Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Amazon Fire TV stick/box
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sketchifun
senior tag
Konstrukció függő, és bár nem tudom mikori, feltételezem nem két hete vásárolt darab. De ez az egész sok mindentől függ, és az elméleti része, amit leírtam, nagyon jól hangzik, a gyakorlattól sok esetben távol áll. Hiteles információt csak méréssel lehet kapni.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
pjen
félisten
válasz sketchifun #57197 üzenetére
Csak,hát ott van a porszivó ami a B vel meg se nyekken C vel gond nélkül működne.Például nekem is van egy Philips universal 1600w.A 10A "B" simán lemegy kipróbáltam,még szerencse,hűgy 20 éve a tromos "C"t rakott.Az én villásdugóval csatlakoztatott cirkómhoz mért is kéne 10mm mkh?
[ Szerkesztve ]
-
sketchifun
senior tag
válasz moha21 #57193 üzenetére
Fontos, hogy a B és C kismegszakítók közt a kioldási karakterisztika a külömbség, nem a rajta átfolyó folyamatos áram maximuma.
Ezáltal a transzformátor távolsága csak irreálisan nagy távolságnál számít, ahol egyébként a hálózat keresztmetszete nem megfelelő. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy például a Y/D kapcsolás nagy áramlökése az azonos hálózaton lévő lakásokban feszültségingadozást eredményez, amely ingadozás korlátozott keretek közt kell hogy maradjon.
Régen, és most is sok-sok helyre B típusú megszakítókat szerelnek fel. Ennek az az oka, hogy a C típusú nem indokolt, mert egy átlagos háztartásban nincsen több tíz amper üzemi fogyasztású, nagy indítóáramú berendezés. Egy 1700w teljesítményű mikrohullámú sütő sem vesz fel 2000w-nál nagyobb teljesítményt induláskor. A lámpák mégis hunyorognak, villannak egyet, ami a nem megfelelő hálózatot jelenti.
Szerk:
Az áthúzás az esetek nagy többségében nem jön össze olyan könnyen. Általában a csövek nem mindig átjárhatóak, egy-egy helyen meg vannak törve, egy két helyen benne van egy szög.
Nem is rentábilis, ugyanis nem is nagyon fér el benne megfelelő mennyiségű vezeték. Régen behúzták a fázist meg a nullát, szt' jóvanaz. Csak ez már a mai szabványnak nem felel meg. A kazánhoz 10mm2-es MKH vezeték az előírás, az eleve elfoglal egy kompletr csövet. Aki pedig enélkül megcsinálja, kiállít egy papírt, amit nyilvánvalóan nem tehetne meg, mert arról nyilatkozik, hogy mindent a rendelkező előírásoknak megfelelően csinált, az ügyfél fizet egy rakat pénzt, és valójában nem hogy jobb lesz a helyzet, esetenként rosszabb.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz // Chaka // #57195 üzenetére
Mindig közbejön valami. Ez alap.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
// Chaka //
tag
válasz rita7107 #57169 üzenetére
Ha a vezetékek a lakásban nagyon régiek (pl. alumínium vezeték), és itt szeretnél élni még több éven át, akkor lehet, hogy érdemes lenne megcélozni az átvezetékezést. Ha nem a vakolatban vannak közvetlenül a vezetékek, hanem védőcsövekben, akkor nem hiszem, hogy sokba kerülne. Két villanyszerelő egy nap alatt megcsinálhatja lakótelepi lakásnál, ha nem jön közbe semmi. Ez nem jön ki 15-ből, de legalább van valami kézzelfogható eredménye.
Több ezer telefonszámot tudok fejből, csak azt nem tudom, hogy melyik kié.
-
moha21
veterán
válasz xxxjjjkkk #57191 üzenetére
Az egy dolog, hogy alapnak kellene lenni, de ugye a biztosító méretét az adott hálózathoz választjuk és nem fordítva.
(#57194) xxxjjjkkk: Nem feltétlenül. telepítettem vidéken egy szennyvízátemelő szivattyú elosztóberendezést amiben Y/D átkapcsoló volt. a Szekrényben C-s kismegszakítók, Eon-os szekrényben B-sek. Nyilván ez utóbbit verte lefele. Kijött az eon és azt mondták a transzformátor távolsága/terheltsége miatt ezt tehetik ide. Nagyon nem mélyültem el a dologban, de akár igazat is mondhattak. :-)
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz GZoli7 #57190 üzenetére
Nem azért mondom, de 16A ma már elég alap kéne legyen a lakásba, egy villanytűzhely mikró hősugárzó, bármihez kellhet. Bárki kijön komolyabb géppel szerelni akármit, pl klímás, úgy kezdi, hogy 16A kell.
Ennyi fejlesztés 40évente szükséges lehet, arról nem is beszélve, hogy gondolom 40 éve senki nem is nézte át a lakás elektromos rendszerét. Ki tudja mi lehet ott.
Lehet azt a 20ast bele kéne feccölni, legalább a kapcsolótáblára vessen valaki egy pillantást."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
sketchifun
senior tag
válasz sketchifun #57188 üzenetére
Meg is tudakoltam, E-On területen 25A-ig egy és három fázis esetén is felrakják.
Egyszeri szolgáltatási díja van, ami gondolom a kiszállási költség.
E-On weboldalán megtalálható a vonatkozó PDF.
-
-
rita7107
aktív tag
válasz sketchifun #57185 üzenetére
És én kérhetem az E-on (volt édász) területén a "C" biztosítékot?
-
sketchifun
senior tag
válasz moha21 #57183 üzenetére
Igen, kell.
Igen, mégegyszer. Akkor még megfelelő volt, most 10mm2 MKH vezeték az előírás.
Démász területen a C-t lehet kérni, indoklással, pl nagyteljesítményű fűrészgép miatt. 405 v 406 ügyrend.
De új bekapcsolás(amíg én is csináltam) esetén C-t raktunk eleve.
-
moha21
veterán
Nyilván Alu-n is el lehet vinni sokszáz ampert is , keresztmetszet kérdése. .-)
Nálunk otthon 6-os vagy 10-es Aluval álltak be mérő után a démászosok, a lakás 20A-re volt biztosítva ( a másik két fázis a lakásba nem ment akkor még be ). 2,5 mm^2 Alu MMfal volt mindenütt.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
xxxjjjkkk
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz rita7107 #57169 üzenetére
Vannak porszívók beépített triac-szabályzóval. Ha lehúzom minimális állásba, akkor lágyan indít. A legkisebb fokozat függöny és hasonló célra való (nem szívja be).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
tvamos
nagyúr
válasz xxxjjjkkk #57167 üzenetére
Ez valoban igy van, de egy 800W-os is felvesz tobb, mint 4A-t, indulaskor az lehet akar 20-40A is, ami meg siman lenyomja a regi 10A-es kismegszakitokat. Az ujakat mar nem...
Persze, egy 1600W-os meg 7A, ami indulaskor siman felvesz vagy 60A-t.Ezert kell bele a lagyindito elektronika. Ne jarjon a szervizbe mar a kedves felhasznalo.
De a fenti szamokbol latszik, lehet, hogy eleg, ha ujfajta kismegszakitora valt az ember a regifajtarol.
-
rita7107
aktív tag
Köszönöm az eddigi javaslatokat!
Még gondolkodom mit is tegyek, lent le is írom az okokat.Tehát az E-on-hoz elmentem, és azt mondták semmi gond, meglehet oldani a 16A-t.
DE!
Ők ezt valóban ingyen végzikl, viszont ahhoz hogy elvégezzék vizsgáltassam be a rendszeremet ami viszont nekik nem a feladatuk. Adtak egy listát amin a hivatalos "szakemberek" voltak feltüntetve. A legolcsóbb alig 15ezerért vállalta a bevizsgálást, de csak áprilisra. Kérdeztem mennyi időt vesz igénybe az egész munka, kell e szabadság hozzá. Erre a válasz: kb 5 perc, megnézi lent a vezetéket, fent a vezetéket, és kitölti a papírt. Na most 5 percért 15 ezer egy kicsit számomra soknak tűnik.
Ez van, ezt kell szeretni, lehet megy a kukába a talán 1 hónapot használt porszívó... -
draco31
veterán
válasz xxxjjjkkk #57167 üzenetére
Erről a porszívó dologról olvastam korábban. Eddig az volt, hogy egy nagy motor, aztán oldja meg a dolgot, vagyis a szívást. De most már meg kell csinálniuk valóban a porszívókat, aminek a vége az lesz, hogy a kisebb motorral ugyan olyan a teljesítmény, vagy még jobb. Mint pl. az autó motoroknál. Kicsi motor egy kis turbóval, aztán annyi mint egy nagyobb motor teljesítményben, de fogyasztás mégis kevesebb. Kicsit elnagyolt, de valami ilyesmire jött ki a cikk.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
xxxjjjkkk
senior tag
Arra gondoltam, hogy az elműs lehet hogy azt mondja, hogy jelentsd be hibásnak, kicseréljük mi C re. Meg csillánpónik jönnek elő stb. Hátha
Csak érdekesség képp, itteni ph-s cikk alapján jöttem rá, hogy az eu ba, 2014től nem lehet 1600W nál nagyobb, 2017 öszétől pedig 900W nál nagyobb teljesítményű porszívót forgalomba hozni.
Még az 1600at megértem, mert kevésbé károsodik a természet, egy fél ország egy év alatt talán spórol annyi energiát, amit egy a8 as audi 100km-en el is pusztít, jó.
A 900W meg önmagában is egy vicc, mert ami ilyen takarékos, az vagy nem jó semmire, vagy rohadt drága."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz sztanozs #57163 üzenetére
akkor meg 16ot tudnak tenni helyette, ha jó
ha lakótelepen laksz, sűrűn találkozhatsz elműs kocsival, én rákérdeznék náluk, hátha tudnak egy olcsó, és hivatalos megoldást,
az ügyfélszolgálatuk katasztrófa, ott egy nő volt régebben a sokból, aki elsőre is megértette, amit mondasz, de mostanában nem hallottam a hangját, igaz, nem is beszélgetek velük annyit egy ideje, a többi katasztrófa"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
sztanozs
veterán
válasz sketchifun #57161 üzenetére
Ahol megoldható... Nekünk lakótelepen azt mondták, hogy fizikailag nem tudnak mindenkinek kiosztani 32-t, mert lakásonként csak 20-ra elég a bemenet, azt meg nem kívánják bővíteni... Így a végén mi sem kaptunk többet.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
draco31
veterán
Hello!
Ebay-es Aliexpresses, stb. forrólevegős forrasztókkal van tapasztalata valakinek? Vagy esetleg hazai, 15e lenne rá a keret max. Csak hobbi célra kellene, havonta talán 3-4 órát ha működne.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
sketchifun
senior tag
válasz rita7107 #57151 üzenetére
A gondd az, hogy avval sem egy esetleges elektromos sütő, sem egy komolyabb mikró nem megy el róla.
Kérj teljesítmény bővítést, 32A vételezésére mindenki alanyi jogon jogosult.
A napelem témához:
Ha a terheletlen napelemen felfut a fesz, képes a töltőáramkört tönkre tenni.
A helyedben először egy 7805-tel próbálkoznék, vagy egy LM317(1,5A) vagy LM350-ből(3A) építenék egy szabályzót.
-
tvamos
nagyúr
válasz gyenesmartin #57149 üzenetére
Szép munka! Gratulálok!
-
Kernel
nagyúr
válasz rita7107 #57148 üzenetére
Lehetőségek vannak éppen:
http://www.google.com/images?q=triac+soft+start
Vagy rendelni Kínából egy megfelelő terhelhetőségű triac szabályzót, bekapcsolás előtt letekerni, utána fel.
Oroszok gyártanak ilyen IC-t (eBay-en rendelhető), amivel egyszerűen lehet építeni lágyindítót:
https://www.youtube.com/watch?v=5i62LMHUhsM
Az IC önmagában, külső triac nélkül elbír egy izzólámpát:
Ezt is meg lehet csinálni lágyindítónak, az izzószál élettartamának növelése céljából, illetve maga az effekt is sem rossz, hogy lassabban fut fel a fényerő.
Csak akkor a potméter helyett a fenti párhuzamos RC-tagot kell betenni és a kondi értékével befolyásolható a felfutás gyorsasága. (Más kérdés, hogy az izzók közben kimentek a divatból.)
Ez meg IC nélkül, pár alkatrésszel: http://cxem.net/house/1-375.php
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
szabifotos
senior tag
válasz Kernel #57157 üzenetére
Egyértelmű, viszont így bírni fogja a nagyobb áramot.
Közben megtaláltam készen ami nekem kell: TPA4056 3A
De mivel ezen nincs protection, ha jól látom, kelleni fog melé egy ilyen.
Na így már működni fog a dolog, ha jól sejtem. Max még kapnak az IC-k egy-egy kis hűtőbordát a biztonság kedvéért.Köszi az infókat!
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57155 üzenetére
Az azonos bemeneti és kimeneti pontokat össze lehet kötni, de ettől nem lesz több áram, ha a napelem túl keveset ad, beesik 5 V alá a feszültség.
Dugasztápról azért ment jobban, mert az jobban tartotta az 5V-ot.
Tönkremehet attól is, ha terhelés nélkül marad, emiatt a napelem feszültsége feljebb szalad, de nem tudom, annál mennyi a terheletlen feszültség.
Másik a túlmelegedés, amire szintén érzékeny.
[ Szerkesztve ]
-
szabifotos
senior tag
válasz Kernel #57145 üzenetére
Szóval nem is bírna nagyobbat.. értem!
"A napelem feszültsége nem stabil..." De mivel 5V-os panelek ezért max 5V van rajtuk, annál csak kevesebb lehet ha kevésbé süt a nap,szóval a fesz.-szel nincs gond ha jól gondolom...Egyébként pont most nézem, hogy valami hibádzik a panellel mert behalt rajta a led... Akkor valószínű a nagy bemeneti áram tette tönkre?!
Csak simán kössem párhuzamba két panel bemenetét? A kimeneteket is párhuzamosítsam, vagy ezt hogy kell elképzelni a gyakorlatban?
[ Szerkesztve ]
-
JóGéza
aktív tag
válasz gyenesmartin #57149 üzenetére
Szia!
Szerintem megérne egy blogbejegyzést. -
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Régebben írtam, hogyha az arduinos ponthegesztőt elfogadják az egyetemen projektfeladatnak akkor megépítem.
Néhány kép róla:
Kép, hogy hegeszt:
Ha valaki szeretne ilyet építeni az megkereshet privátban. -
rita7107
aktív tag
Sziasztok.
Lehet blőd a kérdés, nézzétek el nekem.
Van egy samu 1400W-os porszívóm. Amikor bekapcsolom lecsapja a 10A biztosítékot. Semmi más nem megy mellette! Lehetséges valamilyen elektronikát beépíteni, hogy a bekapcsolási áramfelvétele ne legyen ilyen nagy?
Köszönöm a segítséget! -
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57146 üzenetére
Miért nem teszel ide egy fényképet róla? Több szem, többet lát alapon.
-
DrojDtroll
veterán
válasz sketchifun #57144 üzenetére
ilyen nincs rajta
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57141 üzenetére
Azzal az ellenállással lehet beállítani az IC töltőáramát, a 122 jelzésű vagyis 1,2 kΩ értékkel a maximális 1 A áramra beállítva forgalmazzák ezeket a panelokat.
Nagyobb értékre nem szabad, egyébként is könnyen tönkre lehet tenni, és a bemeneti feszültséggel is vigyázni kell. 8 V-nál több nem lehet, de az is áramfüggő, hogy mennyit bír, számolni kell a disszipációval is.
A napelem feszültsége nem stabil, azt sem szabadna rákötni, legalább egy Zener-diódás korlátozó kellene a bemenetre.
A TP4056 párhuzamosításával lehet növelni az áramot egyébként.
-
sketchifun
senior tag
válasz DrojDtroll #57143 üzenetére
A látható oldalán vannak olyan furatok, amiben láthatóan nincs alkatrész, de forrfelület van. Más tippem így hirtelen nincs.
-
DrojDtroll
veterán
Honnan tudom megállapítani egy nyákról, hogy kétoldalas-e, ha csak az egyik oldalát látom?
-
sketchifun
senior tag
válasz szabifotos #57141 üzenetére
R3 szerintem nem áramkorlátozónak van beépítve, hiszen az IC két lába közé van téve.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
TP4056-tal töltök egy több párhuzamos cellából álló pakkot, napelemről. 10db ilyen napelem van párhuzamosan ami ugye papírforma szerint max. 5V 1,6A, bár nem mértem le, de szerintem kevesebb mert dugasztápról sokkal gyorsabban tölt.
Hogyan tudom a töltőáramot növelni? Egyáltalán érdemes-e? Ha leforrasztanám a modulról az R3 ellenállást ellenállást akkor működne a dolog? Lehet baj belőle?
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57139 üzenetére
Csak az elko volt valamennyire hülyeség, a többi jogos kérdés, nem mindenki alkatrészes szaki!
-
Kernel
nagyúr
Gerjesztőáramot kellene mérni, de az sem olyan egyszerű, mert tirisztor szabályozza, a fázishasított jelalak pedig multiméterrel nem mérhető jól. Egyébként 400 V vonali feszültségre 0,3-1,2 A közötti gerjesztőáramot adnak meg (üresjárás / full terhelés).
Vagy a jelalakot lehetne oszcilloszkóppal megnézni. Az AUX itt a 230 V AC táp lenne normális esetben, aminek a félhullámát kapcsolgatja a tirisztor a gerjesztőtekercsre (Exc +/-) mivel a szinkrongenerátort egyenárammal kell gerjeszteni. A dióda a szokásos induktív védelem:
Ha itt azt látnám, hogy a tirisztor már a teljes félhullámot rányomta a gerjesztőtekercsre, ennek ellenére kevés a termelt feszültség, akkor az elektronika jól működik, a generátor hibás, mondjuk menetzárlatos valahol.
Ha kevés a gerjesztés, akkor a szabályzó nem működik jól.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57127 üzenetére
Ha van rá lehetőség inkább fólia kondi. Ha az nem megy, akkor jó a kerámia, ha lehet NP0.
-
Kommy
veterán
válasz Kernel #57134 üzenetére
- igen ott van 120V
- igen itt 60V van mint az összes többi belső ponto (2-3, 6-7)
- nagyon kis mértékben, leírás szeint 5%-ot lehet ott szabályozni.
- pontosan ez egy több éve tökéletesen működő generátor volt, majd nagyjából 1 hónapja nem használtuk és most ez fogadott. -
mezis
félisten
válasz sketchifun #57130 üzenetére
A működési elve az, hogy a néhány menetes, arasznyi átmérőjű tekercs kondenzátorral, tranzisztorral 600kHz környékén (középhullám) rezeg és erre a frekvenciára kell a rádiót is hangolni. (Ha szerencsénk van épp nem működik azon a frekvencián "zavaró" műsor adó.) Ha a tekercset fém közelébe visszük, elhangolódik, a két frekvencia különbsége fütty formájában jelenik meg rádió a hangszórójában (fejhallgatóban).
Kincs vadászatra nem alkalmas, de sikerült megtalálni vele évekkel korábban föld alá bevert vas csövet (telek határt jelző karót).
Hobby Elektronikábó, Rádiótechnikából vagy RT évkönyvből vehettem a leírást.
mezis
-
Kernel
nagyúr
- Konkrétan az 1-5-9 pontokon van 120 V, a csillagponthoz képest?
- A 10-11 ponton például 60 V van?
- A feszültségállító trimmer szabályoz valamilyen tartományban?
- Előélet: jó volt, majd nálad egyszer csak elromlott, vagy eleve így kaptad?Kicsit furcsa ez a szabályosság, mert ha hibás lenne a gerjesztésszabályzó elektronika vagy menetzárlatos valamelyik tekercs, akkor nem állna be pont 120 V-ra.
Ha bármelyik dióda zárlatos lenne, akkor nem is működne. Ez egy kefementes elrendezés, ahol két generátor van egy tengelyre építve, az egyik "kifordítva". Utóbbi külső gerjesztésű, ez termeli az áramot a forgórészen, ahol egyenirányítás után gerjeszti a főgenerátor forgórészét.
[ Szerkesztve ]
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Van egy áramfejlesztőm amivel egy olyan problémám lenne, hogy nem jön ki belőle megfelelő feszültség.
Ez egy Honda áramfejlesztő, Mec allte ECO 3-1ln/2-es generátorral. 1 3 fázisú dugalj és 3 db 1 fázisú dugalj van rajta. A 3 egyfázisú dugalj a 3 fázis 1-1 fázisa. A mért kimeneti feszültség 120V.
A diódákat kimértük a rajznak megfelelően
Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a baja forrása?
Csillag kapcsolással van bekötve. -
Barret001
addikt
válasz sketchifun #57130 üzenetére
Nem tudom ez működhet-e,vagy csak kacsa? [link]
-
mezis
félisten
-
(jan)
őstag
válasz gyenesmartin #57120 üzenetére
http://skory.gylcomp.hu/rpmmeter/rpmmeter.html
Ez egy jo kiindulasi alap.
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #57124 üzenetére
kerámia vagy elektrolit kondi kell egy felüláteresztő szűrűbe?
vagy ennek semmi fontossága nincs ebben az esetben?
-
mezis
félisten
Igen, egy középhullámú zsebrádió, egy tranzisztor és pár méter zománchuzal felhasználásával. Egy konzervdobozt pár cm-es földtakarással, falban vas csövet megtalálok vele, de arany gyűrűt már nem.
Van valamilyen törvény, ami erősen korlátozza a fémkeresők használatát.mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #57120 üzenetére
A gyújtókábelre tekert vezetékről szokták levenni kapacitív csatolással, diódával behatárolva, komparálva, Schmidt-triggerrel formázva.
Vagy szokott lenni a generátoroldali fogaskoszorú pereménél egy fordulatérzékelő, esetleg arról is lehetne jelet venni. Ez lehet két kivezetéses (egyszerű tekercses jeladó) vagy három kivezetéssel aktív eszköz, ami tápot is igényel:
Ez meg az infra optokapus rendszer, amihez kell egy fényvisszaverő, illetve fehérre festett rész:
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Kernel #57118 üzenetére
Nem panelon van, hanem kábelen.
Nem tudom milyen vég ez, mert nem S-videó, emiatt lábkiosztását nem tudomMax. sejthetem ötvényből kibontott vezeték maradékból.
Értelemszerűen árnyék GND, piros táp, fehér jel, de ez csak tip.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Fordulatszámmérőt szeretnék betenni a kocsiba. Van már benne egy Arduino az méri a hőmérsékleteket, gondoltam akkor ezzel számoltatnám ki a fordulatszámot is.
Egy benzines Daewoo Lanos, csak a gyújtótrafóról tudnám leszedni valahogy a jelet. Arra megy 4 vezeték, majd onnan 4 a gyertyákra. Arra gondoltam, hogy ami megy bele 4 vezeték abból az egyikre rákötnék még egy vékony vezetéket és egy ellenállásosztón (5V a bemenete az arduinonak, nem 12. Plusz még tettem rá egy zenert is). Csakhogy nem érzékel így semmit sem az arduino. Hogy lehetne megoldani, hogy mutasson 5V-os csúcsfeszeket? -
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #57113 üzenetére
Feszültség alatt könnyen kimérhető, mivel csak GND, táp és kimenet van, ami a panelon is jól lekövethető, feszültség nélkül is kitalálható általában.
Ezekben a vevőkben van sávszűrés, de attól még eltérő frekvenciát is képes venni, ez a próba során derül ki, hogy csökken az érzékenység (túl közel kell menni) vagy nem.
-
xtro
aktív tag
Valaki csinált már itt házi fémkeresőt?
-
Kernel
nagyúr
válasz sketchifun #57112 üzenetére
2,1 V, de a soros kapcsolás miatt csak 300 mA folyik mindegyiken, az 7 ohm és 0,63 W.
Szabványérték a 6,8 ohm.
-
PHM
addikt
válasz sketchifun #57112 üzenetére
Soros kötésnél nem adódik össze az áram, tehát 300 mA-rel számolj.
6,8 ohm 1W-os ellenállást használnék amúgy.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
darvinya
titán
-
sketchifun
senior tag
válasz Kernel #57111 üzenetére
Ééértem.
Tehát ha párhuzamosan kötöm, akkor 12-3,3V esik az ellenálláson, 900mA áram mellett, ami miatt nagy a hőtermelés.
Ezesetben ha sorba kötöm, 12-9,9v esik az ellenálláson, az 2,1v. 900mA az áram, R=U/I, azaz 2,1/0,9 , 2,3 ohm az ellenállás értéke, és 1,89w a veszteség.
Jól számoltam?
Még annyi kérdés, hogy az megvan, hogy 2w ellenállás kell, de a 2,3-hoz melyik ellenállásérték van a legközelebb, ami szabványos, boltban kapható?Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Kernel
nagyúr
válasz sketchifun #57110 üzenetére
12V túlhajtja elvileg, mert az 1 W COB LED 300 mA áramgenerátoros meghajtást igényel, amikor is kb. 3,3-3,4 V esik rajta. Így jön ki nagyjából a:
3,3 x 0,3 = 1W
A gyakorlatban lehet eltérés, de a példa kedvéért legyen 3,3 V a párhuzamos LED-ekre (és 900 mA összesen), a maradék esik az ellenálláson:
12 - 3,3 = 8,7 V
8,7 / 0,9 = 9,6 ohm
amin:
8,7 x 0,9 = 7,83 W teljesítmény pazarlódik el. (Szabványérték 10 ohm esetén kicsit módosul és ismétlem, a gyakorlati szórások miatt is.)
Tehát célszerűbb sorba kötni a LED-eket, akkor kisebb ellenállás kell és csak 300 mA áram, kisebb lesz a veszteség.
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Kérdésem lenne, ugyanis nem vagyok biztos magamban.
Adott 3 darab 1W hidegfehér Power led, elvileg 4v környéki nyitófeszültséggel.
Sorba kössem, vagy párhuzamosan? Ha sorba kötöm, jól gondolom, hogy ellenállás sem kell, 250mA áram fog folyni ledenként, ami ugye pont 1W? Persze 12V tápfeszültséggel.
És ha párhuzamosan kötöm, mekkora ellenállás kell?
Felvilágosítanátok?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Elbír 35 V-ot is, de disszipatív szabályzó lévén mindig számolni kell a rajta eső feszültség és áram szorzatával.
14,4 - 5 = 9,4 V
Egy LCD akármi nem vesz fel sok áramot általában, de annak van háttérvilágítása is. Áramfelvétel ismeretlen, de jó eséllyel még belefér, amit végül a melegedés árul el.
A 7805-re elvileg kell kondi, gyakorlatilag működhet anélkül is, azt pedig a gerjedés árulja el.
Ugyanakkor a step down konverter is generálhat zavart, ezért bizonyos esetekben előnyösebb lehet egy impulzusok nélkül működő 78xx.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- PlayStation 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vivaldi (böngésző)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- PayPal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B70-80 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 17,3" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B50-70 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
- Bomba ár! Lenovo Yoga 460 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP 250 G7 - i5-10GEN I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest