Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Házimozi belépő szinten
- Videós, mozgóképes topik
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz Barret001 #97497 üzenetére
Vannak helyek, ahol ezért megköveznének
12 éves telefon az mondjuk csoda, bár pár napja előszedtem vmi régi Nokiát (x5 asszem vagy ilyesmi), töltöttem és működik. És nincs 1 kiló sem, mint a mostaniak.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ekkold
Topikgazda
Ismerős a dolog, volt aki "letolvajozott" emiatt - de hidegen hagy, mert az ilyenek egyszerűen agymosott idióták... csak aki ellenáll a kötelező agymosásnak, azt ezek megpróbálják kiközösíteni.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
laed
tag
válasz ekkold #97494 üzenetére
az lesz az ára (előbb-utóbb), hogy minden egyes lejátszásért levon majd egy kicsit a bankszámládról, mint ahogyan most is sokan fizetnek havidíjat a youtube-nak, netflix-nek stb...(meg persze információgyűjtés) Használom persze én is pl. a youtube-ot, de eszem ágában sincs rá egy fillért sem áldozni (még akkor sem ha megtehetném
1 másik fórumon szúrós szemmel néznek rám, hogy hogy merek én olyat tenni, gondolni, hogy nem fizetek a YT-nak.
Eszem ágában sincs fizetni, szerencsére használni se kötelező. -
ViZion
félisten
válasz ekkold #97494 üzenetére
igazad van, kicsit hozzátennék,
a sürgető csere (fél éves a mobilod, nem vagy ember..., de sorolhatjuk) az a marketing és a fogyasztói társadalom nyűge. És igen, rengeteg példa van a tervezett elavulásra, csak a módszerek finomodtak, ma már nemcsak fizikai, hanem szoftveres elavulás is van. Hogy lehet, h 2Gb ram elég volt a mobilba, most meg 8 alatt be sem kapcsol? Nehéz a dolguk, mert a pc-nél is eljutottunk oda, h átlag felhasználásra bármi 5 éves vas is jó. Erre win támogatással, vírusokkal fenyegetnek, h legyenek eladások.
De van alternatíva, ha esetleg sokaknak nem is kényelmes elhagyni a megszokott környezetet. Van linux, Alexa helyett van lokális asszisztens, android helyett lineage vagy ubuntu, stb. mondjuk ettől még a smart hűtő és a smart AI mosógép tönkremegy 3 év alatt...valami angol cég anno csinált kvázi örök életre mosógépet, 15 év garral. tönkrementek. Az emberek ebben nevelkedtek, h cserélgetni kell. sajnos.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ekkold
Topikgazda
válasz tordaitibi #97483 üzenetére
Egy picit ezt másképp látom: vannak jól működő dolgok, amit ha erőszakkal akarok megújítani attól nem jobb, hanem rosszabb lesz. Csak egy példa: mindenkibe bele akarják nevelni, hogy állandóan változik minden, mindent frissíteni kell különben "elvisz az ördög".
Aztán azt látom, hogy amikor pl. frissítettem az asszony mobilját onnantól nem lehet a hangfelvételt használni (tudom GDPR - de nem érdekel, bkaphatják...), a sajátomat nem frissítettem, tehát azon még működik. De ha egyszer le kell majd cserélnem akkor azon már nem fog menni.
Szeretem az új dolgokat, de alaposan megválogatom, hogy melyik az amelyik valóban hasznos, és melyik az, ami számomra felesleges marhaság. Van ismerősöm akinek napi 24 órában hallgatózik a szobájában az "alexa" vagy tudom is én minek nevezik, és azt mondja, hogy tök jó, mert csak szól neki, hogy tegye fel a kedvenc zenéjét, és már szól is. Persze, ez jó, de nekem eszembe jut, hogy ennek mi az ára, vagy mi lesz az ára. Elég ha nyitott szemmel járunk, hogy mi történik a világban. Az előbbi példánál maradva - az lesz az ára (előbb-utóbb), hogy minden egyes lejátszásért levon majd egy kicsit a bankszámládról, mint ahogyan most is sokan fizetnek havidíjat a youtube-nak, netflix-nek stb...(meg persze információgyűjtés) Használom persze én is pl. a youtube-ot, de eszem ágában sincs rá egy fillért sem áldozni (még akkor sem ha megtehetném, mert nem jelentős összeg), tehát inkább használok reklámszűrőt. Sőt ha választani kellene, hogy az előbbiért vagy a reklámszűrőért fizessek akkor inkább az utóbbi , de így a jó hogy egyikért sem. Ha pedig megkerülhetetlenné válik, akkor simán le tudok mondani róla - és bármikor azt mondom, hogy kenjék a hajukra, nem kell.
Az elektronikának, és a programozásnak is vannak (számomra) érdekes területei, ezek közös jellemzője, hogy nem KELL tanulni, mert elég érdekes ahhoz, hogy inkább meg AKARJAM ismerni. Ez utóbbi esetben meg már nem munka, hanem szórakozás, érdekes időtöltés. Ez az amit mindenkinek meg kellene találnia, hogy mi az ami az Ő esetében így működik (mint nálam a fentiek).http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #97486 üzenetére
Te értesz félre! Semmi célzás nem volt senkire,csak a tényeket közöltem.Te meg szerintem ügyes vagy.
-
demars
addikt
Anno nekünk az első fekete fehér TV hez R1 -es távirányító volt rendszeresítve.
"Fiam, ereggy oda és kapcsolj egyet... "Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
ViZion
félisten
válasz tordaitibi #97486 üzenetére
pedig már ezek sem a mágia kategória. mikrokontrollerekre van olya FW, ami kvázi egy köztes program, Neked csak meg kell adni, h melyik pin mit csinál. A tényleges progi már benne van ezekben a keretrendszerekben. Tehát pl. egy kijelző "programozás" annyi, h beállítod milyen a drvere (megadják a kijelzőnél, vagy csak annyi,h hogy i2c) majd beírod, h hova mit írjon ki. Hőmérő dettó, típus, pontosság, mérés gyakoriság megad, kész. Ez ad egy változót, amit kirakhatsz a kijelzőre, küldheted pl. mqtt-n az okosotthonba, akármi. Nem éreztem, h lenne időm arduino programozást tanulni, de ezekkel boldogulok, erre vannak. Érthető, hiszen eladó, ezzel megsokszorozták a potenciális vásárlók számát. Nehogy küldjek egy belépő szettet, 'oszt jól megfertőzlek mcu-val
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tordaitibi
veterán
válasz Barret001 #97485 üzenetére
Félreértesz.
Nem nem akarok tanulni, hanem olyan iszaonyat nehezen megy már bele a fejemb bármi új hogy elfáradok benne agyilag, fejfájásig képes vagyok eljutni.
Erre a gitáros barátomnak van egy jó mondása.
60 körül az agy már elég fixen be van drótozva a 60 éve tudott-tanult rutinokra. És ebből borzasztó nehéz kizökkenteni.
A barátom 10 éves kora óta gitározik és fantasztikusan tudja kezelni a hangszert.
Viszont nem volt jogsija, és 11 éve tette le a jogsit.
Rettenetesen vezet. Saját elmondása szerint is mert már képtelen átprogramozni erre az agyát.
Én 17 éves koromba korengedménnyel 43 éve tettem le a jogsit, és 14 évesen már kismotor jogsim volt.
Azt a rutint, azt a játszi könnyedséget ahogy én hozzá képest vezetek, ezt ő sose fogja már elérni.
Viszont én meg már soha nem fogok tudni századdannyira se gitározni ahogy ő ha most elkezdeném megtanulni.
Van YT.-n egy arab fazon, gyakran nézem a videóit.
Kb. 35 éves lehet, és szerintem 20 éve gyerekkora óta foglalkozik kapcsolóözemű cuccokkal, nagyon jó oktatóvideókat is csinál, nem a gagyi kategórias, pl. smps transzformátor méretezése adott teljesítményre, frekvenciára, blocking, fél és teljes híd meghajtás esetére lépésről lépésre képletekkel adatlapokkal stb.
Álmából felkeltve becsukott szemmel kézrátétellel javít napalemes töltésvezérlőket, invertereket, tápokat mindent.
Erre céloztam az előbb hogy én ezt a szintet már akkor se fogom elérni ha minden nap órákig tanulnám mert ő ebbe született bele és ezt gyakorolja 15-20 éve.
És akkor még hol a mikrokontroller, a pc biosírás, egy mosógép eprom újraírása egyéb ilyen nyalánkságok. -
Barret001
addikt
Én végignéztem a szomszéd TV szerelő totális agyi leépülését,hát látványos volt...Már itthagyott minket. Okos telefonja sem volt,2 éve halt meg. Az egéren hüvelyk ujjal használta a gombokat... Nulla tanulási érdeklődés,minden nemű új technológia iránt! A PIC előtt kiszállt a tanulásból,a tranzisztort még éppen értette. Sokszor én segítettem neki,mert 1 perc volt a megoldás az interneten Beírtam a gugliba. Neki már ez is bonyolult volt.
-
Barret001
addikt
Láttál már Japán WC-t? Ha nem,javaslom nézd meg Komolyabb műszerfala van,mint az autódnak! A leg alapabb funkciója az ülőke ideális hőn tartása. Nekem sem jön be,de sokakat felvillanyoz!
-
tordaitibi
veterán
válasz ekkold #97479 üzenetére
Az a helyzet hogy igen, sajnos öregszünk.
Ami nekünk felesleges csicsa, az másnak jópofa luxus, pl. a fiam háza tele van olyan kütyükkel ami számomra nyűg, neki meg tetszik és használja is őket.
Kerasztapám vett egy fűthető tükrö 1 éve, ne párásodjon a fürdőszobába ha borotválkozik.
Maga az ötlet nem is rossz, +200 wattal fűti a fürdőszobát ha bekapcsolja, és teljesen jól működik a világítása is.
Nade. A tükör kizárólag wifi kapcsolattal működik, ezen szinkronizálja az időt, applikációval lehet programozni, a világítást fűtést is, ezeket ki-be kapcsolni stb. stb.
Kerasztapuéknak nincs okostelefonja, 75 plusszosak mindketten.
Mire megtaláltam a kezelési utasításába hogy a power gomb 10 másodpercig nyomásával lehet kikapcsolni az okosfunkciókat és ezután rövidet nyomva világítás ki-be, hosszabban nyomva tükörfűtés ki-be.
Amúgy a hiba sajnos bennünk van
Még emlékszak mikor megvették a szüleim az első infra távirányítós tévéjüket, 14 éves lehettem.
Apám félelemmel vegyes borzalommal nézte a távirányítót, ördögöt kiabált, elment a paphoz tömjénért és azt égette a szobába
Aztán kb. 1 hónap múlva el se lehetett tőle venni a távirányítót, rájött hogy milyen remek kis cucc ez.
Viszont másba nem tudott változni, soha nem tudott kezelni semmilyen kütyüt.
És most ugyanezt látom magamon.
Nem csak ilyenekbe. Analóg megy, és sajnos az smps technikát bár kóstolgatom de már soha nem fogom tudni olyan könnyedséggel átlátni mintha most lennék 20 éves és most kezdeném megérteni a működését.
Mikrokontroller, pic ugyanez.
A hiba bennünk van sajnos -
demars
addikt
válasz Dr. Szilikát #97468 üzenetére
Jogos.
Ezt még kipróbálom.
Köszönöm!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
ViZion
félisten
válasz daninet #97480 üzenetére
+1, a lámpákból 2 volt kapcsolható (szobák), de beprogramoztam, h x perc után kapcsoljon ki (kapcsoló memben), és az integrációt is töröltem.
Van pár éjjeli led, ami mozgásra kapcsol, pl. a lépcsőn is, hasznosak. Az okosotthon inkább a "spóroljunk, mindegy, hogy mibe kerül " kategória
pl. bojleren, fűtésen rengeteget lehet nyerni vele. Meg a konyhába szól az asszonynak, h a mosógép vagy a szárítógép végzett...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
daninet
veterán
válasz ekkold #97479 üzenetére
Én személy szerint úszok az okos otthon cuccokban, az elektronikai projektjeim jelentős százaléka ehhez köthető. Szvsz a jó okos otthon olyan, hogy észre sem veszed és automatikusan téged szolgál. A rossz nem ilyen ott marad a lámpakapcsoláshoz képernyőnyomkodás.
Ez a tükör teljesen eszement hülyeség volt és érzek némi fura perverz örömöt, hogy lecseréltem a dolgokat benneMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
ekkold
Topikgazda
válasz daninet #97475 üzenetére
Azta! Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű tükör helyett (aminek esetleg van világítása) ilyen marhaságot is ki lehet találni, sőt még el is lehet adni. Basszus tényleg vagy én kezdek öregedni vagy mi, vagy a világ kezd megkergülni.
Nagyjából kapásból azzal kezdtem volna hogy a világítás kap egy kapcsolót, aztán minden más franc mehet a kukába belőle...
Néhány ismerősöm meg mutogatja meg győzköd, hogy milyen frankó, hogy az okosotthonos kütyüjével mindent tud kacsolgatni otthon... Persze jó, de hogy egy villanykapcsoló helyett is a tapiképernyőt kelljen buzerálni, vagy egérrel kattintani, vagy az okosotthon jobban tudja, hogy mikor kell világítani. Ok. elismerem van pár ügyes dolog benne, de ha egyszer meghekkeli valaki , akár csak poénból, hát szanaszét lehet szivatni azt aki ott lakik... pl. rázárni az ajtót, lekapcsolni a villanyt, akkor amikor a legjobban kellene, bekapcsolni a riasztót, éjjel elindítnai a tv-t, okoshangszórót, stb...[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Egy APC Back-UPS RS 1000 szünetmentes egyik napról a másikra megadta magát, nem érzékeli a hálózati feszültséget, de akkumulátorról hibátlanul működik, és a csak túlfeszvédett aljzatain ott a hálózati feszültség, odáig megkapja. Szétszedni még nem volt időm, a kapcsolási rajzát bogarásztam, viszont elsőre nem igazán tudom merre induljak el. Van valakinek tippje hol keressem a hibát, mit mérjek?
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
tknof1871
őstag
válasz razorbenke92 #97474 üzenetére
Szóval a video vázlatosan jó csak én a folyamat végén sokkal kisebb TWR hangfalakat kapok, amik elférnek a fültokban.
Ha van kérdés, jöjjön
Vágom, kell egy TWR fülhallgató. ✅Aliexpressen keresgéltem. Az jó hely összeszedni az alkatrészeket?
Milyen driver legyen? Vissza lehetne kérdezni "Milyen értelemben?", ami jó kérdés. Mondjuk a méret az egy fontos tényező, a fültokba bele kell férni. A fültok se veszíthet sokat az eredeti funkciójából. Piszok nagy zajban kell használni.
Két példa:
MX500 32ohm 15,4mm, Model: mx500 speaker, Impedance: 32 ohm, Listening voltage: 0.18v, Rated input power: 4mW, Sensitivity: 100±3DB, Frequency range: 20-20khz
GHXAMP 27mm, Product name:27mm headphone speaker, Material:Plastic, Magnetic circuit form: internal magnetic, Rated impedance: 32ohm, Sensitivity: 98-125db, Frequency response range: 20Hz-20KHZ, Frequency characteristics: full range, Rated power: 10m(w), Thickness: 5.5mm, Net weight: 12g/pc
Ezek olyan paraméterek amik nekem jók?
Van 40mm-es és 50mm-es is. Az hogy "graphene" driver vagy "titanium" driver az mekkora jelentőséggel bír?Erősítő is kell? Az a Headphone Amplifier Board. Ezekhez tényleg nem értek. Ezeknek a paramétereit nem értem.
Akkumulátorból a NiMH szimpatikusabb mint a Li-ion. Azt olvasom a NiMH nem tud hirtelen felrobbanni vagy kigyulladni.
+1 BT jeladó is kell aminek ha megszakad a kapcsolata a telefonnal akkor a telefon leválasztja a fejhallgatót. Amivel gyorsan lekapcsolom és nem feltűnően. Egy kis kabalának álcázott BT nyomógomb mondjuk a derékszíjon. Ez már valami logikai kapcsolat. Hú, bonyolódik.
#97472 laed
#97471 tsu
#97470 aujjobba
Ahol dolgozom ott mindegyiket tiltják. Igen, a gyári BT fültokost is. Fülhallgatóval már lebuktam. Nem, ezzel egyáltalán nem növelik a biztonságot.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
ViZion
félisten
válasz daninet #97475 üzenetére
ha nem smart AI Cortana felhő csillámpónis, akkor engem nem érdekel, bocs.
-
daninet
veterán
Gondolom tűkön ültetek hogy halad az okos tükör butítása projekt. Itt egy update
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Mintha 0 tudásról indulnék valaki elmagyarázná mi kell ahhoz, hogy TWR fejhallgatót építsek? Igen, True Wireless.
Amit magamtól is tudok hogy kell:
1.
2 darab kis hangszóró (ezeket hívják meghajtónak vagy drivernek?).
Szerintem forrás Aliexpress vagy ebay lesz.2.
2 darab AA vagy AAA elemtartó ami az elektromos energia forrása.
Elemtartót megint csak Aliexpress-ről, ebay-ről.3.
Bluetooth elektronika ami az audio fájlt lejátszó készülékhez kapcsolódik.
Ez a legnagyobb kihívás. Ilyet sosem csináltam. Nem tudom mi is kellene, nem értem a szakkifejezéseket. Valami Bluetooth vevő (talán inkább "adóvevő" mert valami információt vissza is küldenek hogy párosítani lehessen őket), ennyit tudok. Ha nem nagy kihívás akkor lehetne sztereó és nem mono.Ezt a 3 dolgot kell összerakni egy olyan kicsi "csomagba" hogy beleférjen egy pár fültokba. Mondjuk egy pár ilyenbe:
Ez munkavédelmi sisakra szerelhető egyéni hallásvédelmi eszköz, röviden fültok. Láthatóan nincs kapcsolat a kettő között és jobb ha így marad. Hát ezért kell True Wireless. Még fontos, a fültokok nem sérülhetnek, nem lehet lyukat fúrni vagy nyílást vágni beléjük. Nem látszódhat rajtuk, hogy jól izolált DIY fejhallgatók lettek.
Ezek a fültokok olyanok mint két műanyag merőkanál amiket habszivaccsal töltenek ki. Ha a fülpárnákat levesszük akkor ki is lehet venni a habszivacsot. Szerintem elég nagy hely van a "merőkanalakban" hogy a szivacs mellett elférjen a driver, AA vagy AAA elem és a Bluetooth.Mire van szükség, hogyan lehetne megoldani?
Első gondolatom az volt, csak venni kell egy TWR fejhallgatót és beletenni a fültokokba de szerintem nem létezik TWR fejhallgató. Nincs off the shelf megoldás.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
-
demars
addikt
válasz Dr. Szilikát #97466 üzenetére
Csipogón mértem ellenállást, az nem szakadt (attól még lehet hibás), viszont több ellenállás is szakadást mutat.
Szerintem nem foglalkozok vele komolyan, lesz másik, ezzel meg játszogatok majd.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
válasz demars #97464 üzenetére
Szétkaptam, mértem kicsit. Egy biztosíték kiment, cseréltem de nem lett jó.
Néhány ellenállásra rámértem, volt amit tudtam mérni de elég soknál nem mutatott a műszer semmit sem.
SMD alkatrészeket is mértem ott is szakadást mértem. Azokat nem tudom cserélni, szóval szerintem kuka a műszer. Nincs égés, pukkanásnak nyoma.
Kép1
Kép2Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
Sziasztok!
UNI-T UT131A multiméteremnél minap feltűnt, hogy nincs csipogás (ritkán használom, tartalék kütyü). Bekapcsoláskor és mérés választásnál is hangot kellene adnia. Folytonosság vizsgálatnál szintén.
Semmi hangja nincs.
Tudok ezzel valamit kezdeni? Csipogó adta meg magát vagy lehet más gond is?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Papooo
senior tag
válasz Dr. Szilikát #97461 üzenetére
Elektrotechnikai analfabéta vagyok (a gépjavítás alkatrészcserében merül ki), ezért is felejtős a forrasztás.
Marad a csiptetős csatlakozó.
Arról már találtam utalást, hogy valaki ugyanezt a tipusú laptopot ilyen módszerrel megjavított.
Megnéztem 3-4 órányi videót, elolvastam egy nagy halom leírást, és ezen az 5v - 3,3v dolgon akadtam fenn.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Papooo #97459 üzenetére
Csíptetős csatlakozót lehet rendelni hozzá, vagy vele együtt készletben, amivel kiforrasztás nélkül rá lehet akasztani. De ilyet én soha nem használtam, illetve probléma forrása is lehet, ha az alaplap ráterhel a programozóra például.
Inkább leforrasztom az IC-t, ami némi rutinnal nem nagy kaland. Utána "átragasztottam" egy segédpanelre:
Később ehelyett foglalatot is rendeltem, kétféle szélességű is van:
Panelon a jumper eredeti állásban marad mindig (1-2), nem kell hozzá nyúlni, akár 24xx EEPROM vagy 25xx flash memóriát írunk:
Mankóként szolgál a piros nyíllal jelölt kis ábra, ebből tudjuk, hogy a főfoglalat melyik felére kell csatlakozni és milyen irányban (25XX 24XX).
[ Szerkesztve ]
-
válasz Papooo #97459 üzenetére
Csak este tudom előszedni a programozómat, de ha jól rémlik akkor van rajta egy jumper amivel lehet állítani, hogy hány Volt-on működjön v a sw lekezeli, már nem emlékszem.
Réges rég én is ilyennel programoztam [link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Papooo
senior tag
Üdv!
Sikeresen szétcsaptam egy cromebook biosát (MrChromebox firmware-utillal).
[Ezt] kéne újtaírnom.
Az akarat és az eredeti rom megvan, már csak az eszköz hiányzik.
Melyik magyar websopból és melyik készüléket vegyem?Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
leweegee
aktív tag
-
ekkold
Topikgazda
válasz tordaitibi #97445 üzenetére
A foltozás valami ilyesmi lenne amúgy (garancia nincs rá):
Ja, és tudni kell, hogy ez a megoldás nincs védve rövidzárlat ellen (simán tönkremegy)http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #97450 üzenetére
A tiéd már most többet tud!
-
ekkold
Topikgazda
Az a gond, hogy a FET lassan kapcsol, és a ki/be kapcsolási ideje alatt fűt.
A gyors működéshez a gate kapacitást viszonylag nagy árammal kellene feltölteni ill. kisütni, ami itt nem valósul meg. Lehetne foltozgatni az áramkört, de sokkal gyorsabb lenne ha előbb értenéd, hogy mi miért van.
Nézd meg pl. ezeket a kapcsolásokat, ill. a működésüket:
http://skory.gylcomp.hu/kapcstapok/kapcstapok.html
Az NE555 schmitt trigger szerűen működik, és tartósan tud 200mA áramot a kimenete, de impulzus szerűen jóüval többet. Ezért rendkívül gyorsan tudja feltölteni vagy kisütni egy FET gate kapacitását, azaz a FET gyorsan tud kapcsolni. Lehet hogy az ott leírt magyarázatok nem 100%-osak, de nagyjából talán érthető. (az első ilyen áramköreim vagy 20 éve készültek, és a weblapon levő cikk is "tizensokéve" készült - talán ma már szakszerűbb írás lenne, de ez van)http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
tsu
tag
Néhány tipp:
200-800 kOhm van a báziskörben? A rajz alapján ezt látom. Ha ennyi van, az elég kis áramokat jelent, elhúzódnak a kapcsolási idők, melegedés lesz. Ennek a 100-ad része is elég, van meghajtás.
330 Ohm a gate ellenállás? Nem tudom mit használsz, lehet, hogy kisebb is elég, a fet app note-ból lehet kiindulni.
Ha kis áramokon jó, nagyon nem, akkor lehet a tekercs/vasmag telítődésére gyanakodni, ezt kell combosabbra venni.
Szerk: a 300k S-G ellenállás se a gyors töltésürítést segíti, fet app note segíthet. (nekem)Partszélről ennyi.
Szerintem te több ilyet láttál mint én.😎[ Szerkesztve ]
×××
-
leweegee
aktív tag
Irigylésre méltó a kitartásod, én már rég vettem volna egy ilyet. [link] Persze ha a tanulás és az építés öröme a lényeg akkor nem opció.
Ne nőj fel! Csapda!
-
tordaitibi
veterán
Sufnituningolok de megakadtam.
Adott 32V jó terhelhetőséggel és ebből kéne nekem 24,5V/15A.
Analógot elvetettem, még ha le is esik a betáp 30-31 voltra akkor is 80W felett kéne elfűteni.
Kapcsolóüzem még nem igazán megy nekem, ezért eszembe jutott egy öszvér megoldás.
Kotortam a fiókból egy LM2596 alapú kis gyári step-down panelt ami 2-3 ampert tud.
Az IC 2. lábát, ami a kimenete, ez kapcsolgatja a tekercset, elemeltem a nyákról és kivezettem egy fetes teljesítmény kapcsolóra. Mivel az IC a pozitívot kapcsolgatja, betettem a pozitívba egy P teljesítmény fetet, mivel ez negatívra nyit beépítettem egy tranzisztoros fázisfordítót.
Tekercset sajnos ad-hoc alapon méreteztem, a gyári 330mikrohenry.
A kapcsolás működik is, de 10 amperrel terhelve nagyon forró a hűtőborda. Mértem be és kimeneti teljesítményt és kb- az analóg hatásfokát tudja.
5 amperig egész jó, 154W bemenő, 130W kimenő, ez 84%.
Viszont 10A terheléssel nagyon elromlik.
250W kimenőre felvesz 367 wattot, ez 68% és tényleg, a borda el is fűti a 110 wattot azaz átmegy analógba.
A kimenet atomstabilan tartja a 24,5 voltot, üresjárásban és 10A terheléssel is csak durván fűt a kapcsolás.
Mit rontok el?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Mr-Pamacs #97440 üzenetére
Párhuzamos kötésben bármennyit lehet tölteni, legfeljebb tovább tart a folyamat. Ez általánosan érvényes, hacsak nincs például 3 órás védelmi korlátja valamelyik töltésszabályzónak.
Egyébként ugyanis, ha például 1 A a töltőáram, akkor azt tartja, bármennyi akku van rajta, csak az 1 A eloszlik több párhuzamos ágra.
A töltési végfeszültség pedig 4,2 V ezeknél alapesetben, noha vannak 4,35 V-ig tölthető 18650 méretű cellák is, az nem lesz teljesen feltöltve.
-
Barret001
addikt
Nem mintha segítene,én is kaptam egy hasonlóan működő TV-t. Véletlenszerűen kikapcsolgatott, és vissza lehetett kapcsolni. Szétszedtem,átmozgattam,azóta jó. Több éve. A hátulját vissza sem raktam,nem is akarom Lekopogom hogy jó. Bár keveset használom,mert nagyon fűt.
[ Szerkesztve ]
-
Mr-Pamacs
senior tag
Sziasztok.
Ehhez a töltőhöz a B+ és B- kivezetésekre hány db 18650-es akkut lehet csatlakoztatni? 1/2/4?
-
mexel
veterán
válasz rednifegnar #97438 üzenetére
Ezt megnézem, de a csatlakozókat is megmozgattam, talán az infrához vezető kábel romltt el. A tv még csak 6 éves, a kondi talán nem megy el ennyi idő alatt
A melegedés, az talán, de kikapcsolva nem melegedett -
mexel
veterán
válasz Dr. Szilikát #97430 üzenetére
Köszönöm az infót! Milyen irányban érdemes akor keresgélni a hibát? Ha bekapcsol a tv hibátlanul müxik utána bármeddig
-
ekkold
Topikgazda
válasz chubii #97432 üzenetére
Én a Weidmüller Stripaxra esküszök. A sima lapos pofás verzióra , nem a V alakú késesre.
+1! A suliban 4. éve nyúzzák a tanulók (egyszerre 5 osztály minden évben) és bírja a strapát. Nem olcsó, de megéri az árát. Itthon van egy sima, és egy "V késes" verzióm is, ez utóbbi a vastagabb vezetékekhez jobb.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ViZion
félisten
válasz chubii #97432 üzenetére
jááájj, ez 28 k bruttó, hát hobbira kicsit sok lenne...
Megnézem alin, nem létezik, h nem hamisítjákrednifegnar: igen, már ha az feeling, h az orrodtól a hörgőkig jut némi mérgező füst... Nem mondták, h ez nem egészséges? Most szólok akkor. Ahogy az ón füstje is aranyos, de nem kellene felszipákolni nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
chubii
senior tag
válasz leweegee #97427 üzenetére
Na erre ránézek, köszönöm
#97428 ViZion:
Én a Weidmüller Stripaxra esküszök. A sima lapos pofás verzióra , nem a V alakú késesre. Nem olcsó, de évek alatt se tudtam tönkretenni munkában. Végül itthon is ilyenem lett. Vékony vezeték, többeres kábel (a belső erek megsertése nélkül).... Mindent vitt a csúszka megfelelő állításával.
Egyszer vettem egy hasonló formájú Tracont pár ezerért, nyiklett-nyeklett, szörnyű volt. Véletlenül leesett és ott tört ketté, ahol a legmasszívabb volt, értetlenül állok előtte a mai napig
Párszor használtam villanyszereléshez knipex 13 96 200 fogót, az is bejött igazából, csak szintén nem az olcsó kategória. -
ViZion
félisten
válasz leweegee #97429 üzenetére
Köszi!
Nekem is tapétavágó/szike volt sokáig, de ez sokkal gyorsabb, tutira nem sérül a belső. Csak a teszkós a vékonyat nem fogja.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
Tipikus kínai alaplap, ezeknél a szimpla tápegység állandóan működik, készenlétben is, és az a gyanúm, neked nem a tápegység indulásával van problémád.
Tehát a készenléti LED világít, de a távszabályzóval való indítás nem sikerül, ha jól érzékelem. Természetesen vannak ilyen táphibák is, mintegy terhelésre "lefullad", de ezeknél nem nagyon jellemző.
Szimpla tápon értem, hogy sok más megoldásánál van egy főtápegység és egy segédtáp, készenlétben csak utóbbi aktív. Itt azonban a főtáp annyira energiatakarékos működésű, hogy terhelés nélkül jelentéktelen a fogyasztása, ezért nem kell külön segéd tápkör.
-
ViZion
félisten
válasz leweegee #97427 üzenetére
egy jó blankoló fogót is linkelhetnétek....
Van egy bármi, oldalra kell húzni, nem szeretem. A reikel teszkós már elmegy, de vékonyat nem blankol, csak nyúzza. Átlag kanóchoz, villanyszerelésre OK.[ Szerkesztve ]
-
chubii
senior tag
Sziasztok!
Szigeteletlen saruhoz keresek nyomót, kinek mi vált be? Ár passz, ha meg tudom úszni 10-20k-ból az szuper lenne, de puhítható vagyok.
Konkrétan ezt a csatlakozót szeretném elkészíteni most, de amiket kölcsön kaptam sarunyomók nem tudják ilyen szépen megnyomni. Az egyik egy olcsó fixpofás, a másik egy márkásabb cserélhető pofás, de 90 fokban elfordított fejjel. Nekem megfelel igazából a fix verzió is. Mivel régi adósságom magam felé egy ilyen eszköz, úgy érzem itt az ideje törleszteni. A jövőben is inkább hobbi célra használnám autóhoz, motorhoz.
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
-
mexel
veterán
Sziasztok. Van egy 32"-os tv-m, aminek nagyon szép képe van. Alig használtuk, olyan nagyon tartalékféle volt. Utóbbi időben az történik hogy nem lehet bekapcsolni. Kihúzom, bedugom és akkor általában jó. Arra gondoltam valami kondi kifolyt mint a tápokban szokott, úgy véltem látom majd és kicserélem. Viszont a hátulját leszedve emmit nem látok, a kondik épnek tűnnek. Mi lehet ilyenkor a baj, merre kellen elinduljak? Annyira nem értek hozzá, max cserélni tudok
Így néz ki:[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
válasz Dr. Szilikát #97420 üzenetére
Az a baj, hogy a kimenő jel elég zajos lett. Emiatt alapból van egy súgás, gerjedés a hangszórókban.
Ezt is csak véletlenül találtam meg, hogy zárlat van itt.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Speeedfire #97419 üzenetére
Ha kívülről kapta a káros behatást, szerencsés esetben nem feltétlenül lesz más baja, hiszen azért van ilyen védelem. Hogy hol szakadt meg a kapcsolat, azt így nem lehet látni, elvileg lehetne pótolni egy ideiglenes átkötéssel is a hibafeltárás céljából, később megoldani valahogy rendesen. Meg az átkötést is persze ésszel csinálni, nehogy valami mást kössön át az ember, amit nem kellene.
Vagy ezzel nem is foglalkozni, ha más része sem működik, mert akkor csupán ettől nem is fog.
-
Speeedfire
félisten
válasz Dr. Szilikát #97418 üzenetére
Hát az nem oké, akkor valami elmehetett benne. Hogy találom meg ezt? Merre keressem?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Speeedfire #97417 üzenetére
Készüléken belül szokott lenni védőellenállás, vagy kiégő rézfólia, ami alapból GND-re teszi, de valamilyen kártékony behatásra kiég. Ezáltal biztosítékként hárítja a komolyabb felizzásokat, netán tűzveszélyt.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
normális, hogy az rca föld és a 12V között egy autós fejegységnél 12.7V feszültséget mér? Illetve, hogy az rca föld, és a táp föld nincs közösítve?Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
őstag
válasz mindenes24 #97415 üzenetére
Az első videón amiket használ:
- Ólmos forraszanyag 63-37 ón/ólom arányú, ami a legelterjedteb ólmos forraszanyag, új tekercs
- Szintén 63-37 arányú, de nagyon régi tekercs anyag (hivatalosan degradálódnak)
- Ólommentes - 95/5 ón/ezüst arányú
- 63/37-es arányú gyanta töltetű huzal
- 63/37-es arányú "gagyi" huzal
Egyforma hőmérsékleteket használ.
A végén amit mutat az az, hogy a bevitt forraszból mennyi jutott át a túloldalra. IPC ezeknél a furatszerelt csatiknál a furatkitöltést írja elő a legszigorúbban. Azzal, hogy a forrasztott oldallal ellentétes irányból vizsgálja, gyakorlatilag azt osztályozza, hogy mennyire jutott át az anyag a furaton a túloldalra, ami azt eredményezi, hogy a furat is ki van töltve valószínűleg.
A másik videón SMD-t forrasztott kenyérpirítóban. A forraszkötések egész szépek lettek, de az én véleményem, hogy elképesztően óngolyós az egész nyák mindenfelé. Ez akkor van, ha a hőprofil - amit 3:52-nél be is mutat, azonban csak a csúcshőmérsékletet említi közben - nincs jól követve. A forrasztópasztában lévő folyatószernek kell egy kicsi idő, hogy az illékony része kipárologjon, máskülönben felforr, és szétköpködi a pici óngolyókat.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
mindenes24
junior tag
-
aujjobba
addikt
Virtualis grundos opamp-os osztott tap generatoron ugykodok.
Hogyan tudom ezt garantaltan oszcillacio mentesse tenni?
Ezzel mindig bajban vagyok.
Jelenleg probapanelen nincs gond vele, a kimenet “tiszta” es terhelheto is olyan 300-400mA-ig mindket ag, de pl a 358-as negativ feedback laban latok 100-200mV hullamot 100kHz-es tartomanyban.
Erdemes azzal foglalkozni, vagy ha a kimenet tiszta akkor nem kell? -
mm89
őstag
válasz Reggie0 #97412 üzenetére
+ViZion
+Dr. Szilikát
Köszönöm ismét a válaszokat! Akkor marad egyben a cucc és veszek egy ilyen pwm generátort.
A csati kiosztást akkor jól sejtettem.
A hozzá nem értésem szerintem már egyértelmű, úgyhogy bátran megkérdezem :
Hova és miért kell a 12kOhm ellenállás?
Mivel érdemes megtápolni egy ilyen eszközt?
A leírásban azt írja hogy a kimeneti fesz annyi lesz mint a bemeneti, de azt nem tudom hogy a venti vezérlője mit szeretne mert nincs róla infó.ELADÓ HONOR 8 32GB KÉK | ÚJ AKKUVAL! Ááá, így már nem is eladó!
-
Reggie0
félisten
Jonak tunik az az eszkoz, de meg kell hozza 1 vagy 2db 12kOhm ellenallas. Az 5 polusu csati kiosztasad az altalad linkelt kapcsolasi rajzon kozepen alul talalod meg, ott van 1-5-ig szamozva. Valoszinuleg a - a gnd es a + a pwm, csak azert jelolik igy, mert galvanikusan el van valasztva. Szerintem vedd meg, nagy valoszinuseggel jo lesz.
-
ViZion
félisten
pc-nél sem lájkolják a pwm ventik a dc vezérlést. Sztem se alakítsd át, egy esp röhögve tud pwm-et, de nem olvastam vissza, h mi a terv...
jah, a rajzon ks van pwm be, ír frekit meg mindent is. valami led vezérlőt vagy inkább esp-t próbálnék.[ Szerkesztve ]
-
mm89
őstag
De rossz hogy ilyen rövid a szerkesztési idő, sajnálom hogy tele szemetelem a topikot
Ilyen eszköz nem lenne jó nekem?
Kell neki táp, azt értem, de a kimenő + és - az nekem a ventin hova megy? A + lenne a pwm és a - a gnd?ELADÓ HONOR 8 32GB KÉK | ÚJ AKKUVAL! Ááá, így már nem is eladó!
-
Dr. Szilikát
őstag
Az egy szokványos triac fázishasító, nem csak ránézésre, de írja is:
Product Information: This is a kind of fine quality high power SCR Voltage regulator, stepless regulation
Angolban ilyen néven fut általában a triac is, vagy sokszor keverik, főleg a kínai (The most common type of thyristor is the silicon-controlled rectifier / SCR).
Ilyen elektronikus ventilátorhoz, ami az ismert Brushless DC elven működik, csak ez még egyenirányítja a hálózatot, a fázishasító nem alkalmas, nem korrekt. Itt a szép és korrekt megoldás be van építve, csak vezérelni kell.
[ Szerkesztve ]
-
mm89
őstag
A szerkesztésem már rég lejárt, de azon gondolkodtam, hogy nem muszáj nekem a pwm szabályzást használnom. Mi lenne ha kihagynám a játékból a venti saját vezérlőjét és inkább egy [Ilyen vezérlővel ] vagy [Ilyen vezérlővel ] tekergetném?
ELADÓ HONOR 8 32GB KÉK | ÚJ AKKUVAL! Ááá, így már nem is eladó!
-
mm89
őstag
válasz Reggie0 #97388 üzenetére
+tordaitibi
+Barret001
Köszönöm szépen a válaszokat, reméltem, hogy lehet kapni készen valami szabályzót mint pl amit linkeltem MSC105, de akkor ez ennél bonyolultabb...
Az arduino szót már olvastam korábban, a többi amit írtatok teljes homály
Rögtön az is megzavart, hogy a ventin ugye van a három lábú csatlakozó és az 5 lábú. De hogy a jobb oldalon lévő 4 pont amit írt Reggie0 az hol van, nem tudom. Vagy azt a nyákon kéne megtalálnom?
Az arduinot elkezdtem olvasgatni.
Az a baj, hogy az egész projektnek csak egy kis része a ventilátor szabályzás, így nem tudok túl sok energiát beletenni..
Köszönöm szépen még egyszer, ha esetleg valaki Szegeden vállalná a feladatot akkor beszéljünk róla privátbanELADÓ HONOR 8 32GB KÉK | ÚJ AKKUVAL! Ááá, így már nem is eladó!
-
Pubszon
veterán
válasz Reggie0 #97403 üzenetére
Az sem rossz, sőt.
Csak annál is a feszültség az alacsony.
Az enyémet lehet loggolni és vezérelni is, külön appal, sőt, még az ethernet beállításnak is külön appja van. Lehet tiltani a lokális használatot, hogy nehogy illetéktelen elállítsa.
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Pubszon
veterán
válasz Dr. Szilikát #97401 üzenetére
Köszönöm szépen, ez több mint kielégítő!
Át fogom nézni alaposabban, de biztos lesz ami megfelel nekem!Köszi mégegyszer!
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Pubszon #97398 üzenetére
Ampert nem tekintve, mivel N/A (Not Applicable).
Ez tud 60 V-ot, mivel nem a szokásos integrált megoldás (XL stb. szériák, ami korlátozottabb), hanem a klasszikus TL494 vezérlőre épül, külső félvezetőkkel kiegészítve:
https://aliexpress.com/item/1005002674529735.html
CC / CV trimmer adott, de kijelzőt külön igényel.
Ez alu PCB, amit hűtőbordára kell szerelni:
https://aliexpress.com/item/1005005795021831.html
20 A állítólag:
https://aliexpress.com/item/1005004493225864.html
Ventilátoros többféle:
https://aliexpress.com/item/1005007233745686.html
Ilyen CC / CV konvertert lehet használni mellesleg 42 V Li-ion töltésre is, egy laptoptáppal meghajtva, de azért pontosan nem néztem át mindegyik találatot, ellenőrizendő.
Egy nagyobb ágyú, ventilátorral, kijelzővel is:
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest