- Kezdő fotósok digitális fényképei
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Milyen házat vegyek?
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz
ssid3956 #56885 üzenetére
A PC háza nem lehet nagy gond, inkább a földhurok. Én 3 db 1μF-os kondenzátorral (nem elkó, bipoláris) oldottam meg a galvanikus elválasztást. Valahol csak találsz neki helyet az 5m-en.
Kernel 3,5-es jack hosszabbító kábel és árnyékolás ? Talán a Holdon (de nem Kínában
). A külső szigetelés alatt a két szigetelt és mellett megy még pár szál vékony, csupasz, réznek látszó vezetékecske.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ssid3956 #56896 üzenetére
Tehát akkuról nem zúgott egyáltalán, földelve már bejött valami. Ez utalhat arra, hogy az erősítő, ha nem is földelt, de a zavarszűrő kapacitásain valamennyi áram folyik a hálózat felé, ami a hangkábelen kiegyenlítő áramot hoz létre. Legjobb lenne megvizsgálni annak a tápegységnek a felépítését.
Dugók forgatásával is lehet próbálkozni, bár nem feltétlenül változtat rajta.
Amellett az 5 méteres kábel árnyékolása is lehet gyenge minőségű (túl nagy ellenállású), az is hozzájárulhat a jelenséghez. Esetleg meg lehetne próbálni egy vastagabb rézvezetéket kihúzni mellette és azzal összekötni a GND pontokat, legalábbis csak a teszt kedvéért, hogy mi történik.
-
ssid3956
tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
ssid3956 #56894 üzenetére
Elvileg nem kellene, hogy befolyásolja (ha már az erősítő nem földelt), csak a gyakorlatban nem árt kipróbálni hálózatról, mert ebben a szakmában bármikor érhetik meglepetések az embert, amiből azután következtetéseket lehet levonni.
De ehhez az kell, hogy a tápegység hálózati védőföld és a laptop GND (negatív) között valóban fennálljon a galvanikus kapcsolat, ahogy az általában szokott lenni. Műszerrel ellenőrizve, nem csak feltételezve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ssid3956 #56891 üzenetére
A laptoppal nem zúg az 5 méteres kábel, akkor elvileg használhatónak kellene lennie, még ha nem is márkás kábel. Magam is régóta használok egy 5 méterest, szokásos kínai darab, semmi gond vele.
De épp azért írtam az előbbieket, hogy tisztázni kellene, nálad milyen a földelési rendszer. PC-házhoz nem érdemes átkötni, általában nem vezet jóra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56888 üzenetére
Úgy lehetne elvileg, a megjelenő 12V-ot triggerként használni, egy triggerelhető modulhoz. Ebből van a kétgombos fajta, ami még olcsóbb is:
Vagy valamelyik időalap, amit már említettem, kiegészítve FET-tel vagy relével:
http://www.ebay.com/itm/311514571224
http://www.ebay.com/itm/222187444506 -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #56887 üzenetére
Az a baj, hogy a tetőn kéne megoldani, ahova csak a 12V megy fel, nem akarok 8 vezetéket felvinni, ahogy a 220at sem.
Én arra gondoltam(ha tudja), hogy pl 8 kor bekapcsol a táp időkapcsolója, vele egy szalag. És ahhoz képest x órára kapcsol fel, majd le, a 2., majd a 3. szalag is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56884 üzenetére
Azokat én írtam, de csak ciklikus időzítés állítható be vele, tehát nincs belső órája, amihez kötődne az időpont.
Késleltetési idők vannak, amiből lehet T1 és T2 szakasz, ezeket lehet végtelen ciklusra is programozni. Azt nem lehet tudni, hogy mennyire pontos, van-e kvarc időalapja (a panelon nem látszik), így egy pontatlanság halmozódhat a napok múlásával, eltolódhat az idő:
https://www.aliexpress.com/item/-/32783708719.html
http://www.ebay.com/itm/272301579616Ennek van kétgombos változata is, de az csak késleltető, nem végteleníthető.
Legegyszerűbb lenne egy olcsó mikrovezérlő és három FET a kimenetre (nem kell relé), de ahhoz programot is kell írni.
A Cn101A időzítővel kapcsolatban talán nem árt tudni, hogy esetedben nem fontos 12V-ost keresni belőle, mert a táptól függetlenített a relékimenet (nem úgy, mint a konnektorba dugható fajtáknál). Ennyi erővel 230 V-ról is táplálhatod:
-
ssid3956
tag
sziasztok
Egy 2.2-es hangszórót próbálok a PC-vel összekötni, de veszettül zúg a hangszóró.
Eddig így néz ki a zúgás:
Ha nem csatlakoztatok semmi kábelt a 2.1 bemenetére, akkor csend van.
Ha csak egy RCA-Jack átalakítót (20 cm kb) csatlakoztatok hozzá: még mindig csend van.
Ha az átalakító után egy Jack-Jack hoszabbítót (5 méter) csatlakoztatok már veszettül zúg. (2 db ilyen 5 méteres kábelem van, mindkettővel teszteletem)
Ha a jack hoszabbítót egy laptopba dugom (macbook air): megszűnik a zúgás, minden tökéletes.
Ha átcsatlakoztatom a PC-be a kábelt a laptopból: kb fele olyan hangos a zúgás mint akkor amikor csak az 5 méteres hoszabbító volt önállóan az erősítőbe dugva.Már nem tudom mit próbáljak még
Az lehet probléma, hogy a gépház nem földelt? (mert fából készült) -
xxxjjjkkk
senior tag
Ha van egy akváriumom.
Lenn van a 60W táp, felmegy a 12V a tetőbe, ott szét van szedve 3x1m kb 14W os led szalagra, 220as időkapcsoló van most az egész előtt, de szeretném külön kapcsolni a szalagokat.
PL:
A - 08-20ig
B - 10-18ig
C - 12-14ig
Imitálva a napot, na meg így tudok hosszan világítani is, nem csak napi 6-8 órákat, elvileg.
Mivel lehetne szerintetek legegyszerűbben megoldani?
Gondoltam szimplán arra, hogy a mostani időkapcsolót megszüntetem, és felrakok 3x12V os időkapcsolókat.
De hátha van valami költséghatékonyabb megoldás. Főleg, hogy ebayen is 1500 darabja, az egész világítás project meg került eddig 7 ezerbe, ami meg használhatónak néz ki, az 2500 fele van -
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #56880 üzenetére
Ezt így nem lehetne értelmezni a kapcsolási példa / környezet nélkül, ha nem sejteném, miről van szó.
Szimpla táplálású rendszerben kreálni lehet egy virtuális földpontot, ami jellemzően a tápfeszültség felét állítja be a műveleti erősítők részére, hogy onnan vegyék a DC-viszonyítási pontot.
A féltáp előállítható egyszerű ellenállásosztóval is. De ha terhelésnek van kitéve, fontos a stabilitás, akkor az osztót még megfejelik egy műveleti erősítővel, aminek a kimenete követi a noninvert bemenet szintjét.
Az invertáló bemenetre pedig 100 %-ban visszacsatolják a kimenetet egy rövidzárral. Tehát ez lényegében egy feszültségkövető kapcsolás, az osztót követi 1:1-ben. Mivel a negatívan visszacsatolt műveleti erősítő alapvető tulajdonsága, mindig úgy igyekszik szabályozni a kimenetét, hogy a saját két bemenete közötti feszültséget minimalizálja (amíg lehetséges, vagyis adottak a környezeti feltételek).
A virtuális földpont kinevezhető a rendszer GND-pontjának is, ekkor a +/- táp már nyilván nem GND.
Ha mondjuk továbbra is a negatív táp a GND, az AC jelbemenet szempontjából lényegtelen, azt kondenzátorral le kell választani.
-
krisztianAMG
senior tag
El tudná valaki magyarázni, miért nevezik virtuális földpontnak a műveleti erősítő invertáló bemenetének és kimenetének közösített pontják?
Ha jól értem, akkor ezért, mert ha nagy az opamp erősítése, akkor a bemeneten elhanyagolhatóan kicsi jel van. De valahogy ez nem áll össze a fejemben. A bemenő jelet csak a GND-hez képest lehet értelmezni, nem? Akkor hogy lehet azonos pontenciálon az invertáló és nem invertáló bemenet? -
ZTE_luky
aktív tag
12V. 60led/m nagy fenyereju ledekrol van szo. kerdes h mennyivel kell tulmeretezni a tapot. a jelerosito 40A bir a vezerlo 18A-t
-
ZTE_luky
aktív tag
sziasztok erre a rendszerre kellene EGY tapot vasarolnom (amin nincs teljesitmeny)
a kerdes h eleg lenne 18A vagy 20A tap kellene?
Ebayrol vagy Gearbestrol mennyire kockazatos tapot venni? Ilyen 4-6 eezer forint korul vannak. Sokan szidjak a kinai tapokat, csak akkor hasznalnam oket ha ott vagyok, igy is elegge felek ilyen cuccoktol h berobbannak kigyulladnak. Mit javasoltok?
-
pjen
félisten
válasz
Gergosz2 #56871 üzenetére
Ez most mért is?
Kernel:Ezért mondom amíg nem pörög hiába a kondi.Ha megfordul a forgórész el is szokott indulni.Régi mosógép leégett segédfázissal,fadarabbal lökték be.Ott még nem is kondi volt,porcelán csövön ellenállás huzal adta a fázis tolást.Egyébként nekem az a kapacitás hatalmasnak tűnik,főleg állandó üzemben.
-
Kernel
nagyúr
Bizonyára azért van odaírva a kapacitás, de kondi nélkül nem szokott elindulni, vagy csak ritkán, ahogy itt is mutatják:
-
Barret001
addikt
Nekem is van egy orosz szivattyúm,ugyan-ezt produkálja.De melegszik is rendesen
Tönkretették a tekercselését hosszú csavarral,nem 100 hogy jól forrasztottam össze a szálakat... -
Barret001
addikt
Ha az üzemi tekercs megkapja az áramot,indulnia kellene meglökésre. De nélküle nagyon ritkán kapja el!
A kondi csak megindítja a motort. Ő megy az indító tekercsre.A két tekercs össze van közösítve.
Szerintem jól rajzoltad le az egyszerűsített rajzon. Nem melegszik a motor? Rossz bekötésnél szokott. -
q1w21
csendes tag
Lefogtam a tengelyt és megtudtam állítani, nagyon erőtlen a motor. Éreztem a kezemmel a remegést, jobbra-balra rángat gyengén. Ha elengedem a tengelyt, forog tovább arra amerre épp megindítom.
Miért ilyen gyenge a motor? 0,25kW az 250watt Egy 500wattos fúrógéppel tudom összehasonlítani, de az sokkal erősebb. Az üzemi kondenzátortól erősebb lesz a motor? -
q1w21
csendes tag
válasz
Kernel #56860 üzenetére
Megismételtem az előbbit úgy, hogy most nem volt összekötve az a két vezeték ami a kondihoz csatlakozna és így is elkezdett forogni a tengely. Ugyanúgy lassan forog és így is véletlenszerű irányba indul a tengely.
Ha egy üzemi kondit kell vennem akkor milyet? Milyen adatok szerint keressek?
Itt egy kép az adattábláról:
60-80μF 270V Ezeket az értékeket vegyem figyelembe az üzemi kondenzátor keresésnél? -
Kernel
nagyúr
A kondit nem lehet rövidzárral helyettesíteni, az indítórelét lehet nyomógombbal helyettesíteni, ami az indítókondit kapcsolja.
De ez üzemi kondenzátoros, legfeljebb anélkül lehet megpróbálni. Anélkül viszont nem indul, ezért kell belökni valamelyik irányba. Vagy, ha már elindult, az átkötést (amit a kondinál csináltál) megszüntetni.
-
q1w21
csendes tag
Nyomógombom nincs.
Összekötöttem a két vezetéket ami a kondihoz csatlakozna és bedugtam a konnektorba a dugvillát. A motor forog, de lassan. Több próbálkozást csináltam és véletlenszerű irányba indul el. Meglöknöm nem kellett mert magától elindult. Ez azt jelenti, hogy a tekercselés hibátlan? Mindkettő tekercs? És ha most veszek hozzá egy üzemikondit vagy indítókondit akkor a motor felpörög a megadott értékre? 1430r/min (percenként 1430-at fordul a tengely) ? -
pjen
félisten
A kondi helyére köthetsz egy nyomó gombot,rá adod az áramot és megnyomod a gombot amíg valamerre megindul a motor,Olyan mintha indító kondit tennél rá.Azért írtam, nem kell kondi,hagyd üresen a helyét egy próba erejéig.Ha zúg és remeg a tengely,valamerre forgasd meg kézzel.Meg kéne induljon.
-
q1w21
csendes tag
Sziasztok
Egy régi, koszos villanymotort szeretnék működőképessé tenni, ha sikerül. Nem vagyok villanyszerelő, nem értek hozzá, számomra ez a javítgatás csak hasznos időtöltés lenne.
Úgy gondolom, hogy egy üzemi kondenzátor kell hozzá és ha nincs leégve a tekercselés akkor működne.
Először multiméterrel ellenőrizném a tekercsek állapotát, de multiméterem még nincs. Korábban itt a fórumon linkeltetek néhányat amit most hirtelen nem találok, de ez esetleg alkalmas lehet nekem? Ha rendben van a szakadásvizsgálat akkor talán egy üzemi kondenzátorra lesz szükség? Milyet vegyek? Csináltam képeket az adattábláról és a bekötésről. Ha a forgásirányt szeretném változtatni, ha lehet, akkor a bekötésen mit kell változtatnom?
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Kép6
Kép7
Kép8Kérlek javítsatok ki ha valami hibát találtok az elméletemben vagy a képek alapján a villanymotorban.
Előre is köszönöm a segítséget. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #56852 üzenetére
Van olyan is, hogy nem hallható frekvenciájú (maga az áram), de alharmonikus, mechanikus rezonanciák miatt mégis rezgésbe jön valamelyik alkatrész (főleg tekercsek), hallható hangon.
Pl. egy PC-táp terhelés alatt sípol, pedig nem burst-módban jár, ami más tápegységeknél is inkább a készenléti, illetve terhelésmentes állapot jellemzője és zúgó vagy szakaszosan pulzáló hangként írható le.
-
válasz
jozsi252 #56847 üzenetére
Részterhelésnél úgylátszik nem csak a pwm kitöltési tényezőt, hanem a frekvenciát is lejjebb veszi, és belecsúszik a hallható tartományba a kapcsolófrekvencia.
Vagy nem tiszta pwm, hanem részterhelésnél jelcsomagokkal (burst) működik, pl. a 2-300kHz frekit szaggatja 15-20kHz-el, és ezt hallod.
Vagy, szuper hallásod van, kicsivel 20kHz felett is hallasz.
Egyik sem hiba. -
jozsi252
veterán
Sziasztok,
Lenne egy "gondom" ami ismét táppal kapcsolatos, csak ezt nem nagyon értem hogy mi okozza.
Szóval van egy BlitzWolf BW-S1 usb-s elosztóm, illetve egy 5V 1A-es iPhone adapterem.
Vettem egy Olight mágneses töltőt.
Először a Blitzwolf-ba dugtam be az usb-s töltőt és úgy kezdtem akkut tölteni, és nagyon magas hangú zúgást adott ki amit csak akkor hallok mikor teljesen közel hajolok hozzá.
Ha az iPhone adapterét használom akkor semmi zúgó hang.
Ez az akku töltő max 0.75A vesz fel, a Blitzwolf meg 2.4A tud leadni portonként maximum. Na most amikor töltöm egyszerre az iPhone meg a Watch-ot ezzel a Blitzwolf-al akkor 2.3A környékét vesz fel összesen a 2 kütyü, de semmi zúgást nem hallok akkor.
Na most a zúgás nem azért ered mert a Blitzwolf usb-s töltő rossz lenne, hanem azért mert li-ion akkut töltök vele és a feszültség változása okozza esetleg az akku miatt vagy mégis mi lehet? Gondolom ha rossz lenne ez a usb-s töltő akkor az iPhone töltése közben is zúgna ami pedig 2.1A vesz fel kb. de nem zúg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kezdek rájönni, hogy nem elektronikai okból lesz brummos az erősítőm egyik csatornája. Ugyanis erősen rácsaptam az oldalára, és megszűnt a brumm, azóta sem jött vissza.
Valami kábel lehet megtörve, át kell néznem az egész 30+ éves kábelezést. Jajj.
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #56843 üzenetére
talan jo lessz eza táp, az oldalon ahonnand rendeltem van egy kep a polaritasrol:
http://i.imgur.com/zYxSpTC.pngAmugy van multimerom, de azt hogy tudom kimerni
hogy milyen polaritasu ? A piros dugo belsejeben levo kis pocokre rakom az egyik mero ágat, a masikat pedig a dugo belsejeben levo falra?
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #56841 üzenetére
Középső a pozitív, ami a leggyakoribb, de azt ebből nem tudni, hogy a kamerához való kábel is így van-e bekötve, az viszont könnyen kimérhető. Addig csak valószínűsíthető.
(#56840) kmisi99
A telefon szempontjából mindegy, hol érzékeli a zárlatot az adatvonalon, ezért mindegy. De az már típusfüggő is lehet, hogy rövidzárral, vagy milyen kötéssel van beállítva, ebben az eredetit kell leutánozni.
(#56839) szabifotos
Mivel a napelem áramgenerátoros jellegű, tehát nagy a belső ellenállása, össze lehet kötni ilyen kis eltéréssel, de nem lesz egyforma az árameloszlás, az optimális munkaponti terhelés sem állítható be.
Terheletlenül az alacsonyabb feszültségű cella ráterhel a nagyobbikra. Nagyobb terhelésnél egy ponton már mindegyik cellából csak a fogyasztó felé folyik az áram, de nem egyforma eloszlásban. Az eredő feszültséget ezek a különböző áramok fogják fenntartani a terhelésen, ami a jelleggörbe sajátosságai miatt nehezen lenne számítható.
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #56838 üzenetére
Szerencsere talaltam egy tapot ami 12V DC es 2.0A ad le. Csak itt a polaritas miatt agodom,hogy szerinted hasznalhatom e.
a - fogja át a + -t
ugy mint a kepen :
http://s894.photobucket.com/user/xinyanwei15/media/Car_electronic/car_charger/40172.jpg.html -
kmisi99
addikt
Sziasztok adott egy régi 2amperes tablet töltő, a kábele megtört, kapott újat, vettem hozzá szerelhető micro usb fejet. Na most tudom, hogy a telefon akkori vesz fel maximális áramot ha a adat+ és adat - rövidre van zárva. Az jó ha ezt a micro usb csatlakozón teszem meg? Csak mert a tablet töltőn csak +/- van alapból.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Mi történik, ha néhány darab 5V-os párhuzamosan kötött napelem cellával egy 6V-os cellát kötök be? Valami átlag fesz. jön létre vagy hogy?
Akkunál ugye nem tanácsos csak ugyan olyanokat... de napelemnél?
-
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #56836 üzenetére
Koszonom a valaszokat!
Meg eddig nem volt leprobalva a kamera. Othona TV re kotve kiprobalhatom,hogy ha a TV VIDEO -be szurnam az egyik veget az RCA kabelnek. a masikat pedig a kameraba. ( így nem is kell +12V ? vagy hogy kitudjam probalni kene az a 12V)
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #56835 üzenetére
Az pont erről szól, csak előbb már nem tudtam alaposabban átnézni.
Van egy ibolya/fehér vezeték, azt kell rákötni a tolatólámpára, annak is nyilván a kapcsolt pontjára. Ehhez fel lehet használni az RCA-kábel említett plusz vezetékét.
Menüben lehet konfigurálni, hogy a sebváltó testre zár vagy pozitívot kapcsol a lámpára, de általában testre szokott zárni.
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #56833 üzenetére
koszonom a valaszt.
Szoval ha R be rakom majd a sebességváltot nem fog automatikussan bekapcsolni a kamera, hanem bele kell mennem majd a menuben a dvd lejatszon, es ott ramenni a kamerara? Ezeket a kiallo vezetekeket pedig nem kotom sehova sem, csak az RCA (aux,sárga kabelt) beduom az R.C IN be a DVD hatuljanNezegettem youtube-n videokat, egy helyen lattam valamit errol beszelni,csak nem nagyon fogtam fel
1:30 nal kezdodik az a rész -
-
artiny
őstag
Helotok
Mire valo ez a kiallo, szabadon logo vezeték az aux kábelbol ?
k é paz elso kepen piros/sárga nyillal jeloltem
- hogyan kell bekotni ezt a tolato kamerát az autoba? (ez pedig a radio (pioneer AVH-P1400DVD):
radio hatulja) -
Kernel
nagyúr
Sarus vagy hüvelyes csatlakozásokat szimbolizál valószínűleg. Amibe nincs dugva semmi, nem vezet sehová, az egy üres saru. Ami kettős, az meg elágazó.
1. lehet valamiféle csatlakozó vagy mérőpont, ahol a bal-jobb index feszültsége megjelenik.
4. lehet testelési pont.Ha lenne motorom, valószínűleg forrasztással, zsugorcsövezéssel képeznék Y-elágazásokat. Vagy megfelelő saruzással.
(#56829) KaiotEch
A furatgalvánok túloldalán is bizonyára van valami, amihez forrasztani lehet, de meg kell nézni a leszakadt résznél is, hogy van-e elvezetés, azt is át kell kötni.
-
Zewa
senior tag
Sziasztok,
előre elnézést kérek a bugyuta kérdésekért de sajnos muszáj ha egyszer még az utakon szeretnénk látni a kicsit megviselt, veterán Kawasakit.
Remélem, itt választ kapok pár kérdésemre.
1. és 2. A létezésük okát kutatom. Mi célt szolgálnak?
3. Mit jelöl a háromszög+téglalap páros? Miért van helyenként dupla?
4. Az indexeknél minek a jelölésére van ott az a pont?+1 Vezeték elágazásnál milyen összekötési technika ajánlott? Olyan igényes megoldásra gondolok ami tartós, bírja a rázkódást és lehetőség szerint minél kisebb helyigényű (pl a 2. jelölés alatt)
Köszönöm.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
tordaitibi #56808 üzenetére
az is valami sósav alapú cucc
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #56824 üzenetére
Külső táplálás nélkül nehezen, mert az általad említett IC minimális tápfeszültsége 3V. Így a Lítium akku alsó feszültséghatáránál kelle továbbra is táplálni belőle az áramkört, Ugyanakkor egy referenciaforrást is ki kell alakítani.
Egyébként a CA324E azonos a sokak által gyártott LM324 típusú 4x opamppal. És nem lehet DIP16, mert csak 14 lába van, azaz DIP14, ami CSAK a tokozás szempontjából bír jelentőséggel.
-
darvinya
titán
CA324E DIP16-al megoldható Li akku töltetség jelzése?
(Közelítő kapcs. rajzot is kaphatnék?) -
Kernel
nagyúr
válasz
KaiotEch #56817 üzenetére
60 W-os pákával nem próbáltam még, csak nagyobbal, így nem tudom, mennyire alkalmas.
63/37-es kínai ónt rendeltem már, ha nem is pont olyat. Noha fel tudtam használni hibátlanul, de volt egy olyan érzésem, hogy valamivel kevesebb benne az ólom, a korábban megszokottnál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
KaiotEch #56806 üzenetére
Ha megfelelő teljesítményű a páka, lehet még gond a hőátadással (szennyezett, oxidált hegy).
Az ón is lehet problémás, akadnak olcsó hulladékok, ólommentes eleve nem javasolt, magasabb olvadáspontja miatt. Egyébként általában a gyantás ón önmagában is megfelelő a célra.
Karcolgatás helyett jobb felcsiszolni, megreszelni. Ha szükséges, de sok videón ezzel nem foglalkoznak egyáltalán, mégis sikerül nekik.
-
pjen
félisten
válasz
KaiotEch #56806 üzenetére
Most majd jól kiátkoznak,de engem sokszor kisegített.Veszel háztartási sós savat,egy literes befőttes üvegbe kiöntesz 2-3 decit aztán elkezdesz horgany lemez darabokat rakni bele,amennyit felold.Ezzel bekened az aksi alját futni fog rajta az ón.Azt mondják a sav idővel szétmarja az anyagot,de szerüntem az aksi előbb tönkre megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DrojDtroll #56811 üzenetére
Akkor ott egy AD bemenetre megy rá, gondolom. Abban az esetben:
Kell egy soros kondi, annak a 'kimenete' után az AD bemenet és a föld közé meg egy ellenállás. Ha az ellenállást 130kOhm-ra választod, akkor 1nF-os kondival az jön ki, amit szeretnél. [link]
Ha IO lábra megy rá akkor kellene tudni, hogy a felhúzó / lehúzó ellenállások stb. hogyan vannak kialakítva, mire van beállítva a láb.
-
nyogo83
senior tag
Uraim!
Egy kis segitseget szeretnek kerni. Egy kisebb projekt kereten belul szeretnek egy PC/Mobil alapu fuggveny generatort csinalni.
Amire szuksegem lenne, az egy megbizhato kapcsolas a szintillesztesre/levalasztasra a fulhallgato kimenetre, ugy hogy a jelalak ne torzuljon.
A kimenet 5-12V lesz, kulso tappal.Ha nem muszaj, nem allok neki feltalalni a melegvizet, ketlem hogy ne csinalt volna valaki hasonlot.
-
mezis
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DrojDtroll #56807 üzenetére
Mire dolgozik rá a tranyó? Kell ott lennie valamilyen munka ellenállásnak, annak az ismeretében ki lehet számolni egy oda kellő soros kondenzátort.
-
-
DrojDtroll
veterán
Egy 1,2kHz-es felüláteresztő szűrőt kell tervezni egy sima IR fototranzisztorra.
Ebben tudna segíteni valaki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest