Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Adott egy egy Weller TCP-24 típusú 50 W-os pákatrafó (kattogós, magnastat-os). Ez működhet 24 VDC-ről? Úgy tudom, hogy nem szabad DC-vel táplálni, de azért megkérdeznélek titeket."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz Angel2014 #74923 üzenetére
Mindenképpen kell egy harmadik vezeték. Ez legtöbbször a nulla (N) szokott lenni. Bár, nem tudom, hogy ez a kapcsoló mit is kapcsol valójában.
Viszont ha ez egy főkapcsoló lenne, akkor inkább a nem-glimmes verziót használnám, mert ha “fordítva” dugód be a csatlakozót a konnektorba, akkor nem fog világítani a lámpa (de a gép működni fog).
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
"Autó trafóként használva mi a gond a sima trafóval?"
A világon semmi gond ezzel, csak a trafó primerje bírja is el az igényelt áramot. Ha van minimum 3 vagy 4 kivezetésed a primeren (pl. 0-230V-240V, 0-230V-240V-250V) akkor akár jó is lehet.
A szünetmentes trafója nem feltétlenül jó, mert nem biztos, hogy tartósan is bírna az igényelt áramot. Pl. egy 1500VA-os UPS-nek a trafója inkább olyan 750VA-os névlegesen vagy még kevesebb (az akku mérete is ezért akkora amekkora - terhelhetőségi oldalról is nézve). Egy 1500VA-os trafós UPS 5 percig kibírja teljes terhelhetőségen az áramszünetet, de félóra-óráig már nem biztos. Szóval óvatosan az UPS trafókkal.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
"Mint már leírtam, csöndben van, ha a varisztorral csökkentem a feszt.
De a varisztor is zúg, mert az ráadásul 220V-os. (igen, az retek régi)"Varisztor helyett szerintem variac-ot akartál írni.
"Amúgy megnézed az elektronikai boltokat és nem kapsz 240V-os trafót. Összes 230-as."
Üzemeltetek régi, kifejezetten 220V-os trafókat is, amik kb 240V-os AC-t kapnak és teljesen jól elvannak. Még csak nem is melegszenek jobban számottevően (a vas nyilván jobban meg van gerjesztve). Fázishasító nem jöhet szóba esetleg? Egy fénykép a trafóról, a kapocslécről és az adattáblájáról...?
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz #90088192 #65922 üzenetére
Esetleg kezdésnek tekercsenként (primer) megmérném az ohmos ellenállást DC feszültséggel (szekunder oldal rövidre zárva). Aztán ugyanígy AC feszt adnék a primerre, így meghatározható a teljes impedancia (drop) is. Ebben benne van a tekercs szórt induktivitása is (az ohmos mellett).
-
tornas
őstag
Ha jól sejtem, akkor a motorod csillagba kötve megy 3F-400 V-ról, deltába kötve pedig 3F-230 V-ról is. Az általad kinézett frekiváltó jó lehet a motorodhoz. Ez a frekiváltó 1F-230V-ból csinál 3F-230V-ot.
"Ezt a motort már hajtotta egyfázisú váltó, csak most kéne sajátot szerezni. Mondjuk akkor csillagban maradt a kapcsolás, amit viszont nem nagyon értek, hogy miért működött úgy."
Miért ne működött volna...?!?! Csak kisebb volt a nyomatékod.
-
tornas
őstag
Csak úgy általánosságban az eddigi hozzászólásokhoz....
7-es hőfokú Weller-heggyel (legyen az bármilyen hegykialakítású) szerelt 50 W-os pákával szinte minden lágyforrasztási feladatot megtudtam oldani rövid időn belül (nem az a lényeg, hogy mennyire vagyok ügyes... ) . Mindezt a legkülönfélébb lágyforrasztási anyagokkal (volt köztük minőségi, ótvar gyanta nélküli "kínai", különféle bádogoscinek is, ólommentes, ezüstös stb-stb. Nem volt ritka a 16-25 kvadrátos kábelvégek forrasztása sem. Vagy ha nagyon muszáj, akkor előveszek még egy 50 W-os Weller-pákát (egyik az egyik kézben, másik a másikban...megoldható így is).
A szürke ónos témához nem tudok hozzászólni, de olyan létezik, hogy ónpestis (amikor az ón el kezd porladni). De nyilván ennek is vannak feltételei. Illetve ott van még az ólommentes forrasztás utáni probléma (ónbajusz jelenség).
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz darvinya #64732 üzenetére
Vannak olyan fóliakondik amiken azért tüntetik fel a polaritást, hogy az árnyékolást is figyelembe tudd venni annak beszerelésekor. Ettől még a fóliakondi polaritásfüggetlen marad továbbra is. Asszem a képeden láthatóak közül a felső az ilyen típusú.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Kernel #61602 üzenetére
Ha az alacsony fesz.korlátból indulok ki, akkor a félvezetőknél gate-emitter, gate-source vagy bázis-emitter lábakon érdemes kitöltést mérni (pl. buck-konverternél). D-S és B-E között éppen "kikapcsolt" állapotban (eszköztől függően) nagyobb feszültség is előállhat a félvezetön ami tönkreteheti a műszert, gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Adott egy Maxwell MX-25 304 típusú multiméter (általános és nem autós), ami tud kitöltési tényezőt mérni. Ez a mérés pontosan mit takar? Pl. egy PWM jel kitöltését tudom vele mérni vagy inkább gépkocsik motorjának mérésénél érdemes használni (vagy mindkettőre alkalmas)?
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Tud itt valaki megbízható kapcsolási rajzot linkelni vagy mutatni univerzális motorok fordulatszámtartó szabályozásához? Ha igen, meg köszönném. Ami még számít, hogy triac-os lenne a jobb.
-
tornas
őstag
válasz gyenesmartin #54100 üzenetére
Szia!
150 mikro elegendő indítókondinak. Üzeminek meg 75 is elég.
-
tornas
őstag
válasz norbert1998 #52537 üzenetére
Be kell tenni egy megfelelő méretű diódát a motorral párhuzamosan és a táphoz képest záróirányban. Nem kell túl nagy, csak minimum egyezzen meg a motor névleges áramával és feszével.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz dave0825 #51733 üzenetére
A legolcsóbban talán úgy tudnád megoldani, hogy veszel egyforma használt szervertápokat. Vannak csak 12 V-osak is. A GND-t mindenképpen ki kell szigetelni a táp fémházától, hogy sorba tudd őket kötni, de az érintésvédelem (földelés) is megmaradjon!
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Adott egy régebbi (kb.1995-ös) Panasonic CRT TV, ami 5 és 30 perc között random kikapcsol magától. Mi lehet a baja? Pontosabban a panel melyik része szorulhat átvizsgálásra? Én elko száradásra tippelnék.
Kellemes Húsvétot Mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Ereshkigal #49259 üzenetére
A HR Elektronikánál lehet kapni 3800 Ft.-ért használt, de működőképes Dell laptoptápot. 19,5 V-os és 7,7 A-os (150W) Ha jól láttam, akkor 2-3 db biztosan van még. Szerintem ennyiért megéri. Ez nem lehet jó neked?
Ja, és van 6,5 A körüli is, ez is Dell laptoptáp.
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz PH-User #47779 üzenetére
Érdemes használni a Steinmetz-kapcsolás a 3f motoroknál. Ami annyit jelent, hogy átkötöd motort deltába és lesz három bemeneted: fázis, nulla és a kondi egyik szálát a harmadik bemenetre teszed. A kondi másik szárát meg vagy a fázisra vagy a nullára kötöd (forgásirány szerint megválasztandó).
Ami a kondit illeti: érdemes szokványos motorindító olajkondi helyett annak fólia változatát használni. És nem kell 250 mikrós kondi mert az már túl nagy lenne és jobban melegszik tőle a motor. kW-onként 50-70 mikrós kondi bőven elég. Indítókondinak (hagyományos 230 V-os egyfázisú aszinkron motoroknál) ennek 2-3 szorosa kell de azt utánna le kell kapcsolni róla, mert a megnövekedett eredő kapacitás miatt a segédfázis tekercse jobban melegedne.
A kondi 400 V-os legyen.
-
tornas
őstag
Itt egy kis leírás az EPH-ról...[link]
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz kjani18 #46717 üzenetére
Ha van ~230 V / 12 V-os vagy ~230 V / 24 V-os trafód akkor azzal is lehet mérni. A 12 vagy 24 V-ot kötöd a mikrotrafó primerjére. A szekunderen keletkező kb. 200-220 V-ot (24 V-os primer megtáplálás esetén) már biztonsággal tudod mérni. A többi adja magát, hogy jó-e...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Batman2 #46294 üzenetére
EGYFÁZISÚ VÁLTAKOZÓÁRAMÚ SOROS KOMMUTÁTOROS MOTOROK
A ~230 V-os háztartási gépekben található univerzális motorok elvileg mennek egyenfesszel is, de nem 230 V DC-ről, hanem inkább 120-150 V DC-vel lehet használni. Ugyanis ezeknek a motoroknak az állórésze (gerjesztőtekercse) "csökkentett" menetszámú. A tekercsnek az ohm-os ellenálláson kívül van impedanciája (látszólagos ellenállása) is a váltófeszes táplálás esetén. Ha ilyen gépet 230 V egyenfesszel táplálsz meg nagyon hamar le fog égni, mert a kisebb tekercsellenállás miatt jóval nagyobb áram (ebből kifolyólag nagyobb lesz a teljesítménye is) fog folyni, mintha ugyanazt a tekercset (motort) 230 V AC-vel táplálod meg.
Remélem jól írtam le...
-
tornas
őstag
válasz Kernel #45825 üzenetére
Eszembe jutott még valami...
Stabilizátorok (78xx, 79xx) párhuzamos kötése kivehető nagyobb áram céljából megvalósítható? Nem kell túl sok, talán 2-4 db párhuzamosan. Max 5 A lenne a cél 12 és 24 V-on.
Az rendben van hogy ahány IC van, annyiszor 2 db 100 nanoF-os kondi is kell. Illetve az is, hogy teljesen egyformák legyenek az IC-k.
-
tornas
őstag
Jó hétvégét Mindenkinek!
Egy kettős labortáp kimeneteit (2 x 0-30V és 2 x 0-2,5A) lehet minden gond nélkül párhuzamosítani illetve sorosan összekötni? Például szeretnék 0-30 V-ot 5 A-rel vagy 0-60V 2,5 A-rel.
-
tornas
őstag
válasz sörösló #45428 üzenetére
Egyszer a melóhelyen építettünk egy chopper-t (24 V-os és 120 A-os). Amire terhelés gyanánt egy 150 A-os fojtót (vasúti vontatásban használatos) tettünk. A kapcsolási freki 800 Hz volt. Az a 800 Hz-el zúgó hang nem a chopper-ből jött, hanem a fojtóból. A vasmag felszínén is érezni lehetett a 800 Hz-es rezgést. Azt gondolom, hogy a félvezetők nem adhatnak ki hangot, még alacsony frekin sem. A rájuk kötött egyéb elemek (legfőképpen a tekercsek, vasmagok) zenélhetnek leginkább.
Végül is a villanyoszlopon elhelyezett erőátviteli trafók is zenélnek 50 Hz-en, még sem mennek tönkre rövid idő alatt.
A szaggatós villamosok (pl. a felújított Tatra) és trolik is kb. 500 Hz-en zúgnak, de nem a szaggató (tirisztor) adja az 500 Hz-es hangot, hanem a rá kötött egyéb elemek, pl. a motor, a fékellenállás, a kábelezés, stb.-stb.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Ha van egy ~230 V-os triakos szabályzó-egységem (porszívóból vagy dimmelhető lámpából stb-stb.) azt használhatom minden gond nélkül kisebb feszen is? Pl. 24 vagy 48 V-on...
Illetve az alábbi kettő triakos szabályozó közül melyiket érdemes megépíteni? Van egy BTA41-700B-s triakom és azt szeretném felhasználni. Fontos lenne, hogy 0 V-tól 230 V-ig tudjam szabályozni, illetve ha mód van kisebb feszen is használni, akkor ott is tudjak pl. 0 V-tól 48 V-ig szabályozni.
[link]
Triakos fényerőszabályzóKöszöntem!
-
tornas
őstag
válasz Kernel #44731 üzenetére
A weller pákának a hegye érzi inkább a hideget (--> Magnastat). Az éppen használatos hegy dönti el, hogy hány fokos lesz konkrétan a páka. Található egy szám a hegyen. Leggyakrabban a 7-es a legelterjedtebb hegy, ami 370-fokos. A 370-fokos hegynél annak a végének anyaga (hőszenzor) olyan összetételű, hogy 370-fok körül eléri a Curie-pontot és elveszti a mágnesezhetőségét ezáltal megszakad a fűtés folyamata. Lehülés után visszanyeri mágnesezjétőségét, majd egy kattanás kíséretében bekapcsolja a fűtést. A 8-as hegy már 425-fokos.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Kernel #43822 üzenetére
"Mivel nem vezet, hatástalan az elektromágneses sugárzásra is, nem tud benne örvényáram sem indukálódni."
Ez így rendben is van, de a papíron lévő zsírrészecskébe tapadt por- és fémrészecske már vezet(het) és így megégetheti a csillámpapírt. Egyébként így hirtelen - ezen kívül - nem tudom, hogy hogyan tud megégni az a csillámpapír. Szerintem nem a ráfröccsent víztől és a zsírtól ég meg.
-
tornas
őstag
válasz darvinya #43813 üzenetére
Szerintem a ráfröccsent zsír nem égeti meg. Láttam már eléggé zsíros csillámpapírt is, meg aztán a mikrohullám a mikrosütőben a vizet kezdi el melegíteni és ezáltal a kaját is.
De pl. egy kis fémrészecske okozhatja a csillámpapír megégését. Mondjuk egy idő után a zsíros papírra egyre több porrészecske rakódik le, ami apró fémrészecskéket is tartalmazhat."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz darvinya #43809 üzenetére
Egy ismerősöm egyszer mesélte, hogy a mikrójában megégett ez a csillámpapír. Aztán gondolt egyet és kivette az égett csillámpapírt és azóta is így használja a mikróját minden gond nélkül. Bár, én úgy gondolom hogy az a csillámpapír nem véletlen van ott. Szerintem a magnetron sugárzásának a szórását segíti jobban elő.
Az még a kérdés, hogy mitől éghet meg az a csillámpapír...
-
tornas
őstag
válasz Jim Tonic #43476 üzenetére
Még annyit, hogy az aszinkron motorokhoz szükséges indítókondit könnyen ki lehet számolni. A W-os teljesítményt osztom százzal, majd a kapott számot szorzom öttel. Pl. 2,2 kW-os motornál az indítókondi mérete 110 mikroFarad-ra jön ki (2200 / 100 = 22 * 5 =110). Üzemi kondinál az érték ez esetben 55 mikroFarad-ra jön ki, mert az mindig fele az indítókondi méretének. Ami még fontos, hogy 400 V-os legyen!
Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mire jutsz! De szerintem harmatgyenge lesz, lévén, hogy a 3 kW-os aszinkron motorok már deltába (vonalfesz egyenlő a fázisfesszel) kötve vannak, vagyis a tekercselésük 400 V-ra van méretezve. A tekercsekre 115 V fog jutni, ebből gondolom hogy igencsak gyenge lesz...de sok sikert!
-
tornas
őstag
A bizti helyére be lehet tenni hagyományos, wolfram-szálas, 230 V-os villanykörtét is. Ha teljes fényerővel világítani kezd, akkor zárlat van valahol. És közben nem vágja le a kismegszakítót (vagy ahogy a nép mondaná: a villanyórát ) sem.
-
tornas
őstag
válasz krisztianAMG #42992 üzenetére
Ugyanakkora kellhet oda, mint ami a +12 V-os ágon is van.
-
tornas
őstag
válasz krisztianAMG #42986 üzenetére
Összességében az a lényeg, hogy ha már használni akarjuk az eleve "kis terhelésre méretezett" -12 V-ot, akkor muszáj a keresztmetszetet is növelni faltól-falig. Nemcsak az a kis dióda jelenti a szűk keresztmetszetet...
-
tornas
őstag
válasz Kernel #42981 üzenetére
A kis diódák cseréjén kívül számolni kell azzal is, hogy a -12 V-os ág vezetősávjának keresztmetszete a táppanelon kisebb, mint a +12 V-os ágnak. Így a vezető keresztmetszetét is növelném egy "vastagabb" szigetelt huzallal a táppanelon. És a hozzávaló soros fojtót (L9) is cserélném nagyobbra a diódán kívül. Valamint a 470 mikroFarad-os kondit is nagyobbra cserélném, minimum 1000 mikrosra.
Meg még annyit, hogy a -12 V vékony drótja átmegy a stabtekercsen is (ahol fut a +5 V és a +12 V vastagabb drótja is). Így lehet, hogy ezen tekercsen sem ártana áttekerni a -12 V vékony drótját vastagabbra (zománczuhallal pl.). Vagy lehet elég ha áthidaljuk.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Keeperv85 #41997 üzenetére
Nem azonos a kettő. A készenléti kör 5 V-ját azt mindig az alaplapi csatlakozón található lila és a fekete drótok között méred. A PG jelet legtöbbször csak elindult tápnál tudod mérni (kb. 5 V az is, de annak nincs névleges terhelhetősége), de vannak olyan tápok is amiken üresjáratban nem mérhető a PG-je (NLO - No Load Operation).
-
tornas
őstag
válasz Keeperv85 #41993 üzenetére
Az ATX tápoknak van egy készenléti köre is, ami folyamatosan ad 5 V-ot (kb. 2 A terhelhetőséggel), még a PC kikapcsolása (de nem áramtalanítása) után is. Az alaplapi LED biztosan és az egered is kaphat innen kakaót. Ez utóbbi alaplap-beállítás függő is lehet. Sőt, még az USB portok is kaphatnak innen áramot, vagyis kikapcsolt gépnél is töltheted a telefonodat.
-
tornas
őstag
válasz szaki1 #41807 üzenetére
A drótokat követni kell amennyire csak lehet. A tachometer a motor végén (a tengely átellenes oldalán) van leginkább elhelyezve, amolyan különálló egység (ami lényegében az aktuális fordulatnak megfelelően állít elő feszt amivel érzékeli az elektronika a motorfordulatot). A szénkefét is könnyű megtalálni és a két tekercset is (ami sorba van kötve, mert a két tekercshez két db drót tartozik). És a rajz alapján már nem is oly nehéz bekötni. Gyakorlatilag én is így jutottam eredményre, mert nekem is van ilyen motorom.
Köszörűként és körfűrészként való felhasználása elképzelhető, de csak áttétellel. Az a kb. 15 000 RPM elég nagy fordulat. Ha pedig triakkal leszabályozod a feszt akkor viszont alacsony fordulaton nem lesz nyomatéka. Tehát áttétellel kell csökkentened a fordulatot (így növeled a nyomatékot is, és ez már lényegében terhelést is jelent a motornak) névleges ~230 V-nál.
-
tornas
őstag
válasz darvinya #41802 üzenetére
"pl: az én motorom 7, pedig ua. mint a 6"
A tiéd valszeg középmegcsapolásos, vagyis a két tekercs között is van egy kivezetés.
"És fordulatszámot miként vezérled fix. fesz.mellett. "
Egyértelmű, hogy ha visszaszerelné a mosógépbe, akkor annak ott a triakja, ami szabályozza a fordulatát (és nem fix fesszel). Nem annyira bonyolult dolog ez.
Natúrban, az asztalon történő indításnál meg ott a névleges fesz ~ 230 V (csak óvatosan!!!) vagy szerez valahonnan egy külső triakos szabályozási lehetőséget pl. ott a dimmelhető halogénizzós állólámpák dimmerje, ami akár 500 W-os is lehet. Én egy 300 W-os dimmert használtam.[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz szaki1 #41796 üzenetére
Szia!
Ebből a 6 drótból 2 a fordulatszám jeladóé (tachmeter, ezt nem is muszáj használni). 2 a két sorba kötött állórésztekercsé (és ebből következik, hogy ez az univerzális motor aszimmetrikus elrendezésű) és 2 drót a szénkeféké (azért van külön kivezetve, mert ezeknek a megfordításával változtatható a forgásirány amit egy relé kapcsol). Ha eggyel több állórész tekercs drót van rajta, akkor középmegcsapolásos a motor.
Valahogy így kellene bekötni:
Ez a 6 drót egy vezérlőpanelra megy. Ebből 4 drót a relé(k)hez és a triakhoz. A relé kapcsolja a motorra a triak által szabályozott feszt illetve változtatja a motor forgás-irányát is.
Ha lehet, akkor triakkal használd és kerüld a közvetlen ~ 230 V rákötését, mert nincs terhelés a tengelyen (a porszívó motornál ott a turbina, ami a légellenállás miatt terhelést jelent a motornak)! Lényegében ez egy "soros motor" lenne, így terhelés nélkül megszaladhat a fordulata. Terheléssel a legnagyobb fordulata olyan 15000 RPM lehet.
-
tornas
őstag
Erre esetleg valaki tudja a választ? [link]
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Az LCD monitorok invertere állítólag nagyfeszt (több ezer V-ot) állít elő a fénycsöveknek, de a monitor táppaneljén én mindig csak olyan 700-800 V kimeneti váltófeszt látok felírva. Most akkor mennyi az annyi?!?!
-
tornas
őstag
Kellemes Húsvétot Mindenkinek!
Találkozott már valamelyikőtök valahol az alábbi képeken is látható tápegységgel? Az interneten semmit sem találok róla.
A toroidtrafója 260 VA-os és középmegcsapolásos a szekunderje.
Primer: ~230 V; szekunder: ~35,8 V - 0 - 35,8 V.A tápegység címkéjén láthatóak a feszkiosztások, de a feszenkénti terhelhetőség már nincs feltüntetve. A táppanelon a primer kör lényegében egy termisztorra, egy varisztorra és egy X kondira korlátozódik. A fekete kábelkötegen megy be a 230 V váltó, majd a két sarun át megy a trafóba. A bordához közel van 3 db saru és oda kerül bekötésre a trafó szekunderje. A "molex" csatlakozóhoz közelebbire a 0 V (fekete) és a két egymás mellett lévőre pedig a 2 x 35,8 V (2 db piros).
A két nagy pufferjéből az egyik 50 V-os és 10.000 mikroFarad-os, a másik meg 63 V-os és 6800 mikroFarad-os.
Milyen táp lehet ez és mihez használhatták? Mekkora lehet a leadott feszek terhelhetősége és mi lehet a topológiája? Gondolom olyan 200 W körül lehet, de hogy hogyan oszlik el?!
-
tornas
őstag
válasz csabyka666 #40162 üzenetére
Már eleve az elektrolitkondik tűrése +/- 20 % egy adott kapacitásúnál.
Szerintem max. 1000 mikroFarad, amit én oda betennék, valszeg minden gond nélkül menne is vele. Na, meg a kondi fizikai mérete is megfelelő legyen.
-
tornas
őstag
válasz csabyka666 #40160 üzenetére
Berakhatod őket csak beforrasztáskor ügyelj a polaritásra is!
"Illetve, hogy pontos legyek, szabályos-e, ha ezt teszem bele a gyári kondik helyett?"
Elvileg nem szabályos, mert újat kellene venned! Egyébként meg lényegtelen...
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #39696 üzenetére
Megépítettem az általad berakott rajzot. Pontosan úgy, ahogy a rajzon is van és fordulatszámszabályozóként fog funkcionálni. Teljesen rendben müxik. A FET-re tettem egy kis hűtőbordát is. A 3,3 A-os Nidec ventit hajtva 20 percen át semmilyen melegedést nem tapasztaltam sehol sem.
Viszont az egyik Delta ventim megpusztult, leégett szó szerint, de a szabályzóban nem keletkezett kár. Először ment rendesen kb. 2 percig, szabályozással is, aztán elkezdett akadozni majd leállt és elfüstölt.
Elképzelhető, hogy némelyik venti nem szereti az ilyen jellegű PWM-es feszszabályozást?
Ezt a kis affért leszámítva, korrektül működik és még egy tokot kell még csinálnom.
Mégegyszer köszönet a bekarcolt rajzért.
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #39694 üzenetére
Valszeg elég lesz 2 db ebből az IRFZ46N FET-ből párhuzamosan kötve. Mert 12 V-on (és 3,3 V-on valamint 5 V-on is) max. 30 A-t akasztanék rá, azt pedig ez a 2 db FET elviszi (PC tápból bontott nagyobb méretű) hűtőbordákkal akár tartósan is.
A 10k-s ellenállásból 2 W-osat kaptam, akkor ezek szerint ez is elég lesz.
Akkor nyugodtan meghajthatom 2 db párhuzamosan bekötött IRFZ46N FET-tel is?
-
tornas
őstag
válasz Lompos48 #39669 üzenetére
Még valami...
Az általad mutatott kapcsolásnál megvalósítható az is, hogy nem egyet hanem 2 vagy 3 db FET-et is meghajthatok ezzel az LM555-el (hirtelen gondolatom, hogy műterhelés 300 W-ig PC tápoknak 12 V-on illetve a többi feszhez is)? Vagy akár nagyobb teljesítményűeket (tokméretűeket) is ugyanúgy max. 12 V-on?
Az LM555-ből van CMOS változat is. A kapcsirajz szempontjából van ennek valami jelentősége? Nekem nyílván megfelel a sima LM555 is.
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Van ez a PWM-es ventivezérlő, amit át szeretnék tervezni max. 10 A-os terhelhetőségre 12 V-on.
Kérdéseim...
Én a tranyót (TIP122) cserélném ki nagyobbra és tennék rá megfelelő méretű bordát (pl. egy bontok egy PC tápból). Csak azt nem tudom, hogy maradhat-e az 1N4001 dióda vagy inkább tegyek oda nagyobbat (ha igen, akkor mekkorát)? És a tranyó bázisán lévő 270 ohm értékű R4 ellenállás is maradhat-e és a 2-3 W-os elég-e oda (sejtésem szerint elég) ?
C2-nek én nem 220 mikroFarad-os kondit tennék oda, hanem inkább egy 2200-asat.
Mivel nem találok MIC502-t, így mivel tudnám helyettesíteni? Az sem baj, ha az IC max. tápfesze 28 V vagy afeletti, szemben a 14 V-al, csak legyen használható 12 V-ról is. Valamint ez a C1 értékét mennyire befolyásolhatja (ha jól látom, akkor ez egy fóliakondi)?
A potihoz tartozó ellenállásoknak gondolom elég az a 2 W-os is és maga a poti is viszonylag kis teljesítményű és lineáris.
Előre is köszöntem a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Kezdőknek ajánlanám:
-
tornas
őstag
Láttam a Conrad-ban ezt az autós kompit:[link]
Van rajta egy kapcsoló is (bár az egyik értékelésben azt írják, hogy nincs rajta és a weboldal sem közli) ami lényegében egy egyszerű zsinórközi kapcsoló, ami az egyik eret szakítja meg. Egy baj van ezzel a kacsolóval, mégpedig az, hogy csak 2 A-os.Azt is írja, hogy: a szivargyújtó csatlakozóban biztosíték és LED. Na, egyik sincs benne...
Vajon mit mutathatnak a statisztikák? Vajon hány százalékban lehetnek felelősek a bóvli elektronikai cuccok a lakástüzekért és az áramütésekért csak itt Mo.-gon?
-
tornas
őstag
válasz moha21 #39189 üzenetére
"Sajna eszköz és hely hiányában küszködök az elbiban, ezért megy minden olyan nehézkesen. ( Ne üssön agyon az áram, ne gyulladjon kis semmi etc...műhelyben más.)"
Nekem is ugyanez a bajom már évek óta, és csak nem akar megoldódni...
A szoba sarkában halmozódnak a szerelni való cuccok és 1-2 hetente (néha 3 is) meg cipeljem haza a motyót, hogy egyáltalán foglalkozhassam vele, de így is csúszik rengeteg minden más is.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz moha21 #39096 üzenetére
"Én konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy kvázi szinusz jellel meddig járathatok egy szivattyúmotort?"
Lehet, hogy azt is "nézni" kellene hogy a kvázi-szinuszos UPS meddig bírja a szivattyúmotort ellátni?? Gondolok itt arra, hogy a régebbi Delta belsős APFC-s Chiehtec tápok nem szerették a kvázi-szinuszos UPS-eket, illetve azok az UPS-ek eléggé érzékenyen reagáltak az APFC-re. Mára már szinte az összes APFC-s táp megeszi a kvázi-szinuszt is. Lehet hogy az UPS oldaláról is érdemes vizsgálódni, nemcsak a motor oldaláról!
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz sztanozs #38929 üzenetére
Szétszedtem teljesen és újra össze is raktam...de semmi változás...
kjani18: Megpróbáltam és maradt továbbra is a csík a kijelzőn. Nyomkodásra magán a csíkon sem észleltem semmiféle reagálást, végig fehér maradt.
-
tornas
őstag
Igen, rákötöttem egy másik PC-re, laptop- és DVD lejátszó D-sub kimenetre is. A DVI-t nem próbáltam, de szerintem azzal is ugyanilyen lenne. Meg aztán mindenféle csatlakoztatás nélkül is ott van az a fehér csík, ha a moncsi be van dugva a konnektorba. Ilyenkor egy kis "ablak" jelenik meg az RGB színeivel és "úsztatja" a kijelzőn, ezért is látszik ilyenkor is.
-
tornas
őstag
Hello Mindenkinek!
Van egy Dell lapos monitor (Dell 1704FPTt) aminek a kijelzőjén egy 2 mm széles, teljesen fehér csík jelenik meg függőlegesen, a monitor kijelzőjének a bal szélétől kb. 1-1,5 cm-re. Ettől eltekintve egyébként működik. Lehet ezt esetleg valahogy javítani?
Az elektronikákon semmi rendelleneset (égés, sérülés stb.) nem látok. Én azt gondolom, hogy ennek a kijelzőnek komoly pixelhibája lehet. Csak azt nem tudom, hogy az elektronika miatt is lehet-e ez, amit esetleg meg lehetne-e javítani?!
-
tornas
őstag
válasz Kernel #38430 üzenetére
Trimmerkondi nem volt abban a TV-ben (lehet, vak voltam... ), de az egyik potmétert tekergettem egy kicsit, majd visszatekertem az eredeti helyére. És lám, azóta rendben van a színe...
Az a potméter az egyik 3 erű csatlakozó mellett volt, ami a képcsőtrafó mellől jött ki (két másik vezetékkel együtt), és ment az elektronágyúnál lévő kis panelra.
-
tornas
őstag
Láttam ezt a filmet!
Érdekes volt...
Egyet idéznék belőle (nem szó szerint, de a lényeg benne van):
"Adszurd dolog a folyamatos növekedés folyamatos fenntartása egy véges méretű bolygón."
De azzal a több évtizede folyamatosan égő izzóról van egy tippem, hogy miért is bírja ilyen sokáig. Pl. azért nem a névlegesnél jóval kisebb feszről üzemelhet. Szerintem...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz darvinya #38688 üzenetére
Nem feltétlenül a problémáddal kapcsolatban egy apróság:
Ha netalán tesztelnem kellene a mikró trafóját és a nagyfeszkört, akkor én ilyenkor MINDIG 230 V / 24 V-os trafót kötök a primerre és a magnetron NINCS bekötve ilyenkor sem. Ezzel a módszerrel pl. a nagyfesz diódát is megtudom nézni illetve, hogy a teljes szekunder kör rendben van-e. A primer kört is lehet ilyenkor méricskélni nagyobb biztonsággal. Tized akkora feszt könnyebb mérni...
mezis: izzók helyett gyorsabban és biztonságosabban megy a feljebb írt módszerrel, szerintem...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz darvinya #38682 üzenetére
Az előfűtést is ugyanaz a trafó adja, ugyanis két szekundere van. Az egyik a nagyfesz (sok menetes), a másik a fűtés (pár menetes és legtöbbször pirosan szigetelt vastagabb huzal, 4 - 5 V körüli fesszel).
Az a kondi egy nagyfesz diódával együtt egy feszkétszerező kapcsolást ad. Az az 1000 V felirat nekem hirtelen kevésnek tűnik, mert legtöbbször 2000 V szokott lenni a trafó szekundere és az kétszerezve megy a magnetronra. De ha 1000 V, akkor legyen 1000 V... Az a kerámiacső nem lehet, hogy a nagyfesz bizti akar lenni (5 kV és 500 - 750 mA)?
Hol helyezkedik el az a hőkioldó pontosan?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- Vivaldi (böngésző)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Jelszókezelők
- World of Warships
- Google Chrome
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER WINDFORCE MAX OC 16GB - Bontatlan - 3 év garancia
- PVY X20 elektromos kerékpár (1000W, akár 50 km/h, akár 200 km hatótáv, dupla lengéscsillapítás stb.)
- Asus rog strix gamer laptop (GL702VI)
- XPS 13 i7-10510U / 16 GB RAM / 512 GB SSD
- Hibátlan állapotú lemezes Ps5 Playstation 5
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest