Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz razorbenke92 #97894 üzenetére
Én próbaképpen kicserélném a tűzhelynél az L2-L3-at.
[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ViZion
félisten
Relék, de már írtam...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tordaitibi
veterán
A tűzhelyhez menő nullád végig rendben van?
-
őstag
A cosfi-t nem néztem, de jó a kérdés, értem, hogy mire akarsz vele utalni. Megnézem majd, ha újra otthon leszek.
A "kétfázisú dugalj" tipikus esete amikor a fejemben gyorsabban halad a szöveg mint ahogy leírni tudom.
Háromfázisú dugaljba (IEC60309 3L+PE+N) van bedugva a csatlakozó amiben 2 fázis van bekötve.Az AVK-t kicseréltem tegnap, a jelenség maradt. Kicseréltem a kismegszakítót is, a jelenség még mindig fennáll.
Amit ki tudtam deríteni még:
- Ha a tűzhely csak 1 fázist kap (L1) akkor nincs anomália, és teljesen, akár max teljesítményen is üzemképes 4/2 zóna kivételével.
- Ha a vezérlést csak L1 jelenlétében kapcsolom be, majd ezután felkapcsolom L2-t, szintén nem jelentkezik semmilyen probléma, mind a 4 zóna üzemképes teljes teljesítményen. Ha L1 és L2 be van kapcsolva, akkor miután minden zóna visszahűlt, és alvásba kapcsol a vezérlés akkor jelentkezik a kattogás, és a gond, és nem a főzőlapok kikapcsolása után.
- Amikor jelentkezik a hiba, L3 (ami független a tűzhelytől) nem mutat feszültségesést.Amit ezután meg akarok nézni:
- L1 mutat e feszültségesést (azért nem tudtam könnyen megnézni, mert L1-en csak olyan helyen van konnektor, ahol nem látok rá a bedugott AVR-re, amikor a tűzhelyet kapcsolgatom, a hosszabb hosszabbítóim meg koszosak behozni
- Meg akarom mérni, hogy az AVK előtti ágban (amit elvileg a villanyóra is mér) valóban nincs e feszültségesés, vagy a villanyóra csak szimplán lassan mintavételez, lassan jelez ki, vagy túl nagy mozgóátlagot alkalmaz a saját méréséhez. Az eddigi feltevéseim arra alapoztam, hogy az óra nem mér alacsony feszültséget.
Azt furcsálom, hogy L3 nem esik be. Ha az AVK próbálna kapcsolni, akkor L3 miért nem érintett? Ugyanakkor L2 beesik máshová szakaszolt ágakon is, amiknek a közös pontja a tűzhely ágával az AVK utáni rész, tehát a kismegszakítók nem okozhatnák. Ha az óra előtti megszakítóval van gond, akkor meg ugye az órának is mérnie kellett volna a beeső feszültséget.Sajnos több mint valószínű, hogy a tűzhely a hibás, majdnem pontosan 1 évvel húzta tovább a 2+1 év garinál Csak szeretném megérteni tudásvágyból, hogy mit tud okozni, hogy így bezavarja a hálózatot.
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Reggie0
félisten
válasz E.Kaufmann #97890 üzenetére
Tuz a melegedesbol lesz, ergo ha csokkented a melegedest, akkor a tuzveszelyt is. A panelen levo alkatreszek olyan kis tomeguek, hogy onmagukban nem is tudnanak sokaig egest taplalni. A haz tuzgatlosaga inkabb onmagara vonatkozik, azaz amikor a muanyag olyan homersekletet eler, hogy langra kapna akkor az egest gatlo-lassito vegyuletek oldodnak ki belole. Amikor ezek elfogynak ugyis langra fog kapni.
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
IoT téma, de hátha itt is tud valaki mondani rá valamit. Nézegetem az okosrelék hőmérsékleteit, próbálom nem benyomorgatni őket szűk helyre, hanem kis teret hagyni nekik, igaz, ez is egy zártabb tér. Mennyire jó ötlet, a forróbb típusokon (nálam pl a Shelly Dimmer 2) az oldalán és az előlapján a műanyag házon (természetesen szétbontás után, hogy ne sérüljön az elektronika) kis lyukakat fúrni, vagy valamennyire tűzgátló a háza ezeknek és nem kellene megpiszkálni?
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
mezis
félisten
-
ViZion
félisten
válasz aujjobba #97881 üzenetére
megértelek, régi 4-7" telók kijelzőit akartam bármi esp-re mókolni, esélytelen ...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
mezis
félisten
válasz aujjobba #97875 üzenetére
Van aki beszerelte egy csőbe és elnevezte Szí-Fú-nak. (Rakéta porszívó...)
[ Szerkesztve ]
mezis
-
aujjobba
addikt
Nem ugyanarrol beszelunk.
“tartsuk meg mert jo lehet még valamire” nem ugyanaz, mint megtartani es valoban felhasznalni valamire, adott esetben uj funkciot adva neki.
Ha egy egyebkent valami masra felhasznalhato dolgot kidobunk, akkor is elobb-utobb elborit a szemet minket.Mint amikor a covid alatti chiphianyban hirtelen fontosabb lett az elektronikus hulladek ujrahasznositas.
[link]Barret001: egyebkent ez a mostani, importaljunk minden szirszart a vilag masik vegerol dolog is eleg visszas szamomra. Ertem hogy olcsobb pl modulokat Kinabol hozatni ingyenpostaval, de a kornyezetkarositas koltsegei senki nem gondol.
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
félisten
Sziasztok!
Van 2 db döglött Makita 18V akkumulátorom, mind a kettőben 2-2 párhuzamos cellapár mutat döglött állapotot. Arra gondoltam, hogy az egyiket összerakom a régi akkukból a másikba pedig vennék új cellákat és azokkal raknám össze.
Nem vagyok profi, de annál nagyobb lelkesedéssel mentem neki a 18650 cellák keresésének, LG, Samsung Liitokala és társaik, 3000 mAh körüli cellát szeretnék, viszont utána jöttek az amperek folyamatosan terhelőáram, elméleti max. terhelőáram. Az lenne a kérdésem, hogy milyen cellákat érdemes vásárolni? Esetleg aki újított már fel 18V-os Makita akkut ő milyet használt és mik a tapasztalatok vele?
Van itt aprón pár hirdetés elsősorban azokkal szemezek, de igazából bárhonnan szóba jöhet beszerzés (kínai, hazai webshop).Előre is köszönöm és elnézést, ha van erre jobb topik, de nem találtam.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
mezis
félisten
válasz Szirtimorc #97870 üzenetére
[link] , továbbá az izzítás vezérlése is lehet PWM.
"A főzőlap reléjének hergelése annyit tesz, hogy megérintem a kezelőpanelt. Nem kapcsolom be, csak felébresztem a vezérlését. Ilyenkor van 1-2 másodpercig ez az 1A-es ugrás is és a morgás."
[ Szerkesztve ]
mezis
-
mezis
félisten
válasz razorbenke92 #97844 üzenetére
Üdv.!
"A problémás fázis árama ilyenkor megugrik kb. 1A-aL": Mennyi a Cos φ ?
"kétfázisú dugalj" Az milyen?
mezis
-
demars
addikt
válasz Dr. Szilikát #97867 üzenetére
Dugaljban mértem, egyforma értéket mutatott.
Csak kíváncsi vagyok.
Köszönöm a választ!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz demars #97866 üzenetére
Műterheléses mérés gondolom, persze nem nagy terheléssel, csak annyira, hogy a szomszédos vezetékekből kapacitív úton szivárgó feszültség miatt ne higgye valaki, hogy egy szakadt vezetékben is lehet feszültség. Vagy hasonló esetek, ez csak egy példa.
Aluláteresztő szűrő pedig leveszi a nagyobb frekvenciájú zavarjeleket, ami szintén meghamisíthatná a mérést.
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #97864 üzenetére
Fesz mérésről jut eszembe:
Ezen az új műszeren van több fesz mérési lehetőség. mV, V, egyértelmű.
Váltó fesz mérésre van még két állás a kapcsolón: LPF (Low Pass Filter AC voltage)
Illetve LoZ (Low impedance AC voltage)
Mi a külömbség? Az impedanciát értem, viszont mérésnél hálózati feszültség esetén (230V, 400V) melyik állásban mérjek?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
laed
tag
válasz tordaitibi #97864 üzenetére
tartok egy kis noname piaci gagyi kis multimétert
Nekem is van több, de nem biztos, hogy az eszembe jut elővenni.
-
tordaitibi
veterán
válasz aujjobba #97858 üzenetére
Ilyen célra, feszültségmérés, tartok egy kis noname piaci gagyi kis multimétert amit asszem egy ezresért vettem és teljesen pontos.
Igaz csak 3,5 digites de erre teljesen jó, még liion cellánál is elegendő a századvoltos kijelzés.
Így legalább a feszültségmérésnél nem kell átdugdosni.
And jól írja, egy fetet az ujjaddal megérintve is ki lehet nyitni, ha nincs áramkorlát akkor felszalad az amper.[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz razorbenke92 #97860 üzenetére
Jól gondolod, AVK is lehet hibás, hiába old le. Ugyan így egy kismegszakító is.
Ha ezek rendben vannak, a főzőlap reléjét nézd meg!
Ha az nem tud behúzni, ahogy írtad az is okozhat nagyobb áramfelvételt.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
őstag
válasz demars #97855 üzenetére
"1A az szinte semmi"
Egy főzőlap vezérlőjének készenlétében 200W? Nekem azért elég indokolatlannak tűnik.Igen, a be-beeső feszültség miatt kapcsol le az AVR a státuszled alapján.
A főzőlap reléjének hergelése annyit tesz, hogy megérintem a kezelőpanelt. Nem kapcsolom be, csak felébresztem a vezérlését. Ilyenkor van 1-2 másodpercig ez az 1A-es ugrás is és a morgás.
A morgás szerintem abból adódik, hogy valami az átkapcsolás határán dolgozik, a benne lévő tekercs már rángatja a manipulátort, de még épp nem húzza meg.
A hálózatot átnéztem (nem vagyok villanyász, de ipari gépek kapcsolószekrényeit terveztem/építettem egy pár évig mérnökként, szóval értek egy keveset ehhez a részhez) nincs vele gond. A főzőlapnak külön köre van, kétfázisú dugaljjal van csatlakoztatva, odáig megszakítás nélkül. A dugaljat beterheltem 2kW ohmikus fogyasztóval, probléma nélkül.
A tűzhely is megy egyébként, csak a kikapcsolt és készenléti állapot átmenetben okozza a jelenséget.Az AVR egy szobai dugaljon volt eredetileg, de máshol is próbáltam, mindenütt csinálja. A helyekben az első közös pont az ÁVK-ból érkező sorolósín.
Hétfőn veszek egy új fi relét, és ha azzal is csinálja, akkor biztos a tűzhely a ludas, ha azzal nem, akkor meg a mostani ÁVK öregedett meg.
(Mintha lenne valami ilyesmi a kismegszakítóknál, hogy elfárad a rugójuk, és elérzékenyülnek. Nem tudom az ÁVK-t érinti e ilyesmi.)aujjobba: Ebben legalább normális méretű bizti van, kōnnyen hozzáférhetően. Van a hestoreon ilyen foglalatból egy más dizájn, nemhogy azt kicserélnéd benne.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz aujjobba #97858 üzenetére
"Vissza aram meresbe, feltekertem 20mA-re [..]"
Ezt egész pontosan hogyan is tetted ezt? Mi volt a mérési elrendezés? A drain-körben volt valamilyen ellenállás? Csak mert egy (mos)fetet elég könnyű kinyitni, ha a DC-n nagy impedanciás gate-jét piszkálod akár mérőzsinórral, és olyankor elég nagy áram indulhat el, ha nincs korlátozva.
"Neadjisten ha nem kellene folyton atdugdosni a merovezeteket a fesz-es-minden-egyeb/max200mA/max20A dugaljakba, az nagy aldas lenne."
Amúgy meg nem véletlenül vannak dedikált árammérő aljzatok, különösen az ilyen 20 amperes méréshatárokhoz. Gondolj bele, ha csak a méréshatárváltó kapcsolótól függene az áramút, akkor azon át is kellene zavarni ezt a rengeteg áramot. Az a kapcsoló meg nem amperekre van kitalálva, és a hozzá vezető pcb-sávok sem. Sokkal egyszerűbb, ha van egy külön aljzat, amit egy sönttel, mérőellenállással összekötnek a közös / GND-aljzattal. Eddig csak olyan DMM-jeim voltak, amelyeknél ez a 10 vagy 20A-es méréshatár nem is volt biztosítva. A kisebb áramú persze igen, de 25 év alatt talán 1-2 alkalommal kellet csak üvegbiztit cserélni bennük, és akkor is én voltam a hiba okozója, nem a műszer. -
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #97857 üzenetére
Ma pl. lepesekben mértem a FET-nel mekkora Vgs-nel mekkora a drain aram.
Megneztem amikor 10mA az aram, atdugtam feszultseg meresbe, leolvastam a Vgs-t.
Vissza aram meresbe, feltekertem 20mA-re, majd ujra mertem a Vgs-t.
Vissza megint aram meresbe, nullat mutat, pedig semmihez nem nyultam, elozoleg 20mA volt az aram, megis valahogy elpukkant a 200mA-es biztositek.
Biztositek csere, ujra ramertem, 20mA.Szoval ezt nem igazan ertem, miert pukkan el a bizti ha a kozeleben se jarok a hatarerteknek, nehany-tiz mA-t megse kezdek az Amperes allasban meregetni.
-
tordaitibi
veterán
válasz aujjobba #97854 üzenetére
Sajnos user error ha kiverdesed a biztosítékokat.
Az első multimnál én is ezt játszottam, az is megtörtént hogy 200ohmba 230-at mértem... Ment is a kukába szegényke.
Aztán valahogy ráálltam a metodikájára.
Mindig 2x megnézem hol is áll a méréshatárváltó, ampert meg ha nem tudom holtbiztosra inkább dugdosok és 20amperbe kezdem aztán megyek lejjebb, ha kell megint dugdosok.
Állítólag az automata méréshatárváltósok sok terhet levesznek a válladról (nekem sose volt ilyenem) de V-A váltásnál azoknál is át kell dugni a mérőzsinórt. -
demars
addikt
válasz aujjobba #97854 üzenetére
Néhány napja vettem használtan egy UNI-T UT191T műszert (eddig teszi a dolgát), az elődje valamiért megadta magát (uni-t ut131).
Szerintem senki sem lát bele egy műszerbe, az újabb típusok nem birják 30 évigAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
Szia.
1A az szinte semmi.
Ezt a relés főzőlapot nem ismerem készenlétben ha néhány ampert is kapcsol az nem lehetne gond.
AVR lekapcsolás inkább feszültség esés miatt lehet.
Hogy hergeled a relét?? Főzőlapot ki be kapcsolgatod? Ez kicsit megrántja a rendszert, azt a kört.
A kapcsolószekrény az elosztót jelenti? Abban semmi sem "morogahat". Kismegszakító és AVK is "csendben" teszik a dolgukat.
Nézesd át a hálózatot! (Elosztóban a bekötéseket, fözőlapnak illene külön kört húzni, AVR nek én szintén külön vinnék egy kört, ha nincs így szelektálva egy visszalazult kötés is okozhat ilyet. )
Ha az elosztóban morog valami az gond! Szóval hívj egy szakit!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
aujjobba
addikt
A multimeterem ket biztositekkal dolgozik a max. 200mA es a max. 20A agon, de a tartoja olyan gyenge, hogy nehany csere utan letort, a masik lotyog nem tart rendesen.
Tudtok ajanlani valami jobb konstrukciot, ilyen max. 20eFt arsavban?
Vagy olcso is jo, azt hasznalnam aramerosseg meresre, a mostanit minden masra.
Neadjisten ha nem kellene folyton atdugdosni a merovezeteket a fesz-es-minden-egyeb/max200mA/max20A dugaljakba, az nagy aldas lenne. -
ViZion
félisten
válasz razorbenke92 #97852 üzenetére
Nálunk relé égett be, kikapcsolt állapotban is fűtött, ameddig a hőkorlátozó cucc engedte... Lehet itt is kezdődik. Nagyon necces reléket használnak, ezeket cseréltem jobb minőségűre és annyi. Meg kicsit körbe hőszigeteltem az elektronikát, de sokat nem ér, mert a tervezése sz@r. És igen, szándékosan, mert nem kell mérnöknek lenni, h szétbontod és sz@r. Elrendezésben, elgondolásban és kivitelezésben végképp.
-
őstag
válasz Postas99 #97848 üzenetére
A főzőlap teljesítménye (szerintem) irreleváns. A jelenség a főzőzónák bekapcsolása nélkül, készenléti állapotban is jelentkezik (kicsit kutyafuttában írtam, lehet, hogy ez nem volt tiszta)
Az, hogy őskövület e vagy nem, nem tudom. BEKO HII 64500 FHTZG
Nem az zavar, hogy kattog, teszi ezt 5 éve, mióta megvan. A gondom az, hogy most a kattogással egyidőben okoz valami gondot, és gondoltam hátha tudja valaki, hogy mit dolgoznak ilyenkor ezek a berendezések.Tamy: ~5 évig gondtalanul ment minden ebben a felállásban. Nagy százalékig biztos számomra, hogy a főzőlappal kapcsolatos meghibásodás lesz a gond, csak nem tudom mi lehet, mert ilyen jelenséget még nem tapasztaltam.
-
Tamy
senior tag
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
johniee
senior tag
válasz tordaitibi #97847 üzenetére
Nem merült le, arról működött a rádió. De akkor azt még megpróbálom, hogy kondival együtt adok az áramkörre USB - C delejt
"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
Postas99
senior tag
Először is mekkora teljesítményű az a főzőlap? W? vagy A?
Simán lehet hogy a villanyszekrényben lévő kismegszakitó "nem megfelelő minőségű"
Az AVK-ra nem tudom a választ, de bővel lehet hogy a főzőlap nagyobb telejsítményű mint amit névlegesen ráírtak, az anomáliát ez okozza.A relékkel ne foglalkozz. Valószímű hogy nem egy modern cuccot vettél hanem valami őskövületet amiben még relék vannak modern elektronika hiányában.
-
johniee
senior tag
válasz tordaitibi #97845 üzenetére
Csak a 18650 cella van/volt rákötve a modulra mondjuk azóta nem dugtam rá usb tápot
-
tordaitibi
veterán
válasz johniee #97842 üzenetére
Ez igen érdekes.
Nem a bejövő tápod kicsi? Miről van hajtva ez a modul?
Akksi van ilyenkor rajta amikor egy kondenzátortól már el se tud indulni?
Nem zárlatos az a kondi? Nincs több ötletem, ezt a kiegészítő kondenzátort simán fel kéne tudnia tölteni egy 2 amperes modulnak.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Az indukciós főzőlapunk beépítése óta csinálja azt, hogy valami reléket kattogtat. Bekapcsoláskor mindig, de bizonyos időközökben magától is. Jobban belegondolva valószínűleg valamit készenlétben tart (pl. maradékhő, vagy edény érzékelés?)
Tegnap este óta észrevettem, hogy a házban az egyik fázison felbúg az AVR és egy pillanatra le is kapcsol, de utána minden rendben 30-50 percig.
Szakaszolás után rájöttem, hogy amint a a tűzhelyen hergelem ezt a relét, megtörténik az anomália. Illetve azt is hallom, hogy a kapcsolószekrényben is morog valami ilyenkor (vagy az ávk vagy a kismegszakító).
Az "okos" villanyórát használva annyit látok, hogy a feszültségek 240 körül maradnak minden fázison. A problémás fázis árama ilyenkor megugrik kb. 1A-al, ami azért elég jelentős 200W+, viszont ennyinek nem kéne gondnak lenni a kismegszakítóknál. Az ÁVK tesztgombra lemegy.
Szerintetek mi lehet? Lenne valami segédtáp a főzőlapban ami döglődik? Az ÁVK próbálna trippelni, de ahhoz még kevés a szivárgás, hogy érdemben lemenjen, de ahhoz elég, hogy maga után beejtse a hálózati feszt? Tud ilyen lenni?
Más ötlet?Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
johniee
senior tag
válasz tordaitibi #97833 üzenetére
Rákötöttem a kimenetre párhuzamosan a kondit (és persze az elektronika többi részét),
de sajnos meg se mukkan a cucc
Próbáltam 1000 és 470 mikroFarádos kondit is.
-
Zen42
tag
Sziasztok, egy rejtéllyel állok szemben.
Van két régi asztali lámpánk melyekben kicseréltem a halogéneket LED-ekre.
(G4-es foglalat, OSRAM, 12V AC/DC, 1.8W, 230mA)
Mivel a régi trafók ömagukban is fogyasztottak kis kapcsolóüzemű tápokkal akartam helyettesíteni. Találtam egy 12V 1A-re képeset (szimpla kínai) összedugtam, tökéletesen működik vele a lámpa. Olyan mégegy nem volt csak egy 12V 1.5A-es, a másikra azt dugtam be. A LED "izzó" egy idő után visszaszabályozott a fényerőből valamilyen védelem miatt. Vettem egy másik 1A-est de az más gyártó volt. Ugyanezt a visszaszabályozást tapasztaltam. Hoztam egy 0.5 A kis nyivászta tápot, azzal is visszaszabályoz ez a LED.
(Kimértem, a feszültség szép 12V, és a másik "izzóval" is ugyanezt történik ha a tápot megcserélem.) Tudja valaki mi a fenétől történik ez? Mire kéne figyeljek? -
johniee
senior tag
válasz tordaitibi #97833 üzenetére
1000mikroF 10V van is itthon, bontott japán
Tehát a negatív GND-re kell kötnöm a negatív lábát a kondinak?
Negatívat a negatívra?
-
tordaitibi
veterán
válasz johniee #97832 üzenetére
Igen, vagy lehet egyből 1000 mikróval nyitnék és a kimenetre kell polaritáshelyesen kötni. A kondin nagyon feltűnően jelölik a mínusz lábát, ha mégis bizonytalan vagy fotózd be a kondit és akkor megmondom melyik lába a - .
A modul kimenetre kell ahova a fogyasztók mennek. -
johniee
senior tag
válasz tordaitibi #97828 üzenetére
"Vagy még egyszerűbb megoldás lehet, a tápmodul kimenetére forrasztani egy 470-1000mikrofarados kondit, ez talán elég lenne hogy áthidalja a bekapcsolási áramlökést."
A mondandód egyik részét értem, de melyik lábat hova kéne kötnöm?
Tehát 470mikroFarád és 10V-os kondi kéne ehhez az 5V rendszerhez?"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz troll81 #97830 üzenetére
Csak annyit fejez ki, hogy kötheted a gyújtásra is, vagy a töltésjelzőre. Utóbbi értelemszerűen járó motornál húzná be a relét. Így néz ki a klasszikus technika, D+ a keresett pont:
Itt már a generátorba van építve a töltésszabályzó / gerjesztésszabályzó elektronika:
[ Szerkesztve ]
-
troll81
addikt
válasz Dr. Szilikát #97827 üzenetére
EzEz a kép értelmesebben néz ki.ez érthetően néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz troll81 #97819 üzenetére
Ha az a furán megrajzolt valami egy kapcsoló, akkor a bizosíték a relét biztosítja.
Ha automatizálni szeretnéd és a gyújtásról vezérled a relét, akkor sajnos önindítózáskor is terhelni fogja a kis akkut.
Meg az a bibi ezzel, ha valamelyik akku csontra merült és ekkor kötöd őket párhuzamosan, durva töltőáram tud kialakulni.
Mi a cél egyébként, ha elmondod lehet lesz rá konkrét tanács. -
tordaitibi
veterán
válasz johniee #97826 üzenetére
A panelon az IC 12. lába és a test, mínusz jözé kéne beforrasztani egy kondenzárort.
Most olvasom hogy az egészet nem közvetlenül az akkuról haználod hanem van közöttük egy csoda modul.
Hát az nagyon gyenguszka lehet ha ez a csöpp kis ic annyira lerántja hogy leesik a kimenője.
Vagy még egyszerűbb megoldás lehet, a tápmodul kimenetére forrasztani egy 470-1000mikrofarados kondit, ez talán elég lenne hogy áthidalja a bekapcsolási áramlökést. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz troll81 #97824 üzenetére
Ráadásul a gyújtáskapcsoló nem is a tartalékakku irányába operál. Ez a kép több helyen szerepel a neten, de sehol nem magyarázzák meg, mit jelent az a szimbólum. A reléről írják, hogy közönséges relé, azaz nem figyel feszültséget például, mint vannak olyan speciális megoldások is, de az más.
Az autórádiók kék vezetéke klasszikusan a motoros antenna vezérlésére lett kitalálva, ami már kiment a divatból, később az erősítők remote ága lett. Hogy manapság mennyi terhelhetősége, azt pontosan nem tudom, egy relé talán még belefér, mivel az antennában is relével kapcsolt elvileg, de a dokumentációt nem ártana ellenőrizni. Az erősítő nem nagyon terhel rá, csak vezérlőjelként kezeli, ellenállásokon keresztül egy tranzisztort kapcsol általában.
[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
válasz tordaitibi #97823 üzenetére
Hol találom ezt? vagy pontosabban mi alapján tudnám megcsinálni?
E.Kaufmann kolléga,
ez lenne a másik opció, egy TP4056 és egy XL6009 Boost Converter 5V-ra állítva
De van itthon MT3608 modul is"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz johniee #97821 üzenetére
Én vettem pár USB-s/5V modult HEstore-ról, de hiába a 2-3A terhelhetőség, gyakran már az 1A is kihívás nekik. Én alapból nagyobbat vennék és aztán foglalkoznék a kopogással, amit nem csodálnék, ha a gyenge táp csak súlyossbítana. Amúgy valami 1-2 ohmos PTC sobakötve lehet segítene az indításon, viszont a basszusnak meg lehet, nem tenne jót.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
troll81
addikt
válasz Dr. Szilikát #97822 üzenetére
Igen szerintem az a gyújtás kapcsoló lenne.
Az autó rádiórol vinnék remot jelét annak elégnek kellene lennie a relé illetve a két erősítőnek oszanam meg.
Az autó rádió remot nem tudom mekkora áram erősség vagy feszültség -
tordaitibi
veterán
válasz johniee #97818 üzenetére
Ha ez a nokedli ennyire megrántja a tápot , hogy lekepcsol még a rajta lógó másik egység is, akkor ott valami komoly probléma van a huzalozással.
Pláne hogy 18560-es liionról megy ami vidáman tud 5-10A impulzusokat is.
A 12-es standby lábát kéne piszkálni,
Azt írj az adatlap belsőleg fel van húzva ellenállással, 100nF-1-2mikrofarad elkót kéne a 12 láb és a test közé tenni és így késleltetve ébred a végfok.
Így elvileg a táp ráadása után késleltetve éled fel a végfok. -
johniee
senior tag
válasz E.Kaufmann #97820 üzenetére
5V 2A-t tud neki adni az áramkör, működés közben már nincs bajuk
Egy ilyenről van szó: [link]
High-precision 5V 2A Charge-discharge Integrated Module Type-C Input Compatible With 4.2V lithium Battery
[ Szerkesztve ]
-
troll81
addikt
Sziasztok lenne egy pár kérdésem.
Egy ilyen kapcsolat létesítése a célom.
Csak járó motor mellett lenne össze kapcsolva a két aku? ez lenne a cél 12V 50Ah és egy 16ah aku közötti kapcsolat biztonságos legyen és használton kívül ne legyenek kontaktban.
Illetve a 0.1A biztosíték azt nem értem[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
sziasztok
Potméterrel szabályozható PAM8403 erősítőhöz szeretnék valami megoldást, hogy ne legyen a bekapcsolásnál halk pukkanás, illetve a közös tápról (18650 akku) ne kapcsoljon ki/induljon újra hirtelen a mini rádióm, ha az erősítő beröffen.Van valamilyen kondenzátor+ellenállásos megoldás erre a problémára, ami nem adja rá egyből az összes delejt? 300-400 mA-ről lenne szó
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz Dr. Szilikát #97816 üzenetére
A pontossag kedveert, a rajz azt mutatja, hogy egy Raspberry Pi 3 egyik tesztpontjahoz kotve, ami a rajta levo microSD kartya aktivitas LEDjet is hajtja, hogyan lehet ezt az alaplapi IDE 44 (laptop-szeru) portra kotni, hogy az alaplapi IDE LED-et (39. pin) villogtassa.
De akkor ez igy jo lesz szerintem.
A leiras szerint ~2.7V lesz a komparatornak a "valasztovonal".
[link][ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
-
.-..-.
junior tag
válasz Dr. Szilikát #97814 üzenetére
Köszönöm az infókat. (alkatrész+működés)
Nekem ez csak azért fura, mert az általam készítendő kapcsolásaon (ha jól értelmezem) az 5VDC feszültséget fogja kapcsolagatni ai IDE port Act/LED pinjére.
Lehet én tudom hibásan, de mintha az alacsonyabb feszültség lenne.[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz Dr. Szilikát #97812 üzenetére
Igen, közben én is ezt néztem: [link]
Akkor ez jó nekem, igaz?
Amúgy ezt hogyan kell elképzelni, az output milyen feszültség lesz?
A gnd/vcc váltogatva vagy az in +/- ? -
.-..-.
junior tag
Tudnátok ajánlani a rajzon lévő komparátor helyett itthon egyszerűbben beszerezhető helyettesítőt?
Próba pcb-n rakom össze, nem szükséges smd verziónak lennie.Esetleg ez? [link]
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #97808 üzenetére
Vagy 22 éve készültek ezek a fotók, kicst vacak minőség, de az akkori fényképezőm, sötétben, ennyire volt képes. Lakihegy "szivar torony" mellett - akkoriban ott dolgoztam. A kezemben sima 40W-os fénycső volt.
De akár Tesla tekercssel is megy a dolog: [link]
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Dr. Szilikát
őstag
A solti nagyadó brutális teljesítménye kellett hozzá, illetve Amerikában vannak hasonló és nagyobb adók is. Valamelyik régi könyvben volt egy ilyen fotó is, világító fénycsővel. Viszont tilos volt (és jelen is) ezzel szórakozni, mert nem kívánatos anomáliát is okozhatott a sugárzásban. Energiaelszívás és más káros hatások, de ezt már nem tudom jobban felidézni.
-
mezis
félisten
válasz Fecogame #97800 üzenetére
Én saját földelő szondához kötném a lemezeket. Annak hiányában (társasház,...,) egy hagyományos, 40 - 100W-os izzón keresztül a védőföldeléshez.
Szép nagy antennád van. Mekkora az elektroszmog arrafelé?
Állítólag a középhullámú rádióadók antennáinak a közelében egy zseblámpa izzó világított egy darab dróttal és tilos volt antennát kihúzni (több méteres vezeték).mezis
-
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #97802 üzenetére
Ugy maradnak. A problema az, hogy az alu elektrodpotencialja magasabb, igy az oxidacio az alut fogja megenni, mikozben megvedi az oxidaciotol a vasat. A bojlerbe is ezert tesznek magnezium anodot.
-
rednifegnar
senior tag
az aluszalag meg a vaslemez nem tudom meddig maradnak jo kontaktban, mindketto oxidalodik, lehet meg van mozgasuk is, elreped elszakad a szalag. biztos hogy tobb szalagot tennek ra hogy idovel ha szakad akkor is maradjon kontakt, esetleg valami halo?
pl acelhalo? talan meg ra is lehetne pottyinteni par helyen ponthegesztovel, pesze akkor kell ra valami festes is hogy ne rohadjon el.A camera does not make art, the artist makes art.
-
tordaitibi
veterán
Bocs nem akartalak megbántani vagy kétségbe vonni a padlózattal kapcsolatos tudásodat. És meg is válaszoltad, pont a székláb volt előttem mint kritikus terhelés.
Magánvéleményem, illetve ha énnekem kéne dönteni, nem kötném be mivel amúgy is burkolva van szigetelővel, nem érinthető.
Viszont.
Másik oldalról meg nem 50'-es éveket írunk hogy van egy rezsó meg egy 60-as izó, a megszaporodott kapcsolóüzemű tápok mendenre rászórnak ami fém a környezetükben.
És egy ekkora felület a fene tudja mi zavart fog összeszedni, esetleg felerősíteni a környezetében lévő több 100kHz-en működő tápegységekből ha nincs földpotenciálon.
Tényleg tanácstalan vagyok a te eseteddel. Nem a szabványt nézem hanem itt a józan paraszti logikám se tudna korrekten dönteni.
Talán valami villanyszerelő fórumon meg kéne kérdezned, ők mégiscsak napi szinten vannak ilyenekbe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Politika
- Hardcore café
- Path of Exile 2