Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz daninet #96498 üzenetére
off: nem tom mekkora az a gyerek, de az a baj ezekkel hogy szopsz vele heteket (vagy soha el nem keszul vagy mindig elromlik), gyerek ket nap utan megunja...
en megalltam kulonfele villogo bigyok epitesenel. ilyet inkabb vennek, vagy talan meg jobb elvinni valami jatekterembe es par zseton utan elunja ugyis.A camera does not make art, the artist makes art.
-
törölt tag
Sziasztok.
A lakasunkban (panel) elektromos tuzhely van. Negy fozolap + suto.
A felesegem a hetvegen a tuzhely tisztitasa kozben befolyatta a zsiroldot a kapcsolokhoz es kis szikra+fust kisereteben uzemkeptelen lett a suto.
Ma szetszedve lattam, hogy a suto uzemmodkapcsoloja megegett.
A saru es a vezetek jonak tunik tisztitas utan, ugy tunik a kapcsolobol jovo korom csak megszinezte, de nem egett meg.
Delutan vasaroltam egy masik kapcsolot, amit pontosan ugyanugy kotottem be, de tovabbra sem indul be.Van otlet, hogy mit lehetne meg megnezni ezugyben?
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Ötleteket gyűjtök. Gyereknek akarok whack-a-mole játékot építeni. Felugrik a vakond egy lyukból és kalapálja.
Az elképzelésem az alábbi:
Solenoid feltolja a figurát aztán PWM-el visszaveszem az erejét ahol még a rugó nem rántja vissza de alig tartja. Ha megüti akkor egy 3d nyomtatókban is használt optikai végállás kapcsolót aktivál 1 centivel lentebb amire kikapcsol a mosfet, rugó lerántja és pontot számol.A gondom az, hogy elég rövid járatú solenoid aktuátorokat találok csak. Persze elmehetek abba az irányba, hogy valami libikóka szerű emelőszerkezetet építek ami a 6mm elmozdulást 5 centivé varázsolja, csak ez egy elég nagy szerkezet lenne így, fém alkatrészeket kellene fabrikálni stb.
Nem tudom, mit javasolnátok? Tekercseljek magamnak aktuátorokat? Tudok ilyen nagy elmozdulásút építeni? Vagy vannak olcsón olyanok amik nagyot mozdulnak (nem találtam aliexpressen, 10mm volt a max)?
Gondolkozzak inkább szervóban? Ez utóbbi nem tudom hogy bírná a kalapálást (valszeg sehogy).Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
leweegee
aktív tag
-
rednifegnar
senior tag
válasz gyáliSanyi #96492 üzenetére
sztem ertelmesen sehogy.
inkabb behzunek egy kanocot a kapcsolohoz a falban levo csobe es alhuznam egy kotodobozhoz vagy barhova amivel a falat megkeruve atjutok a masik szobaba, lehet hosszu vezetek kell de ha ez a cel akkor a vezetek a legegyszerubb es legmegbizhatobb.
(esetleg ajtokeretet atfurni?)A camera does not make art, the artist makes art.
-
ViZion
félisten
válasz gyáliSanyi #96492 üzenetére
ha van okosotthon rendszered, akkor lehet pl. kintre is egy okosizzót rakni, ami felkapcsol, ha a benti lámpánál fogyasztás van. Ehhez a benti kapcsoló mögé is kell okos relé.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
őstag
Nálunk a kamrába marad mindig felkapcsolva a villany.Régen az ajtó mellett volt akkora rés,hogy kilátszott a fény de pár éve kicseréltük az ajtókat és ez a "kontroll" megszűnt.
Időzítőn is gondolkodtam már(mint a lépcsőházakban) sőt van is olyan automatám de az valamiért nem működött (1980-as termék).Majd megkapta a legkisebb fogyasztású ledes égőt...
Üdv:Attila
-
Pötyi
őstag
válasz gyáliSanyi #96486 üzenetére
Majdnem azt mondtam, hogy fúrj egy lukat az ajtóra, azon keresztül látszik, hogy ég-e bent a lámpa.
Legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás...
QNX is cool!
-
Pötyi
őstag
válasz gyáliSanyi #96489 üzenetére
De őőő... Kihangsúlyoztad, hogy nem akarsz vastag falat fúrni. De akkor hogy akarod kivezetni falfúrás nélkül a bent-égő-fényt-kívül-visszajelző-led vezetékét?
Konkrétan valami drótnélküli megoldásra gondolsz?
QNX is cool!
-
Pötyi
őstag
Ha a helységen _kívül_ van a kapcsoló, akkor lehet kapni led-visszajelzős kapcsolókat:
QNX is cool!
-
őstag
Ha annak a lámpának a kapcsolója is a fal másik oldalán van akkor pl. egy kontroll lámpás kapcsolóval.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok.
Hogy lehetne megoldani vezeték nélkül, hogyha egy ég egy lámpa (e27) egy helységben, akkor kívül is világítson egy kis led (kontroll) lámpa?
(Nem akarok most vastag falat fúrni ezért.)Live poor, die rich.
-
Oryctolagus
tag
válasz Dr. Szilikát #96350 üzenetére
Kicseréltem és minden rendben ment. Középiskolai tanulmányaim ismét kifizetődtek.
Köszönöm szüleimnek, tanáraimnak. Világbéke, iddqd.
Per aspera ad astra.
-
Beni2360
félisten
válasz Dr. Szilikát #96483 üzenetére
Köszönöm de annyit nem ér az egész.
Gondoltam olyan tekerhető kütyüre mint a hőfok szabályzó, valami ellenállással. Vagy elég volna simán csak egy 50%-s fordulat csökkenés.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Beni2360 #96482 üzenetére
Potméter gyenge hozzá, soros ellenállásból valami komolyabb teljesítményű darab kellene, ez függ a motorteljesítménytől is.
Például nekem van még egy 230 V / 150 W-os izzólámpám, egy kisebb motor ebben a kategóriában éppen elindulhatna azon keresztül. Esetleg belökéssel. Vagy lehetne két 100 W-os izzót párhuzamosítani, vagy már egy is elég, próba kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz Dr. Szilikát #96480 üzenetére
Tehát akkor az az elképzelésem, hogy a mother felé üenő szál közé egy ellenállással potméter beépítése nem megoldható.
Ezek szerint Nem véletlenül olyan drágák azok a sütők ami ilyen funkcióval rendelkeznek.
Köszi , hogy utána jártál.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Beni2360 #96474 üzenetére
https://www.google.com/images?q=air+fryer+schematic+diagram
Hasított pólusú aszinkron motor valószínűleg, amit a vasmagba fűzött, rézből készült rövidre zárt menetről ismersz fel. Ez hozza létre a fázistolást, avagy forgómezőt, így segédfáziskondi nem kell hozzá.
Tehát a szokásos probléma, triac fázishasítóval lehet ugyan szabályozni, ha nem is ideális megoldás és zúgó hang is jelentkezhet. Ügyelve arra is, hogy leszabályozva nehezen indul vagy beállhat.
Az egyszerűbbekben elektronika nincs, tehát ez például csak egy passzív elektromos készülék, mechanikus időzítővel (az elektronika definíciója, hogy erősítő tulajdonságú alkatrészt tartalmaz, tranzisztor, elektroncső stb.).
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
AirFyer kalács Gábor a házi pék.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz ViZion #96475 üzenetére
Ahhoz szét kelle előbb szedni. Két gomb van rajta egy hőfok egy az idő állítására. Nem jutott eszembe, hogy esetleg nem 230V-s az egész rendszer.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
ViZion
félisten
válasz Beni2360 #96474 üzenetére
ennél több adat kell, hány V a venti, hány vezeték megy bele... neten nem találtál kész hacket?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Beni2360
félisten
Sziasztok.
Adott egy AirFyer sütö ami egy fokozatú ventilátor sebességgel rendelkezik. Van receptem ahol írják a sebesség lecsökkentését. Mivel már a gari lejárt és maga a gép fa ék egyszerű két tekerő gombos kivitelű, gondoltam egy harmadik gomb beépítését a ventilátor sebesség max fél sebesség leszabályozására. Tudom veszélyes lehet. Erre keresnék megoldást.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
rednifegnar
senior tag
válasz #78522999 #96468 üzenetére
fogalmam nincs, de ha amugy a cpu ff/fr modban kiadja a jelet es az mukodik is, akkor gyanus hogy nem ott van a hiba hanem ahol kapja az infokat hogy mikor kellene kapcsolni a motort. persze ellentmond ennek hogy kijelzi az uzemmodot de talan van ra valami folyamat abra amibol lehetne sakkozni mi hianyzik vagy csuszik el.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
őstag
válasz demars #96470 üzenetére
Szia!
Van 750-es DELL szintén szerver tápom annak is más a bekötése de az legalább teszi a dolgát rendesen.
Amúgy 2db egyforma 750-es HP tápot símán köthetsz párhuzamba és már mindjárt 124A a kivehető áram.
Az én tápjaim ilyen gépbe voltak [link] Az ilyen Blade szerverbe van amikor 8db 2360W-os van párhuzamba kötve.A ventijei is brutálisakÜdv:Attila
-
őstag
[link] Így néz ki és (utolsó képen látható) 24 tűs csatlakozón lehet indítani és azon kommunikál.Már az is eszembe jutott ma reggel,hogy lehet a redundancia hiánya miatt "hisztis".Az egyiket szétkaptam de extra bonyolult.Sok-sok kis panel tele SMD alkatrészekkel.Az általam eddig látott legbonyolultabb ATX-es PC tápban harmada ennyi alkatrész sem volt...
Ja nincs 5V-ja csak 12V 4A SB és 12V 197A és a tüskéken mértem még 3,3V-otÜdv:Attila
-
demars
addikt
válasz totya694 #96466 üzenetére
Szia.
Nekem is van egy HP tápom. GND re huzással indul elvileg, viszont netet bújva ezt találtam.
Enyém csak 62A tud, ez viszont kevés öcsémnek, így megmarad játszós tápnak.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
mezis
félisten
válasz totya694 #96466 üzenetére
12V-os, izzóhoz (2db) készült kapcsoló üzemű tápegységgel próbáltam 12V-os LED-et meghajtani. Kevés volt neki a terhelés, nem indult, csak akkor ha az egyik foglalatba visszatettem a hagyományos izzót.
Próbáltál 5V-ra is tenni valamekkora terhelést (villanyvasalót )?
mezis
-
törölt tag
Sziasztok.
Egy kazettás magnót próbálok megjavítani, ami jelen állapotában nem nyitja/csukja az kazettaajtót és lejátszás közben nem hajtja a felcsévélőorsót.
Ez egy újabb típus (Sony TC-K620), szervomechanikás, három motoros (capstan-reel-szervo).
Nincs kuplung benne, egy reel-motor forog igény szerint balra/jobbra benne.
A nyomaték szabályozásával hagyja, hogy például lejátszás közben a felcsévélés a szükséges sebességgel működjön.A gond az, hogy lejátszás vagy ajtó nyitás/zárás módban (szervótárcsa állása határozza meg) nem indítja el a reel-motort.
A probléma az, hogy a CPU (IC701) a 14, 15 lábakon nem adja ki a balra vagy jobbra forgatáshoz szükséges 5V jelet a reel-motorvezérlőnek (IC703).
Kezdetben CPU hibára gyanakodtam, viszont előre/hátra tekerés módban kiadja a megfelelő lábon a jelet és az működik is.
Tehát a CPU 14, 15 lábain a kimenet működik.
A play és kazettaajtó módokban, ha manuálisan adom az 5V jelet a megfelelő lábakra, akkor elindul a motor.
Tehát beáll a megfelelő üzemmódokba (idle, play, tekerés, ajtónyitás), ezeket érzékeli is (kijelzi a display), de csak tekerésnél indítja a motort.Van a szervizkönyvben egy nyomaték kapcsoló elektronika, ami szintén az IC703 motorvetérlőhöz kapcsolódik.
Itt található a Q705 tranzisztor, aminek az emitterénél fel vannak tüntetve a feszültségek.
Ezek egyeznek tekerés üzemmódban (ff, rew), de nem egyezik a mérésemmel lejátszás módban (fwd).Ezeket írja a manual:
idle: 0.2
fwd: 3.1V - nálam 0V !!!
ff: 4V - nálam 4V
rew: 4V - nálam 4VNem értem ennek az elektronikának a működését és ez az amiben szeretnék segítséget kérni.
Hogyan működik a nyomaték állítás a reel-motor vezérlés esetében?[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz totya694 #96465 üzenetére
Jut eszembe most nekem is elkelne egy kis segítség.
Van pár db 2360W-os (12V 197A) szerver tápegységem amit sikerült működésre bírni de nem vagyok megelégedve velük.DELL Z2360P-00.
A tápegység 2-2db kivezetés segítségével indítható amelyeket testre kell zárni.Ha csak az egyiket vagy másikat zárom rövidre akkor nem indul.
Amikor megy a tápegység mérhető a 12V viszont ha adok neki terhelést pl 12V 65W Halogén izzót akkor az világít de random 1-1 pillanatra leáll a tápegység mint ha egy áramkorlát tiltana.A netet bújtam napokig de eddig még semmi hasznosat nem találtam.
Ha valakinek lenne ötlete szívesen fogadnám.Üdv:Attila
-
csongi
veterán
Hangfal projekt folytatotik.
Csinaltam mar szebb keretet az eletbe . A jelenlegi szerszamokkal ezt sikerult.[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
válasz totya694 #96459 üzenetére
Ez nem ilyen, beltéri, kis picike polymer akku van benne. A fél évet úgy értem, hogy új korában 3 hetet elmegy, aztán szépen csökken, végül fél évesen 2 napot bírt ki. Bár persze lehet pont gyenge volt az akkuja.
Van egy ilyenem Xiaomi márka alatt, az 5000 környéke volt itthon, na azt 2 havonta azért dugom fel a töltőre, mert nem bírok tovább várni, pedig már 3 éves elmúlt.
Ja és fél év alatt már a nyák egy rész eltűnt, már spórolnak rajta.
A nagy nyákos az eredeti első példányom, a kábel azért van benne, mert csak úgy tudtam megoldani az akkut. A kisebb ma érkezett.
[ Szerkesztve ]
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
őstag
válasz draco31 #96457 üzenetére
Anno 4-5 éve vettem 10db Kínai napelemes,mozgás érzékelős kültéri sík felületre szerelhető lámpát.Akkoriban jelent meg az a típus idén ment tönkre az utolsó de a 2 évet mind tudta.Ezen tapasztalatom alapján ha jó fajta akkut raknak bele a gyárba akkor az 2 évet kibír.
-
draco31
veterán
Hello!
Vettem pár mozgásérzékelős akkus kis éjjeli lámpát.
Volt már, ezért is vettem, ügyesen teszik a dolgokat, de fél év után akku halott lesz.
Így gondoltam akkor kap egy 5v valahány mAh-s tápot. Elég ha egy darab diódát kap, vagy el kellene neki bírnia anélkül is? A feltöltött akku ugye 4.2V környéke.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
őstag
Nem aranyozott kábel kell a zene hallgatáshoz hanem egy jó hallókészülék
-
rednifegnar
senior tag
Amikor hasonlo gondom volt, vettem par combosabb nehany ohmos jopar wattos ellenallast es azokkal jatszva allitottam be.
-
tordaitibi
veterán
válasz $p@rr0w #96449 üzenetére
Ez nem hidraulikus, ez mezei orsós hajtóműves.
1 kapuszárny van csak?
Reggie leírta, ez nem csak ad-hoc kapcsolgatom, kell neki ráfeszítés záráskor, nyomatékhatárolás hogy ne vágja ketté a kutyát, kéne elvileg fotocella fogadás, nyitási zárási időzítések, némi öntanulás egyebek.
Meg fogod ölni a mechanikát ha a zárásnál simán ütközteted, félfordulatos nyomatékhatárolás nélkül.Vegyél egy ilyet, 19ezer Ft és mindent tud ami neked kell. Van benne rádiós modul is, csak 1-5-10 akárhány távot kell venni hozzá.
[link]Ha meg pilótavizsgás kell akkor Nice, vagy a Hörmannak is nagyon jó vezérlései vannak gyakorlatilag itt neked tökmindegy.Ha mázlid van, a régibe vendégpaneles a rádiós egység, és szabvány step-by-step meg kiskapu kimenete van, át lehet tenni, még ha kicsit kokány módon is és akkor maradhatnak a régi távirányítók is.
Hacsak nem szállt el az is.Ha elakadsz szólj, szívesen segítek így távolról amit tudok.
Én személy szerint 500x normálisabbnak találom a dedikált ugrókódos működtetést mint a wifis meg telefonos nyitogatást.
Utóbbiaknak is van létjogosultsága de csak távolról, eseti megoldásnak.
pl. beengeded a Balcsin nyaralás közben a takarítónőt de napi használatra baromság.[ Szerkesztve ]
-
$p@rr0w
őstag
Sziasztok ismét, adott egy iylen villanymotor+hidraulikus kar ami egy családi ház kapuját nyitja: [kép]
Elszállt a vezérlőpanel benne(mellette egy dobozban), ami elég költséges móka, de az lenne a tervem hogy helyettesíteném egy ilyen shelly switch-el mivel ez gondolom egy áramforrás+villanymotor tehát elvileg nagy gond nem lehet, és akkor a külön távírányítók meg drága egyedi vezérlők helyett telefonról menne a nyitás/zárás. Kivitelezhető ez vagy van esetleg valami akadálya?Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.
-
Ribi
nagyúr
válasz Barret001 #96447 üzenetére
Gondolom kondi már van előtte, mivel egy meglévő hangfalba rakta amiben van váltó amúgy is. Csak mivel mások a paraméterei, ezért kell tovább halkítani. Erre meg az ellenállást szokták használni. Nyilván nagy kell bele, de a csipogók amúgy is kisebb terhelésőek. Valszeg 1-2 ohm, 10W és hasonló, de ez csak teszteléssel derül ki. Tesztelésnél meg még elég kisebb ellenállás is. Persze lehet a vágási frekit is kellene tologatni, de ez már finomhangolás.
[ Szerkesztve ]
-
zeee
senior tag
Úgy csináltam! Kicsit hangosabb mindkét hangfalban az új magas! Ez ugyebár az eredeti állapot, most a jobb oldalán egy új magas figyel. Valami ellenállás kellene, ami kicsit csökkentené az új magas teljesítményét. Nem tudom hogy a polaritás jó-e, piros a plusz az új hangszórón.
-
szente
addikt
Hiába van áram alatt van, akkor is mind a két oldala szoba hőmérsékletű. Remélem így már érthető.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Peltier elem be tud dögleni? Asszonynak van egy mini hűtője, de nem hűt. Az elemig elmegy a delej, de az elemet kézzel megfogva nem érzek semmit. Ahogy nézem nem egy nagy összeg, de mielőtt feleslegesen berendelem, jó lenne meggyőződni, hogy hol a hiba.
Paraszt módszerként kössem rá egy másik 12V tápra, és ha ott se csinál semmit, akkor meg van a ludas?[ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
válasz Reggie0 #96436 üzenetére
azt irja: "bemérő mikrofonos kalibrálást"
ha ilyen van akkor beforrasztja, megmeri, nem jo, akkor megforditja es kesz. ha nem mutat semmit a meres akkor meg ugy jo ahogy bekototte. kicsit urtechnika lett mar ez a ket madzag bekotes.A camera does not make art, the artist makes art.
-
zeee
senior tag
válasz Digitalpimp #96431 üzenetére
Köszönöm! Megpróbalom akkor a "piros a plusz" elv szerint. Egy kicsi zárt magas sugarzóról van szó. Ja azt nem is mondtam hogy dipol hangfal... 😄
Régen mintha valami olyasmit olvastam ezekről hogy eleve ellentétes a polaritás az egy hangfal két oldalánál de lehet rosszul emlékszem. Házimozi oldalsó hangsugárzóként üzemel, talán nem okoz semmilyen problémát. Érdekes egyébként, hogy amikor összeraktam és elvégeztem a saját bemérő mikrofonos kalibrálást, hibásnak jelezte az egyik front hangfalat. Megnéztem és figyelmetlenségből fordítva kötöttem be ezt az egy a hangfalat. Gondolom ezt egy hangfalnál hogy abban is egy magas sugárzó fordítva van bekötve, azt nem fogja jelezni a bemerés hibaként.[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Akkor a sima piros a plusz, a piros meg barna csíkos a minusz. Vagy a kiszerelt hangszóróra adsz 3-4,5V egyenfeszültséget és figyeled a membránt. Mikor a plusz a plusszon van, akkor az kifelé mozdul. Így megtudod a bekötést. Vagy ha látod a hangváltót, amelyik vezetékkel sorban van a kondenzátor az lesz a plusz. Hacsak nem kell fázistfordítani, mert akkor direkt ellentétesen kell bekötni.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zeee
senior tag
válasz Digitalpimp #96429 üzenetére
Az hogy a régi hangszórón nincs semmi jelölés! SAL
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
Szerintem mikor kiveszed a régi hangszórót látni fogod, hogy van bekötve. Ugyanúgy kötöd majd az újat is. Vagy mi a gond?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zeee
senior tag
Sziasztok!
Egy magas sugázót cserélnék ki két hangfalban. A hangfalak nem szeretném szét szedni, csak két egyszerű forrasztás és heló szia valenszia, mindenki örül. A problémám az hogy egy piros és egy piros+barna vezeték jön a hnagváltótól és nem tudom melyik a pozitív/negatív. Gyárilag ilyenkor melyik lesz a pozitív, ondolom ezeket valamilyen szabályt követve rakják össze, hogy mondjuk a piros plusz színes a pozitív. A sima piros meg a negatív. Ugye?
-
mezis
félisten
válasz bandi0000 #96424 üzenetére
Évtizedekkel ezelőtt az oszlopról bejövő ALU vezeték volt összecsavarva az órától érkező réz vezetékkel a tetőárbocnál. (Készült 1954-ben?) Az órától felmenőt ALU-ra cseréltettük, azóta semmi probléma. Az utcai oszlopon is átkötötték a bizonytalan légvezetékről az újabb szigetelt vezetékre.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
tordaitibi
veterán
válasz bandi0000 #96422 üzenetére
Óradobozban mérjél a villanyórából kijövőt.
Konkréten nem tudok erre tanácsot adni hol van, jellemzően az automaták vagy év relé a fázis és a nulla meg vagy sínen, vagy könnyen felismerhetően van kihozva.
Ha itt is ennyi, azonnal basztatni a szolgáltatót, vagy tényleg az egész utcátokban ennyi, akkor ott nagy baj van szolgáltatói részről.
Ha csak nálad, akkor is megjavítják, saját példám: 3 napig jártam a nyakukra telefonon, szintén 180-185V volt nálunk, az oszlopon volt a bejövőn lazulás. -
rednifegnar
senior tag
-
bandi0000
nagyúr
válasz rednifegnar #96423 üzenetére
Az a baj, ez a lámpa a plafonon van
Mondom, mérték az oszlopon is, óránál is stb, újraépíthetem az egész házat, ha 180 jön be, az a házba is annyi lesz...
Xbox One: bandymnc
-
rednifegnar
senior tag
válasz bandi0000 #96420 üzenetére
tedd at a lampakat masik szobaba ha ott is villog akkor kint van a gond. persze nekunk is van olyan ikea led lampank ami erzekeny mindenre mikozben mas meg mukodik evek ota ugyanott. 180 az keves de ugyis az lesz hogy ora utan kell merni (pl kismegszakito bemeneten terheletlenul = lekapcsolva) amugy is epits uj halozatot meg dobozt stb.
-
bandi0000
nagyúr
válasz Barret001 #96421 üzenetére
Nem... Mi jeleztük, mi kezdtük el, a többiek valszeg észre se vették... A lényeg, hogy pont akörül kezdtem el vele foglalkozni, mikor a fater elhunyt, és így nem anyám nevén volt hivatalosan a történet, ezek a szemetek meg arra hivatkozva nem adtak vissza pénzt... Én sem értettem, de hidd el, hogy belefáradtam, volt, hogy hetente hívogattuk őket, hogy basszanak vele valamit, kijöttek mértek, mérőórát tettek fel, és kb ennyibe is maradt
Szóval most újult erővel kezdem elölről az egészet, úgy hogy a a nevünkön van a szolgáltatás
-
bandi0000
nagyúr
válasz Barret001 #96419 üzenetére
Igen éjfélkor mértem, akkor már 220 volt, a lámpa nem is villogott, szóval én kizártnak tartom, hogy nálunk van gond, az érdekes kérdés, hogy a 2 szoba 2 lámpája miért ennyire érzékeny, de az más kérdés
Amúgy elismerte a szolgáltató is, mert pl a szomszédok kaptak vissza pénzt... Ne kérdezzétek, hogy ők mért, és mi mért nem, hosszú és siralmas történet
-
bandi0000
nagyúr
válasz atesss #96416 üzenetére
Sikerült is köszönöm, hosszabbítóval, utána már magabiztosan beledugtam direktbe
Igazából 2 helységben mértem, ott ahol jó volt és ahol nem a lámpa, mind2 helyen 180 körül mozgott, hol alá hol fölé ment...
Nem emlékszek már mit mondtak tavaly, talán -15% megengedett, de lehet rosszul emlékszek, mindenesetre hétfőn betelefonálok, bár sok jót nem remélek...
Ilyen esetben amúgy lehet menni fogyvédhez akár? Gondolom az elektronikai dolgoknak se tesz jót ez
-
-
atesss
addikt
Ja igen, az opto-s leválasztás ide nem fontos. Amúgy, lehetne, külön tápról, most is így van a régi ventikkel. Csak akkor külső(/az MCU-val nem elérhető azaz fixált) PWM-vezérlő kellene + a tacho-ra is opto. Szóval inkább hagyjuk.
A Low side kapcsolás viszont tényleg itt akkor nem lesz oké.
Próbálok keresni hasonló - modul kivitelű - kész modult high-side kapcsolóként.
Relét inkább kerülném. A folyamatos kattogás is lehet zavaró az adott helyen + sokat fog kapcsolni azért sem szerencsés hosszú távon.bandi0000
Ja, akkor ismert hiba, meg volt kint szakember, ok. Attól még nem jó, de legalább azt felmérték akkor hogy nincs életveszély vagy instant-megszakadási veszély.
Szóval azt mondod, hogy mind1 melyik színt a 2 lyuk közül melyikbe dugom, amúgy lehet birka leszek, de bedugok egy hosszabbítót és azt fogom bedugni anélkül, hogy fognám a multit
Szín mindegy igen, multi megoldja, még amúgy egyenáramnál is egy mínusz előjellel a kijelzőn.
Hosszabbító jó ötlet ha annyira parázol, de amúgy ennyire azért nem kell.
Bár, ha nem érinted belül a megfelelő helyre (belül az érintkezőkhöz), akkor nem biztos hogy mér. Szóval esélyesen úgyis macerálnod kell majd picit, hogy épp beérjen egyszerre mindkét tű jól.[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
válasz atesss #96413 üzenetére
Köszi, igen igen elírtam
Tudomáson szerint 1 fázis van, de mint mondtam, hogy a gépek hangján is lehet hallani, persze ettől nem kizárható, hogy tényleg gond van, ezért akarok mérni
Amúgy 90 körüli a ház, alu vezetékek, már elkezdtük kicserélni,de nyilván majd festéskor lesz nagyobb, amúgy télen is így van, csak akkor a hidegekben. Általában reggel + este, voltak már kint párszor a szakik és szerintük túl van terhelve a vezeték amin vagyunk, csak akkor sem értem, mért csak 2 lámpa villog, vagyis alig világít, a többi meg jó
Szóval azt mondod, hogy mind1 melyik színt a 2 lyuk közül melyikbe dugom, amúgy lehet birka leszek, de bedugok egy hosszabbítót és azt fogom bedugni anélkül, hogy fognám a multit
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz atesss #96410 üzenetére
A linkelt FET-modulhoz két megjegyzés: az első, hogy bár méretben és árban sem vészes, de az optocsatolós leválasztás ide kicsit erőltetettnek tűnik. A második lényegesebb: ez egy N-csatornás MOSFET-et tartalmaz, vagyis low-side kapcsolóként alkalmazzák, ahogy az a kész modul rajzáról is kiderül. Ez azért lehet probléma, mert csak a 0V / GND ágat képes megszakítani, nem a pozitív 12 V-os tápot, ami nem szerencsés, a tach / FG-kimenet szempontjából sem. Lehet, hogy nem okoz gondot (vagy épp ventifüggő), de mi nem így csináltuk egy komolyabb PWM-vezérlőnél a lekapcsolást, hanem NPN-bipolár + P-MOSFET-tel vettük el a pozitív tápját.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz bandi0000 #96409 üzenetére
A sok klíma... Épp előbb olvastam újságban egy cikket hogy közel van hogy megdőljön az abszolút nyári fogyasztási rekord. És azt is mondta a Mavir, hogy nyáron az esti csúcs nagyobb mint a délutáni.
De ha tényleg "alig világítanak" akkor ott már valami komolyabb gond is lehet.
"csak 2 szobába jelentkezik" gondolom három fázisod van, és csak az egyik feszültsége esik be. Na ez meg különösen nem hangzik jól. Milyen típusú lakás, kb. mikori villamos hálózat ?
Szomszédok mind most szereltettek be klímát idén ?Milyen ez a fogyasztásmérő ? Nem konnektorba dughatós ?
Nem inkább multiméterre gondoltál ?
Multiméterrel egy - nem gyerekzáras - konnektorban viszonylag könnyen lehet feszültséget mérni. AC Voltage, 300/400/vagy legalábbis legnagyobb állás (ha nem auto méréshatáros).
Arra figyelj csak, hogy ha nagyon hosszú a mérőtű, akkor úgy fogj rá hogy sehogy ne legyen esélye hogy megcsússzon rajta a kezed. De kétlem hogy olyan hosszú lenne. Illetve, lehet van "rövidítő", egy kis gumi amit rá tudsz húzni a tűre, hogy kevesebb fém lógjon ki. Ha ezt leszedted annó, de még megvan, akkor rakd vissza.[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
válasz tordaitibi #96411 üzenetére
Hülye vagyok, vagy csak meleg van Igen multimétert akartam írni
-
atesss
addikt
Köszi !
Hát én a felhúzást is csak a feldolgozó MCU I/O feszültségére tenném inkább.
Azaz 5V (ha az Arduino Leonardo alapú panel lesz), vagy 3,3V (ha Raspberry Pi Pico lesz).De a Pico a valószínűbb. Mivel olyan nagy áramú a venti, hogy ezen Arduino-s panel nagy előnye a beépített tranzisztormező már nem bírná el, így úgyis 4db külső Fet-modult használnék (szerintem ezt [link]). Úgyhogy így mehetne Fet-modul közvetlenül a Pico I/O-lábra, és arra jobban tudok programozni micropytonban + van már kész MQTT komm. megoldásom is.
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Megint egy bugyuta kérdéssel jöttem...
Esténként gondolom mindenki ráugrik a villamos hálózatra, és a házban 2 szobában a led lámpák alig világítanak, nem akarok hülyeséget mondani, talán feszültség alacsony, és úgy viselkednek mintha szabályozva lennének... Viszont nagyon érdekes, hogy csak 2 szobába jelentkezik, persze amúgy máshol meg a nagyobb fogyasztók küszködnek, pl micro
Van egy parkside fogyi mérőm, feszültséget gondolom tudok vele mérni, mennyi az esélye, hogy agyonvág az áram, ha bedugom ? Egyáltalán lényeges a piros/fekete kábelt hova dugom?
-
And
veterán
válasz atesss #96407 üzenetére
Mivel a tach-jel itt is a szokásos nyitott kollektoros kivitelű, elvileg közösíthető több ventilátorra. A megkötés annyi, hogy külső ellenállással legfeljebb 12,6 V-ra húzható ez a kimenet, és a belső vezérlő tranzisztor kollektorárama max. 5 mA lehet. Ezért a felhúzó értéke nagyságrendileg 4,7...10 kΩ legyen. Ha véletlenül több venti menne párhuzamosan, akkor persze összekapuznák a tach / FG-jelet, fals fordulatszámmérést eredményezve, de egyéb problémát nem okozna és nálad ez elvileg nem is fordulhat elő.
-
atesss
addikt
Üdv !
4db DC12V 12CM PC-s ventilátort szeretnék vezérelni full egyedileg (nem hűtési célból volna, hanem kvázi effektként).
A konkrét ventiről (Delta AFC1212DE PWM) pontosan nem találtam adatlapot, de majdnem ugyanerről a típusról (AFC1212D-SP19) van: [link]
Gondolom hogy a PWM és a Tachometer azonosan van megoldva.PWM-es a venti, de azonos sebességen futnának, nyilván azonos tápról. Gondolom a PWM forrás közösíthető minden további nélkül (ld. pl. ez a kábel is: [link]).
Fet-modullal, esetleg relével kapcsolgatnám ki-be a ventiket. Illetve mindig csak egy futna, sőt az egyik kikapcsolása után el is telne idő mielőtt kapcsolok be egy másikat (és kicsivel több is mint amíg megáll az előző venti).
Ebben az esetben a Tachometer jele közösíthető lehet ?Tulajdonképp jó lenne egy visszajelzés hogy minden oké, és nem romlott el vagy szorult meg egyik venti sem. De külön-külön MCU-lábat nem annyira használnék, csak a 4 ventinek egyet. A programkód úgyis tudja épp melyik ventit kapcsolta be. Ha nem kapja meg tőle a tachometer jelet, akkor tudja hogy azzal a ventivel van gond.
A 7.oldalon ott van a kapcsrajz a Frequency Generator (FG) signal-ról.
Közösíthetem ezeket ebben az esetben mindenféle plusz alkatrész nélkül ?MOD:
Ez olyan extrém hibát nem biztos hogy mutatna, hogy mondjuk meg-gajdult a programkódom, vagy átégett egy relé, és folyamatosan fut az egyik venti. De ezt nem is fontos.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #96393 üzenetére
A töltőáram korlátozást megoldod kívül, a töltőadapterrel, pl. egy régi 4-500mA dugasztöltőt szétszedsz és megcsinálod áramkorlátosra.
Vagy 2 darab tranzisztorral áramgenerátor de ez analóg és majd fűt rendesen.
A cella védelmet meg legkisebb méretben, beszerzel egy olyat ami a védett cellák tetején ücsörög, ez 16-17mm átmérőjű és 2mm vastag korong. Ennél kisebb nincs. -
törölt tag
-
atesss
addikt
válasz #78522999 #96399 üzenetére
Mivel ezt nagyon keveset jár, így használatnál kétlem hogy gond lenne a melegedésből. Mire meleg lenne a helyzet bent, már kikapcsolod.
Töltésnél: szerintem ha leveszed a töltőáramot, akkor nem kéne különösebben melegednie. Legalábbis gondolom.
Én is használtam már ezt a modult, asszem olyan 400mA töltőáramra állítottam, nekem nem rémlik jelentősebb melegedés. Az is zárt házba ment, bár azért egy nagyobb méretűbe.
MOD: Barret001
Ott a pont. Igaz hogy vezetékes lesz, de úgyis gondolom a konyhaasztalon van leginkább használva. A kábelt meg rögzítsd jól rá a ház műanyagjára, szerintem kötegelővel.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Politika
- Android szakmai topik
- Gaming notebook topik
- Kerékpársportok
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.