Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz ZTE_luky #79414 üzenetére
Az IC505 az teljesen jó, az nem 5 voltot kap hanem a 9 voltból csinál 5 voltot. Kevered a kimenetét a bemenetével.
ha fűt hát fűt, a rajzon érdekes 2 darab ilyen 5V stab. van párhuzamosan, lehet sokat kér az 5 voltos ág.Ott a rajzon a bemeneti választó, ez egy 4 csatornás analóg multiplexer, azaz 4 bementből ad tovább 1-re, ezt sztereóra lefordítva 8-ból 2-re. Ez a CD4052B ic a rajzon.
Meg kéne nézni, maga a bemenetválasztó IC döglött meg, vagy a vezérlés nem kapcsolja át.
Itt a rajza, ezt össze kéne vetni a készülék rajzával,
és itt van a bemenetválasztó állapotdiagramja, ezeken a lábakon kéne mérni és kiderül, az IC halt meg vagy a készülék agya.
De a rajzok alapján simán meghekkelhető, ez eddigi tuner kimeneteket le kell választani, ahol a nyák engedi, és helyére bekötni az aux-ot, ha más megoldás nincs.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ZTE_luky #79414 üzenetére
Nekem tetszik az elgondolás amit a Tibi vázolt.
Az IC 103 jelű alkatrész 1-es valamint 12-es lábára menő fóliacsíkot vágd el szikével az ic lába melett. Majd az 1-2 és a 12-15-ös lábakat kösd össze egy vezetékdarabbal, és elvileg ennyi. De azért várd meg mit mond ő is. Én így csinálnám. A stab mindig nagyobb bemenő feszt kap, az nem gond h 9V-ot mérsz ott. A kimeneten legyen meg az 5 V.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz ZTE_luky #79412 üzenetére
hülyeséget írtam, nem voltam elég körültekintő. Az IC505-ös stabilizátor 5V helyett majdnem 9V-ot kap, és a hűtőbordáját is nagyon fűti (korábban beillesztett képen látszik is a fedlap, az az alatti hűtőbordáról beszélünk.)
tordaitibi:
igen ,jól emlékszel.
rajz: [link][ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ZTE_luky #79412 üzenetére
Ha jól emlékszek, ez az a cucc ami csk FM-en megy, nem lehet bemenetet váltani.
Kéne valami rajz. Ha külön van a tuner, akkor annak kimenetei és az aux is a DSP-be fut be, itt manuálisan meg lehet csereberélni a bemeneteket, nem a legszakszerűbben, pl fólia átvagdosás és átvezetékelés.
Ez akkor járható út ha teljesen külön van a tuner. -
ZTE_luky
aktív tag
válasz ZTE_luky #79363 üzenetére
Sziasztok! Most jutottam oda hogy beszerezzem és beforrasszam a kondikat. Kimértem a feszültségeket, szerintem mindenhol rendben vannak, sehol se mértem kevesebb vagy null feszt. Lehet h agyhibás? Esetleg a hangfalakat és a mélyládát feltudom használni? elvileg 80+5x40W a max teljesítménye a szettnek, milyen/mekkora erősítőt kellene hozzájuk vennem h működjenek? Jófogáson/piacokon próbálkozzak? Mekkora tételek ezek?
Lehet h orbitális nagy hülyeséget kérdezek, de nem lehetne esetleg a jelenlegi (FM 87.5) csatornáját "hardware-ileg" átkötni AUX-ra?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ZTE_luky #79370 üzenetére
Szerintem előbb a kondizd újra, lehet azzal már megoldódik a probléma. Ha nem, akkor érdemes a stab ic-ket cserélgetni, mivel pár száz forintos ic-k én cserélném mindet, a már említett dolgok miatt. De erre visszatérünk ha a kondi csere nem segít, meg hogy mit mivel lehet helyettesíteni.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
törölt tag
Igen az ic 501 stabra gondoltam, de ahogy látom elég kurrens cucc, nem tudom be lehet e szerezni. A C511 mindenképp cserés, elég sok hőt kapott, meg amúgy is filléres dolog. Tápfeszeket kéne méregetni, hogy rendben vannak e? 3,3V, 5V stb. elég jól van feliratozva minden az alaplapon ahogy látom, szerintem az is rajta van hol hány voltnak kell lennie. Nekem egyszer egy 5V-os stab kocka csinálta a fesztivált, kb ugyanez volt a tünet, ezért gondoltam, hogy valamelyik haldoklik nálad is. De ez csak teória.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor a kondi lent kifolyik, az nem így szokott kinézni, általában egyik lábat ki is rohasztja, ki is eshet. Itt a képen is látszik, hogy a huzalláb töve tiszta, nem korrodált.
Minden további nélkül előfordulhat, hogy a kondenzátor vagy hibátlan, vagy ha csökkent kapacitású is, de attól még működne tovább. A KA378R33 3,3 V-os disszipatív stabilizátor viszont bele tud fáradni idővel a magas hőmérsékletű munkába, amitől csökken leadott feszültség vagy időszakos hibákkal is szívathat. Előbb jól mérhető, utóbbi szívás.
Mivel 3,3 V a processzor tápja, lehet összefüggés a hibával. A bezöldült huzalt pedig azért érdemes cserélni, hogy ne rohadjon tovább. Többit, ahol csak a felületileg támadta be, olajos tisztítás is megoldja.
Ezek a kondenzátorok nem impulzusterhelésnek vannak kitéve, ami azt belülről fűti, szétnyomatja. Itt csak kívülről kapja a hőt, ezért fordul elő sok esetben, hogy semmi baja. Más esetben mégis, úgyhogy ez nem 100 %.
A sárga ragasztó hihetetlen hülye találmány, mint a bezöldült huzal is mutatja, még savas korróziót is képes okozni. Legszebb, amikor tápegységben 350 V volt közé kerül és ott húz át a feszültség, a ragasztónál, ami eredetileg szigetel ugyan, de az évek során beszenesedik.
Manapság már kerülik is a használatát, jobb cégek. Egyébként nem fontos leragasztani a kondenzátort, aminek főleg a gyártásnál van szerepe, hogy ne essen ki a panelból, még a forrasztás előtt, illetve hullámfürdő közben.
Utána esetleges vibrációs hatások, vagy a forrasztás meglazulása ellen védhet ugyan a ragasztó, de reálisan gondolkodva, te azt nem rázod ki onnan és lábait is kicsit széthajtva forrasztva, az életben többet úgyse jön ki onnan.
Ha ugyanúgy lerakod tövig, ahogy gyárilag volt, a kockázat elég "nagy": lehet, hogy 10-15 év múlva szedheted szét "megint".
Megjegyzem, az FBS a Gumiámhoz hasonlóan ecetsavas vulkanizációval működik, fémeket korrodálhatja, noha teljes száradás után távozik belőle elvileg az ecetsav, de alatta maradhat nyomokban.
Ebből viszont savmentes változatot szoktak használni a gyártók, amikor panelon ilyet látunk, hogy szilikongumival rögzítenek valamit.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
válasz ZTE_luky #79358 üzenetére
Az a kondi nagyon rossz helyen van ott, körmöst kellene adni a PCB tervezőjének, hogy két forró hűtőborda közé tervezte be az elkót Nem kell méregetni különösképpen semmit, az a kondi biztosan rossz, úgyhogy azt cserélned kell.
Az új kondit úgy forraszd be, hogy ne ültesd rá a PCB-re, hanem hagyd hosszúra a lábait és a kondit felfelé irányítva, fektetve helyezd el. A mechanikai rögzítését egy borsónyi FBS pasztával old meg.
A kondit valahogy így helyezd el:
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
törölt tag
válasz ZTE_luky #79358 üzenetére
Jól mondja doki, azt a kondit mindenképp cseréld, nem tűnik ragasztónak ami mellette van, az inkább elektrolit. Én a hozzá "tartozó" stab kockát is cserélném, vagy a 3,3V vagy az 5V-hoz tartozik ez a kondi. Már csak azért is, mert ezek a stab kockák elég érdekesen tudnak viselkedni bizonyos esetekben, sima műszerrel mérve minden ok, közben meg mégse, és jönnek a furcsaságok a működésben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ZTE_luky #79355 üzenetére
Noha a kondenzátorok rögzítésére használt ragasztó is képes befeketedni a melegtől, sőt még szenesedni is, ami már gond, mert a szén vezet, de az is lehet, hogy alul kifolyt az elektrolit.
A kondenzátor mindenképpen ellenőrizendő, szükség esetén cserélendő, illetve tisztítani is kell azt a részt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #64054 üzenetére
amelyik nem támogatja a huawei QC-ot annak is csak 2A-t fog leadni ugye?
Qualcomm Quick Charge és Huawei Supercharge (Smart Charging Protocol / SCP) más műfaj.
A QC feszültséget emel, vagyis a távvezetékek elvét követi (nagyobb feszültség, kisebb áram, kevesebb veszteség a vezeték ellenállásán), illetve esetünkben az USB-csatlakozó terhelhetőségének is van korlátja, ami így részben megkerülhető.
Viszont később rájöttek, hogy a telefonban pl. a 9 V-ot lekonvertáló áramkörnek is van bizonyos vesztesége, ami növeli a belső hőmérsékletet, ezáltal ráfűt az akkura is, emiatt a töltőáramból kell visszavenni valamennyit. Így töltés közben nem használható ki az akku teljes terhelhetősége:
Ezért a Huawei SuperCharge más utat követ. A vezetékek és csatlakozók terhelhetőségét 5 A-ig növelik, a feszültséget viszont 5V alá csökkentik.
Szinte már nem is a telefon szabályozza a töltést, ha töltő kimenetén van mondjuk 4,5 V, mire az akkuhoz jut, lesz belőle 4,2 V.
Mindkét rendszernél processzoros kommunikáció van a dugasztáp és a telefon között. A QC valamivel egyszerűbb (feszültségszintekkel kommunikál), az SCP digitálisan.
A hagyományos 5 V-os rendszereknél a dugasztáp az adatvonalon tájékoztatja a telefont a terhelhetőségről (rövidzáras / ellenállásosztós trükkök). Ezek bármivel leterhelhetők, "buta" eszköz lévén a dugasztáp nem is tudja, hogy mit kapcsolnak rá. Csak a saját max. áramkorlátját figyeli (mint a legtöbb tápegység), a felvett áramot pedig a táplált eszköz határozza meg.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #60114 üzenetére
Nem vedd okoskodásnak, de korábbi szavaidból amúgy is érezhető volt, hogy itt gondok lehetnek, ezért eleve fenntartásokkal írtam.
Tehát nehéz ilyenkor jót válaszolni.
Mindamellett az is igaz, hogy ha túl kevés a szint, akkor ez a megoldás nem növel, viszont járulékos terhelésként még csökkenthet is a szinten. Noha egy 22-100 kΩ-os potméter általában nem számít nagy terhelésnek a PC kisimpedanciás vonalkimenetére nézve, illetve a csúszkával paralel jelentkezik még a vezérlő bemeneti impedanciája is.
Ha viszont előerősítőt szeretnél, az is külön feladat. Elektronika topikban építés lenne az alapértelmezett. Vagy nézni valamit eBayen. Kárt okozni elvileg nem egyszerű, a vonalkimenet rövidre is zárható.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #60111 üzenetére
Osztóként kell bekötni, vezetéket is el lehet vágni. A potméter értékének ilyenkor annyi jelentősége van, hogy illeszkedjen a forráshoz és a terheléshez is nagyjából.
A két követelmény ugyanis ellentmond. Ha nem akarom terhelni a forrást, ahhoz minél nagyobb ellenállás kellene, de ha túl nagy, akkor viszont a terhelés elhúzza, nem fog normálisan szabályozni.
Ezt egy hazai üzletben kapható trimmerrel is ki lehetne próbálni, emiatt nem érdemes kínai csomagra várni.
A LED-vezérlő egyébként sztereó jelet használ, vagy közösíti? Ez egy csatorna:
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #60106 üzenetére
Kezdetnek valamilyen néhányszor 10 kΩ, 100 kΩ potmétert lehetne bekötni próbára, akár bontott anyagból. Vagy trimmert. Ára nem vészes, de van sokféle, nem néztem mostanában.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #60091 üzenetére
Nem dimmer, hanem potméter, amit lehet venni eBayen és forrasztani kell. Csak előbb ki kellene kísérletezni az értékét is, meg azt is, hogy beállítható-e a kívánt szint, mert így nem jó javasolni semmit vásárlásra, ami nem is biztos, hogy beválik neked.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #60088 üzenetére
Ellenállásokkal, potméterrel vagy trimmerrel. De nem ártana ismerni a vezérlő bemeneti impedanciáját, vagy anélkül is lehet próbálkozni valamilyen potméterrel, ami van kéznél.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz ZTE_luky #57424 üzenetére
Led szalaghoz elég bőven pákatisztító szivacs vagy mi,
befuttatod ónnal a hegyet, és beletörlöd, persze vizesen az ón úgy is gyantás.
A lomexes ónt használom, egész jó, valami lengyel.
Egyéb kencére kár költeni, a felület se szokott lednél dzsuvás lenni, ha még is, akkor valami szesszel, vagy akár higítóval letörlöd óvatosan. Izopropil alkoholt azthiszem a leghivatalosabb, gyógyszertárba van, csak szépen kell kérni.
A forrasztóvizet azthiszem csatornaforrasztáskor használják, de az más kategória. Sima gyanta meg fölösleges, inkább jó ónt vegyél.Ja meg ami fontos, hogy ólommentessel nehéz forrasztani.
[ Szerkesztve ]
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
válasz ZTE_luky #57421 üzenetére
Ez a kinai Mustool nem lenne jobb? Ha nem sűrgős, feléből megúszod. Most nincs 3000 pénz sem. Kapni hozzá póthegyet (6db különböző formájú tartozék hozzá), a teljesítmény szabályozható. Tartót pedig egy darab drótból és konzervdobozból (+súly) lehet hozzá készíteni.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
FireKeeper
nagyúr
válasz ZTE_luky #57418 üzenetére
az ilyen közvetlen konnektorba dugható cuccok elég szutykok. csak akkor válassz ilyet ha
-nagyon sürgősen kell
-nagyon olcsón kell
-nem fontos hogy tartós legyen
-nem akarsz vele drága dolgokat forrasztanisteam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #57401 üzenetére
LED-szalaghoz még egy 20 W-os páka is sok, szét lehet vele olvasztani, ha nem hőfokszabályzós, illetve túl sokáig tartod rajta.
Ennek látszólag ellentmondhat, hogy egy 75 W-os pillanatpákával is megforrasztom hibátlanul, de ott a pillanatkapcsoló játssza a "PWM-szabályzó" szerepét, vagyis úgy nyomogatom, hogy ne melegedjen túl. Vagy lehet rá tenni vékonyabb rézhuzalból készült hegyet, attól is csökken a teljesítmény.
Ha kínai, abból is inkább olyat kellene nézni, aminek a nyelén látsz hőfokszabályzót, ami persze az olcsóknál nem visszacsatolt szabályzó (nem mér hőfokot), hanem csak teljesítményt szabályoz.
Nagyobb teljesítmény a hőt jobban elvezető tárgyak forrasztásához kell, ami gyakorlatilag lehűti a pákahegyet, így nem lehetne forrasztani, vagy túl sokáig kellene kínlódni, átmelegíteni.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz ZTE_luky #57061 üzenetére
Most nézem, az eredeti hsz ben egy dremel van.
Azzal is találkoztam már egy barátomnak van. Hát, szerviz céllal, szerszámos ládába jó, de amikor led világítást szerelt, akkor talán valami 220as olcsóbb talán toolcraft pákával csinálta. Nem hosszú munkára van az.
Inkább, az elengedett egy forrasztás, vagy egy jumper helyet odapöttyölszre."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
PHM
addikt
válasz ZTE_luky #57059 üzenetére
Én egy, a 28003-ashoz hasonló, digitális hőfok kijelzéssel ellátott
Aoyue pákát használok. (Itteni fórumtársak javasolták anno.)
Olyannyira hasonló, hogy most épp egy Fahrenheit hegy van benne...
Megfelelő heggyel és némi gyakorlattal szerintem jól használható,
annyi megkötéssel, hogy durvább munkákra, nagyobb forrasztásokra
nem alkalmas, mivel a vastagabb hegy is könnyen visszahűl, ha nagy
a hőelvonás. SMD és furatszerelt alkatrészeket tartalmazó panelek
beültetésére használom, arra, persze megfelelő hegykészlettel, megfelel.
Nem mondom, hogy egy JCB forrasztó állomás ne verne köröket rá,
csak hát annak az ára is többszörös.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz ZTE_luky #57059 üzenetére
Őszintén szólva én a hobbielektronika.hu forum idevonatkozó topicot olvastam(futottam) végig, [link]
Ha regisztrálsz tudsz keresni is. Fahrenheit szóra keresés után több típust is emlegetnek, vegyesek a vélemények.
Igen, én a 28003 ra gondoltam, de hangsúlyozom, hogy nem próbáltam egyiket sem."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz ZTE_luky #57057 üzenetére
A piezos pákából az olcsó semmire nem jó, ráadásul olcsó gázzal nem melegszik rendesen. Persze jó öngyújtó gázzal jól megy. Nekem is van itthon egy, örülök, ha nem látom, ráadásul zabálja a gázt. Ha piezos, akkod a weller, de az 40ezer, egyszer találkoztam olyannal, egy telefonszerelőnél, nagyon meg volt vele elégedve.
Amit szoktak ajánlani, az a fahrenheit páka, abból is két féle van, az egyik az gagyibb, gondolom az olcsóbb, a másikat elég jónak mondják.
Az talán belefér a 10be.Elég sokat pörögtem a páka vásárláson, inkább spóroltam egy TCP wellerre, sajnos a használt kínálat gyalázatos. Nem bántam meg, pedig úgy fizettem ki, mintha a fogam húznák.
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
nagyúr
válasz ZTE_luky #57055 üzenetére
tordaitibi válasza kimeríti az alapdolgokat.
A Metcal páka baromi jó, csak qrvadrága... A Weller páka az a vellerpáka na.
Mondom ezt úgy, hogy otthon a 300Ft-os lengyelpiacos lengyel pákával javítottam meg a cuccaimat (2 rősítőt), és nagyon valószinű, hogy a tápot is azzal fogom elkészíteni.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
tordaitibi
veterán
válasz ZTE_luky #57053 üzenetére
Konkretan nem tudok ajanlani, talan mas tudna.
Itthon Wellert hasznalok 25 eve, a hagyomanyos kattogosat, pillanatok alatt felfut, ha magasabb homerselketu nagy hegyet teszek bele, nem gond vastag vezetek, nagyobb felulet sem.
Fiamnak hofokszabalyzos Fahrenheit van, hat nem vagyok hanyattesve tole, eg es fold.
A mostani csodapakak kozul (a hegyen tartja a homersekletet, digit kijelzo stb.) az egyik ismerosomnek van egy, na az tenyleg jo, de valami horror ara van.
Alkalmi es kisebb igenyu munkakhoz tokeletes a sima 230V paka is. Smd ezzel felejtos, de nem is egy katagoria.Es megegy a gazos pakahoz, valoban nagyon tolja a meleget az oldalso lukon.
En is perzseltem meg vele vezetekkoteget, kollegam olvasztott meg muanyag muszerfalat.
Persze akaratunkon kivul veletlenul. Erre figyelni kell. -
tordaitibi
veterán
válasz ZTE_luky #57044 üzenetére
Evekig hasznaltam ilyet, nagyon jo.
Mondjuk kijaros multalarm szervizes voltam es a gyorsjavitashoz egy szantofold kozepen praktikusabb mint inverter hosszabbito, es a kombajn tetejen forrasztgatni.
Sajnos napi hasznalat mellett azert nem tart sokaig, a piezo gyujtoja doglik be es semmi mas modon nem gyujthato be, se gyufa se ongyujto. Es eszi a gaztoltoket is.
Otthonra es nem nomad korulmenyek kozott inkabb hagyomanyos pakat ajanlanek. A fehozatal boseges. -
Ribi
nagyúr
válasz ZTE_luky #57046 üzenetére
Huha, ezt most nem teljesen értem, hogy miért lehet az egyikkel fosszatani kis helyen és miért nem a másikkal???
Mobilitása lehet előny, de annyival viszont nem kisebb, hogy amiatt legyen jobb.
Vagy mondjuk ha valahol nincs áram/ macera odahúzni.Sőt ahogy nézem ezzel még macerásabb is a dolog, mert a meleg nem csak a hegyében keletkezik, hanem azt kinyomja oldairányba is nem?
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz ZTE_luky #56875 üzenetére
Mekkora feszültségen?
Azért kérdem, mert 20A-hez nem kicsi táp, aminél szállítási díj nem olcsó külföldről.mezis
Igaz, találkoztam indító kondival (ez az olcsóbb) és üzemi kondival(ez vagy 10x-e az indítónak és nem mindenhol kapható).
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56580 üzenetére
A linken megadott 200W 8A nem azt jelenti, hogy elvinne egy 200W 12V-os szalagot, mert az már 16A lenne.
A panelon lévő XL4016 tud 8A kimenőáramot. Ha beállítják 25V-ra a kimenetet, akkor lenne 200W. Potméter vagy trimmer a működés szempontjából mindegy.
Egyébként azt sem árt tudni, hogy a LED-szalag DC-szabályzása esetén elég szűk a tartomány, a nyitófeszültségek miatt. Például fehér LED-nél (mivel 3 db van sorba kötve) 9V alatt rohamosan csökken a fény, 8V-on már szinte semmi. RGB-nél annak megfelelően. Az alsó határon a szórási egyenetlenségek is jobban kiütközhetnek.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56578 üzenetére
Ha feltételezzük, hogy ez a valós teljesítmény, az 17 A lenne, tehát a 2 A-os konverter nem rúg labdába.
De a valós teljesítmény inkább kevesebb szokott lenni, maga a szalag ellenállása is áramcsökkentő hatású, valamint a zenei kivezérlés sem egyenlő általában a full teljesítménnyel.
Arra is kell gondolni, hogy a step down konverter alapból ejt egy kis feszültséget, tehát nem is lehet 12V-ra felszabályozni. Emiatt is csökken a max. lehetséges áram.
Így az sem kizárt, hogy egy 10 A-os konverter is elvinné, de nem is garantálható.
Szóba jöhetne egyébként a 12 V betáp PWM-dimmerrel való csökkentése, de a szabályzó kimenete is PWM (ahol GND-re kapcsolgatnak a FET-ek), a kettő találkozásából kiszámíthatatlan interferencia keletkezhetne, ezért nem írtam ezt a lehetőséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56576 üzenetére
Attól függ, mennyi áramra van szükség, mennyi szalag van, kijelzős modul pedig nem fontos, noha nem is árt.
A bekötés jó úgy, természetesen a modul GND / negatív pontját is be kell kötni:
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #56570 üzenetére
Nem alkalmazható, mert az áramot sem bírná, továbbá a közös ágon, illetve ellenálláson az áramok keverednének, ezáltal a színek meghajtása is.
Magát a 12V-ot lehetne csökkenteni. A LED-szalag közös pozitívját lekötni a vezérlőről:
Átkötni egy megfelelő terhelhetőségű step down konverter kimenetére, aminek a bemenetére menne a 12V betáp.
-
kjani18
őstag
válasz ZTE_luky #55507 üzenetére
A dimmert nézd meg, annak lehet hibája. Mivel PWM szabályzású, a feszt nem változtatja, ezért mérsz normál feszültséget rajta.
mzso
Egy puha ecsettel szőrtelenítsd. Hibát nem igen okozhat, szerintem szösz.
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
mezis
félisten
válasz ZTE_luky #53951 üzenetére
Van olyan változata a sorkapocsnak, ahol nem közvetlenül szorít a csavar, hanem van közben fémlemezke. Azzal hajszálvékony vezeték is szorítható.
(Sodrott vezetékhez szerencsésebb, ha ha alól domború, ami által össze felé szorulnak a szálak.)mezis
-
bkercso
nagyúr
válasz ZTE_luky #53875 üzenetére
Lomex, eBay, Amazon és még sok helyen. Gyakorlatilag bármelyik elektronikai üzletben.
A lomex.hu-n 43-06-88 és 43-06-90 cikkszámon fut (klikk a Webáruház fülre fölül, aztán kereshető). De jó lehet még a 43-22-69 és 43-22-71 is.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Lompos48
nagyúr
válasz ZTE_luky #53371 üzenetére
Nem dönthetek helyetted, ráadásul nem is ismerem a magyar piacot. Nem kizárt, hogy magyar forgalmazótól is kínai cuccot kapsz.
A 210W 14W-ot jelent méterenként. Nálam egy 15W fogyasztású "fényléc" alusínje (mert abba van szerelve) 12V-on olyan 50-60 fokosra melegszik. Ez a LEDeken belül lehet akár 100 fok is. Milyen/mennyi lehet hűtés nélkül? De ne legyen igazam!
-
kmisi99
addikt
válasz ZTE_luky #53371 üzenetére
Szerintem inkább az aliexpressre gondolt. Az is az alibaba tulajdona, az való az átlag vásárlóknak, az alibaba nagyker áruház, ott inkább több száz/ezer darabszámú rendeléseket lehet lebonyolítani. Nyugodtan merj rendelni, csak meg kell nézni a terméket, az értékeléseit, és magának a terméknek is utána kell nézni. Viszont bizonyos összeg fölött előfordulhat hogy megvámolják, de így is olcsóbban jöhetsz ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #53365 üzenetére
Ezen nincs mit szinkronizálni, csak az áramokkal kell kalkulálni, hogy elbírja a tápegység, illetve a szalagok is, ha egyiken átfolyik a másik árama.
Azt meg lehet éppen tenni, hogy nulláról felszabályozva csak addig tolni, amíg bírja a tápegység, de ennek nem az a módja, hogy megvárni, míg lefullad vagy túlmelegszik.
Inkább áramot kellene mérni.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #53188 üzenetére
A "fővezérlő" kimenetére vissza lehet kötni a szalag végét, vagy a szalaggal párhuzamosan futó RGB-vezetékre is át lehet kötni, de nem arra gondoltam.
Fix 12V betápot nem lehet közvetlenül rákötni, de akkor ez csak félreértés volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #53186 üzenetére
Ez az, hogy az esetleges elméretezést én sem vállalhatom, ezt a részét tapasztalatból jobban tudják odaát, ahogy észrevettem.
Mivel vezérelt szalagról van szó (nem állandó fény) pár méterenként nem tudod közvetlenül rákötni a tápot, csak jelerősítő(kö)n keresztül. Ilyenkor viszont eloszlik a terhelés többfelé.
A kis gömbbe talán legegyszerűbb az RGB-szalagból származó darabot bekötni, mert azon már rajta van az ellenállás is. Vagy külön kell összerakni.
A szalagon három 20 mA-es LED-chip van sorba kötve egy ellenállással, de egyébként annak sincs akadálya, hogy 1 db LED és egy soros ellenállás, amit úgy kell méretezni 12 V-ra, hogy 20 mA vagy kevesebb áram jöjjön létre. Mindez RGB-áganként értendő.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #53181 üzenetére
Music sound controller for RGB LED
A jelerősítő kaphat közös tápot, több is, amíg a közös tápegység elbírja a terhelést. Szükség van megfelelő vastagságú vezetékre is, hogy ne sokat essen rajta a feszültség.
Helyi tápegységekkel kiegészítve a 12 V-os, nagyáramú vezeték rövidebb lehet, mivel 230 V-on kapja a hosszabb távú ellátást, ami viszont kisebb áram, vékonyabb vezeték.
De amúgy ilyeneket én nem szoktam szerelni, másik topikban volt erről szó, hogy hány méterenként kell betáplálni:
http://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/friss.html
Ha vissza tudod keresni, vagy rákérdezel. Volt szó régebben valamilyen zenevezérlőről is, pontosan már nem emlékszem (de nem az Ambilight cikkre gondolok, ami a képpel kapcsolatos).
-
Tamy
senior tag
válasz ZTE_luky #50785 üzenetére
Persze, én vagy valaki más biztosan tud majd segíteni, de tényleg nem nagy durranás. A lényege az, amit Kernel korábban mutatott. Én egy ehhez hasonlót építettem meg 4 példányban:
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
-
titán
válasz ZTE_luky #50780 üzenetére
Az usb-s is egy kondis miki. Csak van benne egy fantom táp, egy mikrofon erősítő, és egy ad koverter (hangkártya). Ezek mind az usb tápról mennek.
Ez olyan olcsó, hogy ennyiért érdemes kipróbálni, hogy magában jó-e valamire. Felajánlom neked, hogyha nem jó, amire akartad, akkor megveszem tőled. Nekem talkbacknek biztos, hogy jobb lesz, mint a mostani elektret, ami egy 1.5V-os elemről megy, és olyan gyenge a kimeneti jelszintje, hogy két egymás után kötött mikierősítő kell hozzá. Nekem nem okoz gondot a fantom, vagy az előfok. Ennyiért még sosem láttam semmilyen mikit.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
titán
válasz ZTE_luky #50777 üzenetére
Hát, annyiért még meg is lehet próbálni, mi jön ki belőle. Ha esetleg jobb, mint egy 1000 forintos elektret, akkor ért valamit. Fogalmam sincs mi sülhet ki ebből. Mire használnád?
Fantom tápok: [link] erre nem költenék, mert még mindig korlátoz a hangkártya mikrofon "erősítője", akkor inkább egy USB.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz ZTE_luky #50774 üzenetére
Mennyiért vennéd, hogy ennyire ezt erőlteted? Vegyél már egy USB-s mikit inkább, mint ezt a bohóckodást. A hangkártya megoldás ezer sebből vérzik. Nincs elég erősítés, nincs elég előfeszítő feszültség, ezek miatt, meg egyébként is szar a hangminőség. Amennyiből veszel hozzá egy fantomot (és az erősítésed még akkor is csak digitális! 30dB), annál sokkal olcsóbb egy USB-s mikit venni. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #50772 üzenetére
Nincs egyértelmű válasz, mert a külföldi források szerint sem valószínű, hogy PC-re csatlakoztatva ki tudod hozni belőle a maximális minőséget, mivel ahhoz nagyobb feszültséget illik adni neki (48 V):
De itt vannak a források, nézd meg magad:
BM-800 Professional Studio Condenser Microphone Review
BM-800 Pro Studio Condenser Microphone
Semmi nem mehet tönkre, legfeljebb romlik a minőség. Azt sem lehet tudni, hogy amit te rendelsz, pontosan milyen, gyártják például elemes változatban is.
-
Kernel
nagyúr
válasz ZTE_luky #50762 üzenetére
Itt szét is szerelik, USB keverőpulton keresztül használják:
https://www.youtube.com/watch?v=qXhfFtKHXEo
Létezik belőle állítólag elemes táplálású is, de működhet közvetlenül PC-re csatlakoztatva is:
Important Notes:
This condenser microphone will only work with the device that will provide enough power to it.
When connected with desktop computer, the condenser microphone could be used alone. When connected with laptop computer, please connect the laptop to electrical outlet, or use a 48V phantom power to get enough power if the sound is not clear and high enough.Tehát probléma esetén külső fantom tápegység szükséges lehet, illetve a jobb minőség érdekében ajánlott is:
De ez nem kell, ha a keverőpult tudja táplálni.
-
titán
válasz ZTE_luky #50762 üzenetére
Ha adsz egy linket a valós műszaki adatlapjához, akkor tudok segíteni. Mert gugli alapján ez lehet kondis, dinamikus, meg elektret is.
De legfontosabb kérdés, hogy miért pont ezt? Ha egy mezei elektret, amihez tényleg nem kell semmi, csak bedugható egy noti mikrofonbemenetébe, akkor a csecse kinézeten kívül semmivel nem jobb, mint egy 1000 forintos hattyúnyak. Ha meg tényleg egy kondis miki, akkor drága lesz ebből hangot szerezni, ennél olcsóbban jobb megoldások vannak (például egy usb-s kondis miki).
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz ZTE_luky #49993 üzenetére
Ezt 'csak úgy', minden további nélkül természetesen nem lehet megtenni. Ha a kivezérlés indikálása a cél, akkor annak megfelelő céláramkör (VU-meter) használata javasolt, ha a teljes audió spektrumból csak az alja szükséges, akkor egy aluláteresztő szűrővel indítva. Ilyen kivezérlésmérő például az LM3914 vagy -3915, itt egy rakás rajzot találhatsz hasonlókról: [link].
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Hardcore café
- Path of Exile 2
- Mikrotik routerek
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest