Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56195 üzenetére
Ezek alapjan csak tipp, de lehet 1 Wire. Legalabbis ha csak 1 szal van hasznalva kommuniaciora.
Aztan lehet valami egyedi implementacioja.
Nehez megmondani analog szkop keprol(szinte lehetetlen).
Egy logikai analizatorral vagy digitalis szkoppal (ami akar egybol ismeri is a protokollt), az adatcsomagokat is latni lehetne. -
darvinya
titán
Sziasztok
Adott egy gitár amin van hangszedő 1x és 2x-es.
Mikor mind kettő párhuzamosan bekapcsolva van, akkor hangerő felére esik és mély tartomány hiányos.Ez mitől lehet?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56192 üzenetére
Szerintem errol a keprol nem fogja senki megmondani biztosra, hogy milyen kommunikacios protokoll amit mersz.
Ahhoz, hogy nagyjabol fel lehessen ismerni egy protokollt, vagy tarolos szkop, vagy meginkabb logikai analizator szukseges.
Mondjuk az is segitseg lenne, ha tudnank mit/hol mertel? -
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56191 üzenetére
Az elbírna többet is, de azt nem árt tudni, hogy 12V bemenet esetén maximumra tekerve nem éri el a 12 V-ot kimenet. 1-1,5V esik rajta, pontosan már nem emlékszem (áramfüggő is). De ez általában nem gond, mert úgyis a csökkentés a cél.
Kapcsoló jó hozzá.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mexel
veterán
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56178 üzenetére
Ezt általában egyszerűbb próbálgatással, ellenállásokkal saccolni, mint számítani, mert hiába számolom ki, hogy:
12V / 0,08A = 150Ω
Ettől még a ventilátor nem egyenértékű egy 150 Ω-os ellenállással, mert csökkenő feszültségnél nem úgy reagál, mint egy közönséges ellenállás (vagyis nem tartja ugyanezt az értéket). Pedig ehhez képest kellene számolni az előtétet, osztásviszonyt, de így inkább csak nagyságrendekre lehet következtetni. Ugyanakkor teljesítményre is méretezni kell.
Sokaknak egyszerűbb lehet:
http://www.ebay.com/itm/152222856735 (120 mA)
Lineáris DC-szabályzó (elfűti a különbözetet):
http://www.ebay.com/itm/182395487971
PWM step down (jobb hatásfok, sima DC-kimenet):
http://www.ebay.com/itm/172418450252
PWM (PWM-kimenet, tehát kitöltési tényezőt szabályoz):
http://www.ebay.com/itm/172255836155
http://www.ebay.com/itm/172229907931[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
dabadab
titán
"A kérdés az, hogy ezt simán be lehet kötni, vagy kell valami elektronika is bele?"
Kell bele elektronika is, szóval a legegyszerűbb mégis az, ha veszel egy usb-soros átalakítót meg egy soros kábelt és ez utóbbinak a végére mókolod rá a jacket.
"az a kérdés hogy a jack-com kábel az kivitelezhető-e simán forrasztgatással?"
Az igen.
DRM is theft
-
dabadab
titán
válasz tordaitibi #56185 üzenetére
"ha van soros csatlakozó a készüléken és a számítógépeden is, akkor most miről beszélgetünk?
Mit akarsz a jack(szerű) dugóval?"A jack dugó a soros port a készüléken.
DRM is theft
-
tordaitibi
veterán
Nem értem még mindig,
ha van soros csatlakozó a készüléken és a számítógépeden is, akkor most miről beszélgetünk?
Mit akarsz a jack(szerű) dugóval?
Bemész egy PC bontóba, és veszel egy őskövület soros kábelt kb. 2-300 forintért.
Már nem emlékszem, a két aktív eszközhöz azthiszem crossower, vagy nullmodem kábel kell.USB pedig létezik ilyen, ezt házilag nem csinálod meg, nem érdemes. Árát nem tudom, sose kellett.
Gondolom az eszközöd kezeli a hálózatot, ha igen, akkor lan (ethernet) és így fájlokatt udsz másolgatni, ha ez a cél.
Szerk, lesett a tantusz, nem úszod meg barkácsolás nélkül ha ezt a felállást kell követni, és még vásárolhatsz egy usb-rs232 átalakítót is.
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
válasz tordaitibi #56183 üzenetére
Nem is mondtam hogy van hang vagy bármi. A wetek play-en a kivezetést olyan dugóval oldották meg mint a jack dugó. A linkelt képen látszik a jack/soros port kábel. A hangnak van külön jack kimenete a készüléken, ehhez annak semmi köze. De most néztem hogy nem is sima 3,5-es jack, hanem kisebb. A franc egye meg, olyan dugóm nincs itthon.
Közben lehet hogy sikerül szereznem eredeti kábelt hozzá, így talán jobb lesz, megúszom a forrasztgatást.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Én még olyan sorosportot életembe nem láttam, amin a két hangcsatorna ki van vezetve.
A második az játszik, de annak a neve usb hangkártya, amit nem tudom lekezel az eszközöd, a PC az igen.Valószínűsítem hogyha mégis ilyenen közlekedik a két hangcsatorna, akkor ez csak fizikailag ilyen csatlakozó,
a gyártó ezt építette be, és saját elképzelése szerint bekötötte.
RS232 szabványban nincs se kép se hang se semmilyen más jel. -
tordaitibi
veterán
válasz bebe159 #56178 üzenetére
Ha van kedved molyolni,
a poti hátulján elfér az egész vadszereléssel, műanyagragasztóval stabilizálva :-)
A BUZ11 helyett neked jó egy kis 1A tranzisztor, vagy kis fet is.
Ha kapcsolós potit veszel, meg van oldva egy füst alatt minden.
Az összes ismerősömnek ilyen szabályozza a ledszalagokat a konyhapultba. -
mexel
veterán
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, nem tudom ez megvalósítható e vagy felesleges bajlódni vele. Adott egy médialejátszó és egy pc. A kettőt kellene összekötni soros kábellel. A médialejátszóhoz létezik kábel, de nekem nincs meg. Az egyik fele szabvány a másik 3,5-ös jack. A képen látszik.
Nekem a gépen nincs soros port ezért usb átalakító kellene, de mivel a gyári kábel sincs meg így egyszerűbb lenne rögtön egy olyan aminek egyik vége 3,5 jack, a másik vége USB. A kérdés az, hogy ezt simán be lehet kötni, vagy kell valami elektronika is bele? Én ha jól olvastam az utóbbi a helyes, így viszont nem tudom megcsinálni. Tud ebben valaki segíteni?Ja, most látom hogy az alaplapomon van com port bekötési lehetőség elvileg, ez talán segíthet. Így nem kell usb-re alakítani, akkor az a kérdés hogy a jack-com kábel az kivitelezhető-e simán forrasztgatással? Van jack dugóm is és alaplapra dugható kábelem is. Vagy ebbe is kell elektronika?
Találtam egy ilyen képet, ez nem ezt mutatja?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56172 üzenetére
Főleg egyszerre hármat nem jó szimplán potméterrel szabályozni, nem bírja el. Nagyobb teljesítményű huzalpotméterrel lehetne esetleg, csak nem érdemes.
Legjobban bevált egy step down modul bekötése, amiről a trimmert (10 k) ki is lehet vezetni, ha szükséges:
http://www.ebay.com/itm/142147326064
Van ennél is apróbb és korszerűbb modul, csak arról már a trimmert is nehézkesebb leoperálni:
http://www.ebay.com/itm/322365636719
Nem a nagyított fotót kell nézni, tényleg körömnyi az egész. De arra jó lehet, ha nem kell leszedni a potmétert, hanem csak beállítani fixre, zsugorcsövet ráhúzni.
-
Sokimm
senior tag
válasz xxxjjjkkk #56175 üzenetére
Én találtam egy ilyet: http://hades.mech.northwestern.edu/images/3/3c/Pittman-ELCOM-SL-4443S013.pdf
Ebben a
14. oldalon stimmelnek a vezeték színezések, majd a
15. oldalon stimmel a NEMA 14 szélessége, (csak a csavar elrendezés más, de ezt betudtam külső váltásnak), majd a
15. oldal alján a hossz is stimmel (enkoder nélkül), ami alapján 3442 számon fut a motorom
(Series 3400 ELCOM SL™ Brushless DC Motor with Encoder)
Visszakeresve a táblázatban, találtam két 3442-es motort
3442S003-R3 és
3442S004-R3
Majd rámértem két random vezetékre (ellenállás), és azt dobta, hogy 2.62ohm az ellenállása!
Tehát akkor 3442S003-R3 motor (2.67ohm gyári adat) hoz hasonló a motorom, csak a régi dobozolásban?
(azonos méretű dobozolásban, közel azonos tekercselés lehet nem?)Jó a gondolatmenetem? Mert labortáppal (rövid ideig hozzá érintem) már olyan 3.2V nál már a motor "tart" , viszont leesik a fesz 2.7-re, és 0.8A-t vesz fel. (a táblázat 19.1V ot ír, ami picit soknak tűnik nekem)
Ez normális? Vagyis ezen értékek alapján lehet következtetni valamit arra, hogy a táblázatban szereplő motorral azonos-e az én motorom (csak más külsővel rendelkezik)? -
-
Sokimm
senior tag
Írtam a Pittman motors-nak, hogy tudnak-e egy pdf-et, vagy valami adatot mondani a motoromról, de azt írták, hogy "I have checked but we do not have a replacement". Erre gondoltam, hogy béna az angolom, válaszoltam nekik, hogy " I just wanna see a datasheet, or else pdf, for this motor. "
Hát nem jött még válasz. (ennyire rossz az angolom?? )
Az első válasz kb fél órával írás után jött, a másodikra várok már 3 napja...
Valakinek van valami ötlete, honnan szerezhetnék be valami adatlapot a motorról?
(ebay-en is csak hasonlókat találok (azokat dobja be a google), de ott se tüntet fel egy felhasználó sem V, A, ohm, max nyomaték/rpm értéket)[ Szerkesztve ]
-
bebe159
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék pár ventilátoromhoz potmétert, de nem tudom, hogy melyik lenne jó. Itt nézegettem. Egyszerre 3 ventilátort szeretnék vele szabályozni, adataik: 12V és 0,08A. Az egyiknek különbözik a fordulatszáma, remélem ez nem okozna problémát.
Van még egy, ezt külön szeretném, 12v és 0,30A
Szeretném, ha kikapcsolhatóak lennének, néztem kapcsolókat, ez megfelelne? Ezeket csak rárakom a venti kábelének a 12v szálára, vagy kell hozzájuk / közé még valami?[ Szerkesztve ]
-
Gyula84
veterán
üdv
van nálam egy 3fázisu 2.2kw-os villanymotor(43kg made in hungary) jelenleg csillag kapcsolásban van kötve a kérdésem az lenne, hogy ezt meg lehet hajtani 1 fázissal? ha igen van egyáltalán értelme?
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
(jan)
őstag
Épített már valaki mikrótrafóból ponthegesztőt ?
Mekkora vezetékkel illene csinálni a szekundert ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
Speeedfire
félisten
Ezen a kapcsolási rajzon ti láttok valami eltérést a bemeneteknél? Olyan, mintha másképp szólna a cd és az aux1/2, de nem látok eltérést.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
-
törölt tag
Egy Lithium gombakkut váltanék ki gombelemmel. Az akku az óra működéséért felel, nem lehet valami nagy áramfelvétel. Tudnátok javasolni valami diódát, amin kevés feszültség esik majd, amikor kikapcsolt állapotban az órát táplálja?
-
-
(jan)
őstag
Ha már PWM témánál tartunk...
Arduinóval szeretném mérni egy kocsi befecskendező szelepének nyitási idejét, csak nem tudom mi lenne az optimális eljárás re. Valakinek ötlete ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
And
veterán
válasz darvinya #56153 üzenetére
Pozíciójele (C vagy R valami) nem volt rászitázva a nyákra? Mondjuk az túl egyértelmű volna. Az SM ellenállások szokás szerint fekete alapszínűek és van rajtuk valamilyen jelzés, ami az értékükre utal, de ez kis méretnél (<= 0603) nem feltétlenül a szokásos alapérték + kitevő, hanem valami betű-szám kombináció is lehet. SM kapacitásokon - főleg a kisebb kerámiákon - viszont gyakran semmilyen jelzés sincs, csak az elektrolit kivitelűeken, és a kerámiák leggyakrabban szürke vagy barna alapszínűek szoktak lenni. Színjelöléssel ellátott SMD kapacitás vagy ellenállás nem tudom, mennyire gyakori, én nem igazán találkoztam ilyesmivel (ami persze nem jelent semmit), legfeljebb SM biztosíték esetén.
-
darvinya
titán
SMD alkatrészről van szó, ami fekete színű volt.
Eleinte én ellenállásnak néztem, és ellenállás mérési eredménye volt 55kΩ.
Viszont így átnézve áramkört inkább kondenzátor lehetet.Sajnos nem találok SMD kondenzátor szín jelölésről semmi hasznosat.
-
And
veterán
válasz darvinya #56151 üzenetére
Leginkább végtelent. Nagyobb kapacitású (sok száz .. ezer µF-os) kondik és viszonylag magas ellenállás méréshatárban látható az DMM-mel történő mérés esetén, hogy a mutatott ellenállásérték szépen kúszik felfelé, majd előbb-utóbb kiesik a méréstartományból (mod: természetesen csak akkor, ha nincs vele áramkörileg párhuzamosan valami, ami megzavarja a mérést), mert a mérő áramgenerátor árama szép lassan felhúzza a kapacitás feszültségét. Ha a kapacot ezután kisütöd, ismét végig lehet vele ezt játszani. Ha viszont áramkörön kívül mérsz egy kapacitásra ellenállásméréssel, és kΩ-os nagyságrendű a mért érték, akkor azzal a kondenzátorral valami nem stimmel.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Kondenzátor ellenállás mérésnél kΩ értéket ad?
-
dabadab
titán
válasz KaiotEch #56149 üzenetére
Ha stimmel a polaritás meg ilyen apróságok, akkor teljesene rendben van.
A (fix feszültségű) töltőknél az áramnál mindig a maximumot adják meg, azzal kapcsolatban annyi az elvárás, hogy nagyobb legyen annál, mint amennyit az eszköz ténylegesen felvesz (azt meg a feszültség és az eszköz ellenállása adja meg).DRM is theft
-
nagyúr
Üdv. Kollégák ismét szeretnék segítséget kérni. A távirányítómhoz 18V-os 0,5A-es töltőt adtak. Mi van ha én ugyancsak 18V-os de 4,5A-ra képes 90W-os laptop töltővel töltöm? Úgyis a távirányító akkuja határozza meg, hogy mennyit vesz fel ugye? Vagy a távirányító elektronikája.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56113 üzenetére
A baloldali 223 az R1, ami a TL431 közösített lábaira vezet. Az maradhat 22k, ha eddig is kellő stabilitással működött az áramhatárolás, bár szerintem oda is jobb a másik változaton látható 2,2k.
A jobboldali 223 viszont a LED-ek közös anódjára megy, azt kell csökkenteni.
Amit sárgával jelöltem (5V), megtévesztő lehet, de az csak átkanyarodik derékszögben a FET alatt. A középső Drain pedig csak felfelé megy, az egyik LED anódjára:
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Sokimm #56143 üzenetére
Nem, ez "csak" egy komparátor.
Kell egy fűrész generátor, és az megy a komparátor egyik bemenetére, a másikra az analóg kell. Akkor a kimenete egy olyan PWM lesz, mint amilyet szeretnél.De ez felesleges.
Az arduinodnak van 6 ad csatornája. Veszel 6 db 8-to-1 analóg multiplexert, és tadam, van 48 analóg bemeneted.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kmisi99
addikt
válasz Sokimm #56141 üzenetére
Hát, sajnos ennyire közel se vagyok benne a dolgokban, de lassan, ott tartok, hogy elmegyek egy villamos mérnöki szakra. De ha kell esetleg lm358, és Budapesti vagy szívesen adok ingyen, most rendeltem kínából 10db ot, de nekem csak 1db kell. (nem volt kisebb).
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Sokimm #56143 üzenetére
A 'digitális PWM láb' mint olyan, még mindig egy kimenetet jelöl általános esetben. Ha arra gondolsz, hogy kész PWM-jelet egy kontroller bemenetre vezetnél, és abból mérnél egy kitöltési tényezőt, akkor az megvalósítható, de több gond is akad vele. Például teljes hardveres lekezelése valószínűleg nem megoldott (nem megy úgy, hogy egy hardver részegység a megfelelő konfigurálás után visszaad neked egy kész kitöltési értéket), erőforrásigényes - leköthet egy komplett timer / capture modult -, magas PWM-frekvenciánál gyakran kell hívni a kezelő rutint, akár megszakításból, és a mérési felbontás is korlátozott. Ha csak az impulzus szélességét kell mérni egy adott (és előre ismert) PWM-frekvenciánál, ami nem túl magas érték, valamint a kontrollernek más dolga nem is lenne, csak ez (mint a videóban látható, egy rém egyszerű programhurokban), akkor valamivel egyszerűbb. Mindenesetre egy hiányzó ADC-csatorna helyettesítésére ez a módszer nem túl életszerű, inkább nagyobb lábszámú kontrollert kell alkalmazni, vagy külső adatbuszos ADC-t használni.
Mod: egyébiránt ellenállásértéket ennél egyszerűbben - PWM nélkül - is lehet mérni kontrolleren egy digitális I/O segítségével, melynek alapja egy állandó értékű kondenzátor feltöltése és kisütése a változó R-tagon keresztül. Nem túl nagy felbontású és általában az ellenállással nem is lineáris az eredmény, illetve sokkal időigényesebb, mint egy normál ADC-s mérés, de több magasabb szintű nyelvet alkalmazó fordító alapban támogat ilyesmit.[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
A trükkök adják a zamatát a tanulásnak.
Mit is akarok? Mondjuk tételezzük fel, hogy elfogyott a mikrokontrolleremen az analóg láb. Digitálison kéne beolvasnom egy fotoellenállás aktuális "értékét". Erre generálnék ezzel az IC-vel egy PWM jelet, majd egy digitális PWM lábra kötve a mikrokontrolleremen értelmezem a kapott értéket.
youtube PWM input arduino
Működne a dolog? -
And
veterán
válasz Sokimm #56141 üzenetére
"Például egy fotoellenállással (analóg) generált feszültségkülönbséget lehet ilyen módon "digitalizálni", egy mikrokontroller PWM lábára kötve?"
Mit szeretnél pontosan? A kontrollerek "PWM-lába" egy kimenet. Azt meg lehet oldani, hogy a PWM-átlagértéke egy adott DC-szintnek feleljen meg, ezt egy aluláteresztő / integráló jellegű szűrőtaggal meg is kaphatjuk a PWM-ből, az PWM-kimenet adott bitszámú (lépésszámú) felbontásával. Analóg jelet digitalizálni más kérdés, de olcsó kontrollerek már tudnak olyat, mindenféle PWM-es trükk nélkül is. -
Sokimm
senior tag
válasz kmisi99 #56138 üzenetére
Ez a feszültség változásra, változó szélességű PWM jelcsoportot (output 1) küld ki magából?
Például egy fotoellenállással (analóg) generált feszültségkülönbséget lehet ilyen módon "digitalizálni", egy mikrokontroller PWM lábára kötve?Jól értelmezem ezt az IC-t? [lm358]
-
And
veterán
válasz kmisi99 #56138 üzenetére
Igen, abban különbözik, hogy nem SMD, a -P végződés a PDIP-tok jele. Amúgy valóban elég gusztustalan így odaszerelni az SMD (mellesleg SMD-ből sem csak egyféle tokozás van) helyére, de ha működik és senki sem látja.. Azért nem egy beszerezhetetlen alkatrész.
#56132 Szabifotos: "3db Soros 3 ezres Li cellából kinyerhető a ~9A vagy az csak egy 3A-es 12V pakk lesz?"
Úgy tűnik, eredetileg mAh-ra (kapacitásra, ami valóban nem adódik össze soros kapcsolásnál) gondoltál, nem pedig áramra (mondjuk az sem térhet el, természetesen). Továbbra sem keverendő a két fogalom, ráadásul az első válaszadót is megzavarta a dolog. -
kmisi99
addikt
Sziasztok, a zárlatos lm358 helyett lm358P-t adtak a boltban, ez különbözik valamiben? Sajnos nem volt SMD méret, ami azt jelenti, hogy, hagyományos nyákhoz való. Nagyon trágya, vagy nem javasolt megoldás lenne, kis kábelekkel toldva beforrasztani az eredeti SMD helyére?
-
Lompos48
nagyúr
Most kerítettem sort a mérésre. 1A-el mértem, így a diódákon 0,36 - 0,43 V feszültségesést mértem. Kivéve kettőt, amelyiken 0,63V esett.
Ha ugyanolyan diódák és Schottky-k, akkor a 0,63V érték nagyon kilóg a normálisból.
Közönséges, 30V/3A-es diódák nyitó feszültségét is mértem. Kis árammal (multiméter) 0,6V körüli érték 1A-nél 0,8V a feszültségesés rajtuk.
Ez így normálisnak tűnik. Általában a nominális értéknél (itt 3A) 1V körül mozog az érték a mezei szilíciumegyenirányítóknál.
Nem gondoltam, hogy ennyire függ az áramtól (meg a hőmérséklettől, mert a közönséges diódák érezhetően melegedtek. A Shottky-k kevésbé.
Pedig. A melegedés pedig a szilícium p-n ámenet esetében nagyon is hőfüggő, kb. -2mV/C.
Schottky esetében ugyanakkora áramnál fele feszültség >>> fele teljesítmény. -
mezis
félisten
válasz Lompos48 #51743 üzenetére
Most kerítettem sort a mérésre. 1A-el mértem, így a diódákon 0,36 - 0,43 V feszültségesést mértem. Kivéve kettőt, amelyiken 0,63V esett.
Közönséges, 30V/3A-es diódák nyitó feszültségét is mértem. Kis árammal (multiméter) 0,6V körüli érték 1A-nél 0,8V a feszültségesés rajtuk.
Nem gondoltam, hogy ennyire függ az áramtól (meg a hőmérséklettől, mert a közönséges diódák érezhetően melegedtek. A Shottky-k kevésbé.mezis
-
xxxjjjkkk
senior tag
fb gyöngyszem:
"Nevetni fogtok . . . Már többször bikáztam anno a régi dízel 1,6-os vectrámat inverteres hegesztővel .""Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
GZoli7
senior tag
válasz szabifotos #56132 üzenetére
Az utóbbi, de, ha rövid ideig kell, akkor kinyerhető is lehet. Vannak akár 20A és afölötti terhelhetőségű akkuk is.
-
szabifotos
senior tag
Láma kérdés következik, bocsi...
3db Soros 3 ezres Li cellából kinyerhető a ~9A vagy az csak egy 3A-es 12V pakk lesz? -
kmisi99
addikt
válasz Kernel #56125 üzenetére
Akkor továbbra is csak a LM358 a cserés nem, aztán jó lesz újra a panel nem? Mert akkor azt ma megveszem és cserélem.
Illetve akkor, lehetséges lenne, hogy az én panelomon lévő 22k-s ellenállás látja el a ledeket? Csak mert, amit korábban jelöltem ezen a 22k-s ellenállás a led pozitív ágán át halad. Bár ahogy látom ez alapján a fotó alapján a két 22k ellenállás sorba kötve van, az már 44k. Nem annyira világos ez nekem.
-
tvamos
nagyúr
válasz Lompos48 #56122 üzenetére
Siman lehet 1.8V-is, ha annyi a proci tapja, (pl. TI OMAP,) es hat akar 300V-os is lehet, ha egy halozati offline flyback-et kell csinalni. (De mar olyan flyback-et is csinaltam, aminek a kimenete 1000V-ot tudott, az is PWM tulajdonkeppen.)
(#56126) Sokimm válasza PHM (#56124) üzenetére
Jol latod, annyi a PWM csucserteke, ami a tapfeszultseg. (Persze, lejon az IC, MCU, akarmi maradek feszultsege, de ezt most inkabb hanyagoljuk el!)(#56125) Kernel válasza kmisi99 (#56113) üzenetére
De szep ez a kapcsolas! A masodikaat mar ertem is, hogy mukodik.
En ugy szamolom, ha 8mA-t megengedhetunk ott, akkor egy 470R ellenallasra siman cserelheto a 2k2.[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
Ahaa! Értem! Köszi!
Szerencsére a mikrokontroller 5V-os kimenete az én példámban "konstans". (nem?)
Tehát az a bizonyos W szélesség a fontos, (meg ugye 2V felett IGAZ az ÉS kapu), csak nem tudom, hogy milyen görbét (szögletes?) jelet ad ki magából a mikrokontroller. Mert ha lassú felfutású él (szégyen lenne), akkor a 2V hamarabb létrejöhet, mint a "logikai 5V magas", amiből lehetnek időzítésbeli problémák.Erre utaltál Lompos?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56113 üzenetére
Kicsit átvágtak ezzel a rajzzal:
Tehát erre mondtam, hogy az alsó tranzisztor csak bázisellenállással integrált lehet, mert így logikus.
De most látom, hogy van itt egy másik rajzom is elmentve:
Itt már egy 2N7002 FET-et rajzoltak, ami helytálló is, működés szempontjából is összeáll a kép:
Tehát így nem a 7805 bemenetére kell kötni az LM358 tápját, hanem az 5V kimenetre. Az is megtévesztett a fotón, mert a 78L05 SMD első lába a kimenet (amit én bemenetnek hittem), illetve így akkor a LED-ek iránya is jól van rajzolva.
Mindenesetre a LED megfelelő fényéhez 2,2 k ellenállás kell oda, 22 k sok.
8 mA áramot bír az LM358 "lefelé" irányban (sink mode).
-
PHM
addikt
válasz Sokimm #56123 üzenetére
A kommersz CMOS logikai IC-k tápfeszültsége 3...15, ill. 3...18V
között lehet. Ott a logikai szintek úgy vannak meghatározva,
hogy a tápfeszültség 30%-alatt 0, 70%-a felett pedig 1.
A valóságban viszont kb a tápfeszültség felénél van a kapcsolási szint,
csak ha pont ott van a bemeneti feszültséged, véletlenszerű, hogy azt
épp minek értelmezi a kapu, + a zajok miatt akár ide-oda is kapcsolhat.
(E tulajdonságát kihasználva akár komparátorként is alkalmazhatók.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Sokimm
senior tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz Sokimm #56121 üzenetére
Csak, hogy beleszóljak, bocsánatkérések kíséretében...
A PWM névben található W, azaz szélesség csak és kizárólag időtartamokra vonatkozik. Az amplitúdó nagyon változhat. Legtöbb logikában 0 és 5V között kapcsolgat, de ha továbblépünk az 5V akárhol lehet a 3...18V intervallumban, például a CMOS logikai áramkörök esetében.
-
Sokimm
senior tag
válasz tvamos #56120 üzenetére
jaaaaaaaaaah, tehát nem a PWM ből generált feszültség lépcsőkből (nem tudom, hogy hívjam) fakadó (HIGH érték limit 2V)-ját értelmezi az ÉS kapu, hanem a jel létezését, vagy nem létezését (ami mindig 5V, függetlenül a sebességtől (mindaddig, míg az IC képes a processzor PWM jelét követni, de ez már más téma)
Nah ezt átolvasva, én se érteném mit mondok, de értem amit Ti mondtok, ez a lényeg! Köszi köszi!
Igen jó a kép! Ezt a PCM (nem tudom mi ez, de nem lényeg), szerű görbét hittem a logikai ÉS kapu bemenetére, hogy a PWM ből generálódó feszültség lépcsők (felbontástól függően) 0-1-2-3-4 vagy 5V, és akkor 2V felett nyitna. De már értem! Itt nincs semmiféle PWM jel értelmezés. Csak a két jel közti idő a lényeg, a jel mindig 5V.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Sokimm #56119 üzenetére
Nem, a PWM jel az vagy LOW, vagy HIGH. Nincs koztes allapot. Az egy mas kerdes, hogy a duty cycle altal meghatarozott kozeperteket lehet belole szurorendszer utan eloallitani.
Nem szeretem ezt az oldalt, de ez a kep jol mutatja, mi is van: [link] A PCM most irrelevans...
Igen. (Felteve, hogy 5V alatt a tapfeszultseget ertjuk, ami lehet persze mas is.)
Szuper, orulok, hogy segithettem.
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
Miből következik (bocsánat, nem látom még át), hogy
"Ha az engedélyező láb feszültsége magas, van a kimeneten PWM jel..."?A PWM külön szabályozható (külön lábon jön ki...) (és hol van az a pont, amikor logikai 1-nek veszi az ÉS kapu a pwm jelet? Az adatlapja szerint 2V-tól HIGH 0.8 alatt meg LOW. )
Mért nem sima digitális lábbal vezérli az ÉS kaput, PWM jel helyett?
Magában azt nem értem, hogy a PWM az lehet HIGH (medium) LOW, meg akármi más is. (értsd jól)
Mikor értelmezi az ÉS kapu, hogy az a PWM jel HIGH?
Ez alapján hogyan jön létre a fordulatszámszabályzás? 3 logikai kapu nyitásának idejétől függ, amit nem befolyásol sehogy (2V a küszöb szám) a PWM jel. Ennyi erővel lehetne sima digitális lábbal is vezérelni azt az ÉS bemenetet nem?Elnézést, valamit nagyon nem látok még át. :\
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz Sokimm #56117 üzenetére
Az és kapu kimenete akkor "1", ha mindkét bemenete magas.
Így az egyik bemenetre mehet a PWM jel, míg a másikra az engedélyezés.
Ha az engedélyező láb feszültsége magas, van a kimeneten PWM jel,
ha alacsony, a kimeneti szint is alacsony, függetlenül a bemenő PWM jel
aktuális állapotától.
Az ok az lehet, hogy így elég egyetlen PWM kimenet a híd vezérléséhez.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Sokimm
senior tag
Egy gyors kérdés:
Hogyan értelmezzem a logikai ÉS (2 bemenetű) kapu egyik input-jának PWM jelét?
Ha elér egy bizonyos küszöb értéket, akkor HIGH az input, különben meg alacsony? Miként értelmezi egy logikai vizsgálatra kitalált kapu, a PWM jelet?
Itt is írnak róla, de nem elemezgeti a miérteket:
[link]
[link]
Az ic adatlapja: 74ls08
forrás
Nagyobb kép[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56111 üzenetére
Módosítottak rajta, az orosz oldalon még így néz ki:
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #56108 üzenetére
Valóban 2,2k, viszont én az összes ellenállást csekkoltam, és az én panelemen nincs 2,2k. Itt ott van is 1-2 apróbb eltérés.
Felírtam, az összes ellenállás alá a rájuk írt számokat. Mindet megnéztem, egyik se volt 2k közelében. a 22k-s volt az egyetlen aminél a zárlat kereső és a led + ága besípolt, persze lehet csak nem nyomtam oda jól. -
kmisi99
addikt
Munkahelyemen 6 milliárd ellenállás van nagyjából, , viszont csak pénteken munka után tudom megvenni a pót alkatrészt ami zárlatos lett, azaz hétvégéig van időm, kitalálni milyen legyen az új ellenállás.
Ez a pár sorral feljebb tárgyalt CC CV panel lenne, és a 112V nekem borzasztó nagynak tűnik. 7-32V ig lehet rá kötni betápot, és max 30V ot ad ki. Épp ezen értetlenkedek.
-
kmisi99
addikt
válasz kjani18 #56105 üzenetére
Na ja ezt én is ismerem és használom is. De nem értem miért kell 22k ellenállás egyetlen ledhez ami kb 2v 5mA világít. Épp azért akartam megtippeltetni, hogy mennyi kellhet vajon, mert most zárlat miatt nem tudom lemérni, hány V ot illetve mA adna ki, viszont addig az ellenállást beszerezném.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, ha egy 3mm-res zöld/piros led 22k ellenálláson keresztül kapja az áramot, akkor két rendes 5mm-res piros illetve zöld ledhez, mennyivel csökkentsem az ellenállást? Sajnos nem tudom jelenleg mekkora a feszültség, mert parkoló pályán van még az áramkör. Amit tudok, hogy jelenleg a 22k ellenállással egy 5mm-res led, éppen, hogy csak pislákolva látszik sötétben. ~10-15k ra jó ha kicserélem? Vagy még kisebbre? 5-20mA ig teljesen mindegy mennyit kapnak a jövendőbeli ledek, így is úgyis világít, és nem fog annyit menni, hogy megterhelje a nagyobb áram.
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #56100 üzenetére
Nekem is van tirisztoros, orosz töltőm, kétféle típus is.
Ezekben nyilván nincs processzor, nem csinál ilyet, hogy először 14,4V végfeszültség, amit utána visszaejt a 13,8V tartófeszültségre. Ezt persze processzor nélkül is meg lehet csinálni, de nem bonyolítják általában, ezeknél a régi töltőknél.
Ehelyett eleve csak 13,8V a végfeszültség, amit egy trimmerrel lehet állítani és ez így jó is. Éjszakára rajta hagyni például. Sok autóban is csak ennyi a generátorfeszültség, 10 évig elmegy benne az akku, probléma nélkül.
Az újabbaknál szeretik kihajtani a 14,4 V vízbontási küszöbre, mert az autóban kell az energia más dolgoknak is, nehogy deficit legyen az alultöltés miatt. Cserébe hamarabb pusztul az akku, főleg a nyári melegben szétfő. Utána őszre, tél elejére pont lehal.
Másik dolog, hogy az autó beindításához nem is kell 14,4V-ra tölteni, elég a 13,8V. Még hidegben is (orosz töltő lévén ők is tudhatták, hogy gyárilag miért ennyire lőtték be).
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz PH-User #56100 üzenetére
"13,8-13,9V-t mérek az akkun mikor ráteszem a töltőn [..]"
Ez akár normális is lehet, de nem ártana tudni, hogy ebben az esetben mekkora áram folyik az akku felé.
"[..] tudomásom szerint 14,1-14,4V között kellene lennie a töltőfeszültségnek."
Az állandó feszültség (CV) csak akkor áll be, mikor az akku állandó áramú (CC) töltése már felhúzta a kapocsfeszültséget a végértékig. Amíg ez nem történik meg, az állandó töltőáram biztosítása miatt a kapocsfeszültség kisebb lesz a végfeszültségnél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Spórolós topik
- Mobil flották
- Path of Exile (ARPG)
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- World of Tanks - MMO
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Pár napos Thrustmaster T.flight Hotas One repülő szimulátor kontroller eladó
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- Aki kapja marja! Lenovo Thinkpad T470S laptop (14FHD/i5-G6/8GB/256SSD)
- Új állapotú ThinkBook,FullHD IPS, játékra is,i3 1115g4(4 4,1Ghz),8-32GB DDR4 RAM,SSD
- ASUS Vivobook Pro 14 M3401QC-KM022
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest