Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- OLED TV topic
- Hisense LCD és LED TV-k
- Intelesek vs AMD -sek DÜHÖNGŐ
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
válasz #78522999 #96903 üzenetére
Van tippem, mi lehet a void loop(), PLC-t is cseszegettem már. Elég nekem otthon a Shelly Gen2+ proramozási lehetősége Action-ökkel, valamint, ami csak Gen1 (a Dimmer2), ott RouterOS alól távbuzergálom a helyi routerről fetch url segítségével. De lehet, neked is érdemesebb lenne egy Shelly-t átprogramozni, persze az se csúcs hw, de mégsem egy csupasz modul, és itthon is jó áron kapható.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #96895 üzenetére
ha több ilyen van, akkor a modulok cserélgetésével is lehet kísérletezni, ha előjön ismét a hiba.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #96893 üzenetére
Az ESP-n milyen progi fut? Wifi power-t lehet állítani?
Ha nem lehet reprodukálni a hibát, akkor elég necces lesz kiszűrni, h mi az ok. Kezdésnek a modul cser is jó, hátha ott volt vmi bánat.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #96891 üzenetére
Tápodat mérted? Mivel táplálod?
Egyszerű kattogós kínai relé, a postaköltségnél olcsóbban van pl. Hestore-ban jobb minőségű, ha ezt cserélni kell.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
E.Kaufmann
veterán
válasz #78522999 #96886 üzenetére
Az biztos, hogy olcsó LED-ekkel láttam már elhullni nem túl olcsó Bitichino reléket (Finder volt bennük), míg nekem otthon az új osztályozás szerinti A energiaosztályú Philips és Osram LED körtékkel valamint D-s Ikeákkal jól együttműködik a Shelly is (amiben meg valami kínai relé van). Ki min spórol
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
Üdv.!
Attól függ, hogy működik az a relés kapcsoló. Ha a készenléti áramát az elektronika a vele sorba kötött izzó (fogyasztó) biztosítja, akkor a sokkal kisebb áramfelvételű LED-es fényforráson keresztül kapott áram lehet a határon, van amikor működik vele, van amikor meg "szenved".
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
Nekem egyszer beégette a relét a mozgásérzékelőben a LED-lámpa. Ez megfigyelhető is, ha például dugdossuk a konnektorba a lámpát, vagy vezetékkel érintgetjük stb., bizonyos szikrázás tapasztalható, amit a LED-lámpa kapacitásai okoznak.
A kapacitív szikrázás jellemzője viszont a hegesztő hatás, azaz szerencsétlen esetben a relé érintkezőjét össze is ragaszthatja (így jártam én is).
Az induktív hatás ívet húz megszakításkor, az is más. A kondenzátor viszont rákapcsoláskor okoz rövid túláramot, impulzust, ami mellesleg függ attól is, hogy a hálózati szinuszhullámot mely időpontján kapjuk el, csúcson vagy nullátmenetnél, illetve a kettő között.
Ez ellen lehet védekezni pár ohmos áramkorlátozó ellenállással például. Már amennyiben ilyen "szikrázós fajta" a LED-lámpa és ezt nem építették be.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #78522999 #96499 üzenetére
! Megoldva !
Ez bizony user-error volt reszemrol.
Tegnap mar csak odaig jutottam, hogy a suto uzemmod kapcsolot beszereltem, de nem uzemelt.
Ma megvizsgaltam a bekotest (asszony latni akarta, hogy biztosan nincs aram alatt) es feltunt, hogy hianyzik az egyik fazis.A fali kotodobozban megneztem az mtk kabel bekoteset is (amugy szerintem tulmeretezett, emiatt a tuzhely hatuljan szet van kicsit esve a kotodoboz) de a csokiban sem lattam problemat. Mondjuk a fali doboz log a levegoben, ami nem tul szerencses.
Az ajto folotti kismegszakitokat id megneztem, be sem jon az egyik fazis.
Mint kiderult, a lepcsohazi kapcsoloszekrenyben lenyomta az egyik megszakitot. Visszakapcsolva beindult a suto venti. Egyelore eddig van tesztelve, de feltetelezhetoen rendben lesz.
-
leweegee
aktív tag
válasz #78522999 #96502 üzenetére
Készüléken belül, jellemzően a sütőteret körülvevő fémpalástra van csavarozva. Le kell követni a bekötődoboztól a vezetékeket, ha ott nincs akkor lehet a funkcióválasztó kapcsoló után van bár az ritka. Ha mondasz egy pontos típust, lehet meg tudlak lepni robbantott ábrával vagy kapcsrajzzal.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
rednifegnar
senior tag
válasz #78522999 #96468 üzenetére
fogalmam nincs, de ha amugy a cpu ff/fr modban kiadja a jelet es az mukodik is, akkor gyanus hogy nem ott van a hiba hanem ahol kapja az infokat hogy mikor kellene kapcsolni a motort. persze ellentmond ennek hogy kijelzi az uzemmodot de talan van ra valami folyamat abra amibol lehetne sakkozni mi hianyzik vagy csuszik el.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #96393 üzenetére
A töltőáram korlátozást megoldod kívül, a töltőadapterrel, pl. egy régi 4-500mA dugasztöltőt szétszedsz és megcsinálod áramkorlátosra.
Vagy 2 darab tranzisztorral áramgenerátor de ez analóg és majd fűt rendesen.
A cella védelmet meg legkisebb méretben, beszerzel egy olyat ami a védett cellák tetején ücsörög, ez 16-17mm átmérőjű és 2mm vastag korong. Ennél kisebb nincs. -
atesss
addikt
válasz #78522999 #96399 üzenetére
Mivel ezt nagyon keveset jár, így használatnál kétlem hogy gond lenne a melegedésből. Mire meleg lenne a helyzet bent, már kikapcsolod.
Töltésnél: szerintem ha leveszed a töltőáramot, akkor nem kéne különösebben melegednie. Legalábbis gondolom.
Én is használtam már ezt a modult, asszem olyan 400mA töltőáramra állítottam, nekem nem rémlik jelentősebb melegedés. Az is zárt házba ment, bár azért egy nagyobb méretűbe.
MOD: Barret001
Ott a pont. Igaz hogy vezetékes lesz, de úgyis gondolom a konyhaasztalon van leginkább használva. A kábelt meg rögzítsd jól rá a ház műanyagjára, szerintem kötegelővel.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #96397 üzenetére
1 A töltőárammal kapod a modult, de azt lejjebb lehet vinni egy ellenállás cseréjével.
DW01A védelmi áramkör szerepel rajta, ami rendesen végzi a dolgát. Merüléskor 2,4 V-on szakítja meg a terhelést, ezután a cella feszültsége emelkedik általában, 3 V-on engedélyezi ismét a terhelést. Véd a TP4056 áteresztőjének zárlata ellen is, 4,3 V felett lekapcsol.
-
PHM
addikt
-
Ton-ton
tag
válasz #78522999 #96269 üzenetére
A verzió amit Barret001 írt. Előnye, hogy nem változtatsz az áramkörön.
B verzió Egy power bankot használsz, és az áramkör 5 Voltos pontjára csatlakozol. Így kicsit a fogyasztás is csökken (9V-5V konverziót kihagyod). Valamint alapból megvan az aksi burkolata.Ez a zavar jó kérdés. Még nem próbáltam ki (bár nekem csak Dso 138van).
http://qtp.hu
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #96199 üzenetére
Nem közönséges ellenállást használnak (amin feketére szokott égni a festék), hanem:
RATED CURRENT FUSIBLE RESISTOR
Aki találkozott ilyenekkel megszakadva, általában azt tapasztalhatjuk, hogy nem nagyon égnek meg, másfajta a bevonat is, inkább lepattanhat. Itt mutatja az alkatrészjegyzékben is:
https://www.google.com/search?q=RFA1/4L470J
https://www.zonkas-cap.com/Fusible-resistor.htm
https://www.en.synton.com.tw/Product/FUSIBLE+RESISTOR+(RFA)/[ Szerkesztve ]
-
leweegee
aktív tag
-
Reggie0
félisten
válasz #78522999 #96168 üzenetére
Ozongenerator.
A paneleket atmoshatod 99%-os izopropil alkohollal, ha nincs benne olyan elektronikai alkatresz, amiben meg tud allni a viz(pl. muanyag hazba tokozott nem teljesen impregnalt tekercs-trafo, kapcsuzemu tap, egyeb modul). Ha sok elko van rajta, akkor 5 percnel tovabb jobb nem aztatni az alkoholban.
A megsargul muanyagok is vilagosithato, tobbnyire peroxidos mostas, majd ecetes mosas, majd vizes szodabikarbonas mosas/surolas igeny szerinti ismetelgetesevel.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #96168 üzenetére
Szervizekben nem ritka, ismerős téma. Amikor a képcsöves képernyőn ott volt a sárgás lerakódás, ami alkoholos lemosással oldható le. Vízzel / mosószerrel kevésbé vagy lassabban, de az is egy lehetőség. Ugyanaz a belsejében is, de az már úgy maradt.
Ha a képernyőt lemostam, tulajdonos csodálkozott, hogy újjászületett a TV, világosabb, szebb lett a kép.
Régebben magam is vettem egy LG plazma TV-t hirdetés alapján, noha lerakódások nem voltak benne, de azt a bagószagot ki kellett várni sajnos, míg kifűtötte magából. (Később vettem egy jobb Panasonic plazmát is, az már rendben volt.)
[ Szerkesztve ]
-
-
laed
tag
válasz #78522999 #96136 üzenetére
Ezt hívják Sony-betegségnek.
Nekünk legalábbis 1 Sony CD-lejátszó halt be ugyanígy; néha megőrült, amikor lemezt kellett lejátszania.Szerintem ennek az eszköznek a használatát vezesd ki;
valami másra tedd át a számodra lényeges audió-tartalmat; ha még valamennyire működik az eszköz.Több mint 10 éve nincs már rá támogatás!!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #96138 üzenetére
A videóban is annyit mér, a dióda miatt. Ha valamiféle belső rohadás miatt ingadozna, akkor a készüléket áramtalanítva hamar leszívná magát.
Szerintem próbára helyettesíthető egy 1000 mikrós kondival, ha nem is bírja sokáig az áramszünetet, de a normál működés attól még tesztelhető.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #96136 üzenetére
Az adott korszakban ilyen szuperkapacitásokat a memória megtartása, azaz "felejtés" ellen alkalmaztak, áramszünet esetére. Nem a processzor lényegi táplálását biztosítja, hanem csak azt a részt, ami a memória benne, illetve óra.
Kapacitásvesztés szokott előfordulni, amikor beállításokat, órát elfelejt, de attól még működik. Más problémával legalábbis én nem találkoztam.
[ Szerkesztve ]
-
baly81
aktív tag
válasz #78522999 #96067 üzenetére
"nézek apró furattal széles alátétet"
Az ilyen alátéteket, amelyeknek a külső átmérője sokkal nagyobb a belsőnél "fakötésű alátétnek" hívják, így keresd.
A tisztításos / tisztítóanyagos beszélgetéshez kapcsolódóan:
A zsírok és olajok oldják egymást, így ha valamilyen makacs zsírt akartok eltávolítani akkor próbáljátok pl. étolajjal, vagy olajspray-el oldani. Meg fogtok lepődni. Pl. WD40, de a Soudal multi8 spray is kiváló erre, de legutóbb a Berner-es vágó-fúró-öregelővel is sikert értem el. A purhabtisztítónak magas acetontartalma van, azzal műanyagot inkább ne, mert öregíti.
A ragasztómaradványok, pl. címkefolt, ragasztószalag eltávolítására is kiválóan használható a WD40. Sőt a nejem a múltkor azzal szedte ki a rágót a szőnyegből.
Mivel műkörmözik, van itthon acetonos és acetonmentes lemosója is. Elektronikai cuccokhoz sokszor használom az acetonmentest, amit cleaner néven is forgalmaznak a boltokban. Amúgy ez izopropil alapú. A ragasztómaradványok egy részével elboldogul, de a makacsabbak nem jönnek le vele. Ekkor szokott képbe jönni a WD40, az érdekes módon leviszi amivel a cleaner nem boldogult.
A kapcsolókba és nyomógombokba befojt ragacsos anyag és üdítőmaradványok eltávolításához én szét szoktam szerelni azt. Kiáztatom és fültisztítóval vagy kefével dörzsölöm meleg vízben. Egyszer-kétszer volt olyan, hogy nem jött ki így sem, ekkor gőzöltem és azzal feljött. Szárítást követően, kenés céljából én patikában kapható vazelint szoktam használni minimális mennyiségben. Ez nem taknyosodik, öregszik, ragacsosodik be. Legalábbis nekem, mióta 5-6 éve áttértem erre ez a tapasztalatom.
Ha valamit már nagyon nem tudok letakarítani valamivel, és az anyag is bírja, akkor jön a nitro hígító, vagy az ettől is erősebb, brutálisabb H400 azaz az észter hígító.
Kontakt tisztításhoz a már korábban valaki által is linkelt Chip-et használom. Azonban ezzel vigyázni kell, mert oldékony és agresszív! Pl a festett, (nem lézergravírozott) chipeket letakarítja...
Kontajt javításhoz a Berner-es kontaktsprayt ajánlom. Nálam ez elég jól teljesít.
Aszfalt folt, alvázvédő eltávolítása benzinnel lehet a legegyszerűbben.Kevesen tudjátok itt, de én 20+ éve nyílászárózom, pontosabban gyártok. Valaki felvetette itt az üvegcímke eltávolításának nehézségeit. A műanyagot elkerülve nyugodtan használhatsz rá acetont, vagy H400-as hígítót. kerüld a CIF-et, mert azzal mikrokarcokat okozhatsz az üvegen, ami közelről látható lesz.
Egyébként, ami nagyon jó üvegtisztító: a Bohle glass cleaner.
Ez ipari cucc, rohadtul tisztít, és tényleg foltmentesen szárad. Mi ezzel tisztítjuk itthon is az ablaküvegeket. Mindegyik márka elbújhat mögötte...
A műanyag tísztításához a Cosmo-nak van speckó tisztítója is több típusban, azokat ajánlom. A makacsabb foltok elszíneződésekhez nem lesz elég az antisztatikus, azt vedd, amelyikre az van írva, hogy gyenge oldóhatása van (azt hiszem ez a 10-es, a 20-ast ne vedd, mert azzal sokra nem fogsz menni.)
Egyébként, ha nyílászáró gyártásban/ javításban kell segíteni, nyugodtan kereshettek. Távgyógyításban is segítek.És még egy tipp, ha már a tisztításoknál járunk, még ha nem is szakmába-/hobbyba vágó... De mindenkit érint(het).
A golyósdeo/hónaljstift okozta ruha hónaljfoltokra használjatok Well done márkájú hideg zsíroldót! Engem ez kikészített és rengeteg anyaggal próbáloztam, mígnem kaptam egy képet és kipróbáltam ezt. Beáztatom a pólót, majd kicsavarom kifordítom, hogy a belső oldala legyen kívül. Mosdókagylóban a tisztítandó hónaljfoltokra öntök/spriccelek némi zsíroldót, majd 2-3 percet hagyom állni, vagy néha fogkefével meg is dörzsölöm óvatosan. Behatást követően langyos vízzel ki is öblítem a zsíroldót az anyagból, és megy minden a megszokott módon, az automata mosógépbe. Ez színes és fehér ruhákon is végezhető. Nem futottam bele még olyan anyagba, amiben szín, vagy anyagkárt tudott volna okozni. Azonban, rohadt veszélyes anyag, használjatok gumikesztyűt, mert levedlitek a tenyereteken a bőrt, illetve szemre kimondottan vigyázni!
Szóval, ezt a régóta -féltve őrzött- titkomat nyugodtan próbáljátok ki, vagy mondjátok el a család "mosó-nőtagjainak". A sikeres eredmény a több éve foltos pólókon is garantált lesz![ Szerkesztve ]
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #96064 üzenetére
Tökéletes.
Vagy nincs egy darabka 0,5-0,7 alu vagy vaslemezed, akár egy olajoshal konzerdobozból.
levágsz egy csíkot, duplára-triplára hajtod és megpróbálsz egy U profilt kalapálgatni, csőrös fogóval kialakítani.
Az U eléggé merev lesz és megvan a leszorítód, persze ne úgy húzd majd meg mint állat.
Ha eddig szabadon álltak a tranyák, épphogy nekiszorítva a hátfalnak+pici paszta 10-20 fokot le fog vinni.
Az akkor már még+30 év
Lehető legrövidebben vezetékelj, emittert-kollektort vastagabb, a bázisok lehetnek vékony madzagok.
Nehogy valami vadrezgést vigyél a tápba a szép de 1 kilométeres kábelezéssel.
Milyen deck ez, ha nem titok? -
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #96062 üzenetére
Aztaaaaa... ezt rendesen elbonyolították
99%-ra állítom hogy hiába csereberéled a tranyókat, ugyanannyira lesz forró mert egy bipolátis tranzisztoron a maradékfeszültség*átfolyó áram ami melegíti.
És az adott kapcsolásban ez mindegy milyen tranyón de ugyanannyi lesz wattban kifejezve.
Amelyik jobban melegszik azon nagyobb terhelés lóg, ennyi.
Ha meg tudod oldani hogy kivezetékeled a kritikusan meleg tranzisztorokat, egy a dobozon kívüli bordára az nagyon sokat segítene.
Semmi nem kell alájuk csak rá kell kicsit szortani.
Ne gondolkozz tranzisztor cserén, szerintem felesleges.
Amúgy egy szilicium tranzisztor 90-95C fokos szubsztrát hőmérséklettel kb. 30 évig elmegy. -
törölt tag
válasz #78522999 #96060 üzenetére
Hááát ...
Felmerült bennem a kérdés, hogy a (sajnos) tipikus melegedésre nem tesz-e rá egy lapáttal az, hogy valamiért nem pontosan a megfelelő feszültségeket mérem. Az emittereken a következőket mértem:
Q603 : +8.57V
Q604 : -8.71V
Q609 : -8.08V
Q605 : +5.64V
Q909 : +12.7VAz utolsó kettő (Q605, Q909) mintha kissé magas lenne, nem?
leweegee: (Q604-hez nincs szerinted megfelő a HQ-nál? Náluk szoktam vásárolni.)
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #95544 üzenetére
Rendeltem olyan körömnyi darabot, szinkron egyenirányítós konstrukció, azaz dióda helyett is szinkronban vezérelt MOSFET kapcsolgat benne.
Frekvencia olyan magas (MHz nagyságrendben, ha jól emlékszem), hogy kis kerámia kondikkkal szűrhető, ezt a korszerű kapcsolóelemek teszik ma már lehetővé.
De azért nagyobb terhelésen van egy jó kis melegedése annak is.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #95538 üzenetére
Próbálkozni lehet természetesen, az XL4015 modullal jó tapasztalataim vannak egyébként. Integrált MOSFET-kapcsolót tartalmaz, akár 12,1 V-ból is stabilizál 12 V-ot.
Ellentétben az LM2596 konverterrel, ami mára elavultnak számít (de attól még sok célra megfelel), emitterkövetős kimenetű kapcsolóval, ahol a B-E átmenet feszültségesése mindenképpen belejátszik (a disszipációba is).
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #95420 üzenetére
A ventilátor nem felel meg egy kiszámítható értékű ellenállásnak (tápfüggő is), az ilyet huzalpotméterrel vagy próbára betett ellenállással jobban be lehet határolni.
Diódát is köthetsz sorosan egyet vagy kettőt, hátha beáll vele. Vannak körömnyi méretű DC-konverterek is. Továbbá az ellenállás áramgenerátoros jelleget ad a táplálásnak, ami megint felemás dolog.
-
laed
tag
válasz #78522999 #94905 üzenetére
A kérdésedet Te magad megválaszoltad, csak kéne tudni értelmezni az akkun lévő feliratokat:
"Standby use: 13.5-13.8V
Cycle use: 14.4-15.0V
Initial current: Less than 1.95A"Standby az a csepptöltés, ahogyan azt a többiek is leírták.
A ciklikus a töltöd/kisütöd/töltöd/kisütöd/stb... használat.
És az utolsó sor azt jelenti, hogy max. annyival lehet tölteni az akkut. -
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94919 üzenetére
AGM vagyis ebből nem tud elpárologni az elektrolit egy radiátor mellett.
Próbálkozhatsz vele de szerintem csekély esély
Ha sokat, pár hetet állt lemerülve akkor visszafordíthatatlanul szulfátos belül.
Lehet magához tér de a kapacitása az eredetinek 25-30%-a lesz csak.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94914 üzenetére
Mutasd az adatlapját vegy legalább az oldalán a matricát.
Flooded-->mezei elárasztott cella, olyan mint az autóakkuk csak nagyon jól zár a dugója, ezen rajta szokott lenni hogy szigorúan tilos fejreállítani.
AGM-->Absorber Glass Mat, övegszövetbe felitatott elektrolit
GEL--> egy zselés anygba felitatott elektrolit.
Ezek bármilyen helyzetben használhatóak. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #94914 üzenetére
Zselés akkuk ma már nem nagyon vannak, ha létezik is állítólag, de most már az AGM elterjedt (absorbent glass mat), azaz átitatott üveggyapot.
Túltöltéstől ki tud száradni, vagy belső átvezetés hatására is kimelegíti magából a vizet, de akkor már hiába nedvesíted vissza, a zárlat nem szűnik meg.
-
törölt tag
válasz #78522999 #94913 üzenetére
Eloszedtem egy par honapja felretett UPS akkut, de nagyon alacsony feszultseget merek rajta.
Ezek ugyebar szaraz akkuk olyan ertelemben, hogy a folyadek nem szabadon, hanem atitatott retegek kozott van.
Ha jol tudom, a szleng erre a zseles akkumulator nevet hasznalja, bar igazi zsele itt ugye nincs.Viszont van egy gyanum, hogy valamennyi viz eltavozhatott belole, mert a cellak gumi kupakjai nagyon konnyen lejottek es szerintem az a "szivacsos" anyag benne elegge szaraznak tunik.
Gondolom a savas resz ilyenkor nagyobb koncentracioban az aljan lehet, mivel az nem tud kiparologni.Mondjuk en is elkovettem a bakit, hogy valamelyest a szobahomersekletnel melegebb helyen taroltam.
Ha par csepp ioncserelt vizet cseppentek a cellakba probabol, azzal nagy bakit nem kovetek el igaz?
Sokat mondjuk nem varok tole, de mielott kidobom, terhelve a kornyezetet, talan meger egy probat.Probaltam fotozni a belso reszt, de a makro lencse es led tavolsaga a telefonon kicsit nehezitette.
(Hogy miert nem a makro lencse melle teszik a "vaku"-t?)Amugy van helyette masik, jo allapotu, kizarolag egy utolso menteskent gondolok a desztvizes muveletre. Egy mikrokontrollert es egy 5V vizpumpat a novenyeimnek meg ellethatna esetleg arammal a telken aramszunet eseten.
(Nem, nem cannabis ultetvenyem van )[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94905 üzenetére
Használhatod.
13,8V
Semmi nem kell.
Automatikus, 13,8voltra töltődött akku esetén mivel nem megy feljebb, beáll az akku önkisülésére a töltőáram, ez 10mA nagyságrendbe lesz. Így hagyhatod 10 évig, minden riasztó és készenléti tápegység így működik.
Ha UPS módba használod, én ilyenkor teszek egy pár amperes schottkyt a kimenetre és 14,0 voltra állítom a kimenetet.
Nem kötelező de hasznos, először is semmit nem terhel vissza így,még a kimeneti feszültségosztó se,
másodszor a 4015 FB lábára se jut semmi. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #93958 üzenetére
A természetes párolgás nagyon lassú, gátolja a kupakban kiképzett kapilláris, ami a túlnyomást elengedi, míg a vizet nagyrészt visszacsapatja.
Ez a kis természetes párolgás nem gyengíti az akkut, nem veszünk észre semmit, és nem javít a víz pótlása sem, mivel nincs is baja.
Amikor az akku gyengülni kezd (gyanús jelek indításkor, valahogy nem olyan, mint megszoktuk), általában egy cella beteg, aminek árulkodó jele, hogy saját belső átvezetése miatt egyre gyorsabban elfőzi a vizet, illetve le is meríti magát a hibás cella. Ilyenkor a kapocsfeszültség mérésekor is kitűnik, hogy egy cella feszültsége hiányzik az összegből.
Emiatt viszont egyre jobban romlik az állapota, az átvezetéssel önmagát nyírja ki, ilyenkor már nem sok van hátra. Ilyen belső átvezetést vízpótlással javítani nem lehet sajnos.
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #93950 üzenetére
Ez igy semmit nem er, hacsak nem a mutatvany elott 1 nappal lett elfozve az elektrolitbol a deszt.viz.
Ha az akku heteket allt ugy hogy a cellak felso harmada szaraz volt, az also 2 harmada meg a suru kensvaba allt akkor azon az akkun nem a desztillalt viz de meg a szenteltviz sem segit.
A szabadon levo aktiv anyagon nagyon gyorsan kialakul a kemeny szulfat amit visszalakitani elegge lehetelen kuldetes.
Javulhat az akku, azt nem mindom hogy nem de az attol lesz hogy a tul suru kensav beall a megfelelo higitasra es ez jotekony a kemiai folyamatokra. De egy ilyen akku soha nem fogja elerni a nevleges kapacitasa felet sem, a nagyaramu terhelhetosege meg a beka segge alatt lesz.Most abba bele se megyek hogy remelem tudod mit csinalsz, a higitott kensav nagyon durva dolgokat tud muvelni a kornyezetevel meg veled is.
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #93958 üzenetére
Ha a párolgás az oka, akkor kb. egyenletesen fogy minden cellából. Ha az a cella elfőzi, akkor nincs mit tenni. Próbát megér, de legyen B terved.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #93956 üzenetére
Az semmit nem old meg, csak az elpárolgott vizet pótolja. Ezt én már többször átéltem, amikor lehalt egy autóakku.
Elkezd gyengülni és azt látjuk, hogy az egyik cella gyorsabban elfőzi a vizet, mert már átvezetéses. Hiába pótolom, elindult a lejtőn, innen már nem sok van neki hátra. Lehet vadászni a klienseket a parkolóban, aki segít betolni az autót
YouTube-on ennél nagyobb átveréseket is láttunk már.
-
Dr. Szilikát
őstag
Először is be kell vizsgálni, gyakori hiba, hogy egy cella lesz átvezetéses, a cella aljában lerakódó üledéktől, ami az elektródák anyagából válik le.
Erre láttam olyat, hogy valaki cellamosást csinált, udvaron, slaggal, meg az akkuval birkózva, azaz rázogatni kifelé a vizet.
Végül újratölteni az akkut a belevaló kénsavas elektrolittal. Nyilván ez olyan dolog, hogy valakinek mi a jó szórakozás? Nem mondom, hogy ajánlom, nem is veszélytelen, kénsavval foglalkozni. Siker is kétséges.
Magam részéről autóakkut inkább leadtam olyan akkus üzletben, ahol éppen akcióval kecsegtettek, azaz némi kedvezmény fejében beszámították.
[ Szerkesztve ]
-
Csak amennyire a gondozásmentes autóakkukban. Általában a gondozásost eladják mentesnek, csak le van ragasztva a beöntőnyílás matricával. Én is töltögetem, nekem is ilyen van.
Az UPS akkuk között is valószínű van, ami nem géles, hanem normál ólomakku, de ehhez azért gúglizz utána, hogy a tiéd milyen, mert kellemetlen dolgokat tud csinálni egy rosszul kezelt akku... (Robbanás, tűz... ha ügyes vagy )[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
E.Kaufmann
veterán
Emagon (is) bagóért van UPS akku +690 szállítással íziboxba. Az uppsz akksiban meg ólom van és kénsav. Mindenkinek jobb, ha nem játszol vele, hanem leadod valahol. Nem mondom, hogy pl műhelybe nem lehetne felhasználni egy felélesztett akksit, de lakásban szünetmentesbe biztos nem raknám be.
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #93884 üzenetére
pár mm vagy annyi sincs közöttük, de a szemed felbontása nagyobb, tehát NEM látod homogénnek, ahogy írták is. Amit keresel az az oled, vagy valami más kijelző, az relative közelről is homogén... Vagy diffúzort raksz.
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #93862 üzenetére
Ez valami TSOP szerű infra vevőnek tűnik.
Megnézed megkapja-e a tápot, többet nem tudsz tenni, a kis mikontroller intézi a többit. Már ha intézi.
Hogy a megfelelő vivő kijön-e a vevőből mikor megnyomsz egy gombot, ahhoz szkóp vagy nagyon nagytudású multiméter kéne.
Kérdés ér-e ennyit az egész.
Lehet nem hozzávaló a távir, más frekin vagy modulációval megy, elkeverték csomagolásnál kiskínaiak.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mac Mini M4 10/10 16GB 256SSD
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest