Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Kb. 1,5 V esik rajta mindenképpen, nagyobb áramon valamivel több is.
A generátor 13,8 - 14,4 V közötti feszültségre stabilizál (most nem beszélve a trükkösebb megoldásokról, emelt rátöltés stb.), abból leesik valamennyi, így végül kevés a másik akkunak.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
(jan)
őstag
DC-DC CC CV Buck Converter alkalmas lehet, kocsi szivargyújtóról kocsi akksit tölteni? Járó motornál szeretném használni, gyakorlatilag áram korlátozásra kéne.
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
PH-User
addikt
válasz Barret001 #56101 üzenetére
& And & Kernel
Nem szeretnék hozzányúlni ha azt mondjátok, hogy ez így rendben van!
Több fokozatban lehet állítani rajta egyébként a töltőáamot.
Régi technika de ha éjszakára rajta hagyom az akkut akkor reggelre mindig feltölti.
Köszönöm az információkat és a segítséget!''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Kernel
nagyúr
A linkelt képen is az alsó fele hibás, de az kijelzőhiba, illetve COF.
(#56595) Ajándékok
Igen, ettől még lehet hibátlan, nagyobb eséllyel.
Elvileg többet árt egy ilyen akkunak az állandó hálózati töltés alatti használat. Mint a laptopoknál is, már amelyiknél nincs erre külön opció, csökkentett töltés stb.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz Kernel #56592 üzenetére
Ez egy több, mint 2 éves típus. Lehet, hogy azóta raktárban volt.
Ez akkor a "nem lehet tudni" kategória?Barret001: Ebook olvasónál ez elég nehéz. Főként a lapozás meríti. Napok alatt is lemerülhet, de hónapokig is bírhatja a használattól függően.
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
mezis
félisten
Üdv.!
Egy 8 éves, Sony Bravia KDL32... TV-n rövid bemelegedés után az alábbi képhiba jelenik meg csak az alsó felében: [link]Jól sejtem, hogy ez az E5115AJBG memória hiba (FBGA forrasztási hiba) lenne ?
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz Ajándékok #56591 üzenetére
Hogy nem lehet bekapcsolni, az még nem jelent túlmerülést.
A cellába integrált védelem 2,5 V-nál leválasztja az akkut, utána már nem terheli a készenléti áram sem. Így nagyon sokáig elvan magának, túlmerülés nélkül.
De ez nem azt jelenti, hogy 2,5 V-ig volt merülve, mert 3 V körül már a készülékek sem kapcsolnak be általában. Vagy amikor ráterhel, akkor bukik be 2,5 V alá, így azért nem bír elindulni.
Li-ion akkunál kb. 2,5 V az a kémiai szint, amikor ereje már nincs, áramot gyakorlatilag nem tud leadni, de sokáig megáll ezen a szinten. Ha nem terhelik és nincs belső hibája, átvezetése. Akár egy évig is vagy tovább is.
Itt vannak még esetleg tudnivalók a témában:
-
Ajándékok
aktív tag
Sziasztok
Információ kellene. Vettem egy új ebook olvasót, ami valószínűleg túl sokáig volt a raktárban, mert amikor megjött, nem kapcsolt be. Fel tudtam tölteni. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen túlmerült akku élettartama vagy kapacitása mennyit csökken?
Köszönöm
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #56583 üzenetére
A dióda nem áramkorlátozó eszköz, nem tudom, mire gondoltál, meg az sem mindegy, milyen tápegységet képzeltél el.
De legegyszerűbben beiktatnék 12V-ra egy step down modult, aminek saját zárlatvédelmét is ki lehet használni, vagy ha az sok, akkor egy igény szerint szabályozható modult. Nem akarnám ismételni magam, de ami bevált, az bevált.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #56588 üzenetére
Párhuzamosan, ahogy a többi is van.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #56586 üzenetére
Ha belefér és rá tudod kötni párhuzamosan, akkor igen. Vagy a meglévőket is lehet nagyobb kapacitásúra cserélni.
-
DrojDtroll
veterán
van egy power bankem
kicsit növelni szeretném a kapacitását
3db 18650-es celle van benne, tudom bővíteni ugyan ilyen cellákkal?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #56581 üzenetére
gondoltam h a 200W nem 12V vonatkozik, viszont ez a kis modul így is erősebb lenne a másiknál, és a kisebb rendszert mindenképp elvinné. mert a szalag úgy néz ki h az egész körbefut egykábelcsatornál és csak egyes szakaszokat szeretnék lekeverni
szerintem 5A elég lenne nekem.
Igen, sajnos ezzel már szembetaláltam magam, viszont nem tudm hogy küszöböljem ki ezt a problémát, legegyszerűbben szeintem még mindig így tudom egy egy szakasz fényerejét lejjebb venni a többinél.
-
Sokimm
senior tag
Melyik áramkorlátnak milyen előnye / hátránya van? Diódás vs tranzisztoros.
Ha egy L298N hez szeretnék valami áramkorlátot, akkor ki-hogyan oldaná meg? (kicsi bipoláris léptető motor, 1.7V 1.4A / tekercs) -
Márton
nagyúr
Ilyen kis kapcsolókat melyik boltban lehet kapni?
[link]Olyan is kéne ami úgymarad, meg olyan is ami csak pillanatnyi (reset)
kösziEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56580 üzenetére
A linken megadott 200W 8A nem azt jelenti, hogy elvinne egy 200W 12V-os szalagot, mert az már 16A lenne.
A panelon lévő XL4016 tud 8A kimenőáramot. Ha beállítják 25V-ra a kimenetet, akkor lenne 200W. Potméter vagy trimmer a működés szempontjából mindegy.
Egyébként azt sem árt tudni, hogy a LED-szalag DC-szabályzása esetén elég szűk a tartomány, a nyitófeszültségek miatt. Például fehér LED-nél (mivel 3 db van sorba kötve) 9V alatt rohamosan csökken a fény, 8V-on már szinte semmi. RGB-nél annak megfelelően. Az alsó határon a szórási egyenetlenségek is jobban kiütközhetnek.
[ Szerkesztve ]
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz Kernel #56579 üzenetére
akkor egyértelmű a végeredmény, kicsit átgondoltam az egészet. kisebb ág fog leszabályozódni, de amúgy ez örök problémám megállapítani a rendszert teljesítményét, mert elileg méterenként 1A lenne, viszont eleve legroszabb esetben 70-80%-on fut szerintem, és alapból nem használom túl, szerintem az egész rendszer olyan 100W körül kóstál átlagban, de meg merem kockáztatni h még annyit se. Csak 4 méterre fogom rákötni ezt a kis kütyüt, azt szerintem elviszi. Ha esetleg tú lsokat kötnék rá mi történne?
mennyivel jobbak a tekerős változatok ,te melyiket javaslod?
Mondju kazóta találtam egy ilyet, ami gond nélkül az egészet elvinné probléma nélkül ,csak szerintem teljesen felesleges lenne.
lehet ezt fogom venni, már csak a házzal van gondom, mindneképp kéne neki valami kis tartó ami minimális szinten védi, csak reménykedek benne h tudok hozzá venni valamit és nem kell csinálnom neki egyedit
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56578 üzenetére
Ha feltételezzük, hogy ez a valós teljesítmény, az 17 A lenne, tehát a 2 A-os konverter nem rúg labdába.
De a valós teljesítmény inkább kevesebb szokott lenni, maga a szalag ellenállása is áramcsökkentő hatású, valamint a zenei kivezérlés sem egyenlő általában a full teljesítménnyel.
Arra is kell gondolni, hogy a step down konverter alapból ejt egy kis feszültséget, tehát nem is lehet 12V-ra felszabályozni. Emiatt is csökken a max. lehetséges áram.
Így az sem kizárt, hogy egy 10 A-os konverter is elvinné, de nem is garantálható.
Szóba jöhetne egyébként a 12 V betáp PWM-dimmerrel való csökkentése, de a szabályzó kimenete is PWM (ahol GND-re kapcsolgatnak a FET-ek), a kettő találkozásából kiszámíthatatlan interferencia keletkezhetne, ezért nem írtam ezt a lehetőséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56576 üzenetére
Attól függ, mennyi áramra van szükség, mennyi szalag van, kijelzős modul pedig nem fontos, noha nem is árt.
A bekötés jó úgy, természetesen a modul GND / negatív pontját is be kell kötni:
-
Kernel
nagyúr
-
mh197
őstag
Segítséget szeretnék kérni!
Az autóm parkoló radarjának a központi egysége hibás, ehhez keresnék olyan szakit, aki meg tudná nézni és javítani reális árban. Tudom, hogy ebay-en 2eFt-ért komplett szettet lehet venni, de nekem most erre lenne szükségem.
A rajtalévő felírat: LS-400 Nem valami márkás darab, és kicsitrégi is. Áramot kap, a benne lévő piros led először folyamatosan, majd gyors villogásba kezd. A csipogó kimenetén 1V és 3V közti feszültséget mértem egyenfesz állásban multiméterrel. A fesz. mértéke attól függött, hogy közelítek-e valamit a szenzorok felé.
Másik csipogóval is próbáltam, azzal sem ad hangot. A nyák lapon égés, sérülés nincs, forrasztási hibát, szakadást/sérülést sem láttam.Tud valaki ennek a javításában segíteni, aki ért is hozzá??
A szenzorok közt van esetleg különbség? Ezek még RCA csatlakozósak, de pl arra gondoltam, hogy a régi szenzorokra ráforrasztom egy új központi egység csatlakozóit és az új vezérlőre kötöm rá őket. A kérdés, hogy ezek a szenzorok vajon mind vezérlő specifikusak, vagy lényegében bármelyik felhasználható az egyszerűbb típusok közt bármelyik vezérlőhöz? Természetesen itt az egyszerűbb típusokra gondolok, nem a gyári, meg egyéb komolyabb kiadásokra.
Minden segítséget előre is köszönök!
Ha Bp-n vagy közelében van olyan szaki aki ért a fenti probléma megoldásához, akkor elvinném neki a vezérlőt egy előzetes kb áregyeztetés alapján.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56570 üzenetére
Nem alkalmazható, mert az áramot sem bírná, továbbá a közös ágon, illetve ellenálláson az áramok keverednének, ezáltal a színek meghajtása is.
Magát a 12V-ot lehetne csökkenteni. A LED-szalag közös pozitívját lekötni a vezérlőről:
Átkötni egy megfelelő terhelhetőségű step down konverter kimenetére, aminek a bemenetére menne a 12V betáp.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Hangvezérelt RGB led szalagot szeretnék úgy dimmer-elni hogy eleve a vezérlő keverje ki a színeket és a fényerőt, csaka már kikevert szín fényerején szeretnék változtatni. ( hangerőség irányítja a feszültséget)
Lehetséges lenne a hangvezérlésből kijövő vezetékekből a + ágat bekötnö egy ilyen potentiometerbe és azzal állítani a fényerőt? Vagy nem túl célszerű ez a megoldás? És ha működhet ez a bekötés akkor hoygan kössem rá?
Előre is köszi szépen a segítséget!
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #56567 üzenetére
Nem hiszem hogy 10A a felső határ,az semmire sem elég
Ha rákeresel,30A-os is van.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz szaszayanou #56563 üzenetére
Időközben felfedeztem pár hibát a nyákrajzon
Én is. Ember legyen, aki abból a nyákból szimmetrikus feszültségeket varázsol elő. Ahogy a GNDket kötötted össze, úgy 2 pozitív feszültséget fogsz kapni, ami csak a 2 IC példány referenciafeszültségei miatt különbözhet mV-okkal.
Maradok a korábbi véleményeimnél: 1. Értelmetlen az a pókszerű hálózat a GNDknél. Akár hátrányos is lehet. 2. Fenntartásaim a kis elkókkal szemben ugyancsak marad. 3. Az akkor említett kerámiakondik is nagyon ajánlottak.
-
tvamos
nagyúr
válasz szaszayanou #56563 üzenetére
Ez nem nez ki jol. Ilyen csillagpontos kotest sosem szoktunk csinalni.
Ugy a jo, hogy egyeniranyitorol a bemeneti filter kondira, es onnan az IC-re. Az IC-tol meg megy a kimeneti szuro, es onnan a kimenetre.
Nezd, ez nem LT, de linear voltage regulator: [link][ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz tordaitibi #56548 üzenetére
Amúgy az Opel is elmehet a p..ba, autóba 0,75 vezetéket tenni,
Mondjuk 2 5W-os égő a helyzettjelző, ha jól emlékszem. Mi lenne az elvárt keresztmetszet?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
moha21
veterán
válasz DrojDtroll #56552 üzenetére
Ez semmit nem jelent, az öregedéstől kezdve a nem megfelelő kötésen át, akámilyen oka lehet. 1kW 230V effektiv feszültség mellett az felfele kerekítve is 4,5 A.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
mezis
félisten
válasz Barret001 #56556 üzenetére
Az orosz rulettet is többen túlélték. 6-ból öten.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
(jan)
őstag
http://www.bartimexaudio.hu/index.php/termekek/kiegeszitok/kabelek/audioquest-diamond-ethernet-detail
Ez, ez... Ezmicsoda??!!
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
mezis
félisten
"... betette a 30amperosat..."
Sajnos ezekben az újabb gyártmányokban már késes biztosítékok vannak. Bezzeg a LADA-ba mehetett az 1 Ft-os ALU pénzérme a folyton kiégő biztosíték helyére ![ Szerkesztve ]
mezis
-
Kernel
nagyúr
Velem csak olyan történt, hogy ki kellett szállni egy hölgyhöz, aki lényegében egy LCD TV szétszedését rendelte meg, mert mindenáron bele akart nézni a belsejébe. Ettől teszi függővé, hogy kidobja vagy sem. Mondtam, hogy önmagában egy kiszállás nekem sem éri meg, ha nem társul hozzá javítás. De én ezzel ne törődjek, megfizeti.
A lakásban a TV hangosan szólt és a hölgy halkan beszélt. Amikor lehalkítottam a TV-t, mert zavaró volt, bekapcsolt egy rádiót. Kérdőn néztem rá, hogy ez minek, erre kikapcsolta.
Az asztalra lefektetett TV belsejét kíváncsian és alaposan megfigyelte. Azt akarta megtudni, hogy nincs-e beépítve bármi, ami nem odavaló. Mondtam, hogy nyugodt lehet, ez még nem is volt soha szétszedve.
Nem mondta ki, de szavaiból kiderült (volt már ilyen esetem, hamar kapcsoltam), hogy őt lehallgatják. Tehát ezért kellett halkan beszélni, nehogy meghallják a tudjuk kik.
Gyanús dolgok történnek ugyanis a lakásban. Amikor például a TV-ről egy diktafonnal felvételt akart készíteni, a diktafon többször is kikapcsolt (ezt ő kimondatlanul TV-be épített idegen eszköz zavarásaként könyvelte el). A TV is állítólag néha kikapcsol, de ezzel én ne foglalkozzak. Legfeljebb visszakapcsolja. Itt csak az lényeg, hogy ne legyen a TV-ben semmi "más".
Ráadásul egyszer egész délután nem tudott felhívni egy mobilszámot (bemondta, hogy a hívott szám ismeretlen), ami szintén valamilyen zavarásra utal. Elmagyaráztam ezt is, hogy nem így működik a rendszer.
Mivel a TV-ben nem találtunk semmi gyanúsat (hiszen közösen megvizsgáltuk, ellenőrizte!), bár ezen láthatóan csodálkozott egy ideig, végül megnyugodott, hogy nem kell újat vásárolni.
Ami pozitív, hogy ettől eltekintve jóindulatú hölgy volt, nem vitatkozott, első szóra elfogadott mindent, amit mondtam. (Ez sok esetben nem így működik, amikor elemi dolgokat vonnak kétségbe laikusok, ami nagyon fárasztó tud lenni.)
-
Barret001
addikt
Én is csodálkozom az új autók cérna vékony vezetékein! Sajnos ide jutottunk,minden a végletekig le van gyengítve. A mai ipar arról szól,hogy ami már éppen megfelel,azt gazdaságos gyártani...Nem kell semmit túlbiztosítani,mert az indokolatlanul növeli a használhatóságát,életciklusát...
-
tordaitibi
veterán
Elnézést az offért, de ezt el kell mesélnem.
A szombatom dióhéjba,
haverom hívott, öreg Opel Astráján elment a világítás.
Átszaladok, se kép se hang, semmi világítás a kocsin. Kérdem, előzmények?
Hááát a Papa kicserélte az utánfutón a csatlakozót.
És?
Bedugta, de kivert egy biztit. Kicserélte, az is kiment, betette a 30amperosat, és utána füstölt az autó az utastérben, csomagtartóba.
Megnézem, a világításkapcsoló rommá égve, de úgy hogy a forgó része körbe-körbe forgatható, enyhe égett műanyagszag a kocsiba.
Nézzük (sose volt dolgom ilyen típussal), Youtube, Opel light switch replacement/dissasembly
A videón az ember kipattint két pöcköt, és kihúzza a helyéről. Én pöcköket kipattint, és húzom... két kézzel, kombináltfogóval, traktorral...nem jön.
Persze hogy beleolvadt a mögötte lévő, a műszerfal részét képező csatlakozóba.
Nem részletezem, műszerfal szétbombáz, égett alkatrészeket kioperál, bontóba elszalad és világításkapcsolót+csatlakozót is megvesz, ez mivel a kábelköteg része, levág forraszt zsugorcsövez.
A gyárilag 7,5A késes bizti helyére betett 30(!!!)amperos biztit kicserél névlegesre.
Főpróba, világítást kapcsol, a biztosíték csattanva kiolvad.
Természetesen a hátravezető kötegbe szarrá égett és letestelt a vezeték, ülések kárpit stb. kivesz, a köteget végigmazsoláztuk, a szálat újrahúztuk, a mellette futó megégett szigetelésű vezetékeket javítottuk.
Mindez a Papa "jóóleszazúgy..! miatt.
Amúgy az Opel is elmehet a p..ba, autóba 0,75 vezetéket tenni, habár igaza van, a 7,5A bizti megvédte, a 30A már nem. -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz darvinya #56540 üzenetére
Nyilván, de egyszerűbb bekötni szvsz, egy haromfazisu dugo az k. drága.
tordaitibi a stilust szerintem senki nem ertette itt, nem divat ebben a topicban, gyanitom valami hozzaszolasgyujto trollkodas volt a valos cel
[ Szerkesztve ]
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
pjen
félisten
válasz tordaitibi #56539 üzenetére
Nincs semmi gond,csak a példád pont nem volt egy telitalálat.
-
-
tordaitibi
veterán
válasz xxxjjjkkk #56538 üzenetére
Köszi, követem az eseményeket, csak nem jó irányba tartottak a hsz-ek. Mármint morálisan, habár szakmailag is vitathatóan.
Pjen,
bocsi, te voltál az érintett témában az utolsó hozzászóló, és rányomtam a válaszra, nem konkrétan neked címeztem a mondandómat.
Ha már, akkor ugye írtad hogy ez egy szabad fórum, szabad vélemény nyilvánítással.
Jó legyen, akkor mindenki szabadon ajánlhat rossz és mégrosszabb ötleteket garmadával.
És ezeket körömszakadtáig védheti. -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz tordaitibi #56517 üzenetére
Eleve a nagy teljesitmenyu fixen telepített dolgokat illik fixen kötni, pl klima(tudom az inverteres annyira nem) villanysuto, kazan az altalad emlitett suto meg harom fazisu lehet 4x1-2kW teljesitmennyel meg a maga 30amperével meg éppen nem konnektorba dugdosos kategoria.
Egy 2kwos hosugarzo fixre kötésén ment a "vita", meg a tőle 20méterre levő laza kötésről, meg csokipapírról, biztosíték helyett csavarokról, utóbbi, kicsit olyan, mint a konnektorba pisilés, de ezt most inkább hagyjuk.
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Lompos48
nagyúr
válasz krisztianAMG #56528 üzenetére
Két híddal és egymástól független tekercsekkel is az van, ahogy mondom/írom, ha az erősítő miatt ±15V és közös GND a kimenetek kábelezése.
-
Ribi
nagyúr
válasz krisztianAMG #56528 üzenetére
2x15V az a DAC miatt gondolom -15 0 +15 V-ként néz ki. Azaz inkább -21 0 +21 egyenirányítva.
Egy ágára még csak csak rákötheted, de kettőnél már 40V+ lesz a különbség és a 7805-re max 25V bemenőt írnak. Egy ágon sem biztos, hogy rákötném, mert az a 200mA a daccal együtt a trafót már 1 lábon maxra terhelné. Szóval sehogy sem jön ki a dolog. -
pjen
félisten
válasz tordaitibi #56517 üzenetére
Veled nem is vitáztam szerintem semmiről,és szerintem ez a fórum a szabad vélemény nyilvánítás helye.Ha beírod a google keresőbe:Stiebel Eltron CNS 200 S csak példának és a képekre kattintasz ,láthatod,hogy szinte minden hősugárzón ott a villásdugó.A Te céged lehet fix bekötéssel rendeli.
darvinya:Vegyél 10 est,annyival nem drágább,ha nem akarja bekötni,kérdezd meg hány ezer indok kell,hogy megcsinálja.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz krisztianAMG #56521 üzenetére
3 gond is van:
1. Az IC maximális bemenőfeszülsége adatlap szerint 35V, tehát teljesen a határon van. Kis hálózati feszültségnövekedés is tönkreteheti azokat.
2. Az ICk disszipálása a megengedettnél nagyobb lenne (egyenkénk 2W körül), bordákat kellene szerelni ráluk.
3. A két ág 35V-tal el van tolva egymáshoz képest. Így az ICk kimenetei is hasonlóképpen el lesznek tolva egyenáramú szempontból. A kimeneteket összekötve zárlatot produkálsz. -
Kernel
nagyúr
válasz krisztianAMG #56521 üzenetére
Ha a linkelt rajz szerinti kettős tápegységed van és annak pozitív ágát mondjuk jobban terheled, az végeredményben mindkét tekercset terheli, csak egyik félperiódusban az egyiket, utána a másikat.
-
krisztianAMG
senior tag
Adott egy 2x15V-os trafó (5+5VA), ami egy apró fejes erősítőt táplál (csatornánként 30mA áramfelvétel). Erről a trafóról szeretnék még egy DAC-ot táplálni (5V, <200mA), de hogy egyformán legyenek a tekercsek terhelve, úgy gondoltam, hogy a dióda híd után mind a két oldalra akasztok egy 7805-öt, és ezek kimenetét párhuzamosítom.
7805-ös IC-knek melyik a szakmai szempontból legkorektebb "párhuzamosítási" módszere?
Gugli egy csomó találatot dob fel, de nem tudom, hogy melyiket használjam. -
Gyula84
veterán
üdv
32A milyen vezetékkel húzzák láttam, hogy Mkh de hányas?
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
tordaitibi
veterán
Szerintem nem kéne tovább ezen vitázni tovább, pláne lassan már nem vita hanem én másnak nevezném.
Tartom amit már leírtam, nem a terhelés, hanem az idő a lényegesebb tényező.
Munkahelyemen több konténeriroda működik, Stiebel Eltron falraszerelhető hősugárzókkal felszerelve.
Dacára az 1,8 és 2,5kW teljesítménynek, egyik sem villásdugóval szerelve érkezik, hanem lepattintható bekötődoboz fedéllel.
Bekötés fixen. Valamit tudhatnak, ha azt nem is tudják a Stiebel Eltronék hogy a 16A közelébe sincs a teljesítmény, azzal viszont tisztába lehetnek hogy a hősugárzó bekapcsol október végén, és ki lesz kapcsolva március-április környékén. Ezért nem lengődugasszal érkeznek a készülékek.És ez igaz a villanysütőre is, vasalóra, stb, lehet hogy 2-3,5kW, de az üzemidő szakaszos, max. 1-2 óra.
És a villanytűzhely is csak fixre kötve üzemeltethető. Nem azt mondom ami gázégős, és csak a sütője 2-2,5kW, hanem amiben van még 4 főzőlap, darabonként 1-2kW teljesítménnyel.
Ilyet mutasson már valaki villásdugóval szerelve. Itt viszont már a terhelőáram miatt kell fixre kötni.
Előző példában pedig az üzemidő korlátlan, ezért. -
attiati
veterán
Nem lehet, hogy csak maskepp ertelmezitek?
Tartosan futesre hasznalt nagy teljesitmenyu hofejleszto vs. max 1-2 orat hasznalt szobai hosugarzo esete.
-
Gyula84
veterán
ignorálni kell nincs mese az megoldja a kötéseket
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
robohw
aktív tag
A bírókat ilyen "gazdasági megfontolások" nemigen szokták érdekelni, amikor az éveket osztják.
Jó ha tudod, a bíróság előtt azzal sem lehet védekezni, hogy "kérem, én nem vagyok szakember".Egyébként, az 5000 HUF-os készülékek kis teljesítményűek, rendre kieg. fűtésre, lábmelegítésre, vagy kis alapterület temperálására alkalmazzák azokat. Ott nincs semmi gond a fali csatlakozón keresztül történő megtáplálással, bár az adott kör felülvizsgálata természetesen ajánlott.
[ Szerkesztve ]
My own programming language: http://www.robomax.online
-
pjen
félisten
válasz robohw #56506 üzenetére
Lehet,hogy Te leszednéd,bár inkább ne tedd hívjál szakembert.Számoljál,egy átlag család vesz egy hősugárzót 5000ft.Aztán hív egy vill szerelőt aki átvizsgálja azon szakasz elektromos rendszerét amiről számlát és jegyzőkönyvet ad,legyen 100000ft.Következő:jön a szobafestő és kijavítja a tapétát,15000ft.Te ezt életszerűnek tartod.ezért találták ki a konektort és a villás dugót.És mivan ha jövő héten átviszed a másik szobába?
[ Szerkesztve ]
-
robohw
aktív tag
válasz Kernel #56502 üzenetére
"Simán csak "biztos, ami biztos" alapon, mivel akadtak már emiatt tűzesetek."
Erről beszélek.
"úgy lettek tervezve, hogy összteljesítményben 230V 16A-es teljesítményű áramkörről üzemeltethetőek legyenek, így ezeket fix bekötéssel vagy dugaszolóaljzaton keresztül is üzemeltethetjük. "
"vagy indukciós kialakításúak, úgy lettek tervezve, hogy összteljesítményben biztosan meghaladják a 230V 16A-es teljesítményű áramköri igényt, így azokat CSAK FIX elektromos bekötéssel üzemeltethetjük."
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kisebb teljesítményű készülékeket tilos lenne fixen bekötni.
Az viszont tény, hogy az ad hoc beüzemelt készülék esetén vagy lesz baj, vagy nem, míg a fix bekötésűnél biztos, hogy nem lesz baj.My own programming language: http://www.robomax.online
-
PHM
addikt
Hirtelen azt hittem, eltévedtem és a villanyszerelők lapját olvasom
a Hobby elektronika topic helyett...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
robohw
aktív tag
Igen, akár leveszem mind az ötöt. A biztonság ezen nem múlhat. De az általad vázolt esetben nincs, legalábbis nem volna erre semmi szükség (bár szerelő kérdése is, ez tény).
A 2400 Wattos gőzvasaló esete más. Ott 2400 Watt a max. terhelés és az üzemelés is szakaszos.
Ettől függetlenül, pl. jobbára ipari környezetben, akár dedikált fali csatlakozók kerülhetnek kiépítésre. Akkor is ha 230 V 16 A megfelelőség abszolút adott. (16 A-s megszakító eleve nem 16 A hibaáramnál old, de ez mindegy is)
A lényeg, hogy sehová nem mehetsz panaszra, ha te egy rossz minőségű hálózatba iktatsz új, nagy teljesítményű fogyasztót és abból baj lesz.My own programming language: http://www.robomax.online
-
pjen
félisten
válasz robohw #56501 üzenetére
Na,most gondolkodjál picit.Van egy szoba amely hagyományosan van szerelve.Egy körön van a szoba hat konektorja egy 16A kismegszakítóval védve.Bejön a szobába 2,5 MCU vezeték a plafon alatt szabályosan.Minden konektornál van egy leágazás a konektorhoz.Ha veszel egy hősugárzót és mondjuk az ötödik konnektorba akarod csatlakoztatni,leszeded az előző 5 doboz tetőket amik esetleg le vannak tapétázva,minden kötést megbontasz és ujra szigeteled.Vagy,hogy gondod?
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
egy kötés minimum van a lakáselosztó és a konnektor között. Ezen kötés terhelése, sorolt (felfűzött) konnektorok esetén bőven meghaladhatja a 10, sőt, akár 16 A-t is.
Pedig ezt eléggé úgy lehet érteni.A többi, hogy csokis papírral 50-és szög... Nem is értem.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Kernel
nagyúr
Mindenesetre a kiindulási kérdéshez / problémához visszatérve, futólag belenéztem pár PDF használati utasításba, amit így hirtelen feldobott a kereső.
- Van olyan, ahol nem említik a hosszabbítót egyáltalán.
- Máshol megjegyzik, hogy csak a terhelés elviselésére alkalmas típus legyen.
- Ha feltekert dob, azt le kell tekerni (melegedés).Valamint láttam egy általános tűzbiztonsági tanácsadót, ahol nem javasolják a hősugárzók hosszabbítását.
Simán csak "biztos, ami biztos" alapon, mivel akadtak már emiatt tűzesetek.
-
robohw
aktív tag
válasz tvamos #56497 üzenetére
"de egy villamyszerelő sem rakhat be 16A-nél nagyobb kismegszakítót, akár hány konnektort köt párhuzamosan."
Így van, de én nem is állítottam olyat, hogy köthet.
A kiinduló állapot az, hogy adott egy elektromos hálózat, amelybe illeszteni kell egy nagy teljesítményű, hőfejlesztő készüléket.
Ekkor az a minimum, hogy a szerelő (aki akár apuka, akár más) megviszgálja adott körben a kötések, a terhelendő vezetékszakasz megfelelőségét, annak biztosítását.
Azonban ez rendre elmarad, mert az a gyakorlat, hogy bedugja, üzemel, hurrá..
Aztán előfordulhat, hogy szép lassan elmelegszik valami és rosszabb esetben hívni kell a tűzoltókat.Hogy a másfeles, alu vezetékkel szerelt, régi, alkalmatlan hálózatokról, esetenként az olvadó biztosíték helyébe berakott 50-es szögről, csokipapírral történt tömedékelésről, egyéb horror megoldásról ne is ejtsek szót.
My own programming language: http://www.robomax.online
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Politika
- Synology NAS
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ford topik
- Gyúrósok ide!
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B70-80 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 17,3" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B50-70 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
- Bomba ár! Lenovo Yoga 460 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP 250 G7 - i5-10GEN I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest