-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
brabbitz
aktív tag
Őtet keresed gondolom.
Jellemzően egyébként rossz procitol nem szokott tönkremenni a lap.
Beep-codeot, vagy a lapon diag. jelző nincs?
1366 óta nincs HEDT-m, de tudtommal troubleshootingnál ezek is alapok. -
-
Toomy
senior tag
Sziasztok!
Van egy i7 5820K-s processzorom amit még 3éve használtam.
Eladtam a lapot és a proci a fiókba került.
Most eladtam azt is de a vevő azt mondja hogy nem működik.
Tudna esetleg segíteni valaki Bp-en akinek odaadhatom pár napra kipróbálni egy lapban?
Vagy ilyet inkább ne is kérdezzek, mert tönkre teheti a lapot is ha tényleg rossz? -
válasz
Enigma1945 #40736 üzenetére
"K" =nem szorzózár
azon felül nem új cucc...
tolj neki egy stabil feszt (manuális fesz a biosban) és nézd meg úgy -
válasz
Enigma1945 #40734 üzenetére
4.2 - 4.3 tudsz kihozni alapon stabilan
A többihez szerencse /jó cucc kell
Ha meg nem akarsz /tudsz ezzel szenvedni ,vegyél olyat amit már kitesztelt valaki
Ha mind menne 4,6 on alapon akkor kadták volna úgy annó valami tipusjelzéssel -
Asditus
újonc
válasz
Enigma1945 #40726 üzenetére
Amúgy mit értesz +600Mhz alatt? Mihez képest? 4.6Ghz-et értesz alatta, vagy 5.0-t?
-
Asditus
újonc
válasz
Enigma1945 #40731 üzenetére
Hát a gyártó szerint alap veszen 4.4Ghz-et kéne tudjon. Ha ezt tudja, akkor teljesíti a specifikációkat. Bármi amit ezen felül hoz, az bónusz.
-
Enigma1945
őstag
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40728 üzenetére
Felejtős. Igencsak ajánlott egy delid/relid, és kell rá egy rendes hűtő a tuninghoz. Sőt, a stock cooler már alapon sem bír vele, főleg kiszáradva nem.
-
F e Z o
veterán
válasz
Enigma1945 #40728 üzenetére
Nem, a kupak nincs forrasztva, hanem a mag és a kupak között hővezető paszta van. Stock intel hűtővel meg ne akarj tuningolni, főleg nem 1.3V-ot adni a procinak.
-
Enigma1945
őstag
válasz
F e Z o #40727 üzenetére
Nem néztem meg, mert gyári intel stock hűtő van sajnos, nem mertem neki adni semmit.
Mennyit kellene adni neki minimum? 1.3VTudom hogy ennél a szériánál az intel forrasztást használt? Vagy valami ilyesmi van a dologban, vagy rossz minőségű paszta? Azért is melegedtek ennyire?
-
F e Z o
veterán
válasz
Enigma1945 #40726 üzenetére
Mennyit kér 4,6GHz-hez?
-
Enigma1945
őstag
sziasztok került hozzámegy i7 4790k beszámításban, létezik az, hogy +600mhz oc-tól már rosszul van alapfeszültségen?
másnak meg +800-tól sincs semmi baja, tudom nem minden processzor egyforma,de ennyire eltérőek a tuning lehetőségek?
-
brabbitz
aktív tag
4670K-t meddig lehet OC-zni? Pontosabban, hol van a hatar, feszultseg, illetve hofokok tekinteteben meddig lehet elmenni?
-
mexel
veterán
Szerintem sem lesz mérhető, de beraktam az erősebbet, végül is mindegy. Csak azért vacilláltam mert talán volt oka hogy fél évvel a 4300m megjelenése után jött a 4210m valamiért, talán valamit módosítottak esetleg?
-
mexel
veterán
válasz
Enigma1945 #40720 üzenetére
Így gondoltam, bár nem tudom nem fog-e többet forogni a venti a magasabb turbo -tól. Mondjuk vissza lehet venni ha így lesz
-
mexel
veterán
Sziasztok! Egy gyors kérdés lenne, nem tudok dönteni. Nagy jelentősége nincs, de ha van lehetőség a jobbat választanám.
A proci sajna nem a topik témája teljesen, de Haswell, csak éppen M-es, laptop proci. A lényeg:
Van 2 procim, egy i5.4210M és egy i5-4300m.
Az előbbi kb fél évvel újabb. Szinte mindenben megegyeznek, de a Turbo órajel a 4300-nál kicsivel magasabb és a GPU órajel is . Mást nagyon nem találtam.
Melyiket tegyem bele a laptopba?
Most a 4210 van bent, érdemes kicserélnem a 4300-ra? -
Jackson01
csendes tag
válasz
Enigma1945 #40696 üzenetére
" szia! én is 4770k-t hajtok, maximus hero 6 alaplappal.
nekem is csinált ilyet!
a vezérlőpultban, az energia gazdálodási lehetőségek bugosodott be. mert én úgy raktam be, hogy teljesitmény centrikus! éredekes képpen a cpu-z kiirja hogy 4.5ghz a proci orajele, de megi 3.5 ghz-et mutatott!
erdemes neked is ezt atnezned!!
ha nem nyultal semmihez, akko propalgasd a semakat!
google-ban van egy titkos séma, a googleban meglehet keresni! erdekes az angol nyelvu win 10-ben magatol benne van!
mondom ezt nekem is csinalta, es mivel allitottam az energia semakat be bugosodott a win 10!
es meg valami!
erdemes a biosban a c states, es a speedstep.et KIKAPCSOLNI! "Sikerült megoldotta a problémámat "c states" letiltottam és rendben működik szépen felmegy a beállított szorzó értékéig!
Köszönöm a segítséget!
-
Jackson01
csendes tag
válasz
Enigma1945 #40698 üzenetére
"Enis kernek egy szivesseget
Neked be bugosodik a win10 ha felrakod az alaplapi drivereket? Chipset, stb
Kiveve a hang drivert
Ha en felrakom, akkor a win 10 nagyon lassan tolt be!
En ugy oldottam meg hogy nem rakok fel semmit!
Ezkozkezeloben mutatja is felkialto jellel!"Szia
Én sem rakok fel alaplap drivereket csak az van amit a Windows feltelepít automatikusan , nekem is van felkiáltó jel kettő is!
-
Enigma1945
őstag
válasz
vezeralmos2 #40715 üzenetére
"de inkább az offset használata javasolt"
az egy fix érték, amin nem lehet változtatni, igaz? -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Enigma1945 #40712 üzenetére
Ha órajelet szeretnél emelni, akkor először VCore feszültség emelés nélkül emeld az órajelet, és Cinebench, Aida64 -el teszteld, hogy stabil-e. Ha már crashel, kifagy, akkor emelni kell a feszültségen az adott órajelhez, de mindig csak egy picit. Tehát 1.35 volt nem elég, megpróbálod 1.37 volton. (Ezt lehet fixen beírt értékkel, de inkább az offset használata javasolt)
Memória húzáshoz pedig a System Agent és a VCCIO feszültségeket kell növelni, de azzal is csak óvatosan szabad felfelé menni. Az asus alaplapok általában piros színnel jelzik, ha olyan feszültséget írtál be ami már károsíthatja.
Cache feszekhez én nem szoktam nyúlni. -
brabbitz
aktív tag
válasz
vezeralmos2 #40713 üzenetére
ASRock-oknak volt egy eleg eros downhill-je.
Régi ASRock alaplapok eléggé jók voltak, a kokánylapjaikat is szerettem (775 éra, DDR2 és DDR3 egyszerre stb, Gigánál is volt ilyen)
Aztán így a 1156 éra után a közepes minőségű lapjaik egyszerűen nem versenyeztek a többivel, nem voltak jók, pl a a 970-PRO3 alaplapjuk olyan szinten gyenge volt, hogy pl a 125W FX procikat ki kellett venni a támogatási listából, mert nem bírták a VRM-ek az alapórajellel sem. Egyszóval, sz*r.AM4-től fogva valami változott AMD fronton, nagyon jó lapokat kezdtek el gyártani, és szerintem mostmár az egyik h nem legjobb alaplapgyártó.
Intelnél nem vagyok képbe 1155 után, de AMD-nél ez volt a helyzet. -
Enigma1945
őstag
válasz
vezeralmos2 #40710 üzenetére
abban tudnal segiteni szoban, hogy minek kell adni feszultseget ha tuningolni szeretnel? mert en adtam a procinak, es cpu cache-nek, de lehetseges kellene meg masnak is adni? nem tudok 4.5 fole menni sajna.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
vezeralmos2 #40708 üzenetére
Nalam egy eleg gyenge kepessegu ASROCK Z77 Pro3 1.37-et siman bekert a 4.5-hoz. De arra emlekszem hogy kb mint ahogy te irod 100-110W-ot bekajalt. VRM throttlingolt 4.7 korul, meg is halt az a lap.
Ennel a gepnel arra mennek hogy viszonylag hasonlo teljesitmenyt nyujtson picit kedvezobb fogyasztassal. Nem a hűtésével van a gond, H45 fogja hűteni, csak szimplan picit kedvezobb legyen a fogyasztás. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Enigma1945 #40709 üzenetére
Haswell már FinFet, hacsak nincs valami extrém hűtési megoldásod, amivel 0 fok, vagy alá viszed a procit, én nem nagyon mennék 1.3 fölé. 1.2 is bőven elég neki hogy fogyasszon.
Sandy Bridge még síktranzisztor(Planar), ez bírja a fesz bombázást(1.5-1.6v tól sem lesz nagyon baja rövid távon) Ne hasonlítsuk össze a kettőt. -
Enigma1945
őstag
válasz
vezeralmos2 #40708 üzenetére
én úgy halottam hogy a haswell procikkal sosem szabad 1.3 felé menni!
igaz-ez? -
vezeralmos2
senior tag
válasz
brabbitz #40703 üzenetére
1.35 volton nekem 4.7 stabil a 2700k és kb. 100 wattot fogyaszt.
A 2600k csak kb. 4.5 stabil ezen a feszen.
5GHz-hez már kellett 1.43 volt, és 130-140 watt.
4790k is simán bekap ennyit ha tuningolod.
Korszerűbb prociból ami az egyik legjobb deal, az i5-8400 -- i5-8600, kb. 13-15k-ért is láttam már elvétve aprón. 6 mag/6 szál. De ahhoz kell venned lapot és ramot is. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40706 üzenetére
Igen valahogy éreztem sajnos...
Ahogy a teszteket néztem, nem rossz kis proci, főleg hogy most 2 eladó is 7-8 ezer Ft-ért utánad dobálja, szerintem korrekt lesz... remélemA 4790K még picit drága nekem
-
Enigma1945
őstag
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40704 üzenetére
Igen.
Igazából szereztem hozzá egy olcsó alaplapot, amiben lehet huzgorálni ezekt a procikat, illetve néztem, hogy olcsón van 4670k, tehát egészen olcsón összetudnám rakni a gépet. Többnyire régebbi játékokkal játszanék, ezért gondoltam erre a procira, AM4 stb felesleges, meg drága is csak erre a célra. (Főleg ha alaplapokat nézzük.) -
Enigma1945
őstag
válasz
brabbitz #40703 üzenetére
"Az addig oke hogy utoléri ezeket a procikat, de fogyaszt is rendesen, egy korszerűbb procival gondolom jobban járnék."
meg is válaszoltad magadnak
De hát ugye nincs mindenkinek pénze új gen procikra
A 6-7 gen meg annyira nem tud többet, max a ddr4 miatt..
De ha van mondjuk egy 4790k procid, meghúzod szépen, raksz mellé egy ddr3 2600mhz ramot egész jó lehetsz, jobb az időzítés is, mint ddr4 2600-nál de ugye ott is kevés a 4 mag 8 szál.. -
brabbitz
aktív tag
válasz
vezeralmos2 #40702 üzenetére
Vízhűtésem van, tudtommal nem igazán kéne 1.35V fele felvinnem.
Az addig oke hogy utoléri ezeket a procikat, de fogyaszt is rendesen, egy korszerűbb procival gondolom jobban járnék. -
vezeralmos2
senior tag
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40700 üzenetére
R6S, Content Warning, Black Mesa, Minecraft, WOW, régi CoD_ok (MW 2007, MW2, stb)
Újabb játékokra ott az ujabb gépem, csak ezek alá lehet felesleges lenne a RX 6800 pl. Fogyasztásbelileg hasonlóan, vagy jobban jönnék ki egy ilyen géppel. Egy AMD FX-et váltana valszeg.
-
brabbitz
aktív tag
Szerintetek egy huzott 4670K (i5) mennyire all egy i7-2600K szintjen?
neztem videokat, allitolag hasonlo-vagy jobb, de nem nagyon tudom eldonteni hogy a 4 mag 4 szal lehet-e problema. 2020 elotti jatekokkal jatszanek, egy Z97-G43-mal hajtanam meg kicsit, H45 vizzel. -
Enigma1945
őstag
válasz
Jackson01 #40697 üzenetére
Enis kernek egy szivesseget
Neked be bugosodik a win10 ha felrakod az alaplapi drivereket? Chipset, stb
Kiveve a hang drivert
Ha en felrakom, akkor a win 10 nagyon lassan tolt be!
En ugy oldottam meg hogy nem rakok fel semmit!
Ezkozkezeloben mutatja is felkialto jellel! -
Jackson01
csendes tag
válasz
Enigma1945 #40696 üzenetére
köszönöm utánanézek
-
Enigma1945
őstag
válasz
Jackson01 #40695 üzenetére
szia! én is 4770k-t hajtok, maximus hero 6 alaplappal.
nekem is csinált ilyet!
a vezérlőpultban, az energia gazdálodási lehetőségek bugosodott be. mert én úgy raktam be, hogy teljesitmény centrikus! éredekes képpen a cpu-z kiirja hogy 4.5ghz a proci orajele, de megi 3.5 ghz-et mutatott!
erdemes neked is ezt atnezned!!
ha nem nyultal semmihez, akko propalgasd a semakat!
google-ban van egy titkos séma, a googleban meglehet keresni! erdekes az angol nyelvu win 10-ben magatol benne van!
mondom ezt nekem is csinalta, es mivel allitottam az energia semakat be bugosodott a win 10!
es meg valami!
erdemes a biosban a c states, es a speedstep.et KIKAPCSOLNI! -
Jackson01
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám van: Asus z97-a alaplap +i7 4770k proci, szorzó tuning esetén pl: 44 re állítom a szorzót cpu-z vel ellenőrizve látni hogy módosította a szorzó felső értékét de a procit leszabályozza 3.5ghz re nem megy ez fölé terhelés hatására sem. Mi lehet a gond? Tuning nélkül szépen dolgozik rendben váltakozik terhelés hatására 3.9Ghz ig! Bios-t frissítettem majdnem a legújabbra van még egy beta változat azt nem mertem feltenni. Van egy másik konfigom z97-k alaplappal proci ugyancsak 4770K itt simán működik a tuning 44 es szorzóval. Ha van ötletetek légyszi írjatok! Köszönöm!
-
brabbitz
aktív tag
Nemelyik ASRock alaplapnak, legalabbis a 1155-nel (Z77 pl) volt Non-K OC, mas lapnal nem tudok rola.
-
F e Z o
veterán
válasz
Enigma1945 #40685 üzenetére
Hát ha nonK 6700-a van, akkor a tuning felejetős.
-
Enigma1945
őstag
-
-
Soltészj
újonc
Üdv mindenkinek! Azt szeretném megkérdezni a tisztelt fórum társaktól, hogy adott egy i7 6700, Asus Maximus IX extrém, 16 GB DDR 4 Kingston rám, 750 w be quiet táp, rajintek léghűtő hogy van e értelme tuninggal próbálkozni a sima 6700 - al, ill. az Asus szerint támogatja a win 11 ét, a legújabb BIOS van fent és mégsem jelzi a tpmet, válaszokat előre is köszönöm
-
AMD1975
tag
Jó lesz az az i7 toltam vele 4 évig 1070ti vel 16gb ram mellett 1866 ramokkal s elég volt full hd ban. Mondjuk Alan Wake2 nem játszottam.
-
tlac
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40675 üzenetére
én 6900xt-t is hajtottam egy 4790k-val 4k-ban egy ideig
min. fps-ek biztosan rosszak voltak, de amúgy lehetett játszadozgatni -
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40677 üzenetére
1070-et kihajt, ugy ahogy.
-
válasz
Enigma1945 #40677 üzenetére
Attól függ mit "játszódsz"...
ott a botleneck csudi oldal -
válasz
Enigma1945 #40675 üzenetére
Szerintem elmegy...
-
Enigma1945
őstag
Hali!
i7 4770k 4.3 ghz-cen megy
venni akarok mellé egy gtx 1070 8gb kártyát
nagyon bottleneck lesz a proci miatt? -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40673 üzenetére
Mert az Intel direkt megszüntette ezt a lehetőséget. Különben Z lap nélkül is lehetne tolni egy kis OC-t.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40671 üzenetére
Igen, szóval felejtős irány. A 4.3Ghz és az XMP2400 szerintem teljesen jó. Pár százalékért (ha van még benne), biztosan nem pöcsölnék. A stabil működés fontosabb.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40669 üzenetére
Vagy random BSOD-ot 1 hét "stabil" működés után.
Én nem erőltetném a magasabb órajelet, régi a platform. -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40666 üzenetére
A magasabb órajeles üzemmód a memória manualjában van?
Nem tűnik brutál modulnak. 1600-on csak CL11, 2400-on pedig 11-13 hibrid, és akkor már kéri a feszt.
Szerintem használd XMP2400-on ha stabil, legalább megkíméled magad a bűvészkedéstől. Persze próbálkozni lehet, csak kérdés megéri-e a kicsit magasabb órajel, rosszabb időzítésekkel?Valószínűleg nem.
-
Baryka007
addikt
Jó rég volt, ott a dátum jobb alul. Akkor még Haswelles voltam...
Ez volt a max amit kitudtam hozni a ramból, akkor a MaxxMem-en ez volt a DDR3 világrekord
Egyébként 4 modullal csak 2250mhz ment... De 2133mhz ig voltak csak stabilak, a többi bench stabil volt csak...
Kár hogy nincs már meg ez a konfigom...
Jó idők voltak -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40664 üzenetére
A memóriavezérlő a CPU-ban van. Nem kizárt hogy vannak olyan darabok, amik tudnak magasabb órajelet is, de minden OC lutri. Ahogy korábban itt olvastam, és már neked is írták, nem valószínű hogy 2400 fölé tudsz majd menni. Lehet a CPU-k 1%-a tudja.
Beszúrnál egy CPU-Z képet az SPD fülről? -
tlac
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40662 üzenetére
max. 1600-at támogat hivatalosan a cpu (azt is általában csak legjobb esetben, pl. 2 modul, stb.)
afelett pedig tuningnak számít, amit enged a lap -
Enigma1945
őstag
hali!
mar ket alaplapban probaltam de egyikben sem megy a memoria 2600-mhz-en.
miert nem lehet 2400-rol 2600-ra tenni?
nem birja a haswell cpu?
de akkor miert van ott meg 3ghz memoria orajel is az alaplapban? -
T J
tag
Köszönöm, sikerült.
Le kellett törölni a IMEI drivert, és egy régebbit kellett feltenni helyette, a 9.0.0.1287-est. Azzal már működött az asus bios frissítője. -
tlac
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40659 üzenetére
igen, de leginkább az 1. szám számít
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40652 üzenetére
Az az ideális beállítás, ahol a legmagasabb frekin, de a legalacsonyabb időzítésen tudod járatni.
-
tlac
nagyúr
hát lehetséges, hogy rossz a proci, de ha korábban nem volt frissítve rendesen az alaplap, akkor pont ugyanaz lesz a jelenség
csak ezzel a vacak win-es programmal lehet, semmi mással nem
próbálj meg régebbi intel management drivertemlékszem nekem is ráment legalább fél napom mire megoldottam
még itt szétnézhetsz: [link] -
T J
tag
Eszközkezelő rendben van, nincs sárga felkiáltójel.
Leszedtem az első bios-updater-t, ami ugyanez a v2.00.02, mint a képen van, és ugyanez a hibaüzenet. Illetve nincs hibaüzenet, csak kéri az Intel Management Interface drivert, amit elvileg telepítettem (keresőmotor interfész).Elfogytak az ötleteim.
Intel Rapid Storage nem ment fel, mert a .NET 4.5 se valami timestamp bug miatt, és a "KB2749655" javító kódja se, amivel állítólag felmenne. NET 4.5.2 felment, és azt frissítettem 4.8-ra. Nem tudom számít-e.
Bios Updater ugyanazt a képernyőt dobja, de elvileg fent van a legújabb 2205 bios, amit biosban pendrivról frissítettem.
i7 nem mukkan meg továbbra se.
Lehetséges hogy a proci rossz, és feleslegesen szívatom magam? -
brabbitz
aktív tag
válasz
vezeralmos2 #40654 üzenetére
Nem rossz, én nem mertem 4 stickre esküdni mert nagyon leterhelte volna a IMC-t.
Egyébként a chip 4.2Ghz-t bírt stabilan, csak szörnyen melegedett akkor, és maximum 0.1/1%Low-ban segített volna FPS-t tartani, mást nem.Sosem gondoltam volna hogy 1156-ból ilyeneket ki lehet hozni.
De bármelyik Sandy agyonveri amugy huzva ezt a procit, a power efficencyrol meg ne is beszeljunk. De azért egy 2009-es procirol van szó no, 45nm. Aliexpressrol rendeltem 5 rugoért, szerintem jó vétel volt.
Jók voltak ezek na, nem tagadom -
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40652 üzenetére
Nalam meg igy ment
nagyon korrekt kis gep volt, de melegedett rendesen. -
Enigma1945
őstag
válasz
brabbitz #40649 üzenetére
FSB-vel ő is tudja, csak akkor nem az XMP-t kell válaszani memória beállításnak, és nem a szorzón belül kell tuningolni.
tlac: ma van időm le ülni játszani is, úgyis megjelent a battlefield 1-hez az anti cheat védelem, megnézzük.
Redneck: Mi az a sweet spot? órajel-időzítés tengely? ezek nekem idegen fogalmak
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40646 üzenetére
Örülök hogy sikerült! Remélem hamar meglesz a sweet spot az órajel-időzítés tengelyen, és a CPU-t is tudod majd hűteni ésszel feszelve.
Nekem is be kéne röffenteni a vasat, de kéne valami olcsó VGA koca játékra. 4 éve nem nagyon használom.
-
tlac
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40648 üzenetére
ha majd ment a prime95 blend és memtest86+ is legalább 8-8 órát hiba nélkül, akkor már talán ki lehet jelenteni, hogy bírja a gép
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40648 üzenetére
Yep. Az a vicces h FSB-vel meg a i7-870 is birja a 2400-at.
a cpu ennxit tud-ra, igazabol ez a garantalt minimum amit barmifele oc nelkul elfuttat. A ram jedec szabvanya 1600, szoval bealitotta arra, maskulonben 1333 lenne.
a lenyeg hogy mukodik amugy.
Mennyire melegszik a procid egyebkent? -
brabbitz
aktív tag
válasz
Enigma1945 #40646 üzenetére
"Bele raktam a memoriakat,1600mhz jött be"
Az korrekt mert 1600Mhz a JEDEC ilyen ramokon.
"első pár indításkor kifagyott az egész gép"
vszg. csak nem tudott a gép inicializálni, bár ez nem fix, én a helyedben Prime-ot, IBT-t és 7zip-el csomagolnék egyet h biztos-e az a biztos.
FX-nél voltak az elején nekem is ilyenek. De sztm az IMC-nek bírnia kéne mindenképp a 2400-at. -
Enigma1945
őstag
Sráááácok maximális a boldogság!
Haza értem szétszedtem a gépet teljesen!
procit, alaplapi elemet, mindent kivettem!Az egész gép itt van az asztalon darabokban, kontakt sprével kitakarítottam teljesen, mindenhol, még a ram helyeket is, a pci-e sint is mindent!
Mivel nem volt bios elem benne, így a bios is alapon volt.Bele raktam a memoriakat,1600mhz jött be, de az xmp-vel be allitottam es jó!
De érdekes első pár indításkor kifagyott az egész gép, meg kelett cserélnem a ramokat a slotban.. Miért mikor teljesen egyformák? -
T J
tag
Ez azt kéri: győződjön meg róla, hogy telepítve van az "Intel Management Engine Interface driver", és nem enged a "YES"-re kattintani. Gondolom nincs.
Van telepítve valami Management Engine Components, de lehet hogy ez nem ugyanaz.
Nézem az intel oldalán, de csak win 10-11-hez ír ilyet.
Honnan tudok ilyet szerezni win7-hez?Amúgy sikerült közbe biosban pendriveról is frissítenem (fat32 kellett neki), de ugyan úgy meg se nyikkan az i7-es.
Enigma1945
Közbe az átnevezés tárgytalan lett, nem is a kiterjesztéssel volt gondja, hanem a pendrive fájlrendszerével. Fat32-ől már elfogadta. De a problémám nem oldódott meg. -
Enigma1945
őstag
Pedig amit letoltesz netrol egybol fel kellene ismerni biosbol is, es a win altali programmal is
Atnevezni a fajl kiterjeszteset ugy tudod, hogy a vezerlopult utanna mappa beallitasai es utanna azt pipalpd be ( vagy ki nem tudom hirtelen ) hogy mutassa a fajl kiterjeszteset. Pld .exe vagy .apk akarmi. Es fogod a bios filet es atnevezed ami neki kell. Az utolso szoveget. Pld .txt-rol .pdf-re ilyesmiTlac: amugy nem rizikos biost win alatt frissiteni?
Eleg egy kek halal frissites kozben, VAGY aramszunet es vege a lapnak🤣
Szoval en STABIL RENDSZERREL AJANLOM!! -
T J
tag
válasz
Enigma1945 #40637 üzenetére
Először úgy próbáltam, biosban, pendriveról, de gondja volt a .CAP fájl-kiterjesztéssel. A bios szerint az nem bios fájl. Így hát az Asus utility-ből frissítettem, de ezek szerint nem sikerült. Valahol olvastam, hogy át kéne nevezni a fájlt, de nem tudom hogyan.
... Win7 64 bit van fent. -
tlac
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40636 üzenetére
jó a tipped, belefutottam én is ebbe régen
csak a win-es biosfrissítővel lehetett megcsinálni rendesen
(viszont úgy emlékszem, hogy az meg win10 alatt nem ment és fel kellett tennem, hozzá régebbi win-t) -
Enigma1945
őstag
válasz
Enigma1945 #40636 üzenetére
Nem tudom szerkeszteni, mobilrol irok bocsi a nagybetu miatt nem kiabalasnak szantam.
-
T J
tag
Sziasztok
Vettem egy használt i7 4790-et apróról.
Lapom: Asus H81 M-plus.
Elvileg támogatja, bios-frissítés után. Megcsináltam a frissítést az utolsó 2205-ös verzióval, proci be, de semmi. Biosig se jut el, nem is csippant az alalap, ahogy szokott indulásnál. Se kép se hang, semmi visszajelzés, csak elindulnak a ventik és annyi.Valamit kihagytam, vagy rossz a proci?
-
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40631 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert azt hittem két kitből áll. A Haswell még ilyen tuning deszkában is limitált a RAM órajelet tekintetében, de BIOS reset esetén alacsonyabb órajelen el kéne indítania.
Ha csak egy, vagy két modult raksz be, megy?Megpróbálnám először két modullal mindent alapra állítva, aztán néggyel manuális beállításon, ha az már megy.
A CPU-t egyelőre alapon járasd mellé.Nem én vagyok aki Haswell tuningban nagy tanácsadód lesz, sorry...
-
Enigma1945
őstag
válasz
Redneck #40630 üzenetére
Szia. Igen benne van a tulaj el is kuldte nekem a pdf fajlt. Ezek elvileg negyes kitek, mind teljesen egyforma ram a kodjuk is az. De nem mindegy hogy mennek a slotba? Ha nem mindegy miert? Irom ujra teljesen egyformak, a kodjuk is az
Egyebkent miert lehet az hogy 2600 mhz-cen nem jott be a gep a z97-es lapban?
Mikor elvileg tuning ramvagy a haswell architektura ennyit bir?
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40629 üzenetére
Megnéztem a videót. A memória benne van az alaplap RAM support listben? Egyesével vagy párban működnek? Ez két tök ugyanolyan kit? Ha egyforma, vagy minimálisan eltérő, akkor is érdemes rá ügyelni, hogy kitenként menjen a megfelelő slotokba.
Egyébként én ilyen régi platformnál tuti nem centiznék. CPU-t sem kergetném el a végéig, és a RAM-ot sem. Nem dől össze a világ ha hagysz benne pár százalékot, viszont könnyebben belőheted biztosra, és hűteni is egyszerűbb lesz.
Meg kell nézni tesztekben, hogy hol van a sweet spot a memória órajel és időzítés viszonylatában. Mert hiába a magasabb freki, ha elbukod valami hülye időzítéssel... -
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40627 üzenetére
Dolgozok, de este ránézek azért. AMD platformokon, és régi Inteleken sokat OC-ztem.
-
-
Redneck
nagyúr
válasz
Enigma1945 #40625 üzenetére
Különböző RAM-okkal, nem nagyon erőlködnék. Ha legalább két egyforma időzítést és sebességet tudó kited van, akkor még oké, de szedett-vedett modulokkal biztos nem próbálkoznék.
Semmilyen platformon.A kontakt sprayt meg végképp kerülném. Ecsettel, porpisztollyal, izopropil alkohollal tisztítanék maximum.
Szerk:
Haswellhez nem értek, mert nekem csak sima XMP Kitem van, meg Non-K procim, de különböző modulokkal, nagy freki emelésbe, és időzítés mókolásba nem kezdenék.
Elég 1-2 elállított érték, és jönnek a random BSOD-ok. -
válasz
Enigma1945 #40623 üzenetére
Olyan nincs hogy két egyforma lap sem többi hardver, ami befolyásolja a képességét hogy maxon hajtsa a ramot, változó.
-
Enigma1945
őstag
Hali!
Na a helyzet a következő:
Átvittem egyik régi ismerősömhöz, neki Z97 GAMING 5 alaplapja van.
Bele raktuk a ramokat, és láss csodát azonnal bejött.
XMP profillal, de a windows fagyott neki 2400-on.. Az alaplap sima 1600-ra rakta be magát.
Az oldotta meg, hogy cserélni kelett a ramokat a slotban, és xmp-vel megy 2400-on.Feljebb akartuk venni az órajelet 2600-ra, mert ugye csak tuning ram lenne, és nézzük tényleg bírja -e, de utánna megint nem jött be ( ami fura, mert tuning ram lenne elvileg és nem birná? )
Akkor most mi van? Az enyém nem támogatja őket ezért nem jön a gépem?? -
válasz
Enigma1945 #40621 üzenetére
Tedd azt!
-
válasz
Enigma1945 #40619 üzenetére
Reset utan sem?
Akkor áramtalanítani kell 24 órára. Tápot le, elemet ki.
Ha ezután is ilyen, hibás valami. -
-
válasz
Enigma1945 #40617 üzenetére
Két ramot kezel jól, de négyet nem. Kettővel kell megtalálnod az időzítést amivel mind a négy képes menni.
-
válasz
Enigma1945 #40615 üzenetére
Állítsd be a ramok időzítését, kettesével. Nem kezeli a négy ramot megfelelően.
-
Enigma1945
őstag
Hello tudnatok segiteni?
Problemam:https://m.youtube.com/shorts/aFXA8V50xOs
-
válasz
Enigma1945 #40612 üzenetére
Szerintem nem, de mindig alapon teszteld az OC-t.
Alap ram órajelen.
Nem kell egyszerre két változó, egyszerűsíteni kell. -
Enigma1945
őstag
Hali!
A memoria orajelnek van-e koze a tulhajtáshoz?
Stabilitashoz??
Mert a memoriakat is meg emeltem
Pld 4.3 stabil, de ha 4.4 et akarok kifagy.
Ezert kerdezem -
F e Z o
veterán
válasz
Enigma1945 #40609 üzenetére
Nincs két ugyanlyan proci, s ugye a tuning meg mindig lutri. Gondolom delidelve nincs a proci, mert a feszültség még szinte alap, de már így is 90 fok terhelve. Én a helyedben egy stabil 4,2-t céloznék meg.
-
válasz
Enigma1945 #40607 üzenetére
magas hő miatt csak hibát dob, akkor a másik opció lesz, hibás tuning.
-
MZsoltee
veterán
válasz
Enigma1945 #40604 üzenetére
Multiban sokkal jobban tud limitalni a CPU. Egy ismerősnek 1660 Super-t raktunk a 4790 mellé.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Enigma1945 #40602 üzenetére
Na ez is játék és beállítás függő...
9900k a napi használósom, valamelyik játék alatt egy 2080ti is képes kihajtani, de én olyan beállításon játszom hogy a 980ti goldot sem hajtja ki teljesen. -
Enigma1945
őstag
válasz
bobalazs #40603 üzenetére
Ez nagyon erdekes.. Nekem egy rx 580-nal gondom volt, fhd-ban. A kártya néha le ugrott nagyon, mármint a kihasználtság terén. A proci pedig szinte mindig 75% korul ment.
Szerintem jatek fuggo, de en viszont nem single, hanem multi szempontjabol ertem.
Köszönöm a valaszod -
válasz
Enigma1945 #40602 üzenetére
3060/4060/6600(XT)
Nem maradéktalanul, mert mindig lesz cpu igényes játék ahol érződni fog hogy gyenge.
Általánosságban. -
Enigma1945
őstag
Mit tudna meghajtani, vga-t 100%-ban fhd felbontas melett egy i7 4770k 4.3 ghz-en?
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
brabbitz #40600 üzenetére
Hatalmas sávszélességet ad a DDR5, ez az egyetlen előnye de szinte minden más kárára megy.
Késleltetés alapból hulladék, ha kicsit is jobb késleltetést akarsz akkor gyakorlatilag minden komponenst túl kell feszelni a rendszerben. Az egyre hajmeresztőbb XMP profilokról inkább ne is beszéljünk. Ezzel párhuzamosan ugye nem árt agyonhűteni, itt jön képbe a vízhűtött ram stick, meg az 1.9 Tdi hűtőradiátorra kötött processzor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- I5-11400
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged