Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz cool13 #94494 üzenetére
Parkside: Akkumulátoros lámpa viszonya a Parkside akkumulátorokkal igencsak bensőséges! Írva vagyon a dobozán, hogy "B" típusú akku a hozzá ajánlott. Az "A" típusúval hol világított, hol nem. A csatlakozó 3 vezetékes. A 3. vezeték feladata a nem hozzá való akku "fikázása". Hiába Parkside, ha csak "A" típusú, annak nem engedi bekapcsolni a LED áramát szabályozó IC-t.
Ha a töltő is ilyen finnyás, akkor még lehet vele további gondod....
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz cool13 #94494 üzenetére
Mi a valószínűsége hogy ha cserélem, jó lehet?
Semmi valószínűsége.
Source-ellenállások a MOSFET zárlata miatt szoktak így kiégni, ráadásul ilyenkor a megemelkedő Source-feszültég miatt az oda csatlakozó alkatrészek, IC is kárt szenvednek általában.
Másik eset, amikor csak egy kerámia kondenzátor zárlata húzza fel a feszültséget, amit köthettek volna GND-re és akkor nem ég ki az ellenállás, elmaradtak volna a járulékos károk.
-
demars
addikt
Értem.
Azt gondoltam le tudjátok szűkíteni egy kicsit.
Kijelző, hangerő szabályzó működik. Bemenetet is lehet váltani, EQ is vált. Ezért bízok abban, hogy a kimenetnél lesz gond (mind a két hangfal elnémult).
KöszönömAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
cool13
őstag
Sziasztok! Egy parkside töltő került ma a kezembe. A képen látszik, hogy az ellenállások adták fel. A burkolaton is ott volt látható a nyoma. Mi a valószínűsége hogy ha cserélem, jó lehet? Nem használom, nincs is hozzávaló akkumlátorom, csak a kíváncsiság hajt. Köszönöm
-
demars
addikt
Sziasztok.
Van egy régi Philips FW750C hifim. 17-18 évvel ezelőtt vettem használtan. CD és kazetta része már akkor sem volt jo, rádió és aux működött, PC re kötve nagyon jól szólt.
Egyik napról másikra elnémult. Se rádió, se aux -on nem jön ki hang (semmi sercegés).
Megpróbálnám megmenteni, ehhez kérnék segítséget. Mi okozhat ilyen hibát? Hol kezdjem a keresést?
STK IC dolgozik benne ha jól tudom, most töltöttem le a service manualt. (Kapcsolási rajzok , szétszerelés, minden benne van).
Köszönöm!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
leweegee
aktív tag
válasz Ton-ton #94487 üzenetére
Bármilyen töltővel megy egy samsungnál is a SFC (szupergyors töltés) ami PD 3.0 szabvány mellett még a PPS-t is tudja. Összefoglalva minden PPS töltő PD 3.0 is egyben, de nem minden PD 3.0 töltő PPS töltő, ezért nem tudja tölteni a samsungot, hiába tud 60W-ot is akár.
Ne nőj fel! Csapda!
-
setup
tag
hali dc dc step up konverterrel hajtok egy előerősítőt egy basszusgitárban. A Lithium-polymer cella 3,7V és 18V a konverter kimenete, az a tápfesz az opampoknak. Elvileg minden szép és jó, de
Lehet, hogy csak behaluzom, de mintha mégis a hirtelen nagy mélyeket mintha icipicit vágná, ezért
betettem 1200 mikrónyi 25V-os elkot (két 20 éves 680-as párhuzamosan, amiket 630-nak mérek), hogy töltse fel őket a konverter 18V-ra, de mire feltölti le is lövi magát. Tehát ahogy bekapcsolom szól 3 másodpercet aztán elhallgat. Mondjuk ebből tudom, hogy kb. eddig tart, amíg kisülnek a kondik, szóval ennyi kapacitás elég is lenne.
Túl nagy az áramot vesznek fel a kondik és emiatt lövi le magát a konverteren az IC vagy más a baj?
Hogy kell ilyenkor azt egyszerűen megoldani, ha azt szeretném, hogy legyen egy kis extra kapacitásom 18V-on? -
-
-
-
Ton-ton
tag
USB-C...
Alapvetően ha sima kábellel csatlakozol, akkor alapból 5V 500mA -re áll be. Illetve kábel csatlakoztatásakor minden esetben.
Ha jól emlékszem ellenállással csupán azt lehet szabályozni, hogy mekkora áramerősséget tud teljesíteni a madzag. A tápegység és az eszköz közt aktív kommunikáció zajlik, illetve ennek hiányában marad az 5V 500mA.
Ha jól értelmeztem korábban az olvasottakat, akkor elég magas feszültségig felmehet (ha mindkét eszköz támogatja), és emlékeim szerint 3A a max.
Annyira viszont biztosan emlékszem, hogy amennyiben magasabb feszültséget tud a töltő, akkor az ez alatti szabványos feszültségek mindegyikét is kötelező támogatnia. Tehát egy 20V-os töltőfejnek mindenképp tudnia kell a 9-12-15V-ot is (lehet hogy van még ezen kívül is néhány feszültség...Igen, manapság is szemétkedik néhány telefongyártó, hogy csak a saját töltőfejével hajlandó a gyorstöltésre...
Ilyen a Samsung.Nos nem csak a kínai csodákkal lehet gond.
Alapvetően a USB-C szabvány tudtommal nem szabályozza azt az esetet, amikor egy töltő/energiafelvevő eszköz (egy csatlakozós power bank, vagylaptop), csatlakozik egy tápegységhez. Tehát ilyen esetben is lehetnek gondok...http://qtp.hu
-
lanszelot
addikt
-
-
Tamy
senior tag
válasz Dr. Szilikát #94479 üzenetére
Igen, ismerem/használom ezeket is. Most nem próbáltam, de korábban már játszottam ilyen megoldással is. Már nem emlékszem mi volt a baj, de valamiért ezzel sem ment, valószínűleg a telefon megpróbált több áramot felvenni, de az áramkorlát miatt nem tudott, leesett a feszültség, emiatt leállt a töltés. Gyakorlatilag most is labortápról kínáltam meg 5 V-ról a teszt során.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Dr. Szilikát
őstag
Alábbival is tudtam töltőáramot korlátozni, csak nem árt odafigyelni, mivel itt az USB és a csavaros kimenet párhuzamos, azaz szabályzott. Ha a feszültséget véletlenül 5 V fölé állítja valaki, abból kár lehet. Bemenetet 12 V dugasztáppal szoktam hajtani, ilyen esetben.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Esetleg a hibás működésű PD (vagy zárlatos, PD képes elektronika) okoz gondot, mert az a kommunikáció, amin letárgyalja a PD tulajdonságait, 5V felett megsül a táp IC-ben
Hallott már valaki ilyet, hogy ez meg tud történni? Szerintem amikor a szabványt kitalálták, gondoskodtak róla, hogy ez ne történhessen meg semmilyen körülmények közt. Persze, tudom, hogy mérnök tervez, isten végez, és isten nagyon kreatív tud lenni ilyenkor
-
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a választ mindenkinek.
Én is úgy gondolkodtam, amikor olvastam a kábelről, hogy benne van.
De hogy lehet kimérni?
Mert csak usb -c oldalon van.
Usb-a oldalon rövidre kellene zárni, hogy mérni tudjam.
No de ott mit? A vcc-t a gnd-vel, azaz a két szélsőt?
Usb-c oldalon pedig A4 és A5 re mérek?Van egy ilyenem: [link]
Itt mutatja valami? -
Tamy
senior tag
Amikkel próbáltam, azoknál ez működik, kivéve persze a Nokia, aminél a legjobban kellene Azt is csak az 500 mA-ra nem tudtam rávenni, úgy tudtam kicselezni egyelőre, hogy nem usb-n töltöm, hanem a régi Nokiás töltőcsatlakozón át, de oda is be kellett sorosan kötnöm egy (talán) 4 Ohm-os ellenállást, hogy korlátozzam az áramot, de ott legalább elfogadja. Ez sem a legkorrektebb, de jobbat jelenleg nem tudok. Minden másnál amit próbáltam így működött. Mondom, még az ebből a szempontból új Androidos, mindenféle gyorstöltést támogató Xiaomi-t is rá lehetett venni az 500 mA-ra.
Igen, az USB-A aljzat adatlábai az általam vizsgált régi gyári töltőkön se volt bekötve sehová, és így is ment az 500 mA-es töltés.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
"ha rövidre zárod, akkor áll be 1 A feletti áramra (DCP)."
Hallod, de jó lenne
Ez amúgy szabvány? Mert nekem eddig úgy tűnt, hogy kb. minden eszköz mást csinál minden bekötésre.
Van töltőm, amiben az USB A aljzat adatlábai gyárilag egy fémlemezből vannak a csati hátulján (tehát nincs kivezetése, amit be lehetne forrasztani), a táp meg 500mA...[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Tamy
senior tag
Az adatszálak megléte annyiban kell, hogy nélkülük 500 mA a töltőáram. Hivatalosan ehhez ellenállásokon keresztül kellene a testre kötni, de szétszedtem több régi gyári töltőt, amik még csak 500 mA-t tudtak, ezekben mind szabadon volt a két adatláb, a nyákon sehová se volt bekötve. Teszteltem sok telefonon, többek közt a mostani Xiaomi MI9-en is. Ahogy Te is írod, ha fel van szakadva, akkor 500 mA (SDP), ha rövidre zárod, akkor áll be 1 A feletti áramra (DCP). A mai mindenféle ennél gyorsabb töltési módokhoz pedig már kommunikációra van szükség a töltő és az eszköz között.
-
"ha össze van kötve, az meg már a gyorstöltés"
Én azt vettem észre, hogy nem, legalábbis egy cuccom se volt hajlandó így gyorstölteni.
A gyorstöltéshez az kellett eddig mindig, hogy a megfelelőt tudó töltő (1A és felette) tudjon kommunikálni az eszközzel, tehát ne legyen felszakadva a két adatszál pl. a családból rendszeresen hozzám jövő kínai tabletekben (Monitorozva a töltőáramot látszott, hogy amint megjött a D- D3 , felvettek 500mA-nál többet is.@lanszelot : "Tegyek be egy 56k ellenállást? Akkor hogy 56k a kábel ellenállása, ha nekem kell bele raknom?"
Nem a kábel ellenállása 56k, hanem a kábelben (a csatlakozó 2 lába között) kell lennie egy 56k-nak.@Dr. Szilikát : Hol találtad ezt? Mármint a C csatis képet? Sehol nem láttam még ennyit se
A Lenovo telefon is lehetett anomália, mert azt elég sok gyártó szabadon értelmezte microUSB esetén, hogy mire mit lép az eszköz.[ Szerkesztve ]
-
Gyakornok
csendes tag
válasz razorbenke92 #94449 üzenetére
Wao! Nagyon szépen köszönöm! Akkor nem dobok ki feleslegesen több ezer forintot az 1300 mAh-s cellákra. marad az 500 mAh-ás. azzal is fut kb 10-11 percet :-) Tényleg hálás vagyok a sok segítségért!
-
Dr. Szilikát
őstag
Itt az előzmény az USB-C eszköz korlátozásáról szól, hogy ne akarjon 3 A áramot felvenni, hanem csak 500 mA-t, ha igaz.
Micro USB telefonok kapcsán, volt egy régi Lenovo, ami alapból 1 A töltésű, adatvonal rövidzár esetén. Megszakítva 500 mA-re korlátozta magát.
Redmi 9A megszakítva 1 A, míg zárva nagyobb árammal tölt (jobban melegszik), ezt pontosan nem tudom, de 2 A-os dugasztáp jár hozzá.
Van egy ilyen mérőm, ami átvezeti a két adatvonalat, de azt én megszakítottam, így a telefon kisebb áramra kapcsol. Éjszaka úgyis feltölt, csak nem melegszik annyira, ezért nem erőltetem.
-
lanszelot
addikt
válasz Dr. Szilikát #94462 üzenetére
a Switch nem 5V/2.6A -t igényel. Azt ott rosszul írták.
5V 1.5A-t normál töltésnel,
15V 2.6A -t gyors töltésnél / max 45WDe még mindig nem a Switch -ről beszélek
Nem csak a Switch -hez ajánlják az 56k kábelt. pl itt: [link]
A mérés ábrát nem értem.
Tegyek be egy 56k ellenállást? Akkor hogy 56k a kábel ellenállása, ha nekem kell bele raknom?Nagyon kezdő vagyok elektronikában. Pár Arduino projectet csináltam, de magamtól csak egy leddet tudok egy ellenállással elemre kötni
Tehát nekem azok a leírások nagyon bonyolultak. -
Tamy
senior tag
Igen, pont azt írom, hogy ha nincs összekötve a két adatláb, akkor a Nokia egyáltalán nem hajlandó tölteni. Viszont ha össze van kötve, az meg már a gyorstöltés (ahogy a linkelt leírásban is szerepel), nem az 500 mA.
-
válasz lanszelot #94461 üzenetére
Nem "hosszú távon"
Amiket láttam, azoknál az volt a baj, hogy a gagyi töltő zárlatos lett, és kinyírta. A Switch tápvezérlője meg nem túl túlfesz- és túláramvédett Esetleg a hibás működésű PD (vagy zárlatos, PD képes elektronika) okoz gondot, mert az a kommunikáció, amin letárgyalja a PD tulajdonságait, 5V felett megsül a táp IC-ben"Ugyanakkor van egy régi Nokia E6 telefonom,"
Pont a Nokiák hisztiztek be a Symbian időszakban, ha nem volt összekötve a két adatláb, akkor nem volt hajlandó tölteni, hiába volt elég a táp
Viszont olyan dologgal még nem nagyon találkoztam, ami ezzel a bekötéssel ne töltött volna (max. lassan).@Dr. Szilikát : És egy csomó eszköznél meg a D- D+ összekötve az 500mA
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Érdekes ez a D- D+ összekötés, többször olvastam már ezt, viszont itt van egy elég részletes, és saját tapasztalatom szerint hiteles leírás a különböző töltési megoldásokról (máshol is fellelhető lényegében ugyanez a megvalósítás). Ez alapján az összezárt adatlábak már a dedikált töltőportot jelentik (DCP) ami egyfajta gyorstöltés (még ha mára már lényegesen gyorsabbak is vannak), míg a standard 500 mA-es töltés (SDP), amit mindennek támogatnia illene az ellenállásokkal testre zárt adatlábak lennének. Ugyanakkor van egy régi Nokia E6 telefonom, amit pont erre az 500 mA-es töltőáramra kellene korlátoznom, múlt hétvégén órákat játszottam ezzel, de sehogy se sikerült rávennem, se üresen hagyva az adatlábakat, se rövidre zárva, se ellenállásokkal testre kötve. Próbáltam feszültségosztóval is, de vagy nem tölt, vagy nagyobb árammal töltődik. Más telefonoknál viszont működött az üresen hagyott adatlábakkal az SDP töltés (ideértve a jóval újabb Androidos Xiaomit is), illetve rövidre zárva beálltak 1-1,5 A környékére. Utóbbi a Nokiánál is működik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #94461 üzenetére
Eszerint kellene kimérni:
https://wandkey.com/usb-c-pinout-guide-and-features/
Ez a Nintendo 5 V / 2,6 A dugasztápot igényel. Amennyiben a tápforrásunk nem bír ennyit, a kábelben lennie kell az 56 k ellenállásnak, ami a Nintendót az áramfelvétel korlátozására utasítja, 500 mA-ig legfeljebb, ha igaz.
Ezt lehetne mérni úgyis, hogy beiktatok egy USB-tesztert a dugasztápnál, amivel mérem az áramot. Ha egyik kábelt alkalmazom, nagyobb áramot akar felvenni, ha másikat, akkor korlátozza önmagát a Nintendo.
-
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a választ.
Engem nem a Switch érdekel.
Switch működik a leggagyibb kábellel is, nincs benne tiltás.
Csak gondolom hosszú távon nem tesz neki jót.Engem az érdekel hogy honnan tudom meg, hogy a kábeleim közül melyik 56k kábel, és melyik nem?
Van egy szatyor kábelem, szeretném tudni melyik 56k kábel és külön rakni. -
válasz lanszelot #94459 üzenetére
"This applies to USB-A to USB-C adapter cables. 56k resistor signals to the device that this is a legacy USB connection,"
Ezt mondtam én is.
BTW a D- D+ összekötése jelenti általában az 500mA-t, de jelen esetben nem tudni, hogy a Switch mit szeretne.Ez itt egész érthető :
https://www.chargerlab.com/the-reasons-behind-the-nintendo-switch-bricking-situation/
Meg ez :
https://gbatemp.net/threads/replace-switch-ac-adapter-cable.581128/
Annyit veszek ki, hogy PD képes táp és kábel kell.Mutogatni való hater díszpinty
-
draco31
veterán
válasz lanszelot #94456 üzenetére
Nekem 3 éves elmúlt a gépem, mindig az aktuális telótöltővel töltöm, eddig egyszer találkozott a gyári töltőjével.
De kérdezz be a topicjába.@HCL
Szabvány C csatija van.[ Szerkesztve ]
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
válasz lanszelot #94456 üzenetére
Nem, valamelyik adatszálhoz vagy közéjük kell egy 56k, mert atz azonosítja a kábelt... csomó gyártó szemétkedett így 2010 körül, hogy csak a saját kábelükkel töltsön rendesen a cuccuk, míg bármi mással csak mondjuk 500mA-el.
Egy gyors kereséssel nem igazán találtam értelmezhető rajzot, hogy mit is kéne hova kötni.
@draco31 : De hozzá való kábellel?
Ja, nem a C a lényeg. Valami kell a kábelbe, aszongya a gúgli.
[ Szerkesztve ]
-
lanszelot
addikt
Hello,
Nintendo Switch töltő kérdés: [link]
"When using a third-party USB cable, ensure it has a 56 kilo-ohm resistor."
Azaz a töltő kábelnek legyen 56k ellenállása.Ez mi? Vagy hogy? Ezt nem értem.
Valaki segítene, hogy megértsem?
Honnan tudom hogy a kábel 56k vagy sem?
Kábelban ellenállás?
Vagy maga a kábel ellenállása legyen 56k?
Vagy mi? -
válasz tordaitibi #94453 üzenetére
Igen... ugyanez fúróval, és az abba befogott drótkoronggal, felni ellen
-
tordaitibi
veterán
Piacos "sárga" 20 méteres hosszabbító klón, keresztmetszet 2*0,75 alatt, valami vasnak tűnő vezető és a 3. a védővezető-földelés nuku. Igaz mit gondoltam 2500 forintért?
De így meg életveszély.
Akkor vagdostam szét és jöttem rá hogy übergagyi amikor bedugtam a fűnyírót, nekitoltam a gaznak és leállt a fűnyíró.
Mondom szakadj meg, most halt be benne az indítókondi. Kiszed cserél, ugyanaz. És akkor tűnt fel hogy tűzforró a hosszabbító. Simán el lehetne adni fűtőkábelnek -
-
Volt valami noname hosszabbodóm. Egy idő után kb. megától megszakadt. Levágtam a végét, hajszálvékony, feketére oxidálódott réz.
...vettem szerelhető dugót, lengőaljzatot,meg brutál vastag kábelt, összeraktam. Drága volt, de ez rézből van...[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Gyakornok #94442 üzenetére
Ha még nem írok túl későn:
Óvatosan azzal az 1300mAh-s 14500 cellával.
Ebből a méretből a reálisan elérhető max kapacitás 1000mAh alatt megáll. Sajnos nem annyira népszerű mint a 18650, így ebben a méretben még tudnak hódítani a kamu értékek.
Térfogat arányosan ha nézed, a 18650 és a 14500 között egy ~3-as szorzó van. A legjobb elérhető valós kapacitású 18650 cella a Panasonic 3600mAh-s cellája, de az jelenleg ilyen state-of-art, az alatta lévő valósan 3000 fölötti cellák is már jónak számítanak.
Ehhez képest tehát a reális kapacitás 14500 esetén nem haladhatja meg az 1200mAh-t. Ebben a bizniszben pedig kicsit hazudni nem szoktak sajnos. Amikor ráírják a 18650-re hogy 5000mAh, akkor kb. 500-at tud.
Gondoltam szólok, persze nem lehetetlen, hogy nem lesz rossz cella amit veszel, de 1300mAh biztos nem lesz.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
attiati
veterán
hosszabbítóból melyik márkák vállalhatóak be az alsó árkategóriában?
emos, panasonic?
somogyi gondolom nem[ Szerkesztve ]
-
leweegee
aktív tag
-
Gyakornok
csendes tag
válasz tordaitibi #94443 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
válasz Gyakornok #94442 üzenetére
A 3,7V egy cellás akkuhoz nem kéne a 7,4V-os töltő, mert túltölti, ha nem elég okos...
Ha egy cella, akkor 3,7 (4,2) volt a feszültsége. Ha nagyobb kapacitású, akkor is ugyanolyan egy cellához való töltő kell hozzá. A saját töltője fel fogja tölteni, csak kb. 3x olyan hosszú idő alatt.Mutogatni való hater díszpinty
-
Gyakornok
csendes tag
Sziasztok!
Kaptam egy kezdő RC autót. Van hozzá egy SM csatlakozós 14500-as (AA) 3,7 V 500 mAh-ás Li-ion -os aksim. Adtak hozzá egy 3,7 V 500 mA -os töltőt.
Kinéztem ugyanilyen aksit csak 1300 mAh-s. Sajnos ugyanilyen töltőt nem találtam hozzá csak 7,4 V-os 1000 mA-est.
Én nagyon buta vagyok az elektronikához s ezekből max annyit tudok leszűrni, hogy az 1300 mAh-s akku tovább bírja.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy ha megveszem az akkut akkor a régi vagy az új töltővel fel tudom e tölteni? vagy tönkreteszem az akkut? illetve ha a régit rakom fel az új töltőre akkor mi történik?
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségetek! -
tordaitibi
veterán
Rosszul kereshetek mert nem találok,
6S liion bms kellene nekem. Nagyon kicsike áramra, a max. töltés 1,5, a max. kisütő 2,2A lenne.
Segítenétek?
Nem Ali meg Eby, itthonról. -
demars
addikt
válasz ViZion #94437 üzenetére
Leírtad a választ!
Semmi értelme! Hol az egyik, hol a másik old le.
Ha költesz kettő vagy több FI relére célszerű úgy beépíteni, hogy a hibaáramok szelektálhatóak legyenek.
A hibaáramok összege oldja le az AVK t, ezért nincs értelme sorba kötni.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
tordaitibi
veterán
válasz razorbenke92 #94434 üzenetére
Ez a tulajdonsága 1 napos munkát adott nekem a melóhelyen.
Mire rájöttem hogy volt egy kiépített de nem használt udvari világítás vezeték ami a föld fölött 40 centire ki volt hozva egy védőcsövön és a kábel karikába volt tekerve hogy majd egyszer ki lesz építve a a világítótest. Fázis nem volt benne érthetően, ki volt kötve még a lekapcsolt kismegszakítójából is az elmenő.
Na ezt a kábelt úgy rágta meg a kutya hogy összerágta a nullát a földdel.
1 napig kerestük -
ViZion
félisten
válasz demars #94436 üzenetére
Miért ne lehetne fi relé után fi relé? Ez hol van leírva? Nem szerencsés, mert mindkettő oldhat, de ez legyen a legnagyobb baj.
Kérdés is volt egy vizsgán, h sorba kötött fi relénél melyik old le előbb...[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
demars
addikt
válasz ViZion #94422 üzenetére
FI relé után FI relét nem kötünk!
Ha van vezérelt óra, arra kell kötni:
1Fázisú FI relé + 2P kismegszakító
vagy
RCBO (ez hiba áramra és túláramra is leold)Külön áramkör kell neki (teljesítményt figyelembe véve 1,5 vagy 2,5 réz vezeték, későbbi bövités miatt javasolt a 2,5 mm2)
Röviden ennyi.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
ViZion
félisten
-
őstag
válasz tordaitibi #94433 üzenetére
Vagy szerelés közben ha a leválasztatlan nullát lekoppintod a védőföldeléshez, akkor a házat védő Fi relé is le kéne hogy oldjon.
-
tordaitibi
veterán
40 éve szerelek villanyt, pár családi ház kikerült a kezeim közül (nem most, évtizedekkel ezelőtt mert ma már mindenről pecsétes papír kell).
Mindig 2 pólusú kapcsolót raktam a villanyóradobozba a bojlerhez.
Nem tudok konkrét erre vonatkozó msz vagy bármi szabványt én se. De az biztos hogy mindkét vezetőt meg kéne szakítani. Paraszti logikámmal talán azért mert szerelésnél a vizes berendezés egy vacakabb nullán visszajövő 5-10V hatására is rázhat. -
p2pp
őstag
válasz razorbenke92 #94416 üzenetére
Köszi az infót!
Megrendeltem.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
ViZion
félisten
villanyszerelős topikban linkelik a szabványt is, ha kéred. A linkelt szöveg a jó, 1P+N kellene, van fi relés amit írtam, 10k alatt.
Igen, átlag villanyászok ezzel sem foglalkoznak, nálunk a démász hivatalos beszerelők a számlás melónál mindenre C16 kismegszakítót raktak... villanyszerelő sok van, olyan, aki érti is, h mit csinál... na az kevés van.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Ribi
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #94424 üzenetére
Pl első gugli keresés, de szinte az összes ilyen szövegben ilyet írnak:
"Karbantartásakor, javításakor vagy cseréjekor a fix bekötéssel csatlakoztatott készüléket le kell tudni választani a hálózatról, tehát mind a kettő üzemi vezetőt meg kell szakítani. Ez 2P vagy 1P+N kismegszakítóval vagy a túláramvédelmi készülék mellé kötött leválasztó kapcsolóval biztosítható"
Ezért keresnék valami hivatalos leírást, de nem találok.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
van kifejezetten a bojlerekhez fi relé, B10 és megszakítja a fázist és a 0-át is. Ez maga a kapcsoló is. A ház bejövő fi relé után lehet kötni, ez egy plusz védelem.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Ribi
nagyúr
Be kellene üzemelni egy bojlert, elvileg 10A a max fogyi. Kérdés, hogy mi minden kell az órától a bojlerig? Normál hálózatba kell, gondolom kell fi relé, biztositek. Kérdés, hogy olvastam valahol, hogy kell valami kapcsoló. Illetve olyat is, hogy a fázist és a 0-t is szakítania kell. Ez valós, vagy hülyeség? Kell kapcsoló, vagy a biztosíték elég?
Van a neten valami hivatalos szabalyzas leírás erre?[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Igen.
5ev.Erdemes, foleg, hogy szoftverbol konnyu visszallitani az elozo allapotot.
Szabad, ha megeri vagy fizetik.
Persze, hogy szabad, a refaktoralas a hibakon nem valtoztat.Nem, csak eltavolitani eri meg. Kenni semmit sem erdemes ra, akarhany eves. Ugyanigy a port is erdemes idokozonkent eltavolitani, de ne kenj szet port rajta.
[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
Hello!
Van egy kis 4" es kínai láncfűrészem, 1 évig ment is hibátlanul, de elfáradt mind a két akkuja.
Gondoltam akkor újracellázom. Hiba mentesen ment is a dolog, persze sokkal erősebb lett, mint gyári állapotban. Ezt azzal hálálta meg, hogy elfüstölt a motor kb 1 óra ilyen használat után. Persze nem egyhuzamban az 1 óra.
Összefügghet ez a jobb akkuval, vagy pont így jött ki neki? A BMS maradt az eredeti.
Olyasmire gondolok, hogy a gyári gyengébb cellák ha meg volt terhelve a motor, nem tudtak annyi energiát adni, és akkor inkább letiltott a BMS. Az új cellákkal viszont nem nagyon lehetett így beterhelni, így meg a motor halt meg inkább. De ez csak az én elméletem, aztán meg lehet hülyeség.
Szóval mennyi az esélye, hogy így egy ilyen motor csere után sokáig fog menni, vagy inkább keressek combosabb motort?
Ha utóbbi, akkor hogy keressem? Nyilván a 21 voltot értem. A 28000 lenne a fordulatszám? Itt a képen a 210828 a gyártási dátuma elvileg.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
őstag
Ha telefont szeretnél tölteni, akkor nem ilyenek kellenek neked. Ezek PD triggerek, a telefontöltőt fogadják, és alakítják stabil feszültségszintekké.
Lehet olyat is kapni, amit te keresel, [link] ez 6-32V feszültségből csinálnak QC4 kompatibilis USB töltő kimenetet, amihez a telefont megfelelő kábellel kötve elérhetsz töltést.
-
nagyúr
2 db Usb C-vel
Kérdés, hogy az USB C csatlakozó mely lábaira van kötve a + - vezeték, és milyen telefont szeretnél tölteni vele. A legtöbb telefon az USB C csatlakozó 2.0 lábait használja töltésre, és valamelyik csak akkor tölt, ha az adat lábak is be vannak kötve. A Samsung töltőben például az adat lábak rövidre vannak zárva, ha jól tudom.
-
p2pp
őstag
Sziasztok!
Csináltam egy akksi adaptert, amiről mobilt szerettem volna tölteni.
Jól van bekötve.
Jó a polaritás is megmértük este melóban.
De akkor sem tölti.
Nekem ez egy 20V-os barkács akksi. amire nyomtattak adaptert.
Tettem rá akksi védő (ami beállítva 18V alatt bont) és dc-dc down adaptert 2 db Usb C-vel. 2 szál drót jön ki belőle fekete - piros + polaritással.
Be van állítva a feszültség és az áram is. Labor táppal mérve mindegy mekkora a bejövő fesz. Fixen tartja a beállított értéket 5,25V beállított értéken.
De akor sem tölti.
5,25V DC a fesz.
300W bírna az elektronika.
Se Samsungot se Iphone nem hajlandó tölteni.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
leweegee
aktív tag
Akár az is lehet, a fogpiszkáló majd megmondja. Ha láttál már lekólázott/borozott/sörözött/hányt lapost belül, amit tovább használtak, tele van ilyenekkel. Ha nem hal meg azonnal, megy pár hónapig aztán gatya, de ha átmosod ipával szinte mindig menthető.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Panthera #94403 üzenetére
Lehet éppen, de ilyen enyhébb esetben elegendő általában gyantás ónnal átfuttatni. Vagy lehet mérlegelni átfolyó áramot is, szükség esetén megerősíteni. Ha nem terhelt, akkor mindegy lényegében.
Az elektrolízis nyomait műszerolajos, illetve olajos kontakt spray is jól letisztítja, a további kémiai folyamatokat leállítva. Mechanikai tisztításra üvegszálas toll / ecset és hasonlók is szóba jöhetnek, ha van kéznél.
-
-
leweegee
aktív tag
Annyiban megvédeném az álláspontomat, hogy ezek a trutyik szárzak, le lehet őket kapargatni szépen szinte nyom nélkül, ha nem teszed meg előbb utóbb "megeszi" a vezetősávokat amik alatta vannak. Persze lehet, hogy elmegy így is 100 évig... esetfüggő. Lejön könnyen egy kis fogpiszkálós noszogatásra, ha makacsabb meg izopropil+fogkefe.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
nagyúr
válasz Reggie0 #94404 üzenetére
Gondolom a bojler flexicsovet is csak akkor cserelned, ha mar elontotte a lakast a viz
Van a flexicsőnek hivatalos élettartama, ami után ajánlott cserélni? Akkor cserélem, ahogy cserélem az autóban az olajat, a fékfolyadékot, a vezérműszíjat stb. az előírt időközökben. Az előző lakásomban 10 év után se volt baja a flexicsöveknek, a mostani helyen az egyik szomszédnak fél évvel (!) a felújítás után durrant el. Akkor most mennyi a flexicső ajánlott szervizperiódusa, cseréljem fél évente, az szerinted megfelelően óvatos?
Egy jól üzemelő VGA drivert érdemes frissíteni, ha csak a verziószáma nőtt, és semmi bajod nincs a jelenlegi driverrel? De sokszor megszívtam már ilyenekkel...
Szabad-e újraírni egy legacy programkódot, ha jól működik, csak azért, mert elavult?
Egy hibásan megírt programkódot szabad-e refaktorálni akkor, ha véletlenül pont azt csinálja, amit eredetileg is kéne...?Egy 5 éve hibátlanul üzemelő alaplapnál megéri szétkenni az eddig problémát nem okozó trutyit, hátha ettől hirtelen tönkremegy?
-
Grave_444
nagyúr
Maradjunk annyiban, hogy sokat foglalkozom számítógépekkel és nincsenek jó tapasztalataim noname tápokkal. Sok üzemel sajnos így is a környezetemben.
Nem törvényszerű a meghibásodás, de sokkal nagyobb az esélye és ha tönkremegy visz magával mást is. Ha van dedikált kártya és/vagy értelmezhető összeget képvisel a gép egyértelmű legalább egy ajánlott bronz tápegység használata.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Magisk
- Programozás topic
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- 3D nyomtatás
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec