzem azokat akik váltottak rá... így a mostani rendszeremet szépen fokozatosan szeretném csúcsra járatni ésszerű keretek között, adott alkatrészek cseréjével a CPU-n kívül...
Üdv
Puma[ Szerkesztve ]
-
MK VII
veterán
Szívemből szóltál.
Ugyan így vagyok én is ezzel a dologgal... Alig van előrelépés. A Haswell nagyon jó proci lett.
Nálam még jön egy i7 upgrade Haswellből, majd talán 1 év múlva. Azzal meg megint elleszek még 3 évig simán. Szóval majd talán a 10-11. gen körül fogok upgradelni.[ Szerkesztve ]
-
blu79
addikt
Sziasztok, én már több mint 1 éve az uncore-t 4.4ghz-en használom, adaptive módban van és 1.161-et kap max, úgy voltam vele ha ezzel a fesszel megy ennyit akkor így hagyom... a 4.6-hoz mert eredetileg ezt akartam beállítani
oda már azért több kell... 1.2v fölött... ezt meg nem szerettem volna
, Tudom h sok értelme nincs de mintha picit direktebb lenne az egész gép vagy csak placebo de így valahogy jobban érzem magam na meg a gépet is
Most nézegettem 1 friss tesztet , igaz az új AMD proci volt a középpontban... de engem az i7 7700 érdekelt... Igaz, ezek alapórajelen voltak tesztelve de akkor is... Nincs akkora előrelépés proci szempontból (gondolkodtam én is a platformváltáson... de egyelőre maradok... itt, amíg nem jön valami komolyabb proci...), pl az aida tesztben mindenhol többet kapok igaz nekem 4.8-on gurul a proci (szinte kezdetek óta) , szerintem ez nem rossz (most hagyjuk h azt is tuningolni lehet stb mert ezzel tisztában vok csak azt akarom kihozni hogy szerintem még a rendszerem nem érett meg a váltásra
és akinek szuperál a procija , ramja annak sem
) , pl a Cinebench R15 tesztben is pont annyit kapok mint az i7 7700K és DDR4 páros 980 pontot...
Jó lenne a csere az újdonság miatt.. de olyan sok értelme még nincs... majd ha jön egy komolyabb proci ... na majd akkor... A videókártyáknál azért más a helyzet mint itt... proci fronton... -
korcsi
veterán
válasz
ricsi8800gt #36446 üzenetére
CPU input voltage
-
NFree
addikt
válasz
ricsi8800gt #36444 üzenetére
Cpu cache voltage sok az 1,33v az alap asszem 1.05v ha nem babrálod az uncore-t (nem szoktuk) csak trémárknál akkor állíts be neki 1,1v ot és annyi , ha trémárkolsz akkor 4,5ghz ig elég kell legyen 1,2-1,28v is de léggel nem ajánlatos 1,3v fölé menni . meg a bemenő feszből próbálhatsz kicsit lecsípni , minden fain.
-
jacint78
addikt
válasz
Rison77 #36439 üzenetére
AVX stressz teszttel bármit rakok rá 10 másodperc alatt kiakad 100°C-on, nem AVX teszttel megáll hetvennéhány környékén, BF4-ben jól szellőző házban ilyenkor 60°C környéke, ez nyáron lesz 70 kb.. Ja és nekem B2 van ugye egy ventilátorral max 1100rpm fordulaton.
Redneck
Ja megtaláltam, de ott valami nagyon első verzió lehetett, mert csak 4 csöves. Járt már nálam néhány ilyen borda, de 4 csövest még nem láttam ebből.
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
Ebben a magasságban szerintem nem nagyon találsz az ECO-nál hatékonyabb hűtőt. Okosan úgy csinálták a talpat, hogy mind az 5 cső egymás mellett van és közvetlenül érintkeznek a processzorral, bár az i32 is-nek is hasonló a talpa, de csak négy csöves és a lamella megoldása nem az ideális.
-
laskr99
addikt
4790 BOX vagy OEM? BOX 3 év garis és az OEM csak 1. Érdemes venni 1 és garis oemet? Elvileg úgy hallottam a procik nem romlanak el. Első indításkor kiderül,hogy jó vagy nem. Redneck és a többiek: Köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
válasz
tom_tol #36422 üzenetére
Haha látom a "titkod": LLC4!
Köszi a plusz infókat!
Köszi a leírást!
Ma lehet próbálkozok még vele, és megnézem mire jutok.
Igen 2x 8GB RAM van a gépben, de ahogy elnézem az ő eredményeit még a 4x 4GB RAM sem okozott gondot neki: [link]
Az error szövegét majd akkor figyelem, mert általában csak egy csalódott Ó... kiejtése után nyomtam az újraindítás gombot a gépházon.
A Linx-szet csak azért eresztettem rá, hogy kiütközzön az azonnali instabilitás.
Viszont... a hőfokmeg az "egekben" a mostani hűtéssel.Igen-igen tudom, hogy más-más minden proci.
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
válasz
Puma K #36420 üzenetére
a cpu vcore voltage-t emeld meg 1,2V-ról 1,22-1,24V-ra 4,7Ghz-hez, ha kékhalálozik whea uncorrectable errorral
Ne tesztelj linx-el,még nincs rendes hűtésed, inkább realbench meg game.az, hogy tom_tol-nak megy 1,2V 4,7Ghz,az nem azt jelenti,hogy neked is fog, nem egyforma a pprocitok, pl nekem 1,3V kell a 4,7Ghz-hez,van akinek kevesebb, van akinek több
[ Szerkesztve ]
-
NFree
addikt
válasz
Puma K #36423 üzenetére
Ha lehet álítani valahol a bemenő fesz droppon (load line calibration ) asszem akkor azt ajánlatos kicsit erősebre veni a közepes beálításnál , mondjuk ha 5 van akkor négy ha high vagy extreme akkor high , és még ennek ellenére nem árt adni neki 1 kis +feszt mind bemenő mint vcore szinten mondjuk 1,72 a be és legyen 1,22 v core. ha nem is tudod hűteni linxre de a hátköznapokra elég kell legyen . használj intel burnt-t de 4,7 en léggel tuti nem lehet megfogni oda víz kell 70 fok fölé megy el fog hasalni . de lehet már 65-nél is .
ilyen órajelnél sokat számít a hűtés (rengeteget) de ha mondjuk a fent említett feszekkel hétköznapi használat alatt nem megy 70 fok fölé akkor használhatod nyugodtan , s nem kell kínozni felesleges ha tudja az ember ha jó a hűtés a proci tudja .ha jól látom 2x8gb memcsi van a gépben .
Kérdezd meg tom menyivel hajtotta 2x4gb ? ram miatt is lehet szívni a haswell kényes rá .most néztem 2x8 volt asszem , hát nem tudom egyenlőra akkor a memrészt hagyjuk.[ Szerkesztve ]
-
NFree
addikt
válasz
Puma K #36420 üzenetére
Nem tudom tom_tol nál milyen lapban volt de lehet egy kis llc-t nem ártana erősebre venni- a táp eléggé csücskös ha épp a teljes rendszert kell kiszolgálja de mondjuk csak egy proci stabilitáshoz elég kell legyen . én azt mondom nincs két egyforma hardver más környezetben másképp viselkednek a dolgok ki kell tapasztalni. Egy jó hűtés és egy jó táp azért nem árt . Jó proci gratt hozzá
-
Puma K
nagyúr
válasz
laychi #36416 üzenetére
Ma teszteltem délután a procit... 1,2v-tal (és vccin 1,7v-tal minden más auto) a 4700Mhz Cinebench alatt stabilnak tűnt, mert lement 3 kör is egymás után. Linx-szet elsőre hanyagoltam és ráeresztettem (volna) egy Rise of the Tomb Raider benchmark-ot, de betöltés után ahogy jött volna a mérés kék halált dobott a gép.
Újraindítás után kb 5 percig bírta az azonnal indított Linx-szet majd kék halál.
Szerintem a hűtés (egyik gyenge pont) és a táp (másik gyenge pont) sem bírja stabilan etetni a gépet. Szerintetek is ez a kettő komponens a rákfenéje az egésznek esetemben?
tom_tol vízzel hűti/hűtötte (AIO vagy épített?) a 4790K-t, és rendes tuninghoz való tápja van EVGA G2 750W ahogy elnézem az adatlapját
Volt egy érdekesség... az alaplap egy újraindulás után (nem emlékszem már, hogy én indítottam-e újra vagy kék halál után nyomtam a restart gombot a gépházon), az összes elmentett BIOS profilomat elfelejtette-eltüntette
Így "nagyobb kedvet kaptam" BIOS-t frissíteni a legutolsóra verzióra (egyel előtte lévő volt fent).5 kör Linx, 3 kör Cinebench és ~40 perc Overwatch után 4400Mhz és 1,1v-on hajtom. Így nyertem a korábbi 1,115v-hoz képest -4fok-ot (kb).
Az 1,075v is egy ideig ment 4400Mhz-vel, de arra dobott egy fekete képernyőt pályabetöltés után az Overwatch és a Linx próba is megfektette 2 perc 30 másodperc utánA ház meg van mi lesz, már csak a ventilátorok közül kell választanom: B12-P vagy B12-PS és hogy darabszámot tekintve mennyivel tömöm ki a házat. CPU hűtő meg... majd valami lesz
[ Szerkesztve ]
-
zs198
aktív tag
válasz
laychi #36416 üzenetére
Aida-t használok a linx-et azt nem vágom
Az is valami tesztelő progi?
A feszültséget még nem állítottam be. A szorzót 40-ről indítom és úgy megyek majd felfelé 100MHz-esével és ha nem indul a gép, vagy nagyon melegszik akkor kap csak plusz feszkót. Legalábbis így írják a pro-k -
zs198
aktív tag
Sziasztok! i5 4690k-nál 4,4Ghz-hez milyen jobb léghűtést ajánlotok?
Jelenleg cooler master hyper212 van. Az nem túl combos 😃 -
laskr99
addikt
Ti proci cserénél újra raktátok a rendszert vagy csak simán be és mehet a régivel?
-
Rison77
senior tag
válasz
laychi #36404 üzenetére
Köszi, végül 4,4 lett 1.17 Vcore-al. Lefuttattam egy 2 órás realbench-et, 65-67 fok volt maximum amit elért. Illetve 2-3 óra intenzív játék (bf1,gta online) amik szeretettel tolják maxon a procit 63-64 fok volt a max. Ha nem akarok kísérletezni vele mennyi a max fesz amin még ezt bírja, akkor ez így hosszútávon maradhatna?
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Úgy érzem, hogy eljött az ideje kicsit megráncigálni a 4690k-m fülét. A lap alatta egy msi z97 gaming 5. Így elsőnek lefuttattam egy linx-et, jelenleg egy brocken 2 hűti. Játékok alatt sose láttam 55 felett. Linx alatt turbo-val bekapcsolva 77-80 fokot produkált 1.112 Vcore-al a 3,9Ghz. A célom egy állandó 4,2 talán 4,4 Ghz lenne, átolvasva az összefoglalót, beállítom manuálisan a szorzót, kikapcsolom a turbo-t, Vcore-nak kezdésnek megfelelne 1.16V vagy ezt már nem igen tudnám hűteni? -
blu79
addikt
válasz
ricsi8800gt #36401 üzenetére
Szia, már én is várom mert jó procinak tűnik nagyon
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Le Mans Ultimate
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Google Chromecast topic