-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
Sziasztok,
Két kérdesem lenne. Az egyik, hogy laptop display-t hogyan tudnék -vagy lehet-e egyáltalán-, monitornak használni? Építek valamit, amihez meghatározott méretű monitorok kellenek, de sajnos normál desktop fronton szinte nem létezik a 14-17colos verzióban wide panel, vagy ha van is nagy ritkán, akkor is maximum D-Sub csatlakozója lesz. A laptopok kijelzője pont passzolna méretben, de fogalmam nincs, hogyan lehetne HDMI vagy DP kimenetre kötni.
A másik kérdésem, tudtok-e ajánlatni hazai forrásokat kapcsolók, nyomógombok beszerzésére, vagy akár az EU-n belül valahol, ahonnan nem horror a szállítási költség? Elsősorban ilyen kapcsolókat keresek, és ilyen kupakot, bár szerintm ez utóbbi itthon nem lesz kapható.
-
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Eladnék alkatrészeket nagyon olcsón de nem számolgatok, egy féléből mindet vinni kell. Mind újua741 műveleti erősítő kb 100 darab 5000huf (kb 50huf/darab)
Power FET-ek vegyesen, BD239, 7805C, TIP120, BD235 kb 200 darab 10000 huf (~50ft/darab)
B250 egyenirányító híd, kb 40db, 1200huf (30ft/darab)
Gemcon 1000uf 25V minőségi kondenzátorok audiohoz is, kb 100db 12000huf (120huf/darab)írjatok privátot
-
Reggie0
félisten
válasz
ribarszki #97678 üzenetére
Merd meg a ket futoszal tomeget. Van egy olyan gyanum, hogy az uj nagyobb teljesitmenyuben kevesebb az anyag, ezert kisebb a hokapacitasa, ami miatt eleve gyorsabban tudja valtoztatni a homersekletet a nagyobb futoteljesitmenyen tul.
Esetleg az nem lehet, hogy szerelesnel valami nem a helyere kerult vissza vagy megserult es tobb levego jut bele kintrol?
-
.-..-.
tag
válasz
E.Kaufmann #97674 üzenetére
Köszi mindenkinek a tippeket.
A probléma az, hogy a külső burkolata is sérült a kábelnak és egy benne futó vezetéknek is kezd szétnyilni a szigetelése.
Mindez közvetlenül a burkolat nyilásánál, mert ott tört el a kábelmerevítő és valahogy folyamatosan ott hajlik meg minden alkalommal, mert ott a leggyengébb.Hogy hozzáférjek eleve szét kell szedni a burkolatot, akkor már inkább visszavágnám. Remélem még lesz annyi hely, hogy megtehessem, mert pár centire már ott van rajta egy "gumó" a kábelen. Gondolom valami vasmag lehet talán.
-
ribarszki
őstag
Illetvey hogy egyértelmű legyen. A fűtőszálat nem egy beállított hőmérsékleti célérték vezérli. A hőelekmnek nincs ráhatása az SSR vezérlésére. A fűtőszál teljesítményét én adom meg ilyen vezérlő panelen:
-
ribarszki
őstag
Jól látod, erősebben fűt, meredekebb az emelkedés. A program csak onnan rögzít, hogy megvolt a babok betöltése. De a teljesítményt visszaveszi ha nem kell, mert tegnap csináltam egy tesztpörit 95%-os teljesítménnyel, s ott elszállt a világba a piros vonal. Megégett a kávé is. Ahhoz képet ma szépen hőmérsékleti tartománynban tudtam tartani, működött a szabályzás.
Viszont a második kérdésed nagy jó!
És ezzel gondom is van. A bab egy dobban forog, s mellett van a fűtőszál. Sajnos a fűtőszál csak alul egy félköríves merevítéssel rögzül, azt kell becsavarni.
A gyártás nem lett tökéletes, ha teljesen becsavarom a fűtőszálat csavarjait, akkor belép a dobba. Szóval alátétet kellett tennem a félköríves vas mögé ahol a csavar van, hogy picit igazodjon a fűtőszál, közelebb a burkolathoz. A felső csavart pedig nem húztam meg teljesen, mert így maradt pont a forgó dob és a burkolat között a fűtőszál. A dob nem ér hozzá, de nem is áll beton fixen a fűtőszál. Szóval remeghet. Nem a legjobb megoldás. Jó lenne ha a fűtőszál végét is rögzítené valami.
-
Ribi
nagyúr
válasz
ViZion #97686 üzenetére
Igen, de itt nekem az is fura, hogy lefele is túl lemegy.
Ha csak fűtés gond lenne, akkor azt hinném, hogy lefele nem kellene ennyivel lemenni. Bár lehet az egész túlmelegedett és lentebb kell mennie mire az egész kihűl? Fene tudja.Na de a PWM-el gondolom szabályozza a kitöltési tényezőt és azzal kompenzálja a nagyobb fűtési teljesítményt. Amiatt nem kellene, hogy túlfűtsön, ha csak nem működik megfelelően.
-
Ribi
nagyúr
válasz
ribarszki #97682 üzenetére
Olyannak tűnik mintha túlmelegítene, vagy nagy lenne a tehetetlensége és mikor már nem kellene, akkor is még fűt.
Kezdeti felfűtés is sokkal meredekebb, szóval olyan mintha nem vetted volna vissza 850W-ról és mindig maxon kezdene fűteni.
Fűtőszálak be vannak valahova "ágyazva"? Vagy szabadon vannak?
Súlyuk / tömegük hasonló? Mintha túl lomha lenne és mire elkezd fűteni addigra jobban kihül, majd amikor elkezd fűteni, akkor mire átmelegszik meg jóval fentebb megy. -
ribarszki
őstag
válasz
E.Kaufmann #97683 üzenetére
Köszönöm, ez egy jó ötlet! A kimeneti feszültséget megmérni. A gyári kábelét használom, persze attól még lehet elégtelen, vagy ehhez a fűtőszálhoz szűk keresztmetszetű.
Az SSR egy 25DA (24-380v, 25amperes) modell, azt hiszem bőven elegendő.
Viszont a feszültség méréshez keresnem kell valakit, multiméterem sincs, és szakember sem vagyok.
-
ribarszki
őstag
Köszönöm az eddigi együttgondolkodást
- A hiányzó adatok. 250grammal pörköltem, s pörkölő ekkora mennyiségre is van optimalizálva. Elég nagy a dob térfogata, ez nem lehet gond. Meg a régebbi fűtőszállal is pörköltem 250grammot, nem volt ilyen anomália, csak lassabb volt.
- Lehet, hogy nincs ekkorára optimalizálva, de az SSR segítségével megfelelő teljesítményre tudom csökkenteni a fűtőszál értékét. Ami eddig 95%-on ment, most 75-80%on megfelelő. (Nem ég meg, jó a hőérték, pont 9 perc körül érem el a babok első reccsenését)
- A pörkölőt én okosítottam fel. Én helyeztem el a 2 K hőelemet, kötöttem be az SSR-t, ventillátort. A hőelemek, SSR és ventillátor szabályzása egy Arduino lapkára épített TC4+ kártya segítségével történik. Ezt a kártyát egy angol srác építi, kimondottan régebbi kávépörkölők felokosítására. Kompatibilis az ingyenes Artisan pörkölő szoftverrel.
- Szóval eddig is meg volt bontva, mert darabjaira szedtem, szeretek mókolni vele, de soha nem volt ilyen gondom. Illetve ha csak a babhő remegne, a másik nem, akkor szenzor hibára gyanakodnék. De azt így kizárhatom, hiszen mindkettő egyformán méri az anomáliát. Marad a fűtőszál.
- Kimondottan a fűtőszál csere után jelentkezik ez a remegés a hőmérséklet grafikonon.Sajnos eddig terjednek a műszaki ismereteim, mélyebbre nem tudok menni
Szívesen fogadok minden ötletet.
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
ribarszki #97678 üzenetére
Mi van, ha maga az eszköz (a tartály, a burkolat, a kávémennyiség) adott teljesítményű fűtőszálhoz van optimalizálva? Ha több mennyiséget szeretnél, akkor ahhoz már maga a tartály nem optimális kialakítású? Ezen felül még ugye magát a
vezérléstszabályzást lehetne átgondolni, hogy valami inteligensebb/trükkösebbet bevetni, de én elakadtam a PID-nél. Gondolom a fűtőszál úgy van kialakítva, hogy annak az induktivitása nem jelentős és nem akad össze a relével. -
ribarszki
őstag
Sziasztok! Egy nagyon speciális kérdéssel fordulok felétek. Fűtőszál a kérdés tárgya. Egy számítógép által vezérelt otthoni kávépörkölőben fűtőszálat cseréltem. A régi 680W-os fűtőszál helyett a régi mintájára gyártattam egy 850w-os fűtőszálat. A cél az volt, hogy az eddigi 200gramm nyers kávé helyett 250-300grammot is meg tudjak pörkölni. A gondolatmenet stimmel, s valóban bírja hővel a nagyobb adagot is.
Fontosmegjegyezni, hogy a fűtőszál egy SSR (szilárdtest relére van kötve) így a szoftveren keresztül százalékpontosan tudom szabályozni a teljesítményét. A régi fűtőszál esetében is így tettem, a folyamat során időnként csökkentettem a teljesítményt.
Azt fontos tudni, hogy a kávépörkölésnél a legfontosabb érték a Delta, vagy a ROR. Vagyis, hogy a babhő hány fokot emelkedik egy egységnyi időn belül. Ez nem ugrálhat, mert az kihatással van a végeredményre.Na most, itt van 2 kép. Első a régi, második az új fűtőszállal:
(Jelmagyarázat. Piros vonal a pörkölőn belüli, de babon kívüli hőmérséklet. Kék vonal: A babhőmérséklet. Világoskék vékony vonal a delta vagy ROR érték. A hőt K hőelemek mérik.)Első kép: A régi fűtőszál esetében gyönyörű ívet rajzol le a piros és kék vonal, semmi remegés, gyönyörű emelkedés. Az elmúlt időszak 70 pörkölésének alkalmával mindig így volt.
Második kép: A piros és kék vonal remeg. Picit csökken, picit nő. Csak ez az apró remegés a babhő növekedésében hatalmas változást eredményez, mint a vékony kék vonal mutatja is.
Na és itt elakadtam. Akkor most fűtőszál probléma lehet? Eddig kettőt pörköltem az új fűtőszállal. Az SSR szabályzására nagyon szépen reagál, de mind a két alkalommal ilyen remegős a vonal. A gyári fűtőszál ennyivel jobb minőségű? Vagy én nézek be valamit? Kicsit tanácstalan lettem, hogy mitől lehet ez a remegés.
Hátha valaki hozzá tud szólni
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #97676 üzenetére
Ha meg mégis, akkor vegye fel és küldje el az Mehdi Sadaghdar-nak
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
.-..-. #97672 üzenetére
Mármint a legkülsőbb burkolat sérült kisfesz oldalon? Én nem biztos, hogy szétszedném, inkább önvulkanizáló szalaggal javítanám. Hasonló mint a szigszalag, csak le kell róla húzni a műanyagot, mert mindkét oldala tapad eleinte. Egy nap után már olyan, mintha az egész egy darabból lenne, nem fog lejönni, mint egy szigetelőszalag.
-
.-..-.
tag
Szétszednék egy laptop tápegységet, mert a tövénél szétrepedt a vezeték.
Visszavágnám és újra bekötném.
Viszont fel lesznek töltve várhatóan a hálózat oldali kondik.
Mivel lehetne ezeket biztonsággal kisütni?
Mondjuk egy foglalatban lévő 60-100W izzó vezetékét odaérintve a lábaihoz? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
mindenes24 #97668 üzenetére
Nyilván ami esztétikailag is jól néz ki, nem hézagos, kitölti szépen a lyukat. Látszik az emberen a gyakorlatlan kéz, megfelelő hőmérséklettel bátran meg kellett volna tolni, hogy hasson az ónban lévő folyasztószer is, vagy pluszban megpakolni utóbbival, ha szükséges.
Sütővel bohóckodni nem nagyon volt érdemes, azt a pár alkatrészt pákával szebben felvarrom. A soklábú IC-nél, ha jól adagoljuk a folyasztószert, szépen elválnak egymástól a lábak és persze a hőfok is legyen optimális.
Ez itt a videóban nem valami szép, ha működik is neki az áramkör, mert odaragasztotta, de nem megnyugtató, később a hődilatáció miatt el is válhat:
Alábbit random találtam a képkeresővel, itt vannak többé-kevésbé megrakott forrasztások, voltaképpen mindegyik jó, de amikor kézzel csináljuk, általában kövérebbre sikerül, ami nem hátrány. Amelyik a legsoványabb, gyakran ilyenek a gyári forrasztások, ami működik is rendesen, de azért néha elválhat, főleg egy áramra jobban terhelt láb:
-
mindenes24
junior tag
válasz
Dr. Szilikát #97633 üzenetére
Akkor most a forrasztasok kozul melyik volt jo es melyik gyenge vagy rossz?
Nekem nem jott le, mintha mindegyiknel csak nehany luk lett volna jo?
Persze, a sutos megoldast nem kommentalom, ott az egesz nyak mintha folyossa valt volna, de lehet, hogy csak a monitorom volt homalyos?
-
Reggie0
félisten
válasz
rednifegnar #97543 üzenetére
Teljesen jo. En regen 30%-ost hasznaltam 27%-os sosavval, de az mar tul gyors volt es mindig higitani kellett vizzel. De akkoriban az volt a favorit, mert nem volt korlatozas (es kevesebbet is kellett cipelni).
Legnagyobb hatranya, hogy ahogy hasznalodik el a maratolotty nem tudod hatekonyan novelni a koncentraciot, azaz surubben kell a lottyot cserelni.
Artalmatlani ugy kell, a hasznalt lottyot, hogy 2-3-szorosra felhigitod es ovatosan mososzodat adsz hozza, amig a pezsges meg nem szunik. Kozben szendioxid fog fejlodni es vizben nem oldhato rezkarbonat fog kicsapodni.
-
-
setup
tag
válasz
Dr. Szilikát #97661 üzenetére
[link] Ezt láttam meg, hogy hétezer kompletten, így jutott az eszembe, hogy esetleg valaki linkel valami Alis vackot fillérekért amiről tudja, hogy jó, mert már rendelt olyat és csak feltekerem a helyére kompletten és ennyi. Nem kell vacakolni külön egyesével az alkatrészekkel...
-
setup
tag
válasz
Dr. Szilikát #97661 üzenetére
Meleg, napos, száraz időben mindig megy. Azért gyanakszom a relére, mert az mozog, ami nem mozog az meg mitől lenne öngyógyuló? Csak emiatt logikázom ebbe az irányba. Nem értek hozzá, csak ha valami betojt, akkor az betojt. Ez a hol jó, hol nem ez amiatt is isteni, mert hívtam már ki több kertkapust is, de amikor kijön hibátlan, erre a végén a vasat kezdi el kalapálni, hogy biztos arra felül és megszorul.
Elmondom neki, hogy nem. Nem szorul meg és esőben mindig rossz de semmi érdemit nem csinál egyik sem. A normálisabbja nem kér pénzt, csak elmegy. Aztán jön az első eső és megint megáll ez a szar. -
Dr. Szilikát
őstag
Olyan a 12 V-os is, de ezekre a pára sem hat, légmentesen ragasztott. Attól még beéghet az érintkező a terhelés, illetve induktív hatás miatt, ha feltételezzük, hogy az a hibás, nem a motor kommutátor vagy bármi.
Ilyet is szedtem szét, ha jól emlékszem, alul szikével támadva, a házát lefeszegetve. Igaz, hogy egyik esetben meg is repedt az oldala. Bontásnak nem feltétlenül célja a javítás, bár olyan is volt, ami szabályosan lepattintható, utána az érintkező felpolírozható és ugyanúgy összerakható. Szakadt tekercset is javítottam már, amikor hozzáférhető kivezetésnél volt csak gond.
Viszont én sokszor azért is "kényszeresen" szedek szét dolgokat, hogy saját szemmel lássam a tényeket, mi volt a probléma, ha az volt egyáltalán.
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #97658 üzenetére
Érzékel, amikor odateszem a kezem kattan, hallani ahogy meghúz, csak tegnap reggel is kinyitottam és de már nem záródott be. Odamentem, kézzel eltakartam kétszer, kattogtattam, utána becsukódott.
Sajnos nincs külön gyalogos kijáró és minden nap ezt nyitják jövet-menet többen 15 éve. Sajnos lehet, hogy elérte a végét a relé és néha már vacakol. Ég tudja, de esőben már szinte mindig szar, ami hát ... elég kellemetlen, pedig nem ázik be a burkolata, inkább talán a pára miatt lehet. -
VMatteo
őstag
Töltést nem felvevő Parkside akksit be merjek bikázni másik Parkside akksiról?
-
-
setup
tag
Sziasztok van nekem egy ilyen infrasorompóm a kerkapu kiegészítőjeként. Kb. 15 éves. Lepattintottam a tetejét egy fénykép erejéig.
Esőben szinte mindig megáll már a kapu, az a gyanúm, hogy "ragadni" kezdett az egyik relé. Szerintem ilyen lehet a lábkiosztása a 12V-osnak is, mint a linkelt képen.
Csak azt nézem, hogy ezeknek a reléknek külön darabja vagy ezerkettő, kettőt-kettőt megveszek a két szenzorba ott vagyok ötezernél és már a sorkapocsban is rozsdás a csavar stb... Esetleg a kép alapján nem tudnátok ajánlani valami ocó kínait infrasorompót kompletten, amivel ki lehet ezt váltani?
Van itt olyan, aki vacakolt már ilyen kertkapuval? Mennyire van ez párosítva a motorral? Kénytelen vagyok ezt javítani? -
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #97655 üzenetére
nehez az ilyeneknek ertelmes funkciot talalni. elmult mar az az ido mikor meg haztajiban fusiztak az emberek koszorut meg betonkeverot, funyirot es hasonlo halali dolgokat. ma mar kinabol megveszel barmit olyan aron amiert meg gondolkodni se kezd rajta az ember nemhogy megcsinalni (max a kihivas, ha meg valakit motival az).
nekem a hatso ablaktorlo egyszer megallt menet kozben. jo hat mondom megszorult majd kipucolom.
kiszedtem, komolyan mintha belehegesztettek volna a csapagyba a tengelyt (siklocsapagyas volt). soha nem birtam kiszedni, vegen mar utottem vertem kalapaccsal es nem jott ki. ugy beallt, nem is ertem ez mikent lehetett. vegen szetflexeltem, alig jott ki belole.
vateran talaltam egy bontottat, 3e ft-ert, majdhogynem a posta tobbe volt. priman mukodott meg evekig amig megvolt a kocsi. -
Postas99
senior tag
válasz
rednifegnar #97654 üzenetére
Igazad van. Mondjuk úgy értettem, hogy épít egyet az ember, nem csak összehányja az egészet. De tényleg olcsók már ezek a cuccok és biztonságosak is, szóval nem éri meg a befektetett energiát egy ilyet nulláról megépíteni.
Visszatérve a kis motorra. Ezek hajszárító motorok, nem hiszem, hogy 2 évet ne bírnának ki, mivel lehet kisebb értékkel is hajtani gondolom, hogy akkor lassabban forog ergo lehet halk is ugyanúgy mint a 24V DC-ről hajtott porszívó motor is.
Mindegy nem ötletelek tovább úgy is csak f@szságok jutnak az eszembe.
Nekem pl nem először volt szükségem autós ablaktörlő motorra (első és hátsó is) mert mindegyik másképp működik, tetejébe fontos a kis méret és a megfelelő nyomaték is, nem autós projekthez. Újat nem érdemes venni mert drágább mint a használt cucc a vaterán.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #97651 üzenetére
ize, otleteles volt a cel.
amugy ezek a milliot porgo minimotorok minden csak nem tartos kategoria, a hangjarol nem is szolva.koszorut mondjuk pont nem csinalnek belole, mert azt egyreszt ma mar olcson lehet venni, van szabvanyos korong tartoja (meg persze kapasbol ket korong), plusz burkolata , talapzata stb (nem kellemes egy marek szikra a szemedben meg egy szetdurrant koszoruko se).
-
Postas99
senior tag
válasz
rednifegnar #97650 üzenetére
Nem túl nagy méret hozzá?
Én inkább [ebben] a videóban bemutattott első terméket venném mert nagyon kicsi. Egy egyszerű tartóban is elférne. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #97649 üzenetére
amugy forraszfust elszivonak jo lehet ilyen gyengitett teljesitmenyen.
vagy el kell adni hatha valakinek a porszivojaban ugyanilyen motor megmakkant (nekem volt ilyen, hogy szetment az osszeperemezett uh hegesztett siemens porszivomotor egyik csapagya, de amugy teljesen jo volt mindene).
-
Postas99
senior tag
válasz
rednifegnar #97648 üzenetére
Igazad van, de ha akkora nyomatékot bírna akkor jó lenne akár a gyereknek automata forgószékhez is. Mintha a búcsuban lenne. Ami akár űrhajós kiképzésre is jó.
Jó félre a tréfával... egyedül a köszörű talán ami szerszámként használható lenne. A tengelyére rögzíteni a korongot, és akkor lehet élezni a jégkorcsolya élét vagy kést is.
Még 1 ötlet Suzuki Jimny elejére csörlő motornak vagy bármely igazi terepjáró csörlő motorjának, már ha tényleg 24V DC mellett lenne akkora nyomatéka is. TEli vagyok ötletekkel, de ezek fabatkát sem érnek. Mondjuk én még sosem szedtem szét porszívót a motorjáért.
Ami nekem abból kellett az a gégecső, na annak megteláltam az igazi felhasználási módját. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #97644 üzenetére
Párhuzamos cellákat nem szokás külön védeni, feszültség szempontjából nem is kell, hiszen ugyanaz. Ld. a laptopakku paralel tagjai, vagy roller, bármi.
A BMS-modul terhelhetősége, zárlatvédelme lehet érdekesebb, bizonyos esetekben. Ha együtt véded egy 1 A-os modullal, akkor 1 A lesz a terhelhetőség, ami két cellára oszlik el és így tovább. De ezt úgy kell optimalizálni, hogy egy modul megoldja a problémát.
-
johniee
senior tag
Sziasztok!
2db párhuzamos 18650 cellához is lehet használni egy darab 1S BMS-t? vagy a két cellához külön 1-1 BMS-t kell rakni, ha ragaszkodok egyszerre 2db cellához?Van itthon több darab TP4056 modulom is,
vagy pici szingli PowerBank modulok(amin ugye van USB) egy darab 18650-hezHogy célszerű ezt megoldani?
ESP32 modul(oka)t táplálnék róluk.
Köszi a segítséget előre is -
tlac
nagyúr
válasz
tordaitibi #97640 üzenetére
valójában ez egy 2 az 1-ben tabletnek a billentyűzetrésze
más:
ragad ennek a cuccnak a hátulja, azért is szedtem szét
ez a gumis műanyagszerű anyag van rajta, ami idővel ragacsossá válik
van erre valami hack, amivel a ragadós részt le lehetne pucolni?izopropil alkohol nem segített
(acetonos körömlakklemosó tuti oldaná, de az túl erős) -
-
tlac
nagyúr
köszi, végül annál fogva sikerült kirángatni
de amúgy nem vagyok benne biztos, hogy ennek az lenne a szerepe, inkább valami védelmi funkciója lehet (egy másik kábelen is volt ilyen cucc, de ott voltak fülek is, amit tudtam használni)de itt látszik, hogy sehol nem volt semmi fül
-
válasz
ekkold #97620 üzenetére
Ezek RDS(ON)=1,5mΩ 180/360A FET, HY5608W, ilyen volt a fiókba
Nem hamisítvány, 4 tesója fél éve kapcsolgat az inverterembe 50-60 ampereket. Másodpercenként 24ezerszer, még bírják.15V G-S szerintem megvan a 400nC, még több is.
akkor 470nF elegendőnek kell legyen, van is kerámia, 470nF/50V.
Végre egy értelmes értelmezhető magyarázat, köszi!!
-
tlac
nagyúr
ezt a csatlakozót hogyan lehet kihúzni?
nincs rajta kis felnyitható cucc, nincsenek oldalt fülei, pedig szerintem valahogy oldalról kellene
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
mindenes24 #97632 üzenetére
Michigan akcentusnak tűnik, ők szoktak ilyen monoton hadarni, sőt ennél is jobban. Némelyik sorozatban is nyomják ezt a stílust, vagy ha onnan származó egy-egy színész. Nagyon bírnak pödörni.
-
mindenes24
junior tag
válasz
razorbenke92 #97416 üzenetére
Nagyon koszonom.
Nem nagyon ertettem, ahogy dunnyog, ugy saccoltam, azt akarta kihozni, hogy van egy jo technologia, a tobbi rosszabb eredmenyt ad, de kozben tanakodik, hogy mindegyiknel voltak jo es rossz eredmenyek, igy azt mondta, hogy mindegyik hasznalhato.
-
aujjobba
addikt
Nem tudom, innen indult az egesz szál.
"Porszivobol kibontott motorral mit erdemes kezdeni?"Valszeg nezem ahogy forog es tapsolok meg vihogok rajta idonkent.
Esetleg szetkapom es a tekercselo huzalt lebontom rola, az eleg draga dolog.
Legutobb is kellett par meter, toroidokkal kiserletezgetni. -
Ribi
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #97627 üzenetére
Audinak van pl, de ez inkább csak a pillanatokra hajt amíg nincs megfelelő motor fordulat.
Bár ahogy emlékszem ez inkább 7-10kW-ot tud. Szóval porszívó kevés lesz oda.ui: Bármelyik "I Used A Leaf Blower To Make My Car Fast!" videó jó alap ehhez
-
laed
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #97623 üzenetére
Az se lenne semmi.
1 kWh letárolásához kb. 100 Ah-s akksi kéne. + az inverter.
És ha kimerül az akksi, akkor megáll az autó??(Olyan lenne, mint a mai elektromos kocsik: "csak városi használatra.")
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
hotkar #97619 üzenetére
A porszívómotor általában kefés motor, ami megy egyenfeszültségről is, azaz ha nem 230V-ról járatod, hanem mondjuk DC 24V-ról akkor alacsonyabb fordulatszámon fog menni (viszonylag jól szabályozható). Viszont az eredeti méretezésekor figyelembe vették, hogy a légáramlás hűti - ha ez nincs, vagy gyengébb, akkor jóval kisebb teljesítményt bír el (különben simán túlmelegedhet).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97616 üzenetére
100nF bootstrap kondi is simán elegendő. Az alapján méretezhető, hogy a FET gate töltését megnézed az adatlapján. Ebből kiszámolható, hogy hogy a felső fet bekacsolásakor mennyit fog esni a kondi feszültsége.
Pl.
IRF3205 -> Qgt = 146nC (valamivel pontosabb ha a grafikonról nézed ki a gate fesz függvényében - de nagyságrendileg jó eredményt kapsz így is)
C = 100nF
U = Q/C -> 1,46V
Azaz ha mondjuk 12V a bootstrap kondi feszültsége, akkor a FET kinyitásakor 10,54V-ra esik vissza. Annyiban kicsit rosszabb a helyzet, hogy az IC-nek is van minimális fogyasztása a bootstrap-ról (max 130µA adatlap szerint) ami további feszültségesést okoz. Ez 100kHz esetén kb. 5µs idő (félperiódus), ami mindössze
U = 5µs * 130µA / 100nF = 6,5mV tehát jelentéktelen. Alacsonyabb frekvencián ez kb. arányosan több lenne.
Ami viszont számít hogy a kondi ESR-je nagyon kicsi legyen, különben nem lehet kivenni belőle rövid idő alatt egy gyors impulzusnyi áramot - tehát SMD kerámia kondi ajánlott, vagy fóliakondi. Egy elkó ebben a pozicióban kb. semmit sem ér. Ha kevésnek érzed a 100nF-ot akkor tegyél be 220nF-ot (kb. 700mV-ot esik), 1µF fölé nem vinném a kapacitást, felesleges (és fel is kell tudni tölteni a másik félperiódusban). -
válasz
ekkold #97614 üzenetére
Igen pont ugyanezt agyaltam ki en is.
Az gate driver is ugyanaz, annyi hogy a 2109 tud standbyt.
Nalam a bootstrap kondi 2.2mikro+100nF, lehet ez keves?
EGS modulba ami 24kHz-en ketyeg, annal 10 mikrofarad van, 150kHz-en elegnek kene lenni a 2,2nek. Nalad meg 47. Mindegy teszek nagyobbat. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97611 üzenetére
Megtaláltam...:
Nem pont ugyanazzal az IC-vel, de a lényeg kb. ugyanez... -
aujjobba
addikt
Porszivobol kibontott motorral mit erdemes kezdeni?
Csak azt ne mondd epitsek belole porszivot.
kärcher -
válasz
ekkold #97607 üzenetére
Természesen mindenhol megvnnak hidegítő+elkók, 7815 be-ki, 2109 táp lábak között is, mindenhol.
Nincs nyák, vadszerelés van, ennek hozadéka hogy az összes alkotóelem 2-3 centin belül helyezkedik el.
Nem gerjed hanem semmit nem csinál.Holnap megszkópolom, az tart vissza hogy egy régi szkópot tudtam nemrég megvenni és 25 kiló
Semmit nem csinál, nulla V a kimenet.
Ha az IR21096SD, standby lábát lehúzom testre és elveszem, egy pillanatra felszalad a kimenet majd szépen visszamegy.Tekercset azt használom amit az eddigi kísérleteknél is, azzal nem lehet gond, mivel az előző fetes és tranzisztoros kimeneti fokozatokkal is jól működött.
Mérve 59mikrohenry. Webes számolóba egyik 12mikrohenryt adott, másiknál 60-at, harmadik 98-at...
paraszti logikával jó lesz az 59.
Ha gyári 3A/330mikrohenry, 15A/59 az közel jár.
Tudom nem pont így működik de közelítőleg jó lesz a tekercs, meg működött is.
Minden védelemmel el lezs látva, LM358+20mohmos figyelő a kimeneten, bevatkozás az LM feddback lábára. Mnt a gyári step-down konverterekbe.
Csak először induljon el labortápról...Holnap szkóp.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97605 üzenetére
Az LM2596-nak is a 15V-ból adnék tápot, hiszen csak vezérlési funkciója lesz. Amúgy működnie kellene.
Mérd meg mi van az IR2109 bemenetén,
illetve, hogy az LM2596 ad-e ki jelet a kimenetén.
A rajzodon nem szerepel, de a +15V-on is van 100nF kerámia + valami elkó?
A két kapcsolófet között (felső drain - alsó source kellene rövid lábakkal egy legalább 1uF-os fóliakondi - vagy pár darab SMD kerámia 1uF)
Kapcsolóüzemben nem elég a rajz szerinti összekötés, az elrendezés, és a vezetékhosszok is számítanak. Hasonlóan kell tervezni mint a nagyfrekvenciás áramköröket. Csak egy példa: a két FET + a hidegítő fólia kondinak a lehető legkisebb területű hurkot kell körbezárnia, eszerint kell elrendezni az alkatrészeket.
Minden, vezetékezés miatt kialakuló, parazita induktivitás energiaveszteséget okoz, ami rontja a hatásfokot, de szélsőséges esetben az alkatrészek pusztulását is okozhatja.
Az elképzelésed amúgy működőképes a gyakorlatban is, egy barátom már épített ilyet, egy darabig fent is volt a neten a rajz (kb amit te is rajzoltál), de nincs benne túláram és zárlatvédelem - tehát elég könnyű kinyírni... -
Nég mindig a step-down kobverteremmel szenvedek.
Többen írtátok a nagyon lassú gate meghajtást.
Ezt kiküszöbölendő vettem IR2109 fet gatemeghajtó ic-t.
Mivel ez high/low feteket képes meghajtani, mondom belecsapok a lecsóba és a visszafutó diódát is kicseréltem N fetre. Azaz szinkron egyenirányító.
Viszont meg se mukkan a kapcsolás. Kimeneten nulla volt, áramfelvétel mA, ez a 7815 meg a LM2596 felvétee.
Vagy én értelmeztem rosszul az IR2109 adatlapot, ez felváltva nyitja a high és low fetet, holtidővel, vagy mit rontok megint el?
Ir-nek adtam 15 voltot, SB bemenete szabad azaz működnie kéne, testre húva kéne standbyba menni neki.
LM PWM kimenetét leosztottam a felénél picit kisebbre, hogy 33V kijövőnél se kapjon az IR IN bemenete 15 voltnál többet, +még kapott egy 15V zenert is, biztos ami biztos.
Bootstrap kapacitás 100nF+2,2mikrofarad, 150kHz-en ennek elégnek kéne lenni a high fet meghajtáshoz.
Valaki lát benne olyat amitől nem működik?
Esetleg rosszul értelmezem az IR2109 működését?
-
válasz
Szirtimorc #97600 üzenetére
Yes Fonok
Step up-down neven fut, vagy buck-boost. -
daninet
veterán
Felhívott ismerős, hogy bontják az irodájukat és minden ami ottmaradt free for all. Az elektronikai raktárban voltak szortimenterek azokat nyúltam le, az egyik tele van ellenállásokkal, egy másik kondenzátorokkal a többi pedig random dolgok. Valószínűleg mosfetet soha életemben nem kell többet vennem
Még valami power mosfetből is van benne 30-40 darab, akkorák mint egy 200 forintos. De DC jack aljzatok is ki fognak tartani 80 éves koromig ha megérem
Sok olyan dolog is van amikkel nem tudom mit kezdjek, random IC-k mindenféle méret és tokozás több száz darab. Már csak azt kikeresni mire valók rengeteg idő lenne.
[kép] [kép] [kép] [kép] -
Barret001
addikt
válasz
Szirtimorc #97600 üzenetére
Ez a feladatuk!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Deep Max - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest