Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Reggie0
üzenetére
van egy ócó, 14x14 cm panel antennám, 3+3 m kábellel. elvileg a kábelen a nyereség nagy része el is úszik...
vennék nagyobb antennát, meg a routert is közelebb tenném. Érdemes ezzel szuttyogni?
temus antenna lenne: [link]
5m kábel, de lehet 3m-re vágnám, a routert is kivinném...vagy van-e 20k körül/alatt ajánlott mimo lte antenna?
-
-
Batman2
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Ugye korábban leírtam, hogy nem szakmabeli vagyok, tehát a ténymegállapítás, pláne azon formája teljesen értelmetlen volt, sokkal inkább szakmai segítség kellett volna helyette !
Mint az előzőekben írtam, pont azért van e a fórum, mert nem mindenki elektromérnök, különben nem kellene kérdezni !
Mentálhigiénés segítség pedig Neked kell, ha ennél értelmesebbet nem tudsz írni, ezért kár a billentyűt koptatnod !
Üdv. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Ezt nem merném
Bár lehet ez is így van megoldva
. Sokkal vastagabb rezet tennék oda, szigeteltet, és arra a harisnya. Ez nagyon kis filigrán drót, nem véletlenül melegedett ez. (Saruból kilátszik a vége, nagyon kicsi a keresztmetszet.)Asszem kidobáltam a vaslóból bontott, hasonló cuccaimat
Sarut rá lehet nyomni normálisan sima fogóval...? Nincs külön ehhez crimpelőm.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Ezek híresen gyengék voltak kb 20 évet egyik sem ment el de volt hogy 10-et sem. Alapból sima model f és m ben nem kell kondit cserélni 30+év után sem. Vicces de én c64eimben sem cseréltem kondikat pedig azok régebbiek.
Gondolom meleg a vezérlő és az teszi tönkre.
Ribi
Megrendeltem 25v-al az 50v helyett tantált de mellé egy 50v-osat is ha nem működne de azt smd-t. Az eredeti az polarításos szerintem.
-
biker
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Érdekes, pont két napja jött meg a villanyszerződés, május óta sikerült megírniuk

KIF IV a díjszabás tényleg, 1x32A és havi leolvasásos okosmérő
majd kiderül.szerintem nem érint, mert amíg nem volt napelem, itthon is, és a gázt szintén havi leolvasással mindig tényleges fogyasztásra fizetjük, és ezt kértük eleve Pécelre is, soha semmilyen mért szolgáltatásnál nem megyek átalány/éves fizetésre, nekem ne résszámlázzanak, majd én kifizetem amit elfogyasztottam, és kész
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Elnézést, de csak nem látom át a javaslatod megvalósítását

Az OK, hogy a dashcamot a pótkkura kötöm, a pótakkut meg egy olyan áramkörre, ami csak akkor kap áramot, amikor a gyújtáskapcsoló bekapcsolja (pl. nappali menetfény). De azt hogyan akadályozom meg, hogy az erre az áramkörre rákötött pótakku ellássa árammal ennek a körnek a fogyasztóit

-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Az nem jó.
Kell valami védelem a segédakku felé így is ami leválasztja pl. 12V alatt a főakkuról.
Durva esetet feltételezve, pl. a kamera képes 5-6 voltig leszívni a segédakkut (ami valószínű mert gyanítom egy 12/5V stabilizátorral kezdődik a tápköre) , a fő akku feszültsége 0,6V eltéréssel követni fogja, tölteni akarja a segédakkut.
Vagyis a fő akku "csak" 6,6 voltra fog merülni.
Diódával úgy lenne jó ha a fő akku is diódán töltődne, ez meg nem megvalósítható. -
-
-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Okés!

Igen a B vagy pláne a B+ avk nem a filléres kategória.
Amúgy én otthon az egész házat IT rendszerben üzemeltetem.
Azért nem jó mert mióta ez van, simán taperolom bármelyik vezetéket de ez ugye lassan berögzül. Ha megyek máshová villanyt szerelni, hosszan kell mantráznom magamnak hogy nem otthon vagyok, nem fogdossuk.Mivel az IT sem fenékig tejfel, megcsináltam ezt és azóta teljes a biztonság otthon. Gyakorlatilag egy SR IMDB.
[link] -
válasz
Reggie0
üzenetére
Az UPS-ed hagyományos? Ha kettős konverziós akkor még az is esélyes hogy helyből tudja a galvanikus leválasztást.
Más de hasonló, nekem a sufnituning, és a 2 gyári inverterem is teljesen galvanikusan elválsztott kimenetes.
IT-ből TN-C-S-t csak óvatosan! Ugye tudod hogyan kell? Nehogy félreérts, csak aggódok mert láttam ilyeneket megcsinálni nagyon rosszul. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Kolléga nagyon rossz helyen nézelődik
3,2kVA variacot vettem 20ezerért.
Az előbbi mérések alanyait , 400VA és 600VA toroidot postával együtt 11.000 magyar forintért vásároltam 1 hete.
Az inverteremben lévő 500VA toroidot 2 évvel ezelőtt 8000-ért vettem.
Fennt vagyok több elektronikai adik-veszek csoportba, durván megy lefelé a hagyományos táptranszformátorok ára. Már minden smps tápos.
Csak kis keresgélés és türelem kell.
Eszembe nem jutott még hogy vadiújan vegyek hálózati trafót boltból
-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Én meglátásom szerint vasmag gerjesztési igény szerint,
lemezelt mag
tekercselt/vágott hipersil mag
toroid.
Ez utóbbi kettőnél nem sok az eltérés, dominálóbb a gyártási minőség.
Örök dilemma a rézveszteség vagy a vasveszteségre optimalizálás.
Ha kevésbé gerjesztjük a vasat, annak kisebb lesz a vesztesége az alsó teljesítményartományban, pl. üresjárás viszont a több menet miatt megnő a rézveszteség.
Ezt lehet kompenzálni irreálisan vastag tekercsanyaggal de ez vagy nem is fér rá egy EI magos csévetestre vagy megdobja a termék árát rendesen.
Ez a melyik ujjamat harapjam meg dilemma
Legdurvább a mikró trafó amikor egy amúgy 5-700W magon átpréselnek 1000-1200 watt felett de az UPS trafók se kismiska ebből a szempontból.
Kis mag durván túlgerjesztve.
Mi a terved a trafóval? 1:1 leválasztónak el lehet használni.
Van itthon még egy 400 és egy 600VA toroidom, mindjárt megmérem őket üresjárásra. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Igen megmértem.
Jófajta 500VA toroid eléggé alulgerjesztve, 31mA a 230-as felvétele az 7W.
Hogy ebből, meg ezen kívül-belül
mennyi a meddő a látszólagos meg a hatásásos az nem érdekes mert a DC felvétel pontosan mutatja mennyi is a tényleges. Közel járhat mert a trafó 7W az elektronika meg 2,4W ez jónak tűnik mindehonnan nézve. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Reggie0
"Csak par amperocska"
Hevenyészve utánanéztem, de van az 6-8A is egy 6V-os rendszerben még motoroknál is.VIZion
"vezérlőjel... hehehe... Nem volt ott semmi"
Csak azért kérdem, mert egy másik topikban szóba került és nem kaptam választ arra, hogy ez bimetálos szaggató konzekvensen az kapcsolt_akku+ oldalra volt-e beépítve, vagy a negatív oldalára az izzóknak. Az utóbbinál elég egy szaggató, az első megoldásnál viszont kettő kell, hogy megkülönböztethető legyen a két oldal.
Az MZ-nél (egy hsz. szerint) a kapcsolt_akku+ részen van a "bimetál", utána jön az izzó. Feltételezem, ez azért lett így, hogy ne kelljen külön a negatívot is vezetékezni, hanem már maga az izzó foglalata eleve a sasszin volt, mindenféle drótozás nélkül (???). Csak az érdekelne, hogy ez mennyire általános, illetve módosítható-e átvezetékezéssel (mert mondjuk az izzó-negatív az vezetékkel megy a sasszira, nem szegeccsel)
//elnézést a hibás kifejezésekért és megközelítésért, sosem szereltem autovillt
// -
-
válasz
Reggie0
üzenetére
9,4W üresjárási,
600W folyamatos (trafó melegedés által korlátozva)
740W itt letilt
impulzusba 1 sec 1300W körül, kompresszoros hűtőt gond nélkül indít.Viszont 14 hónap folyamatos üzem után kiderült hogy a túláramvédelmen valamit nem jó csináltam.
Volt egy rövidzárlat, 2 fet megemelte a kalapját és elvitte az EGS meghajtót is.Mivel erről megy a ház, nem volt idő javítgatni meg nem volt itthon hozzá semmi alkatrészem
Nagy szerencsémre 10 percen belül találtam a neten egy gyári Victron VE direct 1200W invertert félár alatt, még 1 év garival így azonnal megvettem.
Mégiscsak gyári.
Az LF trafósom a hosszú téli estéken meg lesz javítva. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0
üzenetére
koszi en is arra jutottam hogy kicad.
fel is tettem, elkezdtem benne rajzolni az elvi semat, most nem kuzdom a kep alapu atrajzolassal, ez a panel 30 x 40 centis, szoval nem kicsi. mind a ket oldalan vannak smd cuccok.
a legnagyobb szopo, hogy full be van lakkozva az egesz. mintha olvadt jég borítana az egeszet.kimerni alig lehet, semmi nem erintkezik, mindig bele kell nyomnom a csucsokat de meg akkor is keteselyes, nincs ott vezetes vagy csak kontaktos.
kenytelen voltam egy ic-t leszedni mert azt gyanitottam van ott valami trukkos vezetosav, de szinte semmibol nem derult ki. 2 orat izzadtam vele, hogy legalabb a nyakot ne tepjem fel.
az ic-ket 3 db kis potty rogziti a nyakhoz, de betonkemeny az is, valami ragaszto vagy fix muanyag hengerecske nem tudom, piszkosul rajta van. ez eltartja az ic-ket par tizedre a nyaktol, ezert a beton kemeny lakk ez ala is bemegy, gyanitom ez is a cel mivel idojaras allo a cucc.
a lakkot persze nem nagyon oldja semmi, alkohol is csak nagyon kinlodva, benzin sehogy, acetont nem akartam rakuldeni. majd meg nezek valami higitot hozza.
a nyak az marha vastag, hatulrol ativlagitva alig latszik hogy alkatresz van valahol, nemhogy a tized mm vastag vezetosavok.
szoval jo nagy kinlodas az egesz, ezen tul az egesz kapcsolas logikaja nagyon furcsa, nem teljesen ertem az adat cimzes mikent mukodik, mert valami agyafurt trukk van benne.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Nem 3D, egy őskövület 2009-ből.
A meghajtó (szerintem) tudja ami nekem kell.
[ilyet rendeltünk] tudja az 1920x1080 8bit 2channel
Ez úgy látom 2x10 pinen hajtja meg a kijelzőt.
Az LCD AUO gyártmány, megvan az adatlapja és 2x 10 pines 8 bites a bemenete. Még CCFL csöves.
Mivel egy ilyen tévét pár ezer forintért utánam dobnának 2025-ben, a cél nem a tévé mindenáron megmenetése hanem a hobbi és a technika megismerése.
Nem vágtam még bele ilyenbe sose.
Ha mutatvány végén esetleg még működik, is lesz egy 37" monitorom. -
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0
üzenetére
Szerintem amplitudóban nagyságrendnyi különbségek vannak a termikus zaj, és a félvezető zaj között. Amúgy a termikus zaj is fehérzaj, szerintem abban sincs semmi ismétlődés, vagy előre megjósolható formula. Viszont eléggé függ a hőmérséklettől.
Annak idején kíváncsiságból meghallgattam a kapott félvezető zajt egy hangszóróval: sima fehérzaj. Utána rákapcsoltam egy többfokozatú osztóláncra (talán 4060-ra vagy hasonlóra), és meghallgattam a leosztott kimeneteket is. Azokon is fehérzajt kaptam, de ami érdekes: még hangszínben sem volt különbség, azaz nem tudtam megkülönböztetni a fele, negyede, nyolcadára leosztott "frekvenciájú" jel hangját, az eredetitől, teljesen ugyanolyan fehérzajnak hallatszott az is. Tehát a kapott jel sávszélessége elég nagy volt, és a spektruma is elég egyenletes. Az oszcilloszkópomon bár korlátozottan képes ilyesmire (mégsem egy spektrumanalizátor) de néztem FFT-t is, ami egyeneltesnek tűnt, nem voltak kiugró vagy hiányzó frekvenciájú összetevői.
Akkor az volt a cél, hogy minél jobb generátort készítsek, ezért volt a nagyimpedanciás gyk. FET erősítőfokozatok. Most sima tranzisztoros előerősítők lesznek a komparátorok előtt. Meglátjuk, hogy a gyakorlatban ez mit jelent majd, pl. a korábbinál kisebb vagy nagyobb sávszélességet. A weblapon szereplő kapcsolási rajzon levő megoldás még 1µs-os mintavétel esetén is véletlenszerű volt, azaz jóval rövidebb impulzusok is előfordultak (meg persze "hosszúak" is). -
-
törölt tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ne vicceljél, összerakott egy szakadt épületben egy tenyérméretű "5 dimenziós optikai 360 TB-os tárhelyet, amely !!!világít!!!".
Van még egy jelenet, itt látszik, hogy a csatlakozó alsó lábait forrasztja, de még hogy! Ez a jelenet megy kétszer is, több másodpercig! Absolute cinema!!!
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Köszi az ötleteket, írok is a gyártónak.
Azért nem tudom felcserélni, mert az egyik 230V-->12V, a másik meg épp a redundancia miatt 24V-->12V.
Max a bemeneteket tudom felcserélni, ezt még megpróbálom.A 24V-os hálózaton van szintén Meanwell DUPS, ami a 230 kiesése esetén aksiról visszatáplál, ezt akartam kiaknázni a 24V-->12V tápegységgel és a redundancia modullal.
A 12VDC és a 24VDC hálózatok eltérő egységeket táplálnak meg, a végberendezésekben nincs összekötés. Annyi hogy a 24VDC-ről van indítva az indító jel, ez kapcsolja a 12VDC reléket.
-
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Valamelyik keplettel jott mar ki 90 menet, akkor ez mar a masodik amivel annyi jon ki

Ae = 0.81cm^2 akkor 90 = Ae*73Az AI szerint viszont 22 korul kellene lennie, bar szerintem ott az lehet a diffi, hogy Bmax=0.32T szamol, es nem dB-vel.
Felteszem a ketto ezek szerint nem ugyanaz
Atolvasom Skori irasat.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
IRFZ44N és TIP42C van itthon, el tudom engedni az opto-t...
Próbáltam, h mint a 12 V LED szalagoknál, az IRFZ44N kapcsoljon 0-ra és az opto vezérelje, de elsőre nem műxik, lehet már fáradt is vagyok.
most ilyen:
Relé 86: +12V
Relé 85: Drain
Source: GND
Gate: Opto 4-es lábehh, ez nem pont akkor nyitna, ha az opto nem világít?
ok... alvás -
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Igen ezt tudom, meg szinte az összes konnektoros fogyimérő is a valósat mutatja, némelyiken van külön menüpont is ahol a meddőt vagy a cosfit kiírja.
Kollégánál a 9A az 2kW, végül is télen nem elképzelhetetlen, ha épp olvasztja a hőcserélőt meg a csepptálcát is padlógázon.
Amiből a diskurzus indult, a 9 ampernek még simán elegendő egy másfeles vezeték, nem 100 méterre de átlagos 20-25 méterre simán.
Nálam kényszerhelyzet szülte hogy a fürdőszobánkba 1,5-öst tudtam csak vinni.
A 2kW mosógép a 40W tükörvilágítás megy róla évek óta.
Asszony ki lett oktatva hogy hajszárítás nem a fürdőbe, pláne ha épp megy a mosógép. Ez amúgy is ritka, konkrétan sose volt még fürdés közben mosás de az ördög nem alszik. -
-
válasz
Reggie0
üzenetére
igaz, de a fenti a "bolondbiztos" szerintem is.
Ennyit megér a nyugalom.Korábbi H-hidas meghajtásomhoz kérdésem van...
Fékezni tud a driver, a két kimenetet összezárja és GND-re köti, a motor generátorként dolgozik és fékezi magát. Ezt értem. De itt a "tápegység" egy 12 V-os autó akku. Annak ez mennyire probléma? Nem kaphat vmi áram löketet a negatív pólusra? Kellene erre valami védelem, vagy ezt is tudja a H híd? Esetleg a negatívot egy kis szondával ténylegesen földelni?
Elvileg a mostani vezérlő is így fékez(ne), de valamiért a programja bizonytalan, nem tudja időben megállítani, fordított polaritású feszültséggel is operál. Lehet csak sz@rul lett programozva, de a gyártó szerint ez ilyen és jó. -
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ha a linket megnyitod, akkor látszik, hogy 2 beltéri csengő egység van. Akkor két szünetmentest vegyek? A szerveremnek sem vettem... Nem fillérbaßásból... Ritkán van áramkimaradás, de a tökömnek van kedve állítgatni, meg attól tartani, hogy a gyerek épp egy áramkimaradás miatt riad fel a csengőszóra.
Persze ettől jó ötlet lenne egy UPS, de tordaitibi muslicás megközelítése a legjobb hasonlat rá...Még áldoznék beltérinként 1-2EFt-ot a mókolásra, ha megoldódna a probléma. Ha nem, akkor így marad. Majd az asszony nyomogatja a gombot....
Srácok!
Holnap szétszedem, lefotózom a boardot, akkor közelebb leszünk!
Köszönöm szépen mindenkinek az ötleteket és az önzetlen segítséget!
Amúgy érdekes kis kütyü lenne ez! Mármint a nyomógombja. Nincs benne elem, a gomb megnyomásával generál áramot a működéshez.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
Lehet, hogy szűkebb szakmai körben úgy volt szokásban, én angolban futottam össze először a primary battery / secondary battery fogalmakkal, de mindig úgy fogtam fel, hogy a magyarban ezek szárazelem / akkumulátor néven vannak megkülönböztetve, még a szakemberek többsége által is, jól bevált módon.
#100670 tordaitibi
Amikor a Ni-Zn 1.6V akkuk megjelentek, kezdeti időben "tölthető elem" néven gondolták megkülönböztetni a forgalmazók, az addig megszokott 1,2 V-os celláktól. Az elnevezés valamennyire el is terjedt, bár később felejtődött is. Általában a fórumokon a "tölthető elem" egy laikus kifejezés az akkura.
#100662 Honda567
1,2 V a Ni-Cd / Ni-MH akku névleges feszültsége, meg itt épp az a lényeg, hogy a napelem tölti, mint általában.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Igen.
Rosszul írtam fentebb, ha összeérintem a két vezeték véget, akkor 0-t jelez.
Tehát mérni elvileg tudok vele áramkörön feszültséget.De egyébként ha csak úgy leng a vezeték, vagy nincs vezeték, akkor ingadozik, függően attól milyen messze van egyéb feszültség alatt álló vezetékektől-berendezésektől...PC, monitor, egér, billentyűzet...
A gondom hogy lakatfogós kiegészítővel akarom használni, ráadásul lesz olyan hely is ahol felügyelet nélkül kell majd otthagyni bizonyos időre adatgyűjtéshez.Egyébként ez a multiméter típus tud még NCV detektálást, amit jelenleg eléggé felesleges hiba lehetőségnek tartok.
-
-
-
-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Ez is igaz de nem jellemző.
Általában PV vagy valami megújulóból megy a visszatáplálás, vagy HV akkuból. Ez se semmi, láttam pár videót ilyen 6-800voltos pár 1000Ah akkuról.
Én ilyet nemhogy az udvaromba, a falunkba se szívesen engednék be
Itt egy 5-50kW transzformátor borzasztóan megdrágítaná a betermelő berendezés árát.
A DC 4-600V (3F) meg könnyen előállítható, a PV panelek sorolásával, szélturbina tekercselés.
Nem jellemző 12-24V akkuból visszatermelni, ez a mezei háztartási inverter vagy szünetmentes kategória.
Ahol külön egységek kellenek hogy valahogy felemeljék az akkufeszt 400 voltra.
Transzformátor azaz LF, vagy HF inverteres megoldás. -
And
veterán
válasz
Reggie0
üzenetére
"Emiatt ahhoz, hogy 100mA legyen a Q1 bazisan 14V-nak kell lennie a bemeneten."
Igen, nagyságrendben a szimuláció is hasonló értéket adott, a teljes kivezérléshez meg még ennél is több V-tal nagyobbat.
btraven: növelheted a tápfeszt, de az nem fog változtatni azon, hogy ez a kapcsolás abszolút nem vonalszintű (100mV-os nagyságrendű) jelekhez való. A táppal együtt ráadásként a ledekkel soros 120 ohmos áramkorlátozókat is növelni kell. -
And
veterán
válasz
Reggie0
üzenetére
Azért a Q1 emittere és bázisa valószínűleg kevéssé szeretné a bőven 100 mA feletti áramokat. Eleve bazi nagy jel kell a teljes kivezérléshez, és a táp feletti bemenőjel elég gyorsan ennyire növelné a puffer tranzisztor áramát. Ennek jelentős része rögtön átmenne az első, majd sorban a többi fokozat diódáin is.
Ribi: "Nyilván megmondják, hogy 5V a javasolt max bemenet, aki fölé megy az vessen magára."
Oké, de akkor mi az értelme annyi fokozatot betenni, amelyek értelmes körülmények között sosem lesznek kihasználva? Szimuláció szerint a 6. ledig 'ér el' a kivezérlés, ha a bemeneti csúcs eléri a tápfeszt. -
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Kína most pont azt csinálja, mint Japán 50 éve és Dél-Korea 25 éve, gátlástalanul koppintanak mindent. Olcsók a termékeik, de olyanok is.
Egy átlagos kínai tranzisztor kb. felét-kétharmadát tudja, mint az eredeti nyugati alkatrész, persze az otthoni barkácsoláshoz általában bőven elég ez is, csak tisztában kell lenni a koppintott alkatrész korlátaival.
Itt írtam pl. egy méretes hamisításról, az eredeti TI TPA3116 IC-t lekoppintották a kínaiak CS8673 néven (az eredeti 50 W-os teljesítményével szemben 33 W teljesítménnyel). Ezzel nem is lenne gond, csakhogy egyes kínai erősítőkbe hogy, hogynem olyan CS8673 IC-k kerülnek, amelyeken mégis TPA3116 felirat van

Persze nagyon gyorsan kiderül, hogy töke van a menyasszonynak, hiszen a két IC a valóságban teljesen máshogy néz ki, persze az összehasonlításhoz le kellene feszegetni a felragasztott hűtőbordát, meg tudni kellene, hogy az eredeti Texas IC hogyan néz ki

-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Én is osztom Donki Hóte véleményét! Nálam is rengeteg kínai biszbasz van. Persze, ha valamibe specifikus vagy minőségi kell, akkor megveszem azt. Nagy általánosságban azért elmondható, hogy ha nem a legolcsóbb vackot veszed meg, akkor kb ugyan az a minőség amit itthon a "nagy'bótokból" vásárolsz.
Nálam a Conrad-ból rendelt KDC kapcsoló is azt támasztotta alá, hogy totál ugyanaz, amit ~1 évvel előtte az Alin vettem.
6,3-as csószósaru debreceni üzletből vásárolva vékonyabb anyagból; gagyibb kialakítású volt (pl. nem volt rajta a középső pont beütés, ami a lecsúszás ellen biztosít) mint a china export...
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Pont egy w25q40bvsip eszi épp az életem.
Családban vett valaki egy Samsung 3D TV-t használtan. Érte ment, a falon volt a TV, kipróbálták, megvette.
Hazavitte, bedugta, bootloop...
Találtam threadet, ahol az EEPROM-okat javasolták újraírni. Gondoltam adok neki egy próbát, de pont hétvége volt, nekem meg nem volt EEPROM íróm, úgyhogy csináltam:
Megírtam az EEPROM-ot, nem ment. Utána láttam, hogy van egy másik is. Ahhoz is találtam dumpot, azt is megírtam.
Utána találtam egy threadet, ahol azt írták, hogy nem elég újraírni, cserélni is kell őket. Hétfőn Lomexben megrendeltem reggel, 2 óra múlva mentem értük. Kicseréltem. Még mindig semmi.
Aztán találtam egy nyomot, ahol 1:1 ugyanúgy volt problémás a gép, és ott meg azt mondták a 4Mbit flash a cserés.
Most megrendeltem a cserét, és építem a programozót hozzá - immáron ESP-vel a 3V miatt.
Fun part: Az épülő programozót kipróbálandó kerestem egy hibás alaplapot, amit alkatrészekért kannibalizálok. Egy ASUS laptop alaplap, és a rajta lévő 24Q64-t többször olvasva az a gyanúm, hogy az is szar, lehet, hogy éppen ez volt az alaplap halála, ugyanis a feszültségek megvoltak, mégis csak egyet villant a bekapcs gombra, és semmit sem pörgetett fel. -
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0
üzenetére
Anno kaptam egy marék ismeretlen SMD kerámia kondit. Megmértem kapacitás mérővel: 1µF Ok., de vajon mekkora a feszültségtűrése? Gondoltam adok neki, szép lassan feltöltöm, és megnézem hol üt át... a kétszerező kimenetén (640V körül) még nem ütött át. Ezután másképp álltam neki: megmértem a kapacitását a feszültség függvényében: 50V körül már kb. a felére csökkent a kapacitása.. Ez alapján valószínűleg jóval 50V alattira lehetett specifikálva.
Anno a suliban azt tanították, hogy 1kV a nagyfeszültség határa. Nem csak azért mert szép kerek érték, hanem azért is mert szabad levegőn 1kV felett előfordulhat átütés, alatta nem... (felületi kúszóáram persze lehet alatta is, majd abból meg égés és tüzijáték, de az megint más)
A 640V-os izzós játékban (de ez akár 230V DC-re is igaz) ott látom leginkább a problémát, hogy ha kontakthibás lesz a foglalat, akkor folyamatos ívet fog húzni, és kigyullad...
-
-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Nem tudom milyen az ups-ed.
Ha trafós kimenetű, nem DC 400V/H-hidas, akkor szükségtelen az elválasztó trafó.
Nekem otthon a hobbi szigetüzemű rendszeremben ez okból transzformátoros kimenetű a fő inverterem, ezen lóg a ház háromnegyede.
Azon bajosan jön át DC.
A másodinverter az kimeneti H hidas de én mindkettőre csináltam egy házi, saját tervezésű elektronikus avk-t ami tökletesen vizsgázott a tesztek alatt, így már teljesen jó.
Nem is avk hanem folyamatos szivárgási áram mérő.
Így megmaradt az IT roppant kellemes sajátossága, mióta ez van én mindent áram alatt szerelek.
Nem ráz.
Viszont ez meg azért nem jó mert megszokom, és ha a szomszédba is így szerelek, az nagyon meglepi lesz egyszer
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0
üzenetére
gondolom lattad mar ezeknek kaszaknak az elektronikus vezerleset, azert ne hidd azt, hogy csak egy kis feszej kell oda es jo lesz hisz "csak egy fukasza".
ebben egy eleg sok mindent mero cucc van. hasonlo pelda egy mosogep vezerles is addig egyszeru, amig meg nem nezed, hogy meg a leggagyibb mai is egyedul a fotengely hajtasabol es forgasanak egyenetlensegebol (gyorsulas,lassulas,raadott vezerlesre valo reagalas) mennyi dolgot olvas ki es azt milyen baromi gyorsan feldolgozza es az alapjan vezerel. akkor mar nem is olyan tavoli az az urtechnika pedig hat csak egy villanymotor az egesz.de mindegy en elengedtem a dolgot, multkor megneztem a service manualjat ez nem ennyi hogy xy mA, a kollega azt hiszi, hogy odarak par miliampert es az megoldja. nem igy van es nem is igy mukodik. de ezt honapokkal ezelott egyszer mar kitargyaltuk, markaszervizbe meg nem akarja vinni, igy marad itt a fantazialas az amperekkel. rajta kivul hasznalnak meg nehanyan stihl fukaszat (meg fureszt, funyirot, tokomtudja mit) nekik valamiert nem kell magnes elektronikat buzeralni.
-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Csak dióhéjba.
Csináltam magamnak egy hordozható all-in-one pc-t.
2 napi kísérleteztem a digitális zaj kiszűrésérvel, semmi nem hozott eredményt.
A végfokot külső táppal megtápolva a zajt elfújták, néma lett de mivel akkuról is használom a pc-t ez nem járható út, közös a táp. és erről megy ugye az összes belső tápkonverter amiknek a zaja vastagon ráül a végfok test vezetékére, kiszűrhetelen földhurkot alkotva.Be kellet tennem egy 1:1 sztereo galvanikus leválasztó kis transzformátort, csak így tudtam izolálni a tápzajokat a közös testvezetéken.
Néma mint a sír.
Valószínű ebbe belefutnak autóhifi vonalon is mert ott kaptam ilyen audio izolátort.
Két picike trafó van a dobozkába.És anno mikor hangosítottam, minden jobb keverőpultba volt ilyenből legalább annyi ahány kimenete volt a pultnak. isolated/non-isolated, kapcsolhatóan.
És bizony kellett is néha használni, olyan brummos földhurkok voltak.
ezen kis trafók ára elmehet akár a csillagos égig is, minőség, átvitel függvényében.
És biztos nem viccből tervezték bele a keverőpultokba. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Köszi a választ. Még ha 95%-os hatásfokot tételezek fel, a szabályozható 30-40 watt teljesítmény kevésnek tűnik.
Az elfekvő lomok további átnézése során találtam egy ilyet.

Ezen STP80NF70 fet van, ráadásul 2 db, rendes hűtőbordán
Az adatlap szerint 70 ampert bír ez a típus.
Mekkora áramot bírhat el ez a szabályozó 24 volton?
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Nu most volt időm a következő próbálgatáshoz, sajnos még mindig nem tartok ott hogy a végleges összeállításban
A vezetékek kb szabadon lógtak, bocsi még mindig nem fotóztam.
Ezek a jumper kábelek viszont baromi megbízhatatlannak tűnnek nekem, szal ezért vagyok gondba hogy pontosan mivel javítok, mivel rontok a helyzeten.Ha a vezérlőn szoftveresen beállítottam 3 LED szalag kimenetet, szalagonként 8 szegmensre, akkor még jól működik.
Amikor bekapcsoltam a 4. kimenetet szintén 8 szegmensre, már jött erőteljes villódzás. Ha bekapcsoltam az 5. kimenetet is, akkor az utolsó 2 szalagom teljesen lekapcsolt. Ezután szoftveresen össze vissza ki-be kapcsoltam és átállítottam a GPIO kimeneteket, aztán hajlandó volt kiadni erre az utolsó két szalagra is, de mindig valamelyik szalagon vacakolt az effekt, volt hogy csak kis mértékű villódzás, volt hogy az egész szalag.
Igazából azzal is gondban vagyok, hogy melyik számú GPIO-k azok amiket "stabilabbnak" lehetne nevezni, meg melyek azok amik csak próba szerencse alapon vagy műxenek vagy nem.Próbaképp szoftverbe bekapcsoltam mind a 8 kimenetet, ha az elsőn 8 szegmensre állítottam és a többit csak 1 szegmensre, akkor még az első szalag rendesen működött, a többi között látszódott némi flickering.
Ha több szegmenst aktiváltam, akkor teljes flickering, de van olyan effekt aminél rendesen lefut az effekt, csak épp a szín beállításra egyáltalán nem reagál. Végig fixen sorban beállítja a szegmenseket első piros, aztán zöld, aztán kék és ez így végig fixen beállítódik és nem reagál a vezérlés hiába állítanám az egész szalag mind a 8 szegmensét 1 színre.
De legalább mind a 8 szalagon végig fut a "hullám" effekt, azaz egy 4. szín, és csak nagyon kicsi flickeringet látok...
Ahogy látom 4 kimenetnél többet használva, ahogy növelem a szegmensek számát, egyre erősebb a flickering.
Tehát szerintem a data kimeneten vagy a fesz esése a gond, vagy a leadható áramerősség. De a tévedés jogát fenn tartom.
Hőkamera alapján a vezérlő egyelőre nem melegszik túl.Mivel erősárammal foglalkozom, így nem tudom pontosan hova nyúljak, jelenlegi tippjeim:
-az ESP-WROOM egyik GND kivezetéséről adjak a 4 vezetékes LED szalagom "F0" jelére egy GND-t?
-vagy helyette az alap 12V betápról adjak erre a szálra GND-t?
-vagy valahogyan egy erősítő lapkára kéne 3.3V-ot külön ráküldenem a GPIO shield 3.3V-os kivezetéséről és azon keresztül küldeni a kimeneti data jelet? Tehát kimenetenként külön "erősítés"?
Mert pl quinledhez láttam a kiegészítők között ilyesmit...[link] -
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Ok, ha már vetted a fáradtságot, akkor megrajzoltam a helyesbítést, elvégre én vagyok aki segítséget kér
De tényleg, a vezeték hosszaknak ilyen téren egyáltalán nem szántam jelentőséget!
A próba kötést már szét is szedtem, szal nem is tudnám fotózni se, de most összerakni sincs kedvem így hogy a teló is messze van.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Valóban a sematikus rajzok ilyen szempontból félrevezetőek lehetnek, ebben a rajzon azért nem szerepelnek vezeték hossz adatok, mert nincs "távolság". Ez utóbbi csak "próba" bekötés volt, nem a végleges, próbából kb azonos pontban vannak csillagban elágazva.
Erősáram terén azt szoktuk jelölni, hogy mi van azonos feszültségű sínezésen, de a távolságokat másik típusú rajzon jelöljük.
A LED szalagok azonos wago-ra lettek kötve, nincs "arrébb" rakva, azonos pontból kapták párhuzamosan a feszt.
Annyi hogy a LED wago-s elágazása előtt van egy DC '"Y" kábelem, hogy a rendes DC dugaszokat tudjam használni, így az ESP ennek az "Y" kábel gyári DC dugójába lett dugva, míg a másik ág DC dugojáról rögtön a wagok-ba a 12 VDC a LED szalagoknak. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Inkább autocad huszárkodnék, messze van a telefon...

Íme a jelenlegi állapotok vezetékezési rajza:
Tehát a GND-k külön összekötése nem történt meg, csak a betáp oldal azonos.
Még azt láttam neten, hogy mivel ez a szalag rendelkezik a "D0" érintkező (ami a sima DATA) mellett "F0" érintkezővel is, lehet hogy arra kéne kötni a 12V tápegység GND-jéről még 1 szálat?
Vagy erre inkább az ESP32-nek az egyik GND-jét kéne kötni?
Ez a szalag:
-
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Szerintem annyi féle gyártó millió típusa van a világon hogy ehhez minimum egy repülőgép hangár kéne már indulásnál.
Gyakran járok a bolhaboltba, autó patent.
Iszonyat választék van, megkérdeztem az eladót, hányféle patentet tartanak?
Saccolása szerint több ezer és egyre gyakrabban nekik sincs adott termék hanem úgy rendelik be.
És ez csak egy autókárpit patent választék. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
A legtöbb laborgép levilágítója is RGB LED-et, vagy színes lézert használ.(Igaz, ezek szkennelés után dolgoznak, de sokszor a laborszkennerben is RGB LED van.) A papíron is csak színrétegek vannak, szóval a lényeg, hogy a fény és a színszűrő/papír passzoljon egymáshoz, de ahogy írtad is, jó szűrőt kell csinálni.
Igazából maga a film a színszűrő, kérdés, hogy az adott színt arányosan tudjuk-e szétválasztani a három színcsatornára, vagy valamelyik (pl. zöld) a három közül megengedőbb.
Nagyon konkrét példákat láttam arra, hogy mennyivel jobb egy-egy öreg szkenner színleválasztása, mint bármelyik mai digitális gépé. Egyszerűen mások a tervezési szempontok. A PhaseOne Trichromatic szenzorra mondjuk kíváncsi lennék. -
-
updog
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére

A redditről származó képen (itt most a bal oldali) én azt látom, hogy ott tényleg van ráforrasztva valami
Toltam rá egy kis CSI enhance-t:
De ahogy írod is, látom ahogy csináltam egy közeli képet hogy a nyák is sérült. Gondolom ez így már gtk, nem érdemes szórakozni vele? (főleg hogy én itthon biztos nem tudom javítani).
Az egésznek a működését nem vágom, de ha valamit valamivel itt a hiányzó alkatrésznél simán csak áthidalok, akkor az elemes működés még menthető? Gondolom a hiányzó alkatrésznek van szerepe abban is, hogy elemről működve is rövid úton lekapcsol.

-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Köszönöm a választ, segítséget!
Nézegettem a Hager márkát, de nem tudtam összeszedni egy normális szettet, ami nem horror áron van és rövid időn belül meg is érkezne...
Még nem kőbevésett, de ezekre esett a választásom:
» Tracon EVOMS40/3 főkapcsoló
(Ezt azért szeretném bekötni, mert nemsokára gerincvezeték csere lesz a tömbünkben és a szerelés idején le akarom választani a lakást. Nem szeretném, ha bármilyen "kóbor áram" betévedne a lakásba, bármennyire kicsi is rá az esély. 3P-vel el tudom vágni ennek az útját, tehát L, N, PE is meg lenne szakítva, meg később sem árt, ha valami gáz lenne. Van egy ilyen kapcsolónak létjogosultsága?)Schneider Resi9 család:
» R9L16610 túlfesz.levezető
» R9R01240 ÁVK
» R9F04116 MCU B16
» R9XFH112 gyűjtősínAjánlásokat, észrevételt továbbra is elfogadok mindenkitől.
THX!
Új hozzászólás Aktív témák
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Linux kezdőknek
- Képernyős trükkök növelik a notebookok üzemidejét
- Hővezető paszták
- iPhone topik
- További aktív témák...
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
- 173 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- 172 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- LG OLED Evo G3, 65,''col, 4K
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3604
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- BESZÁMÍTÁS! LG 24GM79G-B 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

. Sokkal vastagabb rezet tennék oda, szigeteltet, és arra a harisnya. Ez nagyon kis filigrán drót, nem véletlenül melegedett ez. (Saruból kilátszik a vége, nagyon kicsi a keresztmetszet.)

ekkold