Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Házimozi belépő szinten
- Videós, mozgóképes topik
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Lompos48 #56280 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ.
1. Ez így biztos működik? Az alapján, amit eddig láttam a neten, két pozitív regulátorból (mint az lm1086) csak úgy lehet szimmetrikus tápot csinálni, ha sorba kötjük őket.
2. Kipróbálom majd ezt is.
3. A piros a silk screen réteg a nyák felső részén, az IC rajzán a kettős vonal nekem (intuitívan) a hátulját jelenti. Nekem jónak tűnik így.
4. Ezt a CLC szűrést hifis topikokban dicsérik nagyon. Egy darabnak a legyártása még nem dönt nyomorba, sorozatban pedig nem fogom gyártani.
5. Fejhallgató erősítő fogja kapni a tápot, szerencsére nem lesz ekkora áramfelvétel. A képen nem látszódik, de most 1mm-s jelutak vannak.
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy +-15V-os tápegységet CLC szűréssel lm1086 felhasználásával. Ennek apropóján csináltam az alábbi nyáktervet.
Szeretnék tanulni a hibáimból, ezért megköszönném, ha ránéznétek.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
CRT monitor villogását okozhatja kiszáradt elko?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Egy próbanyákos illesztés félét csináltam egy trafónak. Az a problémám, hogy a trafó egy perc után is nagyon melegszik, és a gyári 15V helyett kevesebbet lehet mérni a szekunder körén, kb. 5V-ot. 2X115V-os a primer része, ezért a két primer tekercset sorosan kötöttem be.
Elrontottam a forrasztást valószínűleg?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Ki lehet számolni, hogy mennyi áramot vesz fel egy trafó terhelés nélkül (üresjáratban) a hálózatról?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék megerősítést kérni azügyben, hogy használhatok-e 1.5 mm2 átmérőjű hangszóróvezetéket 230V és 0.05A áramhoz?
-
szaszayanou
aktív tag
Tudnátok abban segíteni, hogy ennek mi a magyar neve?
-
szaszayanou
aktív tag
Van nekem egy diy fejhallgató erősítőm, amit én építettem nem olyan régen. Olyan baja van, hogy nem lehet a régi lg crt monitorom közelébe vinni, mert beremeg a kép. Azért is érdekes mert eddig nem csinálta ezt, pedig sokáig nem is volt bedobozolva. Ki kellett cserélnem a bd139-es tranyókat a tápjában, mert elfelejtettem hűtőbordákat tenni rájuk, és a nyári melegben megfőttek. A forrasztások persze nem lettek olyan szépek mint legelőször, kis átkötéseket kellett csinálnom alkatrészlábakkal a felvált nyák helyén itt-ott. Ez lehet a probléma, vagy csak az öreg monitor lett érzékenyebb?
-
szaszayanou
aktív tag
Letöltöttem a Texas Instruments oldaláról a Tina 9-et, hogy szimuláljak néhány kapcsolást. Korábban írta itt valaki, hogy sokat lehet belőle tanulni az elektronikáról.
Graetz hídat hogyan lehet hozzáadni? Vagy az ingyenes változat nem tud ilyet?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz vodkaboy22 #35476 üzenetére
Szóval csak szűk tartományban tudnám használni a linkelt cikkben szereplő 250k-s potit minőségromlás nélkül. Kellett kis idő, hogy megértsem, de sikerült De mondjuk a nagy imp-es fejes és a 10k-150k-s felállás javít valamit a hangon?
Akkor valószínűleg marad az optimized változat. Csövet és foglalatot honnan tudnék szerezni olcsón? Az ebay-t ismerem, de hátha van alternatíva.
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
válasz vodkaboy22 #35472 üzenetére
Én főleg arra lennék kíváncsi, hogy a potival változtatható visszacsatolás milyen előnyt jelent?
-
szaszayanou
aktív tag
Épített már valamelyikőtök Morgan Jones-t változtatható visszacsatolással? [link] Érdemes vele foglalkozni, vagy nem sokat ad az "optimized" változathoz képest?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Koax antennakábelnél a kábel árnyékolását be kell kötni valahova, amikor koax apa csatlakozót szerelünk rá?
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Készülök bedobozolni az erősítőmet és felmerült benne ma kérdés, hogyan érdemes megoldani a hálózati áram bekötését a tápba. A cél az, hogy a lehető legstabilabb legyen, eléggé frusztrál kezdőként, hogy elszabadul a nagyfeszültségű kábel. Alu dobozba készülöm tenni, ezért macerás lenne szerintem az IEC csati aljzata számára megmunkálni a dobozt. Van olyan kerek formájú aljzat, hogy csak fúrni kelljen, és ami jó lenne erre?
Másfajta megoldásra is nyitott vagyok persze.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz vodkaboy22 #31748 üzenetére
Tudnál még ajánlani irodalmat? Nem akarom átfogóan megérteni, vagy elvenni a mérnökök kenyerét, csak ismerkedek a témával.
-
szaszayanou
aktív tag
John Linsley Hood: Csöves és Tranzisztoros Hangerősítők c könyve megvan valakinek digitálisan? Ültetési tervvel és sok-sok szívás árán már építettem eztazt (a CKKIII-at JLH shunt táppal utoljára), de szeretnék picit művelődni is. hogy megértsem a kapcsolásokat.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
DIP-8 tokozásű műveleti erősítők alzatba helyezésénél van vmi trükk? Van egy diy fejeserősítőm, és opamp csere után pár héttel nem szól az egyik csatorna, a másik viszont teljesen hangos. Csere után jó. Gondolom a kontaktja nem az igazi a lábaknál.
Amit kiötöltem, hogy az eddigi 90 fok helyett, inkább 100-110 fokot zárjanak be az opamp lábai, hogy passzentosabban illeszkedjen.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz vodkaboy22 #28230 üzenetére
Passz. A heed canamp pontos klónja. A hobbielektronika.hu-n megvan a kapcsolása.
Közben kísérletezgettem vele, és kihúzott rca kábellel is ugyanezt csinálja néha. Gondolom a trafó zavar meg valamit.Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
szaszayanou
aktív tag
Az mitől van, hogy amikor kikapcsolom a fejhallgatóerősítőmet, az usb hangkártyám egy másodpercre mintha kikapcsolódna? Ezt onnan tudom, hogy a noti hangszóróján megszólal a zene. Feszültségtüske jelenik meg az RCA kábelen? Vagy statikus elektromosság? Az erősítő egy diy canamp fémdobozban.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Forrasztás után hátramaradt folyasztószert ti mivel szoktátok eltávolítani?
-
szaszayanou
aktív tag
Adott egy DIY canamp. Azt csinálja néha, hogy a bal csatorna teljes hangerőn szól, a jobb viszont néma. Rögtön bekapcsolás után fordul elő leggyakrabban, vagyis amikor még hideg. Bemelegedés megoldja a gondot.
Jól gondolom, hogy a poti akarja megadni magát?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Az mennyire létező probléma, hogy az ónban lévő folyasztószer zárlatot okoz? Nem smd alkatrészekről van szó, de a bipolár tranyók lábai pl. elég közel vannak egymáshoz szerintem így is. Amint rákötöm az erősítőt a tápjára, kimegy a biztosíték. Véletlenül rövidre zárt áramkört nem látni, ezért kérdem.
-
szaszayanou
aktív tag
Ha már szóba került az erősítő kábelezése. Lehet valamilyen indokot felhozni arra, hogy az audiójelet ne csavarszorítós sorkapcson keresztül kössük rá a nyákra?
Képeket nézegetve nem nagyon láttam ilyen megoldást, azért kérdem.
-
szaszayanou
aktív tag
-
szaszayanou
aktív tag
Szórakoztam kicsit tegnap a multiméterrel, gondoltam megmérem az egyenáramot a canamp kimenetén. Bekapcsolás után egy-két másodperc alatt beáll 1mV-ra, szóval rendben van. Amit nem értettem, hogy kikapcsolt állapotban viszont 300mV-ot mértem, ez folyamatosan csökkent, gondolom ahogy a trafó veszítette el a töltést.
Valaki meg tudná magyarázni, hogy ez miért van?
-
szaszayanou
aktív tag
Tüskesorhoz mivel lehet kábelt csatlakoztatni a legegyszerűbben? Valamilyen anya szerűségre gondoltam, csak nem tudom mi a neve. 2-3 forrszemről lenne szó, nem IDE csatikról. Az egyiknél nagyfesz lesz, ezért oda stabil megoldás kellene. Esetleg nyákra ültethető sorkapcsot használok, és a felesleges tűket levágom alulról.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Linuxos nyáktervező programot tudnátok javasolni?
-
szaszayanou
aktív tag
Tranzisztorok forrasztásánál ti használtok valamilyen védelmet a statikus elektromosság ellen, vagy kicsi az esélye az ilyen sérülésnek?
-
szaszayanou
aktív tag
Van valami negatív következménye, ha a C15-es kondi föld felőli lábát nem közvetlenül a nyákba forrasztom be, hanem a mellette lévő C14-es kondi lábához? Sikeresen tönkretettem az egyik forrszemet, ezért keresek valami kerülő megoldást.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Kiforrasztásához tudtok valami spéci technikát ajánlani?
Rossz értékű kerámiakondikat forrasztottam be az erősítőbe és ki kellene szednem őket. Ónszippantóval próbáltam de túl kicsi a forrszem, és nem szívja fel az egészet.
Ónszívó sodrat esetleg?
-
szaszayanou
aktív tag
Egy villámkérdés: a kerámiakondiknak van polaritása? Számít, hogy kötöm be őket?
-
-
szaszayanou
aktív tag
Úgy fest nem kapható jelenleg a maxwell mx 25 201 multiméter, amit először kinéztem magamnak. mx 25119 és a mx 25107 típusokról van valami tapasztalat?
Abban sem vagyok biztos, hogy mennyire tudnám kihasználni a drágábbik extra tudását. Kezdőként talán jobb lenne az automatikus méréshatár állítás miatt, kisebb az esélye a hibás méréseknek. Tartósságban mekkora a különbség?
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Szeretnék venni egy multimétert max 5 ezerért. Ebben az ársávban vannak ajánlott típusok? Én a maxwell mx 25201-et néztem ki magamnak.
-
szaszayanou
aktív tag
Más: 4+2 hűtőborda mellé milyen sok hővezető paszta dukál? [Ilyen] 3g-os csomagokról van szó. Elnézést a kezdő kérdésért, de még nem használtam ilyet. Nehéz megbecsülni, bár gondolom 1 adag elég lesz.
-
-
szaszayanou
aktív tag
válasz CPT.Pirk #17343 üzenetére
[Parancsolj] A BOM-ban 7VA-es toroid trafót ajánlanak.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz szaszayanou #17341 üzenetére
Ez például
-
szaszayanou
aktív tag
válasz szaszayanou #17293 üzenetére
Valaki nem tud segíteni? Olyat is javasolhattok, ami nem toroidos.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz szaszayanou #17250 üzenetére
Ezt találtam ami jó lehet. Már csak jó lenne egy megerősítés. Nem szeretném megsütni vele az erősítőt. A multicomp jó márka trafók terén? Fejeserősítőhöz kellene, fontos lenne a jó minőségű áramforrás.
-
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy nyák gyártatása egy erre szakosodott cégnél mennyibe kerül nagyságrendileg? Mi kell ahhoz, hogy elkészülhessen? Ezen az oldalon látható nyákterv elég nekik?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Vettem két darab 9v-os elemcsatlakozó klipszt a cmoyhoz. A kérdésem, hogy a piros és fekete vezetékek melyik-melyik pólushoz tartoznak?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Lompos48 #14184 üzenetére
Csak hogy ne keverjem össze véletlenül a fogalmakat.
Test=földelés?
Jel=ami az RCA-ból jön?
Bemenet=ez megy majd az erősítő felé???
A lábak sorrendje minden potméteren ugyanígy van?
CPT.Pirk: Nem értem azt, amit az ellenálláspályák eltéréséről írsz. Úgy érted, hogy gyenge a potméter csatornáinak az együttfutása, vagy nem lesz szimmetrikus a erősítő két oldala valami miatt? Nem értem.
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Egy ilyen potmétert vettem az erősítő mellé. Ennek a lábait hogyan kössem be? Nem találok semmi idevágót az adatlapján sajnos.
Egyébként ugyanennél a kapcsolási-rajznál mit jelent, hogy a potméter irányába egy nyíl mutat?
-
-
szaszayanou
aktív tag
válasz CPT.Pirk #14176 üzenetére
Azt hiszem megvan mit néztem el. Ha a kapcsoláson azt írják az R5 ellenállásra, hogy optional, akkor az mit jelent? Nem kötelező beépíteni, vagy választható az értéke? Eddig én az elsővel számoltam, de már gyanítom, hogy a második.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Nézegetem az OPA2132 adatlapján, hogy melyik láb mit csinál, de egykét dolgot nem értek. Az lesett, hogy a V+ és V- lábakon veszi fel az áramot, de az pl. fura, hogy az Out A és B lábak elvileg kihasználatlanok lesznek a cmoyban. Nem azokon távozik az erősített jel?
Ón eltávolítására mit használjak? Ónszippantót vagy kiforrasztó sodratot?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Lompos48 #13929 üzenetére
Csak 30 Wattos pákát használok, nem ilyen monstrumot. Egyébként van helyesnek számító technika? Én eddig általában úgy csináltam, hogy a pákahegyet az alkatrészláb egyik feléhez nyomtam, a másik feléhez meg az ónt. De a videó mintha a páka közvetlenül érne az ónhoz. Hogy a legjobb? Vagy csak a gyakorlat számít és majd ráérzek?
A gyakorlás miatt csinálom a cmoy-t is igazából, a végcél valamilyen komolyabb fejeserősítő lesz majd.
Annál az smd-s videónál az ón hol van? Előre fel lett futtatva a pákára? Nem látom, hogy adagolnák.
-
szaszayanou
aktív tag
Attól mennyire kell félni egyébként, hogy a forrasztáshoz használt hő megöli az alkatrészeket? Most forrasztok először, és hiányzik a rutin, hogy flottul menjen minden.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13893 üzenetére
Köszönöm a választ.
A speckós szivacs már megvan, használtam is, csak gondoltam megkérdezem, ne menjen tönkre a pákahegy.
A maszatolást úgy értettem, hogy jó sok ónnal egybeépítem a két forrpontot, lesz egy nagy buborék. De egyre gondolunk szerintem.
-
szaszayanou
aktív tag
Üdv ismét! Visszatértem.
Elkezdtem forrasztgatni a cmoy-t és ennek kapcsán lenne pár kérdésem. A forrpontokat hogyan kössem össze? Eddig az ónnal csináltam egy nagyobb pacát és azt szétkentem a két pont között úgy, hogy összekösse. Van kifinomultabb módszer ennél és a ponttól pontig kábelezésnél? Próbanyákra forrasztom az alkatrészeket egyébként.
A másik kérdésem, hogy a pákát hogyan tartsam tisztán? Hőálló szivacs egy pici vízzel meghintve jó lesz?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Lompos48 #13684 üzenetére
Azt tudom, hogy két ilyen vacak fog kelleni. Abban vagyok bizonytalan, hogyan kötöm be ezeket a próbanyákra. Lesz két pozitív és két negatív vezeték elemektől, és azokat kötöm be, vagy az elemek valahogy sorban lesznek az áramkörben és csak egy-egy vezeték lesz?
Remélem érthető mit akarok kibökni.
Szerintem maradok ennél a kapcsolásnál. Első projekt, eleget szívok még ennek a megvalósításával. Elvileg sokan megépítették már a cmoy-t, segítséget is hamarabb kapok így.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Lompos48 #13674 üzenetére
A jogon nálunk az "ez hülyeség, miért van így" jellegű kérdésekre általában az a válasz a tanároktól, hogy a ogy-ben a képviselők végtelen bölcsességükben bízva így látták jónak. Ez is valami hasonló dolog szerintem
A dupla kapcsoló miért jobb? Nem értek hozzá.
Már látom, hogy 2 elem kell hozzá, de azokat miképpen kössem egybe ilyet használva?
A földeléssel még mindig bajban vagyok.
-
szaszayanou
aktív tag
Valaki világosítson fel, hány elemmel működik a cmoy? A tangentsoftos parts list-ben 1 db 9v csatlakozó szerepel, de a végén a képeken 2db elem van bedobozolva.
Más: a kapcsolásban a power section résznél a földelést, hogy kössem be? Mit kössek össze mivel, vagy hova menjen? Egyelőre csak a táprészével foglalkozok, de ezen kívül nagyjából átlátom. Csak működjön végül.
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Ez a páka megéri az árát? Többet nem nagyon szeretnék rá költeni. Ha egyikőtök tud olyan helyet, ahol olcsóbban beszerezhető ne fogja vissza magát.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy maréknyi alkatrészt a cmoyhoz, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Az ellenállások színkódját hogyan kell értelmezni? A kondiknál és a ledeknél a rövidebb láb a negatív pólust jelzi? Az ellenállások tájolása tetszőleges lehet?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz szaszayanou #13372 üzenetére
Már csak annyi kérdésem maradt a fentiek közül, hogy sima egyeres kábel használható-e a cmoy-hoz, vagy többeres kell?
Teljesen kezdő vagyok, kéretik türelemmel viseltetni a látszólag egyértelmű kérdéseim iránt is.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz Latency #13373 üzenetére
A kettő közül a kondi megvan. Az mennyire fontos, hogy polipropilén legyen?
A foglalat viszont még mindig hiányzik. Olyan helyről lenne jó mindent beszerezni, ahol nincs min. rendelési költség.szerk: a foglalat is pipa, igaz egy másik boltból.
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Gyakorlásképpen szeretnék építeni egy cmoy pocket amp-et a tangentsoft leírása alapján. Ez az első építményem.
Ott tartok, hogy összeválogatom az alkatrészeket, ebben kérek egy kis segítséget. Eddig ezeketválogattam össze. Az anyaglista szerint már megvan az összes ellenállás és a 220uF kondi. A 0.1 µF polypropylene film cap nevű cuccot és a DIP-8 foglalatot viszont nem találtam a webshopban. Abban tudnátok segíteni, hogy ezeket hol találom?
Tudtok javasolni egy olcsó potmétert? Nem igazodok el köztük. A minősége másodlagos, tényleg csak gyakorlás ez az egész.
A belső kábelezést milyen kábellel oldjam meg?
-
szaszayanou
aktív tag
válasz dudika10 #13130 üzenetére
Megfogadom a tanácsodat. Megrendelem a minimax kit-et, de az összeszerelése előtt csinálok pár cmoy-t.
Ti honnan szoktatok alkatrészt vásárolni Budapesten? A Farnell-t és a lomex-et ismerem hallomásból, de olyan hely kellene, ahol van személyes átvétel és nincs minimális rendelési érték.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13112 üzenetére
Igen, az a lényege, hogy összeválogatják az építéshez szükséges összes alkatrészt (a szerszámokon kívül), így a delikvensnek nem kell ezzel vesződni. Kezdőként ideális lenne nekem. Ráadásul a műszerdobozt is menetkészen adják.
A másik lehetőség, amire gondoltam a millet minimax lenne innen. Ez külső adapterrel működik, szóval biztonságosabb, viszont PCB-re kellene forrasztanom. Ezt könnyebb elrontani, mint a point-to-point kábelezést forrasztásnál?
Itt találtam egy safety manual félét, de nem ír semmi lényegeset, azon kívül, hogy az áramerősség öl, nem a feszültség.
Lompos48 Szerintem is vastagon fogott a ceruza, hiszen csak egy halom alkatrészt adnak el. Itt viszont a customer support-ot is kifizetjük valószínűleg: ha a lelkes amatőr elakad, akkor segítenek neki megkeresni a hibát.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13105 üzenetére
Milyen szabályokat kell betartani, hogy ne érhessen baj? Pl. áramtalanítás után mennyit kell várni?
totya694 244 dollár plusz szállítási költség az ára a 240V-os változatnak.
Más: hangminőség szempontjából számít valamit, hogy milyen fajta ónt használtunk?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Egy fejhallgató erősítő építését tervezgetem. Mivel teljesen tapasztalatlan vagyok ilyen téren ezért egy egyszerűbb kit-et szeretnék összedobni kezdésnek.
Erre gondoltam: bottlehead crack
Szerintetek nem túl nehéz első projektnek? Van innen valakinek tapasztalata vele?
Esetleg tudtok ajánlani valami olvasmányt az alapfogalmakkal, amin kezdés előtt rágjam át magam? Joghallgató vagyok civilben, szóval az elektronikai ismereteim eléggé mérsékeltek.Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest